Udvikling af bunkernorm for skibe

Ordforklaring

Aromatiske forbindelser: Cycliske forbindelser, hvor C-atomernes fjerde valens er orienteret på en særlic måde som f.eks. i benzen.
Asfaltener: Er en gruppe hydrokarboner som er uløselig i n-heptan. Bliver ofte betragtet som den dårlige brændbare del af olien, men dette er kontroversielt.
Aske: Angiver den vægtmængde tørstof, der er tilbage når olien er brændt.
ASTM: American Society for Testing and Materials
BS MA100: British Standard for : Marine Gasoil, Marine Dieseloil, Distillate med nogen restolie iblandet, Heavy Oil med øgende viscositet og en øvre vægtfyldegrænse.
CCAI- værdi: Calculated Carbon Aromatic Index som er et udtryk for oliens tændingsegenskaber.
Cetantal: I dieselmotoren antændes brændstoffet ved kompressionsvarmen, og cetantallet angiver hvor villigt dette foregår.
CFPP: Angiver den højeste temperatur, ved hvilken olien kan forventes at tilstoppe et "gennemsinits" filter, som følge af udkrystallisering af parafin.
CIMAC: CONSEIL INTERNATIONAL DES MACHINES A COMBUSTION - er en organisation der varetager maskinfabrikanters og brugers interesser.
Cloud Point: Ved afkøling af dieselolie kan der udskilles paraffin og Cloud Point defineres ved, at der ved denne temperatur fremkommer synlige mængder paraffin.
Conradson Carbon Residue, CCR: Er et tal for hvor megen kulstof olien har tendens til at danne ved ophedning uden tilstrækkelig lufttilførsel.
cSt.: Centistoke, er et udtryk for oliens viscositet eller tyktflydenhed og dermed dens evne til at strømme gennem rør og ventiler. Høj viscositet stor tyktflydenhed.
Cycliske forbindelser: Organiske forbindelser, der indeholder atomer, der er knyttet sammen i ringe.
Flammepunkt: Den laveste temperatur ved hvilken olien afgiver tændbare dampe.
FOBAS: Fuel Oil Bunker Analysis and Advisory Service tilknyttet Lloyd`s Register of Shipping som udfører analyser af bunkerolie.
HFO: Heavy Fuel Oil
IFO: Intermediate Fuel Oil er en betegnelse, der anvendes til at karakterisere blandingsolier afstemt efter forskellige krav til viscositet.
ISO 8217-standarden: International standard for distillate og residual fuels for dieselmotorer.
KN-kode: Toldpositions nummer
LFO: Light Fuel Oil
Lower heating value, LHV: Den nedre brændværdi. Angiver oliens energiindhold og baseret på at vandet forbliver i dampform. LHV kan estimeres på grundlag af oliens vægtfylde,svovlindhold, vandindhold og askeindhold. En reduktion af disse parametre vil give et større varmeindhold pr. kg olie.
MFO: Marine Fuel Oil
sec. Redwood I: Redwood I, er et udtryk for oliens viscositet eller tyktflydenhed og dermed dens evne til at strømme gennem rør og ventiler. Høj viscositet stor tyktflydenhed.
Sediment by hot filtration (SHF): Et mål for oliens slamindhold.
VPS: Veritas Petroleum Services som udfører analyser af bunkerolie.