[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Den Grønne Fond. Årsberetning for 1997

Bevillinger til grønne guider 1997

Ordnet efter amt. Nærmere oplysninger om de enkelte projekter kan fås ved henvendelse til Det Grønne sekretariat, tlf. 32 66 01 00

Den Grønne Fond har i 1997 givet løntilskud til i alt 38 nye grønne guider - 36 projekter har fået et løntilskud på 615.000 kr. mens 2 har fået et løntilskud på 300.000 kr. da guiderne er kommunalt ansat. Disse 38 projekter er beskrevet nedenfor. Af de grønne guider fra 1996 har 4 projekter fået en ekstrabevillinger i 1997 - 2 har fået tilskud til PR og 2 både edb og PR. 28 af guiderne fra 1997 har fået et ekstra tilskud til edb og PR. Endvidere fik 13 af de grønne guider fra 1996 en bevilling på 800-1.200 kr. til at dække et konference gebyr.


Grøn guide på Bornholm
Bornholms Miljø- og Energikontor
J. nr. G 366-0169
Grøn guide Anders Poulsen, tlf. 56 94 10 44

Den grønne guides målgruppe er Bornholms 45.000 indbyggere. Guiden får base i det det nyoprettede miljø- og energikontor i Rønne og får kontorets energivejleder som sparringpartner. Guiden skal bl.a.:

  • støtte borgergrupper på miljøområdet samt give rådgivning/vejledning til enkeltpersoner
  • Koordinere kontakt mellem aftagere og avlere af økolo-giske varer
  • Supplere, formidle og støtte nuværende projekter og indsatser.



Grøn guide i Helsingør
Agenda-21-Forrummet i Helsingør.
J. nr. G: 366-0144
Grøn guide Carsten Birket Andersen, tlf. 49 21 06 99

Den grønne guide skal arbejde som borgernes Agenda 21 koordinator i Helsingør, men primært i bydelene Ålsgårde (5.500 indb.) og Helsingør centrum (3.000 indb.). I de to geografiske indsatsområder skal der sættes fokus på kredsløbs-tankegangen. Gennem konkrete projekter skabes en bevidstgørelse om miljøproblemerne og skabes erfaringer med at løse dem. Endvidere skal guiden koordinerende indsat mellem konkrete projekter samt på længere sigt startes en miljøbutik.
   Agenda-21-Forrummet i Helsingør, der står bag guiden, består p.t. af:, Naturcentret Nyruphus, Frilandskulturcentret Flynderupgård, , Helsingør Kommune (Agenda 21 medarbejder, politikkere, stadsgartneren), et bolig-selskab, VUC-Øst, arbejdsgruppe om økologiske haver, samt lokalafdelinger af Danmarks Naturfredningsforening, Natur og Ungdom, Dansk Cyklist Forbund, Friluftsrådet og flere private personer.


Grøn guide til Allerød Miljøbutik
5 Agenda 21 grupper
J. nr. G: 366-0157
Kontaktperson: Niels Erik von Freiesleben, tlf. 48 14 16 21

Den grønne guides målgruppe er Allerød Kommunes 21.000 indbyggere. Den grønne guide forventes 1/3-1/2 af arbejdstiden at være til rådighed for henvendelser i en planlagte miljøbutik. Her skal guiden orientere om Agenda 21 arbejdet i Allerød, give konkrete miljøoplysninger, vejlede om hvor ønsket viden findes, henvise til relevante instanser eller fremskaffe ny viden på miljøområdet til borgere, institutioner og evt. erhvervsliv. Endvidere skal guiden være katalysator for folks gode ideer. Det forventes at guiden kommer til at arbejde med følgende hovedtemaer: Boliger, trafikken, familier, institutioner og naturen.
   Bag projektet står de 5 Agenda 21-grupper "Bæredygtig kommuneplan", "Grønne Institutioner", "Trafikgruppen" " Boligworkshop" og "affald", der alle udspringer af den kommunale Agenda 21 proces, samt lokalafdelingerne af Danmarks Naturfredningsforening og Dansk Cyklistforbund.


Grøn guide i Farum
Det lokale Agenda 21 netværk
J. nr. G: 366-0167
Grøn guide Lisbeth Mathiesen, tlf. 42 95 01 73 lokal 252

Den grønne guides målgruppe er Farum Kommunes 18.000 indbyggere. Guiden skal: Koordinere de lokale Agenda 21-projekter. Være sekretær for det lokale Agenda 21-netværk. Fremme grøn livsstil i interesserede familier. Rådgive beboer- og ejerforeninger, der ønsker ændrede energi-, transport og affaldsmønstre. Fremme institutioners overgang til grønne indkøbsvaner. Naturgenopretning og naturpleje. Mindske brug af sprøjtegifte. Indgå i dialog med kommunen om udarbejdelse af grønne regnskaber og miljøhandlingsplaner. Informations- og undervisningsvirksomhed rettet mod enkeltpersoner og foreninger, der i deres virke har indflydelse på miljøet (f.eks. gårdmænd og pedeller).
   I det lokale Agenda 21 netværk, der står bag projektet, indgår: Miljøgruppen i Farum, Naturparkens Venner, Farumbo 1, Naturgruppen i Farum, Farum Boligselskab, samt lokalafdelingerne af Danmarks Naturfredningsforening og Dansk Cyklistforbund.


Grøn guide i Egebjerg Kommune
Initiativgruppen bag Grøn guide i Egebjerg
J. nr. G: 366-0140
Kontaktperson: Lars Radoor, tlf. 62 24 11 33

Den Grønne guides målgruppe er Egebjerg Kommunes ca. 9.000 indbyggere. Guidens idé og arbejdsprogram indeholder: Grøn nøgle. Opbakning af lokale grønne erhvervsinitiativer.Understøttelse/analyse af udviklingsmuligheder på kommunalt niveau potentiale). Inspirator/igangsætter i forhold til undervisningsområdet. Direkte rådgivning af den enkelte borger om miljørigtig levevis. Guiden vil få kontor på det lokale bibliotek.


Grøn guide i Kerteminde
7 lokale foreninger og institutioner
J. nr. G: 366-0141
Kontaktperson: Ib Solvang, tlf. 65 32 20 96/65 32 26 72

Den grønne guides hovedopgaver er: 1) Information og grøn rådgivning 2) Folkeoplysning og undervisningsforløb 3) Konkrete projekter i hele Kerteminde Kommune. De konkrete projekter ligger inde for områderne: trafik, haven - spildevand - turisme - naturforbedring, undervisningsforløb, strandrensning, miljøvenlige og økologiske indkøbsordninger, ressourcebegrænsninger, m.m.
   Bag projektet står Beboerrådet for Gedskov kollegiet, Danmarks Naturfredningsforenings lokalkomite, Den Danske Husflidshøjskole og Seminaret for Hverdagskunst, Naturens Børnehave, Skov- og Naturcentret og Torben Andersen (Formand for Teknisk udvalg i Kerteminde Kommune


Grøn guide i Fredericia
Fredericia Kommune
J. nr. G 366-0180
Kontaktperson: Bent Oxbøll, tlf. 79 21 26 45

Baggrunden for bevillingen er kommunens 2-årige projekt "Økologiske Fødevarer" og projektet "Cykel-Økonoma", som blev afsluttet den 31. december 1997. Formålet med projekt "Cykel-Økonoma" var at komme ud til den enkelte børneinstitution og give vejledning ved køkkenbordet om betydning af at bruge økologiske varer og få sammensat en ernæringsrigtig kost til de mindste børn på den mest miljøvenlige måde. Opgaven for den grønne guide vil være at få de næste "ringe i vandet" med, så orienteringen når ud til en bredere del af borgerne. Den grønne guides målgruppe bliver den enkelte borger i Fredericia - primært børnefamilier og unge samt dagplejemødre og institutioner. Guidens indsatsområderne er:

  • miljørådgivning ved køkkenbordet. Vejledning om kost herunder indkøb af økologiske varer, ernæring, frem-stiling, energi og affaldshåndtering,
  • etablere netværk af grønne familier,
  • kortlægge miljøvenlige indkøbsmuligheder,
  • etablere vidensbank for miljøspørgsmål på familieplan om kost, indkøb, affald, havebrug, m.v.,
  • koordinere viden og idéer om Grøn levevis til borgere, foreninger og institutioner.

Den grønne guide får base på Rådhuset i Miljøafdelingen.

Grøn guide til miljøarbejde i Odense og omegnens idrætsforeninger
Danmarks Idræts-Forbund, Fyns Amts miljø- og plan-udvalget og
18 medlemsorganisationer af DIF.
J. nr. G 366-0194
Kontaktperson: Arne Israelsen og Niels J. Langkilde, tlf. 66 17 13 19

Den grønne guides målgruppe er Danmarks Idræts-Forbunds medlemsorganisationers medlemmer i Odense og Omegn. Den grønne guide skal bl.a. arbejde med medlemmers, brugeres og de ansattes miljøholdninger og —adfærd gennem konkrete aktiviteter og miljøuddannelse.
   Styregruppen for den grønne guide består af 2 udpeget af Danmarks Idræts-Forbund, 1 udpeget af Danmarks Naturfredningsforening,1 udpeget af Friluftsrådet og 1 udpeget af Miljøbutikken Den Grønne Tråd i Odense.


Grøn guide til bæredygtigt håndværk, bygningsdrift og gør-det-selv-arbejde
Byøkologi i Odense
J. nr. G 366-0183
Kontaktperson: Morten Rettig, tlf. 66 14 87 35

Den grønne guides formål er at få minimeret den direkte miljøbelastning fra byggeri og bygningsdrift samt at skabe bedre rammer for et grønnere hverdagsliv og herigennem påvirke beboernes holdninger og adfærd med henblik på en minimering af den individuelle miljøbelastning. Dette vil guiden bl.a. gøre igennem:

  • Information og rådgivning
  • Efteruddannelse af ejendomsfunktionærer, håndvær-ker m.m.
  • Kampagner målrettet gør-det-selv-folket
  • Totalanalyse og certificering af beboelsesejendomme.
  • Idékataloger målrettet hhv. håndværker, ejendoms-funktionærer og gør-det-selv-folk og med et tematisk oversigt over materialer og teknikker/konstruktion opdelt efter bygningsdele.
  • Konferencer om miljørigtig projektering hhv. miljøstyret bygningsdrift.
  • Udstillinger, nyhedsbreve, temabreve, kurser, spørgetid i byggemarkeder.

Guidens målgruppe er de centrale aktører indenfor byggeri og bygningsdrift, d.v.s.: Håndværker, boligforeninger, andelsboliger, ejendomsselskaber og ejere af private udlejningsejendomme samt Gør-det-selv-folk og selvbyggere.

Grøn guide for Brøndby Strand
Boligselskabet Tranemosegård afd. T13
J. nr. G: 366-0122
Grøn guide Yvonne Nielsen, tlf. 43 54 24 04

Den grønne guides målgruppe er Brøndby Strands 8.000 beboere fordelt på 7 boligafdelinger. Guiden skal udvikle en lokal Agenda 21 plan, hvor beboerne, erhvervslivet og de lokale myndigheder arbejder sammen for en bæredygtig udvikling. Arbejdsprogrammet er dels vejledning og rådgivning af afdelingerne og beboere (f.eks. tilbyde et "øko-tjek" af lejlighederne med en snak om mulighederne for at integrere økologiske løsninger i hverdagslivet), dels en række fælles projekter - giftfri vask, pleje og vedligeholdelse, økologisk mad og cafeaktiviteter, opretttelse af økologiske nyttehaver, sortering af køkkenaffald, fælles komposteringsanlæg og havecenter, etablering af hønsegårde og kaninbure, "De grønne frontløbere", indsamling og bytning af brugt tøj, genanvendelse af byggeaffald, økologisk genbrugscentraler, nedsættelse af et miljøråd, opsamling af regnvand, grønne regnskaber og grøn kursusvirksomhed.


Grøn guide for de folkelige foreninger i Albertslund
Agenda Center Albertslund (ACA) og Albertslund Idræts-Samvirke
J. nr. G: 366-0125
Grøn guide Hellmuth Christian Stuven, tlf. 43 62 20 15

Guidens målgruppe er det folkelig foreningsliv i Albertslund. Af Albertslund ca. 29.000 indbyggere er 6-7.000 organiseret i sportsforeningerne. Der er ca. 200 foreninger i kommunen. Guiden skal med udgangspunkt i især idræts- og spejderorganisationerne gøre en indsats for at højne foreningsmedlemmernes miljøbevidsthed og adfærd. Det første år vil ca. 2/3 af guidens tid (og med en stigende andel de efterfølgende år) i forhold til de folkelige foreninger og 1/3 af tiden gå med Agenda Center Albertslund andre aktiviteter - dvs. lokal Agenda 21 arbejde, byøkologiske projekter og rådgivning i forhold til kommunens boligområder.
   Den grønne guide er ansat af Agenda Center Albertslund med en baggrundsgruppe bestående af Agenda Center Albertslund, Albertslund Idræts-Samvirke, Motionist-sammenslutningen, Boldklubben BS72, AIF, samt spejderne, Naturfredningsforeningen, Den Kulturøkologiske Højskole, Fritidsforvaltningen og Miljøforvaltningen.


Grøn guide i Gladsaxe.
Lokal Agenda 21 gruppen i Gladsaxe
J. nr. G 366-0190
Kontaktperson: Jørgen Mikkelsen, tlf. 45 76 02 44

Den overordnede opgave for den grøn guide bliver at stå i spidsen for den folkelige indsats i Agenda 21-processen i hele kommunen. Arbejdsområder er:

  • at opbygge fælles "grøn" lokalidentitet blandt borgerne på tværs af bydele, i boligområder og blandt organisa-tioner.
  • at sikre fælles aktiviteter for borgerne, f.eks. torvedage.
  • at være igangsætter for miljøaktiviteter, herunder kam-pagneleder indenfor områder: affald, kompostering, vand og energi.
  • at inddrage skoler, daginstitutioner, beboerorganisatio-
  • ner og idræts- og fritidsklubber i miljøaktiviteter.
  • at involvere den lokale detalilhandel i en aktiv indsats for mere bæredygtig udvikling.
  • at skabe et Agenda 21 demonstrationområde.

Guiden skal gøre dette igennem:

  • Boligområder. skabe synlige resultater såsom reduce-ret vand, el, og varmeforbrug, giftfri khåndtering af udearealerne, kildesortering, genbrugsordn nger, ect.
  • Skolerne. Omlægning af skollerne til grønne skoler.
  • Daginstitutioner. Omlægge forbruget af fødevarer til at bestå af flere økologiske produkter.
  • Detailhandel. Fremme økologiske og miljøvenlige pro-dukter og yde hjælp til begrænsning af ressource for-bruget.
  • Netværk blandt de der har tid. Indddrage folk der har tid i miljøsagen.

Lokal Agenda 21 gruppen i Gladsaxe består af: Danmarks Naturfredningsforenings lokalkomite i Gladsaxe, Dansk Cyklistforbunds lokalafdeling i Gladsaxe, Gladsaxe Miljøforening, Byøkologisk Center, Gladsaxe, Gladsaxe Kommune, Aktive Kvinder i Danmark (Husmoderforeningen) samt en række borgere.

Grøn guide, Lokal Agenda 21 koordinator for Christianshavn
Christianshavns Agenda 21-gruppe, Christianshavns Lokalråd og Christianshavns beboerhus
J. nr. G: 366-0132
Kontaktperson: Henning Risvig Henriksen, tlf. 31 57 88 18

Den Grønne guide målgruppe er Christianshavn i København - 8.400 beboere fordelt på 5.000 husstande.
   Guiden skal bl.a. arbejde med : lokal Agenda 21-handlingsplan, ressourcebesparelser i dagligdagen, fremme af grøn livsstil, bæredygtig byggeri, grønne regnskaber, grønne institutioner og trafikplanlægning. Som bagland for guiden blev der i efteråret 1997 etableret et grønt råd bestående af: Christianshavns Lokalråd, Christians beboerhus, den lokale skole og ungdomsklub, Christianhavns Bibliotek, Boligforeninger, Agenda 21-gruppen samt den lokale erhvervsforening.


Grøn guide til kvarterløft i København Nordvest
Foreningen Socialt Boligyggeri ,Kvartercenteret Nordvest og Danmarks Naturfredningsforening-lokalgruppe i København
J. nr. G: 366-0145
Grøn guide Susanne Ogstrup, tlf. 38 14 02 61

Den Grønne guides primære målgruppe er de 6.000 indbyggere i femkanten , ligger mellem Bispebjerg Kirkegård, Tomsgårdvej og Frederikssundsvej i København. Som sekundær målgruppe har guiden resten af Bispebjergs 31.000 indbyggere. Guiden skal tage afsæt i de aktiviteter, som udspringer af beboeres egne ideer, herunder: generel miljøgennemgang, grønne regnskaber, grønne institutioner, grønne ejendomme, grønne virksomheder , sundhed og miljø, grønne ejendomsfunktionærer, kemikaliefri beboerhaver og facadebeplantning, begrønning - lokal kompostering, miljøforbedring af veje og pladser, genbrugsbutik, udarbejdelse af byøkologisk atlas, grønne jobs samt grønne beskæftigelsesprojekter. Området er et kvarterløft-projekt. Guiden skal indgå kvarterløftsaktiviterne og får kontor på kvartercenteret.
   De direkte parter i projektet er Foreningen Socialt Boligbyggeri (FSB har 3.500 boliger i Nordvestkvarteret), Kvartercenteret Nordvest (et beboerstyret kvartercenter) og Danmarks Naturfredningsforening-lokalgruppe i København. Derudover er der etabelret enbaggrundsgruppe for guiden med repræsentanter for Miljøkontrollen i København, Københavns Belysningsvæsen, Københavns Vandforsynning og Parkafdeling samt Stadsingeniørens direktorat.


Grøn guide for Vesterbro i København
Vesterbros Byfornyelsescenter og LLO i Hovedstaden
J. nr. G: 366-0162
Kontaktperson: Mads Rue, tlf. 31 22 95 22

Den grønne guides målgruppe er Vesterbro i København med ca. 30.000 indbyggere. Guiden skal igangsætte en afklarings- og prioteringsproces bredt blandt beboere, virksomheder og institutioner på Vesterbro med henblik på at detaljere udviklingsmål og udforme og afprøve løsningsforslag på miljøområdet. Indsatstemaer skal defineres af beboere og virksomheder. Synliggørelse af eksisterende grønne initiativer prioriteres. I ansøgningen er der et idekatalog, hvorfra trafik, erhverv og beskæftigelse, byfornyelse, affald og naturforståelse er højt prioriteret. Konkrete ideer: Gadefestival og indragelse af indvandrere gennem venskabsbyprojekter. Bag guiden står en koordinationsgruppe bestående af: Vesterbro Lokalråd, Megarosen (Et lokal skolesamarbejdsorgan), Den Byøkologiske Forening VesterGror, Repræsentantskabet til Vesterbros Byfornyelse og Vesterbros Byfornyelsescenter.


Grøn guide på Islands Brygge
En række organisationer på Islands Brygge
J. nr. G: 366-0164 København Kommune
Grøn guide Rikke Fog-Møller, tlf. 32 96 97 28

Den grønne guides målgruppe er de 7.000 indbyggere på Islands Brygge i København.
Guiden får base i en informationsbutik, og arbejdsopgaverne er:

  • Byøkologi med ejer-, andels og beboerforeninger samt det største ejendomsselskab Norden som målgruppe
  • Miljøvenlig og økologisk husholdning i hjemmene
  • Miljøvenlig og økologisk drift af institutioner og forret-ninger
  • Rådgivning og formidling
  • Bygge videre på et Agenda 21 arbejde, initieret af FOGU (Grønne universiteter).

Bevillingsmodtagerne er: Islands Brygges Handelsstandsforeningen, Islands Brygges Lokalråd, Medborgerhuset Gimle, Lejerforeningen Islands Brygge, Bryggens Børne- og Ungdomscenter (BBU) og Islands Brygges Agenda-gruppe.

Grøn guide til Kvarterløft Holmbladsgadekvarteret
Kvarterløft projektets lokale styregruppe
J. nr. G 366-0181
Kontaktperson: Jørgen Sprogøe Petersen, tlf. 33 66 25 13

Holmbladsgade-kvarteret i København er blevet udnævnt til kvarterløftsprojekt af statens Byudvalg. Formålet med at tilknytte en grøn guide til Kvarterrløft-projektet er at:

  • give beboerne og andre aktive kræfter inspiration, rådgivning, uddannelse/opkvalificering inden for det miljømæssige/bæredygtige,
  • medvirke til igangsættelsen af grønne projekter,
  • sikre og insistere på den bæredygtige perseptiv i et projekt med en så bredspektret indsats,
  • holde kontakt med og formidle initiativer fra kommu-nens Agenda 21-udvalg.

Den grønne guide skal arbejde på to planer:

  • deltage i en trinvis udvikling af en overordnet kvarterløftplan
  • iværksætte en række mindre projekter og tilrettelægge særskilte kampagner for at præsentere bæredygtige muligheder ikke alene overfor de aktive beboere, men også overfor bredere grupper (eksempelvis en andelsforening eller almen boligforening, en børneinstitution, et gårdlaug m.v.). Disse projekter og kampagener skal hovedsaglig være inden for boligmiljø (ressourcebe-sparelse, genbrug og affaldssortering, kompostering, regnvandsudnyttelse og byfornyelsesforsøg med grøn beskæftigelse) og kvartermiljø (udvikle og beskytte kvarterets grønne områder samt fremme dannelsen af samlingspunkter udendørs som indendørs)

Kvarterløftsprojektets lokale styregruppe består af 2 repræsentanter fra Sundby Lokal råd, 4 repræsentanter for beboerområdet, 2 repræsentanter fra foreningslivet, 2 repræsentanter for erhvervslivet, Koefoeds Skole, 5 offentlige institutioner, 3 afdelinger af Københavns Kommune.

Kommunal grøn guide i kvarterløftsprojekt i Aalborg Øst
Aalborg Kommune
J. nr. G: 366-0123 Aalborg Kommune
Kontaktperson: Anne Juel Andersen, tlf. 99 31 31 31

Aalborg Øst er blevet udnævnt til kvarterløftsprojekt af statens Byudvalg. Guiden skal med udgangspunkt i kvarterløftsprojektet formidle og vejlede om miljøspørgsmål samt bygge bro mellem viden/information og praktisk virkelighed. Guiden skal bl.a. arbejde med grønt forbrug herunder spørgsmål om energiforbrug til forbrugsvarer og bolig, økologiske indhold i friarealer samt deltage i temauger i miljøspørgsmål i skolerne. Guidens målgruppe er almindelige beboere, skolebørn og foreningsmedlemmer i Aalborg Øst. Aalborg Øst har 15.000 beboere.


Grøn guide i Nibe kommune
Det Grønne Råd i Nibe kommune
J. nr. G: 366-0136 Nibe Kommune
Grøn guide Helle Lyngbak, tlf. 98 35 36 00

Den grønne guides målgruppe er Nibe kommunes 8.000 indbyggere. Guiden opererer med 3 hovedindsatsområder:
1) Institutioner og skolers og disses forældregrupper
2) Produktion og forbrug
3) Økologisk byggeri
Guidens sekundære indsatsområder er: miljøvenlig omlægning af kommunes grønne arealer, løbende debat og information til borgerne med støtte og inspiration til nedsættelse af arbejdsgrupper, forsøg med kildesortering af affald, grøn profil på Nibe Festival, campingpladsen og havnen , etablering af bademuligheder ved fjorden, Miljø- og naturorienteret efterskole, grøn transport for pendlere, udvikling af grønne jobs.


Grøn guide i Skørping Kommune
Himmerlands Energi- og Miljøkontor
J. nr. G: 366-0139
Grøn guide Toni Elisabeth Jensen, tlf. 98 39 29 88

Den grønne guides målgruppe er Skørping Kommunes 10.000 indbyggere. Guiden skal rådgive og vejlede, koordinere de eksisterende miljø initiativer, udvikle og forstærke eksisterende netværk, udstationeres regelmæssigt i KulturStationen og SundhedsCenteret for at få fat de mennesker der kommer her, Grøn Ferie i Himmerland, sørge for at der kommer flere varer på hylderne, pendlere, bæredygtige foreninger og institutioner, indkøbsforeninger og meget mere. I netværk bag den grønne guide indgår Skørping Kommune, Naturvejleder Søren Risborg, Skørping Turist- og Erhvervsråd, Skørping Kommunes Sundhedscenter, KulturStationen, Skørping Handelsstands- og Håndværkerforening, Rebild Selskabet, Grønne Familier i Østhimmerland , DGI (Nordøstjylland) og Danmarks Aktive Forbruger.


Grøn guide til Nørrejydsk Center for Håndværk- Arkitektur-, og Kulturmiljø
Håndværkerhuset i Aalborg og Raadvad, Nordisk Center til bevarelse af håndværk
J. nr. G: 366-0143
Kontaktperson: Jørgen Svendsen, tlf. 98 12 52 32

Den grønne guides målgruppe: Gør-det-selv-folket, håndværkere og arkitekter i Aalborg.
Guiden skal:

  • markere sig i offentligheden ved formidling, markedsføring og information om alle aspekter (herunder mil- jømæssige) af bygningsvedligeholdelse og -istands-sættelse.
  • vejlede gør-det-selv-folket om miljøvenlige materialer og metoder evt. gennem en butik
  • fremme lokale håndværkeres kendskab til miljøvenlige løsninger
  • sikre at byggemarkeder i området forhandler miljøven-lige alternativer
  • bistå med viden indsamling til en landsdækkende data-base
  • fungere som lokal formidlingsenhed i sanarbejde med Raadvad Centeret.


Grøn guide, Lokal Agenda 21 i Aalborg Kommune
Lindholm 21 - Center for Bæredygtig Udvikling og Foreningen
Aalborg Miljø- og Energikontor.
J. nr. G: 366-0159
Grøn guide Palle Bendsen, tlf. 98 16 30 66

Den Grønne guides målgruppe er indbyggerne i Aalborg Kommune, især i Nørresundby. Guiden skal med kontor hos Aalborg Miljø- og Energikontor koordinere lokal Agenda 21-aktiviteter. Guiden skal invitere, tilskynde og inspirere til Agenda 21- aktiviteter. Hovedindsatstemaer:

  • grønt forbrug for den enkelte (bl.a. boligløsninger) og for foreninger og organisationer (kontor, kantine),
  • byøkologi i tætbyen, i boligforeningsblokkene og i par-celhuskvartererne,
  • vand,
  • grønnere livsstil, kvalitet i varer og i liv,
  • demokrati og bæredygtig udvikling,
  • borgerdeltagelse i planlægningen,

I netværket bag den grønne guide indgår Friluftsrådet, Svenstrup Samråd, Ungdomsskolen, AOF-Aalborg, Aalborg Miljø- og Energikontor, Aalborg Kommune og Lindholm 21

Grøn guide i Billund
Uddannelsescenter Billund
J. nr. G: 366-0142 Billund Kommune
Kontaktperson: Arvid Stück, tlf. 75 50 06 00

Den grønne guides målgruppe er borgerne i Billund Kommune. Guidens fokusområder er miljøpåvirkninger i hverdagen f.eks. energiforbrug, vandforbrug og spildevandsudledning, affald og grønne indkøb. Uddannelsescenter Billund er i færd med at etablere et "miljøcenter" til servicering af områdets virksomheder med henblik på at uddanne merarbejderne på miljøområdet. Den grønne guide skal have sit udgangspunkt her og servicere de samme mennesker i deres fritid/ hjemmeliv. Uddannelsescenter Billund er en afdeling af AOF-Uddannelsescenter i Give. De har en interessebestyrelse, der består af repræsentanter for de to største fagforeninger i området (SID, KAD), Arbejdsformidlingskontoret, Billund Kommune, Erhvervschef samt repræsentanter for 3 af områdets største virksomheder: Lego, Modulex og Billund Lufthavn.


Grøn guide i Herning
Globorama
J. nr. G: 366-0127
Grøn guide Helle Andersen, tlf. 97 22 49 22

Den grønne guides målgruppe er lokalbefolkningen i Herning Kommune. Med base ved det kommende miljøvidens- og udstillingscenter Globorama, skal den grønne guide:

  • rådgive og vejlede borgere/forbrugere i forbindelse med spørgsmål vedr.: fødevarer, affald, boliger, materi-aler mv.
  • bistå grupper/enkeltpersoner ved igangsættelse af nye tiltag
  • fokusere på aktuelle miljøområder
    - år 1: Grønt indkøb - Grøn butik, herunder udvikling af et koncept for "Green City Butikken".
    - år 2: Daginstitutioner - Grøn børneavis
    - år 3: Boligen - Grøn finansiering

I netværket bag den grønne guide indgår Energicenter Vest, Green City Denmark, Herning Boligselskab, Formand for daginstitutionsledergruppen, Herning Cityforening, Grønne Familier, Herning, Kongres og Turistbureau, Herning Kommune, Uddannelsesrådet, BDO Scanrevision, Beboerrådgiveren i Gullestrup, Sinding-Ørre Borgerforening, Gjellerupskolen, Naturvejlederen samt lokalafdelinger af Danmarks Naturfredningsforeningen og Natur og Ungdom.

Grøn guide i Vestjyske landsbyer og landdistrikter
DGI Vestjylland, Skjern-Egvad Museum, Vestjyllands Energi-
og Miljøkontor og Midt West Husflidskreds
J. nr. G: 366-0160 Skern Kommune m.fl.
Kontaktperson: Lars Nærø, tlf. 97 85 32 00

Den grønne guides målgruppe er beboere i landsbyer (17.000 indbyggere) og landdistrikter (20.000 indbyggere) i kommunerne Egtved, Skjern, Ringkøbing, Holmsland, Videbæk og Ulfborg-Vemb. Altså ikke i første omgang de større byer i kommunerne. Den grønne guide skal med base i Bundsbæk Møllegård, der også huser Vestjyllands Energi- og Miljøkontor og en naturvejleder, rådgive og vejlede interesserede foreninger i landsbyerne og landdistrikterne for at påvirke foreningsmedlemmernes og dermed familiers, venners, naboers og kollegers adfærd i en mere bæredygtig retning. Den grønne guide skal prioritere folkeoplysning, information om energi- og ressourceforbrug, realisering af projekter, initiativer, som øger brugen af miljøvenlige produkter og service, rådgivning af erhverv om grønne initiativer m.m.


Grøn Guide i Brørup
Den selvejende institution Brørup Daghøjskole, Brørup Kommune
og Sydvestjysk Energi- og Miljøkontor.
J. nr. G 366-0186
Kontaktperson: Lars Lauritsen, tlf. 75 38 34 29

Den grønne guides målområde er Brørup Kommune. Guidens arbejdsopgaver er: forbrugerrådgivning, drift af miljøbutik - avisartikler, grønt forbrugerprogram i lokalradioen, fordrag, rundvisninger, workshops, indgå i projektsanmmenhæng, rådgive om brugen af kompostbeholdere, kilsortering og miljøfarlig affald, inddragelse af borgerne i Agenda 21, vand- og energibesparende foranstaltninger, grøn spildevandsrensning i det åbne land, oversigt over det lokale udbud af økologiske varer og andre leverandører af forbrugsgoder med mindst mulig miljøbelastning samt råd og vejledning over for lokale håndværkere med henblik på at fremme kendskabet til økologiske byggematerialer og genanvendelse.


Grøn forbrugerguide i Køge
Det Grønne Hus i Køge Kommune
J. nr. G: 366-0131Køge Kommune
Grøn guide Hanne Hilding, tlf. 56 63 88 01

Den grønne guides målgruppe er forbrugerne i Køge Kommune. Guidens arbejdsprogram indeholder en indsats på følgende felter: 1) Generel oplysning om grønnere forbrug og bæredygtig livsstil. 2) arbejde sammen med aktive borgere/forbrugere for et øget udbud af miljøvenlige varer m.m.3) rådgive "gør det selv" folket om grønne valg af byggevarer m.m. 4) Påvirke den lokale detailhandel til at øge udbuddet af økologiske/miljøvenlige produkter m.m. 5) lokal selvforsyning og grøn beskæftigelse. 6) en grøn uddannelsesprofil i Køge. 7) grøn indkøbspolitik 8) netværk for grønne forbrugere.
I netværket bag den grønne guide indgår 8 personer, der repræsentere: Det Grønne Hus, Køb grønne varer i Køge, Grønne Familier i Køge, detailhandel, grønne produkter i Køge, uddannelsesinstitutionerne, lokale medier, Køge Kommunes indkøbsgruppe, Køge Kommunes beskæftigelsessekretariat og Køge Kommunes Agenda 21 koordinator.


Grøn guide til Maribo
En række organisationer i Maribo.
J. nr. G 366-0187
Kontaktperson: Carsten Drejer, tlf. 53 88 24 72

Den grønne guides målgruppe Maribo kommunes 11.400 indbyggere. Guidens arbejdsopgaver er:
1) Agenda 21. Guiden skal være inspirator for Agenda 21-arbejdet i Matibo kommune - både i de enkelte kommunale forvaltninger og blandt de almindelige borgere. 2) Tage intiativ til et lokalt "Grønt Råd" 3) Giftfri pleje 4) Energibesparelser 5) Komposteringsanlæg 6) Øget genbrug 7) Grønne indkøbsordninger 8) Lokale miljørevisorer. Guiden skal være igangsætter vedr. en uddannelse af lokale miljørevisorer i foreninger, institutioner og kommunale forvaltninger 9) Miljøvenlig byudvikling 10) Grøn tankegang hos børn og unge 11) Offentige debatmøder 12) Grøn forbrugerinformation.
Bevillingsmodtagerne er: Danmarks Naturfredningsforenings lokalkomite for Maribo/Holeby kommuner, Boligforeningen Lolland, Maribo Almennyttige Boligselskab, ØKO-gruppen i Maribo, Dansk Handicap Forbund, Maribo afd., Børne- og Ungdomsorganisationernes Samråd i Maribo kommune, Maribo Handelsstandsforening samt Maribo Kommune.




Grøn guide for børn og unge i Markkvarteret i Næstved
Markrådet
J. nr. G: 366-0161
Grøn guide Bente Hessellund Andersen, tlf. 55 77 68 08

Organisation: Bevilingsmodtager
Den Grønne guides målgruppe er børn og unge i alderen 3-25 år i Markvarteret, Næstveds østlige bydel (9.000 indbyggere, hvoraf ca. 2.000 er 3-25 år). Guiden skal arbejde med børn og unge som forbrugere, i skole, fritid og bolig. Fokus rettes især mod forbruget på følgende områder: ressourcer (el, vand og varme), indkøb, transport, råvarer, affald og håndværk. Bevillingsmodtageren Markrådet, der været etableret siden 1992 omkring Kildemarkskolen, er en samarbejdsstruktur mellem offentlige ansatte, og en borgerforening af forældre og øvrige beboere i kvarteret samt forskellige bestyrelser og foreninger. Der dannes en styregruppe bestående af repræsentanter fra Markråd, Markgruppe (Institutionerne), Idrætsforeninger og kommune.


Grøn guide i Bjergsted Kommune
:Sammenslutningen af Beboerforeninger i Bjergsted Kommune
J. nr. G: 366-0163 Bjergsted Kommune
Grøn guide Dieter Steffen, tlf. 40 52 25 22

Den grønne guides målgruppe er primært Bjergsted Kommunes 8.000 indbyggere og sekundært borgere i Vestsjællands Amt. Guidens arbejdsprogram indeholder: 1) "Lokal grøn base" - rådgivning, udstillingsted og projektbase 2) Trafikprojekter - etablering af flere stier, fælleskørsel, nærarbejdspladser og trafiksanering 3) Grøn turisme 4) Intercity ressource konkurrence - konkurrence mellem de 6 lokalsamfund om, hvem der er bedst inden for miljøområdet 5) Projekt "Grønne skoler og institutioner i Bjergsted" 6) Projekter om processen fra "jord til bord". I netværket bag den grønne guide indgår repræsentanter for Eskebjerg og omegns beboerforening, LokalBrugsen i Eskebjerg, Føllenslev Borger- og Haandværkerforening, Kalundborgegnens Miljøklub, Bjergsted Beboerforening og Danmarks Naturfredningsforenings lokalkomite.


Grøn landsbyguide for Havredalområdet
Det Grønne Landsbyråd i Havredal området
J. nr. G: 366-0156 Karup Kommune
Grøn guide Pia Birgitte Jakobsen, tlf. 86 66 22 39

Den grønne guides målgruppe er 15.000 beboerne i Havredal, Frederiks, Karup, Skelhøje, Hald Ege og den sydlige del af Viborg Kommune. Guiden skal oprette en grøn butik/kontor med dertil hørende åben rådgivning og udstillinger. Endvidere skal guiden bl.a. arbejde med: grøn livsstilskampagne, byøkologisk projekter, trafiksanering, affald og alternativ energi.
Det Grønne Landsbyråd i Havredal området består af følgende personer/foreninger mv.: Danmarks Naturfredningsforening, Karup Kommunale Ungdomsskole, Hald Ege Efterskole, Den selvejende institution Hald Hovedgård, Frederiks Borgerforening, Frederiks Handelsstandsforening, Havredal Borgerforening, Havredal den praktiske Landbrugsskole, Grønne Familier, Viborgegnens Energi- og Miljøkontor, Unge Landsmænd, SKF/KFUM Miljø-Team, SKF/KFUM Idrætsforening, Naturskolen ved Hald Ege, Motorcykelklubben MC Falcon i Havredal, Ulvedal Dambrug, Årestrup Planteskole, SID Karup, SID Miljøkonsulent i Viborg Amt, Aktivisterne, Boligforeningen Karup, Karup Kommunes Agenda 21 repræsentant , Grønhøj Borgerforening , med flere.


Grøn guide til kvarterløft i Tøjhuskvarteret i Randers
Slotsengens Beboerforening
J. nr. G: 366-0120 Randers Kommune
Grøn guide Frants Thaning, tlf. 86 41 87 88

Tøjhuskvarteret i Randers er blevet udnævnt til kvarterløftsprojekt af statens Byudvalg. Guidens målgruppe er primært Tøjhuskvarterets 700 beboere og sekundært hele Randers. Guiden skal rådgive, vejlede og organisere beboere og erhvervsvirksomheder med henblik på:

  • socialt og økologisk bæredygtig by- og boligudvikling
  • udvikling og økologisk vurdering af traditionelt og nyt håndværk i forbindelse med byfornyelse
  • at inddrage alsidigt sammensatte grupperinger i et social og kulturelt kvarterløft.


Grøn guide for Vejlby-Risskov
Vejlby-Risskov Fællesråd
J. nr. G: 366-0126
Grøn guide Erik S. Rasmussen, tlf. 87 42 64 42.

Den grønne guides målgruppe er Vejlby-Risskov i Århus med ca. 23.300 indbyggere. Den grønne guide skal arbejde med: Grøn skole-projekter, mere miljørigtige trafikformer, lokale grønne produkter, grønne daginstitutioner, Vejlby-Risskov som giftfri område, bedre affaldshåntering, bæredygtig livsstil i familierne og Vejlby-Risskov-dag med grøn profil. Endvidere skal guiden vejlede af borgerene.


Grøn guide for Odder
Den Økologiske Have i Odder
J. nr. G: 366-0130
Grøn guide William (Bill) John McTigue, tlf. 86 54 54 00

Den grønne guides målgruppe er borgerne i Odder samt Århus Amts 230 institutioner. Guiden skal lokalt virke faglig bredt inden for alle Agenda 21 emner, såsom besparelse på energi og vand, økologiske fødevarer, genanvendelse, kompost, ulande, miljøvenlige varer i øvrigt, vedligeholdelse af grønne områder, økologisk havebrug m.v. Knytte de rette kontakter, hjælpe og støtte. Desuden skal en mindre del af tiden bruges på rådgivning omkring giftfri pleje af amtets institutionernes udendørsarealer, såsom grønne områder, terrassser, parker og lign.
   I netværket bag den grønne guide indgår: Danmarks Naturfredningsforenings lokalkomite, Kultursamvirket i Odder, Grøn guide i Hjortshøj, Den Økologiske Have, Odder Kommunes Driftcenter, Odder Vandværk, Erhvervskoordinatoren for Odder, Handelstandsforeningen Køb-Odder, Århus Amts agenda 21 gruppe, Århus amts Erhvervsafdeling og Grønne Familier.


Grøn guide i Boligområdet Gellerup, Brabrand
Kultur- og Foreningsfællesskabet i Brabrand
J. nr. G: 366-0149
Grøn guide Vagn Eriksen, tlf. 86 25 74 89

Den grønne guides målgruppe er Gellerup-planens 3 boligafdelingers 8.500 beboere fordelt på over 100 nationaliteter. Guiden skal skabe en byøkologisk udvikling i Gellerup. Guidens arbejdsopgaver er: 1) Rådgivning fra en butik, hvor de grønne græsrødder kan komme og være med samt lave deres projekter 2) En energiplan for el- og varmeforbrug med normtal for hver lejlighedstyper. Materialet benyttes i et pilotprojekt "Grønne lejligheder". 3) Fokus på skrald og genbrug 4) Nyttehaver 5) Livsstilskampagne 6) Etablering af en eller flere genbrugs- byttebutikker. Kultur- og Foreningsfællesskabet i Brabrand er en paraplyorganisation af organisationer - bl.a. en række indvandrerklubber samt Brabrand Boligforenings boligafdelinger Toveshøj, Gellerupparken og Skovgårdsparken.


Grøn guide i Århus C
Frit Oplysningsforbund
J. nr. G: 366-0158
Grøn guide Lea Grubbe, tlf. 86 12 60 00

Den grønne guides målgruppe er Århus Midtbys 33.000 husstande og brugere. Guidens skal arbejde med:

  • et grønt bymiljø at leve og færdes i. Guiden skal formidle et samarbejde mellem kommunen, beboerne og erhvervsliv om grøn midtby i henhold til byrådsbeslutning: gårdmiljøer, åens frilægning og store Torvs udsmykning.
  • Grønne aktiviteter blandt beboere og næringsdrivende:
    - energibesparelse
    - genbrug, affaldsminimering, og -sortering
    - økologiske varer - flere og markere brug af
    - ect.
  • Udbredelse af grønne holdninger og engagement
    - styrkelse af netværk i erhvervsliv, beboergrupper, for-eninger og institutioner indbyrdes og på tværs af disse grupper
    - Grøn folkeoplysning og formidling
  • Grøn konsulenttjeneste.

I netværket bag den grønne guide indgår: Århus Kommunes 1. Magistratafdeling, Guldsmedgadeforeningen (kvarterets erhvervsdrivende), Beboerforeningen i Sjællandsgadekvarteret, Vesterbros Beboerhus, NOAH, Aktivitets- og kulturcenter HUSET, Kulturgyngen, Daghøjskolen Kulturambulancen, Daghøjskolen GIMLE og Frit Oplysningsforbund.

Grøn Guide i Trige/Ølsted
Trige/Ølsted Fællesråd
J. nr. G 366-0188
Kontaktperson: Karen Ejlersen, tlf. 86 23 18 83

Den grønne guides målgruppe er Trige / Ølsteds ca. 3.000 indbyggere Den grønne guide skal etablere et grønt kontor i Trige. Herfra skal den grønne guide arbejde på to fronter:

  • Grøn dagligdag, der indeholder: 1) Lokal kompostering, skraldesorteringsordning, genbrugsstation og loppe marked 2) Økologisk marked 3) Økologiske institutioner 4) Studiekredse i samarbejde med Grønne familier 5) Projekter/temaugermed børnene i skole og institutioner 6) Miljøvenlige varer 7) Forbedring af de rekreative områder
  • Bæredygtighed i et større perspektiv, - lokalt, nationalt og globalt. Indeholder: 1) Opbygge videnscenter 2) Foredragsrække/ høringer med emner som: EUs miljøpolitik, kommunens planer for rent drikkevand, økologisk byggeri og bæredygtig handel 3) Studiekredse.

I fællesrådet indgår stort set alle lokale foreninger.

Grøn guide i Galten
Danmarks Naturfredningsforening i Galten, Galten Junior- og Ungdomsklub, Frit Oplysningsforbund Glaten og Omegn
samt Superbrugsen i Galten.
J. nr. G 366-0189
Kontaktperson: Kai Mosbæk Nielsen, tlf. 86 15 38 25

Den grønne guides målgruppe er borgere, familier, kommunale institutioner, foreninger samt private organisationer i Galten Kommune, der har ca. 10.000 indbyggere. Den grønne guide skal: 1) motivere og forøge forbrugernes mulighed for at købe grønne produkter lokalt 2) skabe grobund for nye initiativer til brug af naturen samt medvirke til at udvikle de menneskelige og økonomiske ressourcer, der er til rådighed i lokalområderne 3) medvirke aktivt i opstartsfasen af et bæredygtig Videns- og formidlingscenter 4) være sparringspartner og medvirke ved udvikling ved udvikling af nye former for kurser og uddannelsesvirksomhed, med grøn livstil og Agenda 21 som gennemgående temaer.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]