Mapping of decabromodiphenylether (decaBDE) in other products than electrical and electronical products

Sammenfatning og konklusioner

DecaBDE produceres ikke i Danmark, og stoffet kan derfor teoretisk få adgang til det danske marked via import af kemikaliet, som en del af halvfabrikata eller som indhold i færdigvarer. De tre ruter er undersøgt separat.

Oplysninger om importerede kemikalier og halvfabrikata er indsamlet via offentlige registre og kontakt til brancheforeninger mens oplysninger om import af færdigvarer er indsamlet via de samme kanaler suppleret med henvendelse til virksomheder i de relevante brancher. Der er udsendt detaljerede spørgeskemaer til ca. 1000 danske virksomheder med spørgsmål om indhold af decaBDE i importerede produkter samt kendskab til alternativer og trends mv.

De indsamlede oplysninger har dokumenteret import af decaBDE indenfor en række brancher.

Der er påvist import af skønsmæssigt 5 tons af stoffet som kemikalie eller som del af halvfabrikata. I de påviste tilfælde har der været tale om import til plastbranchen. Undersøgelsen har vist, at størstedelen eksporteres igen efter forarbejdning. Importen synes knyttet til enkeltstående specialordrer, og der er ikke fundet indikationer på, at decaBDE bruges regelmæssigt til produktion i Danmark.

Data for import som kemikalie eller som halvfabrikata skønnes at være valide og troværdige for den danske import ad disse ruter.

Som del af færdigvarer er der påvist import af decaBDE i telte, biler og krympeflex. Der er ikke påvist import af decaBDE i produktgrupper som polstermøbler, sengeartikler, kabler, boligtekstiler, lime, sygeplejeartikler, baby- og børneartikler samt malinger og fugemasser.

Oplysningerne om import af decaBDE som en del af en færdigvare er forbundet med betydelig usikkerhed. Usikkerheden knytter sig til udvælgelsen af produktgrupper, svarprocenten fra virksomhederne samt det forhold, at mange af virksomhederne mangler kendskab til et eventuelt indhold af decaBDE i deres produkter.

Det skønnes, at undersøgelsen er så bredt dækkende, at der næppe er større produktgrupper med brug af decaBDE, som ikke er inddraget. Svarprocenten og det manglende kendskab til produkternes indhold er imidlertid et større problem. Det er således et spørgsmål om det på nuværende tidspunkt er muligt at få et præcist billede af importen via færdigvarer.

Der har i løbet af projektet været mange kontakter til virksomheder og videnscentre. Den opnåede viden sammenholdt med konklusionerne i tidligere publicerede undersøgelser indikerer, at den største usikkerhed knytter sig til undersøgelsens resultater indenfor import af transportmidler (biler) og polstermøbler.

Kortlægningen har givet oplysninger om, at decaBDE generelt søges erstattet med andre brandhæmmende stoffer eller metoder, hvor det er muligt. Det er et generelt indtryk fra undersøgelsen, at der ikke er efterspørgsel efter produkter, som er brandhæmmet med decaBDE i Danmark. Miljøstyrelsen konkluderede i 1999, at forbruget af decaBDE syntes at være faldende. Denne undersøgelse bekræfter denne formodning.

 



Version 1.0 August 2007, © Danish Environmental Protection Agency