[Forside]

Organiske restprodukter i industrien

Del 2 : Idékatalog for genanvendelse af organisk industriaffald

Indholdsfortegnelse

Forord

Sammenfatning

English Summary

1. Introduktion

1.1 Afgrænsning af begrebet organiske affald fra industri/erhverv
1.2 Influerende parametre på restproduktets genanvendelsespotentiale
1.3 Bæredygtige principper inden for produktion og drift
1.3.1 Renere teknologi
1.3.2 Stigende miljøbevidsthed og affaldsbegrænsende foranstaltninger

2. Metode til vurdering af genanvendelsespotentiale
2.1 Fra initiering af planlægning til implementering af genanvendelse af et restprodukt

3. Vurdering af genanvendelsespotentialet
3.1 Værdistoffer
3.1.1 Isolering af specifikke værdistoffer fra restprodukter
3.1.2 Udnyttelse af værdistoffer uden oprensning eller anden raffinering
3.1.3 Vurdering af restprodukternes potentiale som dyrefoder
3.1.4 Biogasproduktion/kulstofkilde til biologisk rensning af spildevand
3.1.5 Restprodukter anvendt direkte som jordforbedringsmiddel
3.2 Problematiske stoffer - miljøfremmede stoffer
3.3 Økonomi
3.4 Afsætningsstabilitet
3.5 Sikkerhed og sundhed
3.6 Lovgivningen
3.7 Udvikling
3.8 Forslag til restproduktdeklaration

4. Diskussion
4.1 Restproduktpotentialet som indgangsvinkel for vurderingen af genanvendelse
4.2 Restprodukternes indhold af problematiske stoffer

5. Referencer
 

Forord

Denne rapport er udarbejdet for Miljøstyrelsen af Carl Bro as. Den udgør fase 2 i en større undersøgelse vedrørende genanvendelse af organisk industriaffald i Danmark. Projektet er støttet af Rådet for Genanvendelse og Mindre Forurenende Teknologi.

I forbindelse med projektet har der været indkaldt en styregruppe bestående af:

Lise Højmose - Miljøstyrelsen
Kirsten Kerrigan - Miljøstyrelsen
Tony Christensen - Miljøstyrelsen
Lars Stenvang Hansen - Landbrugets Rådgivningscenter
Leo Theander - DAKA a.m.b.a.
Anders Brinch Larsen - Novo Nordisk A/S
Søren Tafdrup - Energistyrelsen
Birgitte Ahring - DTU
Peter Andreasen - Carl Bro as
Henning Pedersen - Carl Bro as

Førstnævnte har fungeret som formand for gruppen.

En lang række virksomheder har desuden bidraget med svar til en spørgeskemaundersøgelse, samt på anden vis bidraget positivt med materiale til dataindsamlingen.

Der rettes en tak til alle styregruppemedlemmer samt til de deltagende industrier.
 

Sammenfatning

Nærværende rapport er opfølgningen til første del af et projekt om genanvendelse af restprodukter fra industrien i Danmark.

Kildesorteret organisk affald omfatter ifølge ISAG (informations System for Affald og Genanvendelse) affald indsamlet fra husholdninger, institutioner eller private virksomheder med henblik på oparbejdning til dyrefoder, kompostering eller bioforgasning. Dog er organisk affald/restprodukter defineret som »homogene biprodukter« undtaget fra de kommunale anvisningsordninger (for yderligere uddybning henvises til første del). Organisk affald/restprodukter, opgjort efter potentielle mængder og vurderet med henblik på genanvendelsen under dette projekt, er således delvist omfattet af ISAG.

Formålet med anden del af projektet er at sætte fokus på organisk affald fra industrien i Danmark og give erhvervsvirksomheder idéer til:
Hvordan affaldsmængderne kan reduceres
Hvordan industrien kan mindske miljøbelastningen fra affaldet
Hvordan værdistofferne i affaldet/restprodukterne kan udnyttes i relation til 4 anvendelseskategorier

Første rapport opgjorde de potentielle mængder organiske restprodukter fra den danske industri og genanvendelsen af restprodukterne blev kategoriseret efter anvendelse.

De 4 benyttede anvendelseskategorier var:
I. Råvaresubstituerende anvendelse
II. Anvendelse til biogasproduktion med efterfølgende spredning på landbrugsjord
III. Spredning på landbrugsjord
IV. Forbrænding og deponering

I indeværende rapport uddybes de erfaringer, der er indsamlet fra industrien, om genanvendelsen af de i Danmark producerede organiske restprodukter.

Eksempler gives på videre forarbejdning af organiske restprodukter til nye produkter. Organiske restprodukter, der oparbejdes til for eksempel raffinerede konsumvarer eller kosmetik, er karakteriseret ved, at de produceres i store mængder. Rester vil derfor ofte udgøre en del af den oparbejdende/raffinerende virksomheds primærprodukt. Baggrunden herfor er, at der ofte kræves store procesanlæg og dermed store anlægsudgifter. I visse tilfælde startes produktionen tillige op efter store udviklingsomkostninger.

Råvaresubstituerende anvendelse i form af anvendelse som dyrefoder findes der store erfaringer med i både landbruget og industrien.

Karakteristika ved restprodukter, der kan anvendes som dyrefodersubstitution, er bl.a.:
at energiindholdet er højt,
at restproduktet er koncentreret og let fordøjeligt,
at forarbejdningen af restprodukterne før genanvendelsen er beskeden – dermed haves minimale anlægsudgifter.

Endelig er udviklingsomkostningerne minimale, idet traditionen i landbruget har været, at landmændene, ofte på slump, har prøvet sig frem og har dermed anvendt de organiske restprodukter som et supplement til dyrefoderet.

Biogasproduktion kan anvendes til at nedsætte de organiske restprodukters indhold af kulstof (COD). Skal virksomheder have en rentabel biogasproduktion kræves det normalt, at det organiske restprodukt består af delvist opløst organisk stof, som ved bioforgasningen reduceres, hvorved udledningen af COD med spildevandet mindskes.

Organiske restprodukter, der afsættes til f.eks. gyllebaserede biogasfællesanlæg, er karakteriseret ved, at der er tale om mindre restproduktfraktioner, eventuelt fejlproduktioner, som normalt har et meget højt energiindhold. Erfaringerne er normalt, at der fra denne type af organiske restprodukter produceres mere end 25 Nm 3 gas pr. ton restprodukt.

Potentialet for anvendelse af restprodukter på landbrugsjord defineres af indholdet af næringsstoffer og ud fra næringsstoffernes tilgængelighed for planterne. Desuden er parametre som spredbarhed og ensartethed vigtige, idet restprodukterne skal indpasses i landmandens gødningsplaner. Relativt stort dokumentationsarbejde til bestemmelse af indholdet af tungmetaller og andre miljøfremmede stoffer i forbindelse med anvendelsen af organiske restprodukter til jordbrugsformål bevirker, at sandsynligvis kun store restfraktioner berettiger de økonomiske omkostninger, der er forbundet med dokumentationsarbejdet.
 

English Summary

This report follows up on an earlier report under this project. The first report makes up the total of organic waste in Denmark on basis of statistics for sold goods supplemented with questionnaires and visits to industries as well as telephone interviews.

On basis of gathered experience from industries that produce or handle organic by-products in Denmark the report describes possible ways for recycling of organic rest products.

The recycling of by-products are grouped into categories:
By-products used in substituting other raw materials
By-products used in biogas systems and subsequently used as manure on landfill
By-products used directly as manure on farmland.

Characteristics based on gathered experience for applying rest products in each of the three above mentioned categories are described in order to inspire other to recycle rest products.

Generally the report has the intention to make the Danish industry aware of the possibilities of how to reduce the amount of organic waste, and thinking about eliminating material harmful to the environment in the production of their primary product.
 

1. Introduktion

En gruppe af industrier i Danmark producerer store mængder organiske restprodukter. Restprodukterne genanvendes i stort omfang i anden produktion, ofte som foder eller som jordforbedringsmiddel. En ubetydelig del af restprodukterne forbrændes eller deponeres.

En tidligere rapport fra nærværende projekt har opgjort mængderne af organiske restprodukter i forhold til genanvendelsen (Tabel 1.1).

Tabel 1.1
Mængdeopgørelse af organiske restprodukter fra industrien i Danmark.

Kategori

Produktion af restprodukter pr. år, Tons

% af total produktion af restprodukter pr. år

Vådvægt

Tørstof

Vådvægt

Tørstof

I

3.938.000

863.000

47

75

II

652.000

73.000

8

6

III

3.717.000

183.000

44

16

IV

52.000

35.000

1

3

I alt

8.359.000

1.154.000

100

100

Kategorifordelingen af restprodukterne i tabel 1.1 relateres til en rangering af restprodukterne (Tabel 1.2). Dette sker således, at anvendelse i kategori I anses for den bedste udnyttelse af restprodukterne, mens de efterfølgende kategorier beskriver mindre hensigtsmæssig anvendelse. Kategori IV restprodukter deponeres eller forbrændes, hvilket oftest anses som en uhensigtsmæssig bortskaffelse af restprodukter.

Tabel 1.2
Definition af restproduktkategorier .

Kategori

Anvendelse

I

Råvaresubstituerende anvendelse:
videre forarbejdning til nye produkter,
anvendelse til dyrefoder.

II

Anvendelse til biogasproduktion og efterfølgende spredning på jorden med positive virkninger for landbrug, CO 2 neutralt.

III

Spredning på jorden med positive virkninger for landbrug, herunder kompostering.

IV

Forbrænding og deponering.

Restprodukternes indhold af værdistoffer bestemmer genanvendelsespotentialet og definerer den »bedst tænkelige« anvendelse af restprodukterne. Den »bedst tænkelige« anvendelse kan principielt placere restprodukter i alle fire kategorier.

1.1 Afgrænsning af begrebet organiske affald fra industri/erhverv

Den opgjorte mængde af organiske restprodukter produceret i Danmark, som er relateret til en eksisterende genanvendelse (Tabel 1.1) har visse begrænsninger. Følgende organiske affaldsprodukter indgår ikke i den opgjorte mængde:
Plast, pap, træ og mineralske olier
Husdyrgødning, ensilage og halm fra landbruget.

Herudover er detailhandels-, en gros handels-, kontor-, institutions- og transportaffald ikke inkluderet i denne opgørelse over organiske industrirester.

1.2 Influerende parametre på restproduktets genanvendelsespotentiale

Anvendelsen af restprodukter styres overordnet af økonomien. Økonomien i forbindelse med afsætningen/anvendelsen styres direkte af en række forskellige parametre, som ikke relateres til genanvendelsespotentialet af værdistofferne i restprodukterne:
Indholdet af metaller og andre miljøfremmede stoffer
Geografiske og sæsonmæssige begrænsninger
Hygiejniske problemer
Lovgivning, herunder afgifter
Lugtgener og æstetiske problemer
Virksomhedens miljøpolitik
Tradition
Sikker/stabil afsætning
Tekniske begrænsninger

Disse parametre medfører, at restprodukter i visse tilfælde anvendes i en lavere rangerende kategori i forhold til den bedste udnyttelse af værdistofferne.

Ændringer i ovennævnte parametre kan medføre en ændring af kategorifordelingen af individuelle restfraktioner. Derved kan restfraktionerne flyttes længere væk fra eller tættere på »bedst tænkelige« anvendelse.

Anvendelsen af restprodukterne vurderes at være god, men for at sikre den fremtidige anvendelse af restprodukterne bør ændringer i ovenstående parametre vurderes i forhold til kategorifordelingen af restprodukterne.

Den tidligere rapport under nærværende projekt redegjorde for mængder og anvendelse i forhold til ovennævnte rangeringssystem, hvor denne rapport sammenfatter virksomhedernes erfaringer i forbindelse med genbrug og bortskaffelse af restprodukter.

Nærværende rapports formål er at viderebringe erfaringer med genanvendelse af organiske restprodukter fra den danske industri. Virksomhedserfaringerne er samlet under generelle overskrifter.

Denne rapport omhandler følgende hovedpunkter:
Erfaring med praktisk håndtering af restprodukter.
Metoder til vurdering af genanvendelsespotentialet.
Virksomhedernes erfaringer med lovgivningens indflydelse på genanvendelse.
Fremtidssikringen af genanvendelsen af restprodukterne fra industrien.

Det er intentionen, at denne rapport kan udgøre et redskab for de enkelte virksomheder i forbindelse med vurderingen af mulighederne for genanvendelse af restprodukter. Grundlaget herfor er som nævnt tidligere, at genanvendelsesmulighederne er baseret på andre virksomheders erfaringer på området.

Rapporten foregiver ikke at være dækkende for hele den danske industri, men skal ses som et idékatalog i forbindelse med genanvendelse af restprodukter.

1.3 Bæredygtige principper inden for produktion og drift

Ud over de økonomiske og lovgivningsmæssige parametre, der overordnet styrer anvendelsen af restprodukter, kan også andre betragtninger som renere teknologi og stigende miljøbevidsthed på virksomhederne influere på restproduktgenanvendelsen.

1.3.1 Renere teknologi

En vigtig del af en fremtidig miljøstrategi er, at produkter og produktion indrettes således, at det hele foregår i lukkede materialekredsløb, forstået på den måde, at der ikke fremkommer affald og dermed forurening i dette kredsløb. Det gælder lige fra råstoffernes indvinding over produktets tilblivelse og brug til den endelige bortskaffelse - eller endnu bedre genanvendelse. Dette stiller store krav til teknologien, og begrebet renere teknologi er derfor et af de mest centrale nøgleord i denne form for forureningsbekæmpelse.

Renere teknologi sigter bl.a. på at gøre miljøbelastende arbejdsgange mindre belastende, skifte farlige stoffer ud med mindre farlige stoffer, formindske ressourceforbrug og mindske mængden af affald. Dog kan teknologien aldrig blive, således at affalds- og restprodukter helt undgås. Rester fra industrien bør kun i begrænset omfang ende som affald. I stedet bør resterne genanvendes dvs. indgå i produktionen på ny.

De overordnede formål med indsatsen på affaldsområdet fremgår af miljøbeskyttelseslovens formålsparagraf, som bl.a. fremhæver forebyggelse af forurening, begrænsning af ressourceforbruget, samt fremme af renere teknologi og genanvendelse. Målsætningerne er konkretiseret i »Regeringens handlingsplan for affald og genanvendelse 1993-1997«.

Miljøbeskyttelsesloven giver mulighed for gennem et konstruktivt samarbejde med virksomheder at undersøge, om der er muligheder for at løse en række af virksomhedernes miljøproblemer gennem udvikling eller tilpasning af nye renere teknologier. Renere teknologi kan således fremmes ved fastsættelse af miljøkrav, der svarer til, hvad der kan opnås ved anvendelse af renere teknologi.

Allerede i dag er det muligt at indrette en række aktiviteter og processer således, at udledningerne af genefremkaldende eller skadelige stoffer til luften, vandet eller jorden reduceres betydeligt f.eks. ved miljøbevidst valg af materialer og teknologi. I mange tilfælde vil et alternativt produktdesign kunne imødegå anvendelse af mindre miljøbelastende materialer, mindre energi- og ressourceforbrug, længere produktlevetider mv.

Hvis anvendelse af et restprodukt skal sikres på længere sigt, vil det være nødvendigt med en god dokumentation for eventuelle forekommende problematiske stoffer, både med hensyn til koncentrationer, virkninger og nedbrydningsforløb. Det gælder for virksomhederne om at være på forkant med udviklingen, herunder være opmærksom på mulighederne for at udfase problematiske stoffer eller substituere dem med mindre miljøbelastende stoffer.

1.3.2 Stigende miljøbevidsthed og affaldsbegrænsende foranstaltninger

På (amts)kommunalt plan er affaldsbegrænsende foranstaltninger f.eks. en intensiveret indsats inden for udvikling af renere teknologi på virksomheder samt foranstaltninger til begrænsning af miljøbelastning ved affaldshåndtering og bortskaffelse. Og i forbindelse med at mange virksomheder indfører miljøstyring (omhandlende energiforbrug, miljøforurening, arbejdsmiljø, genanvendelse og deponering) eller udarbejder grønne regnskaber, vil virksomhedernes disponering af restprodukter ofte være et væsentligt emne.

For mange virksomheder er der penge i miljøstyring, selv om mulighederne for miljøtiltag er vidt forskellig i de forskellige brancher. Virksomhederne får naturligt et imageløft i kraft af en profilering som miljøvenlig virksomhed, idet livscyklusbetragtninger spiller en stadig større rolle i markedsføringen.

Livscyklusbetragtninger vil blive noget grundlæggende i fremtidens produktion og drift. Hele materialekredsløbet og forarbejdningsmetoderne i forbindelse hermed vil blive centrale. Til et produkts livscyklus hører bl.a. ting som transport, råstofudvinding, materialeforbrug, produktionsmetoder, bortskaffelse eller genanvendelse. Og i takt med den stigende interesse for livscyklusbetragtninger hos forbrugerne/indkøberne er det naturligt, at virksomheder markerer sig med mindre miljøbelastende produktion og drift.

Den stigende interesse for at indkøbene skal være bæredygtige, beviser, at der er et ønske om, at sikre at miljøbelastningen er så lille som muligt i hele produktets livscyklus. Det er således et faktum, at samtidig med at affaldshåndtering har udviklet sig til en global højvækstindustri, ønsker forbrugerne stadig mere bæredygtige og miljøvenlige produkter.

Denne rapport vil kunne give idéer og hjælpe virksomheden på vej, i det mindste de første skridt, til at indføre/videreudvikle en mindre miljøbelastende produktion.
 

2. Metode til vurdering af genanvendelsespotentiale

I nærværende rapport gennemgås nogle retningslinier for genanvendelse af restprodukter. Disse er baseret på virksomhedernes egne erfaringer, samt teoretiske overvejelser vedrørende nøgleparametre for genanvendelse.

Gennemgangen opdeles i en række afsnit, hvor individuelle parametre af betydning gennemgås. Formålet er at anvise en metode til vurdering af et givet restprodukts genanvendelsespotentiale.

2.1 Fra initiering af planlægning til implementering af genanvendelse af et restprodukt

Virksomhedernes ændrede praksis for genanvendelse af restprodukter bevirker, at virksomhederne må gennemgå en række problemstillinger. De problemstillinger virksomhederne konfronteres med kan inddeles i en række skridt fra initiering af planlægning til implementering af det specifikke restprodukt for genanvendelse. Forløbet fra initiering til implementering af et restprodukt for genanvendelse kan forløbe på mange måder, og vil være afhængig af virksomhedsstørrelse, branche, teknisk udvikling - herunder restproduktets kvalitet, geografisk placering, lokale forhold, tradition, miljøbevidsthed, økonomi mv. Nogle generelle aspekter af processen fra initiering til implementering af restproduktgenanvendelse er vist på figur 2.1.

Grundlaget for initieringen af genanvendelse er normalt en idé eller et behov.

Restproduktproducentens idé eller en idé fra en eventuel modtager af restproduktet kommer fra alle niveauer i figur 2.1. Årsagerne kan være ny teknologi, tilskudsordninger, identificerede værdistoffer, ændrede økonomiske forhold, herunder grønt image etc. Behov stammer hovedsageligt fra lovkrav eller problemer med afsætningen af restprodukterne, som kan indvirke på produktionen af virksomhedens hovedprodukter.

Det er erfaringen, at både behov og idéer er grundlæggende årsager til nye eller ændrede tiltag i forbindelse med genanvendelse af restprodukter. Det er dog generelt, at behov stimulerer implementeringen af idéer og udviklingsarbejde.

I visse tilfælde har behovet for behandling af restprodukter medført produktion af nye varer i et så betydeligt omfang, at det næppe er rimeligt at betragte produktionen som behandling af restprodukter, men nærmere produktion af biprodukter på linie med virksomhedernes hovedprodukt.

Figur 2.1.1

Beslutningsdiagram til brug ved vurdering af genanvendelsespotentialet af organiske restprodukter fra industrien. Diagrammet skitserer forløbet fra initiering af planlægning til implementering af genanvendelsen. Nøgleposter er præsenteret i de grå kasser.

En gennemgang af de generelle aspekter omkring procesforløbet fra initiering til implementering af genanvendelsen af restprodukter er vist i beslutningsdiagrammet på figur 2.1. Beslutningsdiagrammet udgør kun én af mange mulige procedurer for vurdering af potentialet for genanvendelse af et restprodukt. Diagrammet indeholder dog en række essentielle parametre, som skal vurderes. Disse er fremhævet i figuren.

Før virksomheden investerer i pilotanlæg, laboratorietest eller fuldskalaimplementering, bør det sikres, at man har opstillet et beslutningsdiagram, der passer til den pågældende virksomhed. Efterfølgende skal de enkelte poster på beslutningsdiagrammet være de bedst tænkelige løsninger ud fra den til rådighed værende viden. Det kan hertil ofte være hensigtsmæssigt at inddrage eksterne eksperter med speciel viden om de løsninger man indledningsvis vurderer som mulige. Disses samarbejde med virksomhedernes egne medarbejdere sikrer den bedst mulige besvarelse af enkeltposterne i beslutningsdiagrammet.

Nøgleposterne i beslutningsdiagrammet er beskrevet uddybende i forbindelse med det efterfølgende afsnit om vurdering af genanvendelsespotentialet.
 

3. Vurdering af genanvendelsespotentialet

3.1 Værdistoffer

Potentialet for genanvendelse af organiske restprodukter i industrien defineres af indholdet af værdistoffer. I denne sammenhæng opfattes værdistoffer som hele eller dele af restproduktstrømmen (enkeltkomponenter).

Potentiel anvendelse af restprodukterne på baggrund af indholdet af værdistoffer, kan opdeles i fire hovedgrupper. Opdelingen er baseret på erfaringer fra samtaler med en lang række danske virksomheder.

Generelt er produktion ved oprensningen af specifikke stoffer fra restprodukter forbundet med betydelige anlægs-, drifts- og udviklingsomkostninger. Derfor vil denne form for genanvendelse af restprodukter normalt rettes mod produktion af konsumvarer eller kosmetik, der har en høj økonomisk værdi. Udnyttelse af restprodukternes indhold af specifikke værdistoffer, som isoleres fra restproduktet, betragtes i nærværende projekt som råvaresubstituerende anvendelse.

I modsætning hertil er udnyttelse af restprodukternes indhold af energi og næringssalte til biogas og jordforbedring normalt forbundet med ringe økonomisk indtjening. Det er derfor ikke med de nuværende prisrelationer økonomisk holdbart at etablere anlæg til oprensning af værdistoffer fra restproduktstrømme til disse formål.

Dyrefoder indtager en mellemposition, hvor en oprensning/forarbejdning af restprodukter i nogle tilfælde er rentabel. Som eksempler kan nævnes tørring af henholdsvis mask fra ølbrygningen og sukkerroerester samt produktionen af teknisk fedt og kød- og benmel, der fremstilles på basis af selvdøde dyr og destruktionsaffald fra slagterier.

De potentielle anvendelsesmuligheder for organiske restprodukter fremgår af figur 3.1.1, hvor den »bedste anvendelsesmulighed« er for et restprodukt, som er indplaceret øverst i skemaet.

Figur 3.1.1

Skematisk opstilling af organiske restprodukters anvendelsesmuligheder. »Bedste« udnyttelsesgrad af et restprodukt er, når det er indplaceret øverst i skemaet.

3.1.1 Isolering af specifikke værdistoffer fra restprodukter

Oprensning af specifikke værdistoffer fra restprodukter begrænses i Danmark til ganske få restfraktioner.

Restprodukterne fra mejeriindustrien (valle) forarbejdes, og der udvindes værdifulde proteiner. Der foregår et stort udviklingsarbejde for at udvikle nye produkter på basis af valle. Produkter som skummetmælk/kærnemælk er eksempler på produkter, der tidligere var biprodukter fra mejerisektoren, som blev anvendt til svinefoder, men i dag hovedsageligt er salgbare primærprodukter.

I behandlingen af dele af slagteriernes restprodukter oprenses værdifulde fedtstoffer, der bl.a. anvendes i kosmetikindustrien. Fra fiskeindustrien er der eksempler på, at der fremstilles fiskeolier af høj kvalitet fra fiskeaffald.

Oparbejdningen af specifikke værdistoffer fra restprodukter er generelt karakteriseret ved:
Produktion af meget store mængder restprodukter
Meget store procesanlæg
Store anlægsudgifter
I visse tilfælde store udviklingsomkostninger.

Det er ikke muligt at give en generel beskrivelse af de restfraktioner, hvorfra der potentielt kan oprenses værdistoffer, da disse næppe har generelle karakteristika.

3.1.2 Udnyttelse af værdistoffer uden oprensning eller anden raffinering

Når værdistoffer i restfraktioner udnyttes uden oprensning eller anden raffinering, reduceres anlægs-, drifts- og udviklingsomkostninger normalt betydeligt. Udnyttelsen af restfraktionerne uden anvendelse af betydelige oprensnings- og raffineringsprocesser eller anden form for tilvirkning kan inddeles i 3 hovedgrupper: anvendelse til dyrefoder, biogasproduktion/kulstofkilde til biologisk rensning af spildevand og som gødningsmiddel på landbrugsjord.

Dyrefoder

Anvendelsen af organiske restprodukter fra industrien til dyrefoder er udbredt i Danmark. Restprodukterne anvendes normalt som foder uden væsentlig videre forarbejdning. Restfraktionerne til foder varierer betydeligt i mængder og sammensætning. I dag anvendes der bl.a. restprodukter til dyrefoder fra følgende industrier:
Fiskeindustrien
Bryggerierne
Spritfabrikkerne
Mejerierne
Kartoffelindustrien
Pektinfabrikker
Oliemøller
Brød- og kageindustrien
Sukkerindustrien
Frugt og grønt industrien
Den bioteknologisk industri

Holdningerne til anvendelse af industrielle organiske restprodukter til dyrefoder er generelt positive. Dog stiller landmænd høje krav til kvalitet og næringsværdi, før de vil substituerer foderstoffer med restprodukter. Dette skyldes intensiv landbrugsdrift, hvor maksimal tilvækst/mælkeydelser er en forudsætning for rentabel drift.

Svin

Madrester har traditionelt været anvendt som svinefoder i udstrakt grad.

Storkøkken- og restaurationsaffald anvendes i dag efter varmebehandling til svinefoder, ligesom der ved industriel fremstilling af fødevarer vil være en del spild og rester, der er velegnede til svinefoder. Typiske eksempler er gærfløde og bærme fra ølbrygning samt brød- og kageproduktion, hvor spild af både dej og færdigvarer anvendes.

I mejerisektoren er der, afhængig af markedsforholdene for de forskellige primære mælkeprodukter, overskud af valle, der anvendes til svinefoder.

Dersom udnyttelsen skal være optimal, skal der foretages næringsstofanalyse samt praktisk afprøvning under kontrollerede forhold. Imidlertid er der brugere, der vælger blot at prøve sig frem med et givet produkt i stedet for at bruge ressourcer på analyser.

Ifølge svineavlskonsulenterne er erfaringen, at svineproducenter ofte ikke får analyseret et foderemne og ofte bruger det på slump. I disse tilfælde er konsulentens anbefaling, at det kun udgør en lille procentdel af foderet, og at det fortrinsvis anvendes til slagtesvin, der er mere tolerante end søer. Hvis slagtesvin får fordøjelsesproblemer, kan det normalt rettes op på 14 dage. Men hvis en so kommer ud for det samme, vil det først kunne rettes op efter udløb af aktuel drægtigheds- og diegivningsperiode.

Det generelle billede er, at foderet til slagtesvin skal være meget koncentreret, for at svinene kan opnå maksimal tilvækst. Det vil derfor ikke være rentabelt at anvende fodermidler, der er væsentligt mindre næringsholdige end byg. Et svin æder ca. 2-2,5 % af kropsvægten pr. dag i form af tørfoder, hvis den får ubegrænset adgang til foder. Er foderet mindre koncentreret, vil den ønskede slagtevægt blive opnået senere.

Ved anvendelse af vådfodringsanlæg kan organiske restprodukter fra industrien med meget lille næringsindhold og stort vandindhold gøres rentable som fødemidler, hvis de substituerer drikkevand. Som eksempel kan nævnes sukkervand, der alternativt skulle have været ledt til renseanlæg.

Kravene til renhed er store. Almindeligvis anvendes kun varer, der kan sidestilles med fødemidler, dog tolereres en del almindeligt smuds (svin kan uden problemer omsætte foder med 10% ler) og undertiden også begyndende mugangreb. Fremskreden mugangreb, der kan danne toksiske stofskifteprodukter, eller forrådnelse accepteres ikke. Organiske restprodukter skal derfor anvendes hurtigt.

Der har været analyseret på paraffin på osteskorper og konkluderet, at en mindre mængde godt kunne accepteres i svinefoderet. Plastemballage er man dog meget på vagt over for, selvom alt taler for, at det går uomsat igennem svin, forudsat at det er små mængder.

Ved rengøring af produktionsanlæg (CIP, Cleaning In Proces) med rent vand kan tørstof udskilt herfra anvendes til foder, hvorimod skylninger efter tilsætning af rengøringskemikalier resulterer i ikke genanvendelige organiske restprodukter til foderbrug.

Kvæg

Vegetabilske restprodukter har været anvendt til kvægfoder gennem lang tid.

Sukkerroerester (i dag ofte tørret) og kartoffelpulp anvendes systematisk som kvægfoder, ligesom der findes eksempler på at rester af mask og trub fra bryggerierne og citrusskaller fra pektinfremstilling genanvendes som kvægfoder.

Kaliumindholdet i kartoffelpulp er relativt højt. Fodringsforsøg har vist, at det høje kaliumindhold kan bevirke øget abortrisiko, derfor bør kartoffelpulp kun substituere dele af kvægfoderet.

Til slagtekalve bruges i et vist omfang desuden de samme typer affald, som anvendes til svinefoder.

Foderet skal helst have struktur af hensyn til vomfunktionen og samtidig være koncentreret af hensyn til dyrets begrænsede fødeoptagelsesevne.

Et kreatur af stor malkerace (f.eks. RDM) tildeles dagligt 18-20 FE (én foderenhed er ækvivalent med 1 kg byg). Et fodermiddel, der kræver mange kilo pr. FE, vil derfor kun kunne udgøre en begrænset del af foderet, da mængden så ville overstige dyrets ædelyst eller fordøjelseskapacitet. Foderomsætningen kan sættes til ca. 10% af dyrets vægt pr. dag, hvilket giver op til 80 kg/dag. Gennemsnittet må derfor ikke være højere end godt 4 kg/FE.

Kravene er store både med hensyn til håndterbarhed og lødighed. Ved rengøring af produktionsanlæg (CIP) med rent vand kan tørstof udskilt herfra anvendes til foder, hvorimod efterfølgende skylninger efter tilsætning af rengøringskemikalier ikke resulterer i anvendelige produkter. Mug kan give problemer i letomsættelige varer, idet visse mugsvampes stofskifteprodukter kan bevirke øget abortrisiko.

Fjerkræ

Fjerkræ er også traditionelt blevet fodret med restprodukter fra fødevaresektoren. I nyere tid kendes dette stort set kun fra kalkunproduktion, hvor mask fra bryggerier er benyttet. Denne anvendelse kræver dog en tørring af masken. Masken er derfor ikke konkurrencedygtig ved lave kornpriser.

I øvrigt anvendes restprodukter stort set ikke som fjerkræfoder i Danmark. Dette skyldes, at ligesom for kvæg- og svineproduktion er der bundet så store kapitalmidler i produktionsapparatet, at en optimal produktion/tilvækst er afgørende frem for en mindre besparelse på foderet. Følgelig fodres fjerkræ i erhvervsmæssig produktion stort set kun med standardiserede fuldfoderblandinger, der er ensartet i partikelstørrelse og har et højt indhold af letomsættelige forbindelser. Heri indgår naturligvis en række biprodukter fra mølleriindustrien (majsgluten, sojaskrå mv.).

3.1.3 Vurdering af restprodukternes potentiale som dyrefoder

Ved vurderingen af restprodukternes egnethed som dyrefoder indgår overvejelser vedrørende restproduktets indhold.

Restproduktets energiindhold vurderes indledningsvis på baggrund af indholdet af protein, fedt og kulhydrat. Energiindholdet definerer den maksimale tilvækst, som kan forventes ved fodring af f.eks. svin med et givent restprodukt. Der er dog en række andre forhold, som gøres gældende ved vurderingen af den potentielle foderværdi af restprodukter så som tørstofindhold, fordøjelighed, struktur/fylde, mineraler og vitaminer.

Eksempler på sammensætningen af restprodukter, der anvendes til dyrefoder, er angivet i tabel 3.1.1.

Tabel 3.1.1
Oversigt med parametre til bestemmelse af biprodukters værdi som fodermidler og eksempler fra anvendte biprodukter. Yderligere information kan hentes i fodermiddeltabellen fra Landbrugsudvalget for Kvæg, 1995.

BIPRODUKTER

Kornbærme, frisk

Maltspirer

Mask, frisk

Kartoffelpulp

Roemelasse

Rørmelasse

FODERKODE

261

265

266

273

277

278

TØRSTOF, %

11,5

95

25

18

75

73

PROCENT AF TØRSTOF

RÅASKE

5,6

6,4

4

5

11,5

14,2

RÅPROTEIN

36

28,9

32,9

7,5

12,9

5,5

FORD. RÅPROTEIN

30,5

23,9

27,6

4

9

2,1

PROT.NEDBRG.
(% AF N)

70

70

45

70

100

100

AAT (AMINOSYRER ABSORBERET I
TARMEN)

10,6

10,1

15,1

9,3

7,5

7,6

PBV (PROTEINBALANCE I VOMMEN)

19,2

12,8

9,6

-8,5

0,3

-7,3

RÅFEDT

7

2,8

10

0

0

0

FORD.RÅFEDT

5,7

1,7

8,6

- 1

-1

-1

FEDTSYRER

6

1,4

8

0

0

0

JODTAL

125

TRÆSTOF

6,6

12,8

14,3

16,5

0

0

KULHYDRAT

51,4

61,9

53,1

87,5

75,6

80,3

SUKKER

3

15

2

1

63

61,8

STIVELSE

3

5

10

30

0

0

FORD. CELLEVÆGGE

21

21,8

17,1

45,8

7,7

9,9

FORDØJELIGHEDSKOEFF.

RÅPROTEIN

85

83

84

53

70

38

OPRINDELIGT
PROTEIN I TARM

93

93

88

93

UNEDBRUDT
PROTEIN I TARM

77

77

78

77

RÅFEDT

82

60

86

KULHYDRAT

53

68

55

89

95

91

ORGANISK STOF

74

72

68

85

90

86

MINERALER, PR. KG TS.

CALCIUM, g

2

4

3,5

1

2

8

FOSFOR,g

8,1

9,2

5,4

1,5

0,2

0,8

MAGNESIUM, g

3,3

2

2

1

0,1

4,4

KALIUM, g

18,3

22

1

23

37

50

NATRIUM, g

1,8

0,8

0,3

0,5

11,6

2,4

KLOR, g

4

4

SVOVL, g

2

4

4

CAB, meq

1088

1020

JERN, mg

130

164

274

127

632

MANGAN, mg

41

78

34

10

22

65

ZINK, mg

79

139

83

15

36

22

KOBBER, mg

13

52

17

5

6

21

COBOLT, mg

0,07

0,12

SELEN, mg

0,1

0,44

VITAMINER, PR. KG TS.

A-VIT, 1000 i.e.

BETA-CAROTEN, mg

D-VIT, 1000 i.e.

E-VIT, mg

29

5

5

STRUKTURIFYLDE, PR. KG TS.

TYGGETID, min.

4

10

18

16

0

0

FFk, FYLDE KØER

0,22

0,22

0,3

0,34

0,22

0,22,

FFu, FYLDE UNGDYR

1,05

1,05

1,05

1,05

1,05

1,05

ENERGI

FORD.ENERGI,

MJ pr. kg TS.

14

13,6

14,7

14,2

13,9

12,4

FE pr. kg TØRSTOF

0,99

0,93

1,03

0,98

1,01

0,86

INDHOLD PR. FE

Kg TØRSTOF

1,01

1,07

0,97

1,02

0,99

1,16

Kg FODER

8,74

1,13

3,88

5,65

1,32

1,59

FORD. RAPROTEIN, g

306

256

268

40

89

25

AAT, g

100

108

147

94

74

88

PBV, g

205

137

93

-86

3

-85

FEDTSYRER, g

60

15

78

0

0

0

SUKKER, g

30

161

19

10

625

717

STIVELSE, g

30

54

97

305

0

0

FORD. CELLEVÆGE, g

212

234

166

466

76

115

FFk, FYLDE KØER

0,22

0,24

0,29

0,35

0,22

0,26

FFu, FYLDE UNGDYR

1,06

1,13

1,02

1,07

1,04

1,22

TYGGETID, min.

4

11

17

16

0

0

En lang række parametre, der indgår i vurderingen af restprodukterne til foderbrug er vist i tabel 3.1.1. Der er stor variation i sammensætningen af anvendte restprodukter, og der kan derfor ikke opstilles præcise retningslinier for, hvorledes disse skal være sammensat, for at de er anvendelige til foderbrug.

Biprodukterne anvendes direkte som tilskudsfoder eller som komponenter i fuldfoderblandinger. Restprodukterne behøver derfor ikke at have en afbalanceret næringssammensætning for at være interessant til foder.

På trods af at en mængde stoffer bestemmes i forbindelse med undersøgelsen af restprodukterne (Tabel 3.1.1), er det reelt energiindholdet (værdistofferne), som er interessant i vurderingen af restprodukternes potentiale som fodermiddel. Energiindholdet vil normalt være bundet i fedt, protein og kulhydrat. Disse vil derfor normalt udgøre de mest interessante indledende parametre ved vurderingen af restprodukternes genanvendelsespotentiale.

Der er dog stor variation i indholdet af fedt, protein og kulhydrat i de restprodukter, der i dag anvendes til dyrefoder (Tabel 3.2), hvilket viser, at mange forskellige restfraktioner kan være potentielle fodermidler. Det er endvidere muligt at kombinere forskellige restfraktioner med henblik på at opnå en bedre sammensætning af værdistofferne i fodret.

Tabel 3.1.2
Sammensætningen af 22 restprodukter som anvendes til dyrefoder,
beregnet på baggrund af tal fra Landsudvalget for Kvæg.

Interval

Gennemsnit

Standard afvigelse

Tørstof, %

10-95

55

38

Råprotein, % af tørstof

1.2-50.8

18

14

Råfedt, % af tørstof

0-11.4

2,7

3,8

Kulhydrat, % af tørstof

36.7-87.7

70

17

Antal foderenheder pr. kg. tørstof

0.46-1.36

0,93

0,19

Antal foderenheder pr. kg restprodukt

0.08-1.05

0,92

0,19

Anvendelse er restproduktstrømme til dyrefoder er karakteriseret ved, at restprodukterne skal være meget koncentrerede og indholdet skal være let fordøjeligt, før disse er, interessante som dyrefoder.

Erfaringerne med restprodukterne til foder viser, at der er stor variation i restprodukternes sammensætningen og anvendelse. Dog kan følgende generelle karakteristika opsummeres:
Energiindholdet er højt
Restproduktet er koncentreret
Indholdet er let fordøjeligt
Der er tale om både små og store restfraktioner
Restprodukterne anvendes både som tilskudsfoder og i fuldfoderblandinger
Forarbejdningen af restprodukterne før genanvendelse er normalt beskeden
Anlægsudgifter er minimale
Udviklingsomkostninger er minimale.

3.1.4 Biogasproduktion/kulstofkilde til biologisk rensning af spildevand

De eksisterende biogasanlæg i Danmark falder med hensyn til den grundlæggende biomasse i fire grupper (Tabel 3.1.3).

Tabel 3.1.3
Opdeling af biogasanlæg efter den biomasse der udnyttes (både anlæg hvor produktion af energi i form af biogas har henholdsvis primære og sekundære roller).

Rådnetanke på renseanlæg

Her udrådnes slam fra
spildevandsrensningen

Anaerobe filtre til industriel spildevandsrensning

Heri omsættes primært opløst organisk stof i spildevandet, ofte simple sukkerstoffer og lignende

Gård- og fællesanlæg for landbrug

Disse anlæg er primært designet til husdyrgylle (svin, kvæg)

Affaldsbehandlings­biogasanlæg

Det hidtil eneste, Nordsjællands Biogasanlæg, er designet primært til husholdningsaffald

Som for den råvaresubstituerende anvendelse af restprodukterne, etableres biogasanlæggene på baggrund af et behov eller en idé.

Biogasproduktion

Affaldsbehandlingsanlæg som Nordsjællands Biogasanlæg baserer sig på en konkurrence med alternative affaldsbortskaffelse, men hvor energisalget udgør en ikke uvæsentlig del af indtægtsgrundlaget.

Der er etableret en række biogasfællesanlæg baseret på gylle. Idéen bag disse anlæg er at tjene penge på energiproduktion, idet landbruget blot stiller biomassen til rådighed for energiproduktionen, hvorefter den udrådnede gylle leveres tilbage som jordforbedringsmiddel. Eventuelt betaler jordbrugerne for bestemte logistiske serviceydelser i forbindelse med gylleudbringning.

Anvendelsen af organiske restprodukter til energifremstilling ved biogasproduktion er steget betydeligt bl.a. ved etableringen af de gyllebaserede biogasfællesanlæg. Aktuelt modtager og udnytter mange gyllebaserede anlæg størstedelen af kategori Il restprodukterne som supplement til gyllen.

Gruppen af restfraktioner fra industrien, der afsættes til biogasfællesanlæggene, indeholder mange forskellige produkter, f.eks.:
Mave-tarmindhold fra slagterier
Fedt- og flotationsslam
Fiskeaffald
Blegejord
Rester fra garverier
Mucosa (tarmaffald)
Vallepermeat

Yderligere modtages en række små fraktioner f.eks. lejlighedsvise fejlproduktioner.

På biogasfællesanlæg vil udskiftning af en kubikmeter gylle med en kubikmeter organisk industriel affald være attraktiv, når blot den specifikke gasproduktion er større end for gylle, typisk omkring 25 Nm 3 gas pr. m 3 biomasse. Da der imidlertid er administrative og logistiske opgaver, der skal løses for hver affaldsleverance, har de fleste aktuelt tilførte typer industriaffald væsentligt større gaspotentiale, ofte langt over 100 m 3 gas pr. m 3 biomasse. Desuden betales der ofte et vist gebyr, svarende til den alternative bortskaffelsespris minus en vis »motivationsdifferens«. Priserne ligger her typisk omkring 50 kr./ton biomasse, der leveres på anlæggene.

Normalt er det en forudsætning for gyllebaserede såvel som for slambaserede biogasanlæg, at den leverede biomasse er pumpbar, eller at den forholdsvis let kan gøres pumpbar ved opblanding med f.eks. gylle. Afhængigt af de konkrete biomasser kan man forvente pumpbarhed op til 12-15% tørstof, dog med store variationer. Kun biogasanlæg, der har specielle modtagefaciliteter til faste biomasser, kan tage disse ind. Anlægsdele til modtagelse af faste biomasser er specielt omkostningskrævende at gøre passende lugtsvage.

Også transporten kan være vanskelig at udføre rationel, hvis biomassen ikke er umiddelbart pumpbar. En del affaldstyper transporteres dog i containere. Hvis biomassen afgiver ubehagelig lugt, er lukkede containere nødvendige.

Da det udrådnede materiale efterfølgende udspredes på landbrugsjord opføres anlæggene med hygiejnisering, således at der ikke sker spredning af eventuelle smitstoffer til landbruget. Restprodukterne skal herudover overholde kravene i Miljøministeriets bekendtgørelse nr. 823 af 16. september 1996. Dette er bl.a. i forhold til de fastsatte grænseværdier for tungmetaller og de fastsatte afskæringsværdier for andre miljøfremmede stoffer.

Kulstofkilde til biologisk rensning af spildevand

Etableringen af biogasanlæggene på renseanlæggene og til industriel spildevandsrensning er baseret på et behov for behandling/bortskaffelse af et restprodukt. I disse tilfælde spiller produktion af energi i form af biogas en sekundær rolle, og undertiden er gassen blot blevet affaklet. Med introduktion af de aktuelle tilskudsregler for egen elproduktion udnyttes gassen dog oftest til elproduktion.

Biogasproduktion kan anvendes til at nedsætte restproduktets indhold af kulstof (COD) og reducere eventuelle lugtproblemer. De afgassede restprodukter anvendes normalt som gødningsmidler på landbrugsjord eller afledes til renseanlæg. I disse tilfælde kan det være fordelagtigt at reducere mængderne af restprodukt (efter afvanding) ved biogasproduktion. Samtidig øges mulighederne for lagring af restproduktet pga. reducerede lugtproblemer.

Rentabilitet i biogasproduktion

Rentabel biogasproduktion på virksomhederne er normalt karakteriseret ved:
Store mængder restprodukter bestående af delvist opløst organisk stof, ofte simple sukkerstoffer og lignende, som reduceres ved biogasproduktion, hvorved udledningerne af COD med spildevand mindskes.
Reduktion i slamvolumen efter afvanding af det udrådnede materiale, hvilket reducerer omkostninger til transport.

Alternativt anvendes de organiske restfraktioner som supplement i de gyllebaserede biogasfællesanlæg. Anvendelsen af restfraktioner i biogasfællesanlæggene er karakteriseret ved:

Der er oftest tale om mindre restfraktioner og fejlproduktioner.
Restfraktionerne har normalt et meget højt energiindhold og der produceres normalt mere end 25 Nm 3 gas pr. ton biomasse.
I visse tilfælde leveres restfraktioner, hvor en alternativ behandling vil være forbundet med store udgifter.

3.1.5 Restprodukter anvendt direkte som jordforbedringsmiddel

Anvendelsen af organiske restprodukter direkte som jordforbedringsmiddel begrænses til relativt få restfraktioner. Anvendelse af restprodukter er dog ikke uden kvantitativ betydning. Der er i flere tilfælde tale om meget store mængder.

For nogle af de mængdemæssigt mest betydningsfulde restfraktioner er sammensætningen opgjort i tabel 3.1.4.

Tabel 3.1.4
Sammensætning af 4 restprodukter, der anvendes direkte som jordforbedringsmidler.

Komponent

Kartoffel saft kg/tons

Kartoffel vand, kg/tons

Novo - Gro, kg/tons

Karregenan rest, kg/tons

Gennemsnit, kg/tons

Kvælstof

3,7

1,4

1,0

0,6

1,7

Fosfor

0,4

0,1

0,4

0,3

0,3

Kalium

4,9

1,8

0,7

0,3

1,9

BOD

31,4

11,6

21,5

pH

5,4

11

Sulfatsvovl

0,3

Kalk

12

64

Potentialet for anvendelse af restprodukterne defineres af indholdet af næringsstoffer og deres tilgængelighed for planterne. For at vurdere restprodukternes potentiale som gødningsmidler skal der gennemføres analyser af indholdet af næringssalte og disses tilgængelighed. Yderligere skal indholdet af tungmetaller og andre miljøfremmede stoffer bestemmes, og der skal være tilgængelig viden om restprodukternes oprindelse og behandling.

Erfaringer fra forsøgsdyrkninger skal indgå i vurderingen af potentialet for genanvendelse af restprodukterne som gødningsmiddel.

I vurderingen af restprodukternes potentiale som gødningsmidler indgår endvidere spredbarhed og ensartethed. Det er vigtigt, at det er nemt at indpasse restprodukterne i gødningsplanerne.

Det skal være nemt at håndtere restprodukterne, og de skal have en afbalanceret sammensætning der minimerer behovet for suppleringsgødning.

På grund af det relativt store dokumentationsarbejde i forbindelse med udbringningen af organiske restprodukter til jordbrugsformål, vil kun store restfraktioner kunne berettige de økonomiske omkostninger. Dette forhold er blevet endnu mere udtalt, efter at opmærksomheden er blevet rettet mod miljøfremmede stoffer.

3.2 Problematiske stoffer - miljøfremmede stoffer

I forbindelse med vurdering af organiske restprodukters genanvendelsespotentiale skal identifikationen af problematiske stoffer (miljøfremmede stoffer) relateres til stoffer, der er erkendt eller mistænkt for at have sundhedsmæssig eller miljømæssig uheldige egenskaber.

Ved miljøfremmede stoffer forstås normalt stoffer, som ikke er naturligt forekommende, der hvor de findes i miljøet.

Miljøfremmede stoffer kan være toksiske, svært nedbrydelige og/eller bioakkumulerende, og eventuelt have østrogenlignende effekt.

Figur 3.2.1.

Undersøgelse for problematiske stoffer (miljøfremmede stoffer). Problemstofferne identificeres og herefter udføres en risikovurdering i relation til restproduktets tiltænkte anvendelse.

I figur 3.2.1 er der opstillet et diagram, der kan benyttes ved gennemgangen af et restprodukts indhold af problematiske stoffer med henblik på identifikation og behandling af disse i forhold til det tiltænkte genanvendelsespotentiale.

Behovet for eller idéen til en potentiel genanvendelsen af et restprodukt skal undersøges for dets egnethed i relation til den tiltænkte anvendelse. Dette kan gøres i to trin, som er et identifikations- og et behandlingstrin (Figur 3.2.1).

Restproduktproduktionen skal gennemgås med henblik på at identificere problemstoffer:
Råvaren kan indeholde problematiske stoffer som f.eks. metaller eller andre miljøfremmede stoffer.
Hjælpestoffer kan indeholde problematiske stoffer, som kan blive blandet med restprodukterne i forbindelse med tilvirkningen af virksomhedens hovedprodukter eller i forbindelse med opsamling af restprodukterne.

Lovgivningen på området regulerer indholdet af miljøfremmede stoffer i fødevarer, foder og på organisk materiale udbragt som jordforbedringsmiddel.

På dyreaffaldssiden (slagteriaffald, selvdøde dyr osv.) er regelsættet i relation til det hygiejniske aspekt omkring forarbejdning af restprodukter til dyrefoder Veterinærdirektoratets bekendtgørelse nr. 612 af 17. juni 1995. 1 bekendtgørelsen er affaldet opdelt i høj- og lavrisikostoffer. Der er således fastsat regler for, hvordan og hvor høj- og lavrisikoaffald skal/må behandles. I forbindelse med udøvelsen af kødkontrollen er råvarerne underkastet et program for forskellige restkoncentrationer (antibiotika, hormoner), og der foretages i Veterinærdirektoratets og Levnedsmiddelstyrelsens regi løbende undersøgelser for f.eks. pesticidrester og tungmetalkoncentrationer i levnedsmidler.

Tabel 3.2.1 angiver grænseværdierne for tungmetallerne bly, nikkel, kviksølv og cadmium i henholdsvis levnedsmidler og foder.

Tabel 3.2.1
Grænseværdier for indholdet af metaller i levnedsmidler og foder.
*Jf. Veterinærdirektoratets bekendtgørelse nr. 447 af 5. sept. 1985.
**Jf. Plantedirektoratets bekendtgørelse nr. 346 af 3. juni 1993.

Metal

Levnedsmidler*

Foder**

mg/kg, (mg/l for flydende produkter)

mg/kg ved tørstofindhold på 12%

Bly

0.02-1.0

5-40

Nikkel

-

0

Kviksølv

0.01-1.0

0.1-0.5

Cadmium

0.01-1.0

0.5-2.0

Restprodukter, der substituerer råvarer, skal opfylde samme krav, som der stilles til den råvare de substituerer.

Udbringning af affaldsprodukter på landbrugsjord kan medføre at dyrkningsjorden tilføres miljøfremmede stoffer. I forhold til udbringning af slam på landbrugsjord vurderes stofferne/stofgrupperne NPE (Nonylphenol (+ethoxylater, LAS (Linære alkylbenzensulfonater), PAH (Polycykliske, aromatiske hydrocarboner) og DEHP (di(2-ethylhexyl)phthalat) at være interessante, da der er fastsat afskæringsværdier for disse i Miljøministeriets bekendtgørelse nr. 823 af 16. september 1996 om anvendelse af affaldsprodukter til jordbrugsformål.

I bekendtgørelse nr. 823 er der fastsat grænseværdier for en række tungmetaller (Tabel 3.2.2), mens der er fastsat afskæringsværdier for de ovenfor nævnte 4 grupper af organiske miljøfremmede stoffer (Tabel 3.2.4).

Tabel 3.2.2
Grænseværdier for indholdet af metaller i organisk materiale anvendt som jordforbedringsmiddel jf. Miljøministeriets bekendtgørelse nr. 823 af 16. sept. 1996.

Metal

Perioden 1. juli 1997-30. juni 2000, mg/kg TS

Perioden efter 30. juni 2000, mg/kg TS

Bly

120

120

Nikkel

30

30

Kviksølv

0,8

0,8

Cadmium

0,8

0,4

Chrom

-

100

Zink

-

4.000

Kobber

-

1.000

I tabel 3.2.3 er der en beskrivelse af anvendelsen og forekomsten af de 4 miljøfremmede stoffer/stofgrupper NPE, LAS, PAH og DEHP, for hvilke der pr. 1. juli 1997 er fastsat afskæringsværdier, samt den miljø- og sundhedsmæssige betydning af disse 4 typer miljøfremmede stoffer.

Tabel 3.2.3
Anvendelse og forekomst samt miljø- og sundhedsmæssig betydning af de miljøfremmede stoffer, som der er fastsat afskæringsværdier for. Yderligere oplysninger om miljøfremmede stoffer fås i Teknisk rapport fra Århus Amt, Natur og Miljø.

Stof/-gruppe

Anvendelse og forekomst

Miljø- og sundhedsmæssig betydning

Nonylphenol/NPE (nonylphenolethoxylater)

Overfladeative stoffer (non-ioniske tensider), som gør olie/fedt og vand blandbart. Har været bredt anvendt i bekæmpelsesmidler, vaske- og rengøringsmidler samt køle- og smøremidler. Anvendes som bæremiddel for pesticider.

Nonylphenolethoxylater nedbrydes til nonylphenoler. Nonylphenoler: er vanskelig nedbrydelige og opkoncentreres gennem fødekæden, er mistænkt for at have østrogenlignende effekt og har potentiale for nedsivning til grundvand og optagelse i planter.

LAS (lineære alkylbenzensulfunater)

Overfladeaktive stoffer, der anvendes i vaske- og rengøringsmidler.

LAS virker vækstfremmende på nogle planter og væksthæmmende på andre. LAS nedbrydes relativt hurtigt i jordmiljøet, men pga. at LAS forekommer i relativt store mængder, har LAS potentiale for nedsivning til grundvand og optagelse i planter.

PAH'er (polyaromatiske hydrocarboner)

Tjærestoffer, som dannes ved ufuld-stændig forbrænding af organisk materiale. PAH'er findes i tjære-, olie- og benzinprodukter og desuden i bl.a. udstødningsgas.

En række PAH'er er erkendt kræftfremkaldende, bl.a. benz(a)pyren. Andre PAH'er er under mistanke for at være kræftfremkaldende. Der skelnes mellem tunge PAH'er, som er meget langsomt nedbrydelige, og stort set uopløselige i vand, og lette PAH'er, som lettere nedbrydes, og som er lidt vandopløselige. Enkelte lettere PAH'er har potentiale for optagelse i planter.

DEHP (di(2-ethyl- hexyl)phthalat

Blødgørere, der anvendes i store mængder i plastmaterialer samt i vandbaserede malinger, lime, lakker og trykfarver.

DEHP er kræftfremkaldende. Dyreforsøg har vist testikelskader og fosterskader. Phthalater nedbrydes relativt hurtigt i jorden. DEHP har potentiale for optagelse i planter.

Tabel 3.2.4
Afskæringsværdier for miljøfremmede stoffer.
LAS: Linære alkylbenzensulftonater; PAH: Polycykliske, aromatiske hydrocarbonater; sPAH = sAcenaphthen, Phenathren, Fluoren, Fluorathen, Pyren, Benzfluoranthener (b+j+k), Benz(a)pyren, Benz(ghi)perylen, Indenol (1,2,3-cd)pyren; NPE: Nonylphenol (+ ethoxylater). NPE omfatter selve stoffet nonylphenol og nonylphenolethoxylater med 1-2 ethoxygrupper; DEHP: di(2-ethylhexyl) phthalat.

Miljøfremmed stof

Afskæringsværdier i perioden 1. juli 1997-30. juni 2000, mg/kg TS

Afskæringsværdier i perioden efter 30. juni 2000 mg/kg TS

LAS

2600

1300

sPAH

6

3

NPE

50

10

DEHP

100

50

Flere af de overfladeaktive stoffer (NPE og LAS) som bl.a. findes i vaske- og rengøringsmidler kan fases ud. Udviklingen inden for rengøring har medført, at rengøringsprocesser udelukkende kan foregå med rent vand. Dette forekommer bl.a. hvor der benyttes damp til rengøringen. Dette udelukker således en eventuel kontaminering af potentielle genanvendelige organiske restprodukter med rengøringsmiddelrelaterede miljøfremmede stoffer. Samtidig reduceres især indholdet af rengøringsmiddelrelaterede miljøfremmede stoffer i slam fra rensningsanlæg. Damprengøring anvendes i dag, også inden for levnedsmiddelområdet.

3.3 Økonomi

Som det er nævnt i introduktionen, er også en lang række andre parametre af betydning i forbindelse med virksomheders salg/bearbejdning af restprodukter. Slutteligt vil det dog ofte være økonomiske overvejelser der er afgørende ved vurderingen af flere muligheder i forbindelse med salg/forarbejdning af restprodukter.

Det er ikke muligt at give præcise retningslinier for økonomien i genanvendelse af restprodukter. Dette skyldes, at de enkelte virksomheders forhold varierer. Der er dog visse generelle overvejelser, som virksomhederne må foretage i forbindelse med behandlingen af restprodukter.

Ved produktion af restprodukter må virksomhederne vurdere fordele ved salg eller videreforarbejdning af restprodukterne. Der er fordele og ulemper forbundet med både salg og videreforarbejdning af restprodukterne (Figur 3.3.1). Det er derfor nødvendigt, at virksomhederne foretager individuelle vurderinger af deres muligheder.

Figur 3.3.1

Fordele og ulemper ved enten salg eller videreforarbejdning/oparbejdning af organiske restprodukter.

Direkte økonomiske parametre vil selvfølgelig være vigtige for vurderingen, men også andre parametre er af betydning. Håndteringen af restprodukterne kan således ikke betragtes som en særskilt enhed i virksomheden. F.eks. kan flaskehalse eller ændret lovgivning påvirke hele virksomhedens økonomi.

På grund af de mange parametre der indgår i en samlet økonomisk vurdering, er det ikke muligt at lave en lineær vurderingsmodel for videreforarbejdning eller salg af restprodukterne. Figur 3.3.2 viser nogle af de parametre, som vil/bør indgå i virksomhedernes vurdering.

Figur 3.3.2

Beslutningsdiagram indeholdende en række parametre, som skal vurderes, når en virksomhed skal beslutte om restproduktet skal udnyttes internt eller om det skal afhændes til en ekstern restproduktbehandling.

Erfaringer fra virksomhederne viser, at restprodukterne i de fleste tilfælde kun har en minimal værdi for virksomhederne. Dog vil der i brancher med hård konkurrence være interesse i selv et mindre udbytte fra forarbejdning eller salg af restprodukter.

I tilfælde hvor der produceres store mængder restprodukter, vil det oftest være økonomisk fordelagtigt for virksomhederne selv at behandle og afsætte restprodukterne. Det vil ved behandling af store mængder være muligt at afskrive komplicerede behandlingsanlæg. Af eksempler på dette findes udvinding af proteiner fra valle samt distribution af gæringsrester fra eget distributionsanlæg.

Ved små restfraktioner vil det normalt være mest fordelagtigt at afsætte materialet. Enten til anden anvendelse eller videreforarbejdning. Rester fra konsumfiskeindustrien er et eksempel på dette. Resterne herfra opsamles og videreforarbejdes til fiskemel/olie eller distribueres til pelsdyrfoder. Dele af restprodukterne fra fiskeindustrien er ikke anvendeligt til foder og behandles derfor på biogasfællesanlæggene.

Den økonomiske vurdering er helt central for genanvendelse. Normalt vil resultaterne af vurderingen af andre parametre inkluderes i den økonomiske vurdering, da alle disse vil indeholde økonomiske aspekter. Det er f.eks. omkostninger til løsning af tekniske problemstillinger, transport, afgifter og lønudgifter i forbindelse med:
Indholdet af metaller og andre miljøfremmede stoffer
Geografiske og sæsonmæssige begrænsninger
Hygiejniske problemer
Lovgivning
Lugtgener og æstetiske problemer
Industriens egen miljøpolitik
Tradition
Sikker/stabil afsætning
Tekniske begrænsninger

Det er ikke muligt at give en konkret økonomisk vurdering af forskellige genanvendelsesmuligheder, da forholdene i de enkelte virksomheder vil variere meget. I de efterfølgende afsnit beskrives dog nogle generelle nøgletal for den økonomiske vurdering, som det også er beskrevet i en tidligere rapport fra projektet.

Kategori I: Råvaresubstituerende anvendelse

Denne kategori dækker i sagens natur over så mange forskellige potentielle anvendelser, at et forsøg på en fuldstændig økonomisk vurdering af kategorien er urealistisk. Hvis virksomheden vælger at videreforarbejde sine egne restprodukter, vil de økonomiske vurderinger afhænge af en række faktorer på virksomheden.

Ønsker virksomheden at sælge restprodukter til videreforarbejdning eller til direkte anvendelse, er der visse generelle karakteristika. Generelt vil det i denne kategori være muligt at opnå en betaling for restprodukterne fra modtageren/brugeren. Betalingen vil svare til værdien af den substituerede råvare minus alle ekstraomkostninger brugeren har ved at anvende restproduktet i stedet for den sædvanlige råvare. Yderligere skal beregnes beløb til motivering af brugeren for at skifte til anvendelse af restprodukter.

For organiske restprodukters vedkommende er den mest udbredte anvendelse i denne kategori foder til husdyr. Som eksempel anvendes pektinrester (rester af citrusskaller) som kvægfoder. Her beregnes værdien for kvægavleren ud fra prisen pr. foderenhed (FE), hvor 1 FE svarer til 1 kg byg. Prisen for I kg byg er p.t. 1,10- 1,20 kr. Hvis der går 13 kg pektinrester til én FE (afhængig af tørstofindholdet), vil værdien være ca. 80-90 kr./ton. Herfra skal trækkes ekstraomkostninger til transport, oplagring og håndtering i forhold til korn, hvilket afhængig af afstanden vil resultere i beløb af samme størrelsesorden.

Den marginale besparelse, der skal motivere brugeren, er vanskelig at bestemme. Det vil afhænge afgørende af konkurrenceforholdene lokalt og vil være aftagende med voksende transportafstand fra fabrikken. Da der er en vis risiko forbundet med introduktion af andre fodermidler, må der antages at skulle være en nettobesparelse på min. 10%. Hvis afsætningsmulighederne i lokalområdet er begrænsede på grund af få kvægbesætninger, vil brugerens realistiske forventning til besparelsen blive større, svarende til den alternative udgift for industrien ved transport til andre potentielle brugere.

Typisk vil produkter som pektinresterne fortsat udgøre en udgift for producenten, hvorimod mere koncentrerede fodermidler (færre kg/FE) kan udgøre en indtægt. Blandt de koncentrerede fodermidler findes frøkager fra planteolieproduktion (raps, soja). Disse udgør en reel indtægt for producenten, og af samme grund betragtes disse som et produkt og ikke som affald.

Kategori II: Anvendelse til biogasproduktion og efterfølgende anvendelse som gødning

Ved tilførsel til biogasanlæg ligger værdien af restprodukterne i gaspotentialet og tilgængeligheden. Dette kan vurderes ud fra indholdet af organisk tørstof og erfaringer med omsætningsgrader.

Det opnåede gaspotentiale vil ofte være i intervallet 250-400 Nm 3 pr. ton organisk tørstof, der bioforgasses, afhængig af restproduktsammensætningen. Meget fedt- og proteinholdige restfraktioner vil kunne opnå højere værdier.

En typisk afregningspris for den solgte gas er 1,60 kr./Nm 3 . Af den producerede energimængde går ca. 10% til intern forbrug. Dette betyder, at et restprodukt med for eksempel 20% organisk tørstof og en gennemsnitlig omsættelighed kan producere gas for en værdi af 125-200 kr./ton.

Gødningsværdien ved den efterfølgende anvendelse på landbrugsjord prissættes normalt ikke i denne forbindelse, men produktet vil have en bedre gødningseffekt.

Omkostningerne ligger dels i transporten til og fra anlægget, dels i den interne håndtering af biomassen og i forrentning og afskrivning af anlægget. Transport til anlægget kan beregnes efter samme retningslinier, som angivet nedenfor i afsnittet om kategori III restprodukter. Opgørelser fra Energistyrelsen angiver driftsomkostninger omkring 40-140 kr./ton biomasse. Hertil kommer et beløb af samme størrelsesorden i forrentning og afskrivning. Der er store variationer mellem de enkelte anlæg.

Anvendelse i biogasanlæg er normalt organiseret således, at den efterfølgende udbringning på landbrugsjord ikke vedkommer producenten af restprodukterne. Alle omkostninger til den videre håndtering skal derfor inkluderes i afregningen mellem anlæg og producenten af restprodukterne. Omkostningerne herved er ligeledes gennemgået nedenfor.

De aktuelle gebyrer for at modtage restprodukterne varierer følgelig også ganske meget. Typiske priser lader til at være 50-300 kr./ton, hvortil skal lægges omkostningerne ved transport til anlægget.

Kategori III: Anvendelse som gødning eller jordforbedring

Ved anvendelse som gødning kan værdien beregnes ud fra prisen på den gødning, der kan substitueres. Priser på 4 kr./kg N, 8 kr./kg P og 3 kr./kg K kan bruges til planlægningsformål. Ved beregning af værdien på landbrugsjord skal der indregnes en udnyttelsesgrad i forhold til handelsgødning. For kvælstoffets vedkommende regnes der med udnyttelsesgrader mellem 20 og 80% afhængig af ammoniumandelen. Fosfor og kalium regnes normalt for at være udnyttet 90%.

Som for kategori I (foderet) skal der være en margin for at motivere landmanden. Betragtningerne i det nævnte afsnit gælder også i dette tilfælde. Desuden vil der være tale om en ulempe i form af mulige strukturskader på jorden, forårsaget af det forøgede transportarbejde i forbindelse med gødskningen. Vurderingen af økonomien i dette er vanskelig at udføre på objektivt grundlag og inkluderes derfor i den konkurrencebetingede marginal.

Typisk pris for landmanden ved udspredning på jorden synes at være omkring 0 kr.

Udbringning af restprodukter på landbrugsjord sker typisk med standardmaskiner, udviklet til spredning af staldgødning. For meget tyndtflydende restprodukter med ringe indhold af suspenderet stof (NovoGro, kartoffelsaft) kan vandingsanlæg og lignende også anvendes. Udgifterne ved sådanne håndteringer er derfor veldokumenterede.

Udbringning af gylle med selvkørende udlægger med slæbeslanger med maksimal afstand mellem mark og oplag på 1 km kan gøres for 15 kr./ton. Udspredning med vandingsanlæg kan ved store mængder give en lavere pris. Udbringning af fast staldgødning med traditionel spreder med maksimal afstand mellem mark og oplag på 1 km koster under 20 kr./ton. Kommunalt spildevandsslam (ca. 20% tørstof) koster typisk 25 kr./ton. Ekstraprisen i forhold til fast husdyrgødning kan ligge i omkostninger til rengøring af materiellet, idet der kan være hygiejnisk betingede skærpelser af kravene.

Transport af flydende restprodukter med slamsugervogn op til ca. 10 km koster ca. 20 kr./ton. Ved længere transportafstand kan der lægges en pris på 0,50 -1,00 kr./ton pr. ekstra km afhængig af læsstørrelsen. Transportprisen for faste restprodukter vil afhænge væsentligt af håndteringen ved på- og aflæsning, men som udgangspunkt kan der regnes med 30 kr./ton for de første 10 km. De efterfølgende kilometer prissættes som for slamsugertransport.

Sæsonlagring af flydende produkter i beholdere koster ca. 20 kr./m 3 kapacitet. I henhold til Miljøministeriets bekendtgørelse nr. 823 af 16. september 1996 må flydende restprodukter ikke udbringes mellem 1. oktober og 1. februar efter 1999, hvilket kræver en lagerkapacitet svarende til disse fire måneders produktion. Da der derudover ikke må opstå risiko for afstrømning til søer, vandløb eller dræn ved tøbrud, kan det være nødvendigt med lagring også i februar og evt. dele af marts. Dertil kommer, at der i forlængelse af tøbruddet kan gå længere tid, inden jorden er tør nok til at kunne bære køretøjerne, hvilket øger lagerbehovet yderligere. En lagerkapacitet svarende til disse 6 måneders produktion vil derfor kunne være nødvendig.

Oplagring af faste restfraktioner, der ikke afgiver væske, kan ske i overdækkede markstakke. Dette vil reducere lageromkostningerne væsentligt, men der bør indregnes en omkostning på min. 5 kr./ton til leje af jord, etablering af overdækning mv.

Samlet ligger omkostningerne ved denne metode fra 30 kr./ton og opefter.

Kategori IV: Forbrænding og deponering

Disse bortskaffelsesmetoder er særdeles veldokumenterede med hensyn til økonomi, idet de har været dominerende herhjemme i lang tid. Ud over transportomkostningerne betales typisk 100-200 kr. for forbrænding plus statsafgift på 260 kr./ton eller 210 kr./ton, hvis det er i forbindelse med kraftvarme produktion, og 100-400 kr./ton for deponering plus 335 kr./ton i statsafgift.

De totale omkostninger ved disse behandlingsformer ligger derfor fra 350 kr./ton og opefter.

3.4 Afsætningsstabilitet

Afsætningsstabiliteten prioriteres normalt meget højt ved behandling og afsætning af restprodukter. Flaskehalse og andre problemer med afsætningen vil i yderste konsekvens påvirke hele virksomhedens produktion. Eksempelvis kan øgede krav fra landbruget til foderkvalitet og en eventuel nedgang i antallet af dyr medføre problemer med afsætningen af visse restfraktioner.

Yderligere kan pålideligheden af den enkelte aftager (f.eks. landmand eller virksomhed) variere. Virksomheder der ikke har muligheder for midlertidig lagring af restprodukter eller ikke har flere alternative afsætningsveje for restprodukterne, kan være påvirkelige over for afsætningsproblemer. Ved selv at kontrollere afsætningen i størst mulig omfang sikres den mest stabile afsætning.

Hvis virksomhedens indtjening øges betydeligt ved egen forarbejdning og/eller videre afsætning af restprodukterne vil virksomhederne normalt overveje dette under hensyntagen til andre betydende vurderingsparametre, - f.eks. potentielle kommende ændringer i lovgivningen.

Ændringer i lovgivningen kan medføre drastiske ændringer i forudsætningerne for virksomhedernes afsætning af restprodukter. Eksempelvis kan nævnes ændringer i Miljøministeriets bekendtgørelse nr. 823 af 16. september 1996 om anvendelse af affaldsprodukter til jordbrugsformål. Ændringer i bekendtgørelsen medfører, at det fra 1. oktober 1999 ikke længere er tilladt at udbringe flydende affaldsprodukter på landbrugsjord i perioden 1. oktober til 1. februar. De virksomheder der afsætter deres restprodukter til jordbrugsformål må formodentligt ændre deres produktion, udbygge deres lagerkapacitet eller på anden måde behandle og afsætte deres restprodukter.

Ved nyetablering af anlæg til behandling af restprodukter på virksomhederne bør det vurderes, hvorvidt ændringer i lovgivningen vil påvirke anlæggets anvendelighed inden for afskrivningsperioden. Hvis der er tvivl om ændringer i lovgivningen, og hvis etableringen af anlæg til egen behandling og/eller afsætning af restprodukter er forbundet med større udgifter, bør restproduktet i stedet afsættes til ekstern behandling eller salg, hvis dette er muligt.

For visse virksomhedstyper kan produktionen af restprodukter være meget svingende. I visse tilfælde er der tale om decideret kampagnedrift. Ved kampagnedrift vil anlægget til behandling af restprodukter ligge stille i dele af året og udnyttes derfor ikke optimalt. I sådanne tilfælde kan det være fordelagtigt at afsætte restprodukterne til ekstern forarbejdning og/eller distribution. Eksempelvis afsættes presseresten (kagen) fra ekstraktionen af planteolier til foderproduktion, hvor den indgår i fuldfoderblandinger. I andre tilfælde kan der forekomme restfraktioner i form af fejlproduktioner etc. Der er oftest tale om små fraktioner, der afsættes til videre behandling og/eller distribution eksempelvis i biogasfællesanlæggene.

3.5 Sikkerhed og sundhed

Ved håndtering af organiske restprodukter kan letomsætteligt materiale udgøre et problem på flere områder. Ved begyndende biologisk nedbrydning dannes der ofte karakteristiske ildelugtende forbindelser, hvilket kan give gener i omgivelserne. Nedbrydningen kan desuden sætte grænser for anvendeligheden til visse formål (afsnit 3.1). Endelig vil visse materiale kunne fungere som et effektivt substrat for vækst af sygdomsfremkaldende organismer.

Disse vanskeligheder er alle betingede af materialets biologiske omsættelighed. Produkter, der er konserverede i forbindelse med den forudgående proces, vil almindeligvis ikke give anledning til sådanne problemer. Undertiden foretages der en konservering (f.eks. kalkning, tørring, syrning) specielt for at imødegå sådanne problemer. Ved håndtering af ikke-konserverede materialer kræves en omhyggelig håndtering og en effektiv logistik for at undgå såvel lugtgener som eksponering af medarbejdere for støv eller aerosoler indeholdende patogene mikroorganismer.

Ud over at undgå al unødvendig oplagring af produkterne, vil forholdsreglerne kunne bestå i passende indkapsling, transport i lukkede rør og beholdere mv. Hvor kontakt med omgivelserne ikke kan undgås, kan der foretages afsugning med efterfølgende behandling af luften, eller afkast i tilstrækkelig højde. Omfanget af disse forholdsregler vil være bestemt af den aktuelle lugtkarakter og den gældende miljøgodkendelse. Hvis enten producenten eller brugeren ikke er godkendelsespligtige, vil en konkret vurdering af risikoen for lugtgener være afgørende for omfanget af lugtreducerende foranstaltninger.

Hvis der er risiko for eksponering af medarbejdere for støv eller aerosoler, indeholdende patogene mikroorganismer, skal arbejdsopgaver i direkte kontakt med materialerne så vidt muligt undgås. Hvis dette ikke kan lade sig gøre, skal der anvendes passende hjælpemidler som maske etc. Det er vigtigt at være opmærksom på, at det anses for uacceptabelt at arbejde i længere tid ad gangen med sådanne personlige værnemidler, hvis der er tale om regelmæssigt tilbagevendende arbejdsoperationer.

Restprodukterne kan i nogle tilfælde indeholde stoffer fra råvaren, eller stoffer tilført undervejs i forarbejdningen som hjælpestof, der er uønsket på grund af bevislige eller formodede skadevirkninger i miljøet. Hidtil har opmærksomheden været rettet næsten udelukkende mod tungmetaller, men i løbet af de seneste år har de såkaldte organiske miljøfremmede stoffer (afsnit 3.2) givet anledning til afvisning af spildevandsslam på landbrugsjorder. Visse af disse stoffer har en hormonlignende effekt, og selvom problemet indtil nu kun er erkendt i forbindelse med spildevandsslam, der anvendes til jordbrugsformål, vil der kunne vise sig tilsvarende problemer i forbindelse med andre restprodukter.

3.6 Lovgivningen

Landbrugsjord

Udspredning af restprodukter på landbrugsjord har traditionelt været foretaget som en billig og enkel bortskaffelse.

Som udgangspunkt har der kun været krav om, at det ikke umiddelbart skadede afgrøderne. Kravene er dog skærpet væsentligt. Dette har medført, at restproduktet skal vurderes ud fra gødningsværdien og doseres i overensstemmelse hermed inden for gældende maksimaltilførsler pr. hektar af kvælstof, fosfor, tørstof og totalmængde.

Der er ligeledes fastsat minimumskrav for udnyttelse af kvælstof i organisk gødning (Tabel 3.6.1). Dette er fastsat i Miljøministeriets bekendtgørelse nr. 703 af 22. juli 1996 om grønne marker, sæd-' skifte- og gødningsplaner samt gødningsregnskaber i jordbruget for at begrænse udvaskningen af kvælstof.

Tabel 3.6.1
Minimumskrav for udnyttelse af kvælstof i organisk gødning

Gødning

Minimum
udnyttelsesprocent

Spildevandsslam

30

Husholdningskompost

10

Kartoffelvand

50

NovoGro

45

Pressesaft fra grøntpillefabrikation

25

Andre typer af organisk gødning

30

Desuden er der fastlagt krav til maksimale indhold af tungmetaller (Tabel 3.2.2). Dertil er der senest kommet krav til indhold af organiske miljøfremmede stoffer (Tabel 3.2.4), som træder i kraft 1. juli 1997.

I forbindelse med den øgede opmærksomhed over for organiske miljøfremmede stoffer i spildevandsslam er det blevet klart, at der mangler grundlæggende viden om de miljømæssige virkninger af en lang række organiske forbindelser, herunder også deres nedbrydningsforløb i naturen og under forskellige behandlingsforløb. Aktuelt giver dette en begrænsning for genanvendelse af kommunalt spildevandsslam, men kan også få betydning for organiske restprodukter fra industrien.

Lovgivningsmæssigt er der fastsat, i hvilket omfang affaldsprodukter kan anvendes til jordbrugsformål (Miljøministeriets bekendtgørelse nr. 823 af 16 september 1996). l tilknytning hertil er der en liste over affaldsprodukter med jordbrugsmæssig værdi som bl.a. omfatter affald fra virksomheder, herunder komposteret affald, processpildevand og spildevandsslam som f.eks. slam og spildevand samt restprodukter fra:
Forarbejdning af vegetabilske råvarer
Mejerier
Dambrug
Forarbejdning af animalske råvarer (affald fra slagterier, fiskeindustrivirksomheder og foderproduktionsvirksomheder.

Disse affaldsprodukter genanvendes uden forudgående tilladelse til udspredning, dog skal reglerne i Miljøministeriets bekendtgørelse nr. 823 af 16. september 1996 overholdes. Dette er bl.a. regler for overholdelse af grænseværdier for tungmetaller, afskæringsværdier for udvalgte miljøfremmede stoffer og jordkvalitetskriterier.

Disse krav sigter mod at begrænse skader på jordbund og grundvand samt deraf afledte skader på planter og videre op gennem fødekæden.

Desuden stilles der krav til den hygiejnisk kvalitet, der mere direkte kan påvirke dyr og mennesker ved kontakt med de arealer eller afgrøder berørt af udspredning af restprodukter. Afhængig af den hygiejniske kvalitet, der dels er bestemt af oprindelsen og dels af efterfølgende behandling, kan restproduktet anvendes under større eller mindre restriktioner med hensyn til bedriftstype, udspredningsmetode, jordbehandling og afgrødevalg.

Hvis anvendelse af et restprodukt som jordforbedringsmiddel skal sikres på længere sigt, vil det være nødvendigt med en god dokumentation for eventuelle forekommende miljøfremmede stoffer, både med hensyn til koncentrationer, virkninger og nedbrydningsforløb.

Biogas

Ved anvendelse til energiformål i biogasanlæg forud for udspredning på landbrugsjord er ovenstående stadig gældende.

De hygiejniske krav kan ofte reduceres i forhold til den direkte udbringning på landbrugsjord, idet den anaerobe proces i sig selv medfører forbedret hygiejnisk kvalitet. Dette bliver mere udtalt, jo højere temperatur der anvendes i forbindelse med behandlingen. Flere biogasfællesanlæg har af samme grund opbygget varmebehandlingskapacitet med henblik på at kunne opgradere restprodukter til en højere hygiejnisk kvalitet.

Dertil kommer kvalitetskrav i forhold til biogasprocessen, der omhandler gaspotentialet, omsættelighed i den anaerobe proces, indhold af hæmmende forbindelser og tilstedeværelsen af fremmedlegemer, der kan give håndteringsproblemer.

Dyrefoder

Anvendelsen som dyrefoder er lovreguleret med hensyn til veterinære krav. Dette indebærer, at der som hovedregel stilles krav om varmebehandling for at undgå smitterisiko. Generelt skal restproduktet være fri for fremmedlegemer mv.

3.7 Udvikling

I en række industrier har man opbygget en omfattende viden om de specifikke restprodukter fra den pågældende industri. Dette gælder specielt hvor der er en lang tradition for genanvendelse af restprodukter, typisk i den traditionelle landbrugstilknyttede industri som f.eks. mejerier og slagterier. I industrier hvor man traditionelt har haft let adgang til udledning af restprodukter med spildevandet, er en sådan viden først blevet opbygget efterhånden som kravene til udledningerne er blevet skærpet.

De anvendte teknologier rækker fra en simpel separat opsamling af de brugbare restproduktstrømme over enkle udskilningsmetoder (bundfældning, flotering, sigtning) til mere komplicerede ekstraktioner og hyperfiltrering. Opvarmning anvendes undertiden som en del af udskilningen (varmekoagulering af protein) eller som et selvstændigt trin, indført af hygiejniske/veterinære grunde. De fleste metoder, specielt de mere komplicerede, er udviklet i forbindelse med fremstilling af primære produkter, hvorefter disse uden kostbar videreudvikling har kunnet anvendes til frembringelse af også mindre værdifulde biprodukter. Med de stigende omkostninger til affaldsbortskaffelse/spildevandsudledning der møder de fleste produktionsvirksomheder, er der et voksende økonomisk incitament til at udvikle dette område. Udviklingen forventes at foregå inden for den enkelte virksomhed eller eventuelt som samarbejde inden for en branche.

Viden om anvendelse og udnyttelse af restprodukter findes i dag i stort omfang inden for landbrugets egen konsulenttjeneste.

Udvikling i relation til øget kvalitet af restproduktet er en anden parameter. Kvalitetsparametrene er naturligvis afhængig af den påtænkte anvendelse. Der er dog tilstrækkelig mange fællestræk til at det kan være hensigtsmæssig at behandle emnet under et.

Kvalitetskravene i forbindelse med udnyttelse af specifikke værdistoffer er helt afhængige af den påtænkte anvendelse, hvor kravene nødvendigvis må opstilles specifikt af den pågældende aftager, hvorimod kravene ved udnyttelse som foder, gødning mv. i større omfang vil være generelle.

Fælles for alle anvendelser, inklusiv forbrænding og deponering, er at midlet til at opnå de krævede kvaliteter vil være en bevidst styring af de forskellige biproduktstrømme. Ved sammenblanding af mange forskellige kvaliteter af restprodukter vil der oftest kun opnås en resulterende kvalitet på laveste niveau.

Gennem en bevidst indsats for at opspore kilder til uønskede bestanddele, kan store mængder umiddelbart uanvendelige restprodukter nyttiggøres. Undertiden vil en sådan opsporing af kilder give en sidegevinst til virksomheden i form af øget viden om de generelle materialeflow, hvilket kan føre til besparelser på råvarer og/eller hjælpestoffer.

Dersom bestemte uønskede stoffer hindrer en bedre udnyttelse af restprodukterne, og disse stoffer ikke kan lokaliseres til bestemte strømme, kan det undertiden være formålstjenligt at udfase de pågældende stoffer. Selvom en fuldstændig udfasning ikke er realistisk inden for planlægningshorisonten, kan størstedelen af restprodukterne muligvis friholdes for det pågældende stof. Kombineret med en passende adskillelse af stofstrømmene, kan en betydelig del således nyttiggøres.

3.8 Forslag til restproduktdeklaration

Restprodukter, der anvendes som jordforbedringsmiddel med eller uden forudgående behandling i biogasanlæg, skal enten godkendes forud af eller efterfølgende anmeldes til miljømyndigheden.

Der stilles formelle krav til deklarationen af produkter, der skal anvendes på landbrugsjord. Deklarationen skal indeholde de nødvendige oplysninger for myndighedens vurdering. Det vil sige, at der bl.a. skal være oplysninger om eventuelle blandingsforhold ved blanding af flere restprodukter, behandlingsformer, resultater af eventuelle analyser (herunder angivelse af prøvetagnings- og analysetidspunkt) og eventuelle hygiejniske restriktioner samt om opbevaringsmuligheder.

Hvis en restproduktdeklaration skal være generelt anvendelig, skal der også indgå alle nødvendige oplysninger til vurdering af egnethed til omsætning i en biogasreaktor.

Dertil kommer oplysninger, der kan tjene til vurdering af egnethed som fodermiddel.
 

4. Diskussion

4.1 Restproduktpotentialet som indgangsvinkel for vurderingen af genanvendelse

Denne rapport har valgt det udgangspunkt, at restprodukter ikke er affald der skal bortskaffes, men værdistoffer, som skal anvendes bedst muligt.

Ethvert restprodukt indeholder en given mængde værdistoffer, som potentielt kan genanvendes. Det er denne kvalitative definition (genanvendelsespotentialet), som er udgangspunktet for vurderingen af restprodukter. Det har været rapportens hovedopgave at give et idéoplæg til genanvendelse, der tager sit udgangspunkt i genanvendelsespotentialet frem for andre parametre som økonomi, afsætning etc. Samfundsmæssigt set er dette den mest fornuftige indgangsvinkel. Dette afspejles i lovgivningen, som indeholder skrappe restriktioner på decideret bortskaffelse af restprodukter (forbrænding, deponering). Det er dog klart, at for den enkelte virksomhed må bl.a. økonomi spille en central rolle ved afsætningen af restprodukter. Vurderingen af genanvendelsespotentialet har derfor ingen værdi, hvis det ikke sammenholdes med de faktorer, som virksomhederne må disponere efter i den almindelige daglige drift.

Derfor er idéoplægget opbygget omkring optimal genanvendelse i forhold til restprodukternes indhold af værdistoffer (genanvendelsespotentialet) sat i forhold til virksomhedernes daglige styreparametre.

Ofte vil virksomhederne tage udgangspunkt i de daglige styreparametre og ikke, som i denne rapport, i genanvendelsespotentialet. Det kan være uhensigtsmæssigt for virksomhederne, da det vurderes, at lovgivningen, som regulerer genanvendelsen af restprodukter, vil arbejde med udgangspunkt i genanvendelsespotentialet (således, at en optimal genanvendelse sikres under hensyntagen til bl.a. ressourceforbrug, dyr og menneskers sundhed samt det eksterne miljø). Hvis virksomhederne og lovgivningen udvikledes i samme retning, kan uheldige lovgivningsmæssige påvirkninger på driften i de enkelte virksomheder undgås.

Eksempelvis kan nævnes, at indførelsen af lovmæssige begrænsninger i mulighederne for deponering/forbrænding har tvunget restfraktioner tættere på genanvendelsespotentialet. Virksomheder der havde taget udgangspunkt i restprodukternes indhold af værdistoffer, og udviklet teknikker der muliggjorde genanvendelse af disse blev ikke påvirket af disse ændringer.

Det er derfor ikke altid den kortsigtede økonomisk mest favorable løsning, der er den mest hensigtsmæssige for virksomhederne. På baggrund af ovennævnte vurderes, at optimal udnyttelse af restprodukternes indhold af værdistoffer giver den største grad af fremtidssikring i afsætningen. Større investeringer i behandling/afsætning af restprodukter bør sikres ved, at anvendelsen udvikles mod genanvendelsespotentialet for de enkelte spildprodukter.

4.2 Restprodukternes indhold af problematiske stoffer

Genanvendelsen af restprodukter kan også påvirkes af den løbende udvikling i forståelsen af kemiske stoffers påvirkning af mennesker, dyr og miljø. Dette kan pludseligt medføre, at en ellers stabil afsætning af restprodukter fra virksomhederne påvirkes. Ændringer i vores viden vedrørende kemiske stoffer i restprodukterne gør fremtidssikringen af genanvendelsen problematisk for nogle virksomheder. Det er vigtigt, at virksomhederne reagerer på den udvikling der sker på området. Det skal ske ved politisk deltagelse og teknisk udvikling på området. Herved sikres, at virksomhederne er forberedt på de lovmæssige ændringer, der kan komme i forbindelse med genanvendelsen.

For visse virksomheder, hvor hovedproduktets image kan påvirkes af håndteringen af restprodukterne, er aktiv deltagelse i forbindelse med indførelse af ny lovgivning og udvikling af ny teknik meget vigtig.

På baggrund af ovennævnte konkluderes:
Virksomheder, der i dag håndterer/afsætter restprodukter, bør gennemføre en vurdering af anvendelsen med udgangspunkt i genanvendelsespotentialet. Dette kan specielt gøres gældende for virksomheder, der skal investere i nyt produktionsapparat til håndtering/behandling af restprodukter.
Virksomheder bør deltage aktivt i debatten vedrørende håndtering/afsætning af restprodukterne i forhold til genanvendelsespotentialet og påvirkningen af dyr, mennesker og miljø.
Virksomheder bør deltage aktivt ved udarbejdelse af grundlaget for ændringer i lovgivningen.
Virksomheder bør initiere den tekniske udvikling (bl.a. renere teknologi) inden for genanvendelse af restprodukterne, eksempelvis i forhold til de i nærværende rapport anførte kriterier for vurdering af genanvendelsespotentialet.

 

5. Referencer

Miljøstyrelsen - Organiske restprodukter i industrien. Del 1. Opgørelse af mængder og anvendelse. (Under udarbejdelse).

Energistyrelsen (1991): Biogas - handlingsplan - baggrundsrapport 12. Biomasse anvendelig i biogasfællesanlæg. Koordineringsudvalget for Biogasfællesanlæg.

Energistyrelsen (1995): Biogasfællesanlæg - fra idé til realitet.

Landsudvalget for kvæg (1995). Fodermiddeltabel - Sammensætning og foderværdi af fodermidler til kvæg.

NOVI, AUC, Hjørring Kommune, Nellemann, Rådgivende ingeniører og planlæggere A/S (1991): Alternative kulstofkilder til denitrifikation.

Århus Amt, Natur og Miljø (1996) Teknisk rapport: Undersøgelser af miljøfremmede stoffer i Århus Amt - Fase 1, 1996; Miljøfremmede stoffer i spildevandskredsløbet.

 

[Forside] [Top]