[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Erstatningsmaterialer for amalgam til tandfyldninger

1. Indledning

Miljøstyrelsen har i længere tid haft ønske om at udfase brugen af kviksølv på grund af den belastning af miljøet dette grundstof udgør (Rasmussen, 1992; Hørsted-Bindslev et al., 1991; Rapport från Socialstyrelsens expertgrupp, 1994). Man har således registreret en forøgelse af indholdet af kviksølv i bl.a. det marine miljø med deraf følgende forøgelse af methylkviksølv i spisefisk.

Som en konsekvens heraf udstedte Miljø- og Energiministeriet den 9. juni 1994 bekendtgørelse nr. 520 om forbud mod salg af kviksølv og kviksølvholdige produkter. Dette forbud indebar at anvendelse af amalgam til tandfyldning ikke længere var tilladt efter 1.1. 1995. Dog omfattede bekendtgørelsen en tilladelse indtil 1.1 1999 for "tandfyldning af kindtænder, hvor der er slid på fyldningen, samt til retrograd fyldning (dog under forudsætning af at egnet alternativ er udviklet)".

Bekendtgørelsen er revideret i 1998. For tandlægeområdets vedkommende har Sundhedsstyrelsens opfattelse være afgørende for ændringer til bekendtgørelsen. I høringsskrivelsen til udkastet er således anført: "Ifølge Sundhedsstyrelsen foreligger der ikke på nuværende tidspunkt udviklet et tilfredsstillende alternativ til amalgam som fyldningsmateriale, og Sundhedsministeriet har på denne baggrund af sundhedsfaglige grunde modsat sig forbudet mod sølvamalgam i kindtandsfyldninger fra 1999".

I den reviderede bekendtgørelse af 1998 er anført at anvendelser af kviksølvholdige produkter og kviksølv indtil videre er tilladt til tandfyldninger af kindtænder, hvor der er slid på fyldningen. Til forskel fra den tidligere bekendtgørelse er der ikke længere tilladelse til anvendelse af amalgam til retrograd rodfyldning.

I det følgende beskrives amalgam og dets anvendelse til tandfyldning (afsnit 2), de på markedet eksisterende alternativer til amalgam og deres anvendelighed (afsnit 3), resultater fra projektet der har taget sigte på at udvikle plastmaterialer til brug for kindtandsfyldning (afsnit 4) samt resultater fra udvikling af et platmateriale til retrograd rodfyldning og de kliniske afprøvninger heraf (afsnit 5).



[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]