Udvikling af bunkernorm for skibe

1. Indledning

Nærværende rapport om "Udvikling af bunkernorm for skibe" er udarbejdet for Miljøstyrelsen (MST) til brug for en eventuel regulering af svovlindholdet i bunkerolie, idet MST har fundet, at de definitioner, der anvendes i direktiv 93/12/EØF om gasolie ikke er relevante for redere ved indkøb af bunkerolie. Der henvises til kommissoriet for arbejdsgruppens arbejde.

Arbejdet indledes med at få belyst, hvilken type maskineri, der er installeret i de forskellige skibstyper, der besejler de danske farvande.

Skibsinddelingen er foretaget på følgende måde:
Færger:
Primære ruter
Sekundære ruter
Internationale ruter
Hurtigfærge ruter
Handelsskibe
Fiskeskibe
Fritidsskibe

Med baggrund i ovennævnte skibsopdeling skal det undersøges om flere skibstypers normer kan slås samme for at reducere antallet af normer.

Der foretages en udredning af den bunkerolie, som skibets maskineri typisk anvender og en sammenligning med den olietype, som maskinfabrikanten specificerer for den pågældende maskintype.

Udfra ovennævnte anvendte og specificerede brændselsolier rubriceres disse efter ISO-standard og CIMAC’s specifikationer for bunkerolie.

Denne fuel olienorm/fuel oliespecifikation bygges herefter op med ISO-standard og CIMAC som udgangspunkt, men med tilføjelser af max. og min værdier for de enkelte bestanddele, samt øvrige bemærkninger med hensyntagen til driftstekniske og miljøtekniske egenskaber, samt destillationsrest ved 350 gr.C og 250 gr. C (som er direktivets definition), samt endelig leverancesikkerhed for den pågældende fuel olietype.

Det er EU - Fællesskabets miljøpolitiske mål og princip at sikre effektiv beskyttelse af befolkningen mod den erkendte sundhedsfare ved svovldioxidemissioner og beskytte miljøet ved at forhindre, at svovlnedslag overskrider de kritiske belastninger og niveauer.

Svovldioxidemissioner bidrager betydeligt til forsuring inden for EU. Svovldioxid indvirker betydeligt på menneskers sundhed og på miljøet som helhed. Forsuring og svovldioxid i atmosfæren beskadiger følsomme økosystemer, skovenes vækst og skader på bygninger.