Valuation of Chemical related Health Impacts

1 Dansk resumé

Formålet med projektet er at estimere enhedsomkostningerne for udvalgte kemikalierelaterede sygdomme. Værdierne tænkes anvendt i forbindelse med samfundsøkonomiske analyser på kemikalieområdet.

Enhedsomkostningerne skal afspejle omkostningerne for hele samfundet ved et tilfælde af en given sygdom. Dette inkluderer således både de direkte omkostninger i form af omkostninger ved behandling samt de indirekte omkostninger, der omfatter såvel produktionstabet som det individuelle velfærdstab.

Fokus i projektet er estimering af de direkte omkostninger, som suppleres med skøn for produktionstabet og velfærdstabet.

De udvalgte sygdomme er:

  • Astma
  • Hovedpine
  • Kontaktallergi
  • Lungekræft
  • Hudkræft

Metode
De direkte omkostninger estimeres på basis af publicerede studier og anden tilgængelig information suppleret med ekspertvurderinger. De direkte omkostninger omfatter de offentlige udgifter i forbindelse med behandlingen. Patienternes eventuelle egenbetaling er ikke inkluderet, da denne del er inkluderet i det individuelle velfærdstab.

Det individuelle velfærdstab estimeres på basis af benefit transfer fra eksisterende betalingsvilligheds-studier. Her korrigeres for pris- og købekraftsforskelle i forbindelse med anvendelse af studier fra andre lande.

Produktionstabet beregnes ved brug af den gennemsnitlige primærindkomst per person i og uden for arbejdsstyrken.

Astma
Kemikalier kan udløse astmaanfald for astmapatienter, men fører kun i sjældne tilfælde til udløsning af sygdommen som sådan. Derfor er fokus på enhedsomkostningen for et astmaanfald. Dette suppleres med en eksempelberegning, hvor livstidsomkostningerne estimeres for en patient, der har 3 årlige astmaanfald.

Enhedsomkostningen per astmaanfald beregnes til knap 2.000 kr. hvoraf de direkte omkostninger udgør ca. 420 kr., velfærdstabet knapt 1.200 kr. og produktionstabet ca. 390 kr.

Hovedpine
Der findes meget lidt evidens omkring sammenhængen mellem kemikalier og hovedpine. Her vurderes enhedsomkostningen ved et moderat tilfælde af hovedpine, defineret som en dag karakteriseret ved " en dag med to episoder af smertende hovedpine, hver af en varighed på 2 timer". Denne suppleres med en eksempelberegning af omkostinger for et scenario, hvor en patient har 10 hovedpinetilfælde inden for et år (omkostningen inkludere stillelse af diagnosen).

Enhedsomkostningen per tilfælde hovedpine beregnes til godt 360 kr. Heraf udgør de direkte omkostninger stort set ingenting (1,30 kr.), mens velfærdstabet og produktionstabet begge udgør ca. 180 kr.

Kontaktallergi
En lang række kemikalier kan medføre kontaktallergi, som er en kronisk lidelse. Enhedsomkostningerne beregnes over patientens fulde restlevetid under antagelse om en gns. alder på 40 år ved sygdommens indtræden og en årlig diskonteringsrate på 3 pct.

Enhedsomkostningen for kontaktallergi over hele restlevetiden beregnes til ca. 290.000 kr. Heraf udgør de direkte omkostninger godt 40.000 kr., velfærdstabet godt 230.000 og produktionstabet ca. 20.000 kr.

Endvidere gives et eksempel på enhedsomkostningernes anvendelse ved en illustrativ beregning af de sundhedsmæssige gevinster ved forbud mod nikkel i udvalgte produkter vedtaget i 1989.

Det antages at lovgivningen har medført en reduktion i tilfældene af nikkelallergi på 2.500 årligt (steget lineært fra 0 til 2500 over de første 5 år).

Beregningen foretages for en tidshorisont på 20 år. Ved anvendelse af enhedsomkostningen for kontaktallergi resulterer dette i nutidsværdi for de samlede gevinster på godt 9,7 mia. kr.

Lungekræft
Selvom rygning er ansvarlig for langt størstedelen af tilfældene af lungekræft, kan en række kemikalier også være medvirkende til sygdommen. Dødeligheden blandt patienterne er relativt høj. Patienternes sygdomsforløb estimeres ved en Markov-model og på basis heraf beregnes omkostningerne. Det antages at patienterne i gennemsnit er 50 år ved sygdommens indtræden samt en diskonteringsfaktor på 3 pct.

Enhedsomkostningen per tilfælde lungekræft beregnes til ca. 9,7 mil. kr. De direkte omkostninger udgør godt 140.000 kr., mens velfærdstabet er den væsentligste omkostningskomponent af størrelsesordnen ca. 9,3 mil. kr. Produktionstabet udgør godt 250.000 kr.

Hudkræft
Dyrestudier og epidemiologiske undersøgelser tyder på at visse kemikalier kan øge risikoen for kræft. Sygdommen er her afgrænset til ikke malin hudkræft, som er langt mindre farlig end malin hudkræft (modermærkekræft). Patienterne behandles normalt inden for et år.

Enhedsomkostningen per tilfælde hudkræft beregnes til omkring 250.000 kr., hvoraf de direkte omkostninger udgør omkring 12.000 kr., velfærdstabet ca. 230.00 kr. og produktionstabet knapt 7.000 kr.

De samlede omkostningsestimater
Omkostningsestimaterne er sammenlignet i figuren nedenfor. Det ses at velfærdstabet generelt udgør langt den største omkostningskomponent. Denne omkostningskomponent er samtidigt den langt mest usikre.

Figur: sammenligning af omkostningsestimater

Vurdering af usikkerheden på omkostningsestimaterne
Udover de beregnede omkostningsestimater er der opstillet højt og lavt skøn for hvert omkostningsestimat. Disse kan opfattes som skøn svarende til henholdsvis 5 % og 95 % fraktilerne for enhedsomkostningen.

Estimeringen af de lave og høje skøn er baseret på en forholdsvis overordnet vurdering foretaget af konsulenten frem for en matematisk estimering af de respektive fraktiler. Fremgangsmåde er som følger: Først identificeres de kritiske parametre ud fra kriterierne vigtighed og grad af usikkerhed. Dernæst gives skøn på lave og høje værdier for de parametre identificeret som værende vigtige og/eller meget usikre.

På basis af de opstillede parameterværdier udregnes de lave og høje skøn. Resultatet bliver følgende bånd for omkostningsestimaterne:

Astma: 900 kr. - 2.600 kr.
Hovedpine: 200 kr. - 600 kr.
Kontaktallergi: 79.000 kr. - 690.000 kr.
Lungekræft: 1,8 mil. kr. - 11,8 mil. kr.
Hudkræft: 28.000 kr. - 519.000 kr.

 



Version 1.0 June 2004, © Danish Environmental Protection Agency