[Forside]

Grundlag for nyttiggørelse af forurenet jord og restprodukter

Indholdsfortegnelse

Forord

Sammendrag og konklusion

1 Indledning
1.1 Baggrund
1.2 Formål
1.3 Aktivitetsoversigt

2 Koncepter og sammenhænge
2.1 Acceptkriterier for nyttiggørelse af restprodukter og forurenet jord
2.2 Model til beskrivelse af sammenhængen mellem stofudvaskning og påvirkning af grundvandskvalitet
2.3 Faktorer og parametre i modellen
2.3.1 De tekniske miljøbeskyttelsesparametre
2.3.2 De regionale parametre
2.3.3 De scenarie- og materialespecifikke parametre
2.4 Opstilling af scenarier
2.5 Problemstillinger i relation til uforurenet jord

3 Testning af stofudvaskning fra restprodukter
3.1 Kriteriestoffer for restprodukter
3.2 Testprotokol for restprodukter
3.2.1 Prøvetagning og prøveforberedelse
3.2.2 Udførelse af udvaskningstest
3.3 Datagrundlag for restprodukter
3.3.1 Eksisterende datagrundlag
3.3.2 Karakteriseringstestning af restprodukter

4 Testning af udvaskning fra jord
4.1 Beskrivelse af jordprøver
4.1.1 Indsamling af uforurenede jordprøver
4.1.2 Udvælgelse af jordprøver til testning
4.1.3 Karakterisering af jordprøver til testning
4.2 Testbetingelser for udvaskning
4.2.1 Udvaskningsmediet
4.2.2 Kontakttid og L/S
4.2.3 Andre faktorer
4.3 Eksperimentel afprøvning af udvaskningsmediets betydning
4.3.1 Forsøgsbeskrivelse
4.3.2 Forsøgsresultater
4.4 Eksperimentel afprøvning af kontakttidens betydning
4.4.1 Forsøgsbeskrivelse
4.4.2 Forsøgsresultater
4.4.3 Hydrogeokemiske beregninger
4.5 Batchudvaskningsforsøg på uforurenede jordprøver
4.5.1 Forsøgsbeskrivelse
4.5.2 Forsøgsresultater
4.5.3 Kombination af udvaskning og partielle indhold
4.6 Karakteriseringstestning af jord
4.6.1 Indledende forsøg
4.7 Karakteriseringstestning for As og Pb på forurenet jord
4.7.1 Karakteriseringstestning af »uforurenede« jordprøver
4.8 Testprotokol for forurenet jord
4.8.1 Prøvetagning og prøveforbehandling
4.8.2 Udførelse af udvaskningstest

5 Scenarieberegninger

6 Videre perspektiver

7 Referencer

Bilag 1 Anvendelse af partielle analyser af restprodukter og jord

Bilag 2 Kvalitetskriterier for grundvand under forurenede grunde

Bilag 3 Udvalgte udvaskningsdata for kulflyveasken HF

Bilag 4 Kornstørrelsesfordelingskurver, rapport fra Geoteknisk Institut

Bilag 5 Partielt indhold i jordprøver

Bilag 6 Anvendte analysernetoder

Bilag 7 Resultater af tidsforsøg og udvaskningsforsøg på jord

Bilag 8 Indledende kolonneforsøg med jord

Bilag 9 Scenarieberegninger for kulflyveasken HF1

Bilag 10 Beregninger af renjordsscenarier for 5 jordtyper

Bilag 11 Beregninger af nyttiggørelsesscenarier for jord I (agerjord)

Bilag 12 Resultater af kolonneforsøg med jordprøver

Bilag 13 Resultater af kolonneforsøg med restprodukter

Bilag 14 Indledende udredning vedrørende mulighederne for fastsættelse af udvaskningsbaserede kriterier for nyttiggørelse af restprodukter i marine omgivelser

Forord

I forbindelse med udarbejdelsen af en ny bekendtgørelse for nyttiggørelse/genanvendelse af restprodukter og forurenet jord har Miljøstyrelsen i 1997 ladet gennemføre et projekt til etablering af et forbedret grundlag for nye regler for nyttiggørelse af forurenet jord og restprodukter. Projektet er delvis baseret på testning af stofudvaskningen fra den forurenede jord og restprodukterne. Projektet er udført af VKI i samarbejde med Institut for mijøteknologi, DTU, med Ole Hjelmar, VKI, som projektleder.

Projektarbejdet har været styret af en arbejdsgruppe bestående af Povl Rasmussen (formand) og Annika Lindholm fra Mljøstyrelsens Erhvervsaffaldskontor, Ulla Højsholt fra Miljøstyrelsens Jordforureningskontor, Janne Forslund fra »Miljøstyrelsens Vandforsyningskontor, Thomas H. Christensen fra Institut for Miljøteknologi, DTU, Ole Hjelmar og Peter E. Holm fra Afdelingen for Grundvand, Affald og Mikrobiologi, VKI. Herudover har Carsten Langtofte fra GEUS deltaget i to af de 5 møder, som arbejdsgruppen har afholdt.

Nick Rose, Quest Geoscience har fungeret som underleverandør til VKI.

Rapporten er udarbejdet af Ole Hjelmar, Peter E. Holm, Nikolaj K. Lehmann og Nick Rose.
 

Sammendrag og konklusion

Med henblik på udarbejdelse af en bekendtgørelse for anvendelse af restprodukter og forurenet jord til bygge- og anlægsformål er der gennemført et projekt, som har haft til formål dels indenfor den afmålte tidsramme at tilvejebringe den størst mulige del af det grundlag, som er nødvendigt, for at der kan etableres udvaskningsbaserede og grundvandsbeskyttelsesrelaterede kriterier for nyttiggørelse af restprodukter og forurenet jord, dels at planlægge og/eller igangsætte de øvrige aktiviteter, som på lidt længere sigt skal udgøre det nødvendige faglige grundlag for disse kriterier og eventuelle revisioner af disse.

Projektet har været baseret på en videreudvikling af det arbejde, som VKI i samarbejde med IMT fra DTU har udført med etablering af en sammenhæng mellem resultatet af en laboratorieudvaskningstest på et restprodukt eller en jordtype og dette materiales potentielle påvirkning af det underliggende grundvand, når det nyttiggøres i henhold til en række nærmere beskrevne, veldefinerede scenarier.

I forbindelse med projektets gennemførelse er der foretaget en videreudvikling af modellen og en afprøvning af denne på et konkret restprodukt og en række jordtyper. Der er gennemført og igangsat en række eksperimentelle undersøgelser, specielt af udvaskning fra uforurenet og forurenet jord, men også fra restprodukter.

Med udgangspunkt i erfaringer fra testning af restprodukter og det eksisterende datagrundlag er der opstillet forslag til kriteriestoffer for kulflyveaske, kulbundaske og slagger fra affaldsforbrænding. For hvert af de tre restprodukter er forslaget til kriteriestoffer opdelt i de tre kategorier: 1) Stoffer, som absolut bør indgå i et testprogram, 2) stoffer, som det vil være ønskeligt at have med i et testprogram og 3) potentielle stoffer, som kunne tænkes at være relevante.

Det er endnu ikke fastlagt, hvilke udvaskningstests, der skal benyttes til at tilvejebringe de nødvendige testværdier for restprodukter og forurenet jord, som skal anvendes i forbindelse med den opstillede model og de relevante scenarier. Udvaskningsresultater svarende til små værdier af L/S, dvs. værdier mindre end ca. 2 l/kg vil næsten kun kunne tilvejebringes ved hjælp af kolonneforsøg. Den såkaldte compliance batchudvaskningstest (overensstemmelsestest) producerer udvaskningsdata ved L/S 2 og 10 l/kg. Under forudsætning af, at der etableres nogle tilfredsstillende relationer mellem resultatet af denne test og de værdier som skal indgå i sammenligningen af de specifikke acceptable udvaskede mængder kan dette forslag til europæisk standard anbefales. Arbejdet med at etablere disse sammenhænge er endnu ikke færdiggjort. I relation til restprodukter forventes der umiddelbart at kunne tages udgangspunkt i den foreskrevne testmetode med demineraliseret vand som udvaskningmedium og en forsøgstid på henholdsvis 6 og 18 timer i de to trin. I modsætning til erfaringsgrundlaget med brug af udvaskningstests på restprodukter som er rimeligt, er grundlaget i relation til anvendelse af testen på forurenet jord endnu meget spinkelt. Eksperimentel afprøvning af en række forsøgsomstændigheder har vist, at det som testmedie kan anbefales at anvende en 0,001 M kalciumklorid opløsning fremfor demineraliseret vand. Den gennemførte undersøgelse af kontakttidens betydning for forsøgsresultatet har endvidere vist, at den foreslåede forsøgstid på 6 og 18 timer for hvert af de to trin muligvis er for kort- Foreløbig må det derfor anbefales at anvende forsøgstider på minimum 24 timer i hvert trin ved testning af jord, idet dette sandsynligvis vil sikre et forholdsvis stabilt og reproducerbart resultat. Det anbefales, at kontakttidens indflydelse på testresultatet undersøges yderligere og for flere forskellige jordtyper.

For restprodukter er der desuden opstillet et forslag til karakteriseringstestning, mens det fornødne data- og regelgrundlag for at opstille et sådant forslag for jord endnu ikke er til stede.

Gennemførelse af batchudvaskningsforsøg ved L/S = 2 l/kg og i nogle tilfælde også L/S = 10 l/kg har bidraget med værdifuld information om variationen og koncentrationsniveauerne i udvaskningsmedie fra uforurenede (samt referencejordprøver fra byområder) jordprøver. Det er hensigten at den form for viden skal kunne kombineres med kriterier for faststoffasen af jord, således at dobbelttestning af potentielt forurenet jord så vidt muligt undgås.

Både forjord og restprodukter (bundaske fra kulfyret kraftværk og slagger fra affaldsforbrænding) er der under projektforløbet gennemført enkelte udvaskningsforsøg på karakteriseringsniveau (kolonneudvaskningstests).

Scenarieberegningerne har illustreret problemerne med at skabe et konsistent regelsæt, således at der ikke opstår absurditeter, som for eksempel, at jord, som normalt betragtes som uforurenet ikke kan overholde de opstillede krav til ren jord. Det skal bemærkes, at der kan forekomme naturlige jordtyper, som ikke er »rene«, og som kan have uønskede og potentielt helbredsskadelige egenskaber. I Danmark hører dette dog til sjældenhederne. Beregningerne viser desuden, at det kan være vanskeligt at finde frem til én enkelt udvaskningstest, som kan producere de nødvendige udvaskningsdata for alle de potentielle forureningskomponenter, som ønskes reguleret ved en enkel procedure. Der kan ved beregning over det samme nyttiggørelsesscenarie være behov for udvaskningsdata bestemt både ved meget små og meget store væske/faststof-forhold (L/S - forhold), og de kan sjældent produceres af den samme testmetode. Der er desuden konstateret en generel mangel på brugbare udvaskningsdata, både for restprodukter og jord.

Projektet udgør som nævnt en videreudvikling af et koncept, som er baseret på etablering af en sammenhæng mellem resultatet af en udvaskningstest og en tilvækst af en række forureningskomponenter i en nedstrøms grundvandsforekomst på det sted, hvor vandet oppumpes og udnyttes til drikkevandsformål. En praktisk anvendelse af konceptet forudsætter blandt andet, at der administrativt/politisk fastsættes en øvre grænse for tilvæksten i koncentrationen af forureningskomponenter i drikkevandet, og at der samtidig tages hensyn til det naturlige baggrundsniveau for de pågældende stoffer. På grund af de mange forskellige interesser, som i denne forbindelse skulle tilgodeses, er det i projektperioden ikke lykkedes at tilvejebringe sådanne grænseværdier, som kan forventes at blive gjort permanente. Resultatet af arbejdet er således i et vist omfang præget af, at de gennemførte scenarieberegninger i den foreliggende tilstand kun kan betragtes som eksempler.

Afslutningsvis er det diskuteret, hvorledes et mere fyldestgørende fagligt grundlag for etablering af regler for nyttiggørelse af jord og restprodukter, baseret på materialernes udvaskningsegenskaber, vil kunne tilvejebringes. Dette indebærer blandt åndet, at erfaringerne med de allerede opstillede relationer og modeller for beskrivelsen af udvaskningen fra jord og restprodukter udvides, således at alle jordtyper, restprodukter og uorganiske forureningskomponenter, som er omfattet af reglerne, testes. Endvidere vil der skulle udvikles koncepter og metoder til beskrivelse og testning af udvaskningen af organiske stoffer fra jord og restprodukter, og der skal gennemføres udvaskningsforsøg i større målestok under virkelighedsnære forhold til validering af laboratorieudvaskningsmetoderne og til eventuel justering af kriterier, scenarier og testmetoder. Sådanne videre undersøgelser bør omfatte et betydeligt antal uforurenede og forurenede jordprøver samt en del restproduktprøver.

Som Bilag 14 er vedlagt en indledende udredning vedrørende mulighederne for fastsættelse af udvaskningsbaserede kriterier for nyttiggørelse af restprodukter i marine omgivelser. For kystnære placeringer på land er der taget udgangspunkt i det samme koncept, som er anvendt til vurdering af risikoen for påvirkning af grundvandskvaliteten, blot med den forskel, at det er risikoen for påvirkning af den marine recipient, der er vurderet.

1. Indledning

1.1 Baggrund

Ny bekendtgørelse

Som opfølgning på Jordforureningsudvalgets arbejde i efteråret 1997 har Miljøstyrelsen blandt andet skullet udarbejde en bekendtgørelse vedrørende nyttiggørelse af uorganiske restprodukter og forurenet jord til bygge- og anlægsformål. På grundlag af resultaterne af tre projekter, som er udført af henholdsvis Institut for Miljøteknologi ved DTU (Miljøstyrelsen, 1996b), VKI i samarbejde med IMT og RGS90 (Hjelmar et al. 1996) og VKI (Holm et al., 1997), har Miljøstyrelsen besluttet, at vilkårene for anvendelse af restprodukter og forurenet jord skal omfatte krav til disse materialers udvaskningsegenskaber.

Sammenhæng mellem stofudvaskning og risiko for påvirkning af grundvand

Med gennemførelsen af de tre projekter blev der tilvejebragt et koncept for etablering af en sammenhæng mellem resultatet af en laboratorieudvaskningstest på et restprodukt og den potentielle risiko for påvirkning af grundvand og drikkevand fra forureningskomponenter, der udvaskes fra restproduktet, når dette nyttiggøres til forskellige bygge- og anlægsformål. Det blev endvidere sandsynliggjort, at det samme koncept ville kunne benyttes for forurenet jord.

Gradvis etablering af tilstrækkeligt datagrundlag

Med henblik på udarbejdelsen af den ovennævnte bekendtgørelse har VKI i samarbejde med IMT gennemført et projekt, som skulle afklare en række praktiske og teoretiske forhold af betydning for implementering og anvendelse af det udviklede koncept i lovmæssig sammenhæng. På grund af tidsrammen for projektet har det ikke været muligt at gennemføre alle de undersøgelser, som vil være nødvendige for at tilvejebringe et datagrundlag, som også på længere sigt kan sikre, at den anvendte metodik har den ønskede sikkerhed og præcision. Det anbefales derfor, at der ved udformningen af bekendtgørelsen tages hensyn til, at en del af det faglige grundlag for fastlæggelsen af kriterierne vil blive etableret gradvis over en længere periode.

1.2 Formål

Udvaskningsbaserede kriterier

Formålet med projektet har været at tilvejebringe den størst mulige del af det grundlag, som er nødvendigt, for at der kan etableres udvaskningsbaserede kriterier for nyttiggørelse af restprodukter og forurenet jord, og at planlægge og/eller igangsætte de øvrige aktiviteter, som på lidt længere sigt skal udgøre det nødvendige faglige grundlag for disse kriterier og eventuelle revisioner af disse.

Risici for grundvand

Dette projekt omfatter kun nyttiggørelse af granulære materialeformer og ikke monolitiske materialer som f.eks. restprodukter eller jord, der er stabiliseret med cement. Projektet beskæftiger sig endvidere alene med de miljømæssige risici, som er forbundet med en eventuel påvirkning af grundvand/drikkevand med uorganiske komponenter, der udvaskes fra restprodukter eller (forurenet) jord, som tænkes anvendt til forskellige bygge- og anlægsarbejder. Der er i rapporten givet forslag til, hvorledes etableringen af et grundlag for en vurdering af udvaskningen af organiske forbindelser kan påbegyndes. Forholdene omkring nyttiggørelse af restprodukter og forurenet jord i marine omgivelser er beskrevet særskilt i Bilag 14.

1.3 Aktivitetsoversigt

Det projektarbejde, som er behandlet i denne rapport, har omfattet følgende aktiviteter:

Gennemgang af potentielle scenarier og forsøg på identifikation af kritiske scenarier.

Fastlæggelse af kriteriestoffer og delvis fastlæggelse af kriterieværdier.

Forsøg på fastlæggelse af faktorer i modellen.

Opstilling af forslag til kriterier for ren jord.

Forsøg på kombination af kriterier baseret på henholdsvis faststofanalyser (efter partiel oplukning) og stofudvaskning.

Diskussion og opstilling af testprotokol for restprodukter og jord

Påbegyndelse af en forbedring af datagrundlaget for restprodukter og jord.

Opstilling af forslag til undersøgelse af langtidsudvaskningen fra restprodukter og jord.

Gennemførelse af enkelte karakteriseringstests for udvaskning af As og Pb fra jord.

Undersøgelse af forskellige forsøgsbetingelsers indflydelse på stofudvaskningen ved testning af jord.

Opstilling af forslag til testning af stofudvaskningen fra andre jordtyper samt testning af jord for udvaskning af andre uorganiske og udvalgte organiske parametre.

Udredning af mulighederne for fastsættelse af udvaskningsbaserede kriterier for nyttiggørelse af restprodukter i marine omgivelser.

2 Koncepter og sammenhænge

2.1 Acceptkriterier for nyttiggørelse af restprodukter og forurenet jord

Sammenhæng mellem stofudvaskning og risiko for grundvandsforurening

Såfremt formålet er at beskytte grundvandsressourcerne, vil det være hensigtsmæssigt at lade kriterier baseret på resultaterne af udvaskningstests indgå i eller udgøre beslutningsgrundlaget for, om restprodukter og/eller forurenet jord kan nyttiggøres under nærmere fastlagte betingelser. Dette skyldes, at der eksisterer en sammenhæng mellem udvaskningen af stof fra det anvendte materiale med nedsivende regnvand og den efterfølgende transport og tilførsel af det udvaskede stof til et underliggende grundvandsmagasin. En tilsvarende sammenhæng eksisterer ikke mellem andre kriterier som f.eks. resultaterne af totalanalyser eller analyser foretaget efter partiel oplukning af faststoffasen og risikoen for grundvandsforurening. Kriterier baseret på faststofanalyser er derfor i højere grad knyttet til vurderinger af helsemæssige risici i forbindelse med menneskers eller dyrs direkte eksponering for materialerne (f.eks. ved berøring, oral indtagelse eller indånding af støv eller dampe). Problematikken omkring anvendelse af forskellige former for faststofanalyser er behandlet nærmere i Bilag 1.

Konsistens

Det er vigtigt, at reglerne for nyttiggørelse af restprodukter og forurenet jord bliver konsistente, således at der i mindst muligt omfang kan opstå tvivl om hvilken status, et givet materiale har i forhold til den gældende lovgivning, og således, at der ikke kan forekomme urimelige situationer, hvor der er modstrid mellem vurderinger baseret på forskellige kriterier. For jords vedkommende bør det desuden gælde, at prøver af jord, som er uforurenet og normalt betragtes som ren, skal kunne overholde de kriterier, som opstilles for jord, der skal kunne anvendes uden begrænsninger. I denne sammenhæng ses der bort fra specielle jordtyper, som fra naturens hånd kan have en sammensætning, der medfører, at de har uønskede og potentielt miljø- eller helbredsskadelige egenskaber. Sådanne jordtyper er forholdsvis sjældne i Danmark.

Kriterier baseret på faststofanalyser

Miljøstyrelsen har udarbejdet et udkast til en vejledning for håndtering af jord, hvori der indgår forureningskriterier baseret på faststofanalyser. Her opereres der med to sæt grænseværdier, nemlig jordkvalitetskriterier og afskæringskriterier. Jord, som overholder jordkvalitetskriterierne, kan benyttes frit og uindskrænket af alle mennesker til den mest følsomme anvendelse. Jordkvalitetskriterierne er baseret på toksikologiske vurderinger (Nielsen et al, 1995). Afskæringskriterierne, som endnu kun fin des som forslag for nogle få parametre, angiver det niveau af jordforurening, over hvilket det er nødvendigt at foretage en total afskæring af al kontakt med jorden, f.eks. gennem oprensning eller opgravning, hvis området skal anvendes til følsomt formål (Miljøstyrelsen, 1996a)- Jord, som overholder afskæringskriterierne, men ikke jordkvalitetskriterierne, betegnes som lettere forurenet og kan på visse betingelser og under iagttagelse af visse forholdsregler benyttes til følsomme anvendelsesformål. Arbejdet med at fastsætte afskæringskriterier pågår fortsat. - I tabel 2.1 ses en oversigt over de jordkvalitetskriterier, som på nuværende tidspunkt er fastlagt for uorganiske forureningskomponenter. Desuden ses nogle eksempler på baggrundsværdier for danske jorde (udtaget fra dyrkningslaget).

Tabel 2.1
Oversigt over fastlagte jordkvalitetskriterier samt baggrundsniveauer for sporelementer baseret på analysering efter partiel oplukning med salpetersyre efter DS 259 og angivet på tørstofbasis. For baggrundsværdierne er der angivet medianværdier og henholdsvis 5% og 95% fraktiler. Enheden er mg/kg.

Parameter Jordkvalitetskriterier Baggrundsniveauer for dyrkningslaget
As 20 3,3 (0,9-8,4)
Cd 0,5 0,16 (0,04-0,45)
Cr, total 100 9,9 (2,7-30,4)
Cr (VI) 20  
Cu 200 7,0 (0,8-15,9)
Mo 5  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I nærværende sammenhæng, hvor der forsøges opstillet udvaskningsbaserede kriterier for nyttiggørelse af restprodukter og jord, opereres der med begrebet ikke-overfladenær, ubegrænset anvendelse, som gælder for jord, der i udvaskningsmæssig sammenhæng kan betragtes som ren. Det vil sige, at porevand, som er i ligevægt med jorden, ikke på noget tidspunkt som følge af stofudvaskning vil antage koncentrationer af de specificerede forureningsparametre, som i væsentligt omfang overstiger baggrundsniveauet for de samme parametre i det underliggende grundvand. Da der konceptmæssigt arbejdes med stofflux i stedet for koncentrationsniveauer, svarer denne betingelse til, at de udvaskede stofmængder ikke fra nogen form for anvendelse af jorden må forårsage en signifikant forøgelse af de stoftmængder, som transporteres med grundvandet i det område, der påvirkes. I praksis kræver anvendelsen af dette kriterie, at der fastlægges generelle »baggrundsniveauer« for grundvandets indhold af forureningskomponenter, samt at det fastlægges, hvor grænserne for, hvad der er en »væsentlig« forøgelse af disse baggrundsniveauer (eller for hvad der er en væsentlig forøgelse af de stofmængder, som transporteres med grundvandet), går. Endelig er det nødvendigt, at der fastlægges en egnet metode til testning af stofudvaskningen fra jorden, og at der etableres en sammenhæng mellem resultatet af udvaskningstests udført efter denne metode og de acceptable forøgelser af grundvandets baggrundskoncentrationer af forureningskomponenter.

Ren jord

For at der ikke skal opstå konflikter mellem de forskellige definitioner af »ren« jord, ville det være hensigtsmæssigt, hvis overholdelse af jordkvalitetskriterierne baseret på faststofanalyser for en given jord generelt også betyder, at stofudvaskningskriterierne for ren jord er overholdt, idet fri, overfladenær anvendelse af jord principielt udgør en lige så stor trussel mod grundvandskvaliteten, som ikke-overfladenære anvendelser. Omvendt ville det også være ønskeligt at sikre, at jord, som overholder udvaskningskravene svarende til ren jord, næsten altid kan overholde de i tabel 2.1 viste jordkvalitetskriterier baseret på faststofanalyser. Dette er væsentligt, hvis man ønsker at have mulighed for overfladenær anvendelse af jord, som er testet for stofudvaskning med henblik på ikkeoverfladenær anvendelse i områder med grundvandsinteresser. Det er i denne sammenhæng vigtigt at fastslå, at der ikke kan etableres nogen direkte sammenhæng mellem totalindholdet (eller indholdet bestemt efter oplukning med salpetersyre) af uorganiske forureningskomponenter og de mængder af disse, som kan udvaskes ved forskellige testmetoder. I visse sammenhænge vil der selvfølgelig være en bagatelgrænse for stofudvaskningen, idet der jo aldrig vil kunne udvaskes en mængde af en given forureningskomponent, som overstiger totalindholdet af denne i den pågældende jord.

Begrænset anvendelse

For restprodukter og for jord, som ikke nødvendigvis overholder udvaskningskriterierne for fri anvendelse, kunne der, såfremt det kan dokumenteres, at stofudvaskningen ikke vil kunne give anledning til en forøgelse af indholdet af forureningskomponenter i grundvandet, som medfører at koncentrationen af disse i en eventuel indvinding af drikkevand fra det pågældende reservoir vil overskride sundhedsskadelige værdier, tænkes at blive tale om begrænset (ikke-overfladenær) anvendelse til bygge- og anlægsformål på nærmere bestemte vilkår. Også i denne sammenhæng vil en række forhold og sammenhænge skulle fastlægges. For det første skal der tages stilling til, hvilke grænseværdier, der skal sættes for koncentrationerne af forureningskomponenter i det grundvand, som indvindes til drikkevandsformål, og for den acceptable størrelse af den del heraf, som kan udgøres af bidraget fra stofudvaskningen fra det nyttiggjorte materiale. For det andet skal der også her fastlægges en egnet metode til testning af stofudvaskningen fra restprodukterne/jorden og etableres en sammenhæng mellem resultaterne af denne test og den maksimale (midlertidige) tilvækst til koncentrationsniveauet i grundvandet på indvindingsstedet, som er forårsaget af perkolatnedsivning fra det anvendte materiale, og som skønnes at være acceptabel. Såfremt kriterierne skal gøres generelle, bør den beregnede flux af forureningskomponenter ud af det nyttiggjorte materiale være repræsentativ for de miljømæssigt mest kritiske af en række fysiske scenarier, der afspejler de restriktioner, som de pågældende anvendelsesformer vil være underlagt.

Konkret tilladelse

Restprodukter og forurenet jord, som ikke overholder de generelle udvaskningskriterier for begrænset anvendelse til bygge og anlægsformål, vil ikke kunne nyttiggøres uden en konkret tilladelse. En konkret tilladelse kunne tænkes givet, hvis der tilvejebringes dokumentation for, at stofudvaskningen ved testning af og beregning for et konkret restprodukt og et konkret scenarie, som repræsenterer den påtænkte anvendelse, overholder de grænseværdier, som svarer til de primære kriterier, dvs til den maksimalt acceptable stigning i koncentrationen af forureningskomponenter i grundvandet på indvindingsstedet.

2.2 Model til beskrivelse af sammenhængen mellem stofudvaskning og påvirkning af grundvandskvalitet

I Miljøstyrelsen (1996), Hjelmar et al. (1996) og Holm et al. (1997) er der i detaljer redegjort for hvorledes der for et konkret nyttiggørelsesscenarie for et givet restprodukt eller en given jordtype kan etableres en sammenhæng mellem resultatet af en laboratorieudvaskningstest på det nyttiggjorte materiale og den forventede påvirkning af kvaliteten af grundvandet i det pågældende indvindingsopland, som stofudvaskningen fra materialet kan give anledning til. Der er endvidere redegjort for, hvorledes det på grundlag af en udvaskningstest kan afgøres, om en fastlagt maksimalværdi af tilvæksten i koncentrationen af en given forureningskomponent i grundvandet er overholdt.

Ikke-overfladenær anvendelse

Udgangspunktet for arbejdet i dette projekt har været anvendelsen af denne model for de nævnte sammenhænge som grundlag for fastsættelsen af kriterier for ikke-overfladenær nyttiggørelse af restprodukter og forurenet jord. I det følgende er der ganske kort redegjort for modellen og dens forudsætninger. For en grundigere beskrivelse heraf skal der henvises til de ovennævnte rapporter. Efter gennemgangen af modellen er de faktorer og parametre, som indgår i denne, i det efterfølgende afsnit underkastet en forholdsvis grundig diskussion, og endelig er der for en række relevante nyttiggørelsesscenarier foretaget et motiveret valg af modelparametre og -faktorer.

Det udlagte materiale beskrives som en kasse med fyldhøjden H og bulkvægtfylden d. Den generelle årlige infiltration (af nedbør) i det på gældende område betegnes I. Den maximale acceptable koncentration, Cv, af en given komponent i den væske (perkolatet), som trænger ud gennem kassens bund, er defineret således:

Cv = GK * F * P * NR

hvor

Definition af modelparametre

GK er den maksimalt acceptable forhøjelse af koncentrationen af forureningskomponenten i et drikkevandsindtag fra det underliggende grundvandsmagasin.

F er forholdet mellem arealet af det betragtede indvindingsopland og arealet af det udlagte materiale (eller en fortyndingsfaktor, som angiver, hvor meget nedsivningsvandet fra det nyttiggjorte materiale fortyndes på vejen frem til et drikkevandsindtag fra grundvandet).

P er en prioritetsfaktor, som giver mulighed for at prioritere noget grundvand højere end andet, eksempelvis i relation til den zonedelte grundvandsbeskyttelse. For en højt prioriteret grundvandsressource er P = I. I dette projekt er kun værdien P = I blevet anvendt.

NR er en nedsivningsreduktionsfaktor, som beskriver det antal gange, som infiltrationen gennem det nyttiggjorte materiale eventuelt reduceres i forhold til I som følge af overdækning, befæstning eller lignende. Den vandmængde, som infiltrerer gennem det udlagte materiale vil således være I/NR.

Ekstra sikkerhed

I den opstillede model er der ikke taget direkte hensyn til de biogeokemiske processer i de underliggende jordlag og grundvandszonen. som ville kunne forsinke og tilbageholde en given forureningskomponent under transporten fra det udlagte materiale til en invindingsboring. Disse »attenueringsprocesser« udgør derfor en ikke-kvantificeret ekstra sikkerhed i beregningerne.

Kriterierelateret tidsrum

Udvaskningen af mange stoffer, herunder f.eks. en række salte, fra restprodukter og forurenet jord, vil ofte være højest i begyndelsen af udvaskningsforløbet og derefter falde. For andre stoffers vedkommende (f.eks. bly) vil variationen i koncentrationsniveaet i væsentlig grad være styret af andre forhold, f.eks. pH og redoxpotentialet. Idet modelkonceptet er baseret på stofflux, kan der med nogen rimelighed anlægges en gennemsnitlig betragtning vedrørende størrelsen af Cv over en passende periode; denne periode kaldes det kriterierelaterede tidsrum, Tk. Dette betyder, at det accepteres, at Cv f.eks. overskrides i starten af perioden, hvor koncentrationen så til gengæld er lavere end Cv senere i perioden, således at koncentrationen i perkolatet blot som gennemsnit over perioden Tk er lavere end Cv. Udvaskningen af enkelte stoffer som eksempelvis arsen er opløselighedskontrolleret på en sådan måde, at man risikerer, at koncentrationen over en længere periode stiger med mængden af gennemstrømmet vand for først meget senere at falde igen. I sådanne tilfælde må Tk anvendes med forsigtighed.

Specific acceptabel mængde

Hvis der som nævnt i det generelle tilfælde anlægges en fluxbetragtning for udvaskningen fra det anvendte materiale, kan den specifikke acceptable mængde MSA af en given komponent per vægtenhed materiale (f.eks. udtrykt i mg/kg), som kan udvaskes over tiden Tk, beregnes ved at ind sætte det ovenfor beskrevne udtryk for Cv i den beregnede flux af komponenten ud af det anvendte materiale. Herved opnås udtrykket:

MSA = GK * F * P * Tk * I/(d * H)

hvor d er bulkvægtfylden af det udlagte materiale (på tørstofbasis) og H er den gennemsnitlige højde af det udlagte materiale. MSA, som således er beregnet med udgangspunkt i det fysiske scenarie for anvendelsesformen, skal så sammenlignes med resultatet af en udvaskningstest på det materiale, som ønskes anvendt.

Resultatet af en (oftest accelereret) udvaskningstest vil for granulære, uorganiske materialer i mange tilfælde kunne udtrykkes som en udvasket mængde af en given komponent per vægtenhed materiale som funktion af væske/faststof-forholdet (US-forholdet) eller ved et givet L/S-forhold.

L/S (f.eks. udtrykt i l/kg = m3/t) vil i en række tilfælde under antagelse af ideale forhold kunne relateres til udvaskningstiden for et givet scenarie ved hjælp af følgende ligning:

T (L/S) * d * H/(I/NR)

Dette betyder, at der, hvis der anlægges den samme tidsbetragtning på det fysiske scenarie for en anvendelsesform og på fortolkningen af en udvaskningstest på det anvendte materiale, ved hjælp af ovenstående ligning kan etableres en relation mellem den specifikke stofudvaskning, MSA, fra det anvendte materiale over tiden Tk, og udvaskningstestens resultat. MSA må ikke overskrides, hvis det skal sikres, at påvirkningen af grundvandet ved drikkevandsindtaget ikke overstiger GK. Den kriterierelaterede værdi af L/S svarende til Tk beregnes af følgende ligning:

(L/S)k = Tk* I/(NR * d * H)

I den ideale udvaskningssituation, hvor udvaskningen af en given komponent foreligger beskrevet som funktion af L/S i form af resultater af udvaskningsforsøg, og hvor denne beskrivelse kan antages at simulere udvaskningsforløbet, som det faktisk vil se ud for det aktuelle scenarie, vil følgende skulle gælde, for at den pågældende jord eller det pågældende restprodukt overholder grundvandskvalitetskriteriet for den udvaskede komponent i:

Umki < MSAi

Akkumuleret udvasket mængde

hvor UMki er den akkumulerede udvaskede mængde af komponenten i fundet ved den akkumulerede L/S-værdi (L/S)k, og hvor MSAi er den specifikke acceptable udvaskede mængde af komponenten i beregnet for det aktuelle scenarie.

Den beregnede værdi af (L/S)k vil kunne variere meget afhængigt af det betragtede scenarie, og der vil i mange tilfælde ikke foreligge udvaskningsdata, som tillader en præcis bestemmelse af UMk ved den ønskede (L/S)k-værdi. I så fald kan man i stedet anvende den nærmeste større værdi af (L/S)k, for hvilken man har udvaskningsdata, og bestemme og benytte den herved aflæste akkumulerede udvaskede mængde af de betragtede komponenter til sammenligningen. Faren ved at anvende en for stor værdi af (L/S)k er, at vurderingen af det pågældende materiale kan blive for hård: Det vil ikke altid kunne afgøres, om en tilsyneladende overskridelse af kriteriet UMki < MSAi er reel eller blot skyldes, at UMki er urealistisk stor, fordi den beskriver den akkumulerede udvaskning ved en for stor L/S-værdi. Hvis kriteriet er overholdt på trods af anvendelsen af en for stor værdi af UMki ved man til gengæld, at der er indbygget en ekstra sikkerhedsmargin i vurderingen. Alternativet er altid at »skræddersy« udvaskningsforsøgene til den aktuelle situation. Denne fremgangsmåde kunne måske være acceptabel i forbindelse med vurdering af større nyttiggørelsesprojekter, men til rutinemæssig testning af restprodukter og jord til mere generelle anvendelsesformer bør der kunne anvendes forholdsvis simple og ensartede, helst standardiserede testmetoder.

2.3 Faktorer og parametre i modellen

I det følgende vil fastsættelsen og anvendelsen af de forskellige faktorer og parametre, som indgår i udtrykkene for MSA og (L/S)k, blive diskuteret. Modelparametrene er oplistet i tabel 2.2.

2.3.1 De tekniske miljøbeskyttelsesparametre

Kombinationen af de tre tekniske miljøbeskyttelsesparametre GK (den acceptable belastning af grundvandet), F (fortyndingsfaktoren) og Tk (det tidsrum over hvilket belastningen i gennemsnit accepteres), som indgår i beregningsmodellen, skal sikre, at belastningen af grundvandet ikke bliver uacceptabel. Der er en vis indbyrdes sammenhæng mellem de tre parametre og den resulterende miljøbeskyttende effekt, og deres værdier bør derfor vælges under en passende gensidig hensyntagen.

Tabel 2.2
Oversigt over de parametre, som indgår i modellen for sammenhængen mellem stofudvaskningen fra jord/restprodukter, når og den potentielle påvirkning af grundvandskvaliteten. Desuden ses de to ligninger, hvori parametrene indgår.
(Tabel - 38 kb)

Størst udvaskning ved små værdier af L/S

Som det er fremgået, er det en forudsætning for modellens anvendelse, at det kan accepteres, at nyttiggørelsen af materialet (restprodukt eller jord) medfører en mindre ekstrabelastning af grundvandet. Gennem fastsættelsen af modelparametrene afgøres det for hver forureningskomponent, hvor stor denne ekstrabelastning må være. Som nævnt vil de højeste udvaskningskoncentrationer (og med konstant vandflow dermed også den største flux) for langt de fleste forureningspararnetre findes i udvaskningens start, dvs ved L/S-forhold, som typisk er mindre end 1-2 l/kg og ofte mindre end 0,5 l/kg. Beregningsmodellen fokuserer derfor på denne del af problemstillingen. Arsen følger, som nævnt i afsnit 2.2.1, ikke nødvendigvis dette mønster og særlige regler - eventuelt i form af yderligere krav - bør overvejes for dette stof. De efterfølgende betragtninger gælder derfor ikke nødvendigvis for As.

Et restprodukt eller en jord, der overholder de krav til stofudvaskning, som afledes af beregningsmodellen, vil, når det udlægges i overensstemmelse med de scenarier, der definerer betingelserne for de tilladte anvendelsesformer (veje, pladser, støjvolde, m.v. - se afsnit 2.2.4), kunne forårsage, at der hvert år i Tk år i gennemsnit vil blive tilført et grundvandsvolumen, som er F gange størrelsen af den årlige nettonedbør på det areal, som det anvendte materiale optager, en ekstrakoncentration svarende til GK.

Gennemsnitlig koncentrationstilvækst

I virkeligheden vil koncentrationstilvæksten for nogle forureningskomponenter kunne være lidt højere end GK i starten af perioden Tk og lidt lavere i slutningen, men for at holde beregningerne og kravene til udvaskningsdata på et rimeligt simpelt niveau, vil det være nødvendigt at regne på gennemsnitsbasis. Det betyder, at forureningskomponenter, som f.eks. visse salte, med stejle initiale udvaskningskurver og ringe tilbageholdelse i grundvandsmagasinet (der ellers ville give anledning til en udjævning af koncentrationsforløbet) skal tilskrives forholdsvis korte Tk værdier, mens forureningskomponenter som f.eks. de fleste tungmetaller, der i stor udstrækning vil adsorberes på grundvandssedimentet (mindre volumen end antaget i beregningerne belastes) og bevæge sig langsomt med koncentrationsudjævning til følge, kan gives større Tk-værdier, uden at risikoen for at overskride (eller nå op til) den accepterede koncentrationstilvækst forøges. Den udjævnende effekt, som processerne i grundvandssedimentet vil have på en kortvarig puls af en forureningskomponent, indgår således kun i valget af Tk og GK.

Forsigtigt valg af F

Fortyndingsfaktoren F, eller det volumen relativt til udlægningens (per kolatmængdens) størrelse, som accepteres belastet, bør vælges forsigtigt, idet dette sikrer, at det selv i tilfælde, hvor forudsætningerne for fastsættelsen af modellens øvrige parametre ikke helt opfyldes, kun er et begrænset volumen, der belastes. En eventuel utilsigtet belastning vil da kun have begrænset effekt på vandkvaliteten i faktiske vandindvindingsboringer, da den reelle opblanding oftest vil være væsentlig større, end den minimumsfortynding, der indgår i modelberegningerne. Det foreslås, at F sættes til 10 for de fleste punkt- og linjelignende anvendelser, men lavere ved større pladser og lignende. En faktor 10 vil i mange tilfælde også sikre en tilstrækkelig fortynding selv ved private brønde tæt på veje og støjvolde, hvor der ønskes anvendt restprodukter eller forurenet jord.

Større grundvandsindvindinger vil have langt større reelle fortyndinger, men principielt også større risiko for, at der er flere forureningskilder i oplandet. At F ikke sættes større end 10, udgør en stor sikkerhed mod væsentlige uønskede effekter af anvendelsen af restprodukter og forurenet jord, når dette sker i henhold til den beskrevne model.

Valg af GK og Tk

Ved fastsættelsen af den acceptable forøgelse, GK, af grundvandskoncentrationen af en given forureningskomponent i op til Tk år skal der tages hensyn til såvel grundvandets typiske indhold af komponenten (baggrundskoncentrationen) som til det maksimalt tilladelige indhold. Da der er valgt en meget lille (og dermed forholdsvis »sikker«) værdi af F, er der næppe behov for generelt at afsætte væsentlig plads til at andre eventuelle forureningskilder også kan bidrage til ekstrabelastningen af grundvandet i perioden Tk. I tabel 2.3 ses for en række forureningskomponenter, dels nogle forslag til GK-værdier, som er udarbejdet af Miljøstyrelsen, dels nogle forslag til tilhørende Tk-værdier, hvor der i videst muligt omfang er taget hensyn til de ovennævnte faktorer. Der er valgt Tk-værdier for salte på 1-3 år, mens der for de fleste tungmetaller er valgt Tk-værdier på 25 år. For sporelementer, som kan optræde som mere mobile oxyanioner, er der valgt Tk-værdier på 10 år. Det skal bemærkes, at der er grund til særlig forsigtighed ved forurening med As, idet koncentrationsniveauet i perkolatet ved udvaskning af As over et betydeligt interval kan stige med voksende L/S.

Tabel 2.3
GK-værdier fastlagt af Miljøstyrelsen til brug ved scenarieberegningerne samt forslag til tilhørende Tk-værdier. Miljøstyrelsen har efterfølgende fastlagt ny grundvandskvalitetskriterier, se Bilag 2.

Forureningskomponent Anvendt GK
mg/l
Forslag til Tk år
Klorid 250 1 eller 3
Sulfat 220 1 eller 3
Natrium 150 1 eller 3
Kalium 280 1 eller 3
Arsen 0,009 10
Kadmium 0,005 25
Kobber 0,1 25
Krom 0,05 10
Kviksølv 0,001 25
Nikkel 0,015 25
Bly 0,009 25
Selen 0,01 10
Zink 0,04 25

2.3.2 De regionale parametre

Prioriteringsfaktoren P

De regionale parametre består af prioriteringsfaktoren, P, og den generelle nettoinfiltration, I, af nedbør i et givet område. Der har ikke været noget ønske om at foretage nogen indbyrdes prioritering af forskellige grundvandsressourcer, og der er derfor gennem hele projektet blevet benyttet P = 1, svarende til højeste prioritering af alle berørte grundvandsressourcer.

Nettoinnfiltrationen I

Ved fastlæggelsen af I har der været et ønske om at dække hele det variationsinterval. som vil kunne forekomme under danske forhold. Dette har ført til anvendelse af minimums- og maksimumsværdier af I på henholdsvis 0,2 m/år og 0,7 m/år i scenarieberegningerne. Ved anvendelse af modellen på konkrete scenarier, bør der anvendes lokale værdier af 1. Store infiltrationshastigheder fører, alt andet lige, til store værdier af (L/S), ved anvendelse af modellen. Da MSA samtidig vokser med voksende I, kan der ikke siges noget generelt om, hvorvidt store eller små værdier af I er mest kritiske i relation til overholdelsen af udvaskningskriteriet. Det afhænger bl.a. af forløbet af udvaskningskurven for de enkelte parametre.

2.3.3 De scenarie- og materialespecifikke parametre

Nedbørsreduktionsfaktoren NR

Nedbørsreduktionsfaktoren NR kan afhænge af det udlagte materiales egenskaber, f.eks. dets hydrauliske ledningsevne, hvis denne er lille, men vil nok især afspejle det konkrete scenarie for udlægningen, herunder specielt udformningen af overdækningen. For de fleste granulære materialer vil den hydrauliske ledningsevne være så stor, at den ikke vil virke begrænsende på gennemsivningen af nedbør. Dette gælder specielt, fordi der jo er tale om ikke-overfladenære anvendelser, hvor variationer i nedbørsintensiteten ikke spiller nogen rolle for gennemsivningens videre forløb. Overfladens tæthed og udformning er derfor normalt bestemmende for størrelsen af NR, og den vil variere alt efter, om der er tale om befæstning/asfalttildækning, flisebelægning, tildækning med overjord alene, græs- eller træbevoksning m.v., og efter, hvorledes mulighederne for afstrømning og bortledning af nedbør er. Erfaringsgrundlaget for fastlæggelse af NR for forskellige typer overdækning er forholdsvis spinkelt, men det skønnes rimeligt og på den miljømæssigt sikre side, hvis der anvendes værdier mellem 10 for asfaltbelagte veje og I for græsdækkede jordoverflader.

Bulkvægtfylden d

Bulkvægtfylden d for et udlagt materiale er primært en materialeegenskab, som dog også afhænger af, hvorledes materialet i det konkrete scenarie er udlagt, herunder specielt hvor kraftigt, det er kompakteret- I praksis vil d, der angives på tørstofbasis, formentlig kunne variere mellem godt 1 t/m3 og ca. 2 t/m3 for et bredt udsnit af restprodukter og jordtyper med en overvejende del af disse liggende omkring 1,5 t/m3. Der er derfor i alle scenarier regnet med d = 1,5 t/m3.

Udlægningshøjden H

Den gennemsnitlige højde H af det udlagte materiale afhænger alene af det konkrete scenarie og kan ikke generaliseres. Det er værd at bemærke, at små værdier af H alt andet lige fører til relativt hurtige udvaskningsforløb og dermed til relativt høje værdier af (L/S)k, mens det omvendte er tilfældet for store værdier af H.

Højden hører sammen med NR til de parametre, som for en given anvendelsesform for et givet materiale i nogle tilfælde og indenfor visse grænser vil kunne justeres med henblik på at reducere miljøbelastningen og overholde eventuelle krav.

2.4 Opstilling af scenarier

Generelle retningslinjer

Den opstillede model tænkes blandt andet benyttet til udarbejdelse af generelle udvaskningsbaserede rétningslinjer for nyttiggørelse af restprodukter og jord til bygge- og anlægsformål. Med henblik på dette er der i tabel 2.4 opstillet en række anvendelsesscenarier for restprodukter og forurenet jord. De enkelte scenarier, som er beskrevet på grundlag af fastlagte værdier af F, P, NR. I, d og H, repræsenterer samtidig de betingelser eller de rammer, hvorunder de forskellige anvendelser kan finde sted. I tabellen ses også et sæt scenariebetingelser, som, hvis det anvendes til modelberegninger for jord, der betragtes som »ren«, og som derfor skal kunne anvendes uden restriktioner i relation til risikoen for påvirkning af grundvandet, bør føre til accept, dvs UMk<Msa for alle forureningskomponenter. Såfremt jorden også skal kunne benyttes frit til overfladenære anvendelsesformer, skal den desuden overholde jordkvalitetskravene (se afsnit 2.1) . De særlige forhold omkring definition og testning af ren jord er diskuteret nærmere i afsnit 2.5.

Tabel 2.4
Definition af scenarier for nyttigørelse af restprodukter og jord.

Parameter Enhed Nyttiggørelse af restprodukter og forurenet jord Ren jord
Veje Stier Pladser Støjvolde Ramper Ledningsgrav Terrænregulering  
F
P
NR
I
d
H
-
-
-
m/år
t/m3
m
10
1
10
0,2-0,7
1,5
1
10
1
2-5
0,2-0,7
1,5
0,3
5
1
2-10
0,2-0,7
1,5
1
10
1
2
0,2-0,7
1,5
5
10
1
5
0,2-0,5
1,5
4
10
1
10
0,2-0,7
1,5
2
1
1
1
0,2-0,7
1,5
1
1
1
1
0,2-0,7
1,5
10

I det følgende er der givet en kort beskrivelse af hvert af de i tabel 2.4 viste scenarier for nyttiggørelse af restprodukter og forurenet jord. Scenarierne svarer til en række potentielle realistiske anvendelsesformer. I samtlige scenarier anvendes P = 1, svarende til at det underliggende grundvand er højt prioriteret, og et variationsinterval for 1 på 0,2 m/år 0,7 m/år. Endvidere er der i alle tilfælde benyttet en tør bulkvægtfylde for det udlagte materiale på 1,5 t/m3.

Veje

Her tænkes materialet anvendt til bundsikringslag eller lignende. Der anvendes F = 10, idet en vej normalt kun vil dække en mindre del af et indvindingsopland. Der regnes med fast belægning og en maximal fyldhøjde på 1 m. NR er derfor sat til 10 og H til 1 m.

Stier

Her tænkes materialet i princippet anvendt på samme måde som ved veje, og også her anvendes F = 10. Der regnes med fast belægning, men på grund af stiers ringe bredde anvendes et variationsinterval på 2-5 for NR. Den maximale fyldhøjde sættes til 0.3 m. svarende til H = 0.3 m.

Pladser

Anvendelsen af restprodukter og jord under pladser vil have samme form som anvendelsen under veje og stier. Da en plads kunne tænkes at udgøre en større del af et (lille) vandindvindingsopland, anvendes F = 5. Der regnes med fast belægning, men da dele af denne i nogle tilfælde kan tænkes at bestå af fliser eller lignende, anvendes et variationsinterval på 2-10 for NR. Den maximale fyldhøjde er sat til 1 m, svarende til H = 1 m.

Støjvolde

I støjvolde tænkes restprodukter og forurenet jord eksempelvis anvendt i en maximal højde på 5 m med en hældning på mindst 2:1 og en overdækning på minimum 1 m ren jord og en krone, som er buet eller med fast belægning, og som har en maximal bredde på 2 m. Her sættes F = 10, NR = 2 og H = 5 m.

Ramper

Ved anvendelse af materiale i ramper i forbindelse med motorveje, broer o.lign. kunne der tænkes anvendt fast belægning og maximalt 4 meters fyldhøjde. Der regnes derfor med F = 10, NR = 5 (risiko for øget infiltration ved rabatterne) og H = 4 m.

Ledningsgrave

Ved anvendelse af restprodukter eller forurenet jord som fyldmateriale i ledningsgrave antages det, at der stilles krav om fast belægning. Dette scenario vil svare til scenariet for veje, blot med maximal fyldhøjde på 2 m. Der regnes således med F = 10, NR = 10 og H = 2 m.

Terrænregulering

Ved terrænregulering med jord (fra samme matrikel) tænkes der stillet krav om maximal fyldhøjde på 1 m og overdækning med ren jord. Da arealet vil kunne udgøre en betydelig del af et (lille) vandindvindingsopland, sættes F = 1. Infiltrationen vil i princippet svare til I, dvs NR = 1, og H = 1 m.

2.5 Problemstillinger i relation til uforurenet jord

Undgå absurditeter

Det kan være vanskeligt at definere begrebet »uforurenet« jord på en éntydig og operationel måde i forhold til udvaskningsproblematikken og den udviklede model. For at undgå mere eller mindre absurde situationer, bør visse betingelser være opfyldt. Eksempelvis vil det være hensigtsmæssigt, hvis jord, som normalt anses for uforurenet, altid vil kunne overholde kriterierne for nyttiggørelse, helst med en stor margin til grænseværdierne (UMk << MSA).

Akvifermateriale i ligevægt med porevand

Dette er imidlertid ikke tilstrækkeligt. Jord, som i forhold til udvaskningskriteriet og påvirkningen af grundvandskvaliteten er helt uforurenet, burde, hvis den anvendes, producere perkolat med en sammensætning, der svarer til baggrundssammensætningen af grundvandet. Dette vil formentlig gælde for akvifermateriale, såfremt det vurderes på grundlag af resultatet af en udvaskningstest, som simulerer forholdene i grundvandszonen, dvs, at testen giver mulighed for at estimere sammensætningen af porevand, som er i ligevægt med akvifermaterialet. Derimod vil det næppe gælde for en række mere overfladenære jorde, selv om disse efter gængs opfattelse må betegnes som »uforurenede«. Disse jorde vil for det første ikke nødvendigvis producere porevand, som er sammenligneligt med baggrundssammensætningen af uforurenet grundvand, og for det det andet vil den eller de anvendte udvaskningstests ikke nødvendigvis simulere forholdene i akviferen.

Renjords-scenarie

I tabel 2.4 er opstillet et såkaldt renjords-scenarie. Der er her gennem fastsættelsen af modelparametrene regnet med, at det vand, som kommer ud af bunden på et 10 m tykt lag af den »rene« jord ved en nettoinfiltration på 1 (NR = 1) uden fortynding (F = 1) skal kunne overholde kravet UMk <MSA. For totalt uforurenet jord af akviferkvalitet skulle den stofmængde og den vandmængde, som siver ud gennem bunden på det udlagte materiale, svare til en gennemsnitlig perkolatkoncentration, Cv, af samme størrelsesorden som baggrundskoncentrationen i grundvandet af de aktuelle komponenter. Modelmæssigt kan dette udtrykkes ved hjælp af den oprindelige ligning Cv = GK * F * P * NR, som med de angivne værdier af F, P og NR kan forkortes til Cv = GK, og hvor GK sættes til baggrundsniveauet for grundvandet. Der opstår imidlertid et problem, når det skal undersøges, om dette kriterium er opfyldt, fordi både (L/S)k og MSA afhænger af H, mens almindelig sund fornuft siger, at opfyldelsen af kravet bør være uafhængig af H. Denne konflikt skyldes, at modellen er baseret på fluxbetragtninger, mens det ovennævnte kriterium for uforurenet jord af akviferkvalitet er baseret på sammenligning af ligevægtskoncentrationer, hvor nettofluxen ind og ud af ethvert tværsnitsvolumen af den udlagte jord (med undtagelse af det øverste) principielt er ens.

Pragmatisk definition på ren jord

Det kan derfor være hensigtsmæssigt enten at frigøre definitionen af uforurenet jord fra det anvendte model- og testkoncept eller at indbygge definitionen på en mere pragmatisk måde i fortolkningen af resultaterne. Dette kunne eventuelt tænkes gjort ved at teste stofudvaskningen fra en række akvifermaterialer, som kan betragtes som uforurenede, ved en eller flere fastlagte udvaskningstests og herved etablere et gennemsnitligt, udvaskningsniveau, UM0, som ved en række relevante L/S-værdier angiver grænseværdien for stofudvaskning fra uforurenet jord eller akvifermateriale, Valget af jordtyper til denne testning vil da afgøre, hvor niveauet for den maximale stofudvaskning fra uforurenet jord kommer til at gå, og i hvor høj grad, der skal være tale om et kriterium baseret på virkelig jomfruelig jord eller på kulturpåvirket jord. Niveauet kunne alternativt direkte eller via en beregning tænkes at være relateret til én bestemt L/S værdi, som repræsenterer en typisk gennemsnitsværdi for forholdet mellem faststof/akviferrnatedale og porevæske/grundvand i jord. Hvis testresultatet angives i eller omregnes til stofkoncentrationer, vil disse kunne sammenlignes med en ønsket maximal baggrundskoncentration for grundvandet. Ligesom for de jordtype-baserede kriterier vil der her være mulighed for at vælge, om kriterierne skal afspejle jomfruelige tilstande (»helt rent« grundvand) eller om de snarere skal baseres på kulturpåvirket grundvand. I begge tilfælde ville det være ønskeligt at kunne sammenligne in-situ målinger af kvaliteten af drænvand og grundvand med resultaterne af udvaskningsforsøg på jord- og akvifermarerialer fra samme lokalitet.

Blandt andet på grund af et stærkt begrænset datamateriale har det ikke været muligt indenfor de eksisterende projektrammer at færdiggøre overvejelserne omkring rentjordsproblematikken. Det synes dog klart, at det vil være hensigtsmæssigt at gruppere jord i mindst tre grupper baseret på resultaterne af udvaskningstests:

Gruppe 1: Uforurenet jord, som kan anvendes frit.

Gruppe 2: Forurenet jord, som overholder de scenariefastlagte krav til udvaskningsforholdene for ikke-overfladenær anvendelse af jord på bestemte betingelser.

Gruppe 3: Forurenet jord, som ikke overholder betingelserne for at til høre gruppe 2.

Gruppe 2 og gruppe 3 omfatter også restprodukter.

3 Testning af stofudvaskning fra restprodukter

3.1 Kriteriestoffer for restprodukter

Grundvandsbeskyttelse

Da modelkonceptet for testning og evaluering af restprodukter (og jord), som ønskes nyttiggjort, i denne sammenhæng alene er rettet mod beskyttelse af grundvandskvaliteten, bør det overordnede princip i fastlæggelsen af kriteriestoffer være, at de stoffer, hvis koncentrationsniveau i grundvand/drikkevand generelt er reguleret i anden sammenhæng, også bør være omfattet af restriktioner i forhold til udlægning af restprodukter/forurenet jord. Disse kriteriestoffer er anført i diverse bekendtgørelser, direktiver og i Projekt om jord og grundvand fra Miljøstyrelsen Nr. 12 1995, og udgør en lang række uorganiske og organiske komponenter.

Uorganiske forureningskomponenter og NVOC

For restprodukters vedkommende vil det dog i de fleste tilfælde kun være relevant at vurdere stofudvaskningen for et mindre antal forureningskomponenter, idet en lang række af de regulerede komponenter kun vil være til stede og/eller udvaskes i mængder, som er insignifikante og langt under bagatelgrænsen. Til gengæld vil identiteten af de forureningsparametre, som er væsentlige, kunne variere fra det ene restprodukt til det andet. Der er i øjeblikket kun grundlag for at vurdere uorganiske forureningskomponenter samt evt. ikke-flygtigt organisk kulstof (NVOC) som samleparameter for de organiske stoffer.

For hver type/gruppe af restprodukter kan det derfor være hensigtsmæssigt at udarbejde en liste over de forureningskomponenter, som bør indgå i en kvalitetskontrol i forhold til udvaskning fra udlagte applikationer. Udgangspunktet for en sådan liste kan være totalindhold, maximal udvaskelig mængde, maximal koncentration i perkolat m.v. vurderet i forhold til mobilitet, toxicitet, økotoxikologiske egenskaber, grænseværdier i grundvand/drikkevand m.v. Sådanne principper er tidligere anvendt af VKI i forbindelse med den såkaldte Risikoscreening for nyttiggørelse og deponering af slagger (Miljøprojekt nr. 203).

Udvaskningsdata

I tabel 3.1 ses for kulflyveaske, kulbundaske og slagger fra affaldsforbrænding for en række forureningskomponenter en angivelse af de højeste koncentrationsniveauer, som er målt i eluat fra udvaskningsforsøg med disse restprodukter. Tallene er primært baseret på VKI's erfaringer gennem en årrække (Hjelmar & Thomassen, 1992 og Reuss et al., 1983). For kulbundasken er datagrundlaget yderst sparsomt. Dataene for udvaskning fra forbrændingsslagger stammer fortrinsvis fra testning af friske slagger og er derfor ikke nødvendigvis repræsentative for slaggerne i den tilstand de har, når de nyttiggøres efter én til flere måneders lagring, hvor de er eksponerede for vind og vejr, og bl.a. undergår hydratiserings- og karbonatiseringsreaktioner.

Tabel 3.1
Maximale koncentrationsniveauer målt i eluater fra udvaskningsforsøg med kulflyveaske, kulbundaske og slagger fra affaldsforbrændingsanlæg (Reuss et al, 1983; Hjelmar & Thomassen, 1992). Stofferne i parentes gælder kun for sure kulflyveasker (langt de fleste danskproducerede kulflyveasker er neutrale eller alkaliske). Kildematerialetfor kulbundaske er meget sparsomt.

Koncentrations-niveau Kulflyveaske Kulbundaske Slagger fra affaldsforbrænding
>100 g/l
10-100 g/l
1-10 g/l

 SO42-,Na, K
 
 
 SO42-, Cl-, Na, K, Ca
100-1000 mg/l
10-100 mg/l
1-10 mg/l
Cl-, Ca
Cr, Mo, (Zn)
B, Se, V, (Ni)
SO42-
Cl-
NVOC, NH4-N,
Cu, Mo, Pb
100-1000 mg/l
10-100 mg/l
1-10 mg/l
<1mg/l
As, (Cd)
Cu
(Pb)
As, Mo, V
Cu, Zn
Cd, Cr,
Hg, Pb
Mn, Zn
Cd, Ni, Se
As, Cr, Hg, Zn

I denne sammenhæng skal der opstilles foreløbige forslag til kriteriestoffer, som bør indgå i testningen efter det i afsnit 2 beskrevne koncept for tre restprodukter, nemlig kulflyveaske, bundaskelslagger fra kulstøvfyrede kraftværker og slagger fra affaldsforbrænding. For hvert restprodukt foreslås tre kategorier af kriteriestoffer:

1. prioritet: Stoffer, som absolut bør indgå i et testprogram.
2. prioritet: Stoffer, som det ud fra forskellige synspunkter også ville være ønskeligt at have i testprogrammet, men hvor der eventuelt mangler oplysninger eller data, eller hvor bestemmelserne måske i nogle tilfælde kunne tænkes erstattet af andre (f.eks. ledningsevne i stedet for salte, eller lignende).
Potentielle: Stoffer, som kunne tænkes relevante, f.eks. fordi man visse steder i udlandet fokuserer på disse, men hvor der p.t. mangler data.

Forslag til kriteriestoffer for kulflyveaske

1. prioritet: Sulfat, Ca, Na, K, As, Cr, Mo, Se, V (for sure flyveasker suppleret med Cd, Cu, Ni, Pb og Zn).
2. prioritet: B, NH4-N (hvis der tilsættes ammoniak).
Potentielle: Sb

Forslag til kriteriestoffer for kulbundaske

1. prioritet: Sulfat. As, Cr, , Cu. Mo. Se, V (for sure bundasker suppleret med Cd, Ni og Pb).
2. prioritet: B, K, Na, Ca (meget begrænset datagrundlag)
Potentielle: Sb

Forslag til kriteriestoffer for slagger fra affaldsforbrænding

1. prioritet: Klorid, sulfat, Ca, Na, K, Al, As, Cd, Cr (total), Cu, Mo, Ni, Pb, Zn, NVOC.
2. prioritet: Ba, Se, total-N
Potentielle: Sb

Andre undersøgelser af eluatet

For alle tre restprodukter bør der ved ethvert udvaskningsforsøg på enhver eluatfraktion bestemmes pH, ledningsevne og total opløst tørstof samt, hvis det er relevant og muligt, redoxpotentiale.

Undersøgelser af faststoffasen

I de kvalitetskrav, som stilles til restprodukter til nyttiggørelse, bør også indgå kriterier baseret undersøgelse af faststoffasen, selv om disse ikke umiddelbart kan sættes i relation til grundvandsproblematikken og det modelkoncept, som danner grundlag for dette projekt. Der bør foretages undersøgelse af materialets pH (formaling, til < 0,125 mm og omrøring i 30 min. i demineraliseret vand ved L/S = 100 l/kg) og dets alkalinitet. For forbrændingsslagger bør endvidere TOC og eventuelt også glødetabet (2 timer ved 550°C) bestemmes.

3.2 Testprotokol for restprodukter

3.2.1 Prøvetagning og prøveforberedelse

Repræsentative prøver

I forbindelse med udtagning og forbehandling af restproduktprøver til testning for stofudvaskning (og til faststofanalyser) skal det sikres, at de prøver, som efter endt forbehandling testes, er repræsentative for den restproduktmængde, som søges godkendt på grundlag af testen. Samtidig skal det sikres, at restprodukterne testes på et tidspunkt, hvor deres egenskaber i videst muligt omfang svarer til de egenskaber, de vil have på og efter anvendelsestidspunktet. Det sidste er specielt relevant for slagger fra affaldsforbrænding, som hydratiseres og karbonatiseres i løbet af lagringsperioden, og som derfor ændres fra lige efter de er produceret at reagere stærkt alkalisk til efter én til flere måneders lagring at reagere omtrent neutralt ved kontakt med vand. Affaldsforbrændingsslagger bør derfor først testes, når de har været harpet, sorteret og lagret så længe (formentlig flere måneder), at de principielt er klar til brug. At slaggen er harpet og sorteret giver store fordele ved forbehandlingen, idet man slipper for nedknusning og/eller frasortering af større klumper af slagge og jernskrot.

Selve udtagningsproceduren afhænger af restproduktets art og prøvetagningsstedet (fra bunke, transportbånd, lastvogn, silo, o.s.v.), mens antallet og størrelsen af delprøverne afhænger af restproduktets maximale kornstørrelse og variationen i de parametre, som skal undersøges, samt den ønskede præcision og nøjagtighed. Der skal henvises til Nordtestrapporten: Sampling and characterization of residual products (Johansson & Fällman, 1993) og Nordtest-metoden: Solid waste, particulate materials: Sampling, NT ENVIR 004 (Nordtest, 1996).

Forbehandling af prøver

Forbehandlingen vil omfatte en eventuel tørring (temperaturen bør ikke overstige 50 °C, og prøver, der skal analyseres for Hg bør ikke tørres), blanding af delprøver, neddeling af blandprøven til den mængde, som skal tages i arbejde ved testningen og/eller analyseringen og en eventuel nedknusning af materialet til den maximumskornstørrelse, som den efter følgende testning eller analysering foreskriver. Ved batchudvaskningstests vil kravet til maximal kornstørrelse ofte være 4 mm, mens det for udførelse af faststofanalysering, pH-bestemmelse og udførelse af tilgængelighedstest, f.eks. efter NT ENVIR 003 (Nordtest, 1995), typisk vil være 0, 125 mm. I det sidste tilfælde vil man som regel først nedknuse en mængde på nogle få kg til en kornstørrelse på max. 2-4 mm og neddele denne mængde til 50 - 100 g, som derefter formales til den ønskede finhed.

3.2.2 Udførelse af udvaskningstest

Fastlæggelse af L/S

Det vil især være størrelsen af den beregnede (L/S)k, som vil være afgørende for, hvilke udvaskningstests, der kan anvendes til bestemmelse af UMk, i den opstillede model generelt og/eller for de i afsnit 2.4 viste scenarier. Udvaskningsresultater svarende til små værdier af (US)k, dvs værdier mindre end ca. 2 l/kg, vil næsten kun kunne tilvejebringes ved hjælp af kolonneforsøg, mens den såkaldte compliance batchudvaskningstest (CEN, 1996) producerer udvaskningsdata ved US = 2 og/eller 10 l/kg. Der er indlysende fordele ved at kunne anvende en forholdsvis simpel testmetode, som samtidig kan forventes med tiden at opnå status som europæisk standard. Men anvendelsen af denne test forudsætter, at der findes nogle tilfredsstillende og pålidelige relationer mellem resultater fundet ved denne test og de UMk-værdier, som skal indgå i sammenligningen med MSA for de forskellige relevante scenarier. Arbejdet med at etablere disse sammenhænge er endnu ikke færdiggjort. Det kan forventes, at en Nordtest-metode, som beskriver udførelsen af en batchudvaskningstest i såvel ét trin (US = 2 l/kg og to trin, (US = 2 l/kg og US = 2-10 l/kg), bliver tilgængelig i løbet af foråret 1998 som NT ENVIR 005 (Nordtest, 1998).

Nordtest-metode

NT ENVIR 005, Procedure 2 er kort beskrevet en seriel batchudvaskning af uorganisk minerallignende granulært materiale. 95% (w/w) af den testede materialemængde skal have en kornstørrelse, som er mindre end 4 mm, og ingen partikler må være større end 10 mm. Udvaskningsmediet er demineraliseret vand, og kontakttiden i første udvaskningstrin (US = 2 l/kg) er 6 timer, mens den i andet trin (US = 2-10 l/kg) er 18 timer. Agitationsmetoden er rotation (ca. 10 rpm) omkring tværaksen på de lukkede plastflasker, som testen normalt udføres i. Begge eluater analyseres/konserveres med henblik på senere analysering efter filtrering gennem et 0.45 µm filter. Dog analyseres der straks for pH, ledningsevne og eventuelt redoxpotentiale. Der bør for alle eluater analyseres for total opløst tørstof. Når resultaterne for de forskellige forureningskomponenter angives som akkumulerede udvaskede mængder (mg/kg testet materiale på tørstofbasis) svarende til US = 2 l/kg og US = 10 l/kg, vil de kunne anvendes direkte til sammenligning med relevante værdier af MSA.

NT ENVIR 005, Procedure 1 beskriver enkelt batchudvaskning ved US = 2 1/kg. Den udføres som første trin i ovenstående procedure, dog med den forskel, at kontakttiden er 24 timer.

3.3 Datagrundlag for restprodukter

3.3.1 Eksisterende datagrundlag

I Hjelmar et al. (1996) er der redegjort for det eksisterende datagrundlag til beskrivelse af udvaskningsforholdene for kulflyveaske, kulbundaske og slagger fra affaldsforbrændingsanlæg.

Kulflyveaske

For flere kulflyveasker findes der gode udvaskningsdata som for en del af de i afsnit 3.1 foreslåede kriteriestoffer dækker et stort L/S-interval fra helt små værdier omkring US < 0,02 l/kg til værdier større end 100 l/kg. I Bilag 3 ses for kulflyveasken HFI et meget detailleret datasæt for udvaskningen af klorid, As, Cr og K som funktion af L/S i intervallet US 0,015 1/kg til 117,5 l/kg. Dette datasæt dækker både komponenter, som kan forventes at være kritiske i forhold til overholdelsen af kriterierne for påvirkning af grundvandet (f.eks. Cr), og komponenter, som forventes at være uproblematiske (Cl-) . Der skønnes ikke at være noget akut behov for supplering af datagrundlaget for stofudvaskning fra kulflyveaske. Der kan i øvrigt henvises til Hjelmar (l990), Hjelmar & Thomassen (1992), Hjelmar et al. (1986 og 1991) og van der Sloot et al. (1982 og 1992).

Kulbundaske

For kulbundaske er datamaterialet spinkelt. Det stammer kun fra én undersøgelse, som blev gennemført i starten af 1980'erne (Reuss et al., 1983), og det omfatter kun nogle udvaskningsdata for L/S = 0-5 l/kg og L/S = 5-20 l/kg (fundet ved serielle batchudvaskningsforsøg udført ved US = 5 l/kg). Datasættet omfatter 14 parametre, herunder pH, og relevante salte og sporelementer, men mange af tallene ligger under detektionsgrænserne for de anvendte analysemetoder. Der er et behov for etablering af et bedre datagrundlag for kulbundaske, og der er derfor som en start på dette gennemført et kolonneudvaskningsforsøg med kulbundaske fra Avedøreværket. Resultaterne af forsøget er vist i Bilag 13.

Slagger fra affaldsforbrænding

Datamaterialet vedrørende stofudvaskning fra affaldsforbrændingsslagger er sådan set ganske omfangsrigt. Problemet er imidlertid, at næsten alle hidtidige undersøgelser er udført på frisk slagge, som er opsamlet umiddelbart efter at den er produceret (se diskussionen i afsnit 3 .2.1). Der findes såvidt vides kun ét sæt data omfattende én slaggeprøve (udvasket ved L/S = 0, l l/kg) og tre slaggeprøver (udvasket ved US = 0-2 l/kg og L/S = 2- 10 l/kg), for affaldsforbrændingsslagger, som har været harpet, sorteret og lagret før prøvetagningen (Hjelmar et al., 1996). Som supplering af denne undersøgelse er der i forbindelse med dette projekt indsamlet en prøve af ca. 6 måneder gammel harpet og lagret slagge fra Amagerforbrænding. Den indsamlede prøve er blevet underkastet to parallelle udvaskningsforsøg, hvor materialet i det ene forsøg er blevet anvendt uden nogen forbehandling, mens slaggerne i det andet forsøg er blevet nedknust til en kornstørrelse på maximalt 4 mm. Dette er gjort for at undersøge om man ved nedknusningen, som er foreskrevet i mange testmetoder, kommer til at åbne friske brudflader med ikke-karbonatiserede hydroxider, således at pH i eluatet stiger til niveauer, der ligner pH i eluatet fra testning af frisk slagge, og som formentlig er urealistisk i forhold til materialets opførsel efter en eventuel udlægning til nyttiggørelsesformål. Samtidig undersøges der, om en eventuel uønsket pH-effekt i givet fald kan undgås ved at undlade at nedknuse slaggen. Resultaterne af kolonneforsøgene med affaldsforbrændingsslagge er vist i Bilag 13, hvoraf det fremgår, at pH i eluatet fra den nedknuste slagge er højere end pH i eluatet fra den ikke-nedknuste slagge. Bortset fra at indholdet af nogle af saltene er højere i eluatet fra den nedknuste slagge end i eluatet fra den ikke-nedknuste slagge, er det vanskeligt at vurdere, om forskellene i pH har haft væsentlig indflydelse på stofudvaskningen i øvrigt. Der er kun analyseret én eluatfraktion fra hvert forsøg (L/S = 0-0,5 l/kg), og i dette område var forskellene i pH ikke så store. Yderligere udvaskningsdata for affaldsforbrændingsslagger kan blandt andet findes i IAWG (1997) og Hjelmar & Thomassen (1992).

3.3.2 Karakteriseringstestning af restprodukter

I dette afsnit skal der gives en kort oversigt over de informationer og /eller tests, som bør indgå i et program for karakteriseringstestning af restprodukter. Begrebet karakteriseringstestning er udviklet af den tekniske standardiseringskomité CENITC 292: »Karakterisering af affald«, og omfatter tilvejebringelsen af et dybtgående kendskab til sammensætning og opførsel af en bestemt type restprodukt/affald, herunder kendskab til materialets udvaskningsegenskaber og de mekanismer, som under forskellige forhold styrer og påvirker udvaskningsforløbet. For en given restprodukttype er eksistensen af informationer på karakteriseringsniveau en formel og reel forudsætning for anvendelsen af de simplere compliance tests (overensstemmelsestests) på niveauet under karakteriseringstestning. De i afsnit 3.2.2 beskrevne et- og to-trins batchudvaskningstests hører til på compliance-niveauet. Niveaudelt testning er beskrevet nærmere i Bilag 1 i Hjelmar et al. (1996).

En fuldstændig karakterisering af et restprodukt kunne bl.a. omfatte følgende:

Kemisk sammensætning

Totalanalyse (eventuelt suppleret med analysering efter partiel oplukning med salpetersyre efter DS 259) for såvel hovedkomponenter som sporelementer samt eventuelt udvalgte organiske stoffer. Ved en totalanalyse, som f.eks. kan være ICP/ICP-MS eller AAS udført efter en totaloplukning (f.eks. med HCI + HNO3 + HF), røntgenfluorescensanalyse eller neutronaktiveringsanalyse, bestemmes prøvens totale indhold af de komponenter, der analyseres for. Dette har betydning for en vurdering af prøvens karakter, og for forurenings- og nyttiggørelsespotentialet. De ovennævnte totalanalyse-metoder er ikke alle lige velegnede til alle parametre, og det kan være nødvendigt at bruge mere end en metode for at få et korrekt billede af sammen sætningen af en prøve af jord eller restprodukt. Det er vigtigt, at data, som ønskes anvendt i forbindelse med massebalancer og massestrømsanalyser, er baseret på totalanalyser.

pH og bufferkapacitet

Bestemmelse af pH (v. L/S = 100 l/kg) og alkalinitets- eller aciditetskurve-pH er den enkeltparameter, som har størst indflydelse på udvaskningen af sporelementer. Det er derfor vigtigt at vide, hvilken ph-værdi der kan forventes at fremkomme, når et restprodukt kommer i kontakt med vand. Tilsvarende er det vigtigt at kende restproduktets bufferkapacitet (alkalinitet/aciditet), dvs dets evne til at opretholde dette pH eller dets robusthed overfor ændringer i pH forårsaget af udefra kommende påvirkninger.

Indhold af organisk materiale

Bestemmelse af glødetab (2 timer ved 550 grader C) og indhold af TOC. Disse bestemmelser vil især afspejle restproduktets indhold af organisk materiale. Et eventuelt restindhold af organisk stof i et restprodukt vil kunne udvaskes som opløst organisk stof. Dette udgør dels i sig selv en forureningskomponent, men der er også påvist, at opløst organisk stof kan mobilisere visse sporelementer, herunder kobber, og derved forøge udvaskningen af disse. Der kan også være hygiejniske årsager til at ønske indholdet af organisk stof i restprodukter, som ønskes nyttiggjort, begrænset. Det er derfor nødvendigt at have kendskab til restprodukternes indhold heraf.

Tilgængelighedstest

Udførelse af tilgængelighedstest: Udvaskning ved 2 x US = 100 l/kg med kontakttider på 2 x 3 timer på materiale formalet til 95 % < 0,125 mm, hvor pH i den første ekstraktion fastholdes på 7 og i den anden på 4 gennem feedback-styret tilsætning af HN03 eller NAOH. Begge ekstrakter analyseres. Resultatet af en tilgængelighedstest fortolkes ofte som den maximale mængde af de undersøgte komponenter, som kan forventes udvasket fra det undersøgte restprodukt, selv over en meget lang tidsperiode. Kendskab hertil er af væsentlig betydning for en samlet vurdering af et restprodukts miljømæssige egenskaber. En tilgængelighedstest kan også anvendes som en indledende screening med henblik på at begrænse antallet af undersøgte parametre i efterfølgende batch- og kolonneudvaskningsforsøg.

Udvaskningens afhængighed af pH

Udførelse af to serier af pH-statiske udvaskningstests ved pH = 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 og 11 ved henholdsvis US = 5 l/kg og US = 100 l/kg (informationen om udvaskningen ved US = 100 kan eventuelt erstattes af gode data fra tilgængelighedstesten, (se ovenfor). Disse tests giver vigtige oplysninger om stofudvaskningens afhængighed af pH, således at effekten af eventuelle fremtidige ph-ændringer kan vurderes. Udførelsen ved forskellige L/S-forhold giver desuden information om, hvorvidt udvaskningen af en given komponent er opløselighedskontrolleret eller styret af tilgængelighed.

Kolonne- og lysimeterforsøg

Udførelse af kolonne- og/eller lysimeterudvakningsforsøg med demineraliseret vand (DMV) eller regnvand/kunstigt regnvand/pH-justeret vand til fastlæggelse af udvaskningsforløbet i US-intervallet fra 0, 1 l/kg (eller mindre) til 2 l/kg (eller højere). Denne type forsøg er ofte en slags simulering af virkeligheden, og resultaterne kan i nogle sammenhænge benyttes til at forudsige/beregne, hvorledes stofudvaskningen fra et udlagt materiale kan forventes at forløbe, specielt på lidt kortere sigt. Forsøgene kan endvidere anvendes til fremskaffelse af udvaskningsdata for meget lave L/S-forhold, herunder til at beskrive sammensætningen af porevand i det pågældende materiale.
Endelig benyttes denne type data ofte til sammenligning med batchudvaskningsforsøg og etablering af en sammenhæng mellem resultater af tests udført på henholdsvis karakteriseringsniveau og overensstemmelsesniveau.

Batchudvaskningsforsøg

Udførelse af serielle batchudvaskningsforsøg med DMV, kunstigt regnvand eller lignende til fastlæggelse af udvaskningsforløbet i US intervallet fra 2 l/kg til 200 l/kg. Anvendes til beskrivelse af stofudvaskning på mellemlangt og langt sigt, og hvor et restprodukt kommer i kontakt med større mængder vand samt generelt til testning på overensstemmelsesniveau.

Ved de ovenstående udvaskningsforsøg skal eluaterne analyseres for et forholdsvis stort antal komponenter. Det præcise analyseprogram vil kunne variere fra det ene restprodukt til det andet. Såfremt de mest aggressive undersøgelser (f.eks. totalanalyser og pH-statiske ekstraktioner) gennemføres først og med forholdsvis brede analyseprogrammer, kan resultaterne heraf benyttes til at tilrettelægge analyseprogrammet for de øvrige tests, således at kun relevante parametre, som er til stede i signifikante mængder, medtages.

Fysiske og geotekniske egenskaber

Udover de oplistede tests vil en karakteriseringsundersøgelse også omfatte fastlæggelse af en række fysiske og geotekniske egenskaber ved restprodukterne, herunder bl.a. kornstørrelsesfordeling, hårdhed og styrke, samt hvis det er relevant, hydraulisk ledningsevne under mættede og/eller umættede forhold (evt. retentionskurve).

Hvis det kan godtgøres, at et restprodukt tilhører en bestemt type af produkter med ensartede egenskaber, vil det i nogle tilfælde være muligt at basere en del af kendskabet til restproduktets egenskaber på karakteriseringsniveau på litteraturoplysninger, såfremt sådanne findes.

4 Testning af udvaskning fra jord

4.1 Beskrivelse af jordprøver

Til testning af udvaskning fra jord er der dels indsamlet en række referencejordprøver, dels benyttet udvalgte prøver af de As- og Pb-forurenede jordtyper, som indgik i forundersøgelsen til projektet (Holm et al., 1997). Stofudvaskningen fra de overvejende uforurenede jordprøver blev undersøgt ved både batchforsøg og kolonneforsøg, mens de forurenede jordprøver blev underkastet et kolonneudvaskningsforsøg. Formålet med at teste de uforurenede jordprøver var, som tidligere nævnt, at tilvejebringe et erfaringsmateriale med hensyn til stofudvaskning fra primært uforurenet jord. De opnåede erfaringer m.h.t. hvilke stoffer, der udvaskes, og i hvilke mængder dette sker, kan indgå i grundlaget for udarbejdelse af kriterier for, hvornår jord kan regnes som »uforurenet«, så der ikke opstår absurditeter i forhold til de opstillede scenarier. Gennemførelsen af karakteriseringstestningen har til formål at undersøge stofudvaskningen ved lave L/S-værdier samt at undersøge sammenhængen med resultaterne af batchforsøgene.

4.1.1 Indsamling af uforurenede jordprøver

For at få en fornemmelse af variationen i stofudvaskning af forskellige forureningskomponenter fra typiske uforurenede jordtyper har det været målet med indsamlingen af uforurenede jordprøver, at disse skulle repræsentere en variation i pH, tekstur, kationbytningskapacitet og indhold af organisk kulstof. Alle disse parametre vil sammen med jordens indhold af forureningskomponenter kunne have betydning for udvaskningen. Såvidt muligt blev der udvalgt prøver fra velbeskrevne og velkarakteriserede områder. Efterfølgende blev der via kontakt til Danmarks Miljøundersøgelse (DMU), Forskningscenter Foulum, Askov Forsøgsstation, Forsøgsstation Roskilde, Forsøgsstation Flakkebjerg, Institut for Geologi og Geoteknik (IGG) ved Danmarks Tekniske Uninversitet (DTU) og Institut for Miljøteknologi (IMT) ved DTU indsamlet ialt 16 jord/undejordsprøver. I tabel 4.1 er vist en oversigt over de indsamlede jordprøver med angivelse af lokalitet, prøvetagningsdybde samt resultatet af den karakterisering, der foregik umiddelbart efter homogenisering af jordprøverne.

Prøverne 1-11 samt 15 blev i juni 1997 udtaget af VKI ved de i tabel 4.1 angivne lokaliteter. Prøveudtagningen foregik ved først at fjerne eventuelle dæklag, hvorefter en prøve på ca. 25 kg blev udtaget i den pågældende dybde ved hjælp af rengjorte graveredskaber.

Prøverne 12 og 13, der består af aerobe grundvandsedimenter, blev udtaget omkring grundvandspejlet ved grusgrave på de pågældende lokaliteter. IMT forestod udtagningen af prøverne (ca. 100 kg) i sommeren 1995. Siden prøvetagningen er prøverne blevet opbevaret mørkt og køligt i IMT's kælder.

Tabel 4.1
Oversigt over de indsamlede jordprøver.

(Tabel - 35 kb)

Prøve 14 er udtaget i en baghave ved Grøndalsvej på Frederiksberg. Prøvetagningen blev foretaget af Miljøstyrelsen.

Prøve 16 indgik i den tidligere undersøgelse (Holm et al., 1997) og er udtaget fra en grund i Glostrup Kommune. Prøven kan imidlertid ikke betragtes som uforurenet, grundet et totalt Pb-indhold på 150 mg Pb/kg TS, men repræsenterer alligevel en typisk byjord.

4.1.2 Udvælgelse af jordprøver til testning

Undersøgelse af 10 jordprøver

Af de 16 prøver, som er vist i tabel 4.1, blev 10 udvalgt til egentlige eksperimentelle undersøgelser. Gennem udvælgelsen af prøver er det blevet forsøgt at opnå såvel indbyrdes forskellige prøver som prøver udtaget i forskellige dybder fra den samme profil. På dette grundlag blev prøverne: 1, 2, 3, 6, 7, 10 og 13-16 udvalgt. Således dækker de udvalgte jorde over ph-værdier fra pH 3,5 til pH 7,7, og de omfatter jord fra by-, skov- og landområder. Derudover indgår der både lerede og sandede prøver fra Sjælland og Jylland. Samtlige 10 jordprøver blev underkastet en CEN 2 trins batchudvaskningstest, der er nærmere beskrevet i afsnit 3.3.2 og CEN (1996). Testen var modificeret, idet der blev udvasket med en 0,001 M CaCl2-opløsning i stedet for demineraliset vand.

Kolonneforsøg på 2 jordprøver

Blandt de 10 ovennævnte jorde blev udvalgt to prøver, som yderligere blev underkastet kolonneudvaskningsforsøg. Et væsentligt kriterium for udvælgelse af de to jordprøver til testning i kolonner var et ønske om, at stofkoncentrationen i eluatet fra kolonnerne skulle være målbar. Byjorden (prøve 14) blev således valgt, idet prøven forventedes at have et forhøjet indhold af forureningskomponenter sammenlignet med jordprøver fra landområder. Desuden udgør jordprøver fra byjord en vigtig reference i forhold til nyttiggørelse og anbringelse af forurenet jord. Blandt de rnange prøver af jord fra landområder blev prøve 10 valgt, idet prøvens relativt lave pH forventedes at give anledning til en relativt høj udvaskning af uorganiske stoffer. Endelig har gennemførelsen af indledende kolonneforsøg med jord (se afsnit 4.6.1) bibragt en vis erfaring vedr. forskellige jordtypers egnethed til testning i kolonneforsøg. Disse erfaringer blev naturligvis inddraget i udvælgelsen af de to prøver, specielt blev prøvernes kornstørrelsesfordelingskurver studeret nøje.

Blandt de jordprøver som blev beskrevet og undersøgt i Holm et al. (1997), blev to prøver udvalgt til testning i kolonne som opfølgning på de gennemførte forundersøgelser. De to udvalgte prøver er ASLS og PbM, hvis karakteristika er opsummeret i tabel 4.2.

4.1.3 Karakterisering af jordprøver til testning

Tekstur og partielt indhold af sporelementer

Med henblik på at tilvejebringe supplerende information om de udvalgte prøver, blev disse karakteriseret med hensyn til tekstur og partielt indhold af udvalgte stoffer. Der blev således gennemført en bestemmelse af kornstørrelsesfordelingen og en partiel oplukning efter DS 259 og efterfølgende sporelementanalyse af prøverne. Kornstørrelsesfordelingen er vist på kurveform i Bilag 4, og de forskellige partikelstørrelsesfraktioners vægtprocent, bestemt heraf, fremgår af tabel 4.2. Jordprøvernes partielle indhold af forskellige komponenter er angivet i Bilag 5 og det partielle indhold af As og Pb desuden angivet i tabel 4.2.

Tabel 4.2
Oversigt over de indsamlede jordprøver med angivelse af udvalgte jordkarakteristika.

(Tabel - 26 kb)

I henhold til det danske texturklasse-system dækker de i tabel 4.2 angivede prøver over jordtyper som lerjorde, sandblandet lerjord, lerblandet sandjord og sandjord.

4.2 Testbetingelser for udvaskning

Litteraturundersøgelse

Der er foretaget en litteraturundersøgelse af hvilke testbetingelser, der generelt kan tænkes at kunne have væsentlig indflydelse på stofudvaskningen fra jord. I forlængelse heraf er der på baggrund af prioriteringer relateret til projektet foretaget eksperimentelle afprøvninger af udvalgte forsøgsbetingelsers betydning ved testning af stofudvaskning fra jord. Der er desuden gennemført hydrogeokemiske beregninger på resultaterne af de gennemførte udvaskningsforsøg til testning af kontakttidens betydning.

4.2.1 Udvaskningsmediet

Sammensætningen af udvaskningsmediet vurderes at være af særlig betydning for udvaskningsforholdene, derfor er en række forhold vedrørende udvaskningsmediets sammensætning og efterbehandling blevet undersøgt.

I forbindelse med testning af jord er de væsentligste krav til udvaskningsmediet:

at mediet virker som en ikke interfererende baggrundselektrolyt, der f.eks. ikke giver anledning til udfældninger i testsystemet,
at mediet ikke giver anledning til uønsket eller uforudsigelig udvaskning af de undersøgte stoffer fra jorden, f.eks. på grund af utilsigtet kompleksering med indholdsstoffer i mediet,
at mediets sammensætning så vidt mulig er sammenlignelig med sammensætningen af typisk jordvæske,
at mediet giver mulighed for en hensigtsmæssig gennemførelse af testen, herunder f.eks. at væskefasen kan separeres fra faststoffasen efter afslutning af testen.

Udvaskning med kalciumklorid- og kalciumnitratopløsninger

I det følgende ses nogle oversigter over de umiddelbare fordele og ulemper ved at anvende henholdsvis demineraliseret vand (tabel 4.3), en kalciumkloridopløsning (tabel 4.4) og en kalciumnitratopløsning (tabel 4.5). Disse medier har alle den fordel, at der i forvejen findes et vist erfaringsgrundlag for deres anvendelse i relation til testning af jord. Desuden er de enkle og billige at fremstille, og stiller således ikke særlige krav til det udførende laboratorium. I tabellerne er anvendelsen af de forskellige medier vurderet i forhold til brug i såvel kolonne/lysimeterforsøg som batchforsøg. Det skal bemærkes, at den afgørende forskel mellem kolonne/lysimeterforsøg og batchforsøg i denne sammenhæng er L/S forholdet, der generelt ligger i det lave interval (typisk 0, 1 -1 l/kg) for selv langvarige kolonneforsøg og på minimum 2 l/kg for batchforsøg. Nogle af ulemperne ved batchforsøg, f.eks. fortynding af ionerne, sammenlignet med koncentrationsniveauet ved et naturligt US, vil således være mere udtalte for batchforsøg med højt L/S end for lavt L/S, mens det modsatte kan gælde for andre forhold.

Tabel 4.3
Fordele og ulemper ved at anvende demineraliseret vand som tidvaskningsmedie.

Testtype Fordele Ulemper
Kolonne/lysimeterforsøg
simulerer ovejordsforhold
ingen kompleksering af stoffer
tvivlsom simulering af underjordsforhold
stor variation i udv.-medie afhængigt af jordtype/»længere til ligevægt«
Batchforsøg
ingen kompleksering eller baggrundsniveauer af stoffer
vanskelig efterbehandling af eluat fra visse jordtyper
»fortynder« makrojordvæskekemi

Tabel 4.4
Fordele og ulemper ved at anvende en kalciumkloridopløsning som ud vaskningsmedie.

Testtype Fordele Ulemper
Kolonnellysimeterforsøg
relativt stabil ionstyrke
Udbredt referencemedie
jord-ph-medie
»nettoinput« af ioner (klorid)
gennemsnitsmedie
forsimpling
klorid kan give anledning til kompleksering af visse stoffer
Batchforsøg
relativt stabil ionstyrke
udbredt referencemedie
jord-ph-medie
simulerer makrojordvæske
kemi, modvirker fortyndingseffekt ved unaturligt høje L/S
gennemsnitsmedie
forsimpling
klorid kan give anledning til kompleksering af visse stoffer
andre uhensigtsmæssige reaktioner

Tabel 4.5
Fordele og ulemper ved at anvende en kalciumnitratopløsning som ud vaskningsmedium.

Testtype Fordele Ulemper
Kolonnellysimeterforsøg
relativt stabil ionstyrke
referencemedie
jord-ph-medie
kun minimal kompleksering af stoffer
»nettoinput« af ioner (nitrat)
mulighed for stimulering af biologisk aktivitet i langvarige forsøg
gennemsnitsmedie
forsimpling af ægte jordvæskesammensætning
ændring af redoxpotentialet
Batchforsøg
relativt stabil ionstyrke
udbredt referencemedie
jord-ph-medie
simulerer makrojordvæskekemi, modvirker fortyndingseffekt ved unaturligt høje L/S
gennemsnitsmedie
forsimpling af ægte jordvæskesammensætning
mulighed for uhensigtsmæssig stimulering af biologisk aktivitet i langvarige forsøg
ændring af redoxpotentialet

Udvaskning med perkloratopløsninger

Udover de ovenfor nævnte udvaskningsmedier er også muligheden for at anvende en kalcium- eller natriumperkloratopløsning blevet undersøgt. Baseret på erfaringer fra litteraturen, f.eks. Sposito et al. (1983), Sposito & Holtzclaw (1979), Suarez & Zahow (1989), Rhue & Reve (1990) og overførsel af resultaterne til de aktuelle forsøgsbetingelser, vurderes det, at perklorat antagelig ikke er reaktivt, og i fortyndede opløsninger sandsynligvis vil være stabilt under de oxiderende forhold, der kan optræde i jordmiljøet (Leckie, 1997). Det er således sandsynligt, at en perkloratopløsning ville kunne anvendes som alternativ til opløsninger med nitrat som anion og endvidere også som et alternativ til kloridopløsninger, såfremt klorid optræder i et koncentrationsniveau, hvor kloridkompleksering kan bidrage til en uønsket udvaskning af de undersøgte stoffer.

Det er klart, at kompleksering som følge af jordprøvens eget indhold af komplekserende stoffer (ligander), f.eks. klorid, nødvendigvis må bidrage til resultatet af testen, men denne effekt skal kunne adskilles fra en eventuel baggrundsompleksering hidrørende fra mediet.

Jordvæske og drænvand

Til brug for fastlæggelse af koncentrationsniveauet for baggrundselektrolyten er der behov for indsigt i koncentrationsniveauerne af makroioner (også gerne af sporelementer, hvis de findes) for jordvæske og drænvand. I tabel 4.6 er der foretaget en opsummering af resultater af grundvands-, jordvæske- og drænvandsundersøgelser, udført op gennem 70'erne (Hansen & Pedersen, 1975; Pedersen 1982).

Niveauerne i tabellen repræsenterer baggrundsværdier. Omregnet til molære koncentrationer er niveauet på 0,001-0,002 M for kalcium og ca. 0,001 M for klorid.

Tabel 4.6
Gennemsnitlig kvalitet af jordvand, grundvand og drænvand. Fra Pedersen (1982).

Parameter Enhed Jordvand, sandjord 2000 prøver Grundvand. sandjord 1800 prøver Drænvand, lerjord 4000 prøver
pH - 6,3 5,8 7,1
P mg/l 0,04 0,1 0,04
Na mg/l 12 16 13
K mg/l 12 4 1
Mg mg/l 4 5 6
Ca mg/l 41 46 107
NO3-N mg/l 15 9 19
SO4-S mg/l 13 15 24
Cl mg/l 35 34 43
HCO3 mg/l 35 76 159

I relation til forurenede jordprøver kan det nævnes, at i studier af drænvand fra urtepotter med enten kalkede, slambelastede eller på anden måde forurenede jordprøver (dog ingen jordprøver fra DK) blev der målt kalciumkoncentrationer i intervallet 40-800 mg/l (0,001-0,02 m) med et typisk niveau på ca. 400 mg/l (f.eks. Holm et al., 1998; Lorenz et al., l997).

Reaktionstal (pH) for jord måles typisk i en 0,01M CaC2-opløsning. I en lang række undersøgelser, hvori der er indgået ekstraktioner eller anden testning af jord, er der anvendt CaC2 -opløsninger i koncentrationsintervallet 0,001-0,1 M. I andre tilfælde er der anvendt 0,001-0,01 M opløsninger af Ca(N03)2.

4.2.2 Kontakttid og L/S

Generelt er det naturligvis ønskeligt at gennemføre en udvaskningstest ved en L/S-værdi, der afspejler den værdi, hvorved der ønskes information om udvaskningsforholdene, hvilket igen er relateret til udformningen af det scenario, der ligger til grund for testningen. Herudover er resultatet af udvaskningstesten naturligvis stærkt afhængig af det L/S-forhold, hvorved testen er udført, såvel som af en række andre forhold, se f.eks. Holm et al. (1997) og van der Sloot et al. (1997).

Små værdier af L/S

Scenariebetragtninger i relation til deponering og nyttiggørelse af forurenet jord resulterer typisk i et ønske om testresultater for L/S -forhold mindre end 1 l/kg, dvs resultater, der ikke kan opnås ved gennemførelse af et simpelt batchudvaskningsforsøg. Hvis der skal sikres tilfredsstillende kontaktforhold mellem jord og udvaskningsmedie, og hvis der skal være mulighed for at vælge en relativt enkel procedure for den efterfølgende adskillelse af udvaskningsmedie og jord, er det vanskeligt at gennemføre batchforsøg ved et L/S-forhold lavere end 2 l/kg. I denne sammenhæng, hvor der ønskes en relativt enkel og hurtig testmetode (til overensstemmelsestestning), og der samtidig ønskes information om udvaskningsforhold ved et lavt L/S-forhold, er de eksperimentelle afprøvninger derfor gennemført som batchforsøg ved et L/S = 2 l/kg.

Steady state

Kontakttiden bør være tilstrækkeligt lang til at sikre. at der opnås en steady state tilstand i stofudvekslingen mellem faststoffasen og væskefasen. Ved steady state forstås i denne sammenhæng en situation, hvor der ikke foregår yderligere ændringer med tiden. Steady state kan således udtrykke en situation, hvor der f.eks. via sorptionsprocesser er indstillet en ligevægt mellem aktiviteten af et stof på overfladen af jorden og i udvaskningsmediet. Steady state kan endvidere repræsentere en balance mellem processer, der ikke er i ligevægt, f.eks. opløsning af en ustabil fase og samtidig udfældning af en anden fase.

4.2.3 Andre faktorer

Udover de ovennævnte faktorer er der en række andre forhold, som har betydning for tilrettelæggelsen af en udvaskningstest. Blandt de væsentligste af disse er (se f.eks. van der Sloot et al., 1997; Holm et al. 1997):

Prøvesammensætning og partikelstørrelse
Kontaktmetode og kontaktforhold
Temperatur
Efterbehandling af jord og udvaskningsmedie
Luft/kuldioxid-udveksling med omgivelserne

Få systematiske undersøgelser

Udfra kendskabet til de styrende processer for udvaskning af uorganiske stoffer fra jord er det relativt indlysende, at ovennævnte faktorer har betydning for resultatet af en udvaskningstest. Imidlertid eksisterer der kun ganske få egentlige systematiske undersøgelser af disse faktorers indflydelse på stofudvaskningen fra forurenet jord. Det må således anbefales, at der forud for en endelig fastlæggelse af den præcise udformning af testmetode og testprotokol foretages en undersøgelse af de enkelte faktorers betydning, og metodens følsomhed overfor variationer i disse.

4.3 Eksperimentel afprøvning af udvaskningsmediets betydning

Betydningen af sammensætningen af udvaskningsmediet, herunder anvendelsen af elektrolyt, er blevet undersøgt og for udvalgte medier afprøvet eksperimentelt. Formålet med den eksperimentelle afprøvning har været at inddrage forsøgstekniske og praktiske hensyn i valget af udvaskningsmedie, herunder at sikre en tilfredsstillende separation af eluat og partikler efter endt kontakttid.

4.3.1 Forsøgsbeskrivelse

På udvalgte jordprøver blev der gennemført en række udvaskningsforsøg med opløsninger af CaCl2 og Ca(NO3)2: 100 g TS af jordprøverne blev afvejet i plastflasker. 200 ml udvaskningsmedie indeholdende de valgte koncentrationsniveauer af henholds vis CaCl2og Ca(N03)2 blev derefter tilsat, og prøverne blev ekstraheret ved rotation i 24 timer. Herefter blev faststoffaserne skilt fra væskefaserne ved centrifugering efterfulgt af filltrering, hvor fiiltreringstiden blev målt og registreret.

4.3.2 Forsøgsresultater

Tabel 4.7 viser resultaterne af en række filtreringsforsøg gennemført på udvalgte jordprøver.

Tabel 4.7
Resultater affiltreringsforsøg.

Ca(NO3)2 Filtreringstid, sek. CaCl2 Filtreringstid, sek.
Koncentration PbM AsHS AsHL Koncentration Prøve 1 Prøve 10
0 M (DMV)

0.001 M

0.002 M

0.005 M

0.01 M

260

9

7

6

6

>1000

8

6

5

5

>1000

>1000

>1000

68

6


0.001 M

6

7

Resultaterne præsenteret i tabel 4.7 samt resultaterne af tidligere gennemførte filtreringsforsøg med eluat fra batchtestning af forskellige jordtyper viser, at lerholdige prøver er vanskeligere at filtrere end grovere jordtyper. Antagelig forårsages dette ganske simpelt af de lerede jordprøvers højere indhold af finere partikler, der er vanskeligere at centrifugere og filltrere ud af suspensionen, og som i højere grad tilstopper filteret.

Filtreringsforsøg

Tidligere gennemførte filtreringsforsøg på lerede As-holdige jordprøver (ASHL) (Holm et al., 1997) indikerede, at det ikke ville være hensigtsmæssigt at anvende koncentrationer lavere end 0,005 M CaCl2. Af tabel 4.7 ses, at et lignende resultatet blev opnået på en tilsvarende ny prøve af ASHL med CA(NO 3)2. Imidlertid viser resultaterne af filtreringstest gennemført på andre lerholdige jordprøver, at der opnås tilfredsstillende filtreringstider for eluaterne baseret på såvel 0,001M CaCl2 som 0,001M Ca(N03)2. Resultaterne af de tidligere gennemførte filtreringsforsøg på de lerholdige arsenforurenede prøver må derfor anses for at være atypiske. Af hensyn til ligheden med jordvæsken er det samtidig ønskeligt at tilsætte CACl2 i koncentrationer, som ikke overstiger 0,001 M. I batchudvaskningstests anbefales det derfor på det foreliggende grundlag at anvende en 0,001 M CaCl2-opløsning som udvaskningsmedium, ikke mindst fordi dette medium i forvejen i vidt omfang anvendes i forbindelse med testning og måling på jord. Afprøvningen af 0,001 M CaCl2 og demineraliseret vand som udvaskningsmedie i kolonneforsøg er ikke afsluttet, og det er derfor endnu ikke muligt at konkludere på disse forsøg. Kalciumklorid er dog ikke eneste mulighed, idet der også foreligger positive erfaringer med brugen af kalciumnitrat- og perkloratopløsninger. Kalciumnitrat diskvalificeres dog delvis, fordi nitrat er uønsket i længe revarende forsøg p.g.a. risikoen for stimulering af biologisk aktivitet i testsystemet. Der foreligger ikke danske erfaringer med perklorat, og en videre eksperimentel afprøvning af dette medium kunne derfor være på krævet. P.g.a. de meget korte tidsfrister for gennemførelse af disse undersøgelser har det ikke været muligt at teste perkloratopløsninger eksperimentelt indenfor rammerne af dette projekt.

Under alle omstændigheder anbefales det, at der gennemføres en undersøgelse af reproducerbarheden i forbindelse med anvendelse af en 0,001 M CaCl2-opløsning (samt eventuelle andre medier) som ekstraktions middel.

4.4 Eksperimentel afprøvning af kontakttidens betydning

Hensigten med dette forsøg har været at finde den kontakttid, hvor der opnås steady state tilstand for så mange stoffer som muligt i testsystemet. Samtidig er det ønskeligt at finde en kontakttid som sikrer en hurtig, men robust test.

4.4.1 Forsøgsbeskrivelse

Betydningen af kontakt/forsøgstiden for testresultatet blev undersøgt på en udvalgt jordprøve (PbM) ved at udtage prøver efter 1, 3, 9, 24, 48 og 168 timer fra en række parallelt igangsatte batchudvaskningsforsøg ved L/S= 2 l/kg. Udvaskningen foregik i lukkede flasker af polyethylen, som under forsøget blev agiteret i en lukket trækasse ved rotation omkring deres tværakse (ca. 10 rpm) - Der blev anvendt 200 g TS prøve og 400 MMI 0,001 M CaCl2-opløsning. Hensigten med at udtage en så relativt stor prøvemængde var at opnå en stor repræsentativitet, således at prøverne i de enkelte beholdere kunne anses for at være direkte sammenlignelige.

Ved prøvetagningen blev jorden skilt fra væsken ved centrifugering (10 min ved 3000 rpm) efterfulgt af vacuumfiltrering gennem et 0,45 MM membranfilter. Der blev straks målt pH og ledningsevne på de filtrerede prøver, som efterfølgende blev analyseret for As, Pb, Ca, Fe. K, Mg, Na. S, Al, Ba, Cd, Co, Cr, Cu, Mn, Ni, Zn, P, Cl-, SO 4og alkalinitet- De anvendte analysemetoder er beskrevet i Bilag 6.

4.4.2 Forsøgsresultater

Resultaterne tidsforsøgene er vist på figurerne 4.1 og 4.2, hvor pH og koncentrationen af de enkelte stoffer er afbildet som funktion af kontakttiden. Resultaterne findes desuden i bilag 7.

Det generelle billede af udviklingen i stoffernes koncentrationer over tiden er, at der for en række af primært salte og makrokationer såsom klorid (domineret af tilsat CaC12), sulfat, Na og P opnås steady statelignende forhold i løbet af 3 til 24 timers kontakttid. Variationen i koncentrationerne af disse stoffer udgør typisk ikke mere end 10- 15 % i forhold til det generelle niveau. M.h.t. til stoffer som Ni, Cd, Co, Ba og Cr observeres der nogen variation (oftest initiel) over tiden, men generelt overstiger variationen ikke 20-30 % over de første 24 timers forsøgstid. Derimod ses det, at koncentrationsniveauet ved en forsøgstid svarende til 168 timer (7 døgn) adskiller sig op til ca. 50-70% fra de øvrige niveauer, eksempelvis for Cd og Ni. For Al, As, Mn, Fe (og i mindre udstrækning muligvis også Ca, Mg, Cu og K) er der tydeligvis ikke opnået steady state-forhold efter en forsøgstid udover 24 timer. I stedet ses tilsyneladende en igangværende udvikling i koncentrationsforløbet, hvilket er specielt udtalt for Mn og Al- Koncentrationsniveauet efter 7 døgn afviger i disse tilfælde væsentligt (mere end +/- 70 %) fra udgangsniveauet.

Følsomhed overfor pH og redoxpotentiale

Fælles for de fleste af de stoffer (Al, As, Mn, Fe, Ni, Cd), hvor der enten sås et væsentligt forskelligt koncentrationsniveau efter 7 døgn, sammenholdt med niveauet i prøver udtaget efter kortere kontakttid, og/eller tilsyneladende ikke blev opnået steady state i løbet af forsøgstiden, er, at udvaskningen enten er stærkt ph-afhængige og/eller meget følsom over for ændringer i redoxmiljøet. Redoxpotentialet blev ikke fulgt direkte over forsøgstiden, men, ph blev målt i forbindelse med hver prøveudtagning. Som det fremgår af figurerne og tabellen i bilag 7, var pH ret konstant (max. +/- 0,06 pH-enhed) over de første 24 timer af forsøgsperioden. Prøven udtaget efter 7 døgn havde et pH på 7,63 sammenlignet med niveauet på 7,73-7,79 i de foregående prøver. Under hensyntagen til at forsøgene ikke er gennemført pH-statisk, og at pH er målt i parallelt opsatte flasker over flere dage, er pH-variationerne små og indenfor den typiske analyseusikkerhed. Det kan dog ikke udelukkes, at pH-forskellene helt eller delvis kan forklare forskellene i stofkoncentrationerne mellem prøven udtaget efter 7 dage og de tidligere udtagne prøver. Dette forhold kan være et argument for i tilfælde som dette, hvor det er ønskeligt at udvikle en test, som ikke kræver kontrol eller justering af pH, ikke at lade testen forløbe så længe, at der opstår risiko for f.eks. udveksling med den omgivne lufts kuldioxid (flaskerne er ikke gastætte) eller ændringer i redoxforholdene. Disse effekter kan antages at være af endnu større betydning ved testning af kraftigere forurenede prøver med et højere indhold af organiske forbindelser. Den øgede opløselighed af Mn og As i prøven udtaget efter 7 døgn sammenlignet med opløseligheden i de tidligere udtagne prøver kan være et udtryk for et skift i redoxpotentialet, hvilket godt kan være foreneligt med de udviklinger der observeres i koncentrationerne af Al og Fe, når kinetiske forskelle i processerne for de enkelte komponenter tages i betragtning. Ændringer i makrokemien styrer fordelingen af sporelementer mellem jord og udvaskningsmedium, således at mange af de variationer, som observeres i koncentrationerne af sporelementer, f.eks. Ni og Cd, ikke nødvendigvis er udtryk for, at de styrende processer (sorptionsprocesser, se f.eks. Christensen & Holm, 1996) ikke er så hurtige som forventet, men snarere at disse processer efterfølger de makrokemiske ændringer, som foregår i systemet.

Figur 4.1
Udvikling i koncentrationen af udvaskede stoffer fra jordprøven PbM afbildet som funktion af forsøgstiden
(Figur - ialt 40 Kb)

Figur 4.2
Udvikling i koncentrationen af udvaskede stoffer, og pH, fra jordprøven PbM afbildet som funktion af forsøgstiden
(Figur - ialt 40 Kb)

Vanskeligt at generalisere

Samlet er det vanskeligt at generalisere konklusionerne baseret på dette ene forsøg med én enkelt jordprøve og relativt få prøveudtagninger. Resultaterne af forsøget viser, at koncentrationerne af flere af de undersøgte salte og sporelementer i mediet er relativt konstante efter de første 6 til 9 timer af forsøgstiden. For andre stoffer vurderes en forsøgstid på 24 eller 48 timer eller endnu længere tid at være nødvendig for at sikre steady state-lignende forhold. Nødvendigheden af konstante koncentrationer skal dog holdes op mod behovet for hurtige testresultater. En tilstrækkelig forsøgstid er derfor primært nødvendig udfra hensynet til at udvikle en reproducerbar og robust test, som f.eks. ikke påvirkes væsentligt af at forsøgstiden afkortes eller forlænges med f.eks. 1 time. Den egentlige relation til de virkelige forhold etableres gennem lysimeterstudier o.lign.

24 timers kontakttid i hvert trin anbefales

På baggrund af den eksperimentelle afprøvning med en enkelt jordprøve og ud fra oplysninger fra litteraturen (f.eks. Christensen & Holm, 1996) vurderes det, at en forsøgstid på 24 timer sandsynligvis i mange tilfælde vil være tilstrækkelig for at opnå et rimeligt robust forsøgsresultat. Således foreslås det, at den hidtil anvendte forsøgstid på henholdsvis 6 og 18 timer for de to trin i forslaget til CEN-test forlænges til 24 timer for hvert af de to trin. Der bør dog gennemføres mere omfattende undersøgelser af kontakttidens betydning for testresultatet.

4.4.3 Hydrogeokemiske beregninger

EQ3/6

I forlængelse af forsøgene blev der gennemført hydrogeokemiske beregninger på forsøgsresultaterne fra 24, 48 og 168 timers forsøgstid. Formå let med at supplere resultaterne med hydrogeokemiske beregninger var at følge den generelle udvikling, herunder ladningsbalancen i systemet. Desuden var det hensigten at bestemme opløselighedsindeks for mulige mineraler med henblik på at afklare, i hvilket omfang koncentrations niveauerne af de enkelte stoffer er styret af opløselighedsreaktioner. Alle hydrogeokemiske beregninger blev gennemført med modellen EQ3/6 med en database, der var i overensstemmelse med MINTEQA2-databasen (Allison et al., 1991). l de 3 beregninger sås acceptable ladningsbalancedifferencer (overskud af kationer) på henholdsvis 13 % (24 timer), 13 % (48 timer) og 7% (7 døgn). Det manglende anionbidrag kan være relateret til opløst organisk stof, som det ikke har været muligt at inddrage i modelberegningerne.

Ingen ændringer i styrende mineraler med tiden

Med de usikkerheder, der eksisterer i relation til analyserne og data i den termodynamiske database anses mineraler med S1 (saturation index = log(IAP/Ks()), hvor IAP er ionaktivitetsproduktet for de indgående komponenter, og Ks() er opløselighedsproduktet for det pågældende mineral) i intervallet -0,5 til + 0,5 typisk for sandsynligt tilstedeværende i relation til hydrogeokemiske beregninger (SI = 0 mætning, S1 < 0 undermætning og SI > 0 overmætning). Når det ydermere vides, at mange af mineralerne i jordmiljøet sandsynligvis indeholder andre elementer, vil det antagelig være relevant at se nærmere på mineraler med SI i intervallet -1 til +1. Disse er fremhævet i tabel 4.8, hvor SI er opstillet for udvalgte mineraler. Generelt ses det, at der ikke er væsentlige forskelle i S1 mellem de enkelte prøver, dvs at de ændringer, som forekommer i eluatets sammensætning som funktion af forsøgstiden, tilsyneladende ikke ser ud til at påvirke vurderingen af, hvilke mineraler, der kan være styrende for udvaskningen af de enkelte stoffer.

Det skal bemærkes, at der som input generelt er anvendt et oxideret redoxniveau svarende til ligevægt med atmosfærisk luft. Elementerne Fe, Cr og As er således antaget at optræde på oxideret form med oxidationstrinnene henholdsvis IH, V1 og V.

Tabel 4.8:
Opløselighedsindex (SI) for udvalgte mineraler beregnet med EQ3/6.
Sandsynlige styrende mineraler med SI mellem -1 og + 1 er fremhævet.
(Tabel - 19 kb)

4.5 Batchudvaskningsforsøg på uforurenede jordprøver

4.5.1 Forsøgsbeskrivelse

CEN-test, Procedure C

Der blev udført batchudvaskningsforsøg i henhold til CEN's forslag til overensstemmelsestest, Procedure C. dvs. 2 trin ved hhv. LIS = 2 og 10 l/kg (CEN. 1996). Forsøget blev gennemført som metoden anviser, med en kontakttid på 6 og 18 timer i hhv. første og andet trin. Det skal bemærkes, at indikationerne for, at en kontakttid på 24 timer i hvert trin nok er mere hensigtsmæssig (se afsnit 4.4), først forelå efter udførelsen af disse batchforsøg. Som udvaskningsmedium blev der benyttet 0,001 M CaCl2-opløsning i demineraliseret vand, og det blev valgt at analysere eluatfraktionen fra det første trin af forsøget samt 5 udvalgte fraktioner fra det andet trin.

Perkolatfraktionerne svarende til L/S = 2 l/kg blev analyseret for nedenstående analyseparametre:

Overordnede parametre: pH, ledningsevne, alkalinitet.

Salte/makroioner: Sulfat, klorid, fosfat, nitrat. kalcium, kalium og magnesium.

Metaller/sporelementer: Al, As, Ba, Cd, Co, Cr, Cu, Fe, Hg, Mn, Ni, Pb og Zn.

Organiske samleparametre: NVOC.

Fraktionerne i andet trin (L/S = 10 l/kg) blev analyseret for samme parametre med undtagelse af alkalinitet, klorid, fosfat og nitrat- Det blev valgt kun at analysere perkolaterne fra anden fraktion fra prøverne 1, 10, 13, 14 og 16.

4.5.2 Forsøgsresultater

Resultaterne af de gennemførte batchudvaskningstests er vist i bilag 7, hvor stofkoncentrationerne samt beregnede udvaskede stofmængde er angivet for L/S = 2 l/kg og i visse tilfælde også for L/S = 10 l/kg. Analyseresultaterne for det benyttede udvaskningsmedium (blind) fremgår ligeledes af skemaerne. Med henblik på at vurdere variationen i stofudvaskningen fra de testede jorde ved L/S = 2 l/kg er koncentrationerne i samtlige af disse eluater for hver enkelt komponent afbildet på figur 4.3 for metaller/sporelementer og på figur 4.4 for makroioner/salte og NVOC. Pga. stor indbyrdes spredning på de fundne niveauer er der benyttet en logaritmisk koncentrationskala.

Eluatkoncentrationer kan ikke sammenlignes med jordvæskekoncentrationer

Det skal bemærkes, at resultaterne ikke afspejler forventede jordvæskekoncentrationer, idet det benyttede L/S-forhold (2 l/kg) er større end det L/S-forhold, der forekommer i en vandmættet jordmatrice (typisk 0,2 l/kg). Der kan heller ikke uden videre foretages kvantitative vurderinger af jordvæske-koncentrationer på baggrund af resultaterne, da forholdet mellem jord og væske i visse tilfælde har betydning for den resulterende koncentration, afhængigt af hvilken proces der kontrollerer udvaskningen af det pågældende stof.

Af analyseresultaterne for det rene udvaskningsmedium (blind) ses, at den ønskede koncentration på 0,001 M CaCl2 (40 mg Ca/l og 73 mg CI/l) 50 er opnået. samt at mediet ikke indeholder signifikante mængder af de øvrige undersøgte stoffer. I det følgende kommenteres koncentrationsniveauerne for de enkelte stoffer i eluaterne.

Makroioner/salte:

Lille spredning

På trods af jordprøvernes indbyrdes forskel m.h.t. oprindelse og karakteristika konstateres det af figur 4.4, at der er en forholdsvis lille spredning i koncentrationsniveauerne for stort set alle saltene. Koncentrationsintervallerne for K, Na, Mg klorid og sulfat er hhv. <0,5-7,2 mg K/I, 2,1-7,2 mg Na/l, 0,22-2,8 mg Mg/l 68-80 mg Cl- og 0,78-4,8 mg SO42-/l og der er således en variation på under 10 mg/l mellem de fundne koncentrationer. For Ca's vedkommende forstyrres vurderingen af det forhold, at der er en initial koncentration i væsken. Det fremgår imidlertid af figuren, at Ca-koncentrationerne i eluaterne med undtagelse af 2 prøver ligger omkring 30-60 mg Ca/l, hvilket er et forholdsvis snævert interval. Den forhøjede udvaskning af Ca fra prøve 1 (100 mg/l) skyldes sandsynligvis, at jordprøven er en dyrket jord (fra toppen af profilen), som tidligere er blevet kalket, hvorved opløsning af kalk har bidraget med Ca. Den anden forhøjede koncentration (96 mg/l) fra prøve 16 (PbL) er i overensstemmelse med resultaterne fra tidsforsøget (se afsnit 4.3), hvor udvaskningen af Ca fra den benyttede jordprøve PbM, som er udtaget fra samme område, også er høj, antagelig pga. kalcit-opløsning. Det ses af bilag 7 og figur 4.4, at eluaterne fra de sure sandjorde udviser de laveste koncentrationsniveauer, og at disse i øvrigt er lavere end i udvaskningsmediet selv, hvilket primært må tilskrives ionbytning på sandkornene. For så vidt an går nitrat er der lidt større variation i koncentrationsniveauerne, hvilket er forventeligt i forhold til jordprøvernes oprindelse. Den største udvaskning findes typisk i overjordsprøver fra dyrkede arealer (prøve 1 og 10), mens nitratudvaskningen er mindre i prøver udtaget fra dybere lag og/eller sandjorde (f.eks. prøverne 3, 7, 15 og 13). Der er ligeledes en forholdsvis stor spredning i koncentrationsniveauerne for fosfat (ortho-P), fra <0.01-1.1 mg PO42-/l, og som det fremgår af bilag 7, er denne stort set sammen faldende med variationen i nitratkoncentrationen.

Metaller og sporelementer:

Stor spredning for Al og Fe

Udvaskningen af de forskellige sporelementer og metaller er afbildet på figur 4.3. For så vidt angår Al og Fe ses, at der er en stor spredning på koncentrationsniveauer, hhv. 54-2700 µg Al/l og 40- 1000 µg Fe/l. Variationen i Al-koncentrationen skyldes sandsynligvis, at i visse jordbunde, især de sure, udgør gibsit, AI(OH),.,, den vigtigste bufferkapacitet. Al findes i disse jorde også på ionbytterkomplekset i store mængder som følge af opløsning af gibsit og efterfølgende ionbytning med Ca og Na. Det er således sandsynligt, at brugen af CaCl2 i udvaskningsforsøget har med ført, at Ca har ionbyttet Al ud i væsken, hvilket også blev antydet oven for. Der udvaskes høje koncentrationer af Al fra prøve 14 (byjorden) på trods af, at komponenten har laveste opløselighed ved den målte pH værdi i eluatet. Dette kan muligvis kan skyldes, at partikler har passeret filtreringen.

Under aerobe forhold og pH>6 optræder jern udelukkende som Fe(HI) mineral, typisk oxider. Da jordene antagelig er aerobe og under forsøgene har haft rigelig adgang til atmosfærisk luft og dermed ilt, er Fe formentlig ikke på opløst form. I stedet er Fe sandsynligvis udvasket i form af kolloider mindre end 0,45 µm, svarende til den partikelafskæring, der blev benyttet under filtreringen af eluaterne.

Figur 4.3
Stofkoncentrationer i perkolatfraktionen svarende til L/S = 2 l/kg for samtlige jordprøver.
(Figur - 9 Kb)

Figur 4.4
Stofkoncentrationer i perkolatfraktionen svarende til L/S = 2 l/kg for samtlige jordprøver.
(Figur - 8 Kb)

Af figur 4.3 fremgår det. at koncentrationerne af sporelementerne As, Cd, Co, og Cr, som udvaskes fra uforurenede jorde generelt er lave og af samme størrelsesorden. Koncentrationsintervallerne for de forskellige elementer er følgende: As: <O. 1-6.6 µg/l, Cd: <0,05-1,7 µg/l, Co: 0,7-3,4 µg/l og Cr: <0,05-2,1 µg/l. Udvaskningen af Hg er meget lav og fremgår ikke af figur 4.3, idet halvdelen af de målte koncentrationerne er under detektionsgrænsen.

For sporelementerne Ni, Pb, Cu og Zn, er de fundne koncentrationsniveauer større end for de ovennævnte elementer. Koncentrationsniveauerne dækker ligeledes et bredere interval, hvilket kan skyldes, at der er en forholdsvis større variation i de pågældende elementers naturlige indhold i jord. Intervallerne for koncentrationerne af Ni, Pb, Cu og Zn er hhv. 2,9-13 µg Ni/l, <0,2-19 µg Pb/l, <1-30 µg Cu/l, <1-97 µg Zn/l. Det skal bemærkes, at de største koncentrationer af Pb, Ni og Zn er målt i eluatet fra byjorden, prøve 14. Eluatet fra prøve 15 har også et højt indhold af Zn og Ni, hvilket kan være relateret til det meget lave pH.

Med hensyn til Mn og Ba er der øjensynlig en stor variation i stofudvaskningen fra de forskellige prøver. Koncentrationsintervallerne for Mn og Ba er hhv. <0,2-140 µg Mn/l og 6,3-110 µg Ba/l. For Mn's vedkommende overstiger hovedparten af de målte koncentration dog ikke 20 µg/l, hvilket er forholdsvis lavt set i relation til typiske koncentrationer i råvand. Opløst Mn er imidlertid mere almindeligt i grundvandssammenhæng, hvor der ofte forekommer anoxiske forhold.

Stor udvaskning fra byjord og sure jorde

I tabel 4.9 er samtlige koncentrationer målt i eluaterne angivet for alle sporelementer, og de to højeste målinger for hvert stof er fremhævet. Det fremgår af tabellen, at mange af de højeste koncentrationer måles i prøve 14 (byjorden) samt i de sure jordprøver 13 og især 15. I forbindelse med etableringen af et erfaringsgrundlag for udvaskningen fra uforurenet jord er det måske hensigtsmæssigt at fortage en indledende inddeling af jordtyperne. I denne sammenhæng kan f.eks. foreslås at skelne mellem jorde fra byområder og jorde fra landområder. Derudover synes jordens pH ikke overraskende at have en signifikant betydning for udvaskningen af visse komponenter.

NVOC
Som indledende undersøgelse omkring udvaskningen af organiske stoffer, viser resultaterne af NVOC-analysen (se figur 4.4), at udvaskningen på nær én enkelt prøve er af samme størrelsesorden i samtlige prøver, med koncentrationer omtrent 1-10 mg NVOC/l. Prøve 15 (plantagejord) er udtaget umiddelbart under et øvre lag af organisk materiale, hvilket sandsynligvis er årsagen til den høje koncentration i eluatet (25 mg NVOC/l). I henhold til standardmetoden er NVOC et mål for det totale indhold af ikke-flygtige organiske stoffer, som optræder i en prøve ved stuetemperatur. Ved bestemmelse af NVOC i eluatprøver fra et batchudvaskningsforsøg som her udført, kan NVOC antages at være lig TOC (total organisk kulstof), idet de flygtige stoffer afstrippes under forsøget. Det er ikke muligt at udpege præcis hvilke stoffer, der er omfattet af NVOC-definitionen, men der er generelt tale om meget hydrofile stoffer, herunder humusstoffer i forskellige polymeriseringsgrader samt nedbrydningsprodukter heraf som f.eks. phenoler, alkoholer og acetone.

Tabel 4.9
Oversigt over målte metal- og sporelementkoncentrationer i eluaterne fra udvaskning af jordprøver ved L/S = 2 l/kg. De to højeste målinger for hvert stof er fremhævet.

(Tabel - 21 kb)

4.5.3 Kombination af udvaskning og partielle indhold

Det vil være hensigtsmæssigt at skabe og beskrive såvel en administrativ som en fysisk/kemisk sammenhæng mellem kriterier baseret på partielle analyser og kriterier baseret på stofudvaskning. Som led i et forsøg på at etablere en sammenhæng mellem kriterierne vil det være relevant at undersøge, om der for nogle stoffers vedkommende foreligger en relation mellem det partielle indhold og udvasket stofmængde.

Ingen simpel sammenhæng

For hver enkelt stof er de beregnede akkumulerede udvaskede stofmængder ved L/S = 2 for samtlige prøver og ved L/S =. 10 l/kg for prøverne 1, 10, 13, 14 og 16 afbildet mod prøvernes partielle indhold i figur 4.5-4.10. Afbildningerne er foretaget med logaritmiske akser, som begge dækker over samme koncentrationsinterval (i mg/kg TS). Det fremgår som for ventet af figurerne, at der ikke eksisterer en simpel sammenhæng mellem de to variable. Generelt er variationerne i såvel det partielle indhold som de udvaskede stofmængde relativt begrænsede, hvilket vanskeliggør på visningen af en mulig sammenhæng. Imidlertid giver den begrænsede variation muligheden for at udlede nogle baggrundsniveauer for hver for forureningskomponenter i uforurenet jord Det kan konstateres, at det partielle indhold i nogle af de såkaldte uforurenede jordprøver, for visse stoffer, overskrider jordkvalitetskriterierne (se tabel 2.1).

Figur 4.5
Udvasket stofmængde afbildet mod partielt indhold i uforurenede jordprøver for hhv. As, Cu og Ba. Den stiplede linje angiver jordkvalitetskriteriet.
(Figur - 19 Kb)

Figur 4.6
Udvasket stofmængde afblildet mod partielt indhold i uforurenede jordprøver for hhv. Zn, Pb og Cr. Den stiplede linje angiver jordkvalitetskriteriet.
(Figur - 19 Kb)

Figur 4.7
Udvasket stofmængde afbildet mod partielt indhold i uforurenede jordprøver for hhv. Cd, CO og Ni- Den stiplede linje angiver jordkvalitetskriteriet.
(Figur - 19 Kb)

Figur 4.8
Udvasket stofmængde afblildet mod partielt indhold i uforurenede jordprøver for hhv. K, Na og Mg.
(Figur - 17 Kb)

Figur 4.9
Udvasket stofmængde afbildet mod partielt indhold i uforurenede jordprøverfor hhv. Fe, Al og Mn.
(Figur - 18 Kb)

Figur 4.10
Udvasket stofmængde afbildet mod partielt indhold i uforurenede jordprøverfor hhv. Fe, Al og Mn.
(Figur - 13 Kb)

4.6 Karakteriseringstestning af jord

4.6.1 Indledende forsøg

I forbindelse med gennemførelsen af dette projekt er der foretaget en række indledende forsøg med henblik på at undersøge, hvorvidt kolonneforsøg kan anvendes som testmetode for jord på karakteriseringsniveau. Disse forsøg har generelt taget udgangspunkt i en forsøgsopsmetodik, som typisk benyttes i forbindelse med testning af restprodukter.

Jord med højt lerindhold kan give flowproblemer ved kolonneforsøg

I forhold til restprodukter er partikelstørrelsen i jord typisk meget mindre og derudover som uforstyrrede prøver ofte præget af betydelig større inhomogenitet. Den primære betænkelighed med hensyn til testning af jord ved kolonneforsøg er knyttet til de potentielle problemer for jordtyper med højt indhold af ler og andet finkornet materiale. Ved testning af materialer i kolonner er det vigtigt, at der kan etableres et flow igennem kolonnen, og at kontakten mellem faststoffasen og udvaskningsmediet er optimal. Gode kontaktforhold vil blandt andet være betinget af, at strømningen foregår ensartet i kolonnen, dvs. uden kanaldannelse eller rand flow. Der blev derfor gennemført en række indledende forsøg, herunder:

Testning af jordprøve med højt lerindhold uden forudgående homogenisering
Testning af samme jordprøve med homogenisering
Testning af homogeniseret jordprøve med højt indhold af ler, samt større indhold af grovkornet materiale og udført som tracer-forsøg.

På grund af jordens mindre partikelstørrelse har det til forsøgene været muligt at anvende mindre kolonner end ved testning af restprodukter. Fordelen herved er, at det reducerer forsøgstiden. Et forhold mellem længde og diameter af jordkolonnen på mindst 4, som generelt anbefales ved testing af restprodukter (Hjelmar & Traberg, 1995), blev dog bevaret.

Udvaskning med demineraliseret vand

Alle kolonneforsøgene med undtagelse af et tracerforsøg blev udført med DNV som udvaskningsmedium, idet beslutningen om anvendelse af elektrolyt til udvaskningsforsøg ikke var truffet endnu.

En detailleret beskrivelse af de gennemførte forsøg og samtlige resultater heraf findes i bilag 8 på journalform. I det følgende redegøres kort for konklusionerne af forsøgene.

Let homogenisering anbefales

Forsøgene viste, at homogenisering i form af opblanding i blandemaskine (dejblander) resulterede i en mere homogen pakning af jorden, hvorved det var muligt at undgå eller minimere strømning langs indersiden af kolonnen. I alle tilfælde gav forsøgene den erfaring, at udvaskningsegenskaberne af lerholdig jord (prøver med lerindhold på mere end 10%) ikke kan anbefales undersøgt ved brug af kolonneudvaskningsforsøg. Imidlertid er selv et forhåndskendskab til en jordprøves lerindhold ikke et til strækkeligt grundlag for en vurdering af en dens egnethed til testning i en kolonne. Under virkelige forhold foregår strømning i lerede jorde typisk gennem sprækker, hvilket det i praksis ikke er muligt at simulere i en kolonnetest. Dette gælder især ved den anvendte forbehandling. Optimal kontakt mellem jord og væske, som for kolonneudvaskning er en ønsket forudsætning, vil af denne grund heller ikke være mulig, hvis man ønsker at simulere virkeligheden. Udvaskning ved gennemstrømning er for lerede jordtypers vedkommende således næppe heller relevant i forhold til de reelle problemstillinger. I forbindelse med karakteriseringstestning af mere grovkornet jord kan der på baggrund af forsøgene antages at være en god jord/væske-kontakt i hele kolonnen. Som procedure for forbehandling af jord forud for gennemførelse af et kolonneforsøg kan det derfor anbefales, at der foretages en let homogenisering af jordprøven med henblik på at opnå en repræsentativ prøve, men det anbefales samtidig, at andre påvirkninger såsom tørring, opvarmning og belysning af jorden undgås.

4.7 Karakteriseringstestning for As og Pb på forurenet jord

På baggrund af de erfaringer, som blev opnået under gennemførelsen af de indledende forsøg, blev tre kolonneforsøg til karakteriseringstestning for As og Pb iværksat. To af kolonnerne indholdt hhv. jordprøverne PbM og ASLL, og det benyttede udvaskningsmedium var 0.001 M CaCl2. Den tredje kolonne indeholdt PbM, som blev udvasket med demineraliseret vand (DMV).

Ved samtlige forsøg er der benyttet den i Bilag 8 beskrevne opstilling og procedure. Der blev installeret filtre på kolonnernes udløbsslange, således at eluatet blev filtreret umiddelbart før opsamling i polyetylenbeholdere. Der blev opsamlet eluatfraktioner i intervallet L/S = 0-1,0 l/kg, og pH samt ledningsevne blev målt i samtlige fraktioner. Efter endt forsøg blev der af delfraktionerne fremstillet to blandprøver repræsenterende hhv. intervallet L/S = 0-0,1 l/kg og 0,1 - 1,0 l/kg. Blandprøverne fra ASLS-kolonnen samt PbM-kolonnen udvasket med CACl2, blev analyseret for hhv. arsen og bly.

Stor initialudvaskning

Resultaterne er vist i Bilag 12, hvor pH og ledningsevnen målt i de samlede eluatfraktioner er vist som funktion af L/S. Derudover er arsen og blykoncentrationerne samt udvaskede mængder angivet for L/S = 0, l og 1,0 l/kg og afbildet som funktion af L/S. For de tre kolonner gælder, at det ikke har været muligt at opretholde et konstant flow, på trods af uændret pumpeydelse gennem hele forsøget. De forskellige flowhastigheder i hver kolonne har medført forskellige tidshorisonter for opnåelse af L/S = 1,0 l/kg, hhv. 56, 64 og l78 dage for ASLS, PbM(DMV) og PbM(CaCl2). Det fremgår af resultaterne fra kolonneforsøget med prøve ASLS, at pH varierer betydeligt med en generelt stigende tendens op til L/S = 0,5 l/kg hvorfra værdierne forbliver forholdsvis konstante. Således stiger pH mere end en halvanden enhed over forsøgsperioden. Det ses af ledningsevnen, at der initialt sker en høj udvaskning. Denne aftager frem til L/S 0,3-0,4 l/kg, hvorefter ledningsevnen opnår en forholdsvis konstant værdi, svarende til niveauet for udvaskningsmediet (26 mS/m). Sammensætningen af udvaskningsmediet er i L/S-intervallet 0,3-1,0 l/kg således bestemmende for eluatets makrokemi. pH-variationen, der konstateres i den første del af forsøget, skyldes formentlig, at makrokemien ændres betydelig i starten, hvorefter den stabile ionstyrke (målt som ledningsevne) tillader pH at konvergere mod en konstant værdi.

Højere pH ved udvaskning med DMV end ved udvaskning med kalciumkloridopløsning

Med hensyn til resultaterne af pH- og ledningsevnemålingerne i eluaterne fra forsøgene med prøve PbM forstyrres sammenligningen mellem udvaskning med DMV og CaCl2 af det forhold, at der har være væsentligt forskellige opholdstider i de to kolonner. Af ledningsevnen ses dog, at der indbyrdes og sammenlignet med ASLS er ens udvaskningsforløb, med høje initielle ledningsevner, som aftager mod en konstant værdi ved L/S = 0,2 l/kg. Ledningsevnen målt i kolonnen udvasket med CaCl2 ligger naturligt nok højere end i den udvasket med DMV, hvilket afspejler udvaskningsmediets eget bidrag. Der er ingen signifikant forskel i pH mellem eluaterne fra de to kolonner op til L/S = 0,2 l/kg. Forskellen i pH mellem de to kolonner bliver først tydelig, når den initielle udvaskning er overstået, og der er overensstemmelse med forventningen om et pH i eluatet fra kolonnen udvasket med DMV, som ligger højere end i eluatet fra CaCl2-udvaskningen (omtrent 0,5 pH-enhed).

Som det fremgår af Bilag 12 stiger koncentrationsniveauet i eluatet med stigende L/S for udvaskningen af As fra prøve AsLS, mens det falder med stigende L/S for udvaskningen af Pb fra prøve PBM.

4.7.1 Karakteriseringstestning af »uforurenede« jordprøver

Som nævnt i afsnit 4.1.2 blev prøverne 10 og 14 udvalgt til kolonneforsøg med anvendelse af 0.001 M CaCl2 som udvaskningsmedium. Ved samtlige forsøg har den i bilag 8 beskrevne opstilling og procedure været benyttet. Der blev installeret filtre på kolonnernes udløbsslanger, således at eluatet blev filtreret umiddelbart før opsamling i polyetylenbeholdere. Der blev opsamlet eluatfraktioner i intervallet L/S = 0-1,0 l/kg, og pH samt ledningsevne blev målt i samtlige fraktioner. Efter endt forsøg blev der af delfraktionerne fremstillet to blandprøver repræsenterende intervallerne L/S = 0-0,1 l/kg og 0,1 - 1,0 l/kg, og disse blev efterfølgende analyseret for en hel række uorganiske parametre.

Tilstopning af filtre

Resultaterne af karakteriseringstestningen af uforurenede jordprøver er vist i Bilag 12, hvor målinger af pH og ledningsevne i eluatfraktionerne samt koncentrationer i blandprøverne og de tilhørende beregnede udvaskede stofmængder er angivet. De udvaskede stofmængder er desuden afbildet sammen med resultaterne af testningen på overenstemmelsesniveau ved L/S 2 og 10 l/kg. Det ses, at pH er forholdsvis konstant i eluaterne fra begge kolonner. Derimod adskiller prøve 14 sig fra de andre undersøgte jordprøver (forurenede som uforurenede) ved at have et andet udvaskningsforløb, med stigende ledningsevne over hele forsøget. Der blev dog under forsøget konstateret en gentagen tilstopning af filtrene som følge af kolloidudvaskning, hvilket kan have haft indflydelse på de målte ledningsevner og metalkoncentrationer.

God overensstemmelse mellem batch- og kolonneforsøg for sporelementer

Af afbildningerne af resultaterne fra såvel kolonne- som batchforsøg på prøverne 10 og 14 fremgår det, at for de fleste parametres vedkommende er en god overgang mellem de to forsøg, således at de akkumulerede udvaskede stofmængder stiger med stigende L/S. Overgangen mellem kolonne- og batchforsøg er generelt bedst for sporelementerne. Resultater, for hvilke den udvaskede stofmængde er højere ved L/S = I end ved L/S = 2 l/kg, kan være forårsaget af opløselighedskontrol eller af, at der er tale om to forskellige forsøg, hvor små inhomogeniteter mellem to del prøver af samme prøve kan få betydning, især når der tale om lave niveauer som i uforurenede prøver. Desuden er bacthudvaskningsforsøgene udført ved kortere kontaktid end anbefalet endeligt, hvorfor de udvaskede mængder ved L/S 2 og 10 l/kg kan være underestimeret. Redoxfølsomme parametre som mangan vil desuden kunne udvise store forskelle i udvaskede mængder mellem kolonne og batch, idet de lange opholdstider i kolonnen kan føre til ændringer i redox-forholdene og dermed til større udvaskning. Der kan dog ikke alene på baggrund af resultaterne fra de to forsøg drages egentlige konklusioner vedrørende udvaskningsforløbet for de enkelte parametre, idet der som nævnt er tale om to forskellige forsøg uden overlap m.h.t. L/S.

4.8 Testprotokol for forurenet jord

4.8.1 Prøvetagning og prøveforbehandling

I forbindelse med udtagning og forbehandling af prøver af forurenet jord til testning for stofudvaskning (og til faststofanalyser) skal det sikres, at de prøver. der efter endt forbehandling testes, er repræsentative for den mængde af jord, som ønskes vurderet/godkendt på grundlag af testen.

For så vidt angår prøvetagningsproceduren skal der tages hensyn til prøvetagningsstedet og jordens sammensætning, herunder typen af forureningsparametre. Antallet og størrelsen af delprøverne afhænger af jordens kornstørrelsesfordeling og variationen i de parametre, som skal undersøges, samt af den ønskede præcision og nøjagtighed.

Tørring bør undgås

Forbehandlingen af jordprøverne vil omfatte en eventuel tørring (bør om muligt undgås, og bør i givet fald udføres ved den lavest mulige temperatur), blanding af delprøver, neddeling af blandprøven til den mængde, som skal anvendes ved testningen og/eller analyseringen, og en eventuel homogenisering og/eller nedknusning af materialet til den maximumskornstørrelse, som den efterfølgende testning foreskriver.

4.8.2 Udførelse af udvaskningstest

Bestemmelse af UM

Som omtalt i afsnit 3.2.2 vil det især være størrelsen af den beregnede (L/S)k, som vil være afgørende for, hvilke udvaskningstests, der er anvendelige til at teste stofudvaskningen fra forurenet jord, og derigennem tilvejebringe værdier af UMk, som vil kunne anvendes i forbindelse med den opstillede model og de tilhørende scenarier.

CEN batchudvaskningstest

Ved anvendelse af en modificeret udgave af den såkaldte Compliance batchudvaskningstest (CEN, 1996) som udgangspunkt for testning af jord på overensstemmelsesniveau, vil der opnås resultater ved L/S = 2 og 10 l/kg (eller eventuelt blot ved L/S = 2 l/kg). Der vil opstå en vis konsistens mellem restprodukt- og jordområdet, såfremt denne metode kan anvendes til testning af begge materialer. Imidlertid er der mange biogeokemiske forskelle mellem jord og restprodukter, hvilket sandsynligvis vil nødvendiggøre visse modifikationer af affaldstesten for at gøre den egnet til anvendelse på jord.

Udvaskning af jord bør ske med 0,001 M CaCl2

Erfaringerne med testning af stofudvaskningen fra forurenet jord er indtil videre få. Eksperimentelle afprøvninger af en modificeret CEN-test har indikeret, at der som udvaskningsmedie ikke bør anvendes demineraliseret vand, som foreskrevet i forslaget til testning af granulære affaldsmaterialer. I stedet kan der anvendes en 0,001 M kalciumkloridopløsning (CaCl2) , hvilket synes at have sikret en tilfredsstillende filtrering af eluaterne fra hovedparten af de gennemførte udvaskningstests. Kalciumklorid er dog ikke eneste mulighed, idet der som tidligere nævnt også foreligger lovende erfaringer med brugen af kalciumnitrat- og kalciumperkloratopløsninger. Betydningen af, forsøgstiden for testresultatet blev undersøgt på en udvalgt jordprøver ved L/S = 2 l/kg (se afsnit 4.4). Udfra disse forsøg vurderes det, at den foreskrevne forsøgstid på 6-18 timer for de to trin i forslaget til CEN-testen bør forlænges til 24 timer for hvert af de to trin ved testning af jord. Vurderingen er foretaget på et spinkelt eksperimentelt grundlag og bør følges op af flere forsøg, herunder forsøg til undersøgelse af reproducerbarheden af den foreslåede test. Desuden er anvendelsen af en sådan test afhængig af, at der kan etableres pålidelige relationer mellem resultater fundet ved denne test og de UMk-værdier, som skal indgå i sammenligningen med M, for de enkelte relevante scenarier. Under forudsætning af, at dette lykkes, kan det anbefales, at testningen udføres som en to-trins batchudvaskningstest modificeret ud fra procedure C i prEN 12457 eller eventuelt som en ét-trins test ved L/S = 2 l/kg ud fra Procedure A i samme testbeskrivelse.

Håndsortering og homogenisering

Inden gennemførelse af testen anbefales det, at jordprøven håndsorteres. og at større sten, murbrokker, glas samt synligt organisk materiale fjernes. Herefter homogeniseres, dvs blandes, prøverne grundigt, og de opbevares mørkt og i lufttæt emballage, f.eks. i plastikspande med tætsluttende låg, eller de nedfryses eventuelt, indtil gennemførelse af testen.

På baggrund af det nuværende vidensniveau og de gennemførte undersøgelser kan det således anbefales, at testning af stofudvaskningen fra jord gennemføres som anført under procedure C eller A i CEN prEN 12457 med følgende modifikationer og præciseringer: Testen gennemføres ved stuetemperatur i lukkede flasker af polypropylen eller polyetylen, som under forsøget agiteres ved rotation omkring sin tværakse (ca. 10 rpm).

200 g TS (tørstof) af den homogeniserede jord udvaskes i 24 timer med 400 ml 0,001 M CACl2-opløsning svarende til L/S = 2 l/kg. Efter de 24 timers udvaskning skilles faststoffasen fra væskefasen ved centrifugering (10 minutter ved 3000 rpm) efterfulgt af vacuumfiltrering gennem et 0,45 Mm membranfilter. Den filtrerede jordprøve resuspenderes herefter (ved anvendelse af Procedure C) i 1600 mi 0,001 M CaCl2-opløsning svarende til L/S = 8 l/kg (og akkumuleret over de to trin til L/S = 10 l/kg) og udvaskes i yderligere 24 timer på samme måde som i første trin. Herefter separeres faststoffase og væskefase (eluat) på samme måde som beskrevet ovenfor.

pH og ledningsevne måles i eluaterne umiddelbart efter afslutning af hvert af de to trin i udvaskningen. Eluaterne konserveres og analyseres herefter for de ønskede parametre.

Udvaskningsresultater svarende til L/S-værdier mindre end 2 l/kg vil næsten kun kunne tilvejebringes ved hjælp af kolonneforsøg, og i den forbindelse er der gennemført undersøgelser med testning af både uforurenet og forurenet jord ved kolonneforsøg (se afsnittene 4.6.2 og 4.6.3 samt Bilag 12).

5 Scenarieberegninger

Med udgangspunkt i de scenarier, som blev opstillet i afsnit 2.4, og de værdier af de maksimale accepterede forøgelser af grundvandskoncentrationen, GK, som er gengivet i tabel 2.3 i afsnit 2.3, er der i det følgende foretaget en række gennemregninger af modellen til bestemmelse af den acceptable specifikke udvaskede mængde, Msk og den kriterierelaterede L/S-værdi, (L/S), samt efterfølgende bestemmelse af den akkumulerede udvaskede mængde ved (L/S)k, UMk, og sammenligning af denne med MSA for en række jordtyper, restprodukter og potentielle forureningskomponenter.

Kun eksempler

Til brug for scenarieberegningerne fastlagde miljøstyrelsen de i tabel 2.3 angivne værdier af GK. Miljøstyrelsen har efterfølgende udmeldt de, grundvandskvalitetskrav, der er vist i Bilag 2. De udførte scenariegennemregninger må derfor i deres nuværende tilstand primært betragtes betragtes som eksempler, som ikke bør overfortolkes. Et andet problem har været, at der kun for udvaskning af et mindre antal komponenter fra kulflyveaske har foreligget et datamateriale, som opfylder de krav til detailleringsgrad med hensyn til L/S-værdier, som anvendelsen af modellen på de ovennævnte scenarier stiller. Der er derfor på nuværende tidspunkt ikke foretaget scenarieberegninger med udvaskningsdata for kulbundaske og affaldsforbrændingsslagger. Det nødvendige grundlag for at gennemføre sådanne beregninger er som beskrevet i afsnit 3.3.1 under udarbejdelse.

Formålet med de udførte beregninger har dels været at søge at opnå et overblik over hvilke L/S-værdier, der er behov for udvaskningsdata for, dels på det foreliggende datagrundlag at opnå et første indtryk af, hvor kritiske de forskellige scenarier er i relation til nyttiggørelse af kulflyveaske og udlægning af jord, specielt en række af de indsamlede »uforurenede« jordtyper.

Kulflyveaske

Det første sæt beregninger er gennemført for datasættet for udvaskning af klorid, As, Cr og K fra kulflyveaske, se Bilag 3. Der er regnet på alle restproduktscenarierne i tabel 2.4. Resultaterne er vist i Bilag 9 og opsummeret i tabellerne 5.1 og 5.2 i form af beregnede værdier af UMk/MSA.

Af tabellerne fremgår det, at for kulflyveaske er Cr et særdeles problematisk stof i relation til risikoen for grundvandsforurening, idet kriteriet overskrides for Cr for næsten alle scenarier. Når As i terrænregulerings scenariet undtages, overholder de andre tre parametre kriteriet, oftest med en stor margin. Det mest restriktive scenario er, som tilstræbt, terrænregulering ved den lave infiltration, mens det mindst restriktive scenario er anvendelse af restprodukt i veje. Af Bilag 9 fremgår det, at der til vurdering af disse scenarier er behov for udvaskningsdata svarende til L/S værdier, der varierer fra 0,007 l/kg til 11,7 l/kg .

»Uforurenet« jord

Det næste sæt beregninger er renjordsscenariet anvendt på 5 prøver af mere eller mindre »uforurenet« jord. Beregningerne, der er vist i Bilag 10, er foretaget for klorid, sulfat, Na, K, As, Cd, Cr, Cu, Hg, Ni, Pb og Zn. Der er alene brugt resultater af batchudvaskningstesten udført ved L/S = 2 l/kg, hvilket i de fleste tilfælde fører til anvendelse af en alt for

Tabel 5.1
Scenarieberegninger for kulflyveasken HF1. Beregning af UMk/MSA Kriterieoverskridelser, dvs. værdier af UMk/MSA > 1, er fremhævet.

Parameter Betingelser Veje Støjvolde Ramper Ledningsgrave Terrræn
regulering
Tk
Klorid
AS
Cr
K

I = 0.2 m
0,013
0,028
2,9
0,093
0,065
0,14
14
0,46
0,052
0,11
11
0,37
0,026
0,06
6
0,19
0,21
6,5
69
2
3 år
10 år
10 år
3 år
Klorid
AS
Cr
K

I = 0.7 m
0,0046
0,6
1,6
0,036
0,023
0,3
8,1
0,18
0,015
0,13
5,5
0,11
0,007
0,07
2,7
0,05
0,071
3,1
20
0,71
3 år
10 år
10 år
3 år

Tabel 5.2
Scenarieberegninger for kulflyveasken HF1. Beregning af UMk/MSA.
Kriterieoverskridelser, dvs. værdier af UMk/MSA > 1, er fremhævet.
(Tabel - 20 Kb)

stor værdi af UMk. og dermed til en »uretfærdig« vurdering af, om kriteriet er overholdt. De resulterende værdier af UMk/MSA er vist i tabel 5.3 for l 0,2 m/år og i tabel 5.4 for I = 0,7 m/år. Af tabellerne fremgår det, at kriterierne er overskredet for alle de 5 jordtyper ved I = 0,2 m/år. De højeste overskridelser ses for Pb, As, Ni og Zn for jord 1 (agerjord) og jord 14 (byjord). De betydelige overskridelser af kriteriet skyldes til dels, men ikke udelukkende, at der anvendes en for stor (L/S)k-værdi til bestemmelse af UMk. For I = 0,7 m/år bliver vurderingen baseret på L/S = 2 l/kg mere reel, og der ses kun mindre overskridelser for jord I og jord 14 for Pb og Zn.

Tabel 5.3
Beregning af UMk/MSA for renjordsscenariet for I = 0,2 m/år. Kriterieoverskridelser, dvs værdier af UMk/MSA > 1, er fremhævet.

Parameter Jord 1 Jord 10 Jord 13 Jord 14 Jord 16 Tk
Klorid
Sulfat
Na
K
As
Cd
Cr
Cu
Hg
Ni
Pb
Zn
1,4
1,1
1,1
1,3
7,8
0,1
0,2
1,8
0,2
4,4
6
1,4
< 0,2
0,6
1,2
0,8
< 1,7
0,4
0,3
0,2
< 0,12
1,7
1,1
0,5
< 0,2
0,5
1,0
0,2
< 1,7
0,6
0,2
0,1
< 0,12
2,2
3,1
2,0
0,2
0,5
0,8
1,3
7,8
0,4
0,4
1,6
0,2
5,2
13
7,1
0,6
0,9
2,3
0,7
3,2
0,2
0,2
0,8
0,3
1,1
3
0,6
3 år
3 år
3 år
3 år
10 år
25 år
10 år
25 år
25 år
25 år
25 år
25 år

Tabel 5.4
Beregning af UMk/MSA for renjordsscenarietfor I = 0, 7 m./år. Kriterieoverskridelser, dvs værdier af UMk/MSA > 1, er fremhævet

Parameter Jord 1 Jord 10 Jord 13 Jord 14 Jord 16 Tk
Klorid 0,4 < 0,06 < 0,06 0,06 0,17 3 år
Sulfat 0,3 0,2 0,1 0,1 0,3 3 år
Na 0,3 0,4 0,3 0,2 0,7 3 år
K 0,4 0,2 0,1 0,4 0,2 3 år
AS 0,7 < 0,5 < 0,5 2,2 0,9 .10 år
Cd 0,03 0,1 0,2 0,1 0,1 25 år
Cr 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 10 år
Cu 0,5 0,1 0,02 0,4 0,2 25 år
Hg 0,1 < 0,03 < 0,03 0,04 0,1 25 år
Ni 1,3 0,5 0,6 1,5 0,3 25 år
Pb 2 0,3 0,9 4 0,8 25 år
Zn 0,4 0,1 0,6 2 0,2 25 år

Afprøvning af nyttiggørelsesscenarier på jord

Det sidste sæt scenarieberegninger er foretaget for jord 1 for alle nyttiggørelsesscenarierne ved 1 = 0,2 m/år. Ganske vist er det kun terrænreguleringsscenariet, der er relevant i forhold til udlægning af ren jord, men beregningerne er gennemført som en slags kontrol af, at der ikke opstår absurditeter (kriterieoverskridelser) ved anvendelse af jord, der regnes som ren, under former, som tænkes anvendt ved nyttiggørelse af restprodukter eller lettere forurenet jord. Resultaterne er vist i Bilag 11 og nedenstående tabel 5 .5. Af tabellen fremgår det, at jord 1 for alle de undersøgte parametre overholder kravene for samtlige scenarier, generelt med en god margin, undtagen for terrænreguleringen, hvor der er mindre overskridelser for Ni, Pb og Zn. Overskridelsen kan dog i alle tre tilfælde muligvis skyldes, at der er anvendt for store værdier af UMk.

For en nærmere beskrivelse af opbygningen af og sammenhængen mellem de forskellige scenarier henvises til afsnit 2.4.

Tabel 5.5
Scenarieberegninger for jord I og I = 0,2 m/år. Tallene i tabellen angiver UMk/Msa. Kriterieoverskridelser, dvs. værdier af UMk/MSA > 1, er fremhævet.

Parameter Veje Stier Pladser Støjvolde Ramper Ledningsgrave Terræn reg. Tk
Klorid 0,014 0,004 0,028 0,07 0,06 0,03 0,04 3 år
Sulfat 0,011 0,003 0,022 0,055 0,044 0,022 0,11 3 år
Na 0,011 0,003 0,021 0,053 0,043 0,021 0,11 3 år
K 0,013 0,004 0,025 0,063 0,05 0,025 0,13 3 år
AS 0,023 0,007 0,047 0,12 0,093 0,047 0,23 10 år
Cd 0,001 0,0011 0,002 0,006 0,005 0,002 0,036 25 år
Cr 0,002 0,001 0,005 0,012 0,01 0,005 0,024 10 år
Cu 0,02 0,02 0,04 0,09 0,07 0,04 0,72 25 år
Hg 0,002 0,002 0,004 0,009 0,007 0,004 0,06 25 år
Ni 0,04 0,04 0,09 0,22 0,18 0,09 1,2 25 år
Pb 0,01 0,09 0,1 0,3 0,3 0,1 2,9 25 år
Zn 0,01 0,036 0,03 0,07 0,06 0,03 1,2 25 år

 

6 Videre perspektiver

De gennemførte eksperimentelle undersøgelser og scenarieberegninger vil kunne udgøre en del af grundlaget for etablering af udvasknings- og grundvandsbeskyttelsesrelaterede kriterier for nyttiggørelse af forurenet jord og restprodukter. Herudover har det gennemførte arbejde bidraget til at afklare, hvilke videre undersøgelser, som må anses for ønskelige og nødvendige for på lidt længere sigt at etablere det nødvendige faglige grundlag for anvendelse af metoden, opstilling af kriterier og eventuelle revisioner af disse.

Udviklingsarbejde

Da det på lidt længere sigt er hensigten at kunne opstille kriterier for alle relevante stoffer, f.eks. som angivet i Nielsen et al. (1995), og for alle de jordtyper, som er almindeligt forekommende i Danmark, er det nødvendigt dels at udvikle de nødvendige testkoncepter og -metoder, dels at teste et bredt udsnit af de forekommende j ord- og forureningstyper.

Udvælgelse af jordtyper

Udvælgelsen af jordtyper til testning kunne eksempelvis ske ved at udpege de karakteristika ved jorden (jordfaktorer), som for de enkelte forureningskomponenter er styrende for udvaskningen, og herefter sikre, at der gennem udvælgelsen af jordprøver opnås tilstrækkelig variation i disse jordfaktorer. I dette tilfælde, hvor antallet af potentielle forureningskomponenter er meget stort, og hvor de styrende parametre er forskellige for de enkelte grupper af forureningskomponenter, vil denne fremgangsmåde resultere i udtagning af et stort antal jordprøver. En anden mulighed, som kan vise sig at være enklere, er at tage udgangspunkt i testning af jordtyper svarende til alle almindeligt forekommende jordtyper i Danmark. På den måde vil variationerne i jordfaktorerne blive medtaget i den grad, de forekommer i danske jordtyper. Det Danske Jordarkiv (Lamm, 1971) blev oprettet med det formål at indsamle et så repræsentativt og velkarakteriseret dansk jordmateriale som muligt, der ville kunne tjene som reference for størstedelen af de danske jordtyper. En systematisk gennemgang af oplysningerne fra dette arkiv vil være et godt udgangspunkt for den videre udvælgelse af jordprøver.

Forureningskomponenter

Grundlaget for fastsættelse af reglerne for anvendelse/nyttigørelse af forurenet jord bør som nævnt inkludere undersøgelser af jordprøver, som er repræsentative for typisk forekommnende jordforureninger i Danmark. I Kjeldsen & Christensen (1996) findes eksempelvis en brancheopdelt opgørelse over registrerede forurenede grunde. Denne opgørelse omfatter jordforureninger fra 43 forskellige industrityper/brancher, hvoraf en del formentlig er af mindre betydning i forhold til størstedelen af de typisk forekommende forureningstyper. Endvidere er der givet eksempler på, hvorledes de potentielle jordforureninger fra forskellige industrityper kan opdeles i grupper på grundlag af de karakteristisk forekommende foreningskomponenter. Sådanne opgørelser kan benyttes til udvælgelse af et karakteristisk udsnit af prøver af forurenet jord, som dækker de forskellige forureningskilder og de tilhørende forureningstyper. Udover jordprøver, som er forurenet af punktkilder, vil det også være ønskeligt at teste jordprøver fra arealer, som har et forhøjet indhold af forureningskomponenter, der stammer fra liniekilder (f.eks. kloakledninger og vejstrækninger) og fra diffuse kilder (typisk luftforurening). En meget stor del af denne form for forurening (ca. 80%) skønnes at være forårsaget af meget få forureningskomponenter, f.eks. bly og vejsalt og vil sandsynligvis kunne repræsenteres af relativt få prøver i testgrundlaget.

Jord og restprodukter

Det er endvidere ønskeligt, at det faglige grundlag for opstilling af kriterier for nyttiggørelse også kommer til at omfatte et antal restprodukter. For nogle af disse, f.eks. kulflyveaske og affaldsforbrændingsslagge, er testgrundlaget på nuværende tidspunkt mere veludbygget end for forurenet jord. Det vil således være muligt i et vist omfang at indsamle og anvende allerede eksisterende resultater som en del af testgrundlaget for disse materialer. Under alle omstændigheder er det dog ønskeligt at teste udvalgte restprodukter samt at sikre, at der som et led i godkendelsen af »nye«, f.eks. behandlede/stabiliserede restprodukter foretages tilsvarende undersøgelser af disse.

Undersøgelsesstrategi

Samlet vurderes det således ønskeligt at tilvejebringe testresultater for et betydeligt antal prøver. Der er således behov for at udforme en undersøgelsesstrategi, som på faglig forsvarlig vis baseres på en prioritering og en løbende udbygning af testgrundlaget.

Testning

Strategien bør indebære, at der indsamles jord-, og restproduktprøver efter de ovennævnte principper. De indsamlede prøver bør testes på overensstemmelsesniveau, og et udvalgt udsnit heraf endvidere på karakteriseringsniveau. Som et led i karakteriseringstestningen bør der etableres kolonne og/eller lysimeterforsøg, hvor udvaskningen kan følges over længere tid, såvidt muligt under naturlige eller simuleret naturlige klimatiske og flowmæssige forhold. Lysimeterforsøg i stor skala er meget ressourcekrævende, og vil kun kunne udføres på et mindre udsnit af de ind samlede jord- og restproduktprøver. For kulflyveaske foreligger der alle rede et omfattende datamateriale fra lysimeterudvaskningsforsøg.

Feltforsøg

Det bør tilstræbes at udføre forsøg (eventuelt i form af feltforsøg på eksisterende nyttiggørelsesprojekter), hvor de fysiske parametre i de opstillede ligninger varieres, således at det kan kontrolleres, om koblingen mellem laboratorieforsøg og de faktiske fysiske scenarier kan beskrives på den forudsatte måde.

Organiske forureningskomponenter

Endelig, men som et meget centralt punkt, bør testning af udvaskningen af organiske stoffer fra forurenet jord indgå i det fremtidige arbejde. Dette forudsætter, at der foretages en massiv udviklingsindsats indenfor udvikling af tests til organiske stoffer. En række af de organiske forureningskomponenter, f.eks. klorerede opløsningsmidler, er flygtige, men nogle er også vandopløselige som f.eks. MTBE og derfor vigtige i relation til en udvaskningsproblematik. Der skal derfor udvikles tests, som kan anvendes på jord, som er forurenet med flygtige forbindelser. I hovedparten af de jordforureninger, som registreres i Danmark, er de primære forureningskomponenter organiske forbindelser.

7 Referencer

Allison, J.D. D.S. Brown & K.J. Novo-Gradac (1991): MINTEQA2/PRODEFA2. A geochemical assessment model for environmental systems: Version 3.0 user's manual. EPA/600/3-91/021. Environmental Research Laboratory, U.S. Environmental Protection Agency, Athens, Georgia 30605.

CEN (1996): Characterization of waste. Leaching. Compliance test for leaching of granular waste materials. Determination of the leaching of constituents from granular waste materials and sludges. Draft European Standard prEN 12457, CEN/TC 292.

Christensen. T.H. & P.E. Holm (1996): Sorption af tungmetaller. Kap. 8 i (Kjeldsen, P. & T.H. Christensen, Red.): Kemiske stoffers opførsel i jord og grundvand. Bind 1. Projekt om jord og grundvand fra Miljøstyrelsen Nr. 20 1996.

Hansen, L & E.F. Pedersen (1975): Drænvandsundersøgelser 1971-1974. Tidskr. Planteavl 79, 670-688.

Hjelmar, 0. (1990): Leachate from land disposal of coal fly ash. Waste Management & Research 8: 429-449.

Hjelmar, 0., M. Reuss, V. Pohjola & M. Wahlstróm (1986): Landdeponering af restprodukter fra forbrænding af kul og tørv. Miljøeffekter ved energiproduktion. Slutrapport for MIL-1 projektet. Nordisk Ministerråd.

Hjelmar, 0., E.Aa. Hansen, F. Larsen & H. Thomassen (1991): Leaching and soil/groundwater transport of contaminants from coal combustion residues. Final report to EFP, Elkraft A.m.b.A. & EF (DGXII) prepared by VKI. Energiministeriets Forskningsudvalg for produktion og fordeling af el og varme. Miljø og restprodukter. VKI, Hørsholm.

Hjelmar, 0. T.H. Christensen & K. Ludvigsen (1996): Indledende undersøgelse af mulighederne for at klassificere restprodukter til nyttiggørelse. Rapport til Miljøstyrelsen udarbejdet af VKI, Institut for Miljøteknolog på DTU og RGS 90.

Hjelmar, 0. & H. Thomassen (1992): Notat til Miljøstyrelsen vedrørende Rammeprogram til begrænsning af miljøskadelige stoffer i affald: Deponering af restprodukter fra kulfyrede kraftværker og affaldsforbrændingsanlæg. VKI, sagsnr.: 60.2662.

Hjelmar, 0. & R. Traberg (1995): Vejledning i valg og fortolkning af udvaskningstests for affaldsmaterialer. NT Techn. Report 272, Nordtest. Espoo, Finland.

Holm, P.E., 0. Hjelmar; N.K.J. Lehmann & 0.W. Asmussen (1997): Undersøgelse af mulighederne for at lade testning af stofudvaskning indgå i grundlaget for vurdering og klassificering af forurenet jord. Rapport til Miljøstyrelsen udarbejdet af VKI.

Holm. P.E.. T.H. Christensen. S.E. Lorenz. R.E. Hamon. H.C. Domingues. E.M. Sequeira & S.P. McGrath (1998): Measured soil water concentrations of cadmium and zink in plant pots and estimated leaching outflows from contarninated soils. Water, Air. and Soil Pollution 102: 105-115.

IAWG: Chandler, A.J.. T.T. Eighmy, J. Hartlén, 0. Hjelmar, D.S. Kosson, S.E. Saweil, H.A. van der Sloot & J. Vehlow (1997): Municipal solid waste incinerator residues. Studies in Environmental Science 67, Elsevier, Amsterdam.

Jensen, J., J. Bak & M.M. Larsen (1996): Tungmetaller i danske jorde. TEMA-rapport fra DMU, 199614. Miljø- og Energiministeriet, Danmarks Miljøundersøgelser, Silkeborg.

Johansson, L- & A.-M. Fällman (l993): Sampling and characterization of residual products. Part 1 - Sampling of residual products. NT Technical report 213, Nordtest, Espoo, Finland.

Kjeldsen, P. & T.H. Christensen (1996): Kemiske stoffers opførsel i jord og grundvand - en oversigt. Kap. 2 i (Kjeldsen, P. & Christensen, T.H., Red) Kemiske stoffers opførsel i jord og grundvand: Bind 1. Projekt om jord og grundvand fra Miljøstyrelsen Nr. 20 1996.

Lamm, C.G. (1971): Det danske jordarkiv. Særtryk af Tidsskrift for Planteavl 75: 703-720.

Leckie, J. (1997): Personlig kommunikation.

Lorenz, S.E., R.E. Hamon, P.E. Holm, H.C. Domingues, E.M. Sequeira; T.H. Christensen, & S.P. McGrath (1997): Cadmium and zinc in plants and soil solutions from contaminated soils. Plant and Soil, 189, 21-3 l

Miljøstyrelsen (1996a): Forurenet jord og uorganiske restprodukter. Betænkning fra Miljøstyrelsen nr. 1 1996.

Miljøstyrelsen (1996b): Kvalitetskriterier for underjord. Fase 1: Principper og indledende beregninger. Arbejdsrapport fra Miljøstyrelsen, Nr. 11 1996.

Miljøstyrelsen (1997): 1. udkast til Vejledning til myndigheder om rådgivning af beboere m.m. på lettere forurenede områder. Dateret Juni 1997.

Nielsen, E., P.B. Larsen, E. Hansen, 0. Ladefoged, 1- Mortensen, M. Strube & M. Poulsen (1995): Toksikologiske kvalitetskriterier for jord og drikkevand. Projekt om jord og grundvand fra Miljøstyrelsen Nr. 12, Udarbejdet af Levnedsmiddelstyrelsen, Institut for Toksikologi, Miljø- og Energiministeriet, København.

Nordtest (1995): Solid waste, granular inorganic material: Availability tests. Nordtest Method NT ENVIR 003, Espoo, Finland.

Nordtest (1996): Solid waste, particulate materials: Sampling. Nordtest Method NT ENVIR 004, Espoo, Finland.

Nordtest (1998): Solid waste. granular inorganic material: Compliance batch leaching test. Nordtest NT ENVIR 005. Espoo, Finland (under trykning).

Pedersen, E.F. (1982): Grundvandsundersøgelser på sandjord 1975-1979. Tidsskr. Planteavl 86, 543-565.

Reuss, M., 0. Hjelmar & K-0 Kusk (1983): Undersøgelse af slagger fra kulfyrede kraftværker. Miljørapport. Miljøstyrelsen, København.

Rhue, R. D. & W.H. Reve (1990): Exchange Capacity and Adsorbed-Cation Charge as Affected by Chloride and Perchlorate. Soil Sci. Am. J. 54: 705-708.

Sposito, G.; K.M. Holtzclaw; L. Charlet; C. Jouany & A.L. Page (1983): Sodium-Calcium and Sodium-Magnesium Exchange on Wyoming Bentonite in Perchlomte and Chloride Background Ionic Media. Soil Sci. Soc. Am. J. 47: 51-56.

Sposito, G. & K.M. Holtzclaw (1979): Copper(II) Complexation by Fulvic Acid Extracted From Sewage Sludge as Influenced by Nitrate Versus Perchlorate Background Ionic Media. Soil Sci. Soc. Am. J. 43: 47-51.

Suarez, D.L. & M.F. Zahow (l 989): Calcium-Magnesium Exchange Selectivity of Wyoming Montmorillonite in Chloride, Sulfate and Perchlorate Solutions. Soil Sci. Soc. Am. J. 53:52-57.

Van der Sloot, H.A., J. Wijkstra, A. van Dalen, H.A. Das, J. Slanina, J.J. Dekkers & G.D. Wals (1982): Leaching of trace elements from coal solid waste, ECN-120, ECN, Petten, The Netherlands.

Van der Sloot, H.A., E.E. van der Hoek, G.J. de Groot & R.N.J. Comans (1992): Classification of pulverized coal fly ash: Part 1. Leaching behaviour of coal fly ash. ECN-C-92-059, ECN, Petten, The Netherlands.

Van der Sloot, H.A., L. Heasman & Ph. Quevauviller (1997): Harmonization of Leaching/Extraction tests. Studies in Environmental Science 70. Elsevier, The Netherlands.
 

Bilag 1

Anvendelse af partielle analyser af restprodukter og jord

Notat vedrørende partiel og total analyse af faststofmatricer og kombination af disse med udvaskningstests

Ved fastsættelse af kriterier for nyttiggørelse, oprensning m.v. for jord og restprodukter er der traditionelt blevet anvendt data baseret på faststofanalyser. I mange tilfælde har analysemetoden ikke været specificeret, og resultatet er som regel blevet angivet som »totalanalyse«. I langt de fleste tilfælde, både hvor analysemetoden har været specificeret, og hvor den ikke har, er der benyttet en såkaldt partiel analyse, hvor jord- eller restproduktmatricen er blevet analyseret efter oplukning med 7M HNO3 ved kogning i 30 minutter ved 1 ato (DS 259).

Fordelene ved den partielle analyse efter oplukning med salpetersyre er, at der findes et betydeligt erfaringsmateriale med denne metode, at den er forholdsvis let at udføre, at den udføres på en forholdsvis stor faststofprøve, og at den ikke giver anledning til væsentlige arbejdsmiljøproblemer. Ulemperne er især, at den delmængde af totalindholdet, som måles ved metoden, afhænger af såvel analyseparameter som faststofmatrice, og at det derfor er svært at relatere resultatet til en fysisk virkelig situation. På den ene side er salpetersyreoplukningen alt for drastisk til at simulere nogen form for naturlig stofudvaskning, selv på langt sigt. På den anden side vil resultatet normalt ikke være et udtryk for det virkelige totalindhold af de målte komponenter i matricer, som indeholder silikater. Det eneste risikovurderings-scenarie, som umiddelbart kan relateres til analysering af en salpetersyreoplukket faststofprøve, er den situation, hvor prøven indtages gennem munden og efterfølgende opløses i mavesyre. Det er derfor vigtigt dels, at der ikke refereres til resultater af faststofanalyser foretaget efter salpetersyreoplukning som »totalanalyser«, dels at det altid klart fremgår, hvilken opluknings og analysemetode, der har været anvendt.

Et af alternativerne til den partielle oplukning med salpetersyre er oplukning med en blanding af flussyre (HF) og kongevand (HCI + HN03), hvor der koges under tryk i 1-2 timer ved 110 °C. Hovedfordelen ved denne metode er, at resultatet af den efterfølgende analyse for de fleste (men dog ikke alle) uorganiske komponenters vedkommende vil være et udtryk for jord- eller restproduktmatricens reelle totalindhold af disse. Resultaterne vil derfor i modsætning til resultaterne af partielle analyser kunne benyttes til opstilling af massebalancer og massestrømsanalyser. Til ulemperne hører dels, at der kun tages meget små prøvemængder i arbejde (0.2 g per gang), og at det derfor kan være svært at udtage en sådan prøve repræsentativt, dels at det af arbejdsmiljømæssige årsager er nødvendigt at tage specielle forholdsregler, når der arbejdes med flussyre, og at kun få laboratorier derfor ønsker at gøre dette.

Der findes også en række andre oplukningsmetoder, herunder bl.a. oplukning med andre kombinationer af stærke syrer og forskellige former for alkalismeltninger. En række af disse metoder er anvendelige til specielle formål og for specifikke parametre. Endvidere findes der en række ikke-destruktive analysemetoder til bestemmelse af totalindholdet af uorganiske komponenter i jord- og restproduktmatricer uden forudgående destruktion/oplukning af disse. Blandt sådanne metoder kan nævnes neutronaktiveringsanalyse (NNA) og forskellige former for røntgenfluorescens (XRF).

Idet der specielt lægges vægt på den hidtidige praksis og på de arbejdsmiljømæssige forhold, har Miljøstyrelsen valgt at benytte analysering efter partiel oplukning med salpetersyre efter DS 259 til at beskrive indholdet af en række komponenter i jord (og restprodukter) i forbindelse med reguleringen af generelle - herunder også overfladenære - anvendelser. Kriterierne er i den sammenhæng knyttet til scenarier, der beskriver helbredsmæssige risici. Under henvisning til ovenstående skal det anbefales, at oplukningsmetoden forud for analysering præciseres nøje for hver enkelt komponent. Derimod kan der for en række elementer anvendes såvel atomabsorptionsspektrofotometri (AAS) som ICP-teknikker til selve analyseringen. Der bør måske også gøres opmærksom på, at målinger, som er foretaget med opluknings- og/eller analysemetoder, som beskriver totalindholdet af en given komponent. også kan benyttes som dokumentation, såfremt den pågældende kriterieværdi overholdes. Risikoen for at overskride kriterieværdien vil selvfølgelig være større, når der benyttes analysemetoder, der bestemmer totalindholdet, end ved anvendelse af partielle analyser. Det er vigtigt, at analysemetoderne for det datamateriale, som benyttes til fastsættelse af kvalitetskriterierne, er veldokumenterede og svarer til de metoder. som foreskrives til kvalitetstestningen.

Ved anvendelser, som ikke er overfladenære. og hvor der ikke er mulighed for direkte kontakt med jorden/restprodukterne, er forureningsproblematikken i højere grad knyttet til risikoen for udvaskning og forurening af grundvand og/eller overfladevand med potentielt skadelige komponenter, jf. nærværende arbejde med at opstille kriterier baseret på stofudvaskning.

Det vil være hensigtsmæssigt at skabe og beskrive såvel en administrativ som en virkelig sammenhæng mellem kriterier baseret på partielle analyser og kriterier baseret på stofudvaskning. Den virkelige sammenhæng, som for nogle jordtypers og parametres vedkommende er blevet undersøgt i dette projekt, skal bl.a. benyttes til at sikre, at de forudsætninger, som er indbygget i det administrative system, er opfyldt. Ved fastsættelsen af jordkvalitetskriterier på baggrund af partiel oplukning og analyse er det implicit antaget (men vistnok ikke undersøgt eller dokumenteret), at stofudvaskningen fra en jordtype, som overholder kvalitetskravet (og som derfor må anvendes frit), vil være uproblematisk. Dette er sikkert korrekt i langt de fleste tilfælde, men det bør dokumenteres/sandsynliggøres.
 

Bilag 2

Kvalitetskriterier for grundvand under forurenede grunde

(Miljøstyrelsens udkast til Vejledning om oprydning af forurenede lokaliteter, 9. oktober 1997)

(Tabel - 55 Kb)
 

Bilag 3

Udvalgte udvaskningsdata for kulflyveaske HF1

(Tabel - 46 kb)

(Tabel - 12 kb)
 

Bilag 4

Kornstørrelsesfordelingskurver, rapport fra Geoteknisk Institut

Geoteknisk Institut

VKI - jordprøver

Resultater af laboratorieforsøg

Rapport nr. 1, 1997-07-21

Udarbejdet for
VKI Att: Nikolaj Lehmann
Agern Alle 11
2970 Hørsholm
Udarbejdet af
Jens Ludvig Sørensen
Kontrolleret af John L. Christensen
Kundens reference Sag nr. 16014205

Rapport

Nærværende rapport omhandler resultaterne af de laboratorieforsøg som vi i henhold til aftale har udført for 9 stk. jordprøver, mærket Pr.1, Pr.2, Pr.3, Pr.6, Pr.7, Pr.10, Pr.13, Pr.14 og Pr.15.

For de modtagne prøver er der i Geoteknisk Instituts laboratorium udført bestemmelse af kornfordelingen (sigte og slemmeanalyse). Resultaterne fremgår af bilag 1-3.

De aktuelle forsøg er udført i overensstemmelse med ASTM.

Bilag: Bilag, 1-3: Kornfordelingskurver.

(Bilag 1. Klassifikation - Prøve 1-3. - 43 kb)

(Bilag 2. Klassifikation - Prøve 6-7 og 10. - 43 kb)

(Bilag 3. Klassifikation - Prøve 13-15. - 43 kb)
 

Bilag 5

Partielt indhold i jordprøver

Analyse af jordprøver foretaget efter partiel oplukning med saltpetersyre (DS259)
(Tabel - 31 Kb)
 

Bilag 6

Anvendte analysemetoder

JORD

BESTEMMELSE AF ARSEN I JORD

PRINCIP:

Forbehandling: Prøvematerialet homogeniseres.

Destruktion: En repræsentativt udtaget delprøve af det foreliggende prøvemateriale afvejes i specialrensede glasflasker. Der tilsættes 7 M salpetersyre. Prøveblandingen destrueres under tryk ved opvarmning i autoklave til 120°C (200 kPa) i 30 minutter. Blindprøver samt referencemateriale destrueres parallelt med prøverne.

Analyse:
De destruerede prøver analyseres ved hjælp af atomabsorptionsspektrometri med hydridteknik (HAAS) under anvendelse af natriumborhydrid, idet der anvendes baggrundskorrektion og standardadditionsteknik.

REFERENCE:
Destruktion; Dansk Standard DS 259.

Måling ved HAAS; Standard Methods for the Examination of Water and Wastewater, 3114 B, 18th edition (1992). Perkin Elmer Analytical Methods using the MHS Mercury/hydride System 1979.

DETEKTIONSGRÆNSER:
Analysedetektionsgrænserne er følgende bestemt ved HAAS:
As: 0,2 mg/kg.

INTERN KVALITETSKONTROL
Resultaterne er kontrolleret ved samtidig analyse af syntetiske og naturlige referencematerialer.

USIKKERHED:
Ved kontrolanalyse er der en analyseusikkerhed, CVTotal, på 10-15 % for As bestemt ved HAAS.

SLAMJORD.MDS 010695/ACE

PERKOLAT

BESTEMMELSE AF ARSEN I PERKOLAT

PRINCIP:
Forbehandling: Alle vandige prøver konserveres med suprapur salpetersyre til pH < 2 og opbevares ved stuetemperatur.

Analyse:
As: Prøverne analyseres ved hjælp af atomabsorptionsspektrometri med hydridteknik (HAAS) under anvendelse af natriumborhydrid, idet der anvendes baggrundskorrektion og standardadditionsteknik. Forud for måling reduceres en delprøve med saltsyre, kaliumiodid og ascorbinsyre.

REFERENCER:
Måling ved HAAS; ISO/DIS 11969. Standard Methods for the Examination of Water and Wastewater, 3114 B, 18th edition (1992). Perkin Elmer Analytical Methods using the NM Mercury/hydride System 1979.

DETEKTIONSGRÆNSER:
Analysedetektionsgrænserne er følgende bestemt ved HAAS: As: 0,1 µg/l.

INTERN KVALITETSKONTROL:
Resultaterne er kontrolleret ved samtidig analyse af vandige referencematerialer.

USIKKERHED:
Ved kontrolanalyse er der en analyseusikkerhed, CVTtotal, på 2-8 %, dog 5-15 % for As bestemt ved
HAAS.

VAND.MD2 010695/ACE

BESTEMMELSE AF NITRIT OG NITRAT-NITROGEN (NO2 + NO3-N)

PRINCIP: Summen af nitrit og nitrat bestemmes ved reduktion af prøvens indhold af nitrat til nitrit på en cadmiumkolorne. Den damede nitrit reagerer med sulfanilamid til en diazoforbindelse, der kobles med N-(1-naphthyl)-ethylendiamin og danner et rødt azofarvestof, hvis absorbans måles ved 545 mn. Analysen er en automatiseret version af DS 223.

REFERENCE: DS 223:1975

DETEKTIONSGRÆNSE: 0,005 mg/l

INTERN KVALITETSKONTROL: Metoden kontrolleres ved samtidig analyse af syntetisk kontrolprøve.

USIKKERHED: Ved kontrolanalyse af syntetiske kontrolprøver er der en analyseusikkerhed indenfor dagen, CVw, 1-2% og mellem dagene, CVB, 4-7%.

NO2NO3.K15 170796/KIH

BESTEMMELSE AF CHLORID (CF)

PRINCIP: Prøvens indhold af chlorid bestemmes ved titrering med sølvnitrat, hvor ækvivalenspunktet bestemmes ved måling af en sølvelektrodes potentiale.

REFERENCE: DS 239:1984

DETEKTIONSGRÆNSE: 1 mg/l

INTERN KVALITETSKONTROL: Metoden kontrolleres ved samtidig analyse af syntetisk kontrolprøve.

USIKKERHED: Ved kontrolanalyse af syntetiske kontrolprøver er der en analyseusikkerhed indenfor dagen, CVw 0,2-0,5% og mellem dagene, CVB I - 1,5%.

CLK12 170796/KIH

BESTEMMELSE AF ORTHOPHOSPHAT (o-P)

PRINCIP: Den filtrerede (GF/A) prøves indhold af ortho-phosphat bestemmes ved reaktion med ammoniummolybdat der under katalytisk indvirkning af kaliumantimonyltartrat reduceres af askorbinsyre til molybdænblåt, hvis absorbans måles ved 880 nm.

REFERENCE: DS 291:1985

DETEKTIONSGRÆNSE: 0,005 mg/l

INTERN KVALITETSKONTROL: Metoden kontrolleres ved samtidig analyse af syntetisk kontrolprøve.

USIKKERHED: Ved kontrolanalyse af syntetiske kontrolprøver er der en analyseusikkerhed indenfor dagen, CVw 0,5-1% og mellem dagene, CVB 1-3%.

OP.K21 170796/KIH

BESTEMMELSE AF ALKALINITET

PRINCIP: Bestemmelsen af alkaliniteten foretages ved en potentiometrisk titrering med saltsyre. Prøvens alkalinitet defineres som det antal mmol hydrogenioner, der forbruges pr. liter for at nå ækvivalenspunktet for omdannelse af hydrogencarbonat til carbondioxid, dvs. til pH 4 - 5 .

REFERENCE: DS 253:1977

DETEKTIONSGRÆNSE: 0,1 MMOL/l

INTERN KVALITETSKONTROL: Metoden kontrolleres ved samtidig analyse af syntetisk kontrolprøve.

USIKKERHED: Ved kontrolanalyse af syntetiske kontrolprøver er der en analyseusikkerhed indenfor dagen, CVw, 0,3-0,5% og mellem dagene, CVB, 1-1,5%.

ALK.K13 170796/KIH

BESTEMMELSE AF IKKE-FLYGTIGT ORGANISK KULSTOF (NVOC) I VAND

PRINCIP: Prøven tilsættes syre til pH £ 2, hvorefter prøven blæses fri for C02 og flygtige organiske forbindelser med N2. Prøvens indhold af organiske forbindelser oxideres katalytisk ved 680°C og dannet C02 kvantificeres ved IR-spektrofotometri. Partikler indtil 0,5 mm i diameter medbestemmes. Der benyttes et Dohrmann DC-190 apparat ved analysen. Der foretages dobbeltbestemmelser. Faste prøver kan bestemmes efter opslemning i vand.

REFERENCE: Standard Methods 53 10 A + B .

DETEKTIONSGRÆNSE: 1 mg/l C og 0,5 mg/g C.

INTERN KVALITETSKONTROL: Metoden kontrolleres ved samtidig analyse af certificeret kontrolprøve.

USIKKERHED: Ved kontrolanalyse af syntetiske kontrolprøver er der en analyseusikkerhed indenfor dagen, CVW, 1,4% og mellem dagene, CVB, 1,9%.

T6 031095/HPD

BESTEMMELSE AF IKKE-FLYGTIGT ORGANISK KULSTOF I VAND OG JORD

PRINCIP: Prøven tilsættes saltsyre til pH £ 2, hvorefter prøven blæses fri for CO2 og flygtige organiske forbindelser med O2. Prøvens indhold af organiske forbindelser oxideres katalytisk ved 680°C, og dannet CO2 kvantificeres ved IR-spektrofotometri. Der foretages gentagne bestemmelser. Der benyttes et Shimadzu 5000A instrument ved analysen.

REFERENCE: Standard Methods 5310 A + B.

DETEKTIONSGRÆNSE: 0,1 mg/l C.

INTERN KVALITETSKONTROL: Metoden kontrolleres ved samtidig analyse af syntetisk kontrolprøve.

USIKKERHED: Ved kontrolanalyse af syntetiske kontrolprøver er der en analyseusikkerhed indenfor dagen, CVW, 2,08 % og mellem dagene, CVB, 2,12 % .

1997-02/hpd/nvoc-shi.mat

OM PLASMATEKNIK

ICP-AES

Er emissionsspektrofotometri med induktiv koblet plasma. Plasmaen dannes af argongas som flyder gennem et radiofrekvensfelt og holdes i delvis ioniseret tilstand dvs at gasen optræder som elektrisk ladede partikler. Gassen opvarmes til ca. 10000"C. Ved denne temperatur afgiver de fleste grundstoffer lys af en bestemt bølgelængde, hvilket kan måles og anvendes til kvantitativ bestemmelse.

Prøven, som skal analyseres, ledes ind i plasmaen i form af en aerosol af fine væskedråber. Lyset fra de forskellige grundelementer opdeles i forskellige bølgelængder ved hjælp af et gitter og opfanges herefter i en lysfølsom detektor, én bølgelængde for hvert grundstof i prøven. På denne måde er man i stand til at bestemme op til 40 forskellige grundstoffer på én gang. I følsomhed kan ICP-AES sammenlignes med flammeatomabsorption, dvs en detektionsgrænser på µg/l niveau.

ICP-MS

Der anvendes en lignende plasma som ved ICP-A-ES, men den anvendes her for at overføre grundelementerne til ioner, som derefter separeres efter atommasse i et massespektrometer. På denne måde kan man bestemme et hvilket som helst grundstof i en prøve. Den centrale del i ICPMS-udstyret er den interface, som leder ionerne fra plasmaen ind i massespektrometerets højvacuum-kammer. Følsomheden er for de fleste grundstoffer langt højere ved ICP-MS end ved ICP-AES. dvs at for de fleste grundstoffer er detektiongrænsen ved anvendelse af ICP-MS af størrelsesordenen µg/l eller mindre.

Detektiongrænser for grundstoffer analyseret ved ICP-AES

Ca: < 200 µg/l
Fe: < 10 µg/l
K: < 500 µg/l
Mg: < 80 µg/l
Na: < 120 µg/l
S: < 160 µg/l

Detektiongrænser for grundstoffer analyseret ved ICP-MS

Al: < 1 µg/l
As: < 1 µg/l
Ba: < 0,2 µg/l
Cd: < 0,05 µg/l
Co: < 0,05 µg/l
Cr: < 0,5 µg/l
Cu: < 1 µg/l
Hg: < 0,05 µg/l
Mn: < 0,2 µg/l
Ni: < 0,5 µg/l
Pb: < 0,2 µg/l
 

Bilag 7

Resultater af tidsforsøg og udvaskningsforsøg på jord

(Bilag 7, side 109. Resultater af forsøg - Stofkoncentration i eluaterne som funktion af tiden. 26 Kb)

(Bilag 7, side 110. CEN to-trin batchudvaskningstest - Faststofprøve: 1 - Roskilde forsøgsstation. 51 Kb)

(Bilag 7, side 111. CEN to-trin batchudvaskningstest - Faststofprøve: 2 - Roskilde forsøgsstation. 46 Kb)

(Bilag 7, side 112. CEN to-trin batchudvaskningstest - Faststofprøve: 3 - Roskilde forsøgsstation. 45 Kb)

(Bilag 7, side 113. CEN to-trin batchudvaskningstest - Faststofprøve: 6 - Flakkebjerg pkt. 4. 46 Kb)

(Bilag 7, side 114. CEN to-trin batchudvaskningstest - Faststofprøve: 7 - Roskilde grusgrav. 46 Kb)

(Bilag 7, side 115. CEN to-trin batchudvaskningstest - Faststofprøve: 10 - Nørremark, Flakkeb. pH 5.6. 51 Kb)

(Bilag 7, side 116. CEN to-trin batchudvaskningstest - Faststofprøve: 13 - Varde. 51 Kb)

(Bilag 7, side 117. CEN to-trin batchudvaskningstest - Faststofprøve: 14 - Byjord. 51 Kb)

(Bilag 7, side 118. CEN to-trin batchudvaskningstest - Faststofprøve: 15 - Asserbo. 46 Kb)

(Bilag 7, side 119. CEN to-trin batchudvaskningstest - Faststofprøve: 16 - Byjord PbL. 51 Kb)

(Bilag 7, side 120. Blind. Koncentrationer i det anvendte udvaskningsmedie (0,001 M CaCl2). - 25 Kb)

(Bilag 7, side 121. Korrigeret udvaskning af klorid fra uforurenede af jordprøver. 20 Kb)
 

Bilag 8

Indledende kolonneforsøg med jord

Indledende forsøg med testning af jord i kolonne

Det primære formål med disse forsøg har været at undersøge, hvorvidt det er muligt direkte at anvende samme kolonnetest til jord, som anvendes testning af restprodukter. Det er blandt andet nødvendigt, at der kan etableres en god gennemstrømning af materialet i kolonnen samtidig med, at der opnås en optimal kontakt mellem jord og væske. Da de største strømningsproblemer kan forventes med lerede jordtyper, er sådanne blevet anvendt i forsøgene.

Teknisk beskrivelse af opstillingen af kolonneforsøg

Til hvert kolonneforsøg blev der anvendt en polycarbonatkolonne med diameteren 10 cm og højden 50 cm. Bunden dækkedes med et 2 cm lag finkornet sand. Herefter placeres ca. 5000 g jord (på tørstofbasis) svarende til en kolonnehøjde på ca. 40 cm i kolonnen. Prøvematerialet indstampedes forsigtigt lagvis for at sikre tæthed i kolonnen uden luftlommer m.v. Til dette formål anvendtes en plastikstav. Efter pakningen placeredes et dæksel udformet som et stempel i toppen af kolonnen, som forinden var smurt med siliconefedt. I dækslet og på den faste bund var der monteret slangestudse, hvorpå der spændtes 3 mm polyethylenslange. Forsøgene kørtes i upflow, dvs indpumpningen af udvaskningsmediet skete i bunden af kolonnen og eluatet blev udtaget fra toppen. Ved upflow mindskes risikoen for uensartet strømning som følge af kanaldannelse. Via en slangepumpe tilførtes udvaskningsmediet fra en plastdunk. Fra toppen af kolonnen ledtes eluatet til en syreskyllet plastflaske. Under forsøget overvågedes flowhastigheden jævnligt til beregning af udvaskningsmediets opholdstid og udviklingen i L/S-forholdet. Endvidere blev der regelmæssigt målt pH og ledningsevne.

Forsøg 1: Testning af leret jord

Til forsøget blev der anvendt 5700 g våd prøve ASLL med et tørstof-indhold (TS) på 870,2 g TS/ kg våd prøve. Prøven undergik ikke nogen homogenisering eller sigtning/knusning forud for forsøget. Som udvaskningsmedie anvendtes demineraliseret vand (DMV), og den flowhastigheden var 300 ml/døgn, som typisk anvendes til kolonneudvaskningsforsøg med restprodukter.

Efter en pumpetid på 6 timer kunne det tydeligt ses, at udvaskningsmediet ikke bevægede sig i en jævn front gennem prøvematerialet i kolonnen, men havde tendens til at danne kanaler langs kolonnens inderside. Efter denne iagttagelse blev de dannede kanaler fjernet og prøven homogeniseret ved en 10 minutters vibrationsbehandling af kolonnen med prøvematerialet i. Dette har man haft gode erfaringer med ved tidligere kolonneforsøg på VKI. Herudover blev flowhastigheden nedsat til omkring 100 ml/døgn for at mindske trykket i systemet og dermed medvirke til en mere ensartet gennemstrømning af kolonnen.

Efter endnu 2 timers pumpetid blev det konstateret, at vibrationsbehandlingen ikke havde haft nogen effekt, idet der dannedes nye kanaler langs kolonnevæggen. Jordprøven blev taget ud af kolonnen og homogeniseret i rørmaskine. Ved tømning af kolonnen var jorden tydeligvis kun vandmættet i jordkolonnens periferi, hvilket indikerede, at der udelukkende havde været randstrømning i kolonne. Efter homogeniseringen blev jorden atter pakket i kolonnen ved indstampning af små portioner ad gangen. Desuden blev pumpehastigheden sat yderligere ned til 50 ml/døgn. Efter 12 timers pumpning blev det observeret, at kun de første 4 cm af jorden i kolonnen blev gennemvædet, samtidig med at der over den gennemvædede jord var opstået en væskelomme, som pressede den ovenstående jord op gennem kolonnerøret. Prøvemængden blev efterfølgende reduceret og højden i kolonne dermed omtrent halveret med henblik på at formindske modstanden. For at undgå at kolonnematerialet pressedes ud, blev dækslet fastspændt v.h..a. en stopklods, hvorefter flowet blev genetableret. Efter 12 timer blev det konstateret, at indpumpningsslangen var sprunget af. Med et manometer blev det hydraliske tryk i pumpeslangen målt til 1,9 bar overtryk. Det blev konkluderet. at mulighederne for at udføre kolonneforsøg med jord med et lerindhold som den undersøgte prøves er stærkt begrænsede.

Forsøg 2: Testning af leret jord med større sandindhold

Jordprøven PbM har samme lerindhold som den ovenfor undersøgte jord, men adskiller texturmæssigt betydeligt fra denne, bl.a. ved at have et større indhold af groft sand. Det blev derfor besluttet at gentage forsøget med jordprøven PbM med samme opstilling som beskrevet ovenfor. Den benyttede kolonnehøjde var ca. 20 cm.

Som udvaskningsmedie anvendtes DMV, og der var, i modsætning til ved AsLL-prøven, ingen vanskeligheder med at opnå et flow igennem kolonnen, selv ved en strømning på 100 ml/døgn. For at sikre, at gennemstrømningen ikke blot foregik i kanaler, blev der udført et tracer/gennembrydningsforsøg. Til formålet blev benyttet et udvaskningsmedie bestående af en opløsning af 0,25 g/l Rodamin (farvestof) samt 3 g/l NaCl. Klorid, målt som ledningsevne i udløbet, benyttedes til bestemmelse af gennembrudstiden for den gennemstrømmende væske, mens Rodanin anvendtes til at undersøge strømningsvejene. Flowhastigheden blev sat til 170 ml/døgn og ledningsevne samt farve i udløbet blev registreret jævnligt.

Resultaterne af målingerne af ledningsevnen i udløbet fra kolonnen fremgår af tabel 1. Den procentvise ledningsevne i forhold til indløbsværdien, korrigeret for baggrundsværdien er afbildet som funktion af tiden i figur 1. Desuden er der i figur I ligeledes optegnet den tilnærmede beskrivelse af éndimensional mættet strømning i kolonnen (fuld optrukket linje). Som det ses af figuren, er der fuldt gennembrud efter knap 6 dage. For mættet, homogen strømning svarer gennembrudstiden til det tidspunkt, hvor ledningsevnen i udløbet udgør 50% af ledningsevnen i indløbet. Antages dette at gælde, er gennembrudstiden T, for klorid i kolonnen ca. 2 døgn. Den effektive porøsitet i kolonnen kan herefter udregnes på følgende måde:

n = (Tg * Q) / VTotal,jord <=> n = 0,25

Tabel 1. Ledningsevne målt i udløbet af kolonnen.

Dato/tid tid (døgn) K udløb (mS/cm)
5-20-97 18:20
5-21-97 11:20
5-21-97 16:50
5-22-97 10:09
5-22-97 14:37
5-22-97 16:10
5-22-97 21:05
5-23-97 9:14
5-23-97 12:53
5-23-97 17:14
5-25-97 8:52
5-26-97 9:52
5-26-97 16:21
5-27-97 11:11
0
0,71
0,94
1,66
1,85
1,91
2,11
2,62
2,77
2,95
4,61
5,65
5,92
6,70

0,77
0,76
1,5
2,8
3,1
3,5
4,0
4,4
4,6
5,1
5,8
5,4
5,8

Det fundne porevolumen på 0,25 svarer pænt overens med typiske værdier for den effektive porøsitet i lerede jorde. Farvestoffronten var stærkt forsinket i forhold til kloriden, hvilket skyldes sorption.

I den transportmodel, som anvendtes til beskrivelsen af kurven på figur 1, indgår Peclet-tallet. Pe, der defineret som følger:

Pe = (Vp*L)/D

hvor D er dispersionen, Vp porevandshastigheden og L kolonnelængden (L=20 cm). Den tilpassede kurve giver en løsning for D og Vp på henholdsvis 0, 0006 M2 /d og 0.075 n,/d. Hermed fås Peclet-tal på Pe = 21 hvilket antyder, at stoftransporten primært sker ved advektion, men at molekylær diffusion ikke kan negligeres (Hjelmar & Traberg, 1995). Den fundne løsning for transportmodellen antyder ligeledes, at der sker en vis dispersion i kolonnen, og at der dermed er en vis spredning på opholdstiden for klorid i kolonnen. Dispersion beskriver spredningen af stoffet fra den overordnede strømningsretning som følge af transport i et porøst medie. Specifikt for kolonneforsøg forventes randflow også at bidrage til dispersionen, hvilket sandsynligvis er forklaringen på forsinkelsen i det fulde gennembrud i forhold til modellen (se figur 1). Diffusionen får først betydning ved lave porevandshastigheder. Den fundne Vp er forholdsvis lav, hvilket antyder, at diffusion kan have nogen betydning for stoftransporten i kolonnen. Resultaterne viser dog også, at klorid-transporten i kolonne er forholdsvis konservativ, dvs, at strønmingshastigheden er forholdsvis ensartet i kolonnen. Det tidlige gennembrud af klorid i udløbet kan enten skyldes uensartet strømning eller det forhold, at homogeniseringen af jordprøven har reduceret jordens oprindelige porevolumen. Det er I praksis vanskeligt at opnå en absolut homogen strømning, og der er sandsynligvis tale om en kombination af begge årsager.

På grund af en meget begrænset bevægelse af farvefronten i kolonne blev forsøget stoppet. Til verifikation af, at strømningen ikke blot foregik i delområder af kolonne, blev jordprøven taget ud af kolonnen i sin helhed og »skåret« i 2 cm tykke skiver. Fra udvalgte skiver blev der udtaget 9 delprøver, som efterfølgende blev opslemmet i DMV ved L/S = 2,5 l/kg, hvorefter ledningsevnen blev målt. En delprøve af den samme jord, som ikke indgik i kolonneforsøget, blev ligeledes opslemmet i DMV ved L/S = 2,5 l/kg og benyttet som reference.

Figur 1
Ledningsevne i udløb i procent af ledningsevne i indløb som funktion af tiden.

(Figur 1 - 8 Kb)

De målte ledningsevner i samtlige prøver er vist i tabel 3. Det ses af resultaterne, at de målte ledningsevner i eluaterne fra forsøgene med kolonnejorden alle er større end referencen, og af samme størrelsesorden, når prøve 4 undtages. Resultaterne viser, at de fra kolonnen udtagne delprøver alle har været i kontakt med udvaskningsmediet, og alt tyder således på, at der generelt har været en god kontakt mellem jord og væske i kolonnen. I forbindelse med karakteriseringstestning af mere grovkornet jord synes denne jordtype således godt at kunne undersøges ved hjælp af kolonneforsøg.

Tabel 3
Ledningsevne i eluater fra udvaskningsforsøg foretaget på skiver af jord fra kolonneforsøg samt på referencejord.

Prøve Ledningsevne i µS/cm
l 610
2 630
3 650
4 280
5 580
6 530
7 520
8 520
9 500
Reference 140

 

Bilag 9

Scenarieberegninger for kulflyveasken HF1

Oversigt over parametervalg til scenarieberegninger
(Skema - 34 Kb)

Beregningseksempel for acceptkriterier for kulflyveaske HF1

Klorid Veje   GK = 250 mg/l
Parameter Beregning

1

Beregning

2

Beregning

3

Beregning

4

GK
F
P
NR
l
d
H
250 mg/l
10
  1
10
0.2 m/år
1.5 t/m3
1 m
250 mg/l
10
  1
10
0.7 m/år
1.5 t/m3
1 m
250 mg/l
10
  1
10
0.2 m/år
1.6 t/m3
1 m
250 mg/l
10
  1
10
0.7 m/år
1.6 t/m3
1 m
Tk (år)
1 (L/S)k: 0.013 l/kg 0.047 l/kg 0.013 l/kg 0.044 l/kg
3 (L/S)k: 0.040 l/kg 0.14 l/kg 0.038 l/kg 0.13 l/kg
10 (L/S)k: 0.13 l/kg 0.47 l/kg 0.13 l/kg 0.44 l/kg
25 (L/S)k: 0.33 l/kg 1.17 l/kg 0.31 l/kg 1.09 l/kg
1 MSA 333 mg/kg 1167 mg/kg 313 mg/kg 1094 mg/kg
3 MSA 1000 mg/kg 3500 mg/kg 938 mg/kg 3281 mg/kg
10 MSA 3333 mg/kg 11667 mg/kg 3125 mg/kg 10938 mg/kg
25 MSA 8333 mg/kg 29167 mg/kg 7813 mg/kg 27344 mg/kg
Tk (år)
1 (UM)k: 1 mg/kg 13 mg/kg 1 mg/kg 13 mg/kg
3 (UM)k: 13 mg/kg 16 mg/kg 13 mg/kg 13 mg/kg
10 (UM)k: 13 mg/kg 21 mg/kg 13 mg/kg 21 mg/kg
25 (UM)k: 19 mg/kg 24 mg/kg 19 mg/kg 24 mg/kg
1 (L/S)aflæst: 0.015 l/kg 0.13 l/kg 0.015 l/kg 0.13 l/kg
3 (L/S)aflæst: 0.13 l/kg 0.19 l/kg 0.13 l/kg 0.13 l/kg
10 (L/S)aflæst: 0.13 l/kg 0.51 l/kg 0.13 l/kg 0.51 l/kg
25 (L/S)aflæst: 0.35 l/kg 1.24 l/kg 0.32 l/kg 1.24 l/kg
1 UMk/MSA 0.0030 0.0111 0.0032 0.0119
3 UMk/MSA 0.0130 0.0046 0.0139 0.0040
10 UMk/MSA 0.0039 0.0018 0.0042 0.0019
25 UMk/MSA 0.0023 0.0008 0.0024 0.0009
1 C middel 25000 mg/l 25000 mg/l 25000 mg/l 25000 mg/l
3 C middel 25000 mg/l 25000 mg/l 25000 mg/l 25000 mg/l
10 C middel 25000 mg/l 25000 mg/l 25000 mg/l 25000 mg/l
25 C middel 25000 mg/l 25000 mg/l 25000 mg/l 25000 mg/l
(L/S)k = TK* l(NR*d*H)C middel = MSA/(L/S)k = GK*F*P*NR
MSA = GK* F* P*Tk* I/(d*H)
(UM)k = Akkumuleret udvasket mængde ved L/S = (L/S)k

Beregningseksempel for acceptkriterier for kulflyveaske HF1

Arsen Veje   GK = 0.009 mg/l
Parameter Beregning

1

Beregning

2

Beregning

3

Beregning

4

GK
F
P
NR
l
d
H
0.009 mg/l
10
  1
10
0.2 m/år
1.5 t/m3
1 m
0.009 mg/l
10
  1
10
0.7 m/år
1.5 t/m3
1 m
0.009 mg/l
10
  1
10
0.2 m/år
1.6 t/m3
1 m
0.009 mg/l
10
  1
10
0.7 m/år
1.6 t/m3
1 m
Tk (år)
1 (L/S): 0.013 l/kg 0.047 l/kg 0.013 l/kg 0.044 l/kg
3 (L/S): 0.040 l/kg 0.14 l/kg 0.38 l/kg 0.13 l/kg
10 (L/S): 0.13 l/kg 0.47 l/kg 0.13 l/kg 0.44 l/kg
25 (L/S): 0.33 l/kg 1.17 l/kg 0.31 l/kg 1.09 l/kg
1 MSA: 0.012 mg/kg 0.042 mg/kg 0.011 mg/kg 0.039 mg/kg
3 MSA: 0.036 mg/kg 0.13 mg/kg 0.034 mg/kg 0.12 mg/kg
10 MSA: 0.12 mg/kg 0.42 mg/kg 0.11 mg/kg 0.39 mg/kg
25 MSA: 0.3 mg/kg 1.05 mg/kg 0.28 mg/kg 0.98 mg/kg
Tk (år)
1 (UM)k: 0.0004 mg/kg 0.0033 mg/kg 0.0004 mg/kg 0.0033 mg/kg
3 (UM)k: 0.0033 mg/kg 0.0067 mg/kg 0.0033 mg/kg 0.0033 mg/kg
10 (UM)k: 0.0033 mg/kg 0.025 mg/kg 0.0033 mg/kg 0.025 mg/kg
25 (UM)k: 0.015 mg/kg 0.064 mg/kg 0.014 mg/kg 0.064 mg/kg
1 (L/S)aflæst: 0.015 l/kg 0.13 l/kg 0.015 l/kg 0.13 l/kg
3 (L/S)aflæst: 0.13 l/kg 0.19 l/kg 0.13 l/kg 0.13 l/kg
10 (L/S)aflæst: 0.13 l/kg 0.51 l/kg 0.13 l/kg 0.51 l/kg
25 (L/S)aflæst: 0.35 l/kg 1.24 l/kg 0.32 l/kg 1.24 l/kg
1 UMk/MSA: 0.033 0.0179 0.0036 0.084
3 UMk/MSA: 0.092 0.0053 0.10 0.028
10 UMk/MSA: 0.028 0.0060 0.029 0.063
25 UMk/MSA: 0.050 0.061 0.0050 0.065
1 C middel 0.90 mg/l 0.90 mg/l 0.90 mg/l 0.90 mg/l
3 C middel 0.90 mg/l 0.90 mg/l 0.90 mg/l 0.90 mg/l
10 C middel 0.90 mg/l 0.90 mg/l 0.90 mg/l 0.90 mg/l
25 C middel 0.90 mg/l 0.90 mg/l 0.90 mg/l 0.90 mg/l
(L/S)k = Tk*l(NR*d*H)C middel = MSA/(L/S)k = GK*F*P*NR
MSA = GK* F* P*Tk* I/(d*H)
(UM)k = Akkumuleret udvasket mængde ved L/S = (L/S)k

Beregningseksempel for acceptkriterier for kulflyveaske HF1

Krom Veje   GK = 0.05 mg/l
Parameter Beregning

1

Beregning

2

Beregning

3

Beregning

4

GK
F
P
NR
l
d
h
0.05 mg/l
10
1
10
0.2 m/år
1.5 t/m3
1 m
0.05 mg/l
10
1
10
0.7 m/år
1.5 t/m3
1 m
0.05 mg/l
10
1
10
0.2 m/år
1.6 t/m3
1 m
0.05 mg/l
10
1
10
0.7 m/år
1.6 t/m3
1 m
Tk (år)
1 (L/S)k: 0.013 l/kg 0.047 l/kg 0.013 l/kg 0.044 l/kg
3 (L/S)k: 0.040 l/kg 0.14 l/kg 0.38 l/kg 0.13 l/kg
10 (L/S)k: 0.13 l/kg 0.47 l/kg 0.13 l/kg 0.44 l/kg
25 (L/S)k: 0.33 l/kg 1.17 l/kg 0.31 l/kg 1.09 l/kg
1 MSA: 0.067 mg/kg 0.23 mg/kg 0.063 mg/kg 0.22 mg/kg
3 MSA: 0.20 mg/kg 0.70 mg/kg 0.19 mg/kg 0.66 mg/kg
10 MSA: 0.67 mg/kg 2.3 mg/kg 0.63 mg/kg 2.2 mg/kg
25 MSA: 1.7 mg/kg 5.8 mg/kg 1.6 mg/kg 5.5 mg/kg
Tk (år)
1 (UM)k: 0.24 mg/kg 1.9 mg/kg 0.24 mg/kg 1.9 mg/kg
3 (UM)k: 1.9 mg/kg 2.5 mg/kg 1.9 mg/kg 1.9 mg/kg
10 (UM)k: 1.9 mg/kg 3.8 mg/kg 1.9 mg/kg 3.8 mg/kg
25 (UM)k: 3.4 mg/kg 4.5 mg/kg 3.2 mg/kg 4.5 mg/kg
1 (L/S)aflæst: 0.015 l/kg 0.13 l/kg 0.015 l/kg 0.13 l/kg
3 (L/S)aflæst: 0.13 l/kg 0.19 l/kg 0.13 l/kg 0.13 l/kg
10 (L/S)aflæst: 0.13 l/kg 0.51 l/kg 0.13 l/kg 0.51 l/kg
25 (L/S)aflæst: 0.35 l/kg 1.24 l/kg 0.32 l/kg 1.24 l/kg
1 UMk/MSA 3.6 8.1 3.8 8.7
3 UMk/MSA 9.5 3.6 10 2.9
10 UMk/MSA 2.9 1.6 3.0 1.7
25 UMk/MSA 2.0 0.77 2.0 0.82
1 C middel 5 mg/l 5 mg/l 5 mg/l 5 mg/l
3 C middel 5 mg/l 5 mg/l 5 mg/l 5 mg/l
10 C middel 5 mg/l 5 mg/l 5 mg/l 5 mg/l
25 C middel 5 mg/l 5 mg/l 5 mg/l 5 mg/l
(L/S)k = Tk*l(NR*d*H)C middel = MSA/(L/S)k = GK*F*P*NR
MSA = GK* F* P*Tk* I/(d*H)
(UM)k = Akkumuleret udvasket mængde ved L/S = (L/S)k

Beregningseksempel for acceptkriterier for kulflyveaske HF1

Kalium Veje   GK = 280 mg/l
Parameter Beregning

1

Beregning

2

Beregning

3

Beregning

4

GK
F
P
NR
l
d
H
280 mg/l
10
  1
10
0.2 m/år
1.5 t/m3
1 m
280 mg/l
10
  1
10
0.7 m/år
1.5 t/m3
1 m
280 mg/l
10
  1
10
0.2 m/år
1.6 t/m3
1 m
280 mg/l
10
  1
10
0.7 m/år
1.6 t/m3
1 m
Tk (år)
1 (L/S)k 0.013 l/kg 0.047 l/kg 0.013 l/kg 0.044 l/kg
3 (L/S)k 0.040 l/kg 0.14 l/kg 0.38 l/kg 0.13 l/kg
10 (L/S)k 0.13 l/kg 0.47 l/kg 0.13 l/kg 0.44 l/kg
25 (L/S)k 0.33 l/kg 1.17 l/kg 0.31 l/kg 1.09 l/kg
1 MSA 373 mg/kg 1307 mg/kg 350 mg/kg 1225 mg/kg
3 MSA 1120 mg/kg 3920 mg/kg 1050 mg/kg 3675 mg/kg
10 MSA 3733 mg/kg 13067 mg/kg 3500 mg/kg 12250 mg/kg
25 MSA 9333 mg/kg 32667 mg/kg 8750 mg/kg 30625 mg/kg
Tk (år)
1 (UM)k: 13 mg/kg 104 mg/kg 13 mg/kg 104 mg/kg
3 (UM)k: 104 mg/kg 140 mg/kg 104 mg/kg 104 mg/kg
10 (UM)k: 104 mg/kg 220 mg/kg 104 mg/kg 220 mg/kg
25 (UM)k: 190 mg/kg 270 mg/kg 180 mg/kg 270 mg/kg
1 (L/S)aflæst: 0.015 l/kg 0.13 l/kg 0.015 l/kg 0.13 l/kg
3 (L/S)aflæst: 0.13 l/kg 0.19 l/kg 0.13 l/kg 0.13 l/kg
10 (L/S)aflæst: 0.13 l/kg 0.51 l/kg 0.13 l/kg 0.51 l/kg
25 (L/S)aflæst: 0.35 l/kg 1.24 l/kg 0.32 l/kg 1.24 l/kg
3 UMk/MSA 0.035 0.080 0.037 0.085
10 UMk/MSA 0.093 0.036 0.099 0.028
25 UMk/MSA 0.028 0.017 0.030 0.018
0 UMk/MSA 0.020 0.0083 0.021 0.0088
1 C middel 28000 mg/l 28000 mg/l 28000 mg/l 28000 mg/l
3 C middel 28000 mg/l 28000 mg/l 28000 mg/l 28000 mg/l
10 C middel 28000 mg/l 28000 mg/l 28000 mg/l 28000 mg/l
25 C middel 28000 mg/l 28000 mg/l 28000 mg/l 28000 mg/l
(L/S)k = Tk*l(NR*d*H)C middel = MSA/(L/S)k = GK*F*P*NR
MSA = GK* F* P*Tk* I/(d*H)
(UM)k = Akkumuleret udvasket mængde ved L/S = (L/S)k

<1--side 136-->

Beregningseksempel for acceptkriterier for kulflyveaske HF1

Klorid Stier   GK = 250 mg/l
Parameter Beregning

1

Beregning

2

Beregning

3

Beregning

4

GK
F
P
NR
l
d
H
250 mg/l
10
  1
2
0.2 m/år
1.5 t/m3
0.3 m
250 mg/l
10
  1
2
0.7 m/år
1.5 t/m3
0.3 m
250 mg/l
10
  1
5
0.2 m/år
1.5 t/m3
0.3 m
250 mg/l
10
  1
5
0.7 m/år
1.5 t/m3
0.3 m
Tk (år)
1 (L/S): 0.22 l/kg 0.78 l/kg 0.089 l/kg 0.31 l/kg
3 (L/S): 0.67 l/kg 2.3 l/kg 0.27 l/kg 0.93 l/kg
10 (L/S): 2.2 l/kg 7.8 l/kg 0.89 l/kg 3.1 l/kg
25 (L/S): 5.6 l/kg 19 l/kg 2.2 l/kg 7.8 l/kg
1 MSA: 1111 mg/kg 3889 mg/kg 1111 mg/kg 3889 mg/kg
3 MSA: 3333 mg/kg 11667 mg/kg 3333 mg/kg 11667 mg/kg
10 MSA: 11111 mg/kg 38889 mg/kg 11111 mg/kg 38889 mg/kg
25 MSA: 27778 mg/kg 97222 mg/kg 27778 mg/kg 97222 mg/kg
Tk (år)
1 (UM)k: 19 mg/kg 23 mg/kg 13 mg/kg 19 mg/kg
3 (UM)k: 23 mg/kg 27 mg/kg 19 mg/kg 23 mg/kg
10 (UM)k: 27 mg/kg 35 mg/kg 23 mg/kg 31 mg/kg
25 (UM)k: 31 mg/kg 44 mg/kg 27 mg/kg 35 mg/kg
1 (L/S)aflæst: 0.32 l/kg 0.86 l/kg 0.13 l/kg 0.32 l/kg
3 (L/S)aflæst: 0.86 l/kg 2.3 l/kg 0.32 l/kg 0.93 l/kg
10 (L/S)aflæst: 2.3 l/kg 11.6 l/kg 0.93 l/kg 4.6 l/kg
25 (L/S)aflæst: 5.8 l/kg 23.4 l/kg 2.3 l/kg 11.6 l/kg
1 UMk/MSA 0.017 0.0059 0.012 0.0049
3 UMk/MSA 0.0069 0.0023 0.0057 0.0020
10 UMk/MSA 0.0024 0.00090 0.0021 0.00080
25 UMk/MSA 0.0011 0.00045 0.0010 0.00036
1 C middel 5000 mg/l 5000 mg/l 12500 mg/l 12500 mg/l
3 C middel 5000 mg/l 5000 mg/l 12500 mg/l 12500 mg/l
10 C middel 5000 mg/l 5000 mg/l 12500 mg/l 12500 mg/l
25 C middel 5000 mg/l 5000 mg/l 12500 mg/l 12500 mg/l
(L/S)k = Tk*l(NR*d*H)C middel = MSA/(L/S)k = GK*F*P*NR
MSA = GK* F* P*Tk* I/(d*H)
(UM)k = Akkumuleret udvasket mængde ved L/S = (L/S)k

Beregningseksempel for acceptkriterier for kulflyveaske HF1

Arsen Stier   GK = 0.009 mg/l
Parameter Beregning

1

Beregning

2

Beregning

3

Beregning

4

GK
F
P
NR
l
d
H
0.009 mg/l
10
  1
  2
0.2 m/år
1.5 t/m3
0.3 m
0.009 mg/l
10
  1
  2
0.7 m/år
1.5 t/m3
0.3 m
0.009 mg/l
10
  1
  5
0.2 m/år
1.5 t/m3
0.3 m
0.009 mg/l
10
  1
  5
0.7 m/år
1.5 t/m3
0.3 m
Tk (år)
1 (L/S): 0.22 l/kg 0.78 l/kg 0.089 l/kg 0.31 l/kg
3 (L/S): 0.67 l/kg 2.3 l/kg 0.3 l/kg 0.93 l/kg
10 (L/S): 2.2 l/kg 7.8 l/kg 0.89 l/kg 3.1 l/kg
25 (L/S): 5.6 l/kg 19.4 l/kg 2.22 l/kg 7.8 l/kg
1 MSA: 0.04 mg/kg 0.14 mg/kg 0.040 mg/kg 0.140 mg/kg
3 MSA: 0.12 mg/kg 0.42 mg/kg 0.120 mg/kg 0.42 mg/kg
10 MSA: 0.4 mg/kg 1.4 mg/kg 0.40 mg/kg 1.40 mg/kg
25 MSA: 1 mg/kg 3.5 mg/kg 1.00 mg/kg 3.50 mg/kg
Tk (år)
1 (UM)k: 0.014 mg/kg 0.046 mg/kg 0.0033 mg/kg 0.014 mg/kg
3 (UM)k: 0.046 mg/kg 0.11 mg/kg 0.014 mg/kg 0.050 mg/kg
10 (UM)k: 0.11 mg/kg 0.21 mg/kg 0.050 mg/kg 0.13 mg/kg
25 (UM)k: 0.13 mg/kg 0.37 mg/kg 0.11 mg/kg 0.21 mg/kg
1 (L/S)aflæst: 0.32 l/kg 0.86 l/kg 0.13 l/kg 0.32 l/kg
3 (L/S)aflæst: 0.86 l/kg 2.3 l/kg 0.32 l/kg 0.93 l/kg
10 (L/S)aflæst: 2.3 l/kg 11.6 l/kg 0.93 l/kg 5.8 l/kg
25 (L/S)aflæst: 5.8 l/kg 23.4 l/kg 2.3 l/kg 11.6 l/kg
1 UMk/MSA 0.35 0.33 0.083 0.10
3 UMk/MSA 0.38 0.26 0.12 0.12
10 UMk/MSA 0.28 0.15 0.13 0.093
25 UMk/MSA 0.13 0.11 0.11 0.060
1 C middel 0.18 mg/l 0.18 mg/l 0.45 mg/l 0.45 mg/l
3 C middel 0.18 mg/l 0.18 mg/l 0.45 mg/l 0.45 mg/l
10 C middel 0.18 mg/l 0.18 mg/l 0.45 mg/l 0.45 mg/l
25 C middel 0.18 mg/l 0.18 mg/l 0.45 mg/l 0.45 mg/l
(L/S)k = Tk*l(NR*d*H)C middel = MSA/(L/S)k = GK*F*P*NR
MSA = GK* F* P*Tk* I/(d*H)
(UM)k = Akkumuleret udvasket mængde ved L/S = (L/S)k

Beregningseksempel for acceptkriterier for kulflyveaske HF1

Krom Stier GK = 0.05 mg/l
Parameter Beregning

1

Beregning

2

Beregning

3

Beregning

4

GK
F
P
NR
l
d
H
0.05 mg/l
10
  1
  2
0.2 m/år
1.5 t/m3
0.3 m
0.05 mg/l
10
  1
  2
0.7 m/år
1.5 t/m3
0.3 m
0.05 mg/l
10
  1
  5
0.2 m/år
1.5 t/m3
0.3 m
0.05 mg/l
10
  1
  5
0.7 m/år
1.5 t/m3
0.3 m
Tk (år)
1 (L/S): 0.22 l/kg 0.78 l/kg 0.089 l/kg 0.31 l/kg
3 (L/S): 0.67 l/kg 2.3 l/kg 0.3 l/kg 0.93 l/kg
10 (L/S): 2.2 l/kg 7.8 l/kg 0.89 l/kg 3.1 l/kg
25 (L/S): 5.6 l/kg 19 l/kg 2.2 l/kg 7.8 l/kg
1 MSA: 0.2 mg/kg 0.78 mg/kg 0.22 mg/kg 0.78 mg/kg
3 MSA: 0.67 mg/kg 2.3 mg/kg 0.67 mg/kg 2.3 mg/kg
10 MSA: 2.2 mg/kg 7.8 mg/kg 2.2 mg/kg 7.8 mg/kg
25 MSA: 5.6 mg/kg 19 mg/kg 5.6 mg/kg 19 mg/kg
Tk (år)
1 (UM)k: 3.2 mg/kg 4.2 mg/kg 1.9 mg/kg 3.2 mg/kg
3 (UM)k: 4.2 mg/kg 4.7 mg/kg 3.2 mg/kg 4.3 mg/kg
10 (UM)k: 4.7 mg/kg 4.7 mg/kg 4.3 mg/kg 4.7 mg/kg
25 (UM)k: 4.7 mg/kg 4.7 mg/kg 4.7 mg/kg 4.7 mg/kg
1 (L/S)aflæst: 0.32 l/kg 0.86 l/kg 0.13 l/kg 0.32 l/kg
3 (L/S)aflæst: 0.86 l/kg 2.3 l/kg 0.32 l/kg 0.93 l/kg
10 (L/S)aflæst: 2.3 l/kg 11.6 l/kg 0.93 l/kg 4.6 l/kg
25 (L/S)aflæst: 5.8 l/kg 23.4 l/kg 2.3 l/kg 11.6 l/kg
1 UMk/MSA 14 5.4 8.6 4.1
3 UMk/MSA 6.3 2.0 5 1.8
10 UMk/MSA 2.1 0.60 1.9 0.60
25 UMk/MSA 0.85 0.24 0.8 0.24
1 C middel 1 mg/l 1 mg/l 3 mg/l 3 mg/l
3 C middel 1 mg/l 1 mg/l 3 mg/l 3 mg/l
10 C middel 1 mg/l 1 mg/l 3 mg/l 3 mg/l
25 C middel 1 mg/l 1 mg/l 3 mg/l 3 mg/l
(L/S)k = Tk*l(NR*d*H)C middel = MSA/(L/S)k = GK*F*P*NR
MSA = GK* F* P*Tk* I/(d*H)
(UM)k = Akkumuleret udvasket mængde ved L/S = (L/S)k

Beregningseksempel for acceptkriterier for kulflyveaske HF1

Kalium Stier   GK = 280 mg/l
Parameter Beregning

1

Beregning

2

Beregning

3

Beregning

4

GK
F
P
NR
l
d
H
28/0 mg/l
10
1
2
0.2 m/år
1.5 t/m3
0.3 m
280 mg/l
10
1
2
0.7 m/år
1.5 t/m3
0.3 m
280 mg/l
10
1
5
0.2 m/år
1.5 t/m3
0.3 m
280 mg/l
10
1
5
0.7 m/år
1.5 t/m3
0.3 m
Tk (år)
1 (L/S)k: 0.22 l/kg 0.78 l/kg 0.089 l/kg 0.31 l/kg
3 (L/S)k: 0.67 l/kg 2.3 l/kg 0.27 l/kg 0.93 l/kg
10 (L/S)k: 2.2 l/kg 7.8 l/kg 0.89 l/kg 3.1 l/kg
25 (L/S)k: 5.6 l/kg 19 l/kg 2.2 l/kg 7.8 l/kg
1 MSA: 1244 mg/kg 4356 mg/kg 1244 mg/kg 4356 mg/kg
3 MSA: 3733 mg/kg 13067 mg/kg 3733 mg/kg 13067 mg/kg
10 MSA: 12444 mg/kg 43556 mg/kg 12444 mg/kg 43556 mg/kg
25 MSA: 31111 mg/kg 108889 mg/kg 31111 mg/kg 108889 mg/kg
Tk (år)
1 (UM)k: 180 mg/kg 250 mg/kg 104 mg/kg 180 mg/kg
3 (UM)k: 250 mg/kg 290 mg/kg 180 mg/kg 250 mg/kg
10 (UM)k: 290 mg/kg 310 mg/kg 250 mg/kg 290 mg/kg
25 (UM)k: 290 mg/kg 350 mg/kg 290 mg/kg 350 mg/kg
1 (L/S)aflæst: 0.32 l/kg 0.86 l/kg 0.13 l/kg 0.32 l/kg
3 (L/S)aflæst: 0.86 l/kg 2.3 l/kg 0.32 l/kg 0.93 l/kg
10 (L/S)aflæst: 2.3 l/kg 11.6 l/kg 0.93 l/kg 4.6 l/kg
25 (L/S)aflæst: 5.8 l/kg 23.4 l/kg 2.3 l/kg 11.6 l/kg
1 UMk/MSA 0.14 0.057 0.084 0.041
3 UMk/MSA 0.067 0.022 0.084 0.019
10 UMk/MSA 0.023 0.0071 0.020 0.0067
25 UMk/MSA 0.0093 0.0032 0.0093 0.0032
1 C middel 5600 mg/l 5600 mg/l 14000 mg/l 14000 mg/l
3 C middel 5600 mg/l 5600 mg/l 14000 mg/l 14000 mg/l
10 C middel 5600 mg/l 5600 mg/l 14000 mg/l 14000 mg/l
25 C middel 5600 mg/l 5600 mg/l 14000 mg/l 14000 mg/l
(L/S)k = Tk*l(NR*d*H)C middel = MSA/(L/S)k = GK*F*P*NR
MSA = GK* F* P*Tk* I/(d*H)
(UM)k = Akkumuleret udvasket mængde ved L/S = (L/S)k

Beregningseksempel for acceptkriterier for kulflyveaske HF1

Klorid Pladser   GK = 250 mg/l
Parameter Beregning

1

Beregning

2

Beregning

3

Beregning

4

GK
F
P
NR
l
d
H
250 mg/l
5
1
2
0.2 m/år
1.5 t/m3
1 m
250 mg/l
5
1
2
0.7 m/år
1.5 t/m3
1 m
250 mg/l
  5
  1
10
0.2 m/år
1.5 t/m3
1 m
250 mg/l
  5
  1
10
0.7 m/år
1.5 t/m3
1 m
Tk (år)
1 (L/S)k: 0.067 l/kg 0.23 l/kg 0.013 l/kg 0.047 l/kg
3 (L/S)k: 0.20 l/kg 0.70 l/kg 0.040 l/kg 0.14 l/kg
10 (L/S)k: 0.67 l/kg 2.3 l/kg 0.13 l/kg 0.47 l/kg
25 (L/S)k: 1.7 l/kg 5.8 l/kg 0.33 l/kg 1.2 l/kg
1 MSA: 167 mg/kg 583 mg/kg 167 mg/kg 583 mg/kg
3 MSA 500 mg/kg 1750 mg/kg 500 mg/kg 1750 mg/kg
10 MSA 1667 mg/kg 5833 mg/kg 1667 mg/kg 5833 mg/kg
25 MSA 4167 mg/kg 14583 mg/kg 4167 mg/kg 14583 mg/kg
Tk (år)
1 (UM)k: 13 mg/kg 19 mg/kg 1 mg/kg 13 mg/kg
3 (UM)k: 19 mg/kg 23 mg/kg 13 mg/kg 16 mg/kg
10 (UM)k: 23 mg/kg 25 mg/kg 13 mg/kg 21 mg/kg
25 (UM)k: 27 mg/kg 31 mg/kg 19 mg/kg 24 mg/kg
1 (L/S)aflæst: 0.13 l/kg 0.32 l/kg 0.015 l/kg 0.13 l/kg
3 (L/S)aflæst: 0.32 l/kg 0.86 l/kg 0.13 l/kg 0.19 l/kg
10 (L/S)aflæst: 0.86 l/kg 2.3 l/kg 0.13 l/kg 0.51 l/kg
25 (L/S)aflæst: 1.93 l/kg 5.8 l/kg 0.35 l/kg 1.24 l/kg
1 UMk/MSA 0.078 0.033 0.0060 0.022
3 UMk/MSA 0.038 0.013 0.026 0.0091
10 UMk/MSA 0.014 0.0043 0.0078 0.0036
25 UMk/MSA 0.0065 0.0021 0.0046 0.0016
1 C middel 2500 mg/l 2500 mg/l 12500 mg/l 12500 mg/l
3 C middel 2500 mg/l 2500 mg/l 12500 mg/l 12500 mg/l
10 C middel 2500 mg/l 2500 mg/l 12500 mg/l 12500 mg/l
25 C middel 2500 mg/l 2500 mg/l 12500 mg/l 12500 mg/l
(L/S)k = Tk*l(NR*d*H)C middel = MSA/(L/S)k = GK*F*P*NR
MSA = GK* F* P*Tk* I/(d*H)
(UM)k = Akkumuleret udvasket mængde ved L/S = (L/S)k

Beregningseksempel for acceptkriterier for kulflyveaske HF1

Arsen Pladser   GK = 0.009 mg/l
Parameter Beregning

1

Beregning

2

Beregning

3

Beregning

4

GK
F
P
NR
l
d
H
0.009 mg/l
5
1
2
0.2 m/år
1.5 t/m3
0.3 m
0.009 mg/l
5
1
2
0.7 m/år
1.5 t/m3
0.3 m
0.009 mg/l
  5
  1
10
0.2 m/år
1.5 t/m3
0.3 m
0.009 mg/l
  5
  1
10
0.7 m/år
1.5 t/m3
0.3 m
Tk (år)
1 (L/S)k: 0.22 l/kg 0.78 l/kg 0.044 l/kg 0.16 l/kg
3 (L/S)k: 0.67 l/kg 2.3 l/kg 0.1 l/kg 0.47 l/kg
10 (L/S)k: 2.2 l/kg 7.8 l/kg 0.44 l/kg 1.6 l/kg
25 (L/S)k: 5.6 l/kg 19.4 l/kg 1.11 l/kg 3.9 l/kg
1 MSA: 0.02 mg/kg 0.07 mg/kg 0.020 mg/kg 0.070 mg/kg
3 MSA: 0.06 mg/kg 0.21 mg/kg 0.060 mg/kg 0.21 mg/kg
10 MSA: 0.2 mg/kg 0.7 mg/kg 0.20 mg/kg 0.70 mg/kg
25 MSA: 0.5 mg/kg 1.75 mg/kg 0.50 mg/kg 1.75 mg/kg
Tk (år)
1 (UM)k: 0.0033 mg/kg 0.014 mg/kg 0.0004 mg/kg 0.0033 mg/kg
3 (UM)k: 0.014 mg/kg 0.046 mg/kg 0.0033 mg/kg 0.007 mg/kg
10 (UM)k: 0.046 mg/kg 0.11 mg/kg 0.003 mg/kg 0.03 mg/kg
25 (UM)k: 0.11 mg/kg 0.13 mg/kg 0.015 mg/kg 0.064 mg/kg
1 (L/S)aflæst: 0.13 l/kg 0.32 l/kg 0.015 l/kg 0.13 l/kg
3 (L/S)aflæst: 0.32 l/kg 0.86 l/kg 0.13 l/kg 0.19 l/kg
10 (L/S)aflæst: 0.86 l/kg 2.3 l/kg 0.13 l/kg 0.51 l/kg
25 (L/S)aflæst: 1.93 l/kg 5.8 l/kg 0.35 l/kg 1.24 l/kg
1 UMk/MSA 0.17 0.20 0.020 0.047
3 UMk/MSA 0.23 0.22 0.055 0.032
10 UMk/MSA 0.23 0.16 0.017 0.036
25 UMk/MSA 0.22 0.074 0.030 0.037
1 C middel 0.09 mg/l 0.09 mg/l 0.45 mg/l 0.45 mg/l
3 C middel 0.09 mg/l 0.09 mg/l 0.45 mg/l 0.45 mg/l
10 C middel 0.09 mg/l 0.09 mg/l 0.45 mg/l 0.45 mg/l
25 C middel 0.09 mg/l 0.09 mg/l 0.45 mg/l 0.45 mg/l
(L/S)k = Tk*l(NR*d*H)C middel = MSA/(L/S)k = GK*F*P*NR
MSA = GK* F* P*Tk* I/(d*H)
(UM)k = Akkumuleret udvasket mængde ved L/S = (L/S)k

Beregningseksempel for acceptkriterier for kulflyveaske HF1

Krom Pladser   GK = 0.05 mg/l
Parameter Beregning

1

Beregning

2

Beregning

3

Beregning

4

GK
F
P
NR
l
d
H
0.05 mg/l
5
1
2
0.2 m/år
1.5 t/m3
1 m
0.05 mg/l
5
1
2
0.7 m/år
1.5 t/m3
1 m
0.05 mg/l
  5
  1
10
0.2 m/år
1.5 t/m3
1 m
0.05 mg/l
  5
  1
10
0.7 m/år
1.5 t/m3
1 m
Tk (år)
1 (L/S): 0.07 l/kg 0.23 l/kg 0.013 l/kg 0.047 l/kg
3 (L/S): 0.20 l/kg 0.70 l/kg 0.040 l/kg 0.14 l/kg
10 (L/S): 0.67 l/kg 2.3 l/kg 0.13 l/kg 0.5 l/kg
25 (L/S): 1.7 l/kg 5.8 l/kg 0.33 l/kg 1.2 l/kg
1 MSA: 0.0 mg/kg 0.12 mg/kg 0.03 mg/kg 0.12 mg/kg
3 MSA: 0.10 mg/kg 0.4 mg/kg 0.10 mg/kg 0.4 mg/kg
10 MSA: 0.3 mg/kg 1.2 mg/kg 0.3 mg/kg 1.2 mg/kg
25 MSA: 0.8 mg/kg 3 mg/kg 0.8 mg/kg 3 mg/kg
Tk (år)
1 (UM)k: 1.9 mg/kg 3.2 mg/kg 0.24 mg/kg 1.9 mg/kg
3 (UM)k: 3.2 mg/kg 4.2 mg/kg 1.9 mg/kg 2.5 mg/kg
10 (UM)k: 4.2 mg/kg 4.7 mg/kg 1.9 mg/kg 3.8 mg/kg
25 (UM)k: 4.7 mg/kg 4.7 mg/kg 3.4 mg/kg 4.5 mg/kg
1 (L/S)aflæst: 0.13 l/kg 0.32 l/kg 0.015 l/kg 0.13 l/kg
3 (L/S)aflæst: 0.32 l/kg 0.86 l/kg 0.13 l/kg 0.19 l/kg
10 (L/S)aflæst: 0.86 l/kg 2.3 l/kg 0.13 l/kg 0.51 l/kg
25 (L/S)aflæst: 1.93 l/kg 5.8 l/kg 0.35 l/kg 1.24 l/kg
1 UMk/MSA 57 27.4 7.2 16
3 UMk/MSA 32 12 19 7.1
10 UMk/MSA 13 4.0 5.7 3.3
25 UMk/MSA 5.6 1.6 4.1 1.5
1 C middel 1 mg/l 1 mg/l 3 mg/l 3 mg/l
3 C middel 1 mg/l 1 mg/l 3 mg/l 3 mg/l
10 C middel 1 mg/l 1 mg/l 3 mg/l 3 mg/l
25 C middel 1 mg/l 1 mg/l 3 mg/l 3 mg/l
(L/S)k = Tk*l(NR*d*H)C middel = MSA/(L/S)k = GK*F*P*NR
MSA = GK* F* P*Tk* I/(d*H)
(UM)k = Akkumuleret udvasket mængde ved L/S = (L/S)k

Beregningseksempel for acceptkriterier for kulflyveaske HF1

Kalium Pladser   GK = 280 mg/l
Parameter Beregning

1

Beregning

2

Beregning

3

Beregning

4

GK
F
P
NR
l
d
H
280 mg/l
5
1
2
0.2 m/år
1.5 t/m3
1 m
280 mg/l
5
1
2
0.7 m/år
1.5 t/m3
1 m
280 mg/l
  5
  1
10
0.2 m/år
1.5 t/m3
1 m
280 mg/l
  5
  1
10
0.7 m/år
1.5 t/m3
1 m
Tk (år)
1 (L/S): 0.067 l/kg 0.23 l/kg 0.013 l/kg 0.047 l/kg
3 (L/S): 0.20 l/kg 0.7 l/kg 0.040 l/kg 0.14 l/kg
10 (L/S): 0.7 l/kg 2.3 l/kg 0.13 l/kg 0.47 l/kg
25 (L/S): 1.7 l/kg 5.8 l/kg 0.33 l/kg 1.2 l/kg
1 MSA: 187 mg/kg 653 mg/kg 187 mg/kg 653 mg/kg
3 MSA: 560 mg/kg 1960 mg/kg 560 mg/kg 1960 mg/kg
10 MSA: 1867 mg/kg 6533 mg/kg 1867 mg/kg 6533 mg/kg
25 MSA: 4667 mg/kg 16333 mg/kg 4667 mg/kg 16333 mg/kg
Tk (år)
1 (UM)k: 104 mg/kg 180 mg/kg 13 mg/kg 104 mg/kg
3 (UM)k: 180 mg/kg 250 mg/kg 104 mg/kg 140 mg/kg
10 (UM)k: 250 mg/kg 290 mg/kg 104 mg/kg 220 mg/kg
25 (UM)k: 290 mg/kg 290 mg/kg 190 mg/kg 270 mg/kg
1 (L/S)aflæst: 0.13 l/kg 0.32 l/kg 0.015 l/kg 0.13 l/kg
3 (L/S)aflæst: 0.32 l/kg 0.86 l/kg 0.13 l/kg 0.19 l/kg
10 (L/S)aflæst: 0.86 l/kg 2.3 l/kg 0.13 l/kg 0.51 l/kg
25 (L/S)aflæst: 1.93 l/kg 5.8 l/kg 0.35 l/kg 1.24 l/kg
3 UMk/MSA 0.56 0.28 0.070 0.16
10 UMk/MSA 0.32 0.13 0.19 0.071
25 UMk/MSA 0.13 0.044 0.056 0.034
0 UMk/MSA 0.062 0.018 0.041 0.017
1 C middel 2800 mg/l 2800 mg/l 14000 mg/l 14000 mg/l
3 C middel 2800 mg/l 2800 mg/l 14000 mg/l 14000 mg/l
10 C middel 2800 mg/l 2800 mg/l 14000 mg/l 14000 mg/l
25 C middel 2800 mg/l 2800 mg/l 14000 mg/l 14000 mg/l
(L/S)k = Tk*l(NR*d*H)C middel = MSA/(L/S)k = GK*F*P*NR
MSA = GK* F* P*Tk* I/(d*H)
(UM)k = Akkumuleret udvasket mængde ved L/S = (L/S)k

Beregningseksempel for acceptkriterier for kulflyveaske HF1

Klorid Støjvolde   GK = 250 mg/l
Parameter Beregning

1

Beregning

2

Beregning

3 (=1)

Beregning

4 (=2)

GK
F
P
NR
l
d
H
250 mg/l
10
  1
  2
0.2 m/år
1.5 t/m3
5 m
250 mg/l
10
  1
  2
0.7 m/år
1.5 t/m3
5 m
250 mg/l
10
  1
  2
0.2 m/år
1.5 t/m3
5 m
250 mg/l
10
  1
  2
0.7 m/år
1.5 t/m3
5 m
Tk (år)
1 (L/S): 0.013 l/kg 0.047 l/kg 0.013 l/kg 0.05 l/kg
3 (L/S): 0.04 l/kg 0.14 l/kg 0.040 l/kg 0.14 l/kg
10 (L/S): 0.13 l/kg 0.47 l/kg 0.13 l/kg 0.47 l/kg
25 (L/S): 0.33 l/kg 1.2 l/kg 0.33 l/kg 1.2 l/kg
1 MSA: 67 mg/kg 233 mg/kg 67 mg/kg 233 mg/kg
3 MSA: 200 mg/kg 700 mg/kg 200 mg/kg 700 mg/kg
10 MSA: 667 mg/kg 2333 mg/kg 667 mg/kg 2333 mg/kg
25 MSA: 1667 mg/kg 5833 mg/kg 1667 mg/kg 5833 mg/kg
Tk (år)
1 (UM)k: 1 mg/kg 13 mg/kg 1 mg/kg 13 mg/kg
3 (UM)k: 13 mg/kg 16 mg/kg 13 mg/kg 16 mg/kg
10 (UM)k: 13 mg/kg 21 mg/kg 13 mg/kg 21 mg/kg
25 (UM)k: 19 mg/kg 24 mg/kg 19 mg/kg 24 mg/kg
1 (L/S)aflæst: 0.015 l/kg 0.13 l/kg 0.015 l/kg 0.13 l/kg
3 (L/S)aflæst: 0.13 l/kg 0.19 l/kg 0.13 l/kg 0.19 l/kg
10 (L/S)aflæst: 0.13 l/kg 0.51 l/kg 0.13 l/kg 0.51 l/kg
25 (L/S)aflæst: 0.35 l/kg 1.24 l/kg 0.35 l/kg 1.24 l/kg
1 UMk/MSA 0.015 0.056 0.015 0.056
3 UMk/MSA 0.065 0.023 0.065 0.023
10 UMk/MSA 0.020 0.0090 0.020 0.0090
25 UMk/MSA 0.011 0.0041 0.011 0.0041
1 C middel 5000 mg/l 5000 mg/l 5000 mg/l 5000 mg/l
3 C middel 5000 mg/l 5000 mg/l 5000 mg/l 5000 mg/l
10 C middel 5000 mg/l 5000 mg/l 5000 mg/l 5000 mg/l
25 C middel 5000 mg/l 5000 mg/l 5000 mg/l 5000 mg/l
(L/S)k = Tk*l(NR*d*H) C middel = MSA/(L/S)k = GK*F*P*NR
MSA = GK* F* P*Tk* I/(d*H)
(UM)k = Akkumuleret udvasket mængde ved L/S = (L/S)k

Beregningseksempel for acceptkriterier for kulflyveaske HF1

Arsen Støjvolde   GK = 0.009 mg/l
Parameter Beregning

1

Beregning

2

Beregning

3 (=1)

Beregning

4 (=2)

GK
F
P
NR
l
d
H
0.009 mg/l
10
  1
  2
0.2 m/år
1.5 t/m3
5 m
0.009 mg/l
10
1
  2
0.7 m/år
1.5 t/m3
5 m
0.009 mg/l
10
  1
  2
0.2 m/år
1.5 t/m3
5 m
0.009 mg/l
10
  1
  2
0.7 m/år
1.5 t/m3
5 m
Tk (år)
1 (L/S): 0.013 l/kg 0.047 l/kg 0.013 l/kg 0.047 l/kg
3 (L/S): 0.04 l/kg 0.140 l/kg 0.040 l/kg 0.14 l/kg
10 (L/S): 0.13 l/kg 0.47 l/kg 0.13 l/kg 0.47 l/kg
25 (L/S): 0.33 l/kg 1.2 l/kg 0.33 l/kg 1.2 l/kg
1 MSA 0.0024 mg/kg 0.0084 mg/kg 0.0024 mg/kg 0.0084 mg/kg
3 MSA 0.0072 mg/kg 0.025 mg/kg 0.0072 mg/kg 0.025 mg/kg
10 MSA 0.024 mg/kg 0.084 mg/kg 0.024 mg/kg 0.084 mg/kg
25 MSA 0.060 mg/kg 0.21 mg/kg 0.060 mg/kg 0.21 mg/kg
Tk (år)
1 (UM)k: 0.0004 mg/kg 0.0033 mg/kg 0.0004 mg/kg 0.0033 mg/kg
3 (UM)k: 0.0033 mg/kg 0.0067 mg/kg 0.0033 mg/kg 0.0067 mg/kg
10 (UM)k: 0.0033 mg/kg 0.025 mg/kg 0.0033 mg/kg 0.025 mg/kg
25 (UM)k: 0.015 mg/kg 0.064 mg/kg 0.015 mg/kg 0.064 mg/kg
1 (L/S)aflæst: 0.015 l/kg 0.13 l/kg 0.015 l/kg 0.13 l/kg
3 (L/S)aflæst: 0.13 l/kg 0.19 l/kg 0.13 l/kg 0.19 l/kg
10 (L/S)aflæst: 0.13 l/kg 0.51 l/kg 0.13 l/kg 0.51 l/kg
25 (L/S)aflæst: 0.35 l/kg 1.24 l/kg 0.35 l/kg 1.24 l/kg
1 UMk/MSA 0.17 0.39 0.17 0.39
3 UMk/MSA 0.46 0.27 0.46 0.27
10 UMk/MSA 0.14 0.30 0.14 0.30
25 UMk/MSA 0.25 0.30 0.25 0.30
1 C middel 0.18 mg/l 0.18 mg/l 0.18 mg/l 0.18 mg/l
3 C middel 0.18 mg/l 0.18 mg/l 0.18 mg/l 0.18 mg/l
10 C middel 0.18 mg/l 0.18 mg/l 0.18 mg/l 0.18 mg/l
25 C middel 0.18 mg/l 0.18 mg/l 0.18 mg/l 0.18 mg/l
(L/S)k = Tk*l(NR*d*H) C middel = MSA/(L/S)k = GK*F*P*NR
MSA = GK* F* P*Tk* I/(d*H)
(UM)k = Akkumuleret udvasket mængde ved L/S = (L/S)k

Beregningseksempel for acceptkriterier for kulflyveaske HF1

Krom Støjvolde   GK = 0.05 mg/l
Parameter Beregning

1

Beregning

2

Beregning

3 (=1)

Beregning

4 (=2)

GK
F
P
NR
l
d
H
0.05 mg/l
10
  1
  2
0.2 m/år
1.5 t/m3
5 m
0.05 mg/l
10
  1
  2
0.7 m/år
1.5 t/m3
5 m
0.05 mg/l
10
  1
  2
0.2 m/år
1.5 t/m3
5 m
0.05 mg/l
10
  1
  2
0.7 m/år
1.5 t/m3
5 m
Tk (år)
1 (L/S): 0.013 l/kg 0.047 l/kg 0.013 l/kg 0.047 l/kg
3 (L/S): 0.040 l/kg 0.14 l/kg 0.040 l/kg 0.14 l/kg
10 (L/S): 0.13 l/kg 0.47 l/kg 0.13 l/kg 0.47 l/kg
25 (L/S): 0.33 l/kg 1.2 l/kg 0.33 l/kg 1.2 l/kg
1 MSA: 0.013 mg/kg 0.047 mg/kg 0.013 mg/kg 0.047 mg/kg
3 MSA: 0.040 mg/kg 0.14 mg/kg 0.040 mg/kg 0.14 mg/kg
10 MSA: 0.13 mg/kg 0.47 mg/kg 0.13 mg/kg 0.47 mg/kg
25 MSA: 0.33 mg/kg 1 mg/kg 0.33 mg/kg 1.2 mg/kg
Tk (år)
1 (UM)k: 0.24 mg/kg 1.9 mg/kg 0.24 mg/kg 1.9 mg/kg
3 (UM)k: 1.9 mg/kg 2.5 mg/kg 1.9 mg/kg 2.5 mg/kg
10 (UM)k: 1.9 mg/kg 3.8 mg/kg 1.9 mg/kg 3.8 mg/kg
25 (UM)k: 3.4 mg/kg 4.5 mg/kg 3.4 mg/kg 4.5 mg/kg
1 (L/S)aflæst: 0.015 l/kg 0.13 l/kg 0.015 l/kg 0.13 l/kg
3 (L/S)aflæst: 0.13 l/kg 0.19 l/kg 0.13 l/kg 0.19 l/kg
10 (L/S)aflæst: 0.13 l/kg 0.51 l/kg 0.13 l/kg 0.51 l/kg
25 (L/S)aflæst: 0.35 l/kg 1.24 l/kg 0.35 l/kg 1.24 l/kg
1 UMk/MSA 18 41 18 41
3 UMk/MSA 48 18 48 18
10 UMk/MSA 14 8.1 14 8.1
25 UMk/MSA 10 3.9 10 3.9
1 C middel 1 mg/l 1 mg/l 1 mg/l 1 mg/l
3 C middel 1 mg/l 1 mg/l 1 mg/l 1 mg/l
10 C middel 1 mg/l 1 mg/l 1 mg/l 1 mg/l
25 C middel 1 mg/l 1 mg/l 1 mg/l 1 mg/l
(L/S)k = Tk*l(NR*d*H) C middel = MSA/(L/S)k = GK*F*P*NR
MSA = GK* F* P*Tk* I/(d*H)
(UM)k = Akkumuleret udvasket mængde ved L/S = (L/S)k

Beregningseksempel for acceptkriterier for kulflyveaske HF1

Kalium Støjvolde   GK = 280 mg/l
Parameter Beregning

1

Beregning

2

Beregning

3 (=1)

Beregning

4 (=2)

GK
F
P
NR
l
d
H
280 mg/l
10
  1
  2
0.2 m/år
1.5 t/m3
5 m
280 mg/l
10
  1
  2
0.7 m/år
1.5 t/m3
5 m
280 mg/l
10
  1
  2
0.2 m/år
1.5 t/m3
5 m
280 mg/l
10
  1
  2
0.7 m/år
1.5 t/m3
5 m
Tk (år)
1 (L/S): 0.013 l/kg 0.047 l/kg 0.013 l/kg 0.047 l/kg
3 (L/S): 0.040 l/kg 0.14 l/kg 0.040 l/kg 0.14 l/kg
10 (L/S): 0.13 l/kg 0.47 l/kg 0.13 l/kg 0.47 l/kg
25 (L/S): 0.33 l/kg 1.2 l/kg 0.33 l/kg 1.2 l/kg
1 MSA: 75 mg/kg 261 mg/kg 75 mg/kg 261 mg/kg
3 MSA: 224 mg/kg 784 mg/kg 224 mg/kg 784 mg/kg
10 MSA: 747 mg/kg 2613 mg/kg 747 mg/kg 2613 mg/kg
25 MSA: 1867 mg/kg 6533 mg/kg 1867 mg/kg 6533 mg/kg
Tk (år)
1 (UM)k: 13 mg/kg 104 mg/kg 13 mg/kg 104 mg/kg
3 (UM)k: 104 mg/kg 140 mg/kg 104 mg/kg 140 mg/kg
10 (UM)k: 104 mg/kg 220 mg/kg 104 mg/kg 220 mg/kg
25 (UM)k: 190 mg/kg 270 mg/kg 190 mg/kg 270 mg/kg
1 (L/S)aflæst: 0.015 l/kg 0.13 l/kg 0.015 l/kg 0.13 l/kg
3 (L/S)aflæst: 0.13 l/kg 0.19 l/kg 0.13 l/kg 0.19 l/kg
10 (L/S)aflæst: 0.13 l/kg 0.51 l/kg 0.13 l/kg 0.51 l/kg
25 (L/S)aflæst: 0.35 l/kg 1.24 l/kg 0.35 l/kg 1.24 l/kg
3 UMk/MSA 0.17 0.40 0.17 0.40
10 UMk/MSA 0.46 0.18 0.46 0.18
25 UMk/MSA 0.14 0.084 0.14 0.084
0 UMk/MSA 0.10 0.041 0.10 0.041
1 C middel 5600 mg/l 5600 mg/l 5600 mg/l 5600 mg/l
3 C middel 5600 mg/l 5600 mg/l 5600 mg/l 5600 mg/l
10 C middel 5600 mg/l 5600 mg/l 5600 mg/l 5600 mg/l
25 C middel 5600 mg/l 5600 mg/l 5600 mg/l 5600 mg/l
(L/S)k = Tk*l(NR*d*H) C middel = MSA/(L/S)k = GK*F*P*NR
MSA = GK* F* P*Tk* I/(d*H)
(UM)k = Akkumuleret udvasket mængde ved L/S = (L/S)k

Beregningseksempel for acceptkriterier for kulflyveaske HF1

Klorid Ramper   GK = 250 mg/l
Parameter Beregning

1

Beregning

2

Beregning

3 (=1)

Beregning

4 (=2)

GK
F
P
NR
l
d
H
250 mg/l
10
  1
  5
0.2 m/år
1.5 t/m3
4 m
250 mg/l
10
  1
  5
0.7 m/år
1.5 t/m3
4 m
250 mg/l
10
  1
  5
0.2 m/år
1.5 t/m3
4 m
250 mg/l
10
  1
  5
0.7 m/år
1.5 t/m3
4 m
Tk (år)
1 (L/S): 0.0067 l/kg 0.023 l/kg 0.0067 l/kg 0.023 l/kg
3 (L/S): 0.020 l/kg 0.070 l/kg 0.020 l/kg 0.070 l/kg
10 (L/S): 0.067 l/kg 0.23 l/kg 0.067 l/kg 0.23 l/kg
25 (L/S): 0.17 l/kg 0.58 l/kg 0.17 l/kg 0.58 l/kg
1 MSA: 83 mg/kg 292 mg/kg 83 mg/kg 292 mg/kg
3 MSA: 250 mg/kg 875 mg/kg 250 mg/kg 875 mg/kg
10 MSA: 833 mg/kg 2917 mg/kg 833 mg/kg 2917 mg/kg
25 MSA: 2083 mg/kg 7292 mg/kg 2083 mg/kg 7292 mg/kg
Tk (år)
1 (UM)k: 1 mg/kg 13 mg/kg 1 mg/kg 13 mg/kg
3 (UM)k: 13 mg/kg 13 mg/kg 13 mg/kg 13 mg/kg
10 (UM)k: 13 mg/kg 19 mg/kg 13 mg/kg 19 mg/kg
25 (UM)k: 16 mg/kg 22 mg/kg 16 mg/kg 22 mg/kg
1 (L/S)aflæst: 0.015 l/kg 0.13 l/kg 0.015 l/kg 0.13 l/kg
3 (L/S)aflæst: 0.13 l/kg 0.13 l/kg 0.13 l/kg 0.13 l/kg
10 (L/S)aflæst: 0.13 l/kg 0.32 l/kg 0.13 l/kg 0.32 l/kg
25 (L/S)aflæst: 0.19 l/kg 0.62 l/kg 0.19 l/kg 0.62 l/kg
1 UMk/MSA 0.012 0.045 0.012 0.045
3 UMk/MSA 0.052 0.015 0.052 0.015
10 UMk/MSA 0.016 0.0065 0.016 0.0065
25 UMk/MSA 0.0077 0.0030 0.008 0.0030
1 C middel 12500 mg/l 12500 mg/l 12500 mg/l 12500 mg/l
3 C middel 12500 mg/l 12500 mg/l 12500 mg/l 12500 mg/l
10 C middel 12500 mg/l 12500 mg/l 12500 mg/l 12500 mg/l
25 C middel 12500 mg/l 12500 mg/l 12500 mg/l 12500 mg/l
(L/S)k = Tk*l(NR*d*H) C middel = MSA/(L/S)k = GK*F*P*NR
MSA = GK* F* P*Tk* I/(d*H)
(UM)k = Akkumuleret udvasket mængde ved L/S = (L/S)k

Beregningseksempel for acceptkriterier for kulflyveaske HF1

Arsen Ramper   GK = 0.009 mg/l
Parameter Beregning

1

Beregning

2

Beregning

3 (=1)

Beregning

4 (=2)

GK
F
P
NR
l
d
H
0.009 mg/l
10
1
5
0.2 m/år
1.5 t/m3
4 m
0.009 mg/l
10
1
5
0.7 m/år
1.5 t/m3
4 m
0.009 mg/l
10
1
5
0.2 m/år
1.5 t/m3
4 m
0.009 mg/l
10
1
5
0.7 m/år
1.5 t/m3
4 m
Tk (år)
1 (L/S): 0.0067 l/kg 0.023 l/kg 0.007 l/kg 0.023 l/kg
3 (L/S): 0.020 l/kg 0.070 l/kg 0.020 l/kg 0.070 l/kg
10 (L/S): 0.067 l/kg 0.23 l/kg 0.067 l/kg 0.23 l/kg
25 (L/S): 0.17 l/kg 0.58 l/kg 0.17 l/kg 0.58 l/kg
1 MSA: 0.0030 mg/kg 0.0105 mg/kg 0.0030 mg/kg 0.0105 mg/kg
3 MSA: 0.0090 mg/kg 0.032 mg/kg 0.0090 mg/kg 0.032 mg/kg
10 MSA: 0.030 mg/kg 0.11 mg/kg 0.030 mg/kg 0.105 mg/kg
25 MSA: 0.075 mg/kg 0.26 mg/kg 0.075 mg/kg 0.26 mg/kg
Tk (år)
1 (UM)k: 0.0004 mg/kg 0.0033 mg/kg 0.0004 mg/kg 0.0033 mg/kg
3 (UM)k: 0.0033 mg/kg 0.0033 mg/kg 0.0033 mg/kg 0.0033 mg/kg
10 (UM)k: 0.0033 mg/kg 0.014 mg/kg 0.0033 mg/kg 0.014 mg/kg
25 (UM)k: 0.0067 mg/kg 0.029 mg/kg 0.0067 mg/kg 0.029 mg/kg
1 (L/S)aflæst: 0.015 l/kg 0.13 l/kg 0.015 l/kg 0.13 l/kg
3 (L/S)aflæst: 0.13 l/kg 0.13 l/kg 0.13 l/kg 0.13 l/kg
10 (L/S)aflæst: 0.13 l/kg 0.32 l/kg 0.13 l/kg 0.32 l/kg
25 (L/S)aflæst: 0.19 l/kg 0.62 l/kg 0.19 l/kg 0.62 l/kg
1 UMk/MSA 0.13 0.31 0.13 0.31
3 UMk/MSA 0.37 0.10 0.37 0.10
10 UMk/MSA 0.11 0.13 0.11 0.13
25 UMk/MSA 0.089 0.11 0.089 0.11
1 C middel 0.45 mg/l 0.45 mg/l 0.45 mg/l 0.45 mg/l
3 C middel 0.45 mg/l 0.45 mg/l 0.45 mg/l 0.45 mg/l
10 C middel 0.45 mg/l 0.45 mg/l 0.45 mg/l 0.45 mg/l
25 C middel 0.45 mg/l 0.45 mg/l 0.45 mg/l 0.45 mg/l
(L/S)k = Tk*l(NR*d*H) C middel =MSA/(L/S)k = GK*F*P*NR
MSA = GK* F* P*Tk* I/(d*H)
(UM)k = Akkumuleret udvasket mængde ved L/S = (L/S)k

Beregningseksempel for acceptkriterier for kulflyveaske HF1

Krom Ramper   GK= 0.05 mg/l
Parameter Beregning

1

Beregning

2

Beregning

3 (=1)

Beregning

4 (=2)

GK
F
P
NR
l
d
H
0.05 mg/l
10
  1
  5
0.2 m/år
1.5 t/m3
4 m
0.05 mg/l
10
  1
  5
0.7 m/år
1.5 t/m3
4 m
0.05 mg/l
10
  1
  5
0.2 m/år
1.5 t/m3
4 m
0.05 mg/l
10
  1
  5
0.7 m/år
1.5 t/m3
4 m
Tk (år)
1 (L/S)k: 0.0067 l/kg 0.023 l/kg 0.0067 l/kg 0.023 l/kg
3 (L/S)k: 0.020 l/kg 0.070 l/kg 0.020 l/kg 0.070 l/kg
10 (L/S)k: 0.067 l/kg 0.23 l/kg 0.067 l/kg 0.23 l/kg
25 (L/S)k: 0.17 l/kg 0.58 l/kg 0.17 l/kg 0.58 l/kg
1 MSA: 0.017 mg/kg 0.058 mg/kg 0.017 mg/kg 0.058 mg/kg
3 MSA: 0.050 mg/kg 0.18 mg/kg 0.050 mg/kg 0.18 mg/kg
10 MSA: 0.17 mg/kg 0.58 mg/kg 0.17 mg/kg 0.58 mg/kg
25 MSA: 0.42 mg/kg 1 mg/kg 0.42 mg/kg 1.5 mg/kg
Tk (år)
1 (UM)k: 0.24 mg/kg 1.9 mg/kg 0.24 mg/kg 1.9 mg/kg
3 (UM)k: 1.9 mg/kg 1.9 mg/kg 1.9 mg/kg 1.9 mg/kg
10 (UM)k: 1.9 mg/kg 3.2 mg/kg 1.9 mg/kg 3.2 mg/kg
25 (UM)k: 2.5 mg/kg 4.0 mg/kg 2.5 mg/kg 4.0 mg/kg
1 (L/S)aflæst: 0.015 l/kg 0.13 l/kg 0.015 l/kg 0.13 l/kg
3 (L/S)aflæst: 0.13 l/kg 0.13 l/kg 0.13 l/kg 0.13 l/kg
10 (L/S)aflæst: 0.13 l/kg 0.32 l/kg 0.13 l/kg 0.32 l/kg
25 (L/S)aflæst: 0.19 l/kg 0.62 l/kg 0.19 l/kg 0.62 l/kg
1 UMk/MSA 14 33 14 33
3 UMk/MSA 38 11 38 11
10 UMk/MSA 11 5.5 11 5.5
25 UMk/MSA 6.0 2.7 6.0 2.7
1 C middel 3 mg/l 3 mg/l 3 mg/l 3 mg/l
3 C middel 3 mg/l 3 mg/l 3 mg/l 3 mg/l
10 C middel 3 mg/l 3 mg/l 3 mg/l 3 mg/l
25 C middel 3 mg/l 3 mg/l 3 mg/l 3 mg/l
(L/S)k = Tk*l(NR*d*H) C middel = MSA/(L/S)k = GK*F*P*NR
MSA = GK* F* P*Tk* I/(d*H)
(UM)k = Akkumuleret udvasket mængde ved L/S = (L/S)k

Beregningseksempel for acceptkriterier for kulflyveaske HF1

Kalium Ramper   GK = 280 mg/l
Parameter Beregning

1

Beregning

2

Beregning

3 (=1)

Beregning

4 (=2)

GK
F
P
NR
l
d
H
280 mg/l
10
  1
  5
0.2 m/år
1.5 t/m3
4 m
280 mg/l
10
  1
  5
0.7 m/år
1.5 t/m3
4 m
280 mg/l
10
  1
  5
0.2 m/år
1.5 t/m3
4 m
280 mg/l
10
  1
  5
0.7 m/år
1.5 t/m3
4 m
Tk (år)
1 (L/S): 0.007 l/kg 0.023 l/kg 0.0067 l/kg 0.023 l/kg
3 (L/S): 0.020 l/kg 0.07 l/kg 0.020 l/kg 0.07 l/kg
10 (L/S): 0.067 l/kg 0.23 l/kg 0.067 l/kg 0.23 l/kg
25 (L/S): 0.17 l/kg 0.58 l/kg 0.17 l/kg 0.58 l/kg
1 MSA: 93 mg/kg 327 mg/kg 93 mg/kg 327 mg/kg
3 MSA: 280 mg/kg 980 mg/kg 280 mg/kg 980 mg/kg
10 MSA: 933 mg/kg 3267 mg/kg 933 mg/kg 3267 mg/kg
25 MSA: 2333 mg/kg 8167 mg/kg 2333 mg/kg 8167 mg/kg
Tk (år)
1 (UM)k: 13 mg/kg 104 mg/kg 13 mg/kg 104 mg/kg
3 (UM)k: 104 mg/kg 104 mg/kg 104 mg/kg 104 mg/kg
10 (UM)k: 104 mg/kg 180 mg/kg 104 mg/kg 180 mg/kg
25 (UM)k: 140 mg/kg 230 mg/kg 140 mg/kg 230 mg/kg
1 (L/S)aflæst: 0.015 l/kg 0.13 l/kg 0.015 l/kg 0.13 l/kg
3 (L/S)aflæst: 0.13 l/kg 0.13 l/kg 0.13 l/kg 0.13 l/kg
10 (L/S)aflæst: 0.13 l/kg 0.32 l/kg 0.13 l/kg 0.32 l/kg
25 (L/S)aflæst: 0.19 l/kg 0.62 l/kg 0.19 l/kg 0.62 l/kg
3 UMk/MSA 0.14 0.32 0.14 0.32
10 UMk/MSA 0.37 0.11 0.37 0.11
25 UMk/MSA 0.11 0.055 0.11 0.055
0 UMk/MSA 0.060 0.028 0.060 0.028
1 C middel 14000 mg/l 14000 mg/l 14000 mg/l 14000 mg/l
3 C middel 14000 mg/l 14000 mg/l 14000 mg/l 14000 mg/l
10 C middel 14000 mg/l 14000 mg/l 14000 mg/l 14000 mg/l
25 C middel 14000 mg/l 14000 mg/l 14000 mg/l 14000 mg/l

(L/S)k = Tk*l(NR*d*H) C middel = MSA/(L/S)k = GK*F*P*NR
MSA = GK* F* P*Tk* I/(d*H)
(UM)k = Akkumuleret udvasket mængde ved L/S = (L/S)k

Beregningseksempel for acceptkriterier for kulflyveaske HF1

Klorid Ledningsgrave   GK = 250 mg/l
Parameter Beregning

1

Beregning

2

Beregning

3 (=1)

Beregning

4 (=2)

GK
F
P
NR
l
d
h
250 mg/l
10
1
10
0,2 år
1,5 t/m3
2 m
250 mg/l
10
1
10
0.7 år
1.5 t/m3
2 m
250 mg/l
10
1
10
0.2 år
1.5 t/m3
2 m
250 mg/l
10
1
10
0.7 år
1.5 t/m3
2 m
Tk (år)
1 (L/S): 0.0067 l/kg 0.023 l/kg 0.0067 l/kg 0.023 l/kg
3 (L/S): 0.020 l/kg 0.070 l/kg 0.020 l/kg 0.070 l/kg
10 (L/S): 0.067 l/kg 0.23 l/kg 0.067 l/kg 0.23 l/kg
25 (L/S): 0.17 l/kg 0.58 l/kg 0.17 l/kg 0.58 l/kg
1 MSA: 167 mg/kg 583 mg/kg 167 mg/kg 583 mg/kg
3 MSA: 500 mg/kg 1750 mg/kg 500 mg/kg 1750 mg/kg
10 MSA: 1667 mg/kg 5833 mg/kg 1667 mg/kg 5833 mg/kg
25 MSA: 4167 mg/kg 14583 mg/kg 4167 mg/kg 14583 mg/kg
Tk (år)
1 (UM)k: 1 mg/kg 13 mg/kg 1 mg/kg 13 mg/kg
3 (UM)k: 13 mg/kg 13 mg/kg 13 mg/kg 13 mg/kg
10 (UM)k: 13 mg/kg 19 mg/kg 13 mg/kg 19 mg/kg
25 (UM)k: 16 mg/kg 22 mg/kg 16 mg/kg 22 mg/kg
1 (L/S)aflæst: 0.015 l/kg 0.13 l/kg 0.015 l/kg 0.13 l/kg
3 (L/S)aflæst: 0.13 l/kg 0.13 l/kg 0.13 l/kg 0.13 l/kg
10 (L/S)aflæst: 0.13 l/kg 0.32 l/kg 0.13 l/kg 0.32 l/kg
25 (L/S)aflæst: 0.19 l/kg 0.62 l/kg 0.19 l/kg 0.62 l/kg
1 UMk/MSA 0.006 0.022 0.006 0.022
3 UMk/MSA 0.026 0.007 0.026 0.007
10 UMk/MSA 0.008 0.0033 0.008 0.0033
25 UMk/MSA 0.0038 0.0015 0.004 0.0015
1 C middel 25000 mg/l 25000 mg/l 25000 mg/l 25000 mg/l
3 C middel 25000 mg/l 25000 mg/l 25000 mg/l 25000 mg/l
10 C middel 25000 mg/l 25000 mg/l 25000 mg/l 25000 mg/l
25 C middel 25000 mg/l 25000 mg/l 25000 mg/l 25000 mg/l
(L/S)k = Tk*l(NR*d*H) C middel = MSA/(L/S)k = GK*F*P*NR
MSA = GK* F* P*Tk* I/(d*H)
(UM)k = Akkumuleret udvasket mængde ved L/S = (L/S)k

Beregningseksempel for acceptkriterier for kulflyveaske HF1

Arsen Ledningsgrave   GK = 0.009 mg/l
Parameter Beregning

1

Beregning

2

Beregning

3 (=1)

Beregning

4 (=2)

GK
F
P
NR
l
d
H
0.009 mg/l
10
  1
10
0.2 m/år
1.5 t/m3
2 m
0.009 mg/l
10
  1
10
0.7 m/år
1.5 t/m3
2 m
0.009 mg/l
10
  1
10
0.2 m/år
1.5 t/m3
2 m
0.009 mg/l
10
  1
10
0.7 m/år
1.5 t/m3
2 m
Tk (år)
1 (L/S)k: 0.0067 l/kg 0.023 l/kg 0.0007 l/kg 0.023 l/kg
3 (L/S)k: 0.020 l/kg 0.070 l/kg 0.020 l/kg 0.070 l/kg
10 (L/S)k: 0.067 l/kg 0.23 l/kg 0.067 l/kg 0.23 l/kg
25 (L/S)k: 0.17 l/kg 0.58 l/kg 0.17 l/kg 0.58 l/kg
1 MSA: 0.0060 mg/kg 0.021 mg/kg 0.0060 mg/kg 0.0210 mg/kg
3 MSA: 0.0180 mg/kg 0.063 mg/kg 0.0180 mg/kg 0.063 mg/kg
10 MSA: 0.060 mg/kg 0.21 mg/kg 0.060 mg/kg 0.210 mg/kg
25 MSA: 0.150 mg/kg 0.53 mg/kg 0.150 mg/kg 0.53 mg/kg
Tk (år)
1 (UM)k: 0.0004 mg/kg 0.0033 mg/kg 0.0004 mg/kg 0.0033 mg/kg
3 (UM)k: 0.0033 mg/kg 0.0033 mg/kg 0.0033 mg/kg 0.0033 mg/kg
10 (UM)k: 0.0033 mg/kg 0.014 mg/kg 0.0033 mg/kg 0.014 mg/kg
25 (UM)k: 0.0067 mg/kg 0.029 mg/kg 0.0067 mg/kg 0.029 mg/kg
1 (L/S)aflæst: 0.015 l/kg 0.13 l/kg 0.015 l/kg 0.13 l/kg
3 (L/S)aflæst: 0.13 l/kg 0.13 l/kg 0.13 l/kg 0.13 l/kg
10 (L/S)aflæst: 0.13 l/kg 0.32 l/kg 0.13 l/kg 0.32 l/kg
25 (L/S)aflæst: 0.19 l/kg 0.62 l/kg 0.19 l/kg 0.62 l/kg
1 UMk/MSA 0.07 0.16 0.07 0.16
3 UMk/MSA 0.18 0.05 0.18 0.05
10 UMk/MSA 0.06 0.07 0.06 0.07
25 UMk/MSA 0.045 0.06 0.045 0.06
1 C middel 0.90 mg/l 0.90 mg/l 0.90 mg/l 0.90 mg/l
3 C middel 0.90 mg/l 0.90 mg/l 0.90 mg/l 0.90 mg/l
10 C middel 0.90 mg/l 0.90 mg/l 0.90 mg/l 0.90 mg/l
25 C middel 0.90 mg/l 0.90 mg/l 0.90 mg/l 0.90 mg/l
(L/S)k = Tk*l(NR*d*H) C middel = MSA/(L/S)k = GK*F*P*NR
MSA = GK* F* P*Tk* I/(d*H)
(UM)k = Akkumuleret udvasket mængde ved L/S = (L/S)k

Beregningseksempel for acceptkriterier for kulflyveaske HF1

Krom Ledningsgrave   GK = 0.05 mg/l
Parameter Beregning

1

Beregning

2

Beregning

3 (=1)

Beregning

4 (=2)

GK
F
P
NR
l
d
H
0.05 mg/l
10
  1
10
0.2 m/år
1.5 t/m3
2 m
0.05 mg/l
10
  1
10
0.7 m/år
1.5 t/m3
2 m
0.05 mg/l
10
  1
10
0.2 m/år
1.5 t/m3
2 m
0.05 mg/l
10
  1
10
0.7 m/år
1.5 t/m3
2 m
Tk (år)
1 (L/S)k: 0.0067 l/kg 0.023 l/kg 0.0067 l/kg 0.023 l/kg
3 (L/S)k: 0.020 l/kg 0.070 l/kg 0.020 l/kg 0.070 l/kg
10 (L/S)k: 0.067 l/kg 0.23 l/kg 0.067 l/kg 0.23 l/kg
25 (L/S)k: 0.17 l/kg 0.58 l/kg 0.17 l/kg 0.58 l/kg
1 MSA: 0.033 mg/kg 0.117 mg/kg 0.033 mg/kg 0.117 mg/kg
3 MSA: 0.100 mg/kg 0.35 mg/kg 0.100 mg/kg 0.35 mg/kg
10 MSA: 0.33 mg/kg 1.17 mg/kg 0.33 mg/kg 1.17 mg/kg
25 MSA: 0.83 mg/kg 3 mg/kg 0.83 mg/kg 2.9 mg/kg
Tk (år)
1 (UM)k: 0.24 mg/kg 1.9 mg/kg 0.24 mg/kg 1.9 mg/kg
3 (UM)k: 1.9 mg/kg 1.9 mg/kg 1.9 mg/kg 1.9 mg/kg
10 (UM)k: 1.9 mg/kg 3.2 mg/kg 1.9 mg/kg 3.2 mg/kg
25 (UM)k: 2.5 mg/kg 4.0 mg/kg 2.5 mg/kg 4.0 mg/kg
1 (L/S)aflæst: 0.015 l/kg 0.13 l/kg 0.015 l/kg 0.13 l/kg
3 (L/S)aflæst: 0.13 l/kg 0.13 l/kg 0.13 l/kg 0.13 l/kg
10 (L/S)aflæst: 0.13 l/kg 0.32 l/kg 0.13 l/kg 0.32 l/kg
25 (L/S)aflæst: 0.19 l/kg 0.62 l/kg 0.19 l/kg 0.62 l/kg
1 UMk/MSA 7 16 7 16
3 UMk/MSA 19 5 19 5
10 UMk/MSA 6 2.7 6 2.7
25 UMk/MSA 3.0 1.4 3.0 1.4
1 C middel 5 mg/l 5 mg/l 5 mg/l 5 mg/l
3 C middel 5 mg/l 5 mg/l 5 mg/l 5 mg/l
10 C middel 5 mg/l 5 mg/l 5 mg/l 5 mg/l
25 C middel 5 mg/l 5 mg/l 5 mg/l 5 mg/l

(L/S)k = Tk*l(NR*d*H) C middel = MSA/(L/S)k = GK*F*P*NR
MSA = GK* F* P*Tk* I/(d*H)
(UM)k = Akkumuleret udvasket mængde ved L/S = (L/S)k

Beregningseksempel for acceptkriterier for kulflyveaske HF1

Kalium Ledningsgrave   GK = 280 mg/l
Parameter Beregning

1

Beregning

2

Beregning

3 (=1)

Beregning

4 (=2)

GK
F
P
NR
l
d
H
280 mg/l
10
  1
10
0.2 m/år
1.5 t/m3
2 m
280 mg/l
10
  1
10
0.7 m/år
1.5 t/m3
2 m
280 mg/l
10
  1
10
0.2 m/år
1.5 t/m3
2 m
280 mg/l
10
  1
10
0.7 m/år
1.5 t/m3
2 m
Tk (år)
1 (L/S): 0.007 l/kg 0.023 l/kg 0.0067 l/kg 0.023 l/kg
3 (L/S): 0.020 l/kg 0.07 l/kg 0.020 l/kg 0.07 l/kg
10 (L/S): 0.067 l/kg 0.23 l/kg 0.067 l/kg 0.23 l/kg
25 (L/S): 0.17 l/kg 0.58 l/kg 0.17 l/kg 0.58 l/kg
1 MSA: 187 mg/kg 653 mg/kg 187 mg/kg 653 mg/kg
3 MSA: 560 mg/kg 1960 mg/kg 560 mg/kg 1960 mg/kg
10 MSA: 1867 mg/kg 6533 mg/kg 1867 mg/kg 6533 mg/kg
25 MSA: 4667 mg/kg 16333 mg/kg 4667 mg/kg 16333 mg/kg
Tk (år)
1 (UM)k: 13 mg/kg 104 mg/kg 13 mg/kg 104 mg/kg
3 (UM)k: 104 mg/kg 104 mg/kg 104 mg/kg 104 mg/kg
10 (UM)k: 104 mg/kg 180 mg/kg 104 mg/kg 180 mg/kg
25 (UM)k: 140 mg/kg 230 mg/kg 140 mg/kg 230 mg/kg
1 (L/S)aflæst: 0.015 l/kg 0.13 l/kg 0.015 l/kg 0.13 l/kg
3 (L/S)aflæst: 0.13 l/kg 0.13 l/kg 0.13 l/kg 0.13 l/kg
10 (L/S)aflæst: 0.13 l/kg 0.32 l/kg 0.13 l/kg 0.32 l/kg
25 (L/S)aflæst: 0.19 l/kg 0.62 l/kg 0.19 l/kg 0.62 l/kg
3 UMk/MSA 0.07 0.16 0.07 0.16
10 UMk/MSA 0.19 0.05 0.19 0.05
25 UMk/MSA 0.06 0.028 0.06 0.028
0 UMk/MSA 0.030 0.014 0.030 0.014
1 C middel 28000 mg/l 28000 mg/l 28000 mg/l 28000 mg/l
3 C middel 28000 mg/l 28000 mg/l 28000 mg/l 28000 mg/l
10 C middel 28000 mg/l 28000 mg/l 28000 mg/l 28000 mg/l
25 C middel 28000 mg/l 28000 mg/l 28000 mg/l 28000 mg/l

(L/S)k = Tk*l(NR*d*H) C middel = MSA/(L/S)k = GK*F*P*NR
MSA = GK* F* P*Tk* I/(d*H)
(UM)k = Akkumuleret udvasket mængde ved L/S = (L/S)k

Beregningseksempel for acceptkriterier for kulflyveaske HF1

Klorid Terrænregulering   GK = 250 mg/l
Parameter Beregning

1

Beregning

2

Beregning

3 (=1)

Beregning

4 (=2)

GK
F
P
NR
l
d
H
250 mg/l
1
1
1
0.2 m/år
1.5 t/m3
1 m
250 mg/l
1
1
1
0.7 m/år
1.5 t/m3
1 m
250 mg/l
1
1
1
0.2 m/år
1.5 t/m3
1 m
250 mg/l
1
1
1
0.7 m/år
1.5 t/m3
1 m
Tk (år)
1 (L/S)k: 0.13 l/kg 0.47 l/kg 0.13 l/kg 0.47 l/kg
3 (L/S)k: 0.40 l/kg 1.4 l/kg 0.40 l/kg 1.4 l/kg
10 (L/S)k: 1.3 l/kg 4.7 l/kg 1.3 l/kg 4.7 l/kg
25 (L/S)k: 3.3 l/kg 11.7 l/kg 3.3 l/kg 11.7 l/kg
1 MSA: 33 mg/kg 117 mg/kg 33 mg/kg 117 mg/kg
3 MSA: 100 mg/kg 350 mg/kg 100 mg/kg 350 mg/kg
10 MSA: 333 mg/kg 1167 mg/kg 333 mg/kg 1167 mg/kg
25 MSA: 833 mg/kg 2917 mg/kg 833 mg/kg 2917 mg/kg
Tk (år)
1 (UM)k: 13 mg/kg 21 mg/kg 13 mg/kg 21 mg/kg
3 (UM)k: 21 mg/kg 25 mg/kg 21 mg/kg 25 mg/kg
10 (UM)k: 25 mg/kg 31 mg/kg 25 mg/kg 31 mg/kg
25 (UM)k: 31 mg/kg 35 mg/kg 31 mg/kg 35 mg/kg
1 (L/S)aflæst: 0.13 l/kg 0.51 l/kg 0.13 l/kg 0.51 l/kg
3 (L/S)aflæst: 0.51 l/kg 1.44 l/kg 0.51 l/kg 1.44 l/kg
10 (L/S)aflæst: 1.44 l/kg 5.8 l/kg 1.44 l/kg 5.8 l/kg
25 (L/S)aflæst: 4.6 l/kg 11.6 l/kg 4.6 l/kg 11.6 l/kg
1 UMk/MSA 0.39 0.18 0.39 0.18
3 UMk/MSA 0.21 0.071 0.21 0.71
10 UMk/MSA 0.075 0.027 0.075 0.027
25 UMk/MSA 0.0372 0.012 0.037 0.012
1 C middel 250 mg/l 250 mg/l 250 mg/l 250 mg/l
3 C middel 250 mg/l 250 mg/l 250 mg/l 250 mg/l
10 C middel 250 mg/l 250 mg/l 250 mg/l 250 mg/l
25 C middel 250 mg/l 250 mg/l 250 mg/l 250 mg/l

(L/S)k = Tk*l(NR*d*H) ;C middel = MSA/(L/S)k = GK*F*P*NR
MSA = GK* F* P*Tk* I/(d*H)
(UM)k = Akkumuleret udvasket mængde ved L/S = (L/S)k

Beregningseksempel for acceptkriterier for kulflyveaske HF1

Arsen Terrænregulering   GK = 0.009 mg/l
Parameter Beregning

1

Beregning

2

Beregning

3 (=1)

Beregning

4 (=2)

GK
F
P
NR
l
d
H
0.009 mg/l
1
1
1
0.2 m/år
1.5 t/m3
1 m
0.009 mg/l
1
1
1
0.7 m/år
1.5 t/m3
1 m
0.009 mg/l
1
1
1
0.2 m/år
1.5 t/m3
1 m
0.009 mg/l
1
1
1
0.7 m/år
1.5 t/m3
1 m
Tk (år)
1 (L/S): 0.13 l/kg 0.47 l/kg 0.13 l/kg 0.47 l/kg
3 (L/S): 0.40 l/kg 1.4 l/kg 0.40 l/kg 1.4 l/kg
10 (L/S): 1.3 l/kg 4.7 l/kg 1.3 l/kg 4.7 l/kg
25 (L/S): 3.3 l/kg 11.7 l/kg 3.3 l/kg 11.7 l/kg
1 MSA: 0.0012 mg/kg 0.0042 mg/kg 0.0012 mg/kg 0.0042 mg/kg
3 MSA: 0.0036 mg/kg 0.013 mg/kg 0.0036 mg/kg 0.013 mg/kg
10 MSA: 0.012 mg/kg 0.04 mg/kg 0.012 mg/kg 0.042 mg/kg
25 MSA: 0.030 mg/kg 0.11 mg/kg 0.030 mg/kg 0.11 mg/kg
Tk (år)
1 (UM)k: 0.0033 mg/kg 0.025 mg/kg 0.0033 mg/kg 0.025 mg/kg
3 (UM)k: 0.025 mg/kg 0.078 mg/kg 0.025 mg/kg 0.078 mg/kg
10 (UM)k: 0.078 mg/kg 0.13 mg/kg 0.078 mg/kg 0.13 mg/kg
25 (UM)k: 0.13 mg/kg 0.21 mg/kg 0.13 mg/kg 0.21 mg/kg
1 (L/S)aflæst: 0.13 l/kg 0.51 l/kg 0.13 l/kg 0.51 l/kg
3 (L/S)aflæst: 0.51 l/kg 1.44 l/kg 0.51 l/kg 1.44 l/kg
10 (L/S)aflæst: 1.44 l/kg 5.8 l/kg 1.44 l/kg 5.8 l/kg
25 (L/S)aflæst: 4.6 l/kg 11.6 l/kg 4.6 l/kg 11.6 l/kg
1 UMk/MSA 2.8 6.0 2.8 6.0
3 UMk/MSA 6.9 6.2 6.9 6.2
10 UMk/MSA 6.5 3.1 6.5 3.1
25 UMk/MSA 4.3 2.0 4.3 2.0
1 C middel 0.0090 mg/l 0.0090 mg/l 0.0090 mg/l 0.0090 mg/l
3 C middel 0.0090 mg/l 0.0090 mg/l 0.0090 mg/l 0.0090 mg/l
10 C middel 0.0090 mg/l 0.0090 mg/l 0.0090 mg/l 0.0090 mg/l
25 C middel 0.0090 mg/l 0.0090 mg/l 0.0090 mg/l 0.0090 mg/l
(L/S)k = Tk*l(NR*d*H);C middel = MSA/(L/S)k = GK*F*P*NR
MSA = GK* F* P*Tk* I/(d*H)
(UM)k = Akkumuleret udvasket mængde ved L/S = (L/S)k

Beregningseksempel for acceptkriterier for kulflyveaske HF1

Krom Terrænregulering   GK = 0.05 mg/l
Parameter Beregning

1

Beregning

2

Beregning

3 (=1)

Beregning

4 (=2)

GK
F
P
NR
l
d
H
0.05 mg/l
1
1
1
0.2 m/år
1.5 t/m3
1 m
0.05 mg/l
1
1
1
0.7 m/år
1.5 t/m3
1 m
0.05 mg/l
1
1
1
0.2 m/år
1.5 t/m3
1 m
0.05 mg/l
1
1
1
0.7 m/år
1.5 t/m3
1 m
Tk (år)
1 (L/S): 0.13 l/kg 0.47 l/kg 0.13 l/kg 0.47 l/kg
3 (L/S): 0.40 l/kg 1.4 l/kg 0.40 l/kg 1.4 l/kg
10 (L/S): 1.3 l/kg 4.7 l/kg 1.3 l/kg 4.7 l/kg
25 (L/S): 3.3 l/kg 11.7 l/kg 3.3 l/kg 11.7 l/kg
1 MSA: 0.0067 mg/kg 0.023 mg/kg 0.0067 mg/kg 0.023 mg/kg
3 MSA: 0.020 mg/kg 0.070 mg/kg 0.020 mg/kg 0.070 mg/kg
10 MSA: 0.067 mg/kg 0.23 mg/kg 0.067 mg/kg 0.23 mg/kg
25 MSA: 0.17 mg/kg 0.58 mg/kg 0.17 mg/kg 0.58 mg/kg
Tk (år)
1 (UM)k: 1.9 mg/kg 3.8 mg/kg 1.9 mg/kg 3.8 mg/kg
3 (UM)k: 3.8 mg/kg 4.6 mg/kg 3.8 mg/kg 4.6 mg/kg
10 (UM)k: 4.6 mg/kg 4.7 mg/kg 4.6 mg/kg 4.7 mg/kg
25 (UM)k: 4.7 mg/kg 4.7 mg/kg 4.7 mg/kg 4.7 mg/kg
1 (L/S)aflæst: 0.13 l/kg 0.51 l/kg 0.13 l/kg 0.51 l/kg
3 (L/S)aflæst: 0.51 l/kg 1.44 l/kg 0.51 l/kg 1.44 l/kg
10 (L/S)aflæst: 1.44 l/kg 5.8 l/kg 1.44 l/kg 5.8 l/kg
25 (L/S)aflæst: 4.6 l/kg 11.6 l/kg 4.6 l/kg 11.6 l/kg
1 UMk/MSA 285 163 285 163
3 UMk/MSA 190 66 190 66
10 UMk/MSA 69 20 69 20
25 UMk/MSA 28 8.1 28 8.1
1 C middel 0.050mg/l 0.050mg/l 0.050mg/l 0.050 mg/l
3 C middel 0.050mg/l 0.050mg/l 0.050mg/l 0.050 mg/l
10 C middel 0.050mg/l 0.050mg/l 0.050mg/l 0.050 mg/l
25 C middel 0.050mg/l 0.050mg/l 0.050 mg/l 0.050 mg/l

(L/S)k = Tk*l(NR*d*H) C middel = MSA/(L/S)k = GK*F*P*NR
MSA = GK* F* P*Tk* I/(d*H)
(UM)k = Akkumuleret udvasket mængde ved L/S = (L/S)k

Beregningseksempel for acceptkriterier for kulflyveaske HF1

Krom Terrænregulering   GK = 0.05 mg/l
Parameter Beregning

1

Beregning

2

Beregning

3 (=1)

Beregning

4 (=2)

GK
F
P
NR
l
d
H
0.05 mg/l
1
1
1
0.2 m/år
1.5 t/m3
1 m
0.05 mg/l
1
1
1
0.7 m/år
1.5 t/m3
1 m
0.05 mg/l
1
1
1
0.2 m/år
1.5 t/m3
1 m
0.05 mg/l
1
1
1
0.7 m/år
1.5 t/m3
1 m
Tk (år)
1 (L/S): 0.13 l/kg 0.47 l/kg 0.13 l/kg 0.47 l/kg
3 (L/S): 0.40 l/kg 1.4 l/kg 0.40 l/kg 1.4 l/kg
10 (L/S): 1.3 l/kg 4.7 l/kg 1.3 l/kg 4.7 l/kg
25 (L/S): 3.3 l/kg 11.7 l/kg 3.3 l/kg 11.7 l/kg
1 MSA: 0.0067 mg/kg 0.023 mg/kg 0.0067 mg/kg 0.023 mg/kg
3 MSA: 0.020 mg/kg 0.070 mg/kg 0.020 mg/kg 0.070 mg/kg
10 MSA: 0.067 mg/kg 0.23 mg/kg 0.067 mg/kg 0.23 mg/kg
25 MSA: 0.17 mg/kg 0.58 mg/kg 0.17 mg/kg 0.58 mg/kg
Tk (år)
1 (UM)k: 1.9 mg/kg 3.8 mg/kg 1.9 mg/kg 3.8 mg/kg
3 (UM)k: 3.8 mg/kg 4.6 mg/kg 3.8 mg/kg 4.6 mg/kg
10 (UM)k: 4.6 mg/kg 4.7 mg/kg 4.6 mg/kg 4.7 mg/kg
25 (UM)k: 4.7 mg/kg 4.7 mg/kg 4.7 mg/kg 4.7 mg/kg
1 (L/S)aflæst: 0.13 l/kg 0.51 l/kg 0.13 l/kg 0.51 l/kg
3 (L/S)aflæst: 0.51 l/kg 1.44 l/kg 0.51 l/kg 1.44 l/kg
10 (L/S)aflæst: 1.44 l/kg 5.8 l/kg 1.44 l/kg 5.8 l/kg
25 (L/S)aflæst: 4.6 l/kg 11.6 l/kg 4.6 l/kg 11.6 l/kg
1 UMk/MSA 285 163 285 163
3 UMk/MSA 190 66 190 66
10 UMk/MSA 69 20 69 20
25 UMk/MSA 28 8.1 28 8.1
1 C middel 0.050mg/l 0.050mg/l 0.050mg/l 0.050 mg/l
3 C middel 0.050mg/l 0.050mg/l 0.050mg/l 0.050 mg/l
10 C middel 0.050mg/l 0.050mg/l 0.050mg/l 0.050 mg/l
25 C middel 0.050mg/l 0.050mg/l 0.050 mg/l 0.050 mg/l

(L/S)k = Tk*l(NR*d*H) C middel = MSA/(L/S)k = GK*F*P*NR
MSA = GK* F* P*Tk* I/(d*H)
(UM)k = Akkumuleret udvasket mængde ved L/S = (L/S)k

Beregningseksempel for acceptkriterier for kulflyveaske HF1

Kalium Terrænregulering   GK = 280 mg/l
Parameter Beregning

1

Beregning

2

Beregning

3 (=1)

Beregning

4 (=2)

GK
F
P
NR
l
d
H
280 mg/l
1
1
1
0.2 m/år
1.5 t/m3
1 m
280 mg/l
1
1
1
0.7 m/år
1.5 t/m3
1 m
280 mg/l
1
1
1
0.2 m/år
1.5 t/m3
1 m
280 mg/l
1
1
1
0.7 m/år
1.5 t/m3
1 m
Tk (år)
1 (L/S)k: 0.13 l/kg 0.47 l/kg 0.13 l/kg 0.47 l/kg
3 (L/S)k: 0.40 l/kg 1.4 l/kg 0.40 l/kg 1.4 l/kg
10 (L/S)k: 1.3 l/kg 4.7 l/kg 1.3 l/kg 4.7 l/kg
25 (L/S)k: 3.3 l/kg 11.7 l/kg 3.3 l/kg 11.7 l/kg
1 MSA: 37 mg/kg 131 mg/kg 37 mg/kg 131 mg/kg
3 MSA: 112 mg/kg 392 mg/kg 112 mg/kg 392 mg/kg
10 MSA: 373 mg/kg 1307 mg/kg 373 mg/kg 1307 mg/kg
25 MSA: 933 mg/kg 3267 mg/kg 933 mg/kg 3267 mg/kg
Tk (år)
1 (UM)k: 104 mg/kg 220 mg/kg 104 mg/kg 220 mg/kg
3 (UM)k: 220 mg/kg 280 mg/kg 220 mg/kg 280 mg/kg
10 (UM)k: 280 mg/kg 290 mg/kg 280 mg/kg 290 mg/kg
25 (UM)k: 290 mg/kg 350 mg/kg 290 mg/kg 350 mg/kg
3 (L/S)aflæst: 0.13 l/kg 0.51 l/kg 0.13 l/kg 0.51 l/kg
10 (L/S)aflæst: 0.51 l/kg 1.44 l/kg 0.51 l/kg 1.44 l/kg
25 (L/S)aflæst: 1.44 l/kg 5.8 l/kg 1.44 l/kg 5.8 l/kg
0 (L/S)aflæst: 4.6 l/kg 11.6 l/kg 4.6 l/kg 11.6 l/kg
1 UMk/MSA 2.8 1.7 2.8 1.7
3 UMk/MSA 2.0 0.71 2.0 0.71
10 UMk/MSA 0.75 0.22 0.75 0.22
25 UMk/MSA 0.31 0.11 0.31 0.11
1 C middel 280mg/l 280mg/l 280mg/l 280 mg/l
3 C middel 280mg/l 280mg/l 280mg/l 280 mg/l
10 C middel 280mg/l 280mg/l 280mg/l 280 mg/l
25 C middel 280mg/l 280mg/l 280 mg/l 280 mg/l
(L/S)k = Tk*l(NR*d*H) C middel = MSA/(L/S)k = GK*F*P*NR
MSA = GK* F* P*Tk* I/(d*H)
(UM)k = Akkumuleret udvasket mængde ved L/S = (L/S)k

Scenarieberegning for kulflyveaske: UMK/MSA
(Skema - 22 kb)
 

Bilag 10

Beregninger af renjordsscenarier for 5 jordtyper

(Bilag 10, side 163. Jordprøve 1 - Ren jord. 42 Kb)

(Bilag 10, side 164. Jordprøve 1 - Ren jord. 46 Kb)

(Bilag 10, side 165. Jordprøve 1 - Ren jord. 45 Kb)

(Bilag 10, side 166. Jordprøve 1 - Ren jord. 42 Kb)

(Bilag 10, side 167. Jordprøve 1 - Ren jord. 46 Kb)

(Bilag 10, side 168. Jordprøve 10 - Ren jord. 45 Kb)

(Bilag 10, side 169. Jordprøve 10 - Ren jord. 42 Kb)

(Bilag 10, side 170. Jordprøve 10 - Ren jord. 46 Kb)

(Bilag 10, side 171. Jordprøve 10 - Ren jord. 45 Kb)

(Bilag 10, side 172. Jordprøve 10 - Ren jord. 43 Kb)

(Bilag 10, side 173. Jordprøve 10 - Ren jord. 45 Kb)

(Bilag 10, side 174. Jordprøve 10 - Ren jord. 46 Kb)

(Bilag 10, side 175. Jordprøve 13 - Ren jord. 42 Kb)

(Bilag 10, side 176. Jordprøve 13 - Ren jord. 45 Kb)

(Bilag 10, side 177. Jordprøve 13 - Ren jord. 46 Kb)

(Bilag 10, side 178. Jordprøve 13 - Ren jord. 43 Kb)

(Bilag 10, side 179. Jordprøve 13 - Ren jord. 46 Kb)

(Bilag 10, side 180. Jordprøve 13 - Ren jord. 45 Kb)

(Bilag 10, side 181. Jordprøve 14 - Ren jord. 42 Kb)

(Bilag 10, side 182. Jordprøve 14 - Ren jord. 46 Kb)

(Bilag 10, side 183. Jordprøve 14 - Ren jord. 45 Kb)

(Bilag 10, side 184. Jordprøve 14 - Ren jord. 42 Kb)

(Bilag 10, side 185. Jordprøve 14 - Ren jord. 46 Kb)

(Bilag 10, side 186. Jordprøve 14 - Ren jord. 45 Kb)

(Bilag 10, side 187. Jordprøve 16 - Ren jord. 42 Kb)

(Bilag 10, side 188. Jordprøve 16 - Ren jord. 46 Kb)

(Bilag 10, side 189. Jordprøve 16 - Ren jord. 45 Kb)

(Bilag 10, side 190. Jordprøve 16 - Ren jord. 42 Kb)

(Bilag 10, side 191. Jordprøve 16 - Ren jord. 45 Kb)

(Bilag 10, side 192. Jordprøve 16 - Ren jord. 45 Kb)
 

Bilag 11

Beregninger af nyttiggørelsesscenarier for jord 1 (agerjord)

(Jordprøve 1. Veje - side 195. 44 Kb)

(Jordprøve 1. Veje - side 196. 46 Kb)

(Jordprøve 1. Veje - side 197. 46 Kb)

(Jordprøve 1. Stier - side 198. 44 Kb)

(Jordprøve 1. Stier - side 199. 46 Kb)

(Jordprøve 1. Stier - side 200. 45 Kb)

(Jordprøve 1. Pladser - side 201. 44 Kb)

(Jordprøve 1. Pladser - side 202. 46 Kb)

(Jordprøve 1. Pladser - side 203. 46 Kb)

(Jordprøve 1. Støjvolde - side 204. 44 Kb)

(Jordprøve 1. Støjvolde - side 205. 46 Kb)

(Jordprøve 1. Støjvolde - side 206. 46 Kb)

(Jordprøve 1. Ramper - side 207. 44 Kb)

(Jordprøve 1. Ramper - side 208. 46 Kb)

(Jordprøve 1. Ramper - side 209. 46 Kb)

(Jordprøve 1. Ledningsgrave - side 210. 44 Kb)

(Jordprøve 1. Ledningsgrave - side 211. 47 Kb)

(Jordprøve 1. Ledningsgrave - side 212. 46 Kb)

(Jordprøve 1. Terrænregulering - side 213. 44 Kb)

(Jordprøve 1. Terrænregulering - side 214. 46 Kb)

(Jordprøve 1. Terrænregulering - side 215. 45 Kb)
 

Bilag 12

Resultater af kolonneforsøg med jordprøver

(Karakteriseringsforsøg på uforurenede jordprøver -
side 219 - 21 Kb)

(Prøve 10. Agerjord - side 220 - 36 Kb)

(Prøve 14. Byjord - side 221 - 37 Kb)

(Prøve 10. kalcium/kalium - side 222 - 11 Kb)

(Prøve 10. Klorid/magnesium - side 223 - 11 Kb)

(Prøve 10. Natrium - side 224 - 6 Kb)

(Prøve 10. Jern/barium - side 225 - 11 Kb)

(Prøve 10. Kadmium/Krom - side 226 - 11 Kb)

(Prøve 10. Kobber - side 227 - 6 Kb)

(Prøve 10. Nikkel/bly - side 228 - 11 Kb)

(Prøve 10. Zink/aluminium - side 229 - 11 Kb)

(Prøve 10. Arsen/mangan - side 230 - 11 Kb)

(Prøve 14. Kalcium/kalium - side 231 - 11 Kb)

(Prøve 14. Klorid/magnesium - side 232 - 11 Kb)

(Prøve 14. Natrium - side 233 - 6 Kb)

(Prøve 14. Jern/barium - side 234 - 11 Kb)

(Prøve 14. Kadmium/krom - side 235 - 11 Kb)

(Prøve 14. Kobber - side 236 - 6 Kb)

(Prøve 14. Nikkel/bly - side 237 - 11 Kb)

(Prøve 14. Zink/aluminium - side 238 - 11 Kb)

(Prøve 14. Arsen/mangan - side 239 - 11 Kb)

Karakteriseringsforsøg på uforurenede jordprøver - side 240 - 32 Kb)

Karakteriseringsforsøg på forurenede jordprøver: prøve AsLS og PbM - side 241 - 21 Kb)

Bilag 13

Resultater af kolonneforsøg med restprodukter

Kolonneforsøg med kulbundaske og slagger fra affaldsforbrænding

Der er udført kolonneudvaskningsforsøg med kulbundaske fra Avedøreværket og slagger fra Amagerforbrænding. Slaggerne fra Amagerforbrænding blev opgravet fra en rampe på forbrændingsanlæggets område, hvor de havde ligget i mindst 6 måneder. Partikler større end 25 mm (meget få) blev fjernet fra restprodukterne. Kulbundasken og en del af slaggerne fra Amagerforbrænding blev forud for kolonneforsøgene nedknust til < 4 mm i en kæbeknuser. En fuldstændigt modsvarende prøve af forbrændingsslaggerne blev anvendt uden forudgående nedknusning.

De i alt tre prøver (kulbundaske < 4 mm, forbrændingsslagge < 4 mm og forbrændingsslagge < 25 mm) blev anbragt i hver sin kolonne med en indre diameter på 14,5 cm og en fyldhøjde på ca. 60 cm. De blev derefter udvasket i upflow med demineraliseret vand med en gennemstrømningshastighed svarende til ca. 25 mm/døgn, beregnet over kolonnens tværsnitsareal. Ledningsevne og pH blev med regelmæssige mellemrum målt på det dannede eluat (se figuren). Der blev fra hver kolonne opsamlet en eluatfraktion svarende til L/S = ca. 0 - 0,5 l/kg. Herefter blev forsøgene afbrudt. De opsamlede eluatfraktioner blev analyseret for en række parametre (se tabellen).

Kolonneforsøg med kulbundaske fra Avedøreværket og lageret slagge fra Amagerforbrændingen

(Bilag 13 side 246 - 44 Kb)

Karakteriseringstestning af restprodukter - måling af pH

(Bilag 13, side 247 - 12 Kb)

Bilag 14

Indledende udredning vedrørende mulighederne for fastsættelse af udvaskningsbaserede kriterier for nyttiggørelse af restprodukter i marine omgivelser

1. Indledning

I dette notat diskuteres nogle af de problemstillinger, som vil være relevante. hvis restprodukter nyttiggøres under omstændigheder, som medfører, at en eventuel miljømæssig trussel eller risiko ikke er rettet mod grundvandskvaliteten, men mod kvaliteten af en marin recipient.

Formålet med den del af projektet. som er omtalt i dette notat, er at foretage en indledende udredning af nogle af de problemstillinger og modelbetragtninger, som vil være relevante dels ved en vurdering af de miljømæssige effekter af at nyttiggøre restprodukter i eller nær marine omgivelser, dels ved opstilling af kriterier for sådanne nyttigørelsesformer. Anvendelser, der har karakter af dumpning, er ikke medtaget, da de p.g.a. diverse internationale konventioner ikke vil blive aktuelle. Herved afgrænses udredningen til kun at omfatte kystnære anvendelser af restprodukterne. På grund af de begrænsede erfaringer med udvaskning af organiske stoffer fra restprodukter, omfatter udredningen kun udvaskning af uorganiske forureningskomponenter. Endvidere bør det nævnes, at der alene ses på udvaskningsrelaterede effekter fra ikke-overfladenære anvendelsesformer, dvs helseproblemer relateret til totalindholdet af forureningskomponenter diskuteres ikke.
 

2. Generelle strømnings- og udvaskningsforhold

I det hidtidige arbejde med stofudvaskning fra restprodukter og jord i relation til grundvandskvalitet, er der fortrinsvis blevet fokuseret på stofudvaskning fra granulære materialer, dvs materialer på pulver eller partikelform, hvor der, når de gennemstrømmes af vand, overføres opløst materiale fra de enkelte partikler til den gennemstrømmende vandmasse, som derefter transporterer det opløste materiale ud af systemet (konvektiv transport). Arbejdet er desuden foregået under den forudsætning, at denne proces finder sted under forhold, som svarer til lokal ligevægt, dvs, at der på ethvert sted i udvaskningssystemet eksisterer en ligevægtslignende tilstand mellem faststoffaser og væskefase. Ordet »granulær« er ikke særlig veldefineret, men det bruges i praksis om materialer med karakteristiske partikelstørrelser på op til 10 - 40 mm.

Specielt i relation til marine anvendelsesformer, men også for anvendelse af restprodukter i områder med grundvandsinteresser, kan det være relevant at se på restprodukter, som forekommer eller som gennem behandling er bragt på monolitisk, dvs, sammenhængende, form. Heller ikke ordet »monolitisk« findes der nogen generelt anerkendt definition af. I praksis anvendes det om større, sammenhængende masser af et materiale med en nogenlunde »glat« overflade. Ved testning af stofudvaskning fra monolitisk materiale kræves ofte en mindste karakteristisk partikelstørrelse på 40 mm Ved omdannelsen af et granulært materiale, f.eks. slagge fra affaldsforbrænding, til et monolitisk materiale, f.eks. ved tilsætning af et bindemiddel, vil der i reglen ske en voldsom reduktion af den effektive overflade, hvorfra stofudvaskningen kan ske. Dette vil i praksis oftest medføre en væsentlig reduktion af stofudvaskningen, som dog også vil være stærkt påvirket af de kemiske og fysiske forhold, der opstår i materialet som følge af reaktionerne mellem dette og bindemidlet.

Stoftransporten ud af en restproduktmængde, som er udlagt på granulær form, f.eks. som erstatning for stabilt grus, afhænger dels af den hastighed, hvormed det udlagte materiale gennemstrømmes af vand (f.eks. nedsivende regnvand), dels af den sammensætning, som det gennemsivende vand får på vejen gennem materialet. I modsætning hertil afhænger stoftransporten ud af en restproduktmængde på monolitisk form med lille permeabilitet og/eller et granulært restprodukt, som er anbragt i nogle omgivelser, hvor den hydrauliske gradient er meget lille, som regel i stedet af diffusionshastigheden for de pågældende stoffer.

For restprodukter på granulær form vil der ved normalt forekommende gennemstrømningshastigheder ofte eksistere en ligevægtslignende tilstand mellem det gennemsivende vand og det udlagte restprodukt, og sammensætningen af faststoffasen vil, i hvert fald i starten af udvaskningsforløbet, være styrende for sammensætningen af vandfasen/perkolatet. Denne sammensætning vil som regel ændre sig med tiden eller med mængden af gennemstrømmende vand, fordi der hele tiden fjernes stof fra systemet, og den vil i øvrigt være påvirket af det omgivende miljø (pH, redoxpotentiale, komplekserende forbindelser, etc.). For gennemstrømningsdominerede udvaskningssystemer er det derfor ofte hensigtsmæssigt at beskrive udvaskningsforløbet som funktion af væske/faststof-forholdet (L/S = Liquid/Solid ratio), hvor L er den samlede vandmængde, der på et givet tidspunkt er strømmet gennem materialet med tørvægten S. Såfremt udvaskningsforløbet beskrives som funktion af L/S, er det under visse forudsætninger, herunder specielt, at der når at indstille sig en (pseudo)ligevægt mellem faststoffasen og væskefasen, muligt i nogen grad at sammenligne udvaskningsresultater fra forskellige undersøgelsesmetoder udført under forskellige specifikke fysiske forsøgsbetingelser. I visse tilfælde muliggør dette en anvendelse af laboratorieudvaskningsforsøg til estimering af udvaskningsforløbet fra faktisk udlagte materialer.

Når vandgennemstrømningsforhóldene for en given anvendelse af et granulært restprodukt er kendt, kan L/S-skalaen omsættes til en tidsskala, således at perkoalatsammensætningen med nogen forsigtighed kan estimeres som funktion af tiden (se f.eks. Hjelmar, 1990). Dette er blevet udnyttet i etableringen af en sammenhæng mellem ændringer af grundvandskvaliteten og resultatet af et udvaskningsforsøg udført på restprodukter eller forurenet jord, som ønskes nyttiggjort (Hjelmar et al., 1996; Holm et al. 1997 og VKI, august 1997).

For restprodukter på monolitisk form f.eks. oprindeligt granulære restprodukter, der gennem en eller anden form for behandling er blevet stabiliserede og gjort sammenhængende, vil en eventuel stofudvaskning oftest foregå ved diffusion ud gennem overfladen af det stabiliserede legeme, forudsat at den konvektive strømning gennem dette er meget lille som følge af en ringe hydraulisk ledningsevne (< ca. 5 x 10-9 m/s) og/eller som følge af en lille hydraulisk gradient. Såfremt der ikke er tale om en direkte opløsning af overfladen af det stabiliserede materiale, vil udvaskningshastigheden eller fluxen, J (mængde per overfladearealenhed per tidsenhed), af en given komponent på monolitisk form aftage forholdsvis hurtigt med tiden og i øvrigt være proportional med overfladearealet. Hvis der er tale om ren diffusion, vil J være proportional med t-2, hvor t er tiden. Udvaskningen fra granulære, permeable materialer vil i princippet også kunne være styret af diffusion, såfremt disse er anbragt under forhold, som medfører, at den hydrauliske gradient gennem materialet er negligibel.

Stofudvaskningen fra en given mængde stabiliseret restprodukt vil normalt være mindre, jo færre og større enheder, restproduktet opdeles i, idet forholdet mellem kongruente legemers overfladeareal og volumen (masse) generelt aftager, når volumenet øges. Dette betyder samtidig, at stofudvaskningen per tidsenhed fra en stabiliseret restproduktblok vil kunne øges, hvis blokken på et tidspunkt revner eller smuldrer, medmindre en væsentlig del af stabilisering er baseret på en kemisk transformation af de aktuelle forureningskomponenter til stabile og uopløselige tilstandsformer.

Mens stoffluxen fra en udlagt mængde granulært restprodukt som demonstreret i de ovenfor angivne rapporter kan estimeres ud fra resultaterne af accelererede kolonne- eller batchudvaskningstests ved hjælp af scenariebetragtninger, kan stoffluxen fra et udlagt monolitisk restproduktmateriale bestemmes ud fra resultaterne af en tankudvaskningstest og kendskab til overfladearealet af materialet. I begge tilfælde kræves kendskab til strømnings- og kontaktforholdene mellem restprodukt og vand.

En tankudvaskningstest er i modsætning til batch- og kolonneforsøg, som tilstræbes udført under ligevægtslignende forhold, en dynamisk test, hvor den tilstræbte tilstand ligger så langt fra ligevægt som muligt. Selve testen, hvorved hastigheden for overførslen af en eller flere komponenter fra faststoffasen til væsekefasen bestemmes, er ganske enkel: Et monolitisk prøvelegerne nedsænkes i en væske (oftest vand), som er-anbmgt i en lukket beholder. Væsken udskiftes med bestemte (stigende) tidsintervaller for at opretholde den størst mulige gradient. De opsamlede væskefraktioner filtreres og analyseres. På grundlag af forsøget kan stoffrigivelsen per overfladearealenhed per tidsenhed (fluxen J) beregnes for hvert væskeskift. Hvis prøvelegemet kan betragtes som halv-uendeligt (dvs, at geometrien ikke har indflydelse på udvaskningsforløbet), hvis stofkoncentrationen ved prøvelegemets overflade er negligibel. og hvis stoftransporten ud af prøvelegemet sker ved diffusion, kan fluxen beskrives således:

(1) J = S0 * De0,5 * p-0,5 * t-0,5

hvor S0 er koncentrationen af den undersøgte komponent i prøvelegemet (her benyttes dog som regel i stedet den tilgængelige stofmængde, bestemt ved en tilgængelighedstest på det nedknuste prøvelegeme), De er den effektive diffusionskoefficient og t er den totalt forløbne tid fra forsøgets start til det aktuelle væskeskift. Når S0 er kendt og De er bestemt for et givet materiale og en given komponent ved et tankudvaskningsforsøg, kan den ovenstående ligning benyttes til at extrapolere bestemmelsen af fluxen J tidsperioder, der ligger ud over tankforsøgets varighed.

Hvis undersøgelser af stofudvaskningen fra et monolitisk materiale skal anvendes til forudsigelse af stoffluxen fra materialet på længere sigt, vil det ofte være nødvendigt at supplere tankudvaskningsforsøget med en test af materialets integritet eller holdbarhed, således at det kan sandsynliggøres, at materialet vil forblive på monolitisk form og ikke falde fra hinanden, hvorved forudsætningerne for forudsigelsen ville bortfalde.

For en nærmere omtale af stoftransport ved diffusion og udførelse og fortolkning af tankudvaskningsforsøg kan der blandt andet henvises til van der Sloot et al. (1997), Wahlström (1995) og Hjelmar & Traberg (1995).
 

3. Fysiske og geografiske scenarier

Kystnære anvendelser af restprodukter kan på grundlag af deres fysiske udformning og geografiske placering umiddelbart opdeles i nogle forskellige former, som med hensyn til udvaskningsforhold (herunder specielt de hydrauliske/strømningsmæssige forhold og de styrende udvaskningsmekanismer) og/eller efterfølgende stoftransport kan afvige fra hinanden.

3.1 Oversigt

A:
Restprodukter anbragt inde i landet, hvor eventuelt perkolat transporteres til en marin recipient via grundvand, som ikke har nogen værdi som drikkevandsressource. Denne gruppe dækker også placeringer i umiddelbar nærhed af kysten, hvor perkolatet løber eller ledes direkte ud i havet.

B:
Restprodukter placeret ude i vandet, uden direkte forbindelse med kysten (medmindre dette altid vil blive betragtet som dumpning og derfor ikke vil kunne finde sted). Denne type anvendelse kan opdeles yderligere i to undergrupper:

B1:Restprodukter placeret under havoverfladen
B2:Restprodukter placeret både over og under havoverfladen

C:
Restprodukter placeret i kystlinjen, således at materialet er landfast, men i kontakt med havvand. Også her kan der skelnes mellem to undergrupper:

C1:Restprodukter placeret under havoverfladen
C2:Restprodukter placeret både over og under havoverfladen

Under punkterne B og C kunne der tænkes en tredje undergruppe, hvor det anvendte materiale er anbragt helt over vandoverfladen (dvs ovenpå et andet materiale). Denne situation vil dog i princippet være dækket af punkt A, og medtages derfor ikke under de andre punkter.

Ved større anlægsarbejder, som udføres over længere tid (f.eks. flere år), vil forholdene under forløbet kunne ændre sig så meget, at udvaskningsforholdene kun kan beskrives korrekt ved hjælp af en dynamisk model, som tager højde for disse ændringer, eller ved hjælp af flere forskellige modeller, som beskriver hver sin del af udvaskningsforløbet.

3.2 Scenarier af type A

Generel scenariebeskrivelse

Denne type scenarier beskriver restprodukter, som er udlagt på land eller over vandspejlet ude i en recipient. Den vil principielt omfatte de samme scenarier, som er blevet behandlet i relation til grundvandsbeskyttelse (VKI, august 1997), dvs veje, stier, pladser, støjvolde (diger), ramper og ledningsgrave. Forskellen fra de tidligere betragtninger er, at restprodukterne her anbringes kystnært på land, hvilket per definition vil sige, at der ikke findes udnyttelige grundvandsressourcer mellem restprodukterne og den marine recipient. Det antages for givet, at alle restprodukter er anbragt over højeste grundvandsspejl, samt at de er overdækket med jord og i nogle tilfælde også med en eller anden form for befæstning (asfalt, fliser m.v.).

Kildestyrkevurdering

For restprodukter på granulær form vil kildestyrken eller fluxen af forureningskomponenter ud af det udlagte materiale, ligesom tidligere beskrevet (Hjelmar et al. 1996 og VKI, august 1997) kunne estimeres på grundlag af resultaterne af kolonne- og/eller batchudvaskningsforsøg. Grundlaget vil være en beskrivelse af perkolatets sammensætning som funktion af L/S som gennem en sammenkobling med oplysninger om vandgennemstrømningsforholdene kan transformeres til et skøn over perkolatsammensætningen som funktion af tiden.

For restprodukter på monolitisk form vil kildestyrken og dens variation med tiden kunne estimeres på grundlag af resultater af tankudvaskningsforsøg og tilgængelighedstests kombineret med informationer om det udlagte materiales overfladeareal og strømningsforholdene på stedet. Især strømningsforholdenes indflydelse kan være vanskelig at vurdere. Ved et tankudvaskningsforsøg er prøvelegemet jo konstant nedsænket i vand, mens et udlagt monolitisk materiale, som alene er udsat for lejlighedsvis påvirkning af infiltrerende regnvand, der strømmer på overfladen, jo skiftevis vil kunne være tørt og fugtigt. Denne form for vandkontakt betyder endvidere, at i perioder kunne tænkes opbygget væsentlige stofkoncentrationer i en væskefilm på overfladen af materialet. Dette ville i givet fald føre til en reduktion af stoffluxen sammenlignet med den flux, som forudsiges på grundlag af tankudvaskningsforsøget. I praksis kan man håndtere problemet med varierende vandkontakt ved f.eks. antage, at stoftransporten kun finder sted i en vis procentdel af tiden, feks. 30%, mens der så i 70% af tiden ikke sker nogen stofudvaskning.

Stoftransport fra kilde til recipient

De forureningskomponenter, som udvaskes fra de udlagte restprodukter, vil efterfølgende blive transporteret via en umættet zone til grundvandet og derefter med grundvandet gennem akviferen til den marine recipient. Man kan så vælge, om man ved en risikovurdering vil indregne en belastningsudjævnende effekt hidrørende fra dispersions- og attenueringsmekanismer i akviferen, eller om man vil se bort fra denne. For store restproduktanlæg tæt ved kysten vil denne effekt være af ringe betydning, mens den kan være meget betydelig for mindre anlæg placeret i større afstand fra kysten. Effekten vil endvidere være ringe for mange makroelementer/salte såsom klorider og sulfater, som til gengæld heller ikke udgør noget problem i et marint miljø, mens attenueringsmekanismerne i langt højere grad vil kunne virke udjævnende på transporten af en række sporelementer og tungmetaller. For restproduktanlæg placeret i direkte tilknytning til recipienten vil der ikke være nogen udjævnende effekt. Se i øvrigt Christiansen et al. (1997), som i en rapport til Miljøstyrelsen har diskuteret en tilsvarende problemstilling med udsivning af perkolat fra gamle lossepladser. I den sammenhæng er der ikke regnet med nogen fortynding fra af koncentrationsniveauet af forureningskomponenterne under transporten med grundvandet fra losseplads til recipient.

For denne type scenarier kunne der i princippet for granulære restprodukter tænkes etableret en sammenhæng mellem udvaskningen af udvalgte komponenter fra materialet målt ved hjælp af en udvaskningstest og et (tilladeligt) koncentrationsniveau af disse komponenter i det vand, som siver ud i recipienten, svarende til den sammenhæng mellem stofudvaskning og resulterende koncentrationstilvækst i en drikkevandsboring, som tidligere er etableret (Hjelmar et al., 1996; Holm et al., 1997; VKI, august 1997).

Recipientpåvirkning/fortynding

De udvaskede stoffer vil i det generelle tilfælde af dette scenario blive udledt i den marine recipient sammen med grundvandet. Dette vil formentlig oftest ske i eller i nærheden af havstokken, og de resulterende koncentrationsniveauer og opblandingsforhold vil afhænge af de lokale forhold. Det vil således være meget vanskeligt at sige noget generelt om dette. Eventuelle generaliseringer må tage udgangspunkt i en opstilling og gennemregning af typiske scenarier for forskellige marine recipienttyper, hvis sådanne kan tilvejebringes. For restprodukter, der er placeret i umiddelbar nærhed af den marine recipient, vil inputtet til recipienten svare til kildestyrken. Ved en miljømæssig vurdering bør der desuden tages hensyn til effekten på sediment og biota samt forholdet til den totale belastning fra samtlige kilder i området.

En mere konkret vurdering af fortyndings- og spredningsforholdene i en recipient forudsætter, at der opstilles en matematisk spredningsmodel, som er tilpasset de lokale forhold, og som kan benytte en beregnet eller skønnet flux af komponenter, udvasket fra restprodukterne og transporteret til recipienten, som input. Såfremt datagrundlaget for beskrivelsen af recipienten er tilstrækkelig godt, vil det være muligt at supplere de konservative fortyndingsberegninger med beregninger af stofudvekslingen mellem de frie vandmasser og såvel havbund som atmosfæren. Dette vil for mange sporelementer kunne medføre en reduktion af det beregnede koncentrationsniveau af opløst stof i vandfasen.

Alt andet lige vil der ske en større fortynding og bedre spredning af forureningskomponenterne jo dybere recipienten er og jo kraftigere strøm, der er på stedet.

3.3 Scenarier af type B

Generel scenariebeskrivelse

Denne type af anbringelser afviger stærkt fra anbringelser af type A, idet den omfatter restprodukter. som er anbragt ude i den marine recipient, uden direkte forbindelse med kysten. Som nævnt i oversigten kan der være tale om to undertyper, nemlig B 1, som er restprodukter placeret helt under vandoverfladen, og B2, som er restprodukter anbragt både under og over havoverfladen.

Anlæg af type B l, som f.eks. kan være undersøiske fundamenter eller konstruktioner til beskyttelse mod strømpåvirkninger, kan i princippet omfatte restprodukter både på granulær og monolitisk form. Af praktiske årsager vil man nok ønske at sikre, at materialet holdes samlet, og der vil nok være krav om at materialet enten er på monolitisk form (f.eks. som blokke af stabiliseret restprodukt), eller, hvis det er på granulær form at det på anden vis, f.eks. gennem tildækning med et egnet materiale eller ved at have en stor massefylde, er sikret mod fysisk spredning.

Anlæg af type B2 vil udgøre kunstige øer eller dele af sådanne, og de kunne tænkes benyttet til beskyttelse af bropiller, til fundament for vindmøller og lignende. Også her kunne man forestille sig, at der blev anvendt både granulære og monolitiske former af restprodukter, og at granulære restprodukter ville blive anvendt til en indre kerne, som var tildækket med mere traditionelle materialer.

Kildestyrkevurdering

Restprodukter placeret på eller i havbunden i henhold til scenarietype BI vil normalt ikke være udsat for nogen hydraulisk gradient, og det kan forventes, at stofudvaskningen fra materialet vil være styret af diffusion ud gennem den eksponerede overflade. Dette vil gælde både for monolitiske blokke og for

tildækkede, granulære anvendelsesformer. Vandfornyelsen omkring materialet og de lokale strømforhold vil kunne spille en rolle for udvaskningshastigheden. som vil kunne reduceres gennem opbygning af stofkoncentrationer ved overfladen af restproduktet. hvis denne er godt beskyttet mod vandbevægelser. En estimering af kildestyrken vil for monolitiske materialer kunne baseres på resultater af tankudvaskningsforsøg udført på de aktuelle restprodukter med havvand kombineret med målinger/antagelser omkring strømningen og stoffjernelsen fra materialets overflade. Sådanne undersøgelser er bl.a. foretaget for cementstabiliserede former af slagger/flyveaske fra affaldsforbrænding (Hjelmar et al., 1993). En metode til bestemmelse af diffusionen af forureningskomponenter fra materialer udlagt på granulær form på steder uden hydraulisk gradient er blevet udviklet (van der Sloot et al., 1997). Det kan være specielt vanskeligt at vurdere den momentane og initielle stofudvaskning i forbindelse med selve udlægningen af granulært materiale under havoverfladen. Disse vil afhænge meget af forhold som udlægningsmetode, havdybde, effektiv L/S, med videre.

Det skal i øvrigt bemærkes, at kontakten mellem restprodukter (både på monolitisk og på granulær form) og havvand ofte medfører modifikationer af de eksponerede faststoffaser. Mange restprodukter, herunder cementstabiliserede materialer, har eksempelvis et stort indhold af calcium, som ved kontakt med havvand kan blive udbyttet med magnesium. For nogle monolitiske, cementstabiliserede restprodukter kan dette føre til øget styrkeudvikling og reduceret stofudvaskning. For granulære restprodukter kan der i nogle tilfælde ved kontakt saltvand p.g.a. øget ionstyrke og kompleksdannelse for nogle sporelementer forekomme en større udvaskelighed end ved kontakt med regnvand/ferskvand (se også afsnit 6). Til gengæld vil havvandets konstante og godt bufrede pH på ca. 8.0 for mange sporelementer virke stærkt reducerende på opløseligheden og i øvrigt udgøre et stabilt værn mod større variationer af pH, både på kort og langt sigt. I situationer med lavt redoxpotentiale i recipienten vil udvaskningen af visse sporelementer kunne øges.

For restprodukter placeret i henhold til scenarietype B2 kan en fastlæggelse af kildestyrken eller fluxen af foruereningskomponenter være noget mere kompliceret, idet der kan være dele af disse (under havoverfladen), som er i kontakt med havvand og hvori der ikke foregår nogen strømning, mens der i anlæggets øvre dele kan herske andre forhold. For de førstnævnte, nedre dele af de nyttiggjorte restprodukter vil udvaskningsmekanismen sandsynligvis være diffusion, uanset om der er tale om granulært eller monolitisk materiale. Over og lige under havvandspejlet vil stofudvaskningen kunne beskrives med udgangspunkt i resultaterne af kolonne- og batchudvaskningstests, såfremt der er tale om infiltration og nedsivning af regnvand gennem granulært restprodukt, eventuelt under opbygning af et lokalt grundvandsspejl. Hvis der er tale om anbringelse af monolitisk materiale over vandspejlet, vil kildestyrken fra denne del kunne beregnes på samme måde som beskrevet for scenarier af type A. Hvis der er væsentlige vandstandsvariationer som følge af tidevand eller lignende, kan det være nødvendigt at tage særskilt hensyn til dette i kildestyrkeberegningerne. For granulært materiale vil permeabiliteten og kapillariteten være af afgørende betydning for, hvor langt ind i materialet sådanne vandstandsvariationer vil kunne forplante sig.

Stoftransport fra kilde til recipient

For denne type scenarier er kilden anbragt i recipienten, og der er derfor ikke nogen transportvej mellem disse.

Recipientpåvirkning/fortynding

Forholdene omkring recipientpåvirkning og fortynding vil for scenarier af type B svare til dem, der allerede er beskrevet for scenarier af type A, dog med den forskel, at den potentielle forureningskilde her normalt vil være anbragt på dybere vand, hvor der generelt er bedre fortyndingsforhold, end ved scenarier af type A, hvor perkolatet oftest vil strømme ud i den marine recipient fra havstokken.

3.4 Scenarier af type C

Generel scenariebeskrivelse

Til denne type scenarier, som omfatter restprodukter, der er placeret i kystlinjen, således at materialet er landfast, men i kontakt med havvand, hører blandt andet opfyldning med restprodukter i forbindelse med landvindingsprojekter, anlæg af havnemoler og lignende. Disse anvendelser kan i princippet omfatte restprodukter på såvel granulær som monolitisk form. Udvaskningsforløbet fra restprodukterne i et scenario af type C kan afhænge meget af, hvorledes anlægget er opbygget. Man vil ofte starte med at afgrænse det område, som ønskes opfyldt, ved hjælp af diger eller spunsvægge. Førstnævnte vil være mest almindeligt ved udfyldning fra en kyst med strand, mens sidstnævnte primært vil forekomme i forbindelse med opfyldning i en havn, hvor vanddybden er større. Udlægningen af restprodukter på granulær form vil normalt ske ved bagtipning fra en fremadskridende front, som har en højde af et par meter over vandspejlet. Den vandmængde, som fortrænges, vil kunne være påvirket af stofudvaskningen fra restprodukterne, og den kan borttransporteres ved direkte udledning i recipienten, ved en mere diffus udsivning gennem sider og bund i det inddæmmmede område, eller den kan opsamles og behandles for derefter at blive udledt. Som et alternativ til opfyldning af et vandfyldt, inddæmmet område kunne restprodukterne udlægges i et tilsvarende område, som forud for og under udlægningen er blevet tørlagt gennem bortpumpning af det inddæmmede vand. Efter at udlægningen er tilendebragt, kan oppumpningen af indsivende vand ophøre, og havvand kan trænge ind i (den nedre del af) det anbragte materiale. Begge metoder er blevet anvendt i praksis ved opfyldning af inddæmmede områder med restprodukter i Danmark.

Der kan skelnes mellem to undergrupper af scenarier, nemlig Cl, hvor restprodukterne alene er anbragt under havoverfladens niveau, og hvor der kan være placeret andet materiale, f.eks. jord eller sand, over havniveau, og C2, hvor restproduktet er placeret både under og over havoverfladens niveau.

Kildestyrkevurdering

Ved disse scenarietyper kan der, ligesom for scenarier af type B2, ske udvaskning med såvel infiltrerende nedbør som med indtrængende havvand. I anlægsperioden vil der, hvis udlægningen sker ved bagtipning af granulært materiale ned i et vandfyldt, inddæmmet område, herske helt specielle udvaskningsforhold, som til en vis grad vil kunne simuleres ved hjælp af serielle batchudvaskningstests med havvand af aktuel sammensætning. Hovedproblemet i den forbindelse kan være at fastlægge effektiv L/S og effektiv kontakttid for udvaskningen. I det efterfølgende forløb, kan udvaskningen af materiale placeret over havniveau og, hvis der opbygges et lokalt grundvandsspejl inde i området, et stykke ned i det underliggende materiale estimeres på grundlag af kolonne- og/eller batchudvaskningsforsøg med regnvand/demineraliseret vand kombineret med information om infiltrationen af nedbør. Denne kan være ret lille, hvis der er tale om befæstede arealer. Ved anvendelse af monolitiske materialer over havniveau vil kildestyrkevurderingen svare til den, der er beskrevet for en tilsvarende situation under scenarier af type B2.

Hvilke metoder, der vil kunne anvendes til estimering af stofudvaskningen fra det materiale, som ligger under havniveau, vil afhænge af strømningsforholdene i materialets indre, som kan påvirkes af udstrømmende grundvand fra land, det hydrostatiske tryk fra et eventuelt overliggende grundvandsspejl, indtrængning af havvand gennem dæmninger/sider og bund, tidevandsbevægelser og fordampning. Disse forhold påvirkes blandt andet af tætheden af bund og sider, samt det udlagte restproduktets permeabilitet og kapillaritet. Hvis stoftransporten primært sker konvektivt ved gennemstrømning, vil det være relevant at benytte kolonne- og/eller batchudvaskningstests med vand af passende sammensætning til undersøgelse af udvaskningsforholdene. Hvis stoftransporten i de nedre dele af det udlagte materiale i højere grad sker ved diffusion, kan det være hensigtsmæssigt at basere forudsigelser af udvaskningsforløbet på udvaskningstests foretaget med den nyudviklede metode til bestemmelse af diffusion fra granulære materialer med vand af passende sammensætning, eller, hvis der er anvendt monolitiske restprodukter, på tankudvaskningsforsøg.

De bemærkninger om stofudvaskning med havvand, som er anført under scenarier af type B, vil naturligvis også være gældende for havvandsudvaskning i forbindelse med scenarier af type C.

Stoftransport til recipient

For denne type scenarier er kilden meget tæt ved recipienten, og der vil normalt være tale om direkte udledning/udvaskning i recipienten eller udsivning gennem sider og bund fra et inddæmmet område.

Recipientpåvirkning/fortynding.

For scenarier af denne type vil graden af påvirkning af recipienten med en given flux af perkolatludvaskede forureningskomponenter ligesom for de øvrige scenarietyper være stærkt afhængig af de lokale fortyndingsforhold, dvs dybde- og strømforhold. Som det fremgår af det ovenstående, vil udlægningsmetoden for restproduktet kunne have stor indflydelse på den efterfølgende kildestyrke og dermed også på påvirkningen af recipienten. Ved bagtipning af restprodukter i forholdsvis dybt vand, vil der kunne ske en slags »vask« af produkterne, hvilket medfører en forholdsvis stor belastning af recipienten i anlægsperioden og en tilsvarende lavere belastning efter færdigetableringen af opfyldningen. Ved opfyldning af et tørlagt område og efterfølgende indtrængning af havvand vil der ikke ske en sådan »forvask«, og stofbelastningen fra den efterfølgende udvaskning vil over en periode være større end fra materialet placeret ved bagtipning i vand. Det er endvidere værd at bemærke, at udledning af perkolat gennem udløbsrør eller lignende vil udgøre punktbelastninger, hvor koncentrationsniveauet af forureningskomponenter lokalt vil kunne være væsentligt højere end hvis udledningen af perkolat sker diffust ved udsivning gennem de omgivende dæmninger eller gennem havbunden.
 

4. Kriteriestoffer og kriterier

4.1 Kriteriestoffer

De stoffer, som kan udgøre en risiko i forhold til det marine miljø, vil for manges vedkommende ikke være de samme, som er kritiske i forholdt til grundvandsbeskyttelsen. Det vil være naturligt at starte indkredsningen af komponenter, som kan tænkes at være miljømæssigt kritiske i denne sammenhæng, med at se på sammensætningen af havvand og derefter sammenligne denne med typiske udvaskningsdata for forskellige restprodukter.

I tabel 4.1 ses koncentrationsnivéauet af en række hovedkomponenter i oceanvand, dvs havvand med en salinitet på 3.5 % (se f.eks. Stumm & Morgan, 1981). Dette svarer til sammensætningen af vandet i de ydre danske farvande, mens saliniteten i områder præget af østersøvand kan være væsentligt lavere. I Køge bugt vil en salinitet på 1.0 % eksempelvis være typisk (Hjelmar et al., 1986).

I tabel 4.2 ses nogle eksempler på forventede baggrundskoncentrationer af sporelementer i havvand i kystnære danske farvande. Tallene er skønnet på grundlag af målinger foretaget i danske farvande, i Nordsøen ved Holland, i Baffin Bugt og i Nordatlanten (Kusk & Reuss, 1983). De i parentes anførte værdier er målinger foretaget i Sargassohavet ved kysten af Bermuda (Hjelmar et al., 1993).

I tabel 4.3, som også er vist i Hjelmar et al. (1996), ses nogle eksempler på typiske maksimale koncentrationer af en række komponenter fundet i eluater fra udvaskningsforsøg (kolonne- og batchudvaskningsforsøg med demineraliseret vand eller kunstigt regnvand) på tre restprodukttyper.

De i tabel 4.1 viste hovedkomponenter i havvand betragtes i marine omgivelser ikke som forureningskomponenter. En sammenligning med tabel 4.3 viser, at det er de samme stoffer, som er dominerende i perkolaterne fra de tre restprodukter. På denne baggrund kan det konkluderes, at restprodukternes indhold af almindelige uorganiske salte som de i tabel 4.1 viste ikke vil udgøre noget problem i relation til belastningen af marine recipienter, og de vil derfor ikke være blandt de stoffer, for hvilke der kan tænkes opstillet kriterier. En undtagelse herfra vil være næringssalte, dvs salte, som indeholder fosfor eller kvælstof, idet disse er særdeles uønskede i det marine miljø.

Tabel 4.1
Gennemsnitligt indhold af hovedkomponenter i oceanvand med en salinitet på 3.5 % (efter Stumm & Morgan, 1981). Enheden er mg/l.

Komponent Koncentration
Na+ 10800
Mg2+ 1300
Ca2+ 410
K+ 400
Sr2+ 7,9
Cl- 19400
SO42- 2700
HCO3- 140
Br- 67
F- 1,3
B 4,5

Tabel 4.2
Skønnede baggrundsniveauer for sporelementer i kystnære marine områder (Kusk & Reuss, 1983; Hjelmar et aL, 1993). Enheden er µg/l.

Element Koncentration Element Koncentration
As 2 Ni 0,6 (0,3)
Cd 0,03 (0,03) Pb 0,07 (< 0,07)
Cr 0,2 (0,2-0,6) Se 0,09
Cu 0,6 (0,2) V 2
Hg 0,01 Zn 1
Mo 10    

I modsætning til saltene betragtes de fleste af de i tabel 4.2 viste sporelementer som uønskede forureningskomponenter i det marine miljø, og det er derfor indholdet af disse, som sammen med et eventuelt indhold af organiske stoffer udgør den egentlige forureningsrisiko ved anbringelse af restprodukter i kystnære eller marine omgivelser. Hvis der i første omgang tages udgangspunkt i kontrasterne mellem baggrundsniveauerne i tabel 4.2 og de maksimale koncentrationer i eluaterne fra udvaskningsforsøgene i tabel 4.3, kan der for hver af de tre restprodukttyper opstilles en liste over komponenter, som udviser de største kontraster, og som derfor vil være potentielle kriteriestoffer, dvs at de i givet fald kunne tænkes at indgå i et testprogram. Dette er gjort i tabel 4.4, hvor indholdet af opløst, ikke-flygtigt organisk kulstof (NVOC), som er en samleparameter for udvasket organiske stof, er medtaget, selv om der ikke, er angivet nogen baggrundsværdi for denne parameter i tabellerne 4.1 og 4.2.

Tabel 4.3
Maksimale koncentrationsniveauer afforureningskomponenter målt i eluater fra udvasknigsforsøg med tre restprodukttyper. Kilder. Hjelmar & Thomassen (1992) og Resuss et al. (1983).

Koncentrationsniveau Affaldsforbrændings
slagger
Kulbundaske Kulflyveaske
> 100 g/l
10 - 100 g/l
1 - 10 g/l

Cl-
S042-, Na, K, Ca
 

SO42-, Na, K
100-1000 mg/l
10-100 mg/l
1-10 mg/l
NVOC, NH4-N

Cu, Mo, Pb

Cl-, SO42- Cl-, Ca
Cr, Mo, Zn*
B, Se, V, Ni*
100-1000 mg/l
10-100 mg/l
1-10 mg/l
Mn, Zn
Cd, Ni, Se
As, Cr, Hg, Sn
As, Cr, Mo, V, Zn
Cu, Ni, Pb
Cd
As, Cd*
Cu
Pb*, Hg
< l mg/l   Hg  

*) Gælder kun sure flyveasker (de fleste danske flyveasker er alkaliske og har væsentligt lavere udvaskning af Cd, Ni, Pb og Zn).

Tabel 4.4
Liste over potentielle kriteriestoffer i relation til kystnære/marine anvendelser af restprodukter.

Restprodukt Potentielle kriteriestoffer
Slagger fra affaldsforbrænding

Kulbundaske

Kulflyveaske (alkaliske)

Cu, Pb, Cd, Zn, Ni, Se, NVOC, total-N

As, Cr, V, Zn, Cu

Cr, Se, V, As, Mo, Cu, total-N*

*: Hvis der tilsættes ammoniak til røggassen før elektrofiltrene.

Det skal bemærkes. at ovenstående er bruttolister baseret på det viste datamateriale, og at såvel udvidelser som indskrænkninger kan tænkes at være relevante på grundlag af inddragelser af andre aspekter og/eller supplerende data. Betragtningerne gælder primært for restprodukter, der er udvasket med ferskvand (f.eks. regnvand) og derefter transporteret til/udledt i en marin recipient.

En lignende. men lidt mere omfattende risikoscreening for anvendelse af affaldsforbrændingsslagger til havneopfyldning gav som resultaterne at de største miljømæssige risici var knyttet til elementerne Cu,

Ni, Pb (og Hg). For kystnær deponering blev denne liste yderligere suppleret med Cd (Thygesen et al., 1992). Bortset fra, at Hg figurerer som potentiel undersøgelsesparameter på listen fra risikoscreeningen, er der god overensstemmelse mellem de i tabel 4.4. foreslåede kriterieparametre for affaldsforbrændingsslagger og de af Thygesen et al. (1,992) foreslåede parametre.

For alkaliske kulflyveasker er det især de sporelementer, som kan danne oxyanioner, og som derfor kan udvaskes i væsentlige mængder, som der fokuseres på: Cr, Se, V og As. Mo er ikke medtaget på grund af den høje baggrundsværdi (Mo har samtidig en meget lille toksisk effekt i det marine miljø (Thygesen et al., 1992)). Cu er også medtaget på grund af en potentielt signifikant kontrast for visse kulflyveasker. Cu har samtidig en forholdsvis stor økotoksikologisk effekt i det marine miljø (Thygesen et al., 1992, Kusk & Reuss, 1983).

4.2 Krav til beskyttelse af den marine recipient

Udledningskrav og vandkvalitetskrav til marine recipienter er vanskelige at generalisere, idet de for et givet vandområde vil afhænge af det pågældende amtsråds opstilling af vilkår for udledninger og målsætninger for vandområdet (Miljø- og Energiministeriet, 1996). Med mulighed for supplerende krav og ændringer fra amtsrådenes side findes der dog i Miljø- og Energiministeriet (1996) nogle konkrete grænseværdier for koncentrationerne af visse sporelementer i marine recipienter. Disse grænseværdier, som er baseret dels på kvalitetskriterier udarbejdet af L/S EPA, dels på et EU-forslag til kvalitetskriterier, er vist i tabel 4.5. Værdierne skal overholdes generelt efter initialfortyndingen af en udledning, men amterne kan udlægge specielle spildevandsnærområder, hvor grænseværdierme kan overskrides; de skal så være overholdt ved afgrænsningen af et nærområde. Dette skal ske under hensyntagen til den totale tilførsel til, at den totale tilførsel til vandmiljøet ikke må stige, og der skal ske en kontinuert reduktion over de næste 25 år i henhold til Esbjerg Deklarationen. Inden for nærområdet må der ikke efter initialfortyndingen forekomme koncentrationer, der kan forårsage akut giftvirkning, og der må ikke forekomme akkumulering af de regulerede stoffer i nærområdets sedimenter, bløddyr, skaldyr eller fisk, og udledningen må ikke give anledning til smagsforringende påvirkning af fisk og skaldyr.

Endelige kravværdier til de i tabel 4.5 viste komponenter samt til stoffer, som der ikke er opstillet kvalitetskrav for, fastlægges af amtsrådene efter anvisning fra Miljøstyrelsen.

Såfremt der er tale om direkte udløb i recipienten af perkolat med en kendt sammensætning, vil man umiddelbart kunne sammenligne koncentrationen af de ovenstående syv sporelementer med de viste kravværdier. Hvis de er mindre end kravværdierne, er kravet under alle omstændigheder overholdt (for disse parametre). Hvis koncentrationen af disse sporelementer i perkolatet er større end de viste kravværdier, vil man eventuelt med yderligere kendskab til perkolatmængderne, og dermed til stoffluxen, og til fortyndingsforholdene i recipienten ved udledningsstedet kunne beregne, om kravet er overholdt og/eller hvor stort udledningsnærområdet er. En tilsvarende beregning vil kunne udføres for andre typer af stoftilførsel til recipienten fra nyttiggjorte restprodukter, såfremt stoffluxen er kendt eller kan beregnes.

Tabel 4.5
Kvalitetskrav til koncentrationen af nogle uorganiske komponenter i marine recipienter (Miljø- og Energiministeriet, 1996). Enheden er µg/l.

Forureningskomponent Kvalitetskrav
Cd
Cr
Cu
Hg
Ni
Pb
Zn
2,5
1,0
2,9
0,3
8,3
5,6
86

 

5. Indledende modelbeskrivelse

Af gennemgangen af de fysiske og geografiske scenarier i afsnit 3 fremgår det, at det næppe vil være muligt at opstille en simpel, generel og operationel model, som for alle de anførte scenarietyper beskriver en sammenhæng mellem resultatet af en udvaskningstest og en påvirkning af eller et kriterium for påvirkning af en marin recipient.

For scenarier af type A, hvor der inde i landet, men kystnært, placeres restprodukter på granulær form, og hvor eventuelt perkolat transporteres ud til havstokken sammen med grundvand, som ikke har nogen værdi som drikkevandsressource, kunne der tænkes etableret et modelkoncept, som på en række områder ligner det koncept, som er blevet udviklet til beskyttelse mod uacceptabel påvirkning af grundvand/drikkevand (se Hjelmar et aL, 1996; Holm et al., 1997; VKI, august 1997). Det vil formentlig være muligt at modificere en sådan model for granulært materiale, så den i stedet kan bruges på monolitiske materialer og på granulære materialer i situationer, hvor stofudvaskningen primært sker ved diffusion.

Da det formentlig vil være vigtigst i nogen grad at kunne anvende et generelt modelkoncept for scenarier af type A, skal udviklingen af et sådant påbegyndes i det følgende. Mange af de øvrige anvendelser svarende til scenarier af type B og type C kan forventes at ville udgøre større projekter, hvor der alligevel skal eller bør udføres en konkret scenario- og stedspecifik evaluering af stofudvaskningen og den miljømæssige påvirkning.

Det udlagte restprodukt beskrives ligesom i Hjelmar et al. (1996) som en kasse med overfladearealet A, fyldhøjden H og bulkvægtfylden d. Den generelle infiltration af nedbør i det område, hvor restproduktet er anvendt, er I. Den maksimale acceptable koncentration, Cv, af en given komponent i den væske (perkolatet), som trænger ud gennem kassens bund, kan da beskrives ved følgende ligning:

(2) CV = MK * FGV * FHI *NR = MK *L/b *FHI * NR

hvor

MK er den maksimale acceptable forhøjelse af koncentrationen af den pågældende komponent i den marine recipient på det sted, hvor grundvandet fra det udlagte restprodukt trænger ud i den recipienten, og hvor initialfortyndingen i denne er sket.

FGV er en fortyndingsfaktor, som angiver, hvor meget nedsivningsvandet fra restproduktet fortyndes på vejen fra det udlagte materiale til kysten. FGV sættes konservativt til forholdet mellem overfladearelet af forureningsfanen mellem det udlagte materiale og kysten (inklusive det udlagte materiale) og overfladearealet af det udlagte materiale selv. Hvis det antages, at der ikke sker nogen transversal dispersion i forureningsfanen, vil denne have en bredde, som svarer til gennemsnitslængden af det udlagte materiale i retningen langs med kysten. Hvis den gennemsnitlige bredde af det udlagte materiale i retningen vinkelret på kysten kaldes b, og afstanden fra det udlagte materiales bageste kant til kysten kaldes L, vil der med de ovennævnte forudsætninger gælde, at FGV = L/b (se figur 5. 1). For et udlagt restprodukt af en given bredde vil FGV således aftage med aftagende afstand til kysten, og for et restprodukt udlagt i umiddelbar nærhed af havstokken vil der gælde, at L = b og FGV = b/b = I.

FHI er en fortyndingsfaktor, som angiver, hvor stor initialfortyndingen af forureningsfanen/grundvandet vil være umiddelbart efter udsivningen i den marine recipient. Størrelsen af FHI, vil afhænge af de lokale forhold. Det foreslås indledningsvis, at den tilskrives en værdi på mellem 1 og 10.

(Figur 5.1 - 15 Kb)

Figur 5.1
Principskitse af placeringen af et kystnært nyttiggørelsesprojekt for restprodukter.

NR er en nedsivningsreduktionsfaktor, som svarer til den, der er beskrevet i Hjelmar et al. (1996), og som tager højde for den situation, at den vandmængde, I/NR, som infiltrerer gennem restproduktet, kan være reduceret i forhold til den vandmængde, I, som infiltrerer gennem de omkringliggende (specielt de nedstrøms beliggende) arealer. Reduktionen kan f.eks. skyldes. at restproduktet er overdækket med en befæstning. Det antages, at NR vil have værdier på mellem 1 og 10, se f.eks. VKI (august 1997).

Herefter kan der helt analogt med tidligere (se Hjelmar et al., 1996) defineres et kriterierelateret tidsruin, Tk, over hvilket koncentrationen af en given forureningskomponent i det udsivende perkolat kan midles. Ligesom foreslået i afsnit 2.3 i hovedrapporten. kan der f.eks. anvendes Tk- værdier på mellem 3 og 25 år, afhængigt af hvilken komponent, der er tale om. For restprodukter udlagt meget tæt ved recipienten kan dette forudsætte, at der findes en umættet zone af en vis minimumstykkelse. Tk kan så, ligesom i Hjelmar et al. (1996) benyttes til at definere den acceptable udvaskede mængde, MAcc, af en given komponent over tiden Tk:

(3) MAcc = Cv * (I/NR) * A * Tk

som ved kombination med ligning (2) giver

(4) MAcc = MK * (L/b) * FHI * I * A *Tk

Den specifikke acceptable mængde, MSA, af en given komponent per vægtenhed restprodukt, som kan udvaskes over tiden Tk, kan da udtrykkes således:

(5) MSA = MAcc/(d * H* A) = MK * (L/b) * FHI * I * Tk/(d * H)

Den beregnede værdi af MSA vil så skulle sammenlignes med den akkumulerede udvaskede stofmængde fundet ved et udvaskningsforsøg (kolonne-, batch- eller lysimeterforsøg) udført for en værdi af L/S, (L/S)k, svarende til det kriterierelaterede tidsrum, Tk. (L/S)k, beregnes ligesom i Hjelmar et al. (1996) af følgende ligning:

(6) (L/S)k = Tk * I/(NR * d * H)

Den akkumulerede udvaskede stofmængde ved (L/S)k benævnes UMk, Og kriteriet, som skal opfyldes, for at det undersøgte nyttiggørelsesprojekt for det aktuelle restprodukt er acceptabelt, bliver:

(7) UMk < MSA

Den maksimale acceptable forhøjelse af koncentrationen af en given komponent i den marine recipient, MK, vil i princippet kunnet fastlægges ved at trække baggrundskoncentrationen for komponenten fra kvalitetskravet til denne, såfremt et sådant findes. Dette er i tabel 5.1 gjort for de komponenter, som forekommer både i tabel 4.2 og 4.3.

Det bemærkes, at der i den opstillede model ikke er taget hensyn til de biogeokemiske processer i jordlagene under restprodukterne og i grundvandszonen, som ville kunne forsinke og tilbageholde en given forureningskomponent under transporten fra restproduktet til kysten.

Tabel 5.1
Beregning af generelle værdier af MK for udvalgte komponenter. Bemærk at kvalitetskravene kan forventes skærpet. Enheden er µg/l.

Komponent Baggrundsniveau Kvalitetskrav MK
Cd 0,03 2,5 2,4
Cr 0,2 1,0 0,8
Cu 0,6 2,9 2,3
Hg 0,01 0,3 0,29
Ni 0,6 8,3 7,7
Pb 0,07 5,6 5,5
Zn 1 86 85

 

6. Datagrundlag

6.1 Udvaskningsdata for scenarier af type A

De stofudvaskningsdata, som vil være nødvendige, for at beregne, om de i afsnit 5 opstillede kriterier for nyttiggørelse af et restprodukt, som er anvendt kystnært på en måde, der svarer til scenarier af type A, overholdes, vil være de samme, som er blevet anvendt til vurdering af overholdelsen af nyttiggørelseskriterier i relation til grundvandskvalitet (Hjelmar et al., 1996; Holm et aL, 1997, VICI, august 1997). Der skal derfor henvises til disse data.

6.2 Data for udvaskning af granulære restprodukter med saltvand

Der foreligger en betydelig mængde resultater af undersøgelser af udvaskningen af potentielle forureningskomponenter fra restprodukter i kontakt med saltvand. En stor del af disse data stammer fra undersøgelser, som er gennemført med henblik på modelberegninger og tilvejebringelse af dokumentation for de miljømæssige konsekvenser af konkrete planlagte landvindings- eller havneopfyldningsprojekter. VKI har gennemført et stort antal af sådanne undersøgelser, specielt for kulflyveaske, men også for restprodukter fra affaldsforbrændingsanlæg, herunder slagger. Nogle af disse er omtalt i Hansen (1996) sammen med en række udenlandske undersøgelser. En mængde konkrete data for batchudvaskning af kulflyveaske med saltvand findes i Hjelmar (1983).

I det følgende skal der præsenteres nogle få undersøgelsesresultater, som bl.a. giver mulighed for at sammenligne stofudvaskningen med henholdsvis ferskvand og saltvand. I tabel 6.1 ses resultater af kolonneudvaskningsforsøg udført på blandinger af slagger og flyveaske fra Amagerforbrænding (AF, 13% (w/w) flyveaske) og Vestforbrænding (VF, 15% (w/w) flyveaske) med henholdsvis kunstigt regnvand og kunstigt saltvand med en saltet på 1.0 % (Hjelmar et al. 1986; Hjelmar 1989). De viste resultater repræsenterer den akkumulerede udvaskning for intervallet L/S = 0-5 l/kg.

Som det fremgår af tabel 6. 1, kan der ved denne forholdsvis lave saltholdighed, som svarer til saliniteten af vandet i Køge Bugt, ikke konstateres nogen stor og entydig forøgelse af stofudvaskningen i saltvand sammenlignet med udvaskningen i regnvand. Kun for Mo ses en signifikant stigning for begge askeblandinger.

Tabel 6.1
Resultater af udvaskning af blandinger af slagger og flyveaske fra Amagerforbrænding (AF) og Vestforbrænding (VF) med ferskvand og saltvand ved kolonneforsøg. Akkumulerede udvaskede mængder for L/S = 0-5 l/kg.

Parameter Enhed Slagger/flyveaske fra AF Slagger/flyveaske fra VF
Ferskvand Saltvand Ferskvand Saltvand
As mg/kg < 0,017 < 0,03 0,016 0,040
Cd mg/kg 0,0054 0,06 0,012 0,008
Mo mg/kg 1,3 6,0 1,9 2,3
Pb mg/kg < 0,005 < 0,015 < 0,03 < 0,02
Se mg/kg 0,037 0,044 0,057 0,065
Zn mg/kg < 0,09 < 0,1 < 0,1 < 0,1
pH - 7,8-9,6 7,4-9,4 8,5-9,0 8,2-9,3

I tabel 6.2 ses resultaterne af kombinerede kolonne- og batchudvaskning af slagger fra et amerikansk og et europæisk affaldsforbrændingsanlæg med demineraliset vand forudindstillet til pH = 4 med HNO3 (kunstigt regnvand) og oceanvand fra Sargassohavet (salinitet = 3,5 %). De viste resultater er de akkumulerede udvaskede stofmængder for L/S = 0-25 l/kg (Hjelmar et al, 1994).

Tabel 6.2
Akkumulerede udvaskede stofmængder fundet ved kombineret kolonne- og batchudvaskning af slagger fra et europæisk og et amerikansk affaldsforbrændingsanlæg med kunstigt regnvand og oceanvand for L/S = 0-25 l/kg.

Parameter Enhed Affaldsforbrændingsslagger
fra Europa
Affaldsforbrændingsslagger
fra USA
Regnvand Oceanvand Regnvand Oceanvand
As mg/kg 0,01 0,024 0,018 0,028
Cd mg/kg < 0,013 0,21 < 0,014 1,3
Cr mg/kg < 0,02 < 0,02 < 0,02 < 0,02
Cu mg/kg 0,42 1,4 0,53 2,7
Hg mg/kg 0,094 0,053 0,032 < 0,03
Pb mg/kg 0,05 0,93 0,32 0,40
Se mg/kg 0,063 0,095 < 0,03 < 0,03
Zn mg/kg < 0,3 0,6 < 0,3 6,6
NVOC mg/kg 490 470 230 310
pH - 10,2-11,7 8,6-12,0 7,5-8,2 6,8-8,2

Af resultaterne i tabel 6.2 fremgår det, at der specielt for Cd, men også for As, Cu, Pb og Zn ses en helt entydigt større stofudvaskning med oceanvand end med regnvand.

Van der Sloot & Nieuwendijk (1981) har sammenlignet udvaskningen fra kulflyveaske med ferskvand og saltvand, og de konkluderer, at flyveasken ved kontakten med havvand mister en del af den evne, den i ferskvand har til tilbageholde Zn, Cu, Cd og Pb og til at resorbere As, Se og Sb. Resultatet heraf vil være udvaskning af større mængder af disse komponenter i havvand end i ferskvand.

6.3 Data for udvaskning af cementstabiliserede restprodukter med saltvand

Der foreligger en del data for stofudvaskning fra cementstabiliserede restprodukter anbragt i saltvand. Der kan imidlertid være stor forskel på kvaliteten af cementstabiliserede produkter, og det vil derfor være uhensigtsmæssigt at foretage generaliseringer på grundlag af sådanne data. Der bør i hvert enkelt tilfælde foretages en testning af et stabiliseret restprodukt, som ønskes anbragt i marine omgivelser. Som et eksempel kan det dog nævnes, at VKI i forbindelse med en stor undersøgelse på Bermuda (Hjelmar et al., 1993; Hjelmar et al., 1994) dels har gennemført forsøg med cementstabilisering af blandinger af slagger og flyveaske fra et affaldsforbrændingsanlæg, dels efterfølgende har gennemført tankudvaskningsforsøg til undersøgelse af stofudvaskningen fra de stabiliserede produkter i kontakt med oceanvand. Både ved anvendelse af 7,4 % (w/w) og 13 % (w/w) sulfatresistent cement blev der fundet tilfredsstillende mekanisk styrke (UCS = 2,5 - 6,0 Mpa) og moderat stofudvaskning. Nogle af udvaskningsresultaterne for slagge/flyveaske stabiliseret med 13 % (w/w) cement er vist i tabel 6.3.

Tabel 6.3
Resultater af tankudvaskningsforsøg med slagger/flyveaske fra affaldsforbrænding stabiliseret med 13 % (w/w) cement. Der er benyttet oceanvand til udvaskningen.

Element Startflux (0,8-1,8 døgn)

mg/m2 /døgn

Flux efter 180 døgn

mg/m2 /døgn

Udvasket stofmængde

gennem de første 180 døgn mg/m2

As
Cd
Cu
Pb
Zn
0,013
0,013
0,54
0,14
< 0,42
< 0,0003
0,000018
0,008
< 0,009
< 0,005
< 0,11
0,044
8,1
0,6
< 4

 

7. Indledende scenarieberegninger

Da den i afsnit 5 skitserede model til undersøgelse af, om en given kystnær restproduktanvendelse af scenarietype A kan overholde de udvaskningskrav, som er baseret på de i afsnit 4 anførte recipientkvalitetskrav, endnu ikke har været diskuteret nærmere, vil det ikke være hensigtsmæssigt på nuværende tidspunkt at gennemføre et større antal scenariegennemregninger.

For dog at illustrere. hvorledes scenarieberegningerne kunne tænkes gennemført, er der i tabel 7.1 foretaget nogle beregninger for det i VKI (august 1997) opstillede vejscenario, hvor de tidligere anvendte oplysninger er suppleret med en afstand, L, til kysten på 50 - 1000 m, en vejbredde på 10 m, og en initialfortynding i havet, FHI på 1 - 10 (meget usikker). Hvis der regnes med et nærområde ved kysten, kunne fortyndingsfaktoren gøres større. Beregningerne er udført for udvaskning af Cr fra kulflyveaske (med den tidligere benyttede HFI som eksempel). MK er sat til den i tabel 5.1 viste værdi på 0,0008 mg/l, hvilket jo er lavt sammenlignet med grundvandsbeskyttelsesværdien GK = 0,05 mg/l (VKI, august 1997). Overholdelse af kriterierne forudsætter, at UMk/MSA < I. Som det fremgår, vil kravet være meget vanskeligt at overholde under de betingelser, som i første omgang er benyttet.

Tabel 7.1
Eksempel på scenarieberegning for kystnær placering af kulflyveaske (HF1) i et vejscenario af type A. Beregningen er foretaget for udvaskning af krom.

Vejscenario Cr MK= 0.0008 mg/l

Tk= 10 år

Parameter Enhed Ber. 1 Ber. 2 Ber. 3 Ber. 4 Ber. 5 Ber. 6
L m 50 50 1000 1000 1000 1000
b m 10 10 10 10 10 10
H m 1 1 1 1 1 1
d t/m3 1.5 1.5 1.5 1.5 1.5 1.5
I m/år 0.2 0.2 0.2 0.2 0.4 0.4
NR - 10 10 10 10 10 10
FHI - 1 10 1 10 1 10
(L/S)k l/kg 0.13 0.13 0.13 0.13 0.27 0.27
MSA mg/kg 0.0053 0.053 0.107 1.07 0.21 2.1
UMk mg/kg 1.9 1.9 1.9 1.9 2.9 2.9
UMk/MSA - 356 36 18 1.8 14 1.4

 

8. Sammendrag og konklusion

Der er gennemført en indledende udredning af mulighederne for at fastsætte udvaskningsbaserede kriterier for nyttiggørelse af restprodukter i kystnære, marine omgivelser. En indledende gennemgang af generelle strømnings- og udvaslmingsforhold viser, at restprodukter kunne tænkes anvendt i marine/kystnære omgivelser både på granulære og monolitiske former. De testmetoder, som skal anvendes til at undersøge restprodukterne, må tilpasses, således at de afspejler de transportmekanismer (konvektion eller diffusion), som i en given situation styrer stofudvaskningen fra et restprodukt. Både restproduktets form (granulær eller monolitisk) og den hydrauliske gradient har indflydelse på transportmekanismen.

Kystnære anvendelser af restprodukter kan på grundlag af deres fysiske udformning og geografiske placering umiddelbart opdeles i nogle forskellige former, som med hensyn til udvaskningsforhold og/eller efterfølgende stoftransport kan afvige fra hinanden:

A:
Restprodukter anbragt inde i landet, hvor eventuelt perkolat transporteres til en marin recipient via grundvand, som ikke har nogen værdi som drikkevandsressource. Denne gruppe dækker også placeringer i umiddelbar nærhed af kysten, hvor perkolatet løber eller ledes direkte ud i havet.

B:
Restprodukter placeret ude i vandet, uden direkte forbindelse med kysten (medmindre dette altid vil blive betragtet som dumpning og derfor ikke vil kunne finde sted). Denne type anvendelse kan opdeles yderligere i to undergrupper:

B1:Restprodukter placeret under havoverfladen
B2:Restprodukter placeret både over og under havoverfladen

C:
Restprodukter placeret i kystlinjen, således at materialet er landfast, men i kontakt med havvand. Også her kan der skelnes mellem to undergrupper:

C1:Restprodukter placeret under havoverfladen
C2:Restprodukter placeret både over og under havoverfladen

Med udgangspunkt i den generelle sammensætning af havvand og kontrasterne mellem de maksimalt forekommende koncentrationer af sporelementer i perkolat fra restprodukterne og baggrundsniveauet i havvand, er der opstillet en liste over potentielle kriteriestoffer for tre restprodukter:

Slagger fra affaldsforbrænding: Cu, Pb, Cd, Zn, Ni, Se, NVOC og total-N
Kulbundaske: As, Cr, V, Zn og Cu
Kulflyveaske (alkalisk): Cr, Se, V, As, Mo, Cu og eventuelt total-N

Makroioner såsom klorid, sulfat, Na, K, Mg, Ca, m.v. udgør ikke nogen risiko i forhold til havvand, hvor de i forvejen er til stede i betydelige mængder.

Der findes kun konkrete kvalitetskrav til meget få sporelementer (Cd, Cr, Cu, Hg, Ni, Pb og Zn) i marine recipienter, og de områder, disse er gældende for, afhænger af de lokale amtsråds målsætninger for de pågældende recipienter.

For scenarier af ovennævnte type A er der foretaget en indledende opstilling af en model, som kan beskrive sammenhængen mellem stofudvaskningen fra en kystnær anbringelse af restprodukter på granulær form inde i landet og den resulterende koncentrationstilvækst i den marine recipient på det sted, hvor perkolatfanen siver ud i denne. Modellen giver endvidere mulighed for på grundlag af resultatet af en udvaskningstest at afgøre, om et nyttiggørelseskriterium for en given komponent, baseret på de generelle recipientkvalitetskrav, er overholdt. Det beskrevne modelkoncept er helt analogt til det, der tidligere er udviklet med henblik på beskyttelse af kvaliteten af grundvand/drikkevand i forbindelse med nyttiggørelse af restprodukter og forurenet jord. Der er ikke udviklet generelle modeller for de øvrige scenarietyper, idet der for restproduktanvendelser svarende til scenarier af type B eller C kan forventes anvendt så store mængder af restprtodukter, at der alligevel skal foretages en konkret vurdering af kildestyrken og effekten på recipienten.

De stofudvaskningsdata, som skal anvendes i den ovenstående model, er de samme, som anvendes i modellen til beskyttelse af grundvandskvaliteten. Ved anbringelse af restprodukter i eller i kontakt med havvand, vil der være behov for data for stofudvaskning fra granulære eller monolitiske restprodukter med saltvand. Eksempler på sådanne data er præsenteret, og det fremgår bl.a., at der fra granulære restprodukter for nogle sporelementers vedkommende kan forventes noget større stofudvaskning med saltvand end med ferskvand. Stofudvaskningen synes i nogle tilfælde at øges med stigende salinitet af vandet.

Der er givet et enkelt eksempel på en scenarieberegning med den udviklede model for kystnær anbringelse af restprodukter på land i henhold til scenario A. Eksemplet, der er gennemregnet for udvaskning af Cr fra kulflyveaske viser, at med de foreløbigt valgte fortyndingsfaktorer og kvalitetskrav, vil det være vanskeligt at overholde kravet til udvaskning af Cr fra kulflyveaske.
 

9. Referencer

Christiansen, C., P.L. Winther. I. Grevy, L.M. Johannessen & S. Clausen (1997): Vurdering af eksisterende og nedlagte lossepladsers overgang fra aktive til passive miljøbeskyttende foranstaltninger. Rapport til Miljøstyrelsen udarbejdet af Carl Bro as. Foreløbigt tryk.

Hansen, E.Aa. (1996): Evaluering af metoder til bestemmelse af emissioner fra marin deponering. Nordtest report. NT Techn. Report 330, Espoo, Finland.

Hjelmar, O. (1983): Askeø i Jammerland Bugt. Delrapport 6: Laboratorieundersøgelser af flyveaske. Dokumentation. Rapport til ELKRAFT A.m.b.A. udarbejdet af VKI.

Hjelmar, O. (1989): The potential environmental impact of land disposal of municipal waste combustion residues: Quality and quantity of ash leachate. In: Proceedings of the Municipal Solid Waste Technology Conference, US EPA, January 30 - February 1, 1989, San Diego, CA, USA.

Hjelmar, O. (1990): Leachate from land disposal of coal fly ash. Waste Management and Research, 8, 429-449.

Hjelmar, O., KJ. Andersen, J.B. Andersen, E.Aa. Hansen, A. Damborg, E. Bjørnestad, A.H. Knap, C.B. Cook, S.B. Cook, J.A.K. Simmons, R.J. Jones, A.E. Murray, M.J. Lintrup, H. Schrøder and F. Roethel (1993): Assessment of the environmental impact of incinerator ash disposal in Bermuda. Final Report, prepared for Ministry of Works and Engineering, Hamilton, Bermuda, by VKI in cooperation with Bermuda Biological Station for Research, Inc., Danish Hydraulic Institute and Marine Sciences Research Center, SUNY, New York. Confidential.

Hjelmar. O., E.Aa. Hansen, KJ. Andersen, J.B. Andersen & E. Bjørnestad (1994): An approach to the assessment of the environmental impact of marine applications of municipal solid waste combustion residues. In Goumans, van der Sloot & Aalbers (Eds.): Environmental Aspects of Construction with Waste Materials, Studies in Environmental Science 60, Elsevier, Amsterdam.

Hjelmar, O., T.H. Christensen & K. Ludvigsen (1996): Indledende undersøgelse af mulighederne for at klassificere restprodukter til nyttiggørelse. Rapport til Miljøstyrelsen udarbejdet af VKI, Institut for Miljøteknologi på DTU og RGS90.

Hjelmar, O., B.M. Pedersen & O. Kusk (1996): Kolonneforsøg til bestemmelse af stofudvaskningen fra slagger og flyveaske fra affaldsforbrændingsanlæg. Rapport til I/S Amagerforbrænding og I/S Vestforbrænding, VKI, Hørsholm, Sag. nr.: 65.711.

Hjelmar, O. & R. Traberg (1995): Vejledning i valg og fortolkning af udvaskningstests for affaldsmaterialer. Nordtest report, NT Techn. Report 272, Espoo, Finland.

Holm, P.E., O. Hjelmar, N.KJ. Lehmann & O.W. Asmussen (1997): Undersøgelse af mulighederne for at lade testning af stofudvaskning indgå i grundlaget for vurdering og klassificering af forurenet jord. Rapport til Miljøstyrelsen, VKI, Hørsholm.

Kusk, O. & M. Reuss (1983): Askeø i Jammerland Bugt. Delrapport 7: Litteraturundersøgelser af baggrundskoncentrationer og toxiske effekter af sporelementer i marint miljø. Rapport til ELKRAFT A.m.b.A. udarbejdet af VKI.

Miljø- og Energiministeriet (1996): Bekendtgørelse om kvalitetskrav for vandområder og krav til udledning af visse farlige stoffer til vandløb, søer eller havet. Bekendtgørelse nr. 921 af 8. oktober 1996.

Stunnn. W. & J.J. Morgan (198 l): Aquatic Chemistry. 2end Edition. John Wiley and Sons, New York.

Thygesen. N.. F. Larsen & O. Hjelmar (1992): Risikoscreening ved nyttiggørelse og deponering af slagger. Miljøprojekt nr. 203, Miljøministeriet, Miljøstyrelsen.

VKI (august 1997): Udarbejdelse af grundlag for nye regler vedrørende nyttiggørelse/anbringelse af forurenet jord og restprodukter. Udkast til rapport udarbejdet til Miljøstyrelsen.

van der Sloot, H.A., L. Heasman & Ph. Quevauviller, Editors (1997): Harmonization of leaching/extraction tests. Studies in Environmental Science 70, Elsevier, Amsterdam.

van der Sloot, H.A. & B. Nieuwendijk (1981): Release of surface enriched trace elements from fly ash in contact with seawater. In (Wiley, Ed.): Proceedings of the Third International Ocean Disposal Symposiurr4 October 12-16, 1981, Woods Hole, Massachusetts, USA.

Wahlstrórr, M. (1995): Laktest fór solidifierade avffallsmaterial, Nordtest Report, NT Techn. Report 294, Espoo, Finland.

[Forside] [Top]