[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Oprensning af tungmetalforurenet jord

1 Indledning og baggrund

I forbindelse med udarbejdelsen af forslag til »Lov om ændring af affaldsdepoter« er der fastsat en særlig ordning for udviklingen af rensnings- og afværgeteknologier på jord- og grundvandsområdet. Der afsættes årligt et beløb af de samlede midler på depotområdet til fremme af teknologiudviklingen. Sigtet med bevillingen er at sikre udvikling og anvendelse af afværgeteknologier, herunder udvikling, implementering og afprøvning af nye teknologier. Desuden kan midlerne anvendes til udvikling af metoder til at dokumentere, vurdere og sammenligne afværgeteknikkers effektivitet, omkostninger og miljøpåvirkninger. Det er endvidere hensigten, at teknologiprogrammet skal sikre, at der sker en målrettet teknologioverførsel, afprøvning og implementering fra bl.a. USA, Holland og Tyskland til danske forhold.

Tungmetalforurening

På basis af amternes indberetning til ROKA-databasen er der registreret tungmetaller i jorden på 21 % af affaldsdepoterne, hvorfor tungmetaller udgør den næsthyppigste forureningstype efter olie og benzin (30 %). Ses der på registreret hyppighed i grundvandet udgør tungmetallerne 6 %, og er således den 5. hyppigste (eller næstmindst forekommende) forureningstype. Tungmetalforurenet jord er således ikke en hyppig kilde til grundvandsforurening. Til gengæld forekommer tungmetaller ofte på større arealer i forhøjede koncentrationer, også på arealer der ikke er depotregistrerede.

Ingen fungerende rensemetoder i Danmark

For tiden findes der ikke i dansk regi rensningsmetoder til oprensning af jord forurenet med tungmetaller, hvorfor jorden ofte deponeres på kontrollerede lossepladser. Denne håndtering af jorden er miljøbelastende, da den kræver afgravning og transport, uden at der opnås en forbedring af jordens kvalitet. Desuden optages deponeringskapacitet på de kontrollerede lossepladser.

Program for teknologiudvikling

I »Program for teknologiudvikling«, som er udarbejdet af Miljøstyrelsen, indgår tungmetalforurenet jord som et af indsatsområderne, især jord forurenet med bly, cadmium, krom, arsen, nikkel, zink, kobber og kviksølv. Programmet angiver, at der for at mindske mængden af metalforurenet jord, der skal deponeres på lossepladser, bør ske en udvikling af metoder til rensning af metalforurenet jord, f.eks. tyngdeseparation, ekstraktion eller jordvask, eller metoder der kan stabilisere jorden, f.eks. solidificering eller vitrificering, så der ikke sker udvaskning.

l 1996/97 er det prioriteret, at teknologiprogrammet primært skal sikre afprøvning og dokumentation af metoder til rensning af forureninger, der truer grundvandet, primært forureninger med klorerede opløsningsmidler og olie/benzin. Der er derfor primært prioriteret projekter vedrørende følgende oprensningsmetoder: reaktive permeable vægge, air sparging og vakuumventilering. Det er desuden fundet relevant at igangsætte projekter til vurdering af muligheder for rensning af metalforurenet jord.

Nærværende projekt

Nærværende projekt er igangsat af Miljøstyrelsen med henblik på at foretage en systematisk gennemgang af mulige metoder til håndtering af tungmetalforurenet jord. En nærmere metodebeskrivelse er givet i kapitel 2.

Som et grundlag for at kunne vurdere behovet for at støtte udviklingen af metoder til oprensning af tungmetalforurenet jord er der supplerende foretaget en gennemgang af foreliggende materiale vedrørende omfanget af tungmetalforurening i Danmark. Denne gennemgang er beskrevet i et notat, der er bilagt nærværende rapport som bilag 1.
 

[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]