[Forside]

 

Evaluering af miljøbevidst indkøbspolitik i staten

- undersøgelse af statslige institutioners efterlevelse af cirkulære om miljø- og energibevidste indkøb

Indholdsfortegnelse

1 Indledning
1.1 Baggrunden for undersøgelsen
1.2 Undersøgelsens gennemførelse
1.3 Rapportens opbygning

2 Hovedkonklusioner

3 Evaluering af indkøbspolitikker og handlingsplaner
3.1 Indledning og hovedindtryk
3.2 Indsendte indkøbspolitikker og handlingsplaner
3.3 Er de formelle krav overholdt?
3.4 Giver de indsendte indkøbspolitikker og handlingsplaner grundlag for at opnå miljømæssige resultater

4 Interviewundersøgelsen
4.1 Gennemførelsen af interviewene
4.2Hovedindtryk fra interviewene

5 Telefoninterviewundersøgelse
5.1 Undersøgelsens design
5.2 Undersøgelsen
5.2.1 A. Status for miljøbevidste indkøb
5.2.1 B. Faktorer, der kan have betydning for de miljøbevidste indkøb

1. Indledning

1.1 Baggrunden for undersøgelsen
1.2 Undersøgelsens gennemførelse
1.3 Rapportens opbygning

CASA har undersøgt de statslige institutioners formelle efterlevelse af Cirkulære om miljø- og energibevidste hensyn ved statslige indkøb, og om de udfærdigede indkøbspolitikker og handlingsplaner giver et godt grundlag for arbejdet med miljø- og energibevidste indkøb. Herunder en undersøgelse af, hvilke metoder institutionerne har eller vil benytte til dokumentation af resultaterne. Undersøgelsen er gennemført for Miljøstyrelsen.

1.1 Baggrunden for undersøgelsen

Baggrunden for undersøgelsen er Miljø- og Energiministeriets cirkulære nr. 26 af 7. februar 1995: Cirkulære om miljø- og energihensyn ved statslige indkøb. Cirkulæret er et vigtigt led i Handlingsplanen for offentlig "grøn" indkøbspolitik fra august 1994. Formålet med cirkulæret er at placere et ansvar for miljø- og energibevidste indkøb tydeligt hos den enkelte institution eller virksomhed. Desuden er miljø- og energibevidste indkøb et element i den produktorienterede miljøindsats.

Cirkulæret pålægger alle statslige institutioner og statsejede eller statskontrollerede virksomheder at inddrage miljøforhold ved indkøb af produkter og tjenesteydelser på lige fod med andre hensyn. Ved energiforbrugende apparater skal der foretages energiøkonomisk vurdering og ved kvalitets- og funktionsvurderinger skal forhold omkring arbejdsmiljø inddrages.

Cirkulæret pålægger endvidere de statslige institutioner og virksomheder at udarbejde en indkøbspolitik og en handlingsplan for miljø- og energibevidst indkøbspolitik. Indkøbspolitik og handlingsplan skulle sendes til Miljøstyrelsen senest den 1. februar 1996. Udover handlingsplan og indkøbspolitik skulle institutionerne udpege en ansvarlig og sikre, at sikkerhedsorganisationen inddrages ved arbejdsmiljømæssige vurderinger samt dokumentation af resultaterne.

Cirkulæret overlader formulering og ambitionsniveau til institutionerne og virksomhederne, men nævner de elementer, der typisk bør indgå. Dermed er indkøbspolitikker og handlingsplaner blevet varierende i kvalitet og gennemførelse.

Der er derfor behov for at skabe et samlet overblik over, i hvilket omfang politikker og planer lever op til cirkulærets intentioner.

En fornuftig indkøbspolitik og handlingsplan bør indeholde en dokumentationsmetode, således at der skabes en ordentlig baggrund for efterfølgende revisioner af handlingsplanen. Dokumentationen er endvidere vigtig i forhold til offentligheden og leverandørerne, da dokumentationen tydeligt kan illustrere, hvor omfattende arbejdet med miljø- og energibevidste indkøb er.

Der er derfor behov for at undersøge, hvordan dokumentationen gribes an i praksis.

Formålet med undersøgelsen er at skabe det bedst mulige grundlag for justering af det centrale arbejde med offentlig, "grøn" indkøbspolitik, så de statslige institutioner og virksomheder fremover støttes bedst muligt i deres arbejde med miljøbevidste indkøb.

Undersøgelsen har derfor omfattet følgende elementer:

I hvilket omfang overholder de statslige institutioner de mere formelle krav i cirkulæret.
Hvilket grundlag de indsendte indkøbspolitikker og handlingsplaner giver for at opnå resultater med den miljøbevidste indkøbspolitik.
Metoden og kvaliteten af dokumentationen for indsatsen hos institutionerne.
Stikprøvevis vurdering af omfanget af miljøbevidste indkøb i statens institutioner som inspiration for det videre arbejde med en offentlig, "grøn" indkøbspolitik.

Resultatet af undersøgelsen er en beskrivelse af, hvordan statens institutioner efterlever cirkulæret om indkøb, og dermed hvilken effekt cirkulæret har og kan få i fremtiden.

Den umiddelbare målgruppe for undersøgelsen er Miljø- og Energiministeriet. I anden omgang er institutioner og virksomheder i staten målgruppen, da projektets resultater kan få indflydelse på den fremtidige indsats for miljø- og energibevidste indkøb.

1.2 Undersøgelsens gennemførelse

Undersøgelsen er gennemført som tre sammenhængende undersøgelser.

  1. Den første undersøgelse bestod i en samlet evaluering af de indkøbspolitikker og handlingsplaner, statens institutioner og virksomheder har været forpligtigede til at indsende til Miljøstyrelsen. Overordnet set er det indsendte materiale vurderet fra to vinkler: For det første i hvilket omfang statens institutioner og virksomheder har overholdt de mere formelle krav i cirkulæret. For det andet om det indsendte materiale efter CASAs vurdering udgør et godt grundlag for det videre arbejde med miljøbevidste indkøb. Indkøbspolitikkerne og handlingsplanerne er vurderet på en række parametre, der er fastlagt af følgegruppen på oplæg fra CASA.
  2. Den anden undersøgelse bestod i 20 dybdegående (kvalitative) interview med et bredt udsnit af statslige institutioner og virksomheder, hvor det har været muligt at gå "bagom" de indsendte indkøbspolitikker og handlingsplaner. Udvælgelsen af institutioner og virksomheder blev foretaget i samarbejde med Miljøstyrelsen. Resultatet fra evalueringen af indkøbspolitikker og handlingsplaner indgik i udvælgelsen af temaer til interviewene med institutionerne. Sammenfatningen af interviewene fra de enkelte institutioner og virksomheder er sætter kød og blod på den miljøbevidste indkøbspolitik og samtlige interview er medtaget som et bilag til rapporten. Undersøgelsen har bidraget til en større indsigt i, hvordan cirkulæret er blevet modtaget samt indkøbernes og ledelsernes erfaringer med implementeringen.
  3. Den tredje undersøgelse bestod i en telefoninterviewundersøgelse med indkøbsansvarlige i 161 tilfældigt udvalgte statslige institutioner og virksomheder. Undersøgelsen bidrager med en repræsentativ måling på efterlevelsen af cirkulæret samt en vurdering af de parametre, der har betydning for implementeringen.

Undersøgelsen er gennemført i sommeren 1998 af Center for Alternativ Samfundsanalyse - CASA - med cand. scient. pol. Stig Yding Sørensen som projektleder. Derudover har følgende medarbejdere i CASA ydet væsentlige bidrag til gennemførelsen af undersøgelsen: Cand.scient. Jakob Klint, cand. psych. Jørgen Møller Christiansen samt stud.scient.pol. Olaf Curry og stud. scient. Lars Frederiksen.

Undersøgelsen er fulgt af en følgegruppe bestående af:

Konsulent Mette Mikkelsen, Miljøstyrelsen (formand)
Fuldmægtig Bjørn Borup, Miljøstyrelsen
Konsulent Susanne Nielsen, Miljøstyrelsen
Ingeniør Mariane Hounum, Miljøstyrelsen
Fuldmægtig Jens Dandanell Petersen, Energistyrelsen
Fuldmægtig Nikolaj Aarø-Hansen, Justitsministeriet
Fuldmægtig Helle Guldbrandt, Justitsministeriet
Indkøbskonsulent Preben Svanekiær, Indkøbs Service
Konsulent i miljøbevidst indkøb, Rikke Drejer, Indkøbs Service
Fuldmægtig Jes Knudsen, Direktoratet for Arbejdstilsynet
Indkøbskonsulent Max Mogensen, DSB
Miljøkoordinator Stig Yding Sørensen, CASA (Sekretariat)

1.3 Rapportens opbygning

Undersøgelsen er opbygget i 5 dele

· Hovedkonklusioner

· Evaluering af indkøbspolitikker og handlingsplaner

· Interview med 20 statsinstitutioner

· Telefoninterviewundersøgelse

· Bilag

 

2. Hovedkonklusioner

Samlet set er det CASAs vurdering, at efterlevelsen af cirkulære om miljø- og energibevidste hensyn ved statslige indkøb på mange punkter er tilfredsstillende. Cirkulæret har medvirket kraftigt til at sætte fokus på miljø og indkøb i statens institutioner og virksomheder. Kravet om en nedskrevet indkøbspolitik er en god ide. Effekten af en nedskrevet indkøbspolitik har været en øget opmærksomhed på miljøbevidste indkøb fra indkøbere, ledelsen, medarbejderne og ikke mindst leverandørerne. Det er indkøbernes vurdering, at leverandørerne i stigende grad er opmærksomme på miljøkravene i den statslige indkøbspolitik.

Der er dog langt igen før det miljøbevidste indkøb i staten kan kaldes massivt og indkøbspolitikken for alvor sætter miljø på lige fod med pris, kvalitet m.m. Indkøberne har brug for et langt bredere spektrum af rådgivning, information og ressourcer for at kunne løfte opgaven.

Cirkulæret har sat udviklingen i gang, men det er en svær proces for de fleste indkøbere, og det er en proces, som langt fra er tilendebragt. Ikke alle institutioner har levet op til kravet om en skriftlig indkøbspolitik og ikke alle institutioner stiller miljøkrav ved indkøb, men blandt de fleste indkøbere er der dog en positiv holdning til miljøkrav ved indkøb

Ifølge Miljøstyrelsens registrering af statens institutioner og virksomheder er knap 90% nu omfattet af en indkøbspolitik. Kvaliteten af de indsendte indkøbspolitikker er god, og 4 ud af 5 vurderes af CASA til at være et godt grundlag for det videre arbejde. Men tilsyneladende tager det tid at virkeliggøre de gode intentioner. CASA har gennemført en telefoninterviewundersøgelse med et bredere udsnit af institutioner, der viser, at 30% af de indkøbsansvarlige svarer ja på spørgsmålet, om de er omfattet af en indkøbspolitik. Dertil kommer 23%, der kender til planer om at skrive en indkøbspolitik. Det er således ikke alle, der er klar over, at de er omfattet af en indkøbspolitik af en mere central myndighed.

Forklaringen kan igen være, at det kan være en større proces at implementere miljøbevidste indkøb. De færreste har haft mulighed for at afsætte ekstra ressourcer til opgaven og har indpasset implementeringen i dagligdagen. Den tilgængelige information og rådgivning om miljøkrav ved indkøb er både kendt og brugt - men hidtil har der kun været konkret information i form af miljømærker og miljøvejledninger på et begrænset antal områder.

Det svageste led i institutionernes indsats er dokumentation. Kun få institutioner har beskrevet løsninger, der måler på indkøb og miljøeffekten ved indkøbene. De resterende bud på dokumentation handler om grønne regnskaber, vand,- energi,- og papirforbrugsmålinger.

I det følgende opsummeres de væsentligste observationer og konklusioner på tværs af undersøgelsen. Konklusionerne er koncentreret omkring tre temaer:

  1. Efterlevelsen af Cirkulære om miljø- og energibevidste statslige indkøb.
  2. Kvaliteten af indkøbspolitikker og handlingsplaner.
  3. Faktorer, der har betydning for gennemførelsen af miljøbevidste indkøb.
  4. Dokumentation af indsatsen.
  5. Indkøbsservice.

Efterlevelsen af cirkulære om miljø- og energibevidste statslige indkøb

Cirkulæret har pålagt de enkelte institutioner et ansvar og et krav om handling. Undersøgelsen viser, at cirkulæret har haft en vigtig, igangsættende rolle for rigtig mange statslige institutioner.

Men evalueringen af de indsendte indkøbspolitikker og handlingsplaner viser også, at cirkulærer og ansvarliggørelse gennem lovgivning ikke i sig selv er tilstrækkeligt til at sikre et gennembrud for et stort miljøbevidst indkøb i det offentlige. Cirkulæret skal bakkes op med en lang række initiativer.

Miljøbevidste indkøb samt formuleringen af indkøbspolitikker og handlingsplaner er nyt for mange indkøbere. Det kan være en længere proces at udarbejde en indkøbspolitik og en handlingsplan, der sikrer et godt grundlag for de miljøbevidste indkøb. Det er muligvis kommet bag på statens institutioner, da kun en ud af fire indkøbspolitikker var modtaget i Miljøstyrelsen før den 1. februar 1996, som var fristen i cirkulæret.

Til gengæld er der pr. 1. september 1998 indkommet 224 indkøbspolitikker, der tilsammen omfatter 477 statslige institutioner og virksomheder. En del selvejende institutioner har reageret på cirkulæret, men da cirkulæret kun omfatter statsinstitutioner samt statsejede eller -kontrollerede virksomheder indgår materiale fra selvejende institutioner ikke i undersøgelsen. Oversigten over statens institutioner er lavet af Miljøstyrelsen og omfatter 542 statslige institutioner.

Opgjort på denne måde er knap 90% af statens institutioner omfattet af en indkøbspolitik. Det er ganske vanskeligt at fastsætte det endelige antal statslige institutioner, da staten ikke har en officiel liste over statsinstitutioner og antallet i opgørelsen derfor vil afhænge af, hvilket administrativt niveau, der tælles på. Da ministerierne organiserer sig ganske forskelligt, er det ikke muligt at tælle på samme niveau fra ministerium til ministerium. Miljøstyrelsens liste på 542 institutioner er, på nær enkelte tilføjelser, godkendt af de enkelte ministerier i januar 1997.

CASA har gennemført 146 telefoninterview med indkøbsansvarlige på alle niveauer i statens institutioner. I alt henvendte interviewerne sig til 161 indkøbsansvarlige. Interviewene viste, at hovedparten af de statslige indkøbere i et eller andet omfang tager miljøhensyn i indkøbene. Miljøstyrelsens rådgivning omkring cirkulæret har været, at samtlige institutioner og virksomheder skulle være omfattet af en indkøbspolitik og en handlingsplan. Små institutioner har dermed kunnet gå sammen med eller underlægge sig de overordnede myndigheders indkøbspolitik og handlingsplaner. Men kun knap 30% af de indkøbsansvarlige har svaret ja på spørgsmålet om institutionen har skrevet, eller er omfattet af, en miljøbevidst indkøbspolitik. Forklaringen er sandsynligvis først og fremmest, at en række af de overordnede myndigheder ikke i tilstrækkeligt omfang har orienteret de berørte institutioner om eksistensen af en miljøbevidst indkøbspolitik. I tilfælde, hvor større og mere strategiske indkøb foregår på centralt niveau - og der stilles miljøkrav - er det ikke nødvendigvis kritisk, at de underordnede indkøbere ikke kender politikken. Dernæst skal en del af forklaringen sandsynligvis også findes i den lidt usikre opgørelsesmetode over det totale antal statsinstitutioner.

Ud fra cirkulærets ordlyd har CASA et for et vurderet, om de formelle krav i de enkelte paragraffer er forstået eller overholdt. Det generelle indtryk er, at de fleste overholder hovedparten af kravene. Til brug for vurderingen har CASA udarbejdet en skala med 10 målepunkter svarende til 10 krav i cirkulæret.

Det skal understreges, at der er tale om en konservativ målemetode, fordi kravene kan være overholdt, uden dette er genspejlet i det indsendte materiale. 58% af de indsendte politikker og handlingsplaner har opfyldt 6 eller flere punkter. En mindre del - 15% - har tilsyneladende misforstået cirkulæret og kun opfyldt 3 eller færre krav. De største mangler koncentrerer sig omkring overholdelse af bestemmelserne omkring arbejdsmiljø og inddragelse af sikkerhedsudvalget. Dertil kommer, at det har været vanskeligt for institutionerne at finde gode metoder til dokumentation af indsatsen. Der findes ingen god, universel løsning. Og endelig har ikke alle været tilstrækkeligt konkrete om, hvem der er ansvarlig for indsatsen i institutionen.

Formelt er udeladelsen af arbejdsmiljø et problem, men det er uklart, om det også udgør et reelt problem, da telefoninterviewundersøgelsen har vist, at kvalitet, arbejdsmiljø i brugsfasen og pris oftest er blandt de vigtigste faktorer for de statslige indkøbere.

Kvaliteten af indkøbspolitikkerne og handlingsplanerne

Et godt grundlag for at opnå miljømæssige resultater med indkøbspolitikken er at arbejdet gennemføres systematisk og målrettet. Målsætningerne skal på én gang være så ambitiøse og realistiske, at de modsvarer indkøbets omfang, organisationens forudsætninger og de ressourcer, der står til rådighed. En succesfuld indsats kræver engagement, ledelsesopbakning og gerne medarbejderinddragelse. Indkøbspolitikker, der følger cirkulærets råd om det typiske indhold af en handlingsplan, vurderes at have god mulighed for at opnå miljømæssige resultater.

Det er CASAs vurdering, at mere end 4 ud af 5 indkøbspolitikker og handlingsplaner giver et godt udgangspunkt for det videre arbejde med miljøbevidste indkøb i institutionen. Et stort antal indkøbspolitikker (160) har udvalgt indsatsområder, hvor Miljøstyrelsen bakker op og mange har tilvalgt ekstra områder, som de har fundet særligt relevante. Omkring en tredjedel af statens institutioner har haft planer om yderligere initiativer og er gået videre end cirkulærets krav med forslag til information af medarbejdere, erfa-grupper eller efteruddannelse.

Faktorer, der har betydning for gennemførelsen af miljøbevidste indkøb

Hovedindtrykket fra interviewene med de 20 statsinstitutioner og virksomheder har været, at cirkulæret er blevet modtaget positivt, og der er stor forståelse for, at en miljøbevidst indkøbspolitik er et vigtigt redskab for et bedre miljø. Få har været modstandere, men nogle har opfattet deres indkøb som uden betydning for miljøet.

For hovedparten har det resulteret i ændrede indkøb, og for en del har virkningen været, at man er begyndt at tale om miljøbevidste indkøb.

Bortset fra cirkulæret er incitamenterne til at gennemføre miljøbevidste indkøb mest betingede af samspillet med økonomi, holdninger og engagement hos indkøberne. Der er organisationer, der gør et stort arbejde i forhold til at købe miljøbevidst, men de fleste betoner, at det ikke er deres væsentligste mission.

Det kræver mange ressourcer at finde frem til de bedste produkter og opnå sikker viden. Det gør processen vanskelig for de mindre og ressourcekrævende for de store.

Indsatsen er især blevet koncentreret om de områder, hvor det er forholdsvis enkelt at ændre indkøbene i en mere miljørigtig retning, og hvor det ikke er forbundet med de store omkostninger. Indsatsen har især fokuseret på produkter og kun i ringe grad på ydelser - dog med enkelte undtagelser.

Iagttagelserne støttes stort set af telefoninterviewene med de 146 indkøbsansvarlige. Analysen af svarene fra telefoninterviewene viser, at en nedskrevet indkøbspolitik er vigtig. Der er stor og signifikant forskel på de institutioner, der har eller påtænker at formulere en nedskreven indkøbspolitik og dem, der ikke har. For det første er kendskabet bedre både blandt ledelse og personale og for det andet vurderes kendskabet til miljøkravene også at være større blandt leverandørerne. For mange (knap 85%) har cirkulæret været det, der skulle til for at sætte processen med miljøindkøb i gang. Værdien af en nedskrevet indkøbspolitik vurderes generelt højere blandt dem, der har været gennem processen end blandt dem, der ikke har.

Interviewundersøgelsen gav indtryk af en forholdsvis stærk sammenhæng mellem omfanget af indkøb og miljøhensyn ved indkøb. Det har været vanskeligt at eftervise konklusionen i telefoninterviewene.

Indkøberne har godt kendskab til og bruger ganske mange af de redskaber, Miljø- og Energiministeriet og andre stiller til rådighed for miljøbevidste indkøb. De bedst kendte er miljømærkningen - herunder energimærkningen samt miljøvejledningerne. Der er ingen stærk tradition for at samarbejde med indkøbere fra andre institutioner om miljøbevidste indkøb - men mange taler med andre indkøbskollegaer. Brugen af informationskilder har en signifikant sammenhæng til om institutionen i øvrigt køber miljøbevidst ind. Det kan derfor betale sig for Miljøstyrelsen at styrke informationsindsatsen til indkøberne på alle områder, særligt fordi de færreste har ressourcer til selv at indsamle den ofte komplicerede viden om produkternes miljøforhold.

Telefonundersøgelsen peger på, at de færreste institutioner har afsat ekstra ressourcer i form af penge, tid og årsværk til miljøbevidste indkøb. Langt de fleste steder indpasses opgaven i dagligdagen. Det svarer til vurderingen af de indsendte indkøbspolitikker og handlingsplaner.

Indkøberne er sjældent uddannede indkøbere. Ved spørgsmålet om indkøbernes stilling og baggrund blev der kun identificeret 2 uddannede indkøbere og 10 personer, der var ansat med stillingsbetegnelsen indkøber. Hovedparten af indkøbene bliver foretaget af TAPer (Teknisk-Administrativt Personale). Tallene er sandsynligvis underestimerede, da der bag titler som sekretær eller afdelingsleder kan være mere indkøbskompetence. De fleste indkøbere (3 ud af 4) bruger kun en mindre del af deres tid på indkøb (15%), og kun 3 har angivet at bruge al deres tid på indkøb.

Undersøgelsen har generelt vist en positiv indstilling til miljøbevidste indkøb. Selv blandt dem, der kun sjældent eller aldrig stiller miljøkrav og generelt prioriterer miljøhensyn lavt er der 40%, der kan siges at have en positiv indstilling. Det er et potentiale, der bør udnyttes, og det viser, at miljøbevidste indkøb kan nå meget længere.

Dokumentation af indsatsen

Traditionel kvalitets- og miljøstyringsfilosofi bygger på et princip om læring. Det er vigtigt hele tiden løbende at justere indsatsen ind efter de opnåede erfaringer. På baggrund af en kortlægning af problemer og muligheder opstilles målsætninger og der udvælges områder, hvor der i første omgang skal gøres en indsats. Der udarbejdes handlingsplaner og under implementeringen måles fremskridtet til brug for revisioner af handlingsplanen og målsætningerne. Denne tankegang er ført over i arbejdet med miljøbevidste indkøb.

Dokumentation står centralt i indsatsen, men det har vist sig svært for institutionerne at leve op til denne del. Den eneste markante undtagelse er for de institutioner, der bruger kemikalier. Arbejdsmiljølovgivningen indeholder strenge krav til kontrol af kemikalieforbruget.

Det er i 49% af de indsendte indkøbspolitikker angivet, hvordan registreringen vil foregå. Men at det er en vanskelig opgave illustreres af, at registreringen som regel begrænser sig til registrering af energi,- vand,- og papirforbrug. Andre henviser mere svævende til deres grønne regnskab. De uklare tilbagemeldinger er et signal om, at institutionerne står på bar bund, når der skal dokumenteres. Interviewundersøgelsen har dokumenteret dette, og også telefonundersøgelsen er i overensstemmelse med dette resultat.

Telefonundersøgelsen viser, at det er vanskeligt at dokumentere indsatsen. Registre over miljøvenlige leverandører og opgørelser på varenummer er de mest konkrete forslag. 2 ud af 3 indkøbere har intet forslag. I interviewundersøgelsen fik enkelte opgørelser fra renovation over affaldsmængderne og andre fik opgørelser fra udlejer om fx energi og vandforbrug. Atter andre kunne selv lave disse opgørelser.

Tilbage står, at ingen har kunnet pege på generelt anvendelige og pålidelige dokumentationsmetoder, der dokumenterer omfanget af de miljøbevidste indkøb. Energi,- vand,- og papirforbrug er de nærmeste bud.

Indkøbs Service

I alle tre analyser har Indkøbs Service spillet en væsentlig rolle. I mange indkøbspolitikker og handlingsplaner står der, at indkøbene foregår via Indkøbs Service, og derfor er der automatisk taget højde for miljøhensynene. Det samme har vi hørt i interviewene med de 20 statsinstitutioner og i telefoninterviewundersøgelsen. Interviewundersøgelsen viste også, at mindst 72% jævnligt bruger rammekontrakterne fra Indkøbs Service.

Det betyder, at Indkøbs Service indtager en central placering i forhold til de miljøbevidste indkøb i statens institutioner, og at Indkøbs Service har troværdighed i statens institutioner som formidler af miljøinformation uafhængigt af leverandørerne.

Indkøbs Service foretager i dag omfattende miljøvurderinger i forbindelse med indgåelse af rammekontrakterne, men Indkøbs Service giver endnu ikke en tilstrækkelig information om de miljøhensyn, der er taget ved indkøbene. Desuden er ikke alle produkterne på rammekontrakterne lige miljøvenlige - hvilket de heller ikke kan være, da produkterne på rammekontrakterne skal kunne opfylde hele spektret af behov i statens institutioner.

Konsekvensen kan være, at indkøbere, der tror de handler miljøvenligt hos Indkøbs Service, i virkeligheden træffer forkerte beslutninger i indkøbet, fordi det ikke altid er muligt at se, hvad der er det miljømæssigt bedste valg.

3. Evaluering af indkøbspolitikker og handlingsplaner

3.1 Indledning og hovedindtryk
3.2 Indsendte indkøbspolitikker og handlingsplaner
3.3 Er de formelle krav overholdt?
3.4 Giver de indsendte indkøbspolitikker og handlingsplaner grundlag for at opnå miljømæssige resultater

3.1 Indledning og hovedindtryk

Miljø- og Energiministeriets cirkulære om miljø- og energibevidste indkøb i Staten bestemmer, at statens institutioner og virksomheder skal tage miljø- og energihensyn på lige fod med andre hensyn som fx pris, kvalitet osv. ved indkøb. Statens institutioner og virksomheder skulle i forbindelse med implementeringen af cirkulæret udarbejde og indsende deres miljøbevidste indkøbspolitik og handlingsplanen for politikkens gennemførelse til Miljøstyrelsen. CASA har gennemgået og vurderet de indsendte indkøbspolitikker og handlingsplaner.

Ved evalueringen af de indsendte indkøbspolitikker er det vurderet

- Om de formelle krav er overholdt.
- Om de indsendte indkøbspolitikker og handlingsplaner giver grundlag for at opnå miljømæssige resultater.

Evalueringen af de indsendte indkøbspolitikker og handlingsplaner viser, at cirkulærer og ansvarliggørelse gennem lovgivning ikke i sig selv er tilstrækkeligt til at sikre et gennembrud for et større miljøbevidst indkøb i det offentlige.

Men, for mange institutioner og virksomheder virker det som om, at cirkulæret har været en god anledning til at tage hul på arbejdet med miljøbevidste indkøb.

Hvis miljøbevidste indkøb og miljøkrav til produkter skal bruges som et seriøst redskab for fremme af renere produkter, er det nødvendigt med et større opbud af støttefunktioner til de statslige institutioner og virksomheder.

Kun en ud af fire indkøbspolitikker er modtaget i Miljøstyrelsen før den 1. februar 1996. Pr. 1. september 1998 er godt 88% eller 477 ud af 541 registrerede statslige institutioner og virksomheder omfattet af en miljøbevidst indkøbspolitik - 2 ½ år efter fristens udløb 1. februar 1996.

Selvom ikke alle har efterlevet cirkulæret, antyder tallene, at der er foregået et ganske stort og ofte flot arbejde. Det er CASAs vurdering, at mere end 4 ud af 5 indkøbspolitikker og handlingsplaner giver et godt udgangspunkt for det videre arbejde med miljøbevidste indkøb i institutionen. Et stort antal indkøbspolitikker (160) har udvalgt indsatsområder, hvor Miljøstyrelsen bakker op og mange har tilvalgt ekstra områder, som de har fundet særligt relevante. Omkring en tredjedel af statens institutioner har haft planer om yderligere initiativer og er gået videre end cirkulærets krav med forslag til information af medarbejdere, erfa-grupper eller efteruddannelse.

I erkendelse af at opgaven er både ny og vanskelig for mange institutioner, har Miljøstyrelsen i sin rådgivning af institutionerne lagt vægt på, at der blev udarbejdet operationelle, praktiske, realistiske, konkrete - og tilpas ambitiøse - handlingsplaner. Af samme grund indeholder cirkulæret ud over kravene også gode råd til den statslige indkøber.

Det er således også kun 12 indkøbspolitikker, der opfylder samtlige krav i cirkulæret. Det har især været cirkulærets krav om inddragelse af arbejdsmiljø i forbindelse med kvalitets- og funktionsvurderinger, der har voldt vanskeligheder. Dertil kommer, at det har været vanskeligt for institutionerne at finde gode metoder til dokumentation af indsatsen. Der findes ingen universel god løsning. Og endelig har ikke alle været tilstrækkeligt konkrete mht., hvem der er ansvarlig for indsatsen i institutionen.

3.2 Indsendte indkøbspolitikker og handlingsplaner

Evalueringens vurderinger bygger på de indkøbspolitikker og handlingsplaner, der er indsendt til Miljøstyrelsen. Med udgangspunkt i en eksisterende database er der opbygget en database til brug for evalueringen. Databasens struktur og funktion er beskrevet i bilag 1.

Ved evalueringen har CASA bl.a. taget udgangspunkt i Miljøstyrelsens fortolkning af god praksis, som den er beskrevet i fx høringssvar og andet materiale i forbindelse med Handlingsplanen for offentlig "grøn" indkøbspolitik.

Oversigten over statens institutioner er lavet af Miljøstyrelsen, der har opgjort antallet af institutioner, der er omfattet af cirkulæret til 541.

Staten har ingen steder en officiel, autoriseret liste over statsinstitutioner, og det er ganske vanskeligt at fastsætte et endeligt antal institutioner. Antallet afhænger af det administrative niveau, der tælles på. For politiets vedkommende kan alle landbetjente, nær-politistationer og københavnske stationer betragtes som institutioner. I nærværende undersøgelse betragtes de alle som hørende under Rigspolitichefen og tæller derfor kun som en. Det er ikke muligt at tælle sammen på samme administrative niveau på tværs af de ministerielle ressortområder. Derfor tæller både Told- og Skattestyrelsen og told- og skatteregionerne med som enkelt institutioner. Miljøstyrelsens liste over institutioner og virksomheder, der er omfattet af cirkulæret, er som udgangspunkt godkendt af de enkelte ministerier i januar 1997. Den har dog ændret sig løbende - fx ved salg af statsinstitutioner og mindre justeringer.

Der er i alt gennemgået 224 indkøbspolitikker og handlingsplaner. Der er kun vurderet indkøbspolitikker og handlingsplaner fra institutioner og virksomheder, der er omfattet af cirkulæret.

Materiale fra selvejende institutioner, der har reageret på cirkulæret, er ikke vurderet.

Mange indkøbspolitikker og handlingsplaner omfatter flere institutioner, og virksomheder og i alt 477 institutioner er omfattet af en indsendt indkøbspolitik.

   

Institutioner under en indkøbspolitik

Antal indkøbspolitikker

   

1

208

2-4

7

5-10

4

11-50

3

51-83

2

   

I alt

224

   

Særligt er Kriminalforsorgen og retterne gået sammen om fælles indkøbspolitikker og omfatter her en meget lang række indkøbspolitikker. Det er således kun i få tilfælde, at et stort antal institutioner er omfattet af samme indkøbspolitik. Derfor er procentberegningerne i de følgende analyser foretaget på basis af antallet af indsendte indkøbspolitikker (i alt 224) og ikke på basis af antallet af institutioner, der er omfattet (i alt 477).

I det følgende gennemgås de formelle krav i cirkulæret og de statslige institutioner og virksomheders grad af efterlevelse af cirkulæret. Dernæst gennemgås en række parametre, der tilsammen danner udgangspunkt for en vurdering af, hvorvidt indkøbspolitikken og handlingsplanen danner et godt grundlag for det videre arbejde.

3.3 Er de formelle krav overholdt?

Ud fra cirkulærets ordlyd har CASA vurderet, om de formelle krav i de enkelte paragraffer er forstået og/eller overholdt. Det generelle indtryk er, at de fleste overholder hovedparten af kravene. CASA har udarbejdet en skala fra 0 til 10, hvor 10 er bedst, og her har 58% opnået 6 eller flere point.

Figur 1 - Institutionerne har modtaget et point hver gang cirkulærets bestemmelser er opfyldt som beskrevet i nedenstående gennemgang. Bestemmelserne i § 2, § 3,

§ 4 og § 6 er medtaget i beregningen.

N=224 indkøbspolitikker og handlingsplaner.

En mindre del har tilsyneladende misforstået opgaven og kun opnået 0-3 point (15% af indkøbspolitikkerne), mens en langt større andel (24%) ligger i den gode ende og har opnået 8-10 point.

De fleste politikker har fokuseret på problemstillinger omkring det ydre miljø og de største mangler koncentrer sig omkring overholdelse af bestemmelserne omkring arbejdsmiljø og sikkerhedsudvalg. I det følgende er de enkelte paragraffer gennemgået med hensyn til deres indhold og implementeringen efter cirkulæret.

Cirkulærets § 1 gennemgår formål og definitioner på miljø og miljøbevidste indkøb. § 6 i miljøbeskyttelsesloven fastslår, at offentlige myndigheder skal virke for lovens formål ved anlæg og drift af offentlige virksomheder samt ved indkøb og forbrug.

For at måle om institutionerne ser indkøbspolitikkerne og handlingsplanen i den større sammenhæng, kan der stilles to spørgsmål til materialet:

   
Fremgår det direkte af indkøbspolitik eller handlingsplan, at institutionen vil virke for lovens formål - fx ved at miljøbeskyttelsesloven eller cirkulæret er nævnt? ja (55%)
nej (45%)
   
Fremgår det af indkøbspolitik eller handlingsplan, at institutionen vil virke for lovens formål - fx ved at indkøbspolitikken omhandler miljø? Ja (98%)
nej (2%)
   


Over halvdelen (123) af indkøbspolitikkerne tager direkte udgangspunkt i miljøbeskyttelsesloven eller cirkulæret. Og stort set alle (220) handler om miljømæssige emner.

Stk. 3 i cirkulærets § 1 præciserer, at der med miljøbelastning tænkes på ydre miljøforhold som ressourceforbrug og påvirkninger af det ydre miljø. Ordet miljø kan opfattes meget bredt, men alle de vurderede indkøbspolitikker berører i en eller anden form det ydre miljø.

§ 2 præciserer, at det at virke for lovens formål ved indkøb betyder, at miljøforhold skal inddrages på lige fod med fx pris, kvalitet og leveringsbetingelser.

Det er en rimelig antagelse, at man i konkrete indkøbssituationer overvejer, hvilken vægt fx pris, kvalitet og levering skal have i den endelige beslutning om et køb. Hvis miljøforhold skal kunne inddrages på samme måde, må der i indkøbspolitikken eller handlingsplanen være enten generelle eller konkrete retningslinier, der vejleder indkøberen om, med hvilken vægt miljøforhold skal inddrages.

   
Fremgår det af indkøbspolikken eller handlingsplanen, hvordan indkøberen konkret eller generelt kan inddrage miljøforhold på lige fod med fx pris eller kvalitet?
For eksempel rammekontrakter, miljømærker, vejledninger
ja (74%)
nej (26%)
   
Fremgår det af det indsendte materiale, at der tages miljøhensyn ved indkøb? ja (96%)
nej (4%)
   


De to spørgsmål måler variationer i formuleringerne og den væsentligste konklusion er, at stort set alle indkøbspolitikker handler om miljø og indkøb.

Ved indkøb af energiforbrugende apparater og udstyr m.v. skal der foretages en energiøkonomisk vurdering. Dette gælder således generelt. Dette bør fremgå af enten indkøbspolitik eller handlingsplan. Dette fremgår af de håndbøger og vejledninger, Miljøstyrelsen har udsendt.

   
Fremgår det af indkøbspolitikken eller handlingsplanen, at der foretages energiøkonomiske vurderinger ved indkøb af energiforbrugende apparater og udstyr m.v.?

ja (93%)
nej ( 7%)

   

Ved kvalitets- og funktionsvurderinger af produkter og tjenesteydelser fremgår det af cirkulærets § 4, at arbejdsmiljøforhold inddrages. Dette fremgår af de håndbøger og vejledninger Miljøstyrelsen har udsendt - alligevel er det kun godt en tredjedel af de indsendte indkøbspolitikker, der har inddraget arbejdsmiljøet i den skrevne indkøbspolitik. Det udelukker dog ikke, at arbejdspladsen kan have et velfungerende sikkerhedsudvalg.

   
Fremgår det af indkøbspolitik eller handlingsplan, at arbejdsmiljøforhold inddrages i forbindelse med kvalitets- og funktionsvurderinger?

ja (34%)
nej (66%)

   

§ 5 om EU regler indeholder ingen formelle krav.

Cirkulærets § 6 fastslår, at institutionen eller virksomheden skal formulere en indkøbspolitik, udarbejde en handlingsplan og løbende dokumentere de opnåede resultater. Paragraffen fastsætter hverken regler, omfang eller præciserer indholdet nærmere.

Det er en del af Miljøstyrelsens strategi, at det er op til den enkelte institution at vurdere, hvilke tiltag, der er hensigtsmæssige og realistiske - idet det er i de enkelte institutioner indkøbsbehovet og forudsætningerne for gennemførelsen er bedst kendt.

Der er ingen tvivl om, hvad institutionen skal foretage sig. Det er derfor rimeligt at rette følgende spørgsmål til det indsendte materiale:

   
Fremgår institutionens handlingsplan af det indsendte materiale?
Handlingsplanen er en oversigt over fx konkrete aktiviteter, tidspunkter, personer og indsatsområder.

Ja (80%)
nej (16%)
tvivl ( 4%)

   
Fremgår det af indkøbspolitik eller handlingsplan om institutionen dokumenterer de løbende resultater?

Ja (49%)
nej (46%)
tvivl ( 5%)

   

I svarkategorien indgår en mulighed for tvivl. Det er ikke defineret, hvordan en indkøbspolitik og en handlingsplan ser ud eller formuleres.

Der er givet en række gode råd, men da institutionen selv bestemmer deres fremgangsmåde kan der i enkelte tilfælde være tvivl om, hvorvidt de lever op til cirkulæret. 80% har været konkret formuleret eller har beskrevet de næste skridt og har altså opfyldt kravet til et eller flere af elementerne i en typisk handlingsplan - eller på anden måde været handlingsorienteret.

Knap halvdelen (49%) af handlingsplanerne inddrager dokumentation.

§ 6, stk. 2 omfatter gode råd om, hvordan en handlingsplan typisk bør være udformet. Her er altså ikke tale om formelle krav.

§ 6, stk. 3 bestemmer, at institutionen skal udpege medarbejdere, der er ansvarlige for gennemførelsen af miljøbevidste og energirigtige indkøb.

Det er interessant at vide, om ansvaret er fordelt til navngivne personer som fx Carl Jensen i betjentstuen eller mere generelt som ministeriets økonomiansvarlige. 2 ud af 3 indkøbspolitikker omtaler personer, der har ansvaret for helt eller delvist at gennemføre handlingsplanen. Men kun 38% omtaler helt konkrete personer.

   
Fremgår det af det indsendte materiale, om der er udpeget medarbejdere, der er ansvarlige for miljø- og energibevidste indkøb?

ja (66%)
nej (34%)

   
Fremgår det af det indsendte materiale, hvem i institutionen, der er udpeget?
Kan vedkommende identificeres med navn og evt. placering.

ja (40%)
nej (60%)

   

§ 6, stk. 4. bestemmer, at det af handlingsplanen skal fremgå, hvordan det sikres at produkter bliver vurderet arbejdsmiljømæssigt, og at sikkerhedsorganisationen er inddraget ved arbejdsmiljømæssige vurderinger. Knap 30% af indkøbspolitikkerne har inddraget arbejdsmiljø som beskrevet i cirkulæret.

   
Fremgår det af handlingsplanen, hvordan det sikres, at produkter vurderes arbejdsmiljømæssigt ?
Er der beskrevet rutiner, udpeget ansvarlige o.l.

ja (29%)
nej (71%)

   
Fremgår det af handlingsplanen, hvordan det sikres, at sikkerhedsorganisationen inddrages ved arbejdsmiljømæssige vurderinger?
Er sikkerhedsorganisationen nævnt?

ja (27%)
nej (73%)

   

Ifølge § 7 skal indkøbspolitik og handlingsplan indsendes i 3 eksemplarer senest den 1. februar 1996. Det fremgår allerede af spørgsmål under § 6, om institutionen har indsendt indkøbspolitikker og handlingsplaner. Derfor er fokus her indsendelsestidspunktet, hvor Miljøstyrelsens stempel er afgørende.

Cirkulære om miljø- og energibevidste indkøb i staten forudsætter, at statens institutioner og virksomheder har indsendt en indkøbspolitik og en handlingsplan pr. 1. februar 1996.

I dag er de 477 ud af 543 institutioner omfattet. Den 1. februar 1996 er derfor i vidt omfang overskredet. 22% af handlingsplanerne var indsendt før den 1 februar.

   
Er fristen overholdt

ja (22%)

   

§ 8-§ 9 Indeholder ingen formelle krav.

3.4 Giver de indsendte indkøbspolitikker og handlingsplaner grundlag for at opnå miljømæssige resultater

Cirkulærets bestemmelser kan måske forekomme noget firkantede og lidt bureaukratiske. Miljøstyrelsen har i sin rådgivning til institutionerne anlagt en blød fortolkning, hvor de konkrete resultater og aktiviteter i institutioner og virksomheder støttes. Eksempelvis har enkelte institutioner og virksomheder ikke lavet en særskilt indkøbspolitik men i stedet har integreret indkøbspolitikken i arbejdet med miljøstyring.

Den tolkning støttes af cirkulærets formuleringer omkring en typisk handlingsplan. Med formuleringen i cirkulærets § 6 "en handlingsplan bør typisk omfatte" giver Miljøstyrelsen i cirkulæret et forslag til, hvilke elementer en handlingsplan kan indeholde.

Miljøstyrelsens prioritering har således været at få institutionerne til at gennemføre miljøbevidste indkøb i praksis med et passende højt ambitionsniveau - frem for at presse institutioner til at følge Miljøstyrelsens foreslåede model.

Det er derfor væsentligt at undersøge om indkøbspolitikkerne og handlingsplanerne giver grundlag for at opnå miljømæssige resultater. Eller med andre ord en vurdering af, hvorvidt institutioner og virksomheder lever op til cirkulærets råd.

Den følgende undersøgelse er en vurdering af en række faktorer, som tilsammen giver et billede af, i hvilket omfang indkøbspolitikkerne og handlingsplanerne har skabt et grundlag for at opnå miljømæssige resultater.

Et godt grundlag

Det er CASAs vurdering, at et godt grundlag for at opnå miljømæssige resultater er at arbejde systematisk og målrettet med indkøbspolitikkens gennemførelse. Indkøbspolitikken og handlingsplanen skal på den ene side være så ambitiøs, at den gør en miljømæssig forskel - på den anden side så realis-tisk, at den modsvarer indkøbenes omfang, organisationens forudsætninger og de ressourcer, der står til rådighed. En succesfuld indsats kræver engagement, ledelsesopbakning og gerne medarbejderinddragelse.

En indkøbspolitik, der følger cirkulærets råd om det typiske indhold af en handlingsplan har god mulighed for at opnå miljømæssige resultater.

CASAs vurdering

I det følgende begrundes de faktorer, CASA har undersøgt i indkøbspolitikkerne og handlingsplanerne. Enkelte institutioner kan have valgt at gå andre veje end dem, Miljøstyrelsen har anbefalet. Det kan være udmærket, og derfor har CASA for hver indsendt indkøbspolitik og handlingsplan knyttet en kortfattet subjektiv vurdering.

CASAs overordnede vurdering, som illustreret i nedenstående figur, har været, om det indsendte materiale efter CASAs samlede skøn er et godt grundlag for det videre arbejde. CASA har således ikke i denne omgang vurderet, om handlingsplanerne er ført ud i det praktiske liv - eller om det er blevet ved de fine ord.

Figur 2 - Tallene er udtryk for CASAs overordnede vurdering efter gennemgangen af indkøbspolitikken og handlingsplanen

En politik og handlingsplan, der er uegnet som grundlag for arbejdet med miljøbevidste indkøb har fået betegnelsen ringe. Det er fx politikker og handlingsplaner, der ikke omhandler indkøb fx udelukkende affaldssortering. 8 indkøbspolitikker har fået denne betegnelse.

Politikker og handlingsplaner, der er betegnet som knap så gode, mangler enten en række af de basale karakteristika eller også er ambitionsniveauet langt under, hvad man burde forvente af en stor statslig institution eller virksomhed. Denne betegnelse har 29 indkøbspolitikker fået, og det er dermed CASAs vurdering, at omkring 1 ud af 6 (17%) indkøbspolitikker og handlingsplaner ikke har givet et særligt brugbart udgangspunkt for det videre arbejde.

Politikker og handlingsplaner, der kan bruges som udgangspunkt for indsatsen, har fået betegnelsen godt nok. En indkøbspolitik og handlingsplan, der er god nok, er ikke nødvendigvis særlig omfattende eller ambitiøs, men den virker realistisk og mulig at gennemføre. Hele 41% eller 92 indkøbspolitikker og handlingsplaner befinder sig i denne kategori.

Indkøbspolitikker og handlingsplaner, der er rigtig gode, virker både realistiske, gennemarbejdede og ambitiøse. Materialet giver indtryk af, at der her er en institution eller virksomhed, der har gode muligheder for en succesfuld, miljøbevidst indkøbspolitik.

Endelig er der de flotte indkøbspolitikker. Det er indkøbspolitikker og handlingsplaner, der har det hele med eller kommer med originale bud på gennemførelsen. Samlet set kan 42% af indkøbspolitikkerne og handlingsplanerne siges at give et rigtig godt (25%) eller flot (17%) udgangspunkt for det videre arbejde.

I det følgende gennemgås de parametre, som CASA har vurderet indkøbspolitikkerne på. Det er ikke parametre, der er krævet i cirkulæret, men de udgør hver især en del af et godt udgangspunkt.

Misforståelse

Bl.a. gennem den miljøbevidste indkøbspolitik har Miljøstyrelsen forsøgt at påvirke til en mere almen forståelse af livscyklusbegrebet. Således fastslår cirkulærets §1 stk.2, at et produkts miljøforhold forstås som den miljøbelastning, der er knyttet til et produkt i dets livsforløb. Vugge-til-grav tanken er central i handlingsplanen for offentlig, "grøn" indkøbspolitik og de håndbøger og vejledninger Miljøstyrelsen har udsendt.

Derfor har CASA undersøgt, om statens institutioner og virksomheder ser miljøbelastningen i et livscyklusperspektiv. Nogle handlingsplaner nævner livscyklus direkte og andre viser indirekte, at konceptet er forstået og bliver brugt. 42% af indkøbspolitikkerne omtaler livscyklusperspektivet i en eller anden form - eller vil anvende redskaber, der er LCA-baseret som fx miljømærker.

   
Fremgår det direkte eller indirekte af indkøbspolitik eller handlingsplan, at miljøbelastningen ved produkter ses over livscyklus?

Ja (42%)
Nej (58%)

   

Systematisk og målrettet

Miljøstyrelsen bruger indkøbspolitik og handlingsplan som centrale styringsinstrumenter til at få en systematisk og målrettet indsats i gang.

Klare mål og en simpel og overskuelig systematik - eller plan - giver et godt grundlag for at opnå miljømæssige resultater. Et klart mål er målbart med en tidsangivelse. Fx: 30% reduktion i energiforbrug i styrelsen inden 1.1.1999. En systematisk handlingsplan besvarer hvad, hvem, hvor og hvornår. Fx miljøkrav ved indkøb af rengøringsmidler udarbejdes af fuldmægtig Peter Olsen i indkøbssektionen inden 1.1.1999.

   
Er der opstillet klare mål i indkøbspolitik eller handlingsplan?
Kategorien "på vej" anvendes på tilfælde, hvor der er arbejdet med målsætninger.

Ja (36%)
På vej (37%)
Nej (27%)

   
Er handlingsplanen systematisk?
Kategorien "meget" anvendes ved meget stringente handlingsplaner.
Kategorien "tilpas" anvendes, når CASA vurderer, at handlingsplanen er anvendelig som grundlag for en systematisk indsats.
Kategorien "ikke systematisk" anvendes, når CASA vurderer, at handlingsplanen ikke giver grundlag for en systematisk indsats.

Meget (13%)
Tilpas (60%)
Ikke system. (27%)

   

Ambitioner

Er målene så store, at de giver en miljømæssig forskel. Det er CASAs fortolkning, at en miljømæssig forskel opstår, når kravene ved indkøb er højere end de krav leverandører og virksomheder i forvejen skal overholde, som følge af lovgivningen. Det kan være krav om mindre emballage, returordninger, miljømærker, miljøstyringssystemer eller miljøvenlige alternativer til miljøbelastende materialer eller stoffer.

Ambitionerne kan også vurderes som store, mellem og små:

Det er en stor ambition, når hele institutionen eller hovedparten af institutionens indkøb skal være økologisk. Det kan også være store ambitioner, hvis institutionen vælger mere komplicerede miljømæssige initiativer : Fx vælger mange indsatsområder eller indsatsområder, der ligger ud over Miljøstyrelsens anbefalinger. Det er ambitiøst at ville lave miljøvurderingerne selv frem for at støtte sig til miljøvejledninger og mærker m.m.

Det er en mellem-ambition, når institutionen vil begynde at købe økologiske fødevarer en gang imellem. Det er små ambitioner, hvis institutionen kun vil gøre noget, den i forvejen gør - eller skal gøre.

     
Hvilke ambitioner har institutionen ifølge det indsendte materiale

Store
Mellem
Små
Ingen

15%
46%
34%
5%

     

Indkøbets omfang

Det ville være relevant med præcise statistiske oplysninger om indkøbets størrelse, antal medarbejdere eller årsværk eller indkøbets sammensætning knyttet til de indsendte indkøbspolitikker og handlingsplaner.

Det har ligget uden for dette projekts rammer at gennemføre en sådan dataindsamling. I forbindelse med interviewene af udvalgte institutioner og virksomheder opnås et indtryk af indkøbets omfang.

Forudsætninger

Det har været ganske vanskeligt at vurdere institutionernes og virksomhedernes miljø og indkøbsmæssige forudsætninger. Hvis institutionen råder over en stor teknisk afdeling, kan der være gode forudsætninger for miljøvurderinger.

Hvis institutionen er lille og ikke råder over teknisk ekspertise kan forudsætningerne være begrænsede. Det samme gælder indkøb.

Hvor der omtales et indkøbskontor eller en indkøbschef, er det formodet, at forudsætningerne har været gode.

På baggrund af gennemgangen er det CASAs skøn, at 1 ud af 6 institutioner har begrænsede forudsætninger for at gennemføre miljøbevidste indkøb og dermed har behov for central støtte og opbakning til gennemførelsen. Det skal dog understreges, at materialet ikke har givet det bedste grundlag for et skøn og tallene skal derfor tolkes med varsomhed. Hvor der har været usikkerhed om forudsætningerne, er de vurderet som begrænsede.

   
Miljøvidensmæssige forudsætninger i institutionen

Gode (16%)
Begræns. (84%)

   
Indkøbsmæssige forudsætninger i institutionen

Gode (15%)
Begræns. (85%)

   

Ressourcer

For at give et godt grundlag for miljømæssige resultater kan det være nødvendigt at afsætte ressourcer.

Personale

Det er nødvendigt, at opgaven placeres hos konkrete personer. Det giver mere pondus bag opgaven at placere den hos en specialkonsulent med miljøbevidste indkøb som opgave end hos en sekretær med mange andre vigtige opgaver.

Økonomi og tid

Det koster at gennemføre miljø- og energibevidste indkøb - enten ved øgede udgifter til indkøb eller ved et ekstra tidsforbrug til samtaler med personalet, indsamling af viden og dokumentation og kommunikation med leverandørerne.

Viden

Viden er en vigtig ressource. Miljø- og energibevidst indkøbspolitik styrkes ved opdatering af medarbejdere og indkøbere. 41% af indkøbspolitikkerne og handlingsplanerne omtaler en styrkelse af den miljømæssige viden under en eller anden form.

   
Personale. Er der taget højde for behov for personaleressourcerne Ekstra ressource (10%)
Omprioritering (18%)
Uforandret (21%)
Fremgår ikke (50%)
   
Økonomi. Fremgår det, at der er midler til gennemførelse af indkøbspoliltikken Øget budget (10%)
Omprioritering (15%)
Uforandret (22%)
Fremgår ikke (53%)
   
Tid. Er der afsat tid til at indkøbere eller andre kan beskæftige sig med miljøbevidste indkøb. Planlagt tid (22%)
Ikke planlagt (25%)
Fremgår ikke (53%)
   
Viden. Er der afsat midler eller tid til at opgradere indkøbernes eller medarbejdernes miljømæssige viden. Fx kurser, gå-hjem-møder andet ? Opgradering (41%)
Ingen opgrader. (22%)
Fremgår ikke (39%)
   

Engagement

Gennemførelse af offentlig, grøn indkøbspolitik bæres lettere igennem på engagerede medarbejdere og indkøbere. I det omfang det er muligt, vurderes det om indkøbspolitikken og handlingsplanen bærer præg af engagement. Det er naturligvis vanskeligt. Som tegn på engagement vil CASA fx bruge:

- Selvstændigt formuleret indkøbspolitik (ikke afskrift fra fx håndbogen).

- Indsatser og initiativer udover de lovbefalede - fx nyhedsbreve eller efteruddannelse.

- Samarbejde mellem indkøbere og medarbejdere.

- Giver materialet indtryk af gennembearbejdning fx særligt layout, logo eller tegninger?

   
Virker indsatsen bag materialet engageret ?

Engageret (27%)
Mellem (49%)
Uengageret (25%)

   

Ledelsesopbakning

Ledelsens opbakning bag indsatsen er nødvendig for et godt grundlag for miljøbevidste indkøb. CASA har så vidt muligt indkredset ledelsesopbakningen:

- Er der afsat særlige midler til tryk og layout af indkøbspolitik, handlingsplan og andet materiale?

- Fremgår det af materialet, at ledelsen løbende vil holdes orienteret?

- Fremgår ledelsens prioritering af opgaven af materialet?

   
Er det tydeligt i materialet, at ledelsen bakker op bag indkøbspolitik og aktiviteter?

Stærk opbak.(19%)
Mellem (48%)
Svag opbak.(33%)

   

Medarbejderinddragelse

Al erfaring fra forsøg med miljøledelse viser, at det er uhyre vigtigt at inddrage medarbejderne. Det er CASAs vurdering, at medarbejderinddragelse udgør et væsentligt element i grundlaget for miljøarbejdet. I vurderingen har CASA fx inddraget:

- Bliver samarbejdsudvalget brugt ?

- Er der nedsat særlige udvalg med medarbejderdeltagelse ?

- Bliver medarbejderne informeret eller på anden måde inddraget ?

   
Medarbejderinddragelse

Høj medinddragelse(19%)
Mellem (30%)
Lav medinddragelse (51%)

   

Cirkulæret

Afslutningsvis undersøges det, i hvor høj grad det indsendte materiale følger opfordringer og gode råd i cirkulæret.

§ 5 om EU krav

Inddragelse af miljø- og energiforhold i forbindelse med indkøb skal ske under hensyn til de til enhver tid gældende EU-regler om udbud af offentlige indkøb. Da offentlige indkøb til enhver tid skal følge gældende EU regler, kan § 5 tolkes som en oplysning om, at cirkulæret ikke pålægger - eller tillader, at statens indkøbere går ud over de gældende EU regler.

EUs regler omkring indkøb er fortolket af et dansk notat fra Konkurrencesekretariatet (Konkurrencesekretariatet, 1995). Statens institutioner formodes naturligvis at overholde gældende EU regler, så følgende spørgsmål kan kun bruges som en tolkning af, om miljøbevidste indkøb er overvejet i forhold til EUs udbudsregler og her er de færreste indkøbspolitikker (8%).

   
Er EUs udbudsregler behandlet eller nævnt i indkøbspolitikken eller handlingsplanen?

Ja (8%)
Nej (92%)

   

§ 6 om handlingsplaner

Cirkulæret bestemmer ikke, hvordan handlingsplanen skal se ud. I stedet opremses en række elementer, som en handlingsplan typisk bør omfatte. Det er CASAs vurdering, at elementerne er nødvendige for et godt grundlag. Det undersøges, om handlingsplanen omfatter elementerne. Da der er tale om en handlingsplan, medregnes både aktiviteter, der er sat i værk og aktiviteter, der planlægges.

Langt den overvejende del (82%) har udpeget indsatsområder, men kun en mindre del (58%) har foretaget en kortlægning. 2 ud af 3 indhenter selv miljømæssige oplysninger. Det er et højt tal - særligt set i forhold til, at der kun i hver sjette institution er gode miljø- og indkøbsforudsætninger.

Kun 1 ud af 10 indkøbspolitikker beskriver, hvordan prioriteringen mellem pris, miljø etc. for de udvalgte produktgrupper/indsatsområder kan foregå. Tallet bør ikke skræmme, da det er en vanskelig opgave, som kun de færreste har forudsætninger for at udføre. Institutioner og virksomheder vil være godt hjulpet gennem brug af miljømærker og miljøvejledninger i takt med, at de kommer på markedet.

   
Kortlægning Ja (58%)
Nej (42%)
   
Indsatsområder udpeges Ja (82%)
Nej (18%)
   
Der indhentes miljømæssige oplysninger Ja (68%)
Nej (32%)
   
En prioritering mellem pris, miljø etc. for de udvalgte produktgrupper Ja (10%)
Nej (90%)
   
Det beskrives, hvordan registrering af resultater konkret vil foregå Ja (48%)
Nej (52%)
   
Handlingsplanen skal revideres Ja (48%)
Nej (52%)
   

45% har beskrevet, hvordan resultaterne registreres under en eller anden form. Men det er en vanskelig opgave og registreringen begrænser sig som regel til registrering af energi-, vand- og papirforbrug. Andre henviser mere svævende til deres grønne regnskab. De uklare tilbagemeldinger om, hvordan der konkret skal dokumenteres er et signal om, at institutioner og virksomheder står på bar bund.

Revision af handlingsplaner med jævne mellemrum er væsentlig for en vedholdende og systematisk indsats. Omkring 49% af de indsendte indkøbspolitikker indeholder en mere eller mindre nøjagtig beskrivelse af revisionsproceduren. I nedenstående diagram er fordelingen af de valgte løsninger skitseret.

   
Opdatering

Antal

   

Efter behov
En revision planlagt
Hvert andet år
Hvert halve år
Hvert kvartal
Årligt
Andet
Ingen revision

17
24
17
5
1
40
2
118

   

Indsatsområder

I det følgende er det opgjort, hvilke indsatsområder der er udpeget i handlingsplanerne. Størstedelen, (160) indkøbspolitikker, har udpeget indsatsområder inden for de områder, Miljøstyrelsen har foreslået. I gennemsnit er der udpeget 2,2 standardområder pr. indkøbspolitik.

     

Indsatsområde

Antal

     

Belysning

47

EDB

107

Kantinedrift

23

Kontormaskiner i øvrigt

114

Kontormøbler

74

Maling

13

Rengøring

71

Rengøringsmidler

44

     

30 alternative forslag til indsatser er identificeret eksklusiv enkelte, som har været helt specifikke for den enkelte institution.

I alt har 165 institutioner og virksomheder valgt indsatser, der ikke er nævnt i cirkulæret - i gennemsnit 2,1 pr. handlingsplan. Det kan umiddelbart ses negativt, da det spreder statens indsats - men det bør opfattes som et positivt udtryk for engagement. De selvstændige valg af indsatsområde tyder også på, at opgaven har været gennemtænkt - "Hvor kan vi gøre mest?"

Mange handler om indkøb, men 63 indkøbspolitikker har udpeget affaldssortering som indsats. Fornuftigt - men i nogle tilfælde har det ikke noget med indkøbspolitik at gøre. Andre har valgt at sortere flasker og batterier, spare på varmen eller indsamle metal eller papiraffald. Der er stærke elementer af miljøstyring imellem, og tidligere indsatser for vand,- papir,- og energibesparelser afspejles i valget af indsatsområder. Således peger 82 på energiforbrug generelt, 23 på varmeforbrug, 94 på papir og 42 på vandbesparelser.

     

Alternativt indsatsområde

Antal

     

Affaldssortering

63

Batterier

4

Biler

11

Brændstoffer

1

Bygningsarbejde

11

Elektronisering af post

3

Energiforbrug generelt

82

EUs miljøblomst

2

Genbrugspapir

11

Glas og flasker

2

Hårde hvidevarer

1

Indsamling af metalaffald

1

Kemikalier

2

Kontorartikler

16

Kopiering (papir besparelse)

5

Køleskabe

2

Lavenergiapparater

23

Lim

1

Lysstofrør

4

Miljømærkede produkter generelt

3

Miljømærket papir

3

Opvarmning

23

Papir i alt

94

Produkter der er specifikke for institutionen

5

Udfasning PVC

5

Sikker genanvendelse

2

Svanemærkede produkter

2

Tonerpatroner

2

Tryksager

31

Vandbesparelser

42

Vedligeholdelse af bygninger

4

     

Andre initiativer

En lang række (33%) indkøbspolitikker peger på initiativer, der ikke er pålagt via cirkulæret. Mange aktiviteter er kampagneagtige og henvender sig til medarbejderne i statens institutioner. Det er vigtigt, da organisationskultur og personlige holdninger kan have stor betydning for modtagelsen af miljøbevidste indkøb i en institution. Hvor miljøbeskyttelsesloven og cirkulæret nøgternt konstaterer, at staten skal tage miljøhensyn ved indkøb har en række statsinstitutioner ønsket at tage udfordringen op med en lidt større pensel.

     

Initiativer

Antal

     

Arrangerer kurser og anden efteruddannelse

10

Bevidstgørelse af medarbejdere

13

Deltager i kurser og anden efteruddannelse

15

Elektronisk netværk via e-mail

1

Erfa-grupper

7

Generel orientering

36

Grøn indkøbsgruppe

1

Gå-hjem møder

1

Information til leverandører

5

Informerer brugere / klienter m.v.

8

Koordinering internt i organisation

24

Nyhedsbreve

4

Samarbejde med andre institutioner

3

Samarbejde med leverandører

1

Samlet energiforbrug vurderes

4

Skriftlig vejledning eller håndbog

1

     

 

4. Interviewundersøgelsen

4.1 Gennemførelsen af interviewene
4.2 Hovedindtryk fra interviewene

CASA har interviewet 20 statslige institutioner og virksomheder om deres erfaringer med miljøbevidste indkøb. Formålet har været at skabe det bedst mulige grundlag for en justering af arbejdet med en miljøbevidst indkøbspolitik. De kvalitative interview skal bruges til at komme bag ordene i handlingsplanerne og få et indtryk af, hvordan cirkulæret er blevet modtaget, hvilke erfaringer institutioner har fået, og hvilken effekt det har og kan få i fremtiden. Samtidig har interviewene været vigtige som baggrund for udformningen af spørgeskemaet til telefoninterview undersøgelsen.

Hovedindtrykket har været, at cirkulæret er blevet positivt modtaget, og der er stor forståelse for, at en miljøbevidst indkøbspolitik er et vigtigt redskab for et bedre miljø. Få har været modstandere, men nogle har opfattet deres indkøb som uden betydning for miljøet. For hovedparten har det også resulteret i ændrede indkøb, og for en del har virkningen været, at man er begyndt at tale om miljøbevidste indkøb.

Mange af institutionerne møder også kravet om miljøhensyn fra anden side end cirkulæret, og dér er udviklingen godt i gang.

Bortset fra cirkulæret er incitamenterne til at gennemføre miljøbevidste indkøb mest betinget af samspillet mellem økonomi, holdninger og engagement hos indkøberne. Der er organisationer, der gør et stort arbejde i forhold til at købe miljøbevidst, men de fleste betoner, at det ikke er deres væsentligste mission.

Det kræver mange ressourcer at finde frem til de bedste produkter og opnå sikker viden. Det gør processen vanskelig for de mindre og ressourcekrævende for de store.

Indsatsen er især blevet koncentreret om de områder, hvor det er forholdsvis enkelt at ændre indkøbene i en mere miljøvenlig retning, og hvor det ikke er forbundet med de store omkostninger. Indsatsen har især fokuseret på produkter og kun i ringe grad på ydelser - med enkelte undtagelser.

I det følgende vil erfaringerne med indførsel af en miljøbevidst indkøbspolitik i statslige virksomheder blive behandlet i forhold til en række temaer. Et resumé af de 20 interview er optrykt i bilag 2.

4.1 Gennemførelsen af interviewene

Udvalget af institutioner til interview

CASA har i samarbejde med Miljøstyrelsen udvalgt 20 institutioner og virksomheder. Ved udvælgelsen er der blevet lagt vægt på, at repræsentere statens institutioner bredt mht. størrelse og indkøbsvolumen, kvalitet og ambitioner i de indsendte indkøbspolitikker samt både drifts- og kontorvirksomheder. Der er lagt vægt på at inkludere både statsinstitutioner og statsvirksomheder, og det er så vidt muligt tilstræbt at repræsentere forskellige ministerområder.

Følgende 20 institutioner blev interviewet:

     
Institutioner

Antal ansatte

     
Post Danmark.
Forsvarskommandoen
Flyvematerielkommandoen
Direktoratet for Kriminalforsorgen
Combus
Statens Serum Institut
Statens Luftfartsvæsen
Slots- og Ejendomsstyrelsen
Forskningscenteret Risø
Nationalmuseet
Det Kongelige Bibliotek
Statsfængslet ved Horserød
Energistyrelsen
Justitsministeriet
Arbejdsministeriet
Skatteministeriet
Told- og Skatteregion Hillerød
Socialforskningsinstituttet
Kriminalretten i Glostrup
Øresundsforbindelsen

32.000
34.000
9.000
4.500
3.000
1.200
1.100
1.000
900
700
380
21 + 150 indsatte
280
250
170
160
119
150
10
50

     

Deltagerne i interviewene

Deltagerne ved interviewene var, for de mindre virksomheders vedkommende, typisk den person, der i det daglige foretager indkøbene samt den økonomiansvarlige. For de større institutioners vedkommende varierede sammensætningen af interviewpersoner mere, afhængigt af hvor ansvaret for den miljøbevidste indkøbspolitik var placeret og hvordan indkøbene er organiseret. I nogle tilfælde er den interviewede den, der i det daglige står for indkøbene. Nogle gange har det været de ansvarlige for udformningen af den miljøbevidste indkøbspolitik, andre gange en kombination og sammenfald. I nogle tilfælde har der kun været en enkelt til at besvare spørgsmål - i andre tilfælde har der været et panel af 3-4 personer med hver sin organisatoriske vinkel.

Sammensætningen har haft betydning for, med hvilken detaljeringsgrad vi har kunnet klarlægge institutionens indkøbspolitik. For de større virksomheders vedkommende har indholdet i interviewet, som følge af ovenstående, som tendens fokuseret på organiseringen af den miljøbevidste indkøbspolitik, hvor det for de mindre institutioners vedkommende især har været de konkrete indkøb, viden og kilder til viden.

Det var ganske tydeligt, at en del af institutionerne oplevede interviewet som en slags eksamination i miljøbevidste indkøb, og at de nu blev de set i kortene af Miljøstyrelsen. De var generelt velforberedte, og de ansvarlige chefer deltog i stor udstrækning, og gav i nogle tilfælde kun i ringe grad indkøberne mulighed for at komme til orde. Hovedparten ville gerne fremstå som nogen der tog miljøet og den miljøbevidste indkøbspolitik alvorligt, selvom deres indsats i mange tilfælde var begrænset.

Udformning af interviewguiden

Interviewguiden er blevet udformet i samarbejde med Miljøstyrelsen og undersøgelsens følgegruppe. Interviewguiden er vedlagt i bilag 3. Interviewene er forløbet som samtaler, hvor interviewguiden har virket som støtte og checkliste i forbindelse med gennemførelsen af interviewet. Interviewet eller samtalen har på den måde haft mulighed for udvikle sig i den retning, hvor det var mest relevant og hvor de interessante informationer var for den pågældende organisation. Alle temaer er blevet berørt i interviewene.

Gennemførelsen af interviewene

Interviewene er gennemført i august-september 1998 efter aftale med de enkelte institutioner og virksomheder. Interviewene er afrapporteret i korte artikler, og alle interviewede har haft mulighed for at komme med kommentarer og rettelser til CASAs afrapportering. Dette er sket af hensyn til at fjerne misforståelser og måske modificere udtalelser, der kan se skarpere ud i løsrevet form på papiret, end den forekom i samtalen. Det har ikke været muligt for interviewpersonerne at rette i CASAs egne vurderinger.

4.2 Hovedindtryk fra interviewene

I det følgende gennemgås hovedindtrykket fra interviewene med statens institutioner og virksomheder. CASA har identificeret en række temaer eller overskrifter, som konklusionerne kan samles under. Overskrifterne tager udgangspunkt i interviewguiden, men i denne sammenfatning er flere af de nært beslægtede temaer lagt sammen og beskrevet i forhold til følgende struktur:

   
Tema Beskrivelse
   
Typer af
statsinstitutioner

Hvilken type af statsinstitution eller virksomhed, der er tale om, har betydning for, i hvilken grad miljøbevidste indkøb prioriteres. Cirkulæret er ofte oplevet som det, der har sat gang i processen og legitimeret de miljøbevidste indkøb. Enkelte har set det som et diktat. Cirkulæret har ikke altid været årsagen til engagementet. Virksomhedskultur, lovkrav, personligt engagement og organisations image har også haft betydning.

   
   
Organisation

Størrelsen og organiseringen af indkøb har været af stor betydning i forhold til, hvilke ressourcer der har været til rådighed for gennemførelsen af en miljøbevidst indkøbspolitik.

   
   
Kendskab
og kilder

De kilder og det kendskab indkøberne har til miljøbevidste indkøb og materialer på området varierer betydeligt. I de mindre organisationer har der sjældent været ressourcer til at indhente meget information, og leverandørerne har ofte været den vigtigste kilde for dem. I de større har der været flere ressourcer, hvis indsatsen har været prioriteret.

   
   
Erfaringer
og processen

Erfaringerne med at indføre en miljøbevidst indkøbspolitik har varieret, og den miljøbevidste indkøbspolitik er blevet udmøntet på mange forskellige måder. Der er dog en betydelige barriere dér, hvor økonomi og miljø ikke understøtter hinanden. Mindre økonomiske forskelle mellem traditionelle og miljøvenlige produkter har sjældent været en barriere.

   
   
Dokumen-
tation

Kun få har foretaget en egentlig dokumentation på andre områder end el- og varmeforbrug. Mange ønsker at gøre det i fremtiden og forskellige edb-støttede databaser vil også gøre det nemt for nogle. Men ellers er det et område, hvor de færreste er nået særlig langt.

   
   
Holdninger

En miljøbevidst indkøbspolitik er generelt blevet modtaget positivt af indkøbere. Ikke mindst af de indkøbere der har indkøb som deres væsentligste funktion. I ledelsen er den ofte blevet afvejet nøje i forhold til, hvad institutionens formål i øvrigt er, men personligt og fagligt engagement har gjort, at nogle har prioriteret en miljøbevidst indkøbspolitik højt. Medarbejderne har generelt været positive, men visse steder har det faglige engagement i institutionens arbejdsområde, i lighed med ledelsens gjort, at de finder miljøbevidste indkøb uvæsentlige.

   


Typen af statsinstitution

Cirkulæret har generelt været den vigtigste årsag til udformningen af en handlingsplan for en miljøbevidst indkøbspolitik blandt de institutioner, som er blevet udvalgt.

Almindeligvis har de statslige institutioner ikke mødt krav om miljøbevidst adfærd eller indkøb fra deres brugere. Dette hænger sammen med, at de statslige institutioner ikke sælger ydelser som så mange andre virksomheder, men at de typisk udfører administrative funktioner.

Andre kender miljøkravenes effekt fra deres egen virksomhed. Virksomheder som fx Slots- og Ejendomsstyrelsen, Statens Serum Institut, Combus, Post Danmark og Kriminalforsorgen, der alle sælger ydelser og produkter, har mødt miljøkrav fra de kunder, som de betjener.

Miljøkravene har resulteret i, at de finder den miljøbevidste indkøbspolitik vigtig i forhold til de aktiviteter, som de beskæftiger sig med, og forventer at det vil blive et voksende krav fra deres kunder. For Slots- og Ejendomsstyrelsen samt Kriminalforsorgen er det endda sådan, at de især leverer ydelser og produkter til statslige organisationer, og dermed leverer produkter og ydelser til institutioner, der er omfattet af cirkulæret om en miljøbevidst indkøbspolitik. Øresundsforbindelsen er speciel, da miljøindsatsen har været en del af lovgrundlaget for deres arbejde.

Post Danmark oplyste, at cirkulæret ikke havde ændret på den proces, de i forvejen havde igangsat mht. en miljøbevidst indkøbspolitik.

For visse institutioner har signalværdien ved en miljøbevidst indkøbspolitik også stor betydning. I den sammenhæng har en miljømæssige prioritering i udformningen af publikationer og tryksager fået en højere prioritering end det miljømæssigt måske er berettiget til, netop fordi det er det område, der er synligt for kunder og omgivelser i øvrigt.

Signalværdien har betydning for de foregående virksomheder, hvilket også gør sig gældende for Energistyrelsen. Men for dem har også virksomheds-kulturen og styrelsens funktion stor betydning for gennemførelsen af miljøbevidste indkøb. Ikke mindst mht. energiforbrug er der et stort engagement blandt medarbejderne.

Organisation

Organiseringen og størrelsen af institutionens indkøb må have indflydelse på gennemførelsen af en miljøbevidst indkøbspolitik, hvilket også var ganske tydeligt.

Mange mindre virksomheder bruger kun begrænset tid på indkøbsfunktionen. De køber ikke særligt meget ind og afsætter heller ikke megen tid på den funktion. At ændre indkøbene i en mere miljøvenlig retning kan derfor være vanskeligt, da de hverken har tid eller kompetence i forhold til en sådan indsats. Ofte oplevede de også deres indkøb som ubetydelige miljømæssigt set.

Virksomhedens størrelse har altså betydning for, hvor mange ressourcer der er til rådighed i forhold til indkøbsfunktionen, men også organiseringen af indkøbsfunktionen kan have betydning. Dette hænger sammen med at indkøbsfunktionen kan være decentraliseret, således at der er flere i den samme organisation, der er ansvarlige for de samme typer af indkøb. Indkøbet af fx papir bliver opsplittet på en række indkøbere, og den store organisation kommer på den måde indkøbsmæssigt til at ligne de mindre organisationer med et manglende fagligt indkøbsmiljø. En række af organisationer var undervejs med at strukturere og effektivisere deres indkøbsfunktion, hvilket vil kunne understøtte en mere miljøbevidst indkøbspolitik.

De fleste større institutioner har generelt ansat indkøbere, som beskæftiger sig fuld tid med indkøb, eller overvejende bruger deres tid på den funktion. Dette giver langt bedre muligheder for at gennemføre en miljøbevidst indkøbspolitik, da der er flere ressourcer til at vurdere produkterne. Indkøberne opfatter også i større grad en miljøbevidst indkøbspolitik som en faglig udfordring. For de helt store institutioner er der endda ansat miljømedarbejdere, hvis eneste funktion er at arbejde med miljøregnskaber, miljøbevidste indkøb og anden miljømæssige indsats De støtter desuden indkøbsafdelingerne i miljøbevidste indkøb.

Der var forskellige holdninger til medarbejdernes rolle og indflydelse på den miljøbevidste indkøbspolitik. Nogle af institutionerne var af den opfattelse, at købte indkøbsafdelingen de rigtige produkter, var der ingen grund til at inddrage medarbejderne. Andre steder var medarbejderne igangsættere og vigtige kilder i et samarbejde om at gennemføre en miljøbevidst indkøbspolitik. Gennemgående var medarbejderne ikke nogen hindring for at gennemføre en miljøbevidst indkøbspolitik, men der var undtagelser.

Kendskab og kilder

De mindre institutioner støtter sig i høj grad til de udsagn, de får fra deres leverandører, og hvad der i øvrigt er af nem tilgængelig viden. I den sammenhæng blev Indkøbs Service, Grøn Information og Forbrugerstyrelsen nævnt, men også medierne i øvrigt. De mindre organisationer efterspørger typisk konkrete handlingsanvisninger og produktspecifikke oplysninger i forhold til at kunne opføre sig miljøbevidst. De oplevede ofte at deres leverandører kom dem i forkøbet mht. at fremhæve produkternes miljøkvaliteter.

De mindre organisationer ønsker at få anvist de produkter, som de, ud fra en miljømæssig vinkel, skal købe frem for andre. I den sammenhæng er Indkøbs Service rammeaftaler et vigtigt redskab for at handle miljøvenligt, men flere havde den opfattelse, at benyttede man Indkøbs Services aftaler, var der altid taget hensyn til miljøet.

Der var en betydelig usikkerhed mht. at finde troværdig viden i forhold til at kunne købe miljøbevidst. Ikke mindst de indkøbere, der havde gode forudsætninger for at kunne købe miljøbevidst, var klar over, at det var svært og ressourcekrævende at opnå en sådan viden. Hvorimod flere af de mindre institutioner stod uforstående overfor, at de ikke kunne få nogle bedre redskaber i forhold til at købe miljøbevidst ind.

Vurderingen af de miljøvejledninger som Miljøstyrelsen har udarbejdet til offentlige indkøbere var meget forskellige afhængig af størrelsen af organisationen. De helt store institutioner, der kan selv, fandt informationen for almen, og de helt små havde ofte ikke benyttet dem. Ellers var der generelt ikke nogle særlige bemærkninger andet end, at de brugte dem og opbevarede dem. Nogle enkelte kendte dem ikke.

En meget vigtig kilde til informationer om, hvilke produkter der er miljøvenlige, er kontakt til andre indkøbere. Kontakterne var typisk etableret gennem konferencer og kurser, forskellige former for samarbejde og via erfa-grupper. De mindre indkøbere havde typisk ikke dette netværk til indhentning af information, og manglede, som tidligere nævnt, nem tilgængelig viden om miljøvenlige produkter.

Miljøcertificering og miljømærker blev nævnt som værktøjer, der gjorde arbejdet nemt for indkøberne, hvilket ingen var uenige i.

Erfaringer og processen

Udformningen af en miljøbevidst handlingsplan har voldt vanskeligheder, ikke mindst for de mindre organisationer. Handlingsplanerne er generelt blevet udformet af ledende medarbejdere, og ikke af dem, der foretager indkøbene. Dette har generelt haft den positive effekt, at ledelsen er blevet opmærksom på en miljøbevidst indkøbspolitik og diskussionen har bredt sig i organisationen og til andre end dem, der foretager indkøbene i det daglige. Samtidig er de indkøbere, der allerede havde foretaget sig noget i forhold til en miljøbevidst indkøbspolitik, blevet bakket op i deres bestræbelser.

Mulighederne for at agere miljøbevidst for mindre organisationer er i meget høj grad betinget af motivation og vejledning, og cirkulæret opfattes nogle som irriterende og temmelig ressourcekrævende. Dette har ført til, at større institutioner har oplevet, at deres handlingsplan er blevet kopieret af mindre organisationer på deres ressortområde, og dermed måske har fået en begrænset effekt. På andre ressortområder er handlingsplanen udformet på centralt niveau, selvom indkøbene ikke foregik centralt. Dette giver en risiko for, at handlingsplanen kun får ringe betydning for de underliggende institutioners indkøbspolitik, hvis ikke der følges op med anvisninger og ressourcer fra centralt hold. Det sidste var årsag til, at en enkelt organisation slet ikke var opmærksom på eksistensen af cirkulæret.

Handlingsplaner for udformningen af en miljøbevidst indkøbspolitik i de forskellige institutioner har varieret mellem at være en indsats, der meget præcist forsøger at finde frem til de miljømæssigt bedste produktvalg, til mere overordnede politikker for gennemførelsen af en miljøbevidst indkøbspolitik. Det ideelle i forbindelse med udformningen af en handlingsplan er en kombination, hvor der er overordnede rammer og principper, men hvor der også bliver arbejdet med detaljen. Problemet er, at detaljen ofte bliver meget ressourcekrævende. Dels fordi der er områder, hvor der ikke eksisterer viden endnu, og dels fordi udviklingen går meget hurtigt på de områder, hvor der eksisterer viden.

Økonomi og miljø svinger godt sammen, når det drejer sig om at spare. Det kan fx være at erstatte glødelamper med lavenergipærer for at spare på energien, eller beslutte at kopiere på begge sider af papiret for at spare papir. Men når sådanne lavthængende frugter er plukket, kan det ofte være vanskeligt at nå længere. Det er i høj grad de gode viljer og et miljømæssigt engagement, der bærer det miljøbevidste indkøb længere end til, hvor det er umiddelbart økonomisk fordelagtigt.

Ofte opfattes det som om, det er forbundet med øgede omkostninger at købe miljørigtigt, enten fordi indkøberne mener, de skal bruge yderligere arbejdstid på indkøb, eller fordi de mere miljøvenlige produkter opfattes som dyrere. Hvis der ikke er driftsmæssige eller økonomiske fordele ved den miljømæssige indsats, er incitamenterne til at opføre sig miljøvenligt små - trods cirkulæret.

Arbejdsmiljø og hensynet til medarbejderne har generelt højere prioritet end hensynet til miljø i forbindelse med indkøb, men i langt de fleste tilfælde har de to områder kunnet supplere hinanden. Arbejdsmiljøindsatsen har bl.a. omfattet området farlige materialer og stoffer, og reduceret indkøb og anvendelse at sådanne stoffer til gavn for det ydre miljø. (COWI er i øvrigt ved at lave en undersøgelse for Arbejdstilsynet om hensynet til arbejdsmiljø i forbindelse med indkøb.)

Formuleringen i cirkulæret om, at miljøforhold skal vægtes på lige fod med andre hensyn, er en formulering, institutionerne ikke finder vanskelig at leve op til, da på lige fod giver store fortolkningsmuligheder.

Dokumentation

Arbejdet med at dokumentere de miljøbevidste indkøb er yderst begrænset blandt de interviewede institutioner, store som små. Der, hvor der er gjort en indsats, er det næsten udelukkende i forbindelse med varme-, el- og vandforbrug og måske papirforbrug. Men ellers er dokumentationsarbejdet yderst begrænset, og mange fandt det ikke som et område, de ønskede at bruge ressourcer på.

Men der er organisationer, der brugte ressourcer på den indsats. For de institutioner, der anvender farlige stoffer og materialer foreskriver arbejdsmiljøloven en registrering, men visse organisationer havde også lavet aftale med renholdningsselskaber om at få vejet deres affald på de forskellig fraktioner. Dette skulle bruges i forhold til de målsætninger om at reducere forbruget på forskellige områder.

Indførelsen af forskellige edb-systemer ved indkøb, ville også give nogle organisationer mulighed for dokumentere deres indkøb. Flere institutioner overvejer dette redskab i forhold til at reducere og ændre forbruget i en mere miljøbevidst retning.

Holdninger

Holdninger har betydning for, i hvilken grad man har forsøgt at gennemføre en miljøbevidst indkøbspolitik, inden cirkulæret trådte i kraft og for den energi, der lægges i arbejdet nu.

Cirkulæret er generelt modtaget positivt af indkøberne, og vi er ikke støt ind i den store modvilje i interviewene. De indkøbere, der har været meget positive, er især dem, hvor denne indkøbsfunktion er en stor del af deres arbejde, men mange lagde vægt på, at cirkulæret bakkede dem op i et arbejde, de allerede var begyndt på, og cirkulæret havde struktureret deres indsats.

Ledelsens holdning er generelt mere blandet. Den mest udbredte holdning er, at man bør tage miljøhensyn, bare det ikke går ud over, det arbejde institutionen i øvrigt laver. I visse tilfælde har ledelsen også været modvillige og opfattet cirkulæret som en irritation. Dette har især været tilfældet, hvor det faglige engagement har været stort og hvor virksomhedskulturen har omhandlet andet end miljø.

Det har været bemærkelsesværdigt, at hvor institutioner er domineret af højt uddannede har interessen for miljø og miljøbevidst indkøb været meget afhængig af deres professionelle interesser for sådanne forhold. En typisk holdning har været: "Nu har vores opgaver jo intet med miljø at gøre."

Ellers har de fleste indkøbere ikke opfattet medarbejderne som nogen hindring for en miljøbevidst indkøbspolitik, snarere tværtimod

Et par steder har personligt engagement hos indkøbere og ledelse ført til en miljøbevidst indkøbspolitik langt inden cirkulærets ikrafttræden. Dette har været tilfældet, hvor ledelse og indkøbere har spillet sammen, men det vurderes at indkøberne sjældent har kunne trække en sådan udvikling alene. Organisationer som fx Arbejdsministeriet, Post Danmark og Det Kongelige Bibliotek har på grund af stort engagement været tidligt i gang.

Det Kongelige Bibliotek deltager, som en af de få statslige institutioner, i ISAK (Indkøbere i Stat, Amt og Kommune) samarbejdet, som er et samarbejde mellem kommuner, amter og statslige organisationer i forhold til miljøbevidste indkøb. Dette samarbejde har på et meget tidligt tidspunkt opbygget erfaring med miljøbevidste indkøb.

 

5. Telefoninterviewundersøgelse

5.1 Undersøgelsens design
5.2 Undersøgelsen
5.2.1 A. Status for miljøbevidste indkøb
5.2.1 B. Faktorer, der kan have betydning for de miljøbevidste indkøb

 

Som en del af undersøgelsen af de statslige institutioners efterlevelse af cirkulære om miljø- og energihensyn ved statsindkøb har CASA gennemført en repræsentativ stikprøveundersøgelse af omfanget af de miljøbevidste indkøb i statens institutioner. Formålet har været at give en generel beskrivelse af, hvordan statens institutioner efterlever cirkulæret om indkøb - og dermed hvilken effekt cirkulæret har eller kan få i fremtiden. Undersøgelsen, der er gennemført pr. telefon med 146 statslige institutioner, generaliserer nogle af de tendenser, der er observeret ved gennemførelsen af de kvalitative interview. Undersøgelsen kan bruges som inspiration for det videre, centrale arbejde med en offentlig, "grøn" indkøbspolitik.

Det overordnede indtryk er, at hovedparten af de statslige indkøbere i et eller andet omfang tager miljøhensyn i indkøbene. Men det sker ikke ved alle indkøb - og ikke med lige høj prioritering. De fleste indkøbere nævner kvalitet, arbejdsmiljø for brugerne og pris som de vigtigste hensyn - men 61% af indkøberne nævnte også miljø som det vigtigste eller næst vigtigste hensyn (v20c).

Cirkulære om miljø- og energihensyn ved statslige indkøb dikterer, at samtlige statslige institutioner og virksomheder skal være omfattet af en indkøbspolitik og en handlingsplan. Ved gennemgangen af indkøbspolitikker og handlingsplaner er der fundet en høj dækningsprocent. Miljøstyrelsens rådgivning på cirkulæret har været, at samtlige institutioner og virksomheder skulle være omfattet af en indkøbspolitik og en handlingsplan. Små institutioner har dermed kunnet gå sammen eller underlægge sig de overordnede myndigheders planer i staten. Telefoninterviewundersøgelsen har vist, at knap 30% af indkøberne svarer ja på spørgsmålet, om institutionen har skrevet - eller er omfattet af - en miljøbevidst indkøbspolitik. Forklaringen er sandsynligvis, at en række af de overordnede myndigheder ikke i tilstrækkeligt omfang har orienteret de berørte institutioner om eksistensen af en miljøbevidst indkøbspolitik. I tilfælde, hvor større og mere strategiske indkøb alligevel foregår på centralt niveau og hvor miljøhensyn alligevel indgår, er dette derfor ikke så kritisk.

Indkøbspolitik eller ej, så stiller de fleste statslige indkøbere - godt 90% - miljøkrav ved indkøb en gang imellem - over 60% svarer ofte eller hver gang.

Analysen viser, at en nedskrevet indkøbspolitik er vigtig. Der er stor og signifikant forskel på dem, der ikke har nedskrevet en indkøbspolitik og de institutioner, der har - eller påtænker at formulere - en nedskrevet indkøbspolitik. For det første er kendskabet bedre både blandt ledelse og personale og for det andet vurderes kendskabet til miljøkravene også at være større blandt leverandørerne. For mange ( knap 85%) har cirkulæret været det, der skulle til for at sætte processen med miljøhensyn ved indkøb i gang. Værdien af en nedskrevet indkøbspolitik vurderes generelt højere blandt dem, der har været gennem processen, end blandt dem, der ikke har.

På linie med undersøgelsen af indkøbspolitikker og handlingsplaner samt interviewundersøgelsen viser telefoninterviewundersøgelsen, at det er vanskeligt at dokumentere indsatsen. Registre over miljøvenlige leverandører og opgørelser på varenummer er de mest konkrete forslag. 2 ud af 3 indkøbere har intet forslag.

Interviewundersøgelsen gav indtryk af en forholdsvis stærk sammenhæng mellem omfanget af indkøb og miljøhensyn ved indkøb. Det har været vanskeligt at eftervise konklusionen i telefoninterviewene.

Indkøberne har kendskab til og bruger ganske mange af de redskaber, Miljøstyrelsen og andre stiller til rådighed for miljøbevidste indkøb. De bedst kendte er miljømærkningen - herunder energimærkningen samt miljøvejledningerne. Der er ingen stærk tradition for at samarbejde med indkøbere fra andre institutioner om miljøbevidste indkøb, men mange taler med andre indkøbskollegaer. Brugen af informationskilder har en signifikant sammenhæng med, om institutionen i øvrigt køber miljøbevidst ind. Det kan derfor betale sig for Miljøstyrelsen at styrke informationsindsatsen til indkøberne på alle områder - særligt fordi de færreste har ressourcer til selv at indsamle den ofte komplicerede viden om produkternes miljøforhold.

Undersøgelsen peger på, at de færreste institutioner har afsat ekstra ressourcer i form af penge, tid og årsværk til miljøbevidste indkøb. Langt de fleste steder indpasses opgaven i dagligdagen.

De indkøbsansvarlige er sjældent deciderede indkøbere. Ved spørgsmålet om deres stilling og baggrund blev der kun identificeret 2 uddannede indkøbere og 10 personer, der var ansat med stillingsbetegnelsen indkøber. Hovedparten af indkøbene bliver foretaget af TAPere (Teknisk-Administrativt Personale). Tallene er sandsynligvis underestimerede, da der bag titler som sekretær eller afdelingsleder kan være mere indkøbskompetence. De fleste indkøbere (3 ud af 4) bruger kun en mindre del af deres tid på indkøb (15%), og kun 3 har angivet at bruge al deres tid på indkøb.

Undersøgelsen har generelt vist en positiv indstilling til miljøbevidste indkøb. Selv blandt dem, der kun sjældent eller aldrig stiller miljøkrav og generelt prioriterer miljøhensyn lavt, er der 40%, der kan siges at have en positiv indstilling. Det er ikke noget ukendt fænomen, at der kan være stor forskel på holdning og handling. Det er tale om et potentiale, der bør udnyttes, og det viser, at miljøbevidste indkøb kan nå meget længere.

Undersøgelsens design og analysen af resultaterne

I det følgende gennemgås undersøgelsens design og resultaterne af undersøgelsen undersøges under to hovedoverskrifter:

A. Hvordan er situationen for de grønne indkøb.
B. Hvad har haft betydning i institutioner for de grønne indkøb.

5.1 Undersøgelsens design

CASAs undersøgelse er gennemført som et telefonsurvey med 161 indkøbsansvarlige i statens institutioner og virksomheder. 16 af interviewene kunne ikke gennemføres, da indkøberne ikke ønskede at svare, ikke havde tid eller ikke ville udtale sig til et selvstændigt analysecenter som CASA. Dermed er der gennemført i alt 146 interview. Antallet af interview er begrænset af ressourcehensyn, men dog tilstrækkeligt stort til generaliseringer af svar på de enkelte spørgsmål. Antallet af indkøbere har betydning for, hvor mange meningsfyldte kategorier data kan opdeles i. Med blot 146 interview er der grænser for, hvor vidt analyserne af svarene kan gå.

Simpelt, tilfældigt valg af indkøbere

De indkøbsansvarlige er udvalgt på simpel, tilfældig vis. Metoden med simpel, tilfældig udvælgelse gør det muligt at generalisere fra stikprøve. Når udtrykket "signifikant" anvendes i undersøgelsen betyder det, at sandsynligheden for et sammenspil af tilfældigheder er mindre end 5%. Som mål på signifikans af sammenhænge har CASA i de fleste tilfælde benyttet chi2, der er en beregning på sandsynligheden for, at en observeret sammenhæng skyldes tilfældigheder. chi2 udtrykker intet om styrken af sammenhænge.

Udtrækket stammer fra en database over abonnenter hos Indkøbs Service. Det er Indkøbs Services vurdering, at mindst 95% af statens institutioner har abonnement hos Indkøbs Service. En del institutioner har flere abonnementer, således at større institutioner ofte har flere end små. Det er ikke muligt at afgøre endeligt, om de resterende max. 5% af statens institutioner udgør en systematisk underrepræsentation i populationen. Det er dog ikke Indkøbs Services indtryk, at der er tale om institutioner med særlige, fælles karakteristika. Databasen fra Indkøbs Service indeholder selvejende institutioner, men de blev sorteret fra på forhånd - bl.a. med bistand fra Indkøbs Service, idet selvejende institutioner ikke er omfattet af cirkulæret. Det er derfor CASAs skøn, at databasen er repræsentativ for indkøbets sammensætning og for populationen af indkøbsansvarlige/indkøbere i statens institutioner og virksomheder.

Udtrækket gav en oversigt over institutioner, Indkøbs Services kontaktperson samt et telefonnummer til institutionen. Af hensyn til bredden i undersøgelsens samlede resultat blev det besluttet, at et indkøbsansvarsområde på en institution ikke måtte dækkes af mere end et interview. Det var interviewerens opgave at sikre sig dette før interviewets start. Det er først og fremmest de indkøbsansvarlige og indkøberne, der er populationen i undersøgelsen. Derfor er det ikke nødvendigvis Indkøbs Services kontaktpersoner i de enkelte institutioner, der er interviewet. Intervieweren har spurgt efter den indkøbsansvarlige, og i de tilfælde, hvor der ikke har været en ansvarlig, har intervieweren som alternativ spurgt efter "den, der køber ind på institutionens vegne". Hvis ingen ville kendes ved indkøbsfunktionen, har intervieweren bedt om at tale med en leder. I analysen er alle respondenter omtalt som indkøbere.

Det er erfaringen fra interviewene, at særligt institutioner, der ikke har centralt organiserede indkøb, kan have svært ved entydigt at placere indkøbsfunktionen hos en bestemt person. Mange indkøb er uddelegeret til flere personer alt efter deres arbejdsfunktioner. Således køber de ind efter behov, men flere i samme afdeling kan siges at være "den, der køber ind på institutionen vegne."

Fortolkningen af svar

Ved fortolkningen af svarene skal fortolkningen af små procentforskelle foretages med varsomhed på grund af den statistiske usikkerhed. Dertil kommer, at de interviewede i spørgeskemaundersøgelser gerne vil svare "rigtigt". Intervieweren kan fx komme ud for modspørgsmål fra den interviewede af typen: "Hvad synes du, jeg skal svare" - i andre tilfælde svarer den interviewede, hvad vedkommende tror intervieweren gerne vil høre - frem for at tænke over sin egen holdning. Det gælder for alle interviewundersøgelser. Der kan til dels kompenseres for fejlkilden, hvor der er mulighed for at stille mange spørgsmål til samme holdning; men det er en fejlkilde, det er nødvendigt at have i baghovedet ved analyser af interviewundersøgelser.

Svarene på spørgsmålene er afgivet under forudsætning af anonymitet for indkøberne, og alle referencer, der kan lede tilbage til de enkelte institutioner er fjernet fra datasættet, der er afleveret til Miljøstyrelsen ved undersøgelsens afslutning.

Spørgsmålene i interviewet

Undersøgelsen har haft karakter af en rundspørge blandt statens institutioner og virksomheder. Hensigten har været at få et indtryk af den generelle tendens i statens institutioner. Kommunernes Landsforening gennemførte i efteråret 1997 en interviewundersøgelse, og nærværende undersøgelse muliggør i nogen omfang en efterfølgende sammenligning mellem staten på den ene side og kommuner og amter på den anden.

Spørgeskemaet er vedlagt rapporten som bilag 4. Der er stillet to typer spørgsmål til indkøberne: Status for de miljøbevidste indkøb og faktorer, der kan have betydning for de miljøbevidste indkøb. Variabelnavne og værdierne for svarene fremgår af spørgeskemaet. Hvor det er nødvendigt for at kunne referere til spørgeskemaet er variabelnavnet nævnt i parentes, som fx (vXX).

a. Status for miljøbevidste indkøb

Cirkulære om miljøhensyn ved statslige indkøb har givet anledning til en række spørgsmål om de væsentligste dele af status for de miljøbevidste indkøb:

§ 2 bestemmer, at miljøhensyn skal indgå på lige fod med andre hensyn ved indkøb. Derfor er der først og fremmest spurgt til, om miljøhensyn indgår ved indkøb (v7, v11, v12d) og om prioriteringen af forskellige hensyn ved indkøb (v20a-v20g).

§ 4 bestemmer, at hensynet til arbejdsmiljøet skal inddrages, og det er undersøgt med 2 spørgsmål (v20f1 og v20f2).

§ 6 bestemmer, at institutionerne skal udarbejde en miljøbevidst indkøbspolitik og en handlingsplan. CASA har undersøgt om indkøberne ved, om institutionen har udformet - eller er omfattet af - en miljøbevidst indkøbspolitik (v8) og om der er udpeget en ansvarlig (v13), sådan, som det er bestemt i § 6.Til de spørgsmål, der knytter sig til cirkulæret, kommer spørgsmål om kendskabet til institutionens miljøbevidste politik (v9a-v9f).

Dokumentation af indsatsen er de miljøbevidste indkøbs svage led, og der er derfor også spurgt til dokumentation (v14a og v14b). Dokumentationen kan indgå i grønne regnskaber og i miljøstyringssystemer, og der er derfor også medtaget spørgsmål om dette (v16 og v17).

b. Faktorer, der kan have betydning for de miljøbevidste indkøb.

Med inspiration fra bl.a. den kvalitative del af undersøgelsen og Kommunernes Landsforening har CASA stillet spørgsmål om faktorer, der vurderes at have betydning for det miljøbevidste indkøb i staten:

Institutionernes størrelse(v1-v4),

Indkøbenes organisering (v5a-v5e, v6a-v6c),

Redskaberne til indkøb (v5a,v19a1-v19h2),

Ressourcer (v15a-v15c),

Indkøbernes erfaring og baggrund (v22-v26)

Holdningerne til miljøbevidste indkøb (v12a-v12c,v18a-v18b, v21a-v21c).

5.2 Undersøgelsen

5.2.1 A. Status for miljøbevidste indkøb

Status for de miljøbevidste indkøb i staten er målt ved at stille spørgsmål, der knytter sig til de enkelte paragraffer i cirkulæret om miljø- og energihensyn ved statslige indkøb. I det følgende gennemgås et udvalg af paragrafferne.

Miljø på lige fod

§ 2 Alle statslige institutioner og statsejede eller statskontrollerede virksomheder skal jf. § 51, nr. 7 i lov om miljøbeskyttelse, foretage miljøbevidste indkøb ved at inddrage miljøforhold ved indkøb af produkter og tjenesteydelser på lige fod (NB CASAs fremhævelse) med andre hensyn, fx pris, kvalitet, leveringsbetingelser m.m.

Det overordnede indtryk omkring miljø på lige fod er, at hovedparten af de statslige indkøbere i et eller andet omfang inddrager miljøhensyn ved indkøb. Men det sker ikke ved alle indkøb, og det sker ikke med lige høj prioritering. Miljøstyrelsens rådgivning om miljøbevidste indkøb har da også af flere hensyn koncentreret sig om udvalgte indsatsområder. Det handler om hensynet til, at der er i alle institutioner vil være tale om en proces, hvor det ikke er muligt at give alle indkøb lige høj prioritering, hvis miljøkravene skal have tilstrækkelig høj kvalitet. Miljøstyrelsen har bl.a. prioriteret de områder, hvor det miljøbevidste indkøb vil give mest miljø for pengene.

For at indkredse i hvilket omfang miljøforhold inddrages har CASA stillet en række spørgsmål ved telefoninterviewet: CASA har spurgt om miljøhensyn overhovedet indgår ved indkøb (v12), om prioriteringen af miljøhensyn (v7) og endelig om, hvor tit der stilles miljøkrav (v11).

Langt de fleste har inddraget miljøhensyn i et eller andet omfang i deres indkøbsbeslutninger.

Hele 92% af de adspurgte benægter således, at det "skal forstås således, at I ikke køber grønt ind" (v12d).

Skal det forstås således, at I ikke køber grønt ind? (v12d)

       

Antal

Procent

       
Ja

12

8

Nej

133

92

       
Total

145

100

       

Note: Kun gyldige svar

Den høje andel skal sandsynligvis ikke tages som udtryk for massive statslige indkøb med miljømæssige hensyn. En mere nærliggende forklaring kan være, at indkøberne kommer i tanke om miljøvenlige produkter, som de har købt på et tidspunkt uden at det nødvendigvis er en del af en bevidst strategi.

Den tolkning understøttes af det næste spørgsmål (v7), hvor der blev spurgt, hvordan miljøhensynet indgår, når de køber ind. Her svarer 19% af indkøberne, at de enten slet ikke medtænker miljø eller betragter miljø som "et mindre vigtigt hensyn" ved indkøb. Hos de resterende 81% af indkøberne indgår miljø på lige fod eller som det vigtigste hensyn (v7).

Hvordan indgår miljø? (v7)

       

Antal

Procent

       
Som det vigtigste hensyn

19

13

På lige fod med andre hensyn

99

68

Som et mindre vigtigt hensyn

17

12

I praksis slet ikke

10

7

       
Total

145

100

       

Note: Kun gyldige svar

Men der er forskel på, hvor hyppigt der stilles miljøkrav (v11). Knap 2 ud af 3 indkøbere (61%) svarer, at de altid eller ofte stiller miljøkrav ved indkøb (v11). 9% af indkøberne stiller aldrig miljøkrav.

Hvor ofte, der stilles miljøkrav ved indkøb (v11)

       

Antal

Procent

       
Altid

23

16

Ofte

64

46

Sjældent

40

29

Aldrig

13

9

       
Total

140

100

       

Note: Kun gyldige svar

CASA har forsøgt at komme nærmere på prioriteringen af miljøhensyn ved indkøb med endnu en række spørgsmål (v20a-v20g), hvor indkøberne bliver bedt om at fortælle, hvilke kriterier de vejer tungest ved indkøb. Det er gjort ved at give en karakter fra 1 til 5 til hvert hensyn, hvor 1 er vigtigst, og 5 er mindst vigtigt.

Vægtningen af miljø og andre hensyn (v20a-v20f2)

                 
  Hvor vigtig er....  

Antal

 

Procent, der vurderer hensynet højt (1 eller 2 ud af 5)

 

Indkøbernes gennemsnitlige vægtning på en skala fra 1-5, hvor 1 er vigtigst og 5 mindst vigtigt

 
                 
  Kvaliteten? (v20a)  

146

 

95

 

1,35

 
  Arbejdsmiljø hos brugerne? (v20f1)  

143

 

88

 

1,62

 
  Prisen? (v20b)  

145

 

80

 

1,78

 
  Leveringsbetingelserne? (v20d)  

145

 

70

 

2,11

 
  Miljøhensyn? (v20c)  

145

 

61

 

2,27

 
  Det at bevare kendte leverandører? (v20e)  

145

 

60

 

2,54

 
  Arbejdsmiljø i fremstillingsprocessen (v20f2)  

133

 

44

 

2,84

 
                 

Note: Kun gyldige svar tæller i beregningen

I tabellen er faktorerne sorteret efter vigtighed. Stort set alle - 95% - sætter kvaliteten først. Arbejdsmiljø hos brugerne kommer på en anden plads, hvor 88% har vurderet hensynet som det vigtigste eller næstvigtigste. Pris er også med på top-3 over de vigtigste hensyn, hvor 4 ud af 5 indkøbere placerer det højt.

Miljøhensyn er placeret som nummer 5 ud af listen på 7 almindelige hensyn, og knap 2 ud af 3 (61%) regner miljøhensynet blandt de to vigtigste hensyn. Nederst kommer arbejdsmiljøet i fremstillingsprocessen, som 44% regner blandt de to vigtigste. Ganske få indkøbere har nævnt andre hensyn, men særligt "lokale hensyn", "systemsammenhæng", "Service", "Tillid" og muligheder for "bortskaffelse" er nævnt af flere. Kvaliteten er det afgørende ved et produkt - det skal kunne udfylde den forventede funktion.

Arbejdsmiljø i indkøb

§4. Ved kvalitets- og funktionsvurderinger af produkter og tjenesteydelser skal det samtidig vurderes, om produktet og tjenesteydelsen er tilfredsstillende i arbejdsmiljømæssig sammenhæng.

Som beskrevet ovenfor tillægges arbejdsmiljøet i brugsfasen overordentlig stor vægt af de offentlige indkøbere. Hensynet til arbejdsmiljøet er hyppigere blandt de højst prioriterede hensyn end fx pris eller levering. Til gengæld rangerede hensynet til arbejdsmiljøet i fremstillingsprocessen meget lavere. I forhold til lovgivningen omkring offentlige indkøb er der ingen tvivl om, at det er relativt uproblematisk at stille krav til, at produkterne fungerer arbejdsmiljømæssigt fornuftigt i brugsfasen. Det er langt vanskeligere at stille kravet til fremstillingsprocessen.

Arbejdsmiljøsiden er sandsynligvis ofte inddraget. CASA har spurgt, hvem der kender til den miljøbevidste indkøbspolitik (v9a) og 62 % har nævnt sikkerhedsudvalget. Og på spørgsmålet om der er mulighed for at bruge interne konsulenter og rådgivere - herunder sikkerhedsrepræsentanten ved grønne indkøb - har 52% svaret ja (v19d1) og 19% har gjort brug af muligheden (v19d2).

En skriftlig indkøbspolitik

§ 6. Miljø- og energibevidste indkøb skal gennemføres ved, at institutionen formulerer en miljø- og energibevidst indkøbspolitik, udarbejder en handlingsplan for gennemførelse heraf og løbende dokumenterer de opnåede resultater.

Hovedpointen med § 6 er, at de statslige institutioner formulerer en indkøbspolitik og en handlingsplan. En indkøbspolitik tydeliggør de prioriteringer, der er når statens institutioner køber ind. I praksis er § 6 fortolket således, at de statslige institutioner skal være omfattet af en indkøbspolitik. Det er altså ikke forventningen, at hver eneste statsinstitution selv skal skrive, hvis den overordnede myndighed har en indkøbspolitik, som omfatter dem, er det tilstrækkeligt. Det forudsætter naturligvis, at indkøbspolitikken er kendt i alle de berørte underordnede institutioner.

CASA har spurgt institutionerne, om de er omfattet af - eller selv har nedskrevet - en grøn indkøbspolitik. Dertil har 30% svaret ja (v8). Det er overraskende i forhold til de indsendte indkøbspolitikker, der antyder en langt højere dækningsprocent. Til de 30% skal lægges 23%, der har kender til planer om at skrive en grøn indkøbspolitik (v8a).

Forklaringen er sandsynligvis, at en række af de overordnede myndigheder har skrevet og indsendt en indkøbspolitik, der også omfatter de underordnede myndigheder. Til gengæld kan de mere overordnede myndigheder i nogle tilfælde have svigtet, hvad angår informationen og vejledningen om indkøbspolitikken. De fleste indkøbere kender miljøvejledningerne og andet materiale og mange flere praktiserer miljøbevidste indkøb (se senere i analysen). Indkøbene er endvidere ofte både decentrale og centrale, således at de mere centrale, overordnede myndigheder står for større og mere strategiske indkøb, hvor der typisk vil være en miljøbevidst indkøbspolitik.

En ansvarlig for miljøbevidste indkøb

§ 6, stk. 3. Institutionen skal udpege medarbejdere, som skal være ansvarlige for miljøbevidst og energirigtigt indkøb og for gennemførelsen af handlingsplanen.

Det har været Miljøstyrelsens holdning og almene erfaring, at en succesfuld miljøbevidst indkøbspolitik kræver, at en bestemt person får overdraget opgaven med at følge op på processen. Bortset fra at der selvfølgelig er et generelt ledelsesansvar, så kan 2 ud af 3 indkøbsansvarlige ikke pege på den person i institutionen, der har fået ansvaret for miljøbevidste indkøb. Blandt dem, der nævnes som ansvarlige, er som oftest den indkøbsansvarlige, men også økonomiafdelingen, miljøkoordinatoren og sikkerhedsrepræsentanten bliver nævnt i den sammenhæng.

Selvom der ikke officielt er udpeget en ansvarlig, er det vigtigt, at medarbejdere, ledelse osv. kender til den miljøbevidste indkøbspolitik. CASA har derfor undersøgt, hvem der kender til indkøbspolitikken - uanset om den er nedskrevet eller mere uformel.

Hvem kender til jeres grønne indkøbspolitik

       

Hvem kender til jeres grønne indkøbspolitik?

Institutioner, der er omfattet af en indkøbspolitik - eller har planer om at skrive en

Institutioner med mere uformelle miljøbevidste indkøb

I alt med kendskab til miljøbevidste indkøb

       
Alle i institutionen, der køber ind

82%

45%

90

Institutionens ledelse

89%

41%

92

Sikkerhedsudvalget

83%

38%

85

Alle ansatte i institutionen

54%

30%

52

Kun dig selv

2%

5%

5

Leverandørerne

53%

23%

53

       

Der er stor og signifikant forskel på de institutioner, der har en indkøbspolitik (eller har planer om at skrive en) og de institutioner, der mere uformelt tager miljøhensyn ved indkøb. Det uformelle kommer tydeligt frem i tabellen, hvor en del sidder helt alene med at tage miljøhensyn og kun i 41% af institutionerne med mere uformelle indkøb vurderes det, at institutionens ledelse kender til indkøbene. Det er heller ikke tydeligt for leverandørerne, hvor 23% vurderer, at leverandørerne ved, at der bliver taget miljøhensyn.

Succesen for miljøbevidste indkøb bygger på leverandørernes forventning og oplevelse af kravene hos deres kunder. I sidste ende er det her produktudvikling og forandringer skal komme fra. 53% af dem, der har eller overvejer at skrive en indkøbspolitik, mener, at deres leverandører kender til den miljøbevidste indkøbspolitik. Tallene illustrerer, at miljøbevidste indkøb er en proces og debatten og dialogen internt i institutionerne og med leverandørerne om miljøforhold ved produkterne er nødvendig. Det er et godt argument for en nedskrevet indkøbspolitik, der fremtvinger den nødvendige dialog.

Dokumentation

§ 6. stk. 2., nr. 5) [En handlingsplan bør typisk omfatte] hvordan dokumentationen og registrering af resultaterne vil foregå.

I traditionelle miljøstyringssystemer er dokumentation og registrering af data et vigtigt element. Uden overblik over udviklingen er det vanskeligt at træffe fornuftige beslutninger om, hvor indsatsen skal styrkes eller revideres. Det har også været et væsentligt element i Miljøstyrelsens omtale af miljøbevidst indkøbspolitik. Men der er ingen nemme løsninger, og det har hidtil været vanskeligt at finde en simpel og ubureaukratisk dokumentationsmetode, som generelt kunne anbefales til alle statsinstitutioner. En del af formålet med nærværende undersøgelse har derfor været at undersøge, hvordan denne del er grebet an i statens institutioner. Det har vist sig at være en vanskelig opgave, og kun 13% svarer, at de dokumenterer indsatsen. Det er dermed også begrænset, hvor mange gode bud på dokumentationsmetoder, der er kommet frem i interviewene.

Den mest udbredte metode er en subjektiv vurdering frem for mere stringente og kvantificerbare metoder. Derudover arbejdes der med:

· Måling af emballage forbrug, støjniveau og strømforbrug.
· Register over leverandører med produkter med et vist miljøhensyn.
· Diskussion i samarbejdsudvalget hvert 2 år.
· Varenummer opgørelse af grønne varer.

Endelig er der enkelte, der henviser til institutionens grønne regnskab. Rigtig mange - 85% har svaret, at institutionen laver miljøstyring - fx energi- og vandbesparelser eller affaldssortering (v16). Færre - 22 % har svaret at institutionen laver et grønt regnskab i år eller til næste år (v17).

5.2.1 B. Faktorer, der kan have betydning for de miljøbevidste indkøb

I det følgende gennemgås undersøgelsens resultater under overskrifterne:

Institutionernes størrelse.

Indkøbenes organisering.

Redskaberne til indkøb.

Ressourcer bag miljøbevidste indkøb.

Indkøbernes erfaring og baggrund.

Holdningerne til miljøbevidste indkøb.

Resultaterne sættes særligt i forhold til gennemførelsen af de miljøbevidste indkøb. CASA har undersøgt sammenhængen mellem prioritering af de miljøbevidste indkøb og gennemførelsen af disse og om institutionerne er omfattet af en indkøbspolitik. Af hensyn til tolkningen af analyserne har det været nødvendigt at slå kategorier sammen for variablerne.

De miljøbevidste indkøbere

Til brug for analysen har CASA defineret de miljøbevidste indkøbere. Det er indkøbere, der mener, at miljøhensyn indgår som det vigtigste hensyn eller som et hensyn på lige fod med andre hensyn (v7). Samtidig har de svaret, at de altid eller ofte stiller miljøkrav ved indkøb (v11). Således bliver 81 indkøbere eller 56% defineret som miljøbevidste indkøbere. Af de miljøbevidste indkøbere kommer 35 eller 43% fra institutioner, der er omfattet af en miljøbevidst indkøbspolitik. Nedenstående tabel illustrerer den signifikante sammenhæng.

Miljøbevidste indkøbere har en miljøpolitik

         
Er institutionen omfattet af en nedskrevet indkøbspolitik? (v8)

Miljøbevidste indkøb

         

Nej

Ja

Total

         
Ja

Antal

8

35

43

%

19%

81%

100%

         
Nej

Antal

52

44

96

%

54%

46%

100%

         
Total

Antal

60

79

139

%

43%

57%

100%

         

Note: Tabellen inkluderer ikke "ved ikke" svar for v8.

Det er bemærkelsesværdigt, at 81% af de miljøbevidste indkøbere er i institutioner med en indkøbspolitik - mod kun 46% procent i institutioner uden en indkøbspolitik. Om det er de miljøbevidste indkøbere, der presser på for en indkøbspolitik, eller om indkøbspolitikken skaber de miljøbevidste indkøbere, kan ikke afgøres entydigt. I interviewundersøgelsen med de 20 institutioner kunne begge årsagssammenhænge konstateres. Men som det vises senere i undersøgelsen, har 85% af indkøberne med en indkøbspolitik erklæret sige enige eller helt enige i, at en nedskrevet, grøn indkøbspolitik har bidraget væsentligt til at sætte gang i de grønne indkøb i institutionen (v12a).

Institutionernes størrelse og indkøbets omfang

Der er en tendens til, at institutioner, der køber ind for store beløb, eller institutioner, der gennemfører EU-udbud, også er omfattet af en miljøbevidst indkøbspolitik. Forklaringen er sandsynligvis, at større indkøb foregår mere systematisk - og dermed også ved hjælp af en miljøbevidst indkøbspolitik. Institutionernes størrelse, indkøbets omfang og antallet af EU-udbud er uden betydning for, om indkøberne tager miljøhensyn eller ej.

CASA har spurgt om, hvem der betaler for institutionernes drift (v1). Af de 146 institutioner kunne godt 6% ikke svare på, hvem der betaler for institutionens drift, og af de resterende var 59% udelukkende betalt af staten, og 35% havde også egen indtjening. Spørgsmålet om finansieringen er medtaget ud fra en hypotese om, at institutioner, der udelukkende er finansieret af staten i højere grad ville være opmærksomme på nye cirkulærer. Det kunne også antages, at institutioner, der har egen indtjening, føler sig mindre bundet af statslige cirkulærer og koncentrerer sig om deres egen drift. Enkelte af svarene fra de kvalitative interview kunne pege på dette. Men analysen viser, at finansieringen af institutionens drift er helt uden betydning for, om indkøberne tager miljøhensyn eller om institutionerne er omfattet af en miljøbevidst indkøbspolitik.

Undersøgelsen viser, at 61% af indkøbene er til under 100 ansatte, og 11% har over 500 ansatte at købe ind til (v2). 36% køber ind for mindre end 500.000 kroner om året og 10% køber ind for mere en 10 mio. kroner om året (v3).

Efter de kvalitative interview kunne man forvente en sammenhæng mellem indkøbets størrelse og miljøkrav ved indkøb. I nedenstående tabel er fordelingen af indkøbere opgjort efter antallet af ansatte (v2), som de køber ind til. Det kan dog ikke påvises, at antallet af ansatte, der købes ind til har betydning for, om indkøberne tager miljøhensyn, eller om indkøbene er omfattet af en miljøbevidst indkøbspolitik. Der kan heller ikke påvises nogen sammenhæng mellem størrelsen af indkøb i kroner (v3), og om indkøberne tager miljøhensyn. Størrelsen af indkøb i kroner har til gengæld betydning for, om institutionen er omfattet af en indkøbspolitik. Således at jo mere omfattende indkøb, jo større er sandsynligheden for, at institutionen er omfattet af en indkøbspolitik. Der er dog tale om svag tendens, hvilket ses i nedenstående tabel.

Hvor mange ansatte køber du ind til?

       
Antal ansatte

Antal

%

       
Mindre end 50

64

44

Mellem 50 og 100

26

18

Mellem 100 og 500

39

27

Mellem 500 og 1000

7

5

Over 1000

9

6

Ved ikke

1

1

       
Total

146

100

       

Hvor stort er det årlige indkøbsbudget? (v3)

Hvor stort er dit årlige indkøbsbudget
Er institutionen omfattet af en nedskrevet indkøbspolitik

<50.000

50.000-500.000

500.000- 1 mio.

1 mio.-
10 mio.

10 mio.-
100 mio.

>100 mio

Total

Ja Antal

1

9

5

16

7

1

39

  %

3%

23%

13%

41%

18%

3%

100%

Nej Antal

10

29

12

28

5

0

84

  %

12%

35%

14%

33%

6%

0%

100%

Total Antal

11

38

17

44

12

1

123

  %

9%

31%

14%

36%

10%

1%

100%

Note: Tabellen inkluderer ikke "ved ikke" svarene. Chi2 signifikant på 0.062

Endelig er det undersøgt, hvor mange EU udbud der gennemføres om året. 71% laver aldrig EU udbud (82%, hvis dem der svarer "ved ikke" medregnes). 12% laver et EU udbud om året, og de sidste 6% laver mere end et EU udbud. Nedenstående tabel viser at der er en signifikant tendens til, at institutioner, der gennemfører EU udbud, også er omfattet af en indkøbspolitik. Der er til gengæld ingen signifikant sammenhæng mellem de miljøbevidste indkøbere og antallet af EU udbud. Det er bemærkelsesværdigt, da EUs udbudsregler ofte er til diskussion, når der tales om miljøbevidste indkøb. Forklaringen kan være, at miljøbevidste indkøb ofte diskuteres i professionelle indkøbssammenhænge, hvor indkøbere, der udarbejder EU udbud, færdes. Dermed kommer emnet højere på dagsordenen. Da stadig flere indkøbere vil komme til at lave EU udbud, og alle indkøb er omfattet af EUs regler, vil de utilstrækkelige udbudsregler i EU fortsat være relevante.

Hvor mange gange om året deltager du i et EU-udbud - ca.? (v4)

Antal EU-udbud
Er institutionen omfattet af en nedskrevet indkøbspolitik?

Ingen/ved ikke

1-3 udbud

Flere end
3 EU-bud

Total

Ja Antal

29

12

2

43

  %

68%

28%

5%

100%

Nej Antal

84

12

0

96

  %

88%

13%

0%

100%

Total Antal

113

24

2

139

  %

81%

17%

1%

100%

Note: Tabellen inkluderer ikke "ved ikke" svar for v8 - derfor n=139. Chi2 signifikant på 0.007

Indkøbenes organisering

CASA har stillet en række spørgsmål til indkøbets organisering i statens institutioner (v5a-v5e, v6a-v6c, v28, v29). Det er de færreste (3%) af medarbejderne i staten, der ved alle indkøb selv bestemmer, hvad de vil købe, og hvor de vil handle. I 52% af institutionerne er der lavet aftaler om indkøb, som alle medarbejderne skal bruge ved alle eller de fleste indkøb. Nedenstående tabel giver et indtryk af fordelingen. Knap 20% af institutionerne er underlagt retningslinier, der er udformet af den overordnede myndighed. Ikke overraskende har langt de fleste (72%) kontakt til Indkøbs Service (Indkøbs Services abonnements database udgør populationen - jf. s. 3).

Organisering af indkøb (v5a-v5d)

           

Ja,
ved
alle
indkøb

Ja,
ved de fleste
indkøb

Ja,
men kun
ved de
færreste
indkøb

Nej,
Ingen

Ved ikke

           
Bruger I rammekontrakter fra Indkøbs Service ?

16%

56%

22%

3%

2%

           
Har den overordnede myndighed - fx ministerium lavet retningslinier for indkøb - fx i form af faste aftaler om indkøb, som skal bruges?

5%

15%

8%

69%

3%

           
Har I selv lavet aftaler om indkøb i institutionen, som alle medarbejdere skal bruge, når de køber ind?

25%

27%

6%

38%

5%

           
Medarbejderne bestemmer selv, hvad de køber, og hvor de vil handle?

3%

8%

19%

58%

12%

           
Medarbejderne bestemmer selv, hvad de køber, og hvor de vil handle, men de har en indkøbshåndbog eller vejledning

13%

19%

6%

48%

14%

           

Note: N=146, Svar angivet i rækkeprocent

CASA har defineret centrale indkøb som de indkøb, hvor den overordnede myndighed laver aftaler, og institutionerne kun ved de færreste indkøb eller aldrig selv laver aftaler. Decentrale indkøb er de indkøb, hvor den overordnede myndighed kun ved de færreste indkøb eller aldrig laver faste aftaler. De resterende indkøb er en blanding. Indkøbene er i udpræget grad decentraliseret med 79% af indkøbene som decentrale, hvor den overordnede myndighed kun ved de færreste indkøb har lavet en indkøbsaftale.

       
Indkøbenes organisering

Antal

Procent

       
Centrale indkøb

14

10%

Decentrale-centrale

14

10%

Decentrale indkøb

108

79%

       
Total

136

100%

       
Note: Variablen indkøbenes organisering er dannet ved kombination af v5b og v5c. N=136, da svar "ved ikke" ikke er medtaget.

Der er dog hverken sammenhæng mellem indkøbenes organisering og de miljøbevidste indkøb eller miljøbevidst indkøbspolitik.

CASA har stillet spørgsmål om indkøbernes samarbejdsrelationer ud fra den hypotese, at indkøbere, der arbejder sammen med andre om indkøb, får flere nye impulser omkring indkøb - herunder også til den miljøbevidste indkøbspolitik. Tendensen antydes i tallene, men er ikke signifikant. Hele 66% af indkøberne samarbejder med andre internt i institutionen omkring indkøb, og kun 8% sidder alene i institutionen med indkøbene. 16% er orienteret mod andre institutioner inden for samme ministerium, og med kun 5%, der altid eller ofte samarbejder med institutioner uden for ministerområdet, kan der næppe siges at være en tradition for eksternt samarbejde.

Samarbejde om indkøb (v6a-v6c)

           

Altid

Ofte

Sjældent

Aldrig

Ved ikke

           
Samarbejder du med kollegaer (inkl. ledelsen) i institutionen omkring indkøb ?

18%

48%

26%

8%

1%

           
Samarbejder du med andre institutioner inden for samme ministerium omkring indkøb?

3%

13%

19%

64%

1%

           
Samarbejder du med institutioner uden for ministeriets område omkring indkøb?

3%

3%

6%

88%

3%

           

Note: N=146, Svar angivet i rækkeprocent

I nedenstående tabel er ovenstående samarbejdsmål slået sammen til en variabel, der illustrerer samarbejdsmønstret, og som beskrevet ovenfor antydes en tendens, der dog ikke er signifikant.

Har samarbejde med andre betydning for en nedskrevet indkøbspolitik? (v6a-v6c)

Samarbejdsmønster

Er institutionen omfattet af en nedskrevet indkøbspolitik?

Ingen samarbejde internt i institution

Uden for institution

Total

Ja Antal

9

25

9

43

  %

21%

58%

21%

100%

Nej Antal

33

45

18

96

  %

34%

47%

19%

100%

Total Antal

42

70

27

139

  %

30%

50%

19%

100%

Note: Tabellen inkluderer ikke "ved ikke" svar for V8 - derfor n=139. Chi2 ikke-signifikant på 0.273

Redskaberne til indkøb

72% angiver, at de benytter Indkøbs Services rammekontrakter ved alle - eller de fleste indkøb. I det følgende gives en opgørelse over, hvilke informationsredskaber indkøberne i øvrigt kender til brug for deres indkøb - og hvilke de rent faktisk har brugt.

Kendskab og brug af informationsredskaber blandt statslige indkøbere (v19a1-v19h2)

 
Procent, der svarede "ja"
       
Informationsredskab

Kendskab til/ Mulighed for

Har brugt

       
Miljøvejledninger fra Miljøstyrelsen

80%

37%

       
Miljømærker og energimærker (fx Svanemærket eller EUs miljømærke)

93%

56%

       
Samtale med indkøbskollegaer

53%

40%

       
Brug af interne konsulenter og rådgivere, herunder fx sikkerhedsrepræsentanten

52%

19%

       
Brug af private konsulenter og rådgivere

40%

15%

       
Brug af andre myndigheder, fx arbejdstilsynet

63%

12%

       
Deltagelse i kurser og seminarer om miljøbevidste indkøb.

66%

24%

       
Brug af internet til søgninger om miljøoplysninger.

56%

12%

       

Det bedst kendte og mest brugte redskab er miljømærker og energimærker, hvor hele 93% af indkøberne har svaret, at de kender nogle miljømærker og energimærker - og over halvdelen angiver at have brugt dem i forbindelse med miljøbevidste indkøb. Miljøvejledningerne er ligeledes slået godt igennem trods det stadig begrænsede antal. 80% angiver at kende til dem, og 37% angiver at have brugt dem i forbindelse med miljøbevidste indkøb. Ved indhentning eller udveksling af oplysninger taler de fleste med deres kollegaer (40%) og færre med private konsulenter (15%), interne rådgivere (19%) eller andre myndigheder (12%). 2 ud af 3 har haft mulighed for at deltage i kurser og seminarer om miljøbevidste indkøb, og knap hver fjerde har deltaget, hvilket ikke er nogen ringe andel. Endelig er det værd at bemærke, at over halvdelen (56%) har mulighed for at bruge internet, og 12% har allerede brugt muligheden.

Svarene giver et indtryk af, at en række af de væsentligste informationstilbud til indkøberne er blevet hørt og anvendt i større eller mindre grad.

For næsten samtlige spørgsmål om brugen af informationsredskaber er der signifikant positiv sammenhæng både til miljøbevidste indkøb, og til om institutionen er omfattet af en miljøbevidst indkøbspolitik. Det gælder dog ikke for kendskabet til miljømærker, der ikke påvirkes signifikant af om institutionen er omfattet af en indkøbspolitik. Ligeledes er der ingen signifikante sammenhænge til brugen af private konsulenter og rådgivere ved grønne indkøb.

Resultatet er således, at det kan betale sig for Miljøstyrelsen og andre at informere om miljøbevidste indkøb og informationsredskaberne bliver brugt til gennemførelsen af de miljøbevidste indkøb.

Ressourcer

Miljøbevidste indkøb kan kræve ekstra ressourcer - særligt i en indkøringsperiode. I telefoninterviewet er det undersøgt, hvilke ressourcer i form af tid, penge eller årsværk der er afsat ekstra til miljøbevidste indkøb (v15a-v15c).

Ekstra afsatte ressourcer til gennemførelse af miljøbevidste indkøb (v15a-v15c)

 
Antal og procent, der svarede "ja"
       
Ressourcer

Antal

Procent

       
Der er afsat ekstra tid - fx til møder og erfaringsudveksling

17

12%

       
Der er afsat ekstra penge til kurser og informationsmateriale om miljøbevidste indkøb

27

19%

       
Indkøbsfunktionen er styrket med ekstra personale til miljøbevidste indkøb

1

1%

       

Det er begrænset, hvor mange ekstra ressourcer, der er afsat. 19% angiver, at der er afsat ekstra penge til kurser og informationsmateriale. Men spørgsmålet om informationsredskaber viste, at 24% har deltaget i kurser. 40% har angivet at have talt med indkøbskollegaer om miljøbevidste indkøb, mens 12% angiver, at der er afsat ekstra tid. Det peger på, at miljøbevidste indkøb i høj grad indpasses i dagligdagen - og at det kun er de færreste steder, der bliver afsat ekstra ressourcer. Kun i et enkelt tilfælde er indkøbsfunktionen styrket med ekstra personale til miljøbevidste indkøb. I alt har 26% af institutionerne afsat ekstra ressourcer til opgaven.

Der er en klar signifikant og positiv sammenhæng mellem miljøbevidste indkøb og om institutionen er omfattet af en miljøbevidst indkøbspolitik. Institutioner, der har afsat ressourcer klarer sig - ikke overraskende - bedre.

Indkøbernes erfaring og baggrund

Indkøberne er blevet spurgt om deres stillingsbetegnelse og deres uddannelse. CASA har efterfølgende grupperet svarene.

Som det ses i tabellen er der interviewet godt 40% ledere og 40% HKer og teknisk-administrativt personale (TAP). Der er relativt få, der har opgivet at være ansat som indkøbere eller indkøbschefer (7%), men en del af dem, der opgiver deres stilling som kontorchef eller afdelingschef kan også være indkøbere.

Indkøbernes stilling (v22)

       

Antal

Procent

       
Chef/leder

57

39

HK/TAP

64

44

Indkøber

4

3

Indkøbschef

6

4

IT-chef

2

1

Akademiker

8

6

Andet

5

3

       
I alt

146

100

       

Det er særligt personale med en HK/TAP-baggrund, der tager sig af indkøb - i alt 53%. Den anden store gruppe er akademikere på 16%. Der er kun 2 indkøbere, der angiver at have en indkøbsfaglig baggrund.

Indkøbernes uddannelse (v23)

       

Antal

Procent

       
Akademikere

23

16

Handel og Kontor

77

53

Håndværkere

12

8

Teknisk uddannelse

12

8

Indkøbere

2

1

Andet

19

13

       
I alt

145

99

       

Indkøberne angiver at have mellem 1 og 35 års erfaring med indkøb til arbejdspladsen - med et gennemsnit på 10,7 år (v24). De miljøbevidste indkøb har været en del af indkøbernes arbejde mellem 0 (14%) og 30 år (1%) - dog med et gennemsnit på 3,8 år (v26). Over halvdelen (55%) har arbejdet med miljø i indkøb mellem 2 og 5 år. Det miljøbevidste islæt i indkøbene er således noget, de fleste har gjort erfaringer med i større eller mindre omfang - og det passer tidsmæssigt med offentliggørelsen af Handlingsplanen for offentlig, "grøn" indkøbspolitik fra august 1994.

Knap 3 ud af 4 indkøbere angiver at bruge under 15% af deres tid ( en typisk arbejdsmåned) på indkøb (v25). 95% bruger under halvdelen af deres tid på indkøb og kun 3 angiver at bruge al deres tid på indkøb. I gennemsnit bruger indkøberne 13% af deres tid på indkøb.

CASA har set nærmere på de mere professionelle indkøbere - defineret som indkøbere, der bruger mere end 25% af en typisk arbejdsmåned på indkøb. Med denne definition af en professionel indkøber er der ingen sammenhæng mellem, om der foretages miljøbevidste indkøb, men der er en lille tendens til, at de professionelle indkøbere i højere grad er omfattet af en indkøbspolitik. Da en stor del (88%) af statens institutioner og virksomheder i virkeligheden er omfattet af en indkøbspolitik er denne sammenhæng sandsynligvis udtryk for, at de mere professionelle indkøbere er bedre orienteret om indkøbspolitikker og strategier i deres ministerium.

Holdningerne til miljøbevidste indkøb

Det er ofte blevet fremhævet, at holdningen hos den enkelte indkøber - som ildsjæl eller som modvillig deltager - har stor betydning for gennemførelsen af de miljøbevidste indkøb. Som en deltager i de kvalitative interview udtrykte det, så bliver miljøbevidste indkøb aldrig til noget, hvis ikke engang indkøberen selv tror på det. Indkøbernes opbakning og positive indstilling til at miljøbevidste indkøb er et vigtigt element i samfundsudviklingen kan derfor betragtes som et væsentligt element i en styrket miljøbevidst indkøbspolitik.

I første omgang blev indkøberne bedt om at tage stilling til tre påstande om effekten af en nedskreven, miljøbevidst indkøbspolitik. Den skrevne politik er et vigtigt element i cirkulæret om miljøhensyn ved statslige indkøb. Særligt de to første udsagn blev hyppigt gentaget i forbindelse med de kvalitative interview og er medtaget for at få et indtryk af, hvor generelle udsagn der er tale om.

Hvor rigtige eller forkerte er de følgende udsagn i forhold til jeres institution (v12a-v12d)
Gyldige svar i procent

           

Helt rigtigt

Overvejen-
de rigtigt

Overvejen-
de forkert

Helt forkert

Antal

           
En nedskrevet, grøn indkøbspolitik har bidraget væsentligt til at sætte gang i de grønne indkøb her i institutionen. (v12a)

44%

41%

8%

8%

39

           
En nedskrevet, grøn indkøbspolitik var stort set overflødig for os, da vi allerede før cirkulæret lavede grønne indkøb. (v12b)

10%

29%

40%

20%

41

           

Note: Svar angivet i rækkeprocent

85% af de indkøbere, der har lavet eller føler sig omfattet af en indkøbspolitik, mener, at den nedskrevne indkøbspolitik har bidraget væsentligt til at sætte gang i de grønne indkøb i institutionen. Med andre ord har cirkulærets krav om en nedskrevet indkøbspolitik været det, der skulle til for at sætte processen i gang - 60% mener, det er forkert at sige, at den nedskrevne indkøbspolitik er overflødig.

Hvor rigtige eller forkerte er de følgende udsagn i forhold til jeres institution (v12c)
Gyldige svar i procent

           

Helt rigtigt

Overvejen-
de rigtigt

Overvejen-
de forkert

Helt forkert

Antal

           
Har eller er omfattet af en indkøbspolitik:

En nedskrevet, grøn indkøbspolitik er overflødig for os, for vi har alligevel ikke brugt den i forbindelse med indkøb. (v12c)

2%

10%

20%

69%

42

           
Mangler eller er ikke omfattet af en indkøbspolitik:

En nedskrevet, grøn indkøbspolitik ville være overflødig for os, for vi ville alligevel ikke bruge den i forbindelse med indkøb. (v12c)*

19%

27%

31%

24%

85

           
I alt v12c

13%

21%

27%

39%

127

           
Note: Svar angivet i rækkeprocent.
*v12c spørgsmålet er stillet til alle. For dem, der ikke havde eller var omfattet af en indkøbspolitik, blev spørgsmålet omformuleret til "En nedskrevet, grøn indkøbspolitik ville være overflødig for os, for vi ville alligevel ikke bruge den i forbindelse med indkøb."

Nedskrevne politikker får stærk støtte fra dem, der har været igennem processen med at skrive en indkøbspolitik. 89% af dem, der har en indkøbspolitik mener, at det er helt eller delvist forkert at sige, at indkøbspolitikken er overflødig, og at de ikke har brugt indkøbspolitikken i forbindelse med indkøb. Blandt dem, der ikke har gået igennem processen, er tallet kun 54%. Efter at have skrevet en indkøbspolitik er kun 2 procent helt enige i udsagnet, mens 19% af dem, der ikke har skrevet en indkøbspolitik på forhånd, er helt enige i, at det er overflødigt.

En del af diskussionen om miljøbevidste indkøb handler om hhv. samarbejde og modarbejde fra ledelsen og medarbejderne i institutionen. I de kvalitative interview var der variationer institutionerne imellem fx mht. ledelsens opbakning og medarbejdernes inddragelse. CASA har stillet to spørgsmål omkring holdninger i institutionen. Svarene skal tolkes med forsigtighed, da CASA ikke har stillet nogen spørgsmål til alle medarbejderne og til hele ledelsen. Svarene er udtryk for den vurdering, indkøberen har af ledelsens og medarbejdernes holdninger og indstilling.

Hvor enig er du i følgende udsagn. Karakter fra 1 til 5. 1 hvis du er helt enig og 5, hvis du er helt uenig.(v18a-v18b). Svar i procent
 
 

 

1
Enig

2

3

4

5
Uenig

Ved
ikke

Gennem-
snit

               
Ledelsen i min institution interesserer sig for grøn indkøbspolitik.

29%

25%

27%

10%

6%

3%

2,4

               
Medarbejderne er generelt positive overfor grønne tiltag i institutionerne.

38%

37%

16%

6%

1%

2%

1,9

               
Note: N=146, Svar angivet i rækkeprocent.

For både ledelsen og medarbejderne hælder resultaterne mod positiv, hvor medarbejderne vurderes som mere positive end ledelsen. Ved at sammenligne den gennemsnitlige score har CASA undersøgt sammenhængen med spørgsmålet om, hvorvidt institutionerne har eller er omfattet af en miljøbevidst indkøbspolitik.

Hvordan vurderes ledelsens og medarbejdernes holdning (v18a)

     
Er institutionen omfattet af en nedskrevet miljøbevidst indkøbspolitik?

Gennemsnitsscore på spørgsmål v18a

     

Holdningen hos ledelsen (v18a)

     
Ja

1,8

Nej

2,6

Antal svar

135

     

Note: Tabellen inkluderer kun gyldige svar

Der er kun ubetydelig og ikke signifikant forskel på scoren for vurderingen af medarbejdernes holdning. Derimod bliver ledelsen anset for væsentlig (og signifikant) mere interesseret i miljøbevidst indkøbspolitik i de institutioner, der er omfattet af en miljøbevidst indkøbspolitik.

Endelig har CASA undersøgt indkøbernes holdning til miljøbevidste indkøb nærmere med tre spørgsmål (v21a-v21c). De tre spørgsmål kan betragtes som et hierarki af meninger med udgangspunkt i en holdning til miljøbevidste indkøb. Den mest positive holdning handler om at være villig til at bruge lidt flere ressourcer og i øvrigt, at miljøbevidste indkøb er vigtige og relevante (v21b). Mellem holdningen giver udtryk for, at det er OK med miljøbevidste indkøb, blot det ikke koster for mange kræfter (v21c). Den mest forbeholdne indstilling er v21a, der næsten direkte siger, at det ikke er særlig relevant - indkøb handler om pris og kvalitet.

Under en tredjedel er enige i, at det ikke er særlig relevant at lave grønne indkøb i deres institution, og at det i stedet handler om at købe det rigtige til den rigtige pris. Miljøstyrelsen har argumentere for, at miljøhensyn er en del af et godt tilbud og det er rimeligt at antage, at den holdning er slået igennem hos flertallet af de indkøbsansvarlige.

Holdning til grønne indkøb

Jeg vil gerne høre din holdning til grønne indkøb. Hvor rigtige eller forkerte er følgende tre udsagn i forhold til jeres institution? (v21a-v21c)

           

Helt rigtigt

Mest rigtigt

Mest forkert

Helt forkert

Ved ikke

           
Det er ikke særlig relevant, at vi skal lave grønne indkøb i vores institution - vores opgave er at indkøbe den rigtige vare til den rigtige pris (v21a).

10%

21%

39%

30%

1%

           
Det er vigtigt og relevant at lave grønne indkøb - vi skal være med til at gå foran. Også hvis det koster lidt ekstra (v21b).

38%

44%

13%

5%

           
Det er OK, at vi skal tage miljøhensyn ved indkøb. Men det må ikke tage for mange kræfter fra vores daglige opgaver (v21c).

37%

36%

19%

5%

3%

           

Note: N=146, Svar angivet i rækkeprocent.

Offentlige budgetter er stramme. Derfor er det overraskende, at over 80% er enige i, at det offentlige skal gå foran - også, hvis det koster lidt ekstra. Forklaringen kan være, at det er gratis at være enig i princippet; men det afspejler ikke nødvendigvis de vilkår indkøberne har i dagligdagen. Det er overraskende få - 5% - der er helt uenige i, at miljøbevidste indkøb er vigtige - også hvis det koster lidt ekstra. Den sidste holdning handler om prioriteringen af miljø i indkøbene - "det må ikke tage for mange kræfter fra vores daglige opgaver". Det er måske ikke så overraskende, at mere end 3 ud af 4 er helt eller delvist enige i påstanden.

CASA har med det mest positive udtryk (v21b) og det mest negative udtryk (v21a) dannet et kombineret udtryk for holdningen til miljøbevidste indkøb kaldet "holdning til miljøbevidste indkøb". De miljøindkøbspositive, er de indkøbere der var enige i, at det er vigtigt og relevant med grønne indkøb (v21b) og uenige i, at ikke er særlig relevant med grønne indkøb. De negativt indstillede har svaret lige omvendt og så er dem midt i, der har svaret "ved ikke" eller positivt på det ene og negativt på det andet spørgsmål.

CASA har undersøgt, hvem der har "holdning til miljøbevidste indkøb" blandt de miljøbevidste indkøbere.

Miljøbevidste indkøb og holdningen til miljøbevidste indkøb

   
Holdning til miljøbevidste indkøb
         
Miljøbevidste indkøbere

Positiv

Mellem

Negativ

I alt

           
Nej

40%

37%

23%

65

Ja

79%

20%

1%

81

           
Total Antal

61%

27%

11%

146

Note: Rækkeprocenter. Chi2 signifikant på 0.000

Der er - ikke overraskende - en kraftig, signifikant og positiv sammenhæng, der i øvrigt går igen, når "holdning til miljøbevidste indkøb" - sættes i forhold til, hvem der er omfattet af en miljøbevidst indkøbspolitik (v8).

Det interessante er den positive holdning hos 40% af dem, der ikke kan betegnes som miljøbevidste indkøbere - der altså prioriterer miljøhensyn lavt og/eller kun sjældent inddrager miljø ved indkøb. Det er ikke ualmindeligt, at der er forskel på holdning og handling, hvilket her observeres. Det kan have mange forklaringer, men trods alt det positive aspekt, at nye initiativer fra Miljøstyrelsen med stor sandsynlighed har en positiv modtagerkreds blandt hovedparten af de indkøbsansvarlige. Det er et potentiale, der bør udnyttes.

Kommentarer til Miljøstyrelsen om miljøbevidste indkøb

Til sidst i interviewet er alle indkøberne blevet spurgt, om de eventuelt havde en kommentar eller et forslag til Miljøstyrelsen om miljøbevidste indkøb. Samtlige kommentarer er opstillet på en liste i nedenstående tabel. Hovedindtrykket er, at mange kommenterer pris og miljø. Miljø er for dyrt. Holdningerne er ganske positive, og kun få er helt imod miljøbevidste indkøb. Der ønskes mere information og Indkøbs Service nævnes en del gange.

Til sidst vil jeg gerne høre, om du har en kommentar eller et forslag om grønne indkøb, som du gerne vil give videre til Miljøstyrelsen (v27)
 

"Det går lidt langsomt"

"Den grønne linie skal fortsættes og udvikles". "Bedre indkøb er vejen til bedre bortskaffelse og affaldssortering"

"Stat og kommune skal gå forrest mht. grønne indkøb"

"Gerne en mere struktureret information om miljøhensyn ved indkøb"

"Der mangler et kriterium for, hvornår indkøb er grønt eller ej." "Vi skal have udformet en grøn indkøbspolitik - alle på institutionerne skal være med i dette arbejde."

"Økonomien bremser en blomstrende interesse i fx madvarer"

"Som statsinstitution kan det være vanskeligt at få råd til at købe grønne produkter. Vi ville købe flere, hvis de kostede det samme som almindelige produkter"

"Savner at den overordnede ledelse afsætter ressourcer til at effektuere de grønne pålæg om indkøb og miljøhensyn". "Vi har ikke tid til at sætte os ind i materiale osv." - "Vi blive målt på bundlinie resultatet".

"Der skal en fælles indsats til"
"Virksomhederne skal også vurderes på fremstillingsprocessen"
"Arbejdsmiljø hører med - mht. virksomhedens grønne regnskaber"

"Danmark bør ikke bruge tid og ressourcer, når andre lande ikke gør det"

"Vores indkøb er jo så små, at det med det grønne ikke rigtig batter noget"

"Grønne indkøb skal være lette at anvende"

"Indkøbs Service sørger jo for det med miljøhensyn"

"Alle skal overbevises om "grøn adfærd" før det har en effekt"

"Information + mærkning af leverandørernes reklamer"

"Der skal være mere pres oppefra mht. at få skrevet en grøn indkøbspolitik"
"Offentlige institutioner bør være foregangsmænd i forbindelse med miljøbevidste indkøb"

"Vi må have forudsætninger for at lave grønne indkøb - kurser, økonomi". "Indkøbs Service må regulere så evt. alle produkter er miljøbevidste i indkøb"

"Positivt stemt for miljøbevidste indkøb men dog må dette ikke berøre produkternes kvalitet"

"Vi benytter at studere Indkøbs Services brochure vedr. grønne indkøb"

"Gerne mere samlet markedsføring af miljøvenlige produkter uanset leverandør"

"Godt med grønne indkøb, men en mere tydelig indikation om hvilke produkter der er grønne ønskes - eventuelt farvede prismærkater"

"Penge kan virke som en barriere for en offentlig institution og har derfor svært ved at opfylde mål om miljøhensyn ved indkøb"
"Kvalitet koster jo penge, og det er skattepenge"

"Myndighederne kan tvinge institutionerne til ufornuftige grønne indkøb ved manglende viden"

"Vi har ikke mulighed for at lave en grøn indkøbspolitik: Vi skal aftage egne producerede varer eller købe ind hos Indkøbs Service"

"Mere markedsføring af grønne produkter. Offentlige virksomheder bør gå forrest"

"Vil gerne kunne benytte internet til miljøoplysninger"

"Mere politisk konsekvens - krav fra miljølovgivning ville have en god effekt"

"God information om grønne indkøb hos Indkøbs Service"

"Godt med information og fokus på grønne indkøb"

"Kurserne om grønne indkøb er gode"

"Flere informationer vedr. afskaffelse mht. grønne indkøb"

"Nu må miljøhensynet jo ikke tage overhånd"

"Vi er mest miljøorienterede mht. køb af de almindelige ting; papir, kontorartikler etc."

"Det tager tid at være up to date med det med de grønne indkøb - andet er i dagligdagen mere vigtigt"

"Gerne mere synliggørelse af de grønne indkøb, tak"

"Toner til printere og kopimaskiner skal der større kontrol på"

"Manglende information. Prisen er afgørende"

"Kvalitet er vigtigt - kan det kombineres med det grønne, er det at foretrække"

"Producenterne forklarer ikke nok mht. miljøhensynet ved varer. Mangler grønne alternativer til andre varer"

"Vi gør for lidt ved det"

"Det bør videreudvikles i et samlet billede med pris-kvalitet-miljøhensyn"

"Som uddannelsessted bør vi fokusere meget på de grønne indkøb, og vi bør være i front"

"Sådan et lille sted som vores - vi gør som vi altid har gjort - det er ikke så vigtigt med miljøhensyn for vi er jo kun 12"

"Mange enkeltvirksomheder kan jo ikke gøre noget"

"Har ingen grøn indkøbspolitik, men indskrevet i ny indkøbspolitik"

"Uoverskueligt om der er taget miljøhensyn - det er godt med mærkning"

"Ville ønske sig internetinformation - eventuelt om kopimaskine priser og miljøhensyn plus problemliste - hvordan forholder man sig til dette"

"Svært at gennemskue og bruge tilstrækkeligt med kræfter på grønne indkøb pga. virksomhedens størrelse"

"Afventer overordnet plan vedr. grønne indkøb. De offentlige institutioner bør benytte penge og tid til at indarbejde en strategi omkring de grønne indkøb"

"Alle skal gøre disse indkøb for at det skal batte noget"

"Vi finder det en naturlig del af virksomhedens virke"

"Hele forarbejdningsfasen skal med. Vigtigt med tilgængelige informationer - ellers er det med miljøhensyn uigennemskueligt"

"Mere fokus på forbrugsstoffer, fremstillingsprocesser også af miljøvenlige produkter"

"Grønne indkøb er jo ofte ressourcekrævende og derfor ikke sundere for miljøet". "Der er nogle arbejdsmiljø problemer ved den grønne bølge"

"Grønne indkøb er stadig i opstartsfasen. Som privat person har arbejdspladsens miljøpolitik haft afsmittende effekt - mere miljøbevidst forståelse"

"Mere simpel information"

"Det med grønne indkøb er jo rimelig nyt"

"Specielt interesseret i varesubstitution"