[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

 

Substitution af PVC i plastkort

4. Forbrug af plastkort

4.1 Anvendelsesområder
4.2 Mængder

4.1 Anvendelsesområder

Plastkort har været benyttet i Danmark siden sidst i 50'erne, hvor de første markeder blev etableret. Siden da er plastkort taget i anvendelse til varetagelse af et fortsat stigende antal funktioner. Indenfor de først etablerede anvendelsesområder er markedet idag mættet, men forbruget af PVC til plastkort er stadigt stigende pga. udviklingen indenfor forholdsvis nye anvendelsesområder.

Aktuelle anvendelsesområder

De anvendelser, hvortil plastkort af PVC benyttes idag er hovedsageligt:

betalingskort, generelle (Dankort m.fl.)
betalingskort, specifikke (firmaers egne kort samt kontoringe)
kreditkort, generelle (Diners Club m.fl.)
adgangs-/og kantinekort
telekort
møntkort
sygesikringsbeviser
kørekort
medlemsbeviser (klubber/foreninger)
andet

Fremtidige anvendelsesområder
Indenfor de nærmeste 5-10 år ventes plastkort endvidere taget i brug til anvendelse indenfor nogle af områderne:

billetsystemer (offentlig transport mv.)
borgerkort
andet

Der er ingen indikationer på, at ekspansionen indenfor antallet af anvendelsesområder skulle stagnere indenfor de nærmeste 5-10 år, idet nye mulige anvendelsesområder løbende opstår i takt med udviklingen indenfor elektroniske kommunikationssystemer. Det forventes dog samtidigt, at der vil ske en integrering af kortsystemer, således at ét kort kan benyttes til flere anvendelser.

4.2 Mængder

Spørgeskemaundersøgelse
Mængden af PVC, der årligt benyttes til plastkort udstedt i Danmark er estimeret gennem en spørgeskemaundersøgelse blandt kortproducenter og de væsentligste kortudstedere omfattende pengeinstitutter, benzinselskaber, kontoringe, offentlige trafikselskaber, klubber samt udstedere af telekort, møntkort, adgangskort, identifikationskort mv. Ialt er 13 kortproducenter og 63 kortudstedere adspurgt.

Undersøgelsen er gennemført ved udsendelse af en introduktionsskrivelse og et medfølgende spørgeskema med svarkuvert samt efterfølgende telefonisk henvendelse til et udvalg af de adspurgte, som ikke havde besvaret inden en fastsat dato.

Introduktionsskrivelsen indeholdt en beskrivelse af projektets overordnede formål med særlig vægt på kortlægningen af det samlede forbrug af PVC til plastkort samt ønsket om at producenters og udstederes forventninger til funktionelle krav til kort kunne inddrages tidligt i projektforløbet.

Spørgeskemaet indeholdt et skema til oplysning af årligt producerede hhv. udstedte kortmængder for perioden 1990-95 samt forventede mængder for år 2000. De adspurgte blev desuden bedt om at foretage en kvalitativ vurdering af behovet for en række kortfunktioner for fremtidens plastkort. Denne vurdering bestod i en kategorisering indenfor kategorierne "meget vigtigt", "vigtigt" og "mindre vigtigt" af kravene til følgende kortfunktioner:

elektronisk datalagring (chip/magnetstribe)
prægning af kort til anvendelse i "fluesmækker"
kontaktløs kommunikation
personlig identifikation (billede/underskrift)
udseende (glans/dekoration)
holdbarhed

Både producenter og udstedere viste generel interesse for undersøgelsen og projektet som helhed. Selvom enkelte ikke ønskede at udlevere konkrete oplysninger, var de fleste villige til at bidrage med omtrentlige oplysninger om den nuværende produktion/udstedelse samt udtrykke deres forventninger til udviklingen indenfor korttyper og krav til kortfunktioner.

Svarprocenten for producenter var 62%, mens yderligere 23% trods interesse i projektet kun ønskede at opgive omtrentlige tal for den nuværende produktion ved den telefoniske henvendelse.

For kortudstedere var svarprocenten ligeledes 62%. Generelt udviste de adspurgte udstedere interesse for et godt resultat, hvilket afspejles i god kvalitet af de afgivne oplysninger.

Datakvalitet
Datakvaliteten er kontrolleret ved sammenligning af udstedere indenfor de enkelte forbrugskategorier. Disse sammenligninger resulterede i troværdige markedsfordelinger indenfor hver kategori, hvilket betragtes som et udtryk for høj datakvalitet. Det forventes desuden, at de deltagende udstedere udgør en væsentligt højere del af det samlede marked end svarprocenten umiddelbart angiver. Dette hænger sammen med, at de største udstedere har bidraget velvilligt med de ønskede oplysninger, mens det i høj grad er mindre udstedere, der har undladt at besvare henvendelsen.

Det vurderes, at 80-90% af markedet er dækket af udstederundersøgelsen. Da datakvaliteten fra udstedere desuden vurderes at være bedst, er en samlet opgørelse over forbruget af PVC til plastkort baseret på kortudstedernes oplysninger suppleret med skøn over forbruget hos øvrige udstedere. Skønnede mængder udgjorde ialt ca. 10% af den samlede estimerede kortmængde.

Den samlede opgørelses troværdighed er kontrolleret ved sammenligning af den estimerede kortmængde med producenternes oplysninger for produktion i 1995. På baggrund af denne kontrol konkluderes, at der er god overensstemmelse, idet den estimerede kortmængde er 9.1 mill. kort for 1995, mens producenternes oplysninger svarer til produktion af 9-12 mill. kort i samme år. Afvigelsen kan muligvis være et udtryk for producenternes eksport af kort.

Prognose
En prognose for kortmængden i år 2000 er baseret på kortudstedernes egne skøn samt skøn over enkelte større kortudstedelser, som ventes fortsat eller igangsat frem til år 2000. Herunder er medtaget den fortsatte udstedelse af sygesikringsbeviser samt anvendelse i billetsystemer i den offentlige trafik, mens eventuelle borgerkort, kørekort eller lignende ikke er medtaget. Prognosen afspejler således ikke den stigning, der måtte komme indenfor øvrige offentlige forbrug eller indenfor nye anvendelsesområder.

Estimeret mængde
Det estimerede årlige kortforbrug for perioden 1990-95 samt en prognose for år 2000 fremgår af figur 1. Figuren viser, at kortforbuget i øjeblikket er stadigt stigende. Det ville ikke være rimeligt at prognosticere forbruget af PVC til plastkort videre, idet omfanget af nye anvendelser i høj grad er ukendt, ligesom politiske beslutninger omkring udstedelse af eventuelle borgerkort mv. vil have stor betydning for forbrugets udvikling. Det ventes, at stigningen vil aftage eller muligvis stagnere på et tidspunkt, hvor omfanget af nye anvendelsesområder aftager, ligesom en række anvendelser - nye som allerede eksisterende - vil kunne integreres og samles i færre kort. På sigt vil en sådan udvikling kunne føre til faldende kortforbrug. Endelig må det antages, at de miljømæssige aspekter belyst i denne rapport vil medføre substitution af en del af PVC forbruget allerede i år 2000.

figur 4.1, Estimerede kortforbrug for perioden 1990-95 samt prognose for år 2000 (6 kb)

Figur 1
Estimerede kortforbrug for perioden 1990-95 samt prognose for år 2000.

[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]