[Forside]

Markforsøg med mekanisk ukrudtsbekæmpelse

Indholdsfortegnelse

Forord
Sammendrag
English summary
1 Projektets baggrund
2 Projektets formål
3 Metode
4 Resultater
5 Konklusion
6 Resultatformidling
7 Perspektivering
8 Litteratur
9 Bilag
 

Forord

Denne rapport beskriver resultaterne af en række markforsøg, som er gennemført med økonomisk støtte fra Miljøstyrelsen med RT-midler (joumalnr. M 128-0827).

Til overvågning af arbejdet var nedsat en styregruppe bestående af

Anders Hasselager (formand), Miljøstyrelsen, Jesper Rasmussen, Danmarks JordbrugsForskning, Flakkebjerg, Hans Kristensen, Landskontoret for Planteavl.

Arbejdet har været koordineret af Landskontoret for Planteavl, som har udarbejdet forsøgsplaner og efterfølgende behandlet de indsamlede data og høstresultater.

Den praktiske gennemførelse af markforsøgene er gennemført af lokale planteavlskonsulenter i de landøkonomiske foreninger.
 

Sammendrag

Markforsøg

I 1996 og 1997 blev mekanisk ukrudtsbekæmpelse afprøvet i markforsøg.

Raps og majs blev valgt som testafgrøder, fordi de hidtil anvendte herbicider ikke længere stod til rådighed.

Raps

Resultaterne har vist, at såvel vinterraps som vårraps kan etableres på 50 cm rækkeafstand og renholdes tilfredsstillende med 2-3 radrensninger.

Udbytteniveauet har kunnet fastholdes, når rækkeafstanden er øget fra de traditionelle 12,5 cm til 50 cm. Udsædsmængden har samtidig kunnet nedsættes fra 5 kg til 2,5 kg pr. ha.

Majs

I majs har resultaterne vist, at båndbehandling over afgrøden og radrensning mellem rækkerne har givet en tilfredsstillende effekt over for ukrudtet. Derimod har ukrudtsstrigling og hypning ikke givet en tilstrækkelig ukrudtseffekt.

Praksis ændrer sig

Resultaterne er udnyttet i praksis, idet mange landmænd har taget mekanisk bekæmpelse i brug i såvel raps som majs.

En del maskinstationer tilbyder ligeledes at udføre radrensning i diverse afgrøder.
 

English summary

Field trials

In 1996-97 mechanised weeding has been tested in field trials in oil seed rape and mais as an alternative to herbicides.

Oil seed rape

The results have shown that row distance in winter sown oil seed rape as well in spring sown oil seed rape, can be increased to 50 cm and the weed be controlled mechanically at a satisfactory level compared to herbicides.

The field level has been the same though the row distance increased from the normal 12,5 cm to 50 cm and the amount of seed was reduced from 5 to 2,5 kg pr. ha.

Mais

In mais the results have shown that a combination af mechanical weeding with a band spraying of herbicide over the row, was necessary to provide an efficient weed control.

Practice on chance

The results are used in practice now when many farmers control the weed population in oil seed rape and in mais in a mechanised way.
 

1 Projektets baggrund

Mekanik i stedet for kemi

Mekanisk ukrudtsbekæmpelse er et muligt alternativ til anvendelse af kemiske ukrudtsmidler (herbicider). Dette gælder som et led i en generel reduktion af herbicidanvendelsen, men også som et led i en lysegrøn landbrugsproduktion, baseret på principperne i integreret produktion. I økologisk dyrkning efterlyses generelt en forsøgs- og udviklingsmæssig indsats på området.

Før 1960

Mekanisk ukrudtsbekæmpelse har været anvendt op til 1950'erne, hvorefter der primært har været anvendt kemisk ukrudtsbekæmpelse i dansk landbrug.

Efter 1985

På denne baggrund har forskning og udvikling på det mekaniske område været stedbarn gennem en årrække frem til midten af 1980'erne. Fra dette tidspunkt er der gennemført forsøg med flammebehandling mod ukrudt i visse grønsager og med ukrudtsharvning i korn.

Der er tidligere (1991-1994) tildelt RT-midler til belysning af ukrudtsharvning om efteråret i vinterhvede.

Med dette projekt ydes der økonomisk støtte til at gennemføre markforsøg med mekanisk ukrudtsbekæmpelse i raps og majs.
 

2 Projektets formål

Effekt og økonomi

Formålet med projektet er at belyse effekt, skånsomhed og økonomi af mekanisk ukrudtsbekæmpelse i majs og raps.

Markforsøg og demonstration

Dette ønskes specielt belyst i relation til, at en række herbicider til brug i disse afgrøder ikke har kunnet godkendes efter den gennemførte revurdering.

Især atrazin (majs) og cyanazin (raps) har været dominerende produkter i disse afgrøder.

Formålet er endvidere at eftervise, at der kan ske en reduktion i herbicidforbruget, når ukrudtsbekæmpelsen i stedet gennemføres mekanisk.

Endelig er det formålet at demonstrere de muligheder, der åbner sig gennem primært radrensning, over for målgruppen, som er landmænd og maskinsta­tioner samt maskin- og planteavlskonsulenter.
 

3 Metode

Lokale markforsøg

Der er i 1996 og 1997 gennemført en række markforsøg i henholdsvis vinterraps, vårraps og majs, hvor mekanisk bekæmpelse af ukrudtet - primært ved radrensning - er sammenlignet med en mere traditionel anvendelse af herbicider.

Landskontoret for Planteavl har haft ansvaret for opstilling af de forsøgsplaner, som under lokale planteavlskonsulenters ledelse er gennemført hos de involverede landmænd.

Forsøgsparcellerne er tilsået på normal vis med henholdsvis radsåning og rækkesåning af raps og med rækkesåning af majs. Hvor herbicid er anvendt, er det sket efter den normale anvendelse for de valgte midler. Den mekaniske ukrudtsbekæmpelse er i raps gennemført ved radrensning 2-3 gange.

Den første behandling er gennemført, så snart afgrøderækkerne har kunnet ses, og de efterfølgende rensninger er gennemført, når nyt ukrudt har været spiret frem. I majs er der primært gennemført radrensning, men også stigling med ukrudtsharve er prøvet i denne afgrøde.

Bedømmelse af effekt og udbyttemåling

Effekten af de gennemførte behandlinger er bedømt flere gange gennem vækstsæsonen, og ved høst er udbyttet målt på sædvanlig vis for gennemførelse for parcelforsøg.

Eksisterende radrensere og ukrudtsharver har været anvendt i flertallet af de gennemførte forsøg.

Forsøgsrensere udviklet

I 1996 er der indkøbt 4 stk. radrensere, som gennem tilpasning og udvikling ved Landskontoret for Planteavl er gjort anvendelige til brug i mindre parceller. Disse radrensere har medvirket ved gennemførelse af forsøgene i 1997 og er nu fordelt over landet (Nordjylland, Østjylland, Nordvestsjælland og Bornholm). De står herefter til rådighed for gennemførelse af fremtidige forsøg med radrensning i forskellige afgrøder.
 

4 Resultater

Markforsøg i 2 år

Der er gennemført i alt 27 markforsøg over 2 år i henholdsvis vinterraps, vårraps og majs. Lidt flere forsøg har været anlagt, men disse er ikke gennemført fuldt ud. Omfanget af forsøg har været således:

Oversigt 1. Forsøgsmæssig aktivitet

1996

1997

Antal forsøg i alt

Vinterraps

3

3

6

Vårraps

3

5

8

Majs

9

4

13

Vinterraps

Vinterraps
De gennemførte forsøg i vinterraps har haft til formål at vise

om udbytteniveauet kan fastholdes, når rækkeafstanden øges, og udsædsmængden reduceres, samt
om en mekanisk ukrudtsbekæmpelse har tilstrækkelig effekt.

Få ukrudtsplanter i 1996

I 1996 blev der gennemført 3 forsøg, som alle var placeret på arealer med en meget beskeden ukrudtsbestand. Effekten af den mekaniske ukrudtsbekæmpelse var fuldt på højde med det, som kunne opnås med herbicider. Der blev gennemført 3 radrensninger (2 i efteråret og 1 i foråret). Udbyttet var i gennemsnit ikke påvirket med statistisk sikre udslag. Gennemsnitsresultaterne fremgår af tabel I. Resultaterne af de 3 enkeltforsøg fremgår af bilag 1.

Tabel 1. Radrensning af vinterraps 1996

Vinterraps

Kg. udsæd pr. ha

Række afstand cm

Tokimbl. ukrudt pr. m2

Udb. og merudb. hkg frø pr. ha std. kval.

1996. 3. forsøg

1. Ubehandlet

5

12,5

22

30,0

2. Kemisk bekæmpelse

5

12,5

17

1,8

6. 3 x radrensning

2,5

50

9

&divide2,9

LSD

n.s.

- også få i 1997

I 1997 er ligeledes gennemført 3 forsøg på arealer med en meget beskeden ukrudtsbestand. Resultaterne, der fremgår af tabel 2, viser, at ukrudtsbestanden kun var påvirket i begrænset omfang af de gennemførte kemiske og mekaniske behandlinger. Udbyttet var kun påvirket i beskedent omfang og ikke med statistisk sikre forskelle. Resultaterne af årets enkeltforsøg fremgår af bilag 2.

Tabel 2. Radrensning af vinterraps 1997

Vinterraps

Kg. udsæd
pr. ha

Rækkeafstand
cm

Tokimbl. ukrudt
pr. m 2

Udb. og
merudb.
hkg frø pr. ha std. kval.

1996. 3. forsøg

1. Ubehandlet

5

12,5

16

18,5

2. Kemisk bekæmpelse

5

12,5

13

0,7

6. 3 x radrensning

2,5

50

19

1,7

LSD

n.s.

Resultaterne af 2 års forsøg i vinterraps har vist, at udbytteniveauet kan fastholdes, selv om rækkeafstanden er øget fra 12,5 til 50 cm, og udsædsmængden samtidig er reduceret fra 5 til 2,5 kg pr. ha.

Effekten af den mekaniske ukrudtsbekæmpelse har været på niveau med det, som er opnået ved brug af herbicider.

Vårraps

Vårraps
I vårraps har det - ligesom i vinterraps - været formålet at vise

- om udbytteniveauet kan fastholdes, når rækkeafstanden øges, og udsædsmængden reduceres, samt
- om mekanisk ukrudtsbekæmpelse har tilstrækkelig effekt.

Lavt udbytte i 1996

I 1996 blev der gennemført 3 forsøg i vårraps. Resultaterne fremgår af tabel 3. Ukrudtsmængden var betydelig i disse forsøg, og effekten af ukrudtsbe­kæmpelsen var ikke imponerende, hverken af herbicider eller radrensning.

Udbytteniveauet var i gennemsnit meget lavt, og der er ikke opnået statistisk sikre udslag. Resultaterne af årets enkeltforsøg fremgår af bilag 3.

Tabel 3. Radrensning af vårraps 1996

Vårraps

Kg. udsæd pr. ha

Række afstand

cm

Tokimbl. ukrudt pr. m 2

Udb. og merudb. hkg frø pr. ha std. kval.

1996. 3. forsøg

1. Ubehandlet

5

12,5

194

11,5

2. Kemisk bekæmpelse

5

12,5

100

2,6

3. 2 x radrensning

2,5

50

150

1,8

LSD

n.s.

Højere udbytte i 1997

I 1997 blev der gennemført 5 forsøg, og gennemsnitsresultaterne heraf fremgår af tabel 4. Den gennemsnitlige ukrudtsmængde var 116 planter pr. m 2 og radrensning har her virket lidt bedre end den kemiske bekæmpelse.

Det gennemsnitlige udbytte er væsentligt højere end i 1996, men der er heller ikke i 1997 målt statistisk sikre forskelle de forskellige behandlinger imellem. Resultaterne af årets enkeltforsøg fremgår af bilag 4.

Tabel 4. Radrensning af vårraps 1997

Vårraps

Kg. udsæd pr. ha

Række afstand cm

Tokimbl. ukrudt pr. m 2

Udb. og merudb. hkg frø pr. ha std. kval.

1997. 5. forsøg

1. Ubehandlet

5

12,5

116

24,8

2. Kemisk bekæmpelse

5

12,5

105

1,0

3. 2 x radrensning

2,5

50

81

1,6

LSD

n.s.

Resultaterne af 2 års forsøg i vårraps har vist, at udbytteniveauet kan fastholdes, selv om rækkeafstanden er øget fra 12,5 til 50 cm, og udsædsmængden samtidig er reduceret fra 5 til 2,5 kg pr. ha.

Effekten af den mekaniske ukrudtsbekæmpelse har været på niveau med det, som er opnået ved brug af herbicider.

Majs

Majs
Majs etableres normalt på 75 cm's rækkeafstand. Derfor har formålet med forsøgene i majs alene været at belyse effekten af en mekanisk renholdelse i forhold til den traditionelle kemiske metode.

Radrensning kombineret med kemi over afgrøderækken

Radrensning kan ikke gennemføres særlig tæt på afgrøderækkerne af hensyn til udvikling af majsplanternes støtterødder. Derfor er der gennemført en båndbehandling med herbicider hen over afgrøderækken for at sikre ukrudtsbekæmpelsen mellem planterne, mens ukrudtet mellem rækkerne er bekæmpet ved radrensning.

Såfremt et bånd på ca. 25 cm's bredde over rækken behandles kemisk, mens det resterende areal mellem majsrækkerne renholdes mekanisk, kan herbicidindsatsen reduceres til 33 pct. i forhold til 100 pct. kemisk renholdelse.

Strigling og hypning ikke så effektiv som radrensning

I 1996 blev der gennemført 9 forsøg i majs. Resultaterne fremgår af tabel 5.

Båndsprøjtning og radrensning har virket omtrent lige så effektivt som bredsprøjtning over hele arealet. Den udbyttemæssige forskel er ikke statistisk sikker. 14 forsøg er prøvet strigling og hypning med en lidt skuffende ukrudtseffekt. Der er tendens til et udbyttetab, som dog ikke er statistisk sikkert i gennemsnit af de 4 forsøg. Resultaterne af de 9 enkeltforsøg fremgår af bilag 5.

Tabel 5. Radrensning af majs 1996

Led

Ukrudt

Udb. og merudb. pr. ha

pl. pr. m 2

pct. dækn. v. høst

ved 1. sprøjtn.

juni

Afgrødeenheder

9 forsøg 1996

1. Bredsprøjtning

163

10 18 93,9

3. Båndsprøjtning + radrensning

160 15 24 ÷3.2

LSD

n.s.

4 forsøg 1996

1. Bredsprøjtning

126 6 36 84,0

4. Strigling + hypning

76 37 53 ÷15,0

LSD

n.s

Højt udbytte og meget fin effekt i 1997

I 1997 er der gennemført 4 forsøg, og resultaterne fremgår af tabel 6. En betydelig ukrudtsmængde er blevet bekæmpet meget effektivt med såvel bredsprøjtning med herbicid som med radrensning og båndbehandling med herbicid, hvorimod strigling og hypning igen har vist en lidt skuffende effekt. Udbytteniveauet er meget højt, og de målte udbytteforskelle er ikke statistisk sikre. Resultaterne af de 4 enkeltforsøg fremgår af bilag 6.

Tabel 6. Radrensning/strigling af majs 1997

Led

Ukrudt

Udb. og merudb. pr. ha

pl. pr. m 2

pct. dækn. v. høst

ved 1. sprøjtn.

juni

Afgrødeenheder

4 forsøg 1997

1. Bredsprøjtning

182

7 1 135,2

3.  Båndsprøjtning + radrensning

219 24 3 0,2

4. Strigling + hypning

90 81 9 ÷4,9

LSD

n.s

 

5 Konklusion

Resultaterne af de gennemførte forsøg har vist, at mekanisk bekæmpelse i form af radrensning kan give en helt tilfredsstillende effekt mod frøukrudt i raps og majs på linie med relevante herbicider.

Raps

I vinterraps og i vårraps har udbytteniveauet kunnet fastholdes, selv om rækkeafstanden er øget fra 12,5 cm til 50 cm, og selv om udsædsmængden er reduceret fra 5 kg til 2,5 kg pr. ha.

I vinterraps har 3 radrensninger - i vårraps 2 radrensninger - givet en tilfredsstillende ukrudtseffekt på linie med de almindeligt anvendte herbicider, når der har været et beskedent behov for ukrudtsbekæmpelse.

Majs

I majs har stigling og hypning ikke givet en tilstrækkelig ukrudtseffekt.

Radrensning har derimod virket godt. Det har dog været påkrævet at kombinere radrensning med en kemisk båndsprøjtning over afgrøderækkerne for at sikre bekæmpelse af det ukrudt, som ikke kan rammes mekanisk. På dette område er der behov for en yderligere forsøgsmæssig indsats med henblik på at udvikle den mekaniske bekæmpelse.
 

6 Resultatformidling

Megen omtale

Resultaterne fra de gennemførte markforsøg har løbende fået betydelig omtale, fordi interessen for forsøgsopgaven har været meget stor.

Artikler i de landbrugsfaglige blade har behandlet emnet meget positivt, ofte forud for etablering af de aktuelle afgrøder.

Resultaterne har været omtalt på 14. Danske Planteværnskonference i marts 1997.

Seminarer om planteværn i 1996 og 1997, hvori en meget stor del af de lokale rådgivere deltager, har ligeledes haft emnet på dagsordenen.

Praksis er i gang

Mange landmænd har taget metoden i anvendelse allerede i 1996 og 1997. Dette har været positivt og har samtidig suppleret forsøgsarbejdet og givet en meget gavnlig demonstrationseffekt over for andre landmænd.
 

7 Perspektivering

Praksis ændrer sig

Resultaterne af det gennemførte forsøgsarbejde har allerede medført en ændring i ukrudtsbekæmpelsen på en del arealer med raps og majs.

Mange landmænd har afprøvet mekanisk bekæmpelse af ukrudtet med samme positive resultat, som er set i de gennemførte forsøg.

Positive maskinstationer

En række maskinstationer tilbyder nu at gennemføre radrensning i diverse afgrøder. Det betyder, at landmændene kan få afprøvet metoden uden først at skulle investere i nye redskaber.

Afprøvning og demonstration i andre afgrøder

Det på mange måder positive forløb af dette projekt har medført, at der nu er en stigende interesse for at få afprøvet og demonstreret mekanisk renholdel­se i såvel korn (både vintersæd og vårsæd) som i ærter.

Der gennemføres derfor markforsøg med ukrudtsharvning i korn og ærter i løbet af 1998. Såfremt resultaterne heraf falder positivt ud, må det forventes, at den mekaniske ukrudtsbekæmpelse vil komme endnu et skridt videre.
 

8 Litteratur

Anonym: Ukrudtsbekæmpelse i Landbruget, 3. udgave 1998, side 191-212.
Forskningscenter Flakkebjerg, Danmarks JordbrugsForskning.

Anonym: Ukrudtsbekæmpelse i økologiske afgrøder, Landskontoret for
Planteavl, Landbrugets Rådgivningscenter.

Haldrup, Chr.: Mekanisk ukrudtsbekæmpelse. Bilag til seminar om plante-
værn 1996, side 33-35. Landskontoret for Planteavl, Landbrugets Rådgivningscenter.

Mikkelsen, Gunner: Mekanisk renholdelse i majs og kartofler. SP-rapport
nr. 7 1997, side 183-192. Danmarks JordbrugsForskning.

Pedersen, C. Å. m.fl.: Oversigt over Landsforsøgene 1996 og 1997, afsnit E,
H og K, Landskontoret for Planteavl, Landbrugets Rådgivningscenter.

Tersbøl, Michael: Økologiske erfaringer med mekanisk ukrudtsbekæmpelse.
Bilag til seminar om planteværn 1998, side 60-62, Landskontoret for
Planteavl, Landbrugets Rådgivningscenter.
 

9 Bilag

Bilag 1

Radrensning af vinterraps 1996 (serie 090079696)

1. 12,5 cm rækkeafstand, 5 kg udsæd
2. 12,5 cm rækkeafstand, 5 kg udsæd, 0,5 l Kerb F + 0,5 l Matrigon i oktober
6. 50,0 cm rækkeafstand, 2,5 kg udsæd, radrensning i september, oktober og april

Lb.nr.

Ukrudtsplanter pr. m 2 , forår

Udbytte og merudbytte kg frø pr. ha

1

2

6

1

2

6

001 B

004 S

005 ØJ

34

28

4

35

14

1

18

9

1

2675

2327

4003

413

470

-357

-216

595

-1261

Gns.

22

17

9

3002

176

-294

LSD

ns.

ns.

Bilag 2

Radrensning af vinterraps 1997 (serie 090069797)

1. 12,5 cm rækkeafstand, 5 kg udsæd
2. 12,5 cm rækkeafstand, 5 kg udsæd, 1,5 l Devrinol før såning, 0,35 l Fusilade i september
5. 50,0 cm rækkeafstand, 2,5 kg udsæd, radrensning i september, oktober og april

Lb.nr.

Ukrudtsplanter pr. m 2 , forår

Udbytte og merudbytte kg frø pr. ha

1

2

5

1

2

5

001 VJ

007 S

010 ØJ

8

22

17

5

19

16

0

46

10

705

2245

2589

244

-66

33

-290

-160

387

Gns.

16

13

19

1846

70

172

LSD

ns.

ns.

Bilag 3

Radrensning af vårraps 1996 (serie 090149696)

1. 12,5 em rækkeafstand, 5 kg udsæd
2. 12,5 cm rækkeafstand, 5 kg udsæd, 1,0 l Treflan + 1,0 l Devrinol før såning
3. 50,0 cm rækkeafstand, 2,5 kg udsæd, radrensning i maj og juni

Lb.nr.

Ukrudtsplanter pr. m 2 , forår

Udbytte og merudbytte kg frø pr. ha

1

2

3

1

2

3

001 S

007 S

010 S

-

182

206

-

128

71

-

140

160

840

1365

1257

503

49

235

445

22

72

Gns.

194

100

150

1154

262

180

LSD

ns.

ns.

Bilag 4

Radrensning af vårraps 1997 (serie 090149797)

l. 12,5 cm rækkeafstand, 5 kg udsæd
2. 12,5 cm rækkeafstand, 5 kg udsæd, 1,0 l Devrinol før såning
3. 50,0 cm rækkeafstand, 2,5 kg udsæd, radrensning i maj og juni

Lb.nr.

Ukrudtsplanter pr. m 2 , forår

Udbytte og merudbytte kg frø pr. ha

1

2

3

1

2

3

001 NJ

002 ØJ

003 S

004 S

005 S

-

29

220

162

54

-

8

210

155

45

-

10

227

71

15

2297

2211

2307

2186

3085

86

92

306

-33

36

296

189

354

-155

138

Gns.

116

105

81

2417

97

164

LSD

ns.

ns.

Bilag 5

Radrensning/strigling af majs 1996 (serie 030229696 og 030239696)

1. 2 x 0,75 l Gardoprim + 1,0 kg Lentagran, bredbehandling over hele arealet
3. 2 x 0,75 l Gardoprim + 1,0 kg Lentagran, båndbehandling over majsrækkerne og 4 x radrensning i maj-juni
4. 4 x strigling i maj-juni og 2 x hypning i juni

Lb.nr.

Ukrudtsplanter pr. m 2

Pct. ukrudtsdækning før høst

Udbytte og merudb. afgrødeenheder pr. ha

Før 1. sprøtning

I juni

1

3

4

1

3

4

1

3

4

1

3

4

Serie 030229696


001 ØJ
002 VJ
003 VJ
004 ØJ

263
55
113
74

245
56
14779

-
0
157
71

4
3
5
10

10
12
11
11

30
48
17
53

81
51
13
1

56
61
19
4

61
85
16
49

62,2
98,0
96,0
79,6

2,2
-8,4
10,6
2,3

-5,0
-30,0
-7,1
-17,8

Gns. 4 fs.

126

132

76

6

11

37

36

35

53

84,0

1,7

-15,0

LSD

11,4

Serie 030239696

002 ØJ
003 F
004 S
005 L
006 S

139
96
186
407
130

145
107
232
304
127

-
-
-
-
-

13
5
-
16
20

4
20
-
8
41

-
-
-
-
-

2
1
2
4
7

18
7
27
16
7

-
-
-
-
-

101,9
117,2
98,1
100,2

92,0

2,6
-5,9
-8,7
-3,6
-20,1

-
-
-
-
-

Gns. 5 fs.

192

183

-

14

18

-

3

15

-

101,9

-7,1

-

LSD

ns.

Gns. 9 fs.

163

160

-

10

15

-

18

24

-

93,9

-3,2

LSD

ns.

Bilag 6

Radrensning/strigling af majs 1997 (serie 030109797)

1. 2 x 0,75 l Gardoprim + 0,75 kg Lentagran, bredbehandling over hele arealet
3. 2 x 0,75 l Gardoprim + 0,75 kg Lentagran, båndbehandling over majsrækkerne og 4 x radrensning i maj-juni
4. 4 x strigling i maj-juni og 2 x radrensning/hypning i juni

Lb.nr.

Ukrudtsplanter pr. m 2

Pct. ukrudtsdækning
før høst

Udbytte og merudb.
afgrødeenheder pr. ha

Før 1. sprøtning

I juni

1

3

4

1

3

4

1

3

4

1

3

4

003 VJ

004 S

005 S

006 ØJ

288

-

-

126

334

-

-

103

142

-

-

38

6

13

10

0

7

40

41

6

4

288

20

10

4

1

0

1

8

1

0

4

11

5

2

21

147,5

127,6

143,0

122,5

-2,5

-8,1

11,2

0,1

-7,3

-6,0

-2,8

-3,2

Gns.

182

219

90

7

24

81

1

3

9

135,2

0,2

-4,9

LSD

ns.

ns.

[Forside] [Top]