[Forside] [Indhold] [Næste]

Cadmium og DEHP i kompost og bioafgasset materiale

Sammendrag

Der er i perioden august 1997 til marts 1998 gennemført en undersøgelse på ni komposteringsanlæg samt et biogasanlæg for at undersøge, om kompost og bioafgasset materiale fremstillet helt eller delvis ud fra organisk dagrenovation kan leve op til de kravværdier for tungmetaller og miljøfremmede stoffer, der vil være gældende fra 1. juli 2000. Et yderligere formål har været at identificere mulige kilder til kontaminering samt, om muligt, at foreslå tiltag til nedbringelse af kontamineringsniveauerne.

Der blev derfor indledningvis foretaget en opsamling af eksisterende data samt gennemført et mindre analyseprogram for at få fastslået de eksisterende kontamineringsniveauer og få identificeret mulige kritiske stoffer til nærmere undersøgelse. På baggrund af denne indledende sondering blev det besluttet at afgrænse hovedundersøgelsen til tungmetallet cadmium og plastblødgøreren DEHP.

Hovedundersøgelsen har som grundelement haft et program omfattende to prøvetagnings- og analyserunder på samtlige anlæg samt en tredje runde, der kun omfattede de fire tromle-/reaktorkomposteringsanlæg i hhv. Vejle, Frederikssund (AFAV), Århus og Audebo (Noveren), der altovervejende behandler organisk dagrenovation. To laboratorier har udført parallelle analyser for cadmium og DEHP af samtlige prøver i hovedprogrammet.

Der er desuden gennemført en mindre undersøgelse af en mile på AFAV for at følge udviklingen i DEHP-niveauet i en kompostmile gennem en periode på 10 uger og der er foretaget phthalat-analyser af 17 materialer, der hyppigt forekommer som urenheder i organisk dagrenovation.

For cadmium bemærker man som overordnet tendens i resultaterne, at niveauet er lavest, ca. 0,25-0,30 mg/kg tørstof (TS), på de to anlæg (Vejle og AFAV) med højest andel af organisk dagrenovation i råmaterialet, mens det typisk stiger til ca. 0,40-0,50 mg/kg TS når der introduceres signifikante mængder af have-/parkaffald som strukturmateriale. Der er desuden tydelig forskel på cadmiumindholdet i have-/parkaffaldskompost fra et ret lavt belastet område med mange sommerhuse og et mere belastet storbyområde.

Anlæggene kan generelt overholde den gældende grænseværdi for cadmium på 0,8 mg/kg TS, mens flere vil få problemer med den skærpede værdi på 0,4 mg/kg TS, der træder i kraft den 1. juli 2000, såfremt det nuværende kontamineringsniveau ikke nedbringes.

Med hensyn til DEHP er tendensen i resultaterne den modsatte af, hvad den var for cadmium; anlæggene med de højeste andele af organisk dagrenovation i råmaterialet har samtidig de højeste niveauer af DEHP i deres kompost. Der er således påvist DEHP-niveauer i enkeltprøver fra de fire højteknologiske anlæg på 20-139 mg/kg TS. Disse resultater skal vurderes i forhold til den gældende afskæringsværdi for DEHP på 100 mg/kg TS og den fremtidige, skærpede værdi på 50 mg/kg TS. Kun på et af de fire nævnte anlæg blev der ved én lejlighed påvist en DEHP-koncentration >100 mg/kg TS, mens der på yderligere to er påvist koncentrationer i nærheden af eller over den fremtidige afskæringsværdi på 50 mg/kg TS.

Samtlige anlæg med 50% eller mere af have-/parkaffald i råmaterialet lå med hensyn til DEHP derimod langt under såvel den gældende som den fremtidige afskæringsværdi, flere af dem med indhold af DEHP på omkring 1 mg/kg TS eller endnu lavere. På et enkelt anlæg med 50% organisk dagrenovation indeholdende en del fejlsorteret materiale blev der dog målt DEHP-koncentrationer i intervallet 4,2-48 mg/kg TS.

Da det således kunne påvises, at der var flere af anlæggene der enten allerede havde eller kunne forvente problemer med at overholde kravværdien for enten cadmium eller DEHP, blev der foretaget en vurdering af de mulige kilder til forekomst af disse stoffer i kompost.

Indledningsvis kan det konstateres, at der i dag eksisterer et baggrundsniveau for cadmium i vegetabilske og animalske produkter, der i praksis sætter en nedre grænse for indhold i kompost på 0,15-0,25 mg/kg TS. Anvendes der have-/parkaffald som strukturmateriale vil dette niveau øges med 0,1 mg/kg eller mere, afhængigt af affaldets oprindelse.

For DEHP eksisterer der ingen konkrete data om baggrundsniveauet, men det vurderes at være ubetydeligt i forhold til afskæringsværdien.

Med hensyn til egentlige kontamineringskilder for cadmium synes alle kendte anvendelser, der almindeligvis kan forventes at indvirke på kvaliteten af kompost, at være ophørt i Danmark for flere år siden. Dog vil batterier af og til ved fejl kunne havne i den organiske dagrenovation. Øvrige kilder skal søges blandt gamle plast- og metalprodukter med lang levetid eller forurenet jord, selvom disse materialer ikke burde forekomme i affaldet.

For DEHP stiller sagen sig anderledes, idet der er et stort antal eksisterende produkter til mange forskellige formål, der kan indeholde dette stof. Der kan især peges på en vifte af blødgjorte PVC-produkter samt på trykfarver, der f.eks. anvendes ved produktion af kulørte reklamer, tryk på plastindkøbsposer eller fødevareemballager etc. Der er foretaget en konkret undersøgelse af 17 materialekategorier, der hyppigt forekommer som urenheder i dagrenovation. Undersøgelsen viste, at DEHP-problemet formodentlig skyldes et stort antal små kilder snarere end en enkelt eller få store.

Desuden kan der for DEHP være proces- eller driftsmæssige forhold i indsamlings- eller selve behandlingsleddet, der har betydning for niveauet i den færdige kompost. For eksempel vil dårlige iltforhold nedsætte hastigheden hvormed DEHP kan nedbrydes i råkomposten.

Det vurderes overordnet, at de største muligheder for anlæggene for signifikant at reducere niveauerne af cadmium, DEHP og andre uønskede stoffer i dagrenovationskompost, ligger i indsamlingsleddet. Dette kan dels ske ved en skærpelse af sorteringsvejledningerne, og dels gennem tilbagevendende oplysnings- og motivationskampagner over for borgerne for at opretholde et tilfredsstillende sorteringsniveau.

[Forside] [Indhold] [Næste] [Top]