[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Markforsøg med mekanisk ukrudtsbekæmpelse

3 Metode

Lokale markforsøg

Der er i 1996 og 1997 gennemført en række markforsøg i henholdsvis vinterraps, vårraps og majs, hvor mekanisk bekæmpelse af ukrudtet - primært ved radrensning - er sammenlignet med en mere traditionel anvendelse af herbicider.

Landskontoret for Planteavl har haft ansvaret for opstilling af de forsøgsplaner, som under lokale planteavlskonsulenters ledelse er gennemført hos de involverede landmænd.

Forsøgsparcellerne er tilsået på normal vis med henholdsvis radsåning og rækkesåning af raps og med rækkesåning af majs. Hvor herbicid er anvendt, er det sket efter den normale anvendelse for de valgte midler. Den mekaniske ukrudtsbekæmpelse er i raps gennemført ved radrensning 2-3 gange.

Den første behandling er gennemført, så snart afgrøderækkerne har kunnet ses, og de efterfølgende rensninger er gennemført, når nyt ukrudt har været spiret frem. I majs er der primært gennemført radrensning, men også strigling med ukrudtsharve er prøvet i denne afgrøde.

Bedømmelse af effekt og udbyttemåling

Effekten af de gennemførte behandlinger er bedømt flere gange gennem vækstsæsonen, og ved høst er udbyttet målt på sædvanlig vis for gennemførelse for parcelforsøg.

Eksisterende radrensere og ukrudtsharver har været anvendt i flertallet af de gennemførte forsøg.

Forsøgsrensere udviklet

I 1996 er der indkøbt 4 stk. radrensere, som gennem tilpasning og udvikling ved Landskontoret for Planteavl er gjort anvendelige til brug i mindre parceller. Disse radrensere har medvirket ved gennemførelse af forsøgene i 1997 og er nu fordelt over landet (Nordjylland, Østjylland, Nordvestsjælland og Bornholm). De står herefter til rådighed for gennemførelse af fremtidige forsøg med radrensning i forskellige afgrøder.

[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]