[Forside]

Miljøkontrollen i kommunerne i lyset af at staten overtager levnedsmiddelkontrollen


Indholdsfortegnelse

Sammenfatning

1 Indledning
1.1 Baggrund
1.2 Kommissorium
1.3 Sammensætning
1.4 Møder og arbejdsform

2 Det kommunale miljøkontrolarbejde
2.1 Kommunernes opgaver på miljøområdet
2.2 Udviklingen i den kommunale miljøkontrol
2.3 Miljø- og levnedsmiddelkontrollen
2.3.1 Lovgrundlaget
2.3.2 Opgaver, organisering, m.v.
2.3.3 Produktionsfaktorer
2.3.4 Organisation m.v.
2.3.5 Omsætning
2.3.6 Yderligere afgrænsning af miljøkontrolenhedernes opgaver

3 Miljøkontrol - på et fagligt højt niveau
3.1 Miljøtilsyn.
3.1.1 Krav til opgaveudførelse
3.1.2 Krav til faglig kompetence
3.2 Miljølaboratorier
3.2.1 Krav til opgaveudførelsen
3.2.2 Krav til faglig kompetence
3.3 Forudsætninger for miljøkontrolsamarbejdet efter udskillelsen af levnedsmiddelkontrollen

4 Organisatoriske overvejelser
4.1 Kommunernes Landsforenings oplæg
4.2 Udvalgets overvejelser

5 Konsekvenserne for tilrettelæggelsen af miljøkontrollen
5.1 Udvalgets forudsætninger
5.2 Udvalgets overvejelser

Bilag
1) Kommissorium af 15. september 1998
4) Illustrativ oversigt over kommunernes miljøopgaver
6) Notat om opgaver i den gode kommunale tilsynsforvaltning
7) Notat om kvalitetskrav til laboratorier
8) Overordnede principper og mulige modeller for en fremtidig struktur for miljøkontrollen, Kommunernes Landsforening, 2. oktober 1998
9) Kommunernes Landsforenings skrivelse af 11. december 1998 til Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.

Af tekniske årsager er følgende bilag ikke inkluderet:
2) Kommunernes Landsforenings skrivelse af 5. september 1998
3) Undersøgelse af miljø- og levnedsmiddelkontrolenhederne - Del I, Rapport (Mercuri Urval/Carl Bro, September 1998)
5) Uddrag af Undersøgelse ad miljø- og levnedsmiddelkontrolenhederne - Del II - Baggrundsmateriale (Bilag 5A-5E)


Sammenfatning

Baggrund og formål

Udvalget har med baggrund i vedtagelsen af den ny fødevarelov fra juni 1998 haft som hovedopgave

  • at redegøre for de krav, som er forudsætning for at miljøkontrollen vil kunne varetage sine opgaver på et faglig højt niveau,
  • på den baggrund og i lyset af overflytningen af levnedsmiddelopgaverne til staten at vurdere fremtidige modeller og konsekvenserne heraf for den kommunale miljøkontrol, og
  • inddrage det arbejde herom som er igangsat i regi af Kommunernes Landsforening.

En miljøkontrol på et fagligt højt niveau

Udvalget har for så vidt angår spørgsmålet om den kvalitetsmæssige udførelse af miljøtilsynet opstillet en række kriterier for, hvorledes kommunerne udfører et godt miljøtilsyn og hvilke krav, der skal gælde til laboratorievirksomheden:

  • Tilsynsarbejdet

Udviklingen i kommunernes miljøtilsyn har bevæget sig fra en tidligere rent kontrollerende funktion, der primært rettede sig mod håndhævelse af miljølovgivningen, hen imod også at omfatte en bredere og helhedsorienteret indsats, hvor miljøspørgsmålene betragtes i en større sammenhæng, og hvor forebyggelse og bæredygtighed indtager en stadig mere fremtrædende plads.

Udvalget har beskrevet kravene til "det gode miljøtilsyn" i forhold til opgaveudførelse og kompetence. Det vil sige et miljøkontrolarbejde på et højt fagligt niveau, baseret på en målsætning om på en overbevisende måde at leve op til de krav, der stilles i såvel miljølovgivningen som i de overordnede miljøpolitiske målsætninger, herunder anbefalinger fra Miljøstyrelsen og Kommunernes Landsforening.

Udvalget har i beskrivelsen af et miljøtilsyn på et højt fagligt niveau ikke taget stilling til, i hvilket omfang opgaverne løses henholdsvis af kommunens egen stab, miljøkontrolenheder, gennem kommunalt samarbejde eller af andre eksterne konsulenter.

Beskrivelsen skal opfattes som en vejledning til de kommuner, der ikke vil nøjes med at føre tilsyn på et minimumsniveau, men ønsker at prioritere miljøarbejdet højere. Der er ikke tale om nye krav til miljøtilsynet, men om en række anbefalinger, der sammen med Miljøstyrelsens råd kan give inspiration til en videreudvikling af den lokale miljøtilsynsindsats.

  • Laboratoriearbejdet

De miljøanalyser, der udføres som led i kommunernes miljøtilsyn, er hovedsagelig mikrobiologiske og kemiske undersøgelser af drikkevand, spildevand, badevand, recipienter, slam, kompost og sediment. Analyserne kan udføres af både offentlige og private laboratorier, der skal opfylde de samme krav.

Laboratorier, der udfører miljøanalyser, skal være akkrediteret og opfylde de kvalitetskrav, som er angivet af Miljø- og Energiministeriet. Laboratorierne skal desuden ved udførelsen af analysearbejdet sikre, at analysekvaliteten er i orden. Herudover skal laboratorierne varetage rådgivning vedrørende analysemetoder og parametervalg samt yde bistand ved vurdering af analyseresultaterne.

Arbejdet med miljøanalyserne skal udføres på et fagligt forsvarligt niveau, således at der ikke kan rejse tvivl om kvaliteten af arbejdet.

Analysearbejdet kræver derfor indsigt og kendskab til prøvetagning, udførelse af analyser, herunder valg af parametre samt kendskab til analysemetoder og vil derfor kræve såvel kemisk som mikrobiologisk viden/kompetance.

For at sikre det faglige niveau kræves efter udvalgets vurdering som minimum en erfaren AC-kemiker og en erfaren AC-mikrobiolog samt en ekstra AC-uddannet person, der kan bistå på det kemiske og mikrobiologiske område i tilfælde af ferie, sygdom, orlov mv.

Modeller og konsekvenser for tilrettelæggelsen af miljøkontrolarbejdet

Udvalget har ved vurderingen af konsekvenserne, der forbundet med en udskillelse af levnedsmiddelkontrollen fra miljø- og levnedsmiddelkontrolenhederne, drøftet om der kan opstilles nogle overordnede forudsætninger for miljøkontrolarbejdet og -samarbejdet.

Der er i den forbindelse blevet iværksat en analyse i regi af Kommunernes Landsforening med deltagelse af repræsentanter MLK-enhederne. Det har ikke været muligt at færdiggøre arbejde i landsforeningen inden for dette udvalgs tidsmæssige rammer.

Udvalget opstiller på den baggrund nogle overordnede forudsætninger for kommunernes opgaveløsning i forbindelse med miljøkontrolarbejdet.

Udvalget peger bl.a. på betydningen af, at der indenfor det pågældende område er et tilstrækkeligt antal tilsynsobjekter (virksomheder/landbrug), der sikrer opbygningen af den nødvendige faglige ekspertice.

Kommunerne må samtidig være indstillet på i højere grad end det er tilfælde, at delegere opgaver til miljøkontrolsamarbejdet med henblik på at sikre bæredygtige enheder. Det er således vigtigt, at den faglige kompetence teknisk/juridisk er tilstede i enhederne.

Der er flere forhold, der skal tages i betragtning ved indgåelse af kommunale miljøkontrolsamarbejder, bl.a. den erhvervsmæssige struktur og karakteren af de miljøproblemer som miljøkontrollen skal håndtere. Også de geografiske forhold og størrelsen af enhederne spiller en rolle navnlig i forhold til nærhedsprincippet.

Kommunernes Landsforening har som forudsat ved udvalgets påbegyndelse udarbejdet forslag til en overordnede struktur for den kommunale miljøkontrol. Forslaget, der peger på 6 organisationsmodeller, indeholder nogle overordnede principper for miljøkontrolarbejdets udførelse og redegør for konsekvenserne i form af fordele og ulemper ved den måde, hvorpå kommunerne kan organisere det fremtidige miljøkontrolsamarbejdet.

For så vidt angår de miljømæssige konsekvenser ligger det fast, at der ikke må ske forringelser af miljøkontrolarbejdet. Udvalget finder, at model b) med forslaget om, at der på landsbasis etableres 12-15 større fælleskommunale miljøcentre alt andet lige vil give kommunerne de bedste forudsætninger for at kunne varetage en miljøkontrol på et fagligt højt niveau. Udvalget skal samtidig pege på, at også model c), hvor en større kommune løser opgaver for flere mindre kommuner, vil kunne være anvendelig.

Med hensyn til konsekvenserne af overførelsen af levnedsmiddelkontrollen til staten vil en nærmere analyse af de økonomiske/administrative/personalemæssige og erhvervsmæssige konsekvenser kræve, dels at spørgsmålet om den fremtidige, konkrete organisering af den kommunale miljøkontrol, dels at bodelingen mellem Fødevareministeriet og kommunerne på levnedsmiddelområdet er afklaret. Det er endnu ikke sket. Udvalget anbefaler på den baggrund, at en nærmere analyse af konsekvenserne gennemføres med deltagelse af repræsentanterne for dette udvalg, når arbejdet med den kommunale struktur og bodelingsforhandlingerne er tilendebragt.
 

1 Indledning

1.1 Baggrund

Folketinget vedtog den 26. juni 1998 forslag til en ny fødevarelov. Loven indebærer, at den kommunale levnedsmiddelkontrol skal overflyttes fra kommunerne til staten. Denne kontrolfunktion varetages i dag af de i alt 32 kommunale miljø- og levnedsmiddelkontrolenheder.

Det fremgår af bemærkningerne til forslaget til fødevareloven, at der efter lovens vedtagelse skal nedsættes et udvalg om den fremtidige indretning af statens fødevarekontrol. Herudover skal der iværksættes et udvalgsarbejde, der skal belyse konsekvenserne for den kommunale miljøkontrol af en ændret kontrolstruktur på levnedsmiddelområdet.

Det blev i lovforslaget forudsat, at der som grundlag herfor iværksættes en kortlægning af miljø- og levnedsmiddelkontrolenhederne. Kortlægningen blev efter lovens vedtagelse iværksat som et fælles projekt mellem Miljø-styrelsen og Veterinær- og Fødevaredirektoratet. Resultatet af kortlægningen forelå i begyndelsen af september 1998.

I forbindelse med fødevareministerens og miljø- og energiministerens besvarelse af spørgsmål under behandlingen af lovforslaget fra Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg og Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri lagde ministrene stor vægt på, at den ændrede kontrolstruktur på fødevareområdet ikke må medføre en forringelse af det kommunale miljøtilsyn.

Det fremgår videre af ministrenes svar til Folketinget, at den nye kontrolstruktur på levnedsmiddelområdet først vil blive iværksat, når der er sket en afklaring af varetagelsen af opgaverne på miljøområdet, herunder i form af forslag til hvorledes opgaven fremover kan varetages.

Miljø- og energiministeren nedsatte i forlængelse heraf i september 1998 et udvalg under Miljøstyrelsen.

1.2 Kommissorium

Udvalget fik følgende opgaver, jf. kommissoriet (bilag 1).

"Udvalget skal redegøre for de krav til miljøkontrollen, som er en forudsætning for varetagelsen af en fremtidig miljøkontrol på et fagligt højt niveau.

Udvalget skal på den baggrund og i lyset af overflytningen af levnedsmiddelkontrollen til staten samt den gennemførte kortlægning m.v., vurdere fremtidige modeller og konsekvenserne heraf for miljøkontrollen. Udvalget skal i videst muligt omfang inddrage resultaterne af det udvalgsarbejde om den fremtidige organisering af miljøkontrollen, som er iværksat i regi af Kommunernes Landsforening i september 1998, og som forudsættes afsluttet i god tid inden årsskiftet 1998/1999, jf. landsforeningens skrivelse af 3. september 1998 til kommunerne."

Udvalget skal ifølge kommissoriet tilstræbe at afslutte arbejdet senest den 31. december 1998.

1.3 Sammensætning

Udvalget havde ved dets afslutning følgende sammensætning:
Erik Lindegaard (formand), Miljøstyrelsen
Vibeke Vinten, Kommunernes Landsforening
Anker Riis, Kommunernes Landsforening
Niels Remtoft, Kommunernes Landsforening
Rene Jensen, MLK-Sammenslutningen
C.E. Lund Petersen, MLK-Sammenslutningen
Peter Sloth, Københavns Kommune
Erik Kristjansson, Frederiksberg Kommune.

Sekretariat
Linda Bagge, Miljøstyrelsen
Torkil Groving, Miljøstyrelsen
Per Schou Christiansen, Miljøstyrelsen
Formandskab og sekretariatsfunktionen har været varetaget af Miljøstyrelsen.

1.4 Møder og arbejdsform

Udvalget har afholdt i alt 4 møder. Det afsluttende møde blev afholdt den 5. januar 1999.

Der har til brug for udvalgets drøftelser og nærværende rapport været udarbejdet skriftlige oplæg fra henholdsvis sekretariatet og Kommunernes Landsforening efter en nærmere aftalt arbejdsdeling.

Der har i forbindelse med udarbejdelsen af rapportens anbefalinger om miljøtilsynsforvaltningen (afsnit 3.1) og krav til miljølaboratorier (afsnit 3.2) været nedsat to arbejdsgrupper, hvor medlemmer fra udvalget har været repræsenteret. Udvalgets anbefalinger vedrørende de fremtidige krav til laboratorier har i udkast været i skriftligt høring hos DANAK, Miljøstyrelsens referencelaboratorier, EuroLab og en række mikrobiologer og kemikere ved de offentlige laboratorier. De modtagne høringssvar er indgået i udvalgets arbejde.

Kommunernes Landsforenings notat af 2. oktober 1998: Overordnede principper for mulige modeller for en fremtidig struktur for miljøkontrollen har ligget til grund for udvalgets organisatoriske overvejelser (afsnit 5). Notatet er optaget som bilag 8 til rapporten.
 

2 Det kommunale miljøkontrolarbejde

2.1 Kommunernes opgaver på miljøområdet

Udvalget har med baggrund i kommissoriet lagt til grund, at de opgaver kommunerne i dag løser med miljøkontrol, også fremover skal løses af kommunerne og at der således ikke sker kompetenceforskydninger på området. Det betyder også, at princippet om, at den godkendende myndighed også har tilsynet, fastholdes.

Udvalget har herefter drøftet hvilke opgaver der hører til miljøkontrollens område. Der er til brug herfor udarbejdet en illustrativ oversigt over kommunernes nuværende opgaver på miljøområdet (bilag 4).Oversigten viser at opgaverne er både mange og forskelligartede.

Opgaverne spænder således fra typiske myndighedsopgaver med tilsyn og håndhævelse over til kortlægning og planlægning til drifts- og administrationsopgaver.

Kommunernes miljøforvaltninger bruger årligt ca. 940 årsværk til administration af og tilsyn efter følgende love: miljøbeskyttelsesloven, lov om affaldsdepoter, vandforsyningsloven, vandløbsloven og lov om kemiske stoffer og produkter.

Overordnet falder miljøkontrolopgaverne, ifølge kommunernes tilsynsindberetninger for 1996, indenfor følgende hovedområder og med den angivne gennemsnitlige ressourceanvendelse, :

  • tilsyn med virksomheder og landbrug (44%)
  • planlægning og kortlægning bl.a. affald, spildevand og vandforsyning (30 %)
  • godkendelser af virksomheder (8%)
  • andet (18%)

2.2 Udviklingen i den kommunale miljøkontrol

Udviklingen i den kommunale opgaveløsning har været, at kravene til kommunernes tilsyn og håndhævelse med miljølovgivningen gennem de seneste 10-15 år er blevet skærpet.

Et udvalg under Miljøstyrelsen afgav således i 1985 en betænkning (Betænkning nr. 1/85 om miljøtilsyn) med forslag til tilrettelæggelse og effektivisering af kommunernes tilsyn. Udvalget pegede bl.a. på behovet for et aktivt miljøtilsyn og på, at virksomhedernes medspil i tilsynsarbejdet skulle styrkes i form af en bedre egenkontrol.

Betænkningen, der i 1987 blev udmøntet i en ændring til miljøbeskyttelsesloven, indebar krav om et væsentligt forbedret, opsøgende kommunalt tilsyn. Desuden indførtes princippet om, at den godkendende myndighed, kommunen eller amtet, også har tilsynet med den godkendte virksomhed.

Som led i forberedelsen af loven blev der mellem miljøministeren og Kommunernes Landsforening indgået aftale om anvendelse af minimum ét årsværk på miljøtilsynet pr. 10.000 indbyggere. Endvidere indførtes pligt for amterne og kommunerne til årligt at udarbejde beretning om miljøtilsynet. De skærpede krav til kommunernes tilsyn faldt iøvrigt sammen med kampagnen i 1987 om stop for ulovlige udledninger og vandmiljøhandlingsplanen (I).

De skærpede krav til kommunernes miljøtilsyn navnlig fra midten af 1980'erne medførte en væsentlig ressourcemæssig forøgelse af det kommunale tilsynsapparat.

Domstolspraksis viser, at der ved den strafferetlige bedømmelse stilles relativt strenge krav til godkendelsesmyndigheders præcision og til bevisførelse, hvilket bl.a. betyder, at vilkårene for virksomhedernes aktiviteter må være klart formulerede. Håndhævelsen må være konsekvent, hvis lovovertrædelser skal føre til domfældelse. Miljøstyrelsen udsendte i 1992 som led i en styrkelse af kommunernes håndhævelse af miljølovgivningen Vejledning, nr. 12, 1992 om Håndhævelse af Miljøbeskyttelsesloven.

Siden 1986 har kommunerne årligt udarbejdet tilsynsberetninger, som Miljøstyrelsen har sammenfattet til årlige tilsynsrapporter. Det har gennem årene vist sig at næsten alle kommuner varetager tilsynsopgaven i forhold til virksomheder og landbrug på en god og forsvarlig måde. Tre gange - sidst i 1995 - har gennemgangen af tilsynsberetningerne imidlertid givet Miljøstyrelsen anledning til over for en mindre gruppe af kommuner at stille spørgs-målstegn ved, om tilsynet nu også udførtes godt nok i de pågældende kommuner.

Dette har ført til, at der i 1996 igen er indgået aftale mellem Kommunernes Landsforening og Miljø- og Energiministeriet om en styrkelse af kommunernes tilsynsindsats. Aftalen var led i en handlingsplan for en bedre håndhævelse af miljøbeskyttelseslovgivningen, der blev fremlagt af miljø- og energiministeren samme år. Et af formålene med denne aftale var at sikre, at det kvalitative aspekt i højere grad bliver inddraget i vurderingen af den enkelte kommunes miljøindsats.

I aftalen arbejdes med følgende minimumsfrekvenser for tilsyn til brug ved vurdering af tilsynsberetningerne:

  • at over 50 % af listevirksomhederne er blevet tilset i løbet af det pågældende år, og
  • at over 50 % at virksomheder omfattet af anmelde eller branchebekendtgørelser er blevet tilset i løbet af det pågældende og foregående år, og
  • at over 50% af landbrug med erhvervsmæssigt dyrehold er blevet tilset i løbet af de sidste 3 år regnet fra det pågældende år (og at alle svinebrug med en opbevaringskapacitet svarende til fra 6-9 måneders gødningsproduktion er blevet tilset indenfor en samme periode).

Der blev ikke iøvrigt fastsat nogen faglig norm for udførelsen af miljøtilsynet, men det blev dog tilkendegivet, at den ønskede faglige norm fremgår af Miljøstyrelsens vejledninger, og at disse normer sammen med minimums-frekvenserne vil ligge til grund for, hvad der betragtes som et tilstrækkeligt (minimums-) miljøtilsyn.

2.3 Miljø- og levnedsmiddelkontrollen

De eksisterende kommunale 32 MLK-enheder løser alle kommunernes hidtidige opgaver på levendsmiddelområdet.

På miljøområdet løser MLK-enhederne opgaver, der spænder fra rene analysefunktioner til tilsyn og sagsbehandling samt rådgivning. Der er en betydelig samdrift mellem levnedsmiddel- og miljøområdet, som der er nærmere redegjort for i Mercuri Urval's og Carl Bro A/S'; Undersøgelse af Miljø- og Levnedsmiddelkontrolenhederne, Del I, jf. bilag 3. Enhederne er således med hensyn til bygninger, bemanding, laboratorieudstyr og omsætning overvejende dimensioneret efter, at de har opgaver indenfor såvel levnedsmiddel som miljø.

I forbindelse med overflytningen af de kommunale opgaver på levnedsmiddelområdet fra de eksisterende 32 kommunale miljø- og levnedsmidelkontrolenheder til staten vil grundlaget for det kommunale miljøkontrolsamarbejde under den nuværende struktur være væsentlig ændret. Den ændrede opgavefordeling på levnedsmiddelområdet aktualiserer spørgsmålet, om de kommunale miljøopgaver fortsat skal løses i de nuværende enkelt-/fælleskommunale miljøkontrolenheder, herunder om grundlaget for en evt. videreførelse af de kommunale laboratorier.

Løsningen af de miljøopgaver, som i dag varetages af MLK-enhederne sker på følgende basis:

2.3.1 Lovgrundlaget

Det retlige grundlag for MLK-enhedernes udførelse af opgaver for kommunerne indenfor miljøbeskyttelse følger af miljøbeskyttelseslovens § 86 , jf. lovbekendtgørelse nr. 698 af 22. september 1998. Bestemmelsen har følgende ordlyd:

"§ 86. Kommunalbestyrelsen kan bemyndige en miljø- og levnedsmiddelkontrolenhed til at udøve de beføjelser, som er tillagt kommunalbestyrelsen."

Delegation af kommunalbestyrelsens kompetence efter § 86 kræver ikke tilsynsmyndighedernes godkendelse. Kommunalbestyrelsen kan således til enhver tid tilbagekalde kompetencen. Bestemmelsen åbner dermed mulighed for en relativ fleksibel opgavetilrettelæggelse.

Miljøbeskyttelseslovens § 86 viderefører retstilstanden fra før 1. januar 1992, hvor den gældende miljøbeskyttelseslov trådte i kraft. Frem til lovrevisionen indeholdt miljøbeskyttelsesloven fra 1973 et kapitel om laboratorier, i hvilket landets dækning af laboratorieenheder til løsning af opgaver vedrørende miljøspørgsmål forudsattes planlagt i sammenhæng med laboratorieenhedernes opgaver på levnedsmiddelområdet.

I forbindelse med miljøbeskyttelsesloven af 1991 udgik bestemmelserne om laboratorierne. Det fremgik af forarbejderne til loven, at det væsentlige var, om laboratorierne levede op til de fastsatte analysekvalitetskrav - ikke om laboratorieopgaverne blev løst i kommunalt eller privat regi.

Kommunerne kan efter reglerne i den kommunale styrelseslovs § 60 etablere kommunale fællesskaber, der indebærer, at kommunerne overdrager kompetence til fællesskabet til løsningen af bestemte miljøkontrolopgaver. Grænserne for hvilke typer af opgaver, der kan overføres til fællesskabet og spørgsmålet om en eventuel ophævelse af fællesskabet, bestemmes i de konkrete tilfælde af tilsynsmyndighederne. Afgørende er dog, at der ikke i den lovgivning, der fastlægger de kommunale opgaver som ønskes overdraget, er noget til hinder for at overdragelsen til et kommunalt fællesskab finder sted.

Der er ikke i miljøbeskyttelsesloven eller forarbejderne til loven som udgangspunkt fastsat nogen begrænsninger med hensyn til hvilke typer af opgaver kommunalbestyrelsen kan overdrages et kommunalt fællesskab, der løser opgaver med miljøkontrol. Dette hænger som nævnt sammen med, at loven generelt åbner mulighed for kommunalbestyrelsen kan delegere sine beføjelser til en kontrolenhed.

Loven indeholder imidlertid ikke nogen præcis definition af, hvad der forstås ved en miljøkontrolopgave. Det må bero på en konkret vurdering i hver enkelt sag om en given opgave, der ønskes overført til fællesskabet, er led i kommunens miljøkontrol. Tilsynsmyndigheden vil eventuelt kunne indhente en udtalelse herom fra Miljø- og Energiministeriet (Miljøstyrelsen).

2.3.2 Opgaver, organisering, m.v.

Det fremgår af Undersøgelse af Miljø- og Levnedsmiddelkontrolenhederne fra september 1998, at en betydelig del af kommunernes opgaver på miljøområdet i et varierende omfang varetages af de i alt 32 miljø- og levnedsmiddelkontrolenheder.

De fleste MLK-enheder udfører typisk, men i forskelligt omfang, opgaver for kommunerne indenfor miljøbeskyttelse og vandforsyning. Opgaverne består dels i udførelse af laboratorieopgaver, dels i varetagelsen af en række funktioner inden for tilsyn, sagsbehandling og prøvetagning.

Når der bortses fra enkelte, navnlig de noget større enheder, ligger miljøkontrollernes hovedaktivitet i praksis på laboratorieopgaverne, jf. bilag 5 A, der angiver driftsudgifterne og bilag 5 B hvoraf lønudgifter fremgår. Inden for miljøanalyser ligger hovedvægten på de kemiske analyser, og disse udføres hos langt den overvejende del af MLK-enhederne, jf. bilag 5 C.

Der er en betydelig samdrift mellem miljø- og levnedsmiddelområdet indenfor ledelse og administration samt en række øvrige fælles funktioner.

MLK-enhederne varetager betydelige opgaver i forhold til eksterne kunder, jf. bilag 5 D. Der er stor variation i fordelingen af disse opgaver, jf. bilag 5 E, og indenfor kemiske analyser viser undersøgelsen, at amterne er blandt de største eksterne kunder.

Der er med hensyn til opgaveudførelsen oftest tale om samarbejdsaftaler mellem MLK-enhederne og de enkelte kommuner.

2.3.3 Produktionsfaktorer

Der er en betydelig samdrift mellem miljø- og levnedsmiddelkontrollen med hensyn til udnyttelsen af bygningsmassen. Bygninger mv. er kun i relativt få tilfælde ejet af MLK-enheden, der er typisk tale om lejemål, i en del tilfælde hos en kommune, der indgår i det kommunale samarbejde.

2.3.4 Organisation m.v.

Hovedparten af miljø- og levnedsmiddelkontrolenhederne (29) er organiseret i fælleskommunale samarbejder, ca. halvdelen heraf som interessentskaber (15). Nogle få enheder (3) er ejet af enkeltkommuner. Enhederne får typisk udført en del af fællesfunktionerne eksternt, fx bogføring og lønadministration.

2.3.5 Omsætning

Omsætningen hos MLK-enhederne fordeler sig nogenlunde ligeligt mellem miljøområdet og levnedsmiddelområdet. Med hensyn til fordelingen af årsværk var der i 1997 skønsmæssigt 562 årsværk på miljøområdet og 538 årsværk på levnedsmiddelområdet. Løn og personaleudgifter på miljøområdet relaterer sig overvejende til laboratorieområdet.

Hvis man omregner kommunernes betaling for arbejde i MLK-enhederne og fremmede tjenesteydelser til årsværk udgør de miljøopgaver, der udføres af MLK-enhederne skønsmæssigt i størrelsesordenen 16-17 % af kommunernes samlede årsværksforbrug til miljøtilsyn, mens fremmede tjenesteydelser i øvrigt udgør ca. 10 %.

MLK-enhederne anvender ifølge denne omregning ca. 155 årsværk til at løse miljøopgaver for kommunerne. Af disse årsværk går hovedparten til miljøtilsyn og sagsbehandling. Der er dog samtidig nogle årsværk, som går til prøvetagning, analyser og laboratoriearbejde for kommunerne. Når MLK-enhedernes samlede årsværksforbrug på miljøområdet imidlertid er væsentlig større end de 155 årsværk, skyldes det, at enhederne udfører en række andre forskelligartede opgaver på forretningsmæssig basis, dels i form af driftskontroller af kommunale anlæg, og dels i form af opgaver for eksterne rekvirenter, herunder såvel amtskommuner som private virksomheder.

2.3.6 Yderligere afgrænsning af miljøkontrolenhedernes opgaver

Udvalget har med udgangspunkt i Mercuri Urval og Carl Bro A/S' undersøgelse fra september 1998 drøftet, om det er muligt at indkredse en kerne af tilsyns - og kontrolopgaver, som de fælleskommunale miljøkontrolenhederne fremover må forventes at have særlige forudsætninger for at kunne løse. Undersøgelsen giver dog ikke noget præcist indtryk af, at kontrolenhederne i dag kun løser nogle bestemte kontrolopgaver. Tværtimod spænder opgaverne fra alene at vedrøre analyser på laboratorier til fuldt tilsyn og sagsbehandling på hele miljøområdet.

Udvalget har på den baggrund heller ikke fundet, at der er grundlag for at forsøge at udelukke bestemte tilsyns- og kontrolopgaver i forhold til et fælles kommunalt miljøkontrolsamarbejde.

Spørgsmålet om miljøkontrollen kun bør løse nogle få eller eventuelt mange forskellige kommunale miljøtilsynsopgaver, herunder om de kommunale miljøkontrolenheder selv skal løse laboratorieopgaver, vil bero på mange faktorer bl.a. de lokale forhold. Omfanget af opgaver der delegeres til og opbygges i miljøkontrolenhederne er i sagens natur en kommunal afgørelse. Der henvises til afsnit 3.3 om forudsætninger for miljøkontrolsamarbejdet og afsnit 4 om udvalgets organisatoriske overvejelser
 

3 Miljøkontrol - på et fagligt højt niveau

Udvalget er blevet bedt om at redegøre for de krav til miljøkontrollen som er en forudsætning for varetagelsen af en miljøkontrol på et fagligt højt niveau.

På den baggrund redegøres der i dette afsnit primært for

  1. de kvalitative krav til opgaveudførelsen, som rækker ud over de mere kvantitativt fastsatte minimumsfrekvenser for inspektion og håndhæ- velse, samt
     
  2. den faglige kompetence, som er nødvendig for at den administrative enhed kan varetage miljøkontrolopgaver på et fagligt højt niveau.

Der er ved beskrivelsen foretaget en opdeling mellem på den ene side det kommunale tilsynsarbejde (afsnit 3.1) og på den anden side laboratorievirksomheden (afsnit 3.2).

Med hensyn til tilsynet fremlægger udvalget en række anbefalinger til kommuner, som ønsker at gå videre end minimumsniveauet. Anbefalingerne baserer sig på Miljøstyrelsens vejledninger og erfaringer med det kommunale tilsynsarbejde. For så vidt angår kravene til laboratorierne er udvalgets forslag baseret på en gennemgang af de gældende krav til laboratorier.

Herudover angives en række yderligere forudsætninger - de ydre rammer, bl.a. opgavemæssige og økonomiske - som almindeligvis må forudsættes at være til stede, jf. afsnit 3.3.

Udvalget skal understrege, at beskrivelsen af miljøtilsyn på et fagligt højt niveau alene indeholder råd og vejledning, og at anbefalingerne derfor ikke medfører økonomiske mellemværender mellem staten og kommunerne.

3.1 Miljøtilsyn.

3.1.1 Krav til opgaveudførelse

Begrebet "miljøtilsyn" omfatter ikke blot tilsynsopgaver i snæver forstand (inspektion og håndhævelse). I den praktiske virkelighed er dette arbejde tæt knyttet sammen med f.eks. meddelelse af miljøgodkendelser, samt vurdering og anvendelse af analyseresultater, jf. ovenfor. Også udarbejdelsen og opdateringen af de nødvendige forskrifter og regulativer er så tæt forbundet med dette arbejde, at det medregnes i miljøtilsynsforvaltningens aktiviteter.

Kommunernes driftsopgaver vedr. forsyningsvirksomhed - særligt på affalds-, spildevands- og drikkevandsområdet medtages almindeligvis ikke under begrebet miljøtilsyn og omtales derfor ikke videre i det følgende. Dog vil de tilsynsopgaver, der er knyttet til driftsopgaverne, f. eks. tilsyn med drikkevand, spildevandsrensning og affaldshåndtering blive medregnet til miljøtilsynsopgaverne.

Miljølovgivningen indeholder ikke nærmere anvisninger omkring tilsynsmyndighedernes tilrettelæggelse af tilsynsarbejdet. Den enkelte kommunalbestyrelse vurderer og fastlægger således selv kvalitetsniveauet af sit tilsynsarbejde.

I takt med kommunernes praktiske udmøntning af miljølovens krav om forebyggelse og bæredygtighed har udviklingen bevæget sig fra den tidligere rent kontrollerende funktion, hvor regulering af og kontrol med enkelt-emissioner udgjorde hovedfunktionen, hen imod også at omfatte en bredere og helhedsorienteret indsats, hvor miljøspørgsmålene - og dermed kommunernes tilgang til opgaverne - betragtes i en større sammenhæng.

Som konsekvens heraf tilrettelægger kommunerne i stadigt større omfang tilsynet med inddragelse af en række vidt forskellige virkemidler - ofte beskrevet i den enkelte kommunes miljøhandlingsplan. Mange tiltag rækker videre end blot til fastlæggelse og håndhævelse af krav i forbindelse med potentielt forurenende aktiviteter.

Da fastlæggelsen af såvel det kvantitative som det kvalitative niveau for miljøtilsyn i vidt omfang er en kommunalpolitisk beslutning, er der naturligt nok stor variation i tilsynsindsatsen fra kommune til kommune.

Ved miljøkontrolarbejde på et højt fagligt niveau forstås et miljøtilsyn, der baseres på en målsætning om, at kommunen på overbevisende måde vil leve op til de krav, der stilles såvel i miljølovgivningen som i de overordnede miljøpolitiske målsætninger, der er udmeldt af Miljøstyrelsen og Kommunernes Landsforening, herunder aftaler indgået mellem disse.

I denne sammenhæng lægges det til grund, at kommunen allerede har opfyldt alle nødvendige og lovpåkrævede lokale reguleringer (regulativer mv.) og planer. Miljøtilsynet bygger således bl. a. på opdaterede vandløbsregulativer, vandforsyningsplaner, spildevandsplaner, affaldsregulativer, forskrifter om f.eks. værtshusstøj osv.

Udvalgets anbefalinger fremgår af bilag 6.

I bilaget beskrives i hovedtræk omfanget og kvaliteten af arbejdet i en god og velfungerende tilsynsforvaltning. Der tages udgangspunkt i såvel de mere traditionelle godkendende og kontrollerende funktioner som den bredspektrede og fremadrettede indsats i overensstemmelse med miljølovens intentioner om administration med vægt på forebyggende indsats, ressourcebesparelse og genanvendelse.

Beskrivelsen er foretaget ud fra Miljøstyrelsens generelle erfaringer med miljøtilsynet i kommunerne. Den bygger på styrelsens vurderinger af kommunernes miljøtilsynsindsats på baggrund af de indsamlede oplysninger i forbindelse med de årlige indberetninger, samt på den løbende dialog og samarbejdet omkring vejledningsprojekter m.v.

Beskrivelsen tilsigter ikke at være normskabende for den enkelte kommunes miljøtilsynsindsats. Denne må til enhver tid tilrettelægges ud fra de lokale forhold, dvs. ud fra en vægtning af hvad der er de største miljøproblemer, prioriteringen af indsatsen over for disse og en vurdering af hvordan forvaltningens ressourcer anvendes med det størst mulige udbytte.

Tilsvarende er der ikke taget stilling til, i hvilket omfang opgaverne bør løses af henholdsvis kommunens egen stab, miljøkontrolenheder, gennem kommunalt samarbejde eller af andre eksterne konsulenter, herunder ved brug af faglige og juridiske rådgivere. Tilsvarende er det heller ikke angivet hvilket samspil der er med andre tilsynsmyndigheder, f.eks. amtskommuner, arbejdstilsyn, embedslæge etc.

Generelt må beskrivelsen opfattes som en vejledning til de kommuner, der ikke vil nøjes med at føre tilsyn på et minimumsniveau, men ønsker at prioritere miljøarbejdet højere. Der er tale om et bidrag, der sammen med Miljøstyrelsens vejledninger kan give inspiration til en videreudvikling af den lokale miljøtilsynsindsats.

3.1.2 Krav til faglig kompetence

En forvaltning, der ønsker at basere sit arbejde på "det gode tilsyn", må være i besiddelse af de nødvendige faglige kvalifikationer. Disse kan sammenfattes som følger:

Miljøfaglig/teknisk kompetence

Indenfor en række af opgaverne med tilsyn kræves en solid miljøfaglig baggrund og virksomhedskendskab. Det gælder bl.a. i forbindelse med formulering af vilkår for virksomhederne. En række tilsynsfunktioner kræver desuden specialviden og -udstyr samt kendskab til tolkning af måleresultater, eksempelvis når det gælder støj og lugtmålinger. Der trækkes i denne forbindelse ofte på eksterne leverandører. Tilsynsmyndigheden skal imidlertid have den faglige indsigt til at rekvirere den fornødne ekspertbistand. Hertil kommer, at hvis virksomhederne skal kunne drage fordel af en øget dialog, må forvaltningen være i stand til at kunne formidle metodeviden, for eksempel omkring miljørevision, renere teknologi, affaldsminimering etc.

I forbindelse med sager om jordforurening kræves viden om forureningskomponenter, hydrogeologiske forhold og erfaring i gennemførelse af undersøgelser og afværgeforanstaltninger. Undersøgelser og afværgeforanstaltninger løses dog i praksis typisk af private firmaer der er specialiserede indenfor området.

Kemisk/mikrobiologisk kompetence

I det omfang kommunerne vælger selv at løse opgaver med laboratorieanalyser forudsættes tilstedeværelse af et fagligt miljø med uddannet personale indenfor dette område, jf. nærmere afsnit 3.2

Men selv hvor analyseopgaven lægges ud til eksterne leverandører, kræves der indsigt i prøvetagning/analyser f.eks i forbindelse med stikprøver og virksomhedernes egenkontrol i forbindelse med tilsyns- og godkendelsessager, samt i forbindelse med sager om tilslutning til offentlige spildevandsanlæg.

Juridisk kompetence

Specielt i relation til sager med tilsyn og håndhævelse opstår der ofte spørgsmål af juridisk karakter. Det vil bl.a. kunne være tilfældet i forbindelse med virksomheders manglede overholdelse af lovgivningen, hvor en konsekvent og korrekt håndhævelse fra kommunal side ofte vil være afgørende for en senere domfældelse af lovovertræderen. Herudover er en række sagstyper ofte af juridisk kompleks karakter, for eksempel sager indenfor jordforurening og udarbejdelse af konstitutive påbud til virksomheder, hvorved miljøkravene til virksomhederne skærpes. Også udarbejdelse af kommunale regulativer rejser spørgsmål af juridisk karakter. Det vil som oftest være en forudsætning for sikringen af det "gode tilsyn", at forvaltningen eller miljøkontrolenheden bistås af en person med juridisk baggrund.

Omfanget af medarbejderressourcer med de nævnte relevante kvalifikationer vil modsvare omfanget af de opgaver forvaltningen skal løse (antal tilsynsobjekter osv). Dette er naturligvis afhængigt af den/de pågældende kommuners størrelse, virksomhedsstruktur, naturforhold mv. Forvaltningen må også afsætte de nødvendige ressourcer til løbende kompetenceudvikling for medarbejderne, herunder deltagelse i kurser, faglige netværk mv.

3.2 Miljølaboratorier

3.2.1 Krav til opgaveudførelsen

De miljøanalyser, der udføres som led i kommunernes miljøtilsyn omfatter hovedsagelig kemiske og mikrobiologiske undersøgelser af spildevand, drikkevand, badevand, recipientvand, slam, jord og sediment. Analyserne laves såvel på offentlige som private laboratorier. En del MLK-enheder og private laboratorier udfører støjmålinger, mens luftmålinger kun udføres i et begrænset omfang.

Laboratorier, der udfører miljøanalyser eller ønsker at udføre miljøanalyser, skal være akkrediteret hertil, jf. bekendtgørelse nr. 637 af 30. juni 1997. Endvidere skal laboratorier opfylde de kvalitetskrav, som Miljøstyrelsen stiller (kvalitetsbekendtgørelsen eller vejledninger mv.).

Laboratorier skal ved udførelse af analyser sikre analysekvaliteten ved en intern kvalitetskontrol. Herudover skal laboratorierne varetage/forestå rådgivning vedrørende analysemetoder og parametervalg samt yde bistand vedrørende fortolkning af analyseresultater. Endvidere skal laboratorierne kunne afgive analysesvar inden for en rimelig tid og vurdere, hvornår der foreligger en akut situation, der kræver hurtig reaktion.

Det fordres, at laboratorierne er bekendt med de gældende regler inden for miljøområdet, der vedrører prøvetagning, analyse af miljøprøver med hensyn til metoder og parametre samt de gældende kvalitetskrav til analyserne.

Arbejdet med miljøanalyserne skal udføres på et fagligt forsvarligt niveau, således at kvaliteten af de udførte miljøanalyser altid er i orden, og at der ikke kan rejses tvivl om kvaliteten og/eller prøvens værdi. Dette kræver en god indsigt og kendskab til kemi henholdsvis mikrobiologi.

Vedrørende mikrobiologiske analyser skal det særligt nævnes, at disse af hensyn til analysernes validitet oftest skal påbegyndes samme dag, som prøven er udtaget. Dette stiller krav til bemandingen.

3.2.2 Krav til faglig kompetence

I følge akkrediteringsreglerne stilles der krav om, at akkrediterede laboratorier deltager i de præstationsprøvninger, som er påkrævet i henhold til deres akkreditering. Herudover stilles der bl.a. krav om, at laboratoriet har en vis størrelse og kapacitet for at kunne udføre miljøanalyser, at laboratoriet har et udstyr, der kan sikre opfyldelse af de kvalitetskrav, der stilles til miljø-

analyser samt at omfanget af analysegrundlaget og hermed antallet af teknisk personale er stort nok til at opretholde prøvningsrutine på alle analyser, som er krævet for akkrediterede laboratorier.

I Miljø- og Energiministeriets bekendtgørelse nr. 637 af 30 juni 1997 om kvalitetskrav til miljømålinger, udført af akkrediterede laboratorier, certificerede personer mv. er det angivet, at målinger og prøvetagning inden for områderne drikkevand, grundvand (boringskontrol), badevand, svømmebassinvand, spildevand, slam samt kompost skal udføres som akkrediteret teknisk prøvning af et akkrediteret laboratorium. Endvidere stilles krav til kvaliteten af de analyser, der udføres inden for de ovenfor nævnte områder samt generel kvalitetssikring, hvilket kræver kemisk/mikrobiologisk viden og indsigt.

For at sikre det faglige niveau kræves som minimum en erfaren AC-kemiker og en erfaren AC-mikrobiolog samt en ekstra AC-uddannet person, der kan bistå på det kemiske og mikrobiologiske område i tilfælde af ferie, sygdom, orlov mv.

Der er intet til hinder for, at AC-bemandingen på laboratorier (kemi hhv. mikrobiologi) samtidig kan varetage opgaver vedrørende tilsyn og sagsbehandling inden for miljøkontrollen.

Udvalget har drøftet kravene til miljølaboratorierne såvel private som kommunale. Disse er gennemgået i bilag 7 og udtrykker efter udvalget opfattelse god laboratoriepraksis efter de retningslinier, som følger af de gældende regler inden for miljøområdet og akkrediteringsområdet.

3.3 Forudsætninger for miljøkontrolsamarbejdet efter udskillelsen af levnedsmiddelkontrollen

Udvalget har i lyset af anbefalingerne vedrørende tilsyn og laboratoriefunktioner overvejet hvilke yderligere forudsætninger der må være til stede for at miljøkontrollen kan løse sine opgaver på et fagligt højt niveau.

Udvalget er opmærksom på, at der ved tilrettelæggelsen af konkrete miljøkontrolopgaver indgår forskellige hensyn, eksempelvis til nærhed. Kommunernes Landsforening har bl.a. på den baggrund iværksat en analyse af de enkelte typer af miljøkontrolopgaver. Arbejdet, hvor der deltager repræsentanter for kommunerne og MLK-enhederne er ikke afsluttet med udgangen af 1998.

I det lys har udvalget ikke angivet præcist hvilke yderligere forudsætninger, der for de enkelte opgavetyper, skal være opfyldt for at de kan løses på et fagligt højt niveau.

Udvalget skal i stedet pege på, at mængden af opgaver og det økonomiske grundlag selvsagt vil være væsentlige parametre ikke mindst i den nuværende situation, hvor miljøkontrollen efter overflytning af levnedsmiddelopgaverne til staten, fremover skal "stå alene". Disse parametre vil afhænge flere forhold:

Befolkningstallet har i en årrække i praksis være tillagt betydning for de ressourcer kommunerne har skullet afsætte til tilsynet, idet man har haft en tommelfingerregel om et årsværk pr. 10.000 indbyggere. Denne regel er med udgangen af 1996 erstattet af aftalen mellem Kommunernes Landsforening og Miljøstyrelsen om minimumsfrekvenser for miljøtilsyn, der samtidig inddrager kvalitative aspekter i forbindelse med selve tilsynet. Befolkningsunderlaget normerer heller ikke umiddelbart mængden og typen af opgaver.

Tilsynsobjekterne derimod, forstået som antallet af liste-, anmelde- og branchevirksomheder samt landbrug i det pågældende område er i højere grad relevant.

Antallet af tilsynsobjekter må selvsagt være af en vis størrelse for at opretholde en faglig styrke og professionalisme i opgavevaretagelsen uden at denne bliver meget omkostningskrævende. Hertil kommer, at der er en betydelig forskel i de faglige krav til miljøkontrollen indenfor de forskellige brancher (f.eks. metal-, levnedsmiddel- og kemikalievirksomheder). Det betyder, at man må se på antallet af tilsynsobjekter ikke bare samlet, men også branche for branche.

Tilsynsobjekterne varierer betydeligt fra kommune til kommune afhængig af områdets erhvervsstruktur. Hvor tilsynet i de større bykommuner overvejende vedrører virksomheder er dette ikke tilfælde for en række kommuner, hvor landbrug er mere udbredt.

De forskellige typer af virksomheder giver forskellige afledte miljøproblemer, som der må tages højde for ved tilrettelæggelsen af tilsynet og forureningsforebyggelse.

Også den geografiske udstrækning spiller en vis rolle. Navnlig i forbindelse med større fælleskommunale samarbejder med et stort opland vil der kunne opstå vanskeligheder med at tilgodese hensynet til nærhed. Nærhedskriteriet har betydning for de typer af opgaver, der typisk forudsætter lokalkendskab, og det har betydning i relation til transportudgifter.

Kommunernes geografiske forhold vil i visse tilfælde også kunne være normerende for de opgaver der skal løses, og som er egnet til at blive løst i fællesskab. Eksempelvis er behovet for badevandsanalyser i sagens natur udtalt hos kommuner med beliggenhed ud til havet ligesom "sommerhus- og ø-kommuner" kan have særlige udfordringer.
 

4 Organisatoriske overvejelser

Udvalget har drøftet de organisatoriske aspekter af de beskrevne krav til en miljøkontrol der baserer sig på et fagligt højt niveau.

Den ændrede kompetencefordeling mellem kommunerne og staten på levnedsmiddelområdet medfører ingen ændringer i kommunernes opgaver og beføjelser på miljøområdet.

Men hvis kommunerne som målsætning vil tilstræbe et højt fagligt niveau for miljøkontrollen indenfor de givne rammer, vil det efter udvalgets opfattelse forudsætte, at kommunerne indgår i et samarbejde.

Et sådant samarbejde eksisterer allerede i dag, men bortfaldet af levneds-

middelopgaverne, og med disse en væsentlig del af MLK-enhedernes aktiviteter, vil væsentligt ændre grundlaget for enhederne og løsning af de miljøopgaver, som enhederne varetager for mange af kommunerne. For at undgå, at delingen af miljø- og levnedsmiddelkontrollen medfører en forringelse af miljøkontrollen, vil det være nødvendigt, at miljøkontrolenheden reorganiseres i lyset af de nye vilkår.

Det vil, som det er tilfældet i dag, være kommunerne, der afgør hvorledes miljøkontrolopgaverne fremover skal organiseres. Udvalget har i den forbindelse ikke overvejet muligheder og konsekvenser af, at kommunerne indenfor lovgivningens rammer, udliciterer mindre eller større dele af deres miljøkontrolarbejde.

4.1 Kommunernes Landsforenings oplæg

Kommunernes Landsforening har, som forudsat i kommissoriet, til brug for udvalgets drøftelser udarbejdet et forslag til nogle overordnede principper og mulige modeller for en fremtidig organisering for miljøkontrollen indenfor Kommunernes Landsforenings område, jf. bilag 8.

Forslaget bygger på følgende principper:

  • Kvaliteten i miljøkontrollens opgaveløsning skal sikres.
  • Nærhedsprincippet gælder, men nuanceres afhængig af opgavernes karakter.
  • Den fremtidige organisation skal være bæredygtig i henseende til økonomi, mængden af opgaver og ekspertice.
  • Hensynet til lokale løsninger af konkrete typer af miljøopgaver må indgå i overvejelserne om en ny kommunal kontrolstruktur.
  • Der skal tages højde for personalemæssige overvejelser.

Kommunernes Landsforening har skitseret 6 mulige modeller for en fremtidig miljøkontrol og herunder angivet fordele og ulemper ved disse.

De 3 af forslagene, med de af landsforeningen angivne fordele og ulemper, skal her fremhæves:

a. Fælleskommunalt miljøcenter

Modellen indebærer, at de eksisterende miljøkontrolenheder - uden levnedsmiddelopgaver - videreføres i eksisterende bygninger og personale med de nuværende opgaver indenfor tilsyn, sagsbehandling, rådgivning og analyser. Denne struktur vil kun kræve få ændringer.

En væsentlig ulempe ved modellen er, at centrene kan blive for små, og at det kan være svært indenfor rimelige økonomiske rammer at fastholde et tilstrækkeligt fagligt miljø på alle de nuværende kompetenceområder.

b. Færre større fælleskommunale miljøcentre

Her forudsættes en sammenlægning af enheder i større fælleskommunale centre med laboratoriefunktioner. Modellen indebærer etablering af 12-15 større kommunale miljøcentre på landsplan.

Der er flere fordele ved denne model. Blandt andet åbner den mulighed for at opbygge et miljø med en høj faglig ekspertise og tværfaglighed. Endvidere vil det være muligt for kommunerne at bevare visse af de kommunale laboratorier, hvorved konkurrencen på marked for miljøanalyser fastholdes.

En udfordring er, at det kan være svært at opfylde nærhedskriteriet og dermed sikre sammenhængen til andre kommunale indsatsområder (fysisk planlægning, byggesagsbehandling m.v.), idet et større center skal dække et geografisk stort område.

c. "Den store kommune"

Modellen indebærer, at mindre kommuner køber miljøopgaver hos en større kommune. Der vil, de steder det ikke allerede måtte være sket, kunne etableres en miljøkontrolenhed på et fagligt højt niveau.

En ulempe er at nærhedskriteriet kan være svært at opfylde.

4.2 Udvalgets overvejelser

Det er udvalgets opfattelse, at det ikke økonomisk eller fagligt vil være realistisk at videreføre de nuværende kontrolenheder, når levnedsmiddelopgaverne er blevet udskilt, med henblik på alene at løse miljøkontrolopgaver. Udvalget finder på den baggrund ikke model a) anvendelig.

Udvalget har fundet, at model b) og model c) er anvendelige i forbindelse med overvejelserne om den fremtidige organisering af miljøkontrolarbejdet, idet model b) umiddelbart påkalder sig størst interesse.

Større miljøcentre giver alt andet lige de bedste muligheder for fremover at udvikle og fastholde en miljøkontrol på et fagligt højt niveau. Forudsætningerne for et bæredygtigt samarbejde, når det gælder antallet af tilsynsobjekter, erhvervsstruktur mv., vil være til stede. Modellen muliggør, at væsentlige dele af de kommunale laboratorier kan fastholdes.

Modellens bæredygtighed vil dog i praksis afhænge af flere forhold.

Det er en væsentlig forudsætning for opbygningen af 12-15 nye enheder med miljøkontrol på at fagligt højt niveau, som også er økonomisk bæredygtigt, at de deltagende kommuner er indstillet på at tilføre miljøcentrene tilstrækkeligt mange og kvalificerende miljøopgaver.

Det vil endvidere have afgørende betydning, at også flere af de store kommuner i Kommunernes Landsforening deltager i de kommunale samarbejder med henblik på at sikre det faglige og økonomiske grundlag for enhederne.

For de større enheder vil det være afgørende, at de sikrer et tæt samspil med deltagerkommunernes opgaver på f.eks. byggesags- og planområderne, både fagligt og med hensyn til prioritering af sagerne.
 

5 Konsekvenserne for tilrettelæggelsen af miljøkontrollen

5.1 Udvalgets forudsætninger

I forbindelse med udarbejdelsen og folketingsbehandlingen af forslaget til fødevarelov blev der ikke gennemført en nærmere analyse af lovforslagets konsekvenser for andre administrationsområder, herunder miljøkontrolområdet.

I undersøgelsen af miljø- og levnedsmiddelkontrolenhederne fra september 1998 (se bilag 3) er der foretaget en kortlægning af MLK-enhedernes opgaver og ressourcer. Der er i videst muligt omfang foretaget en opdeling på funktioner, medarbejdere, laboratoriefaciliteter m.v. og tilknytningen til henholdsvis miljø- og levnedsmiddelområdet. Udvalget har lagt denne undersøgelse til grund i forbindelse med drøftelserne af konsekvenserne af en ændret struktur.

En konsekvensvurdering vil dog for det første forudsætte en afklaring (bodeling) af det økonomiske mellemværende mellem kommunerne og staten (Fødevareministeriet). Kommunernes Landsforening har i brev af 11. december 1998 taget kontakt til Fødevareministeriet herom (bilag 9).

En konsekvensvurdering forudsætter, at der er truffet beslutning om, hvorledes udnyttelse af bygninger og inventar samt fordeling af medarbejdere skal ske. Ved afslutningen af udvalgets arbejde forelå der dog endnu ikke noget oplæg til forhandlingerne om opgørelsen af dette mellemværende, og bortset fra de vilkår for bodelingen der måtte følge af Det Udvidede Totalbalanceprincip (DUT), er rammerne for bodelingen således endnu ikke fastlagt.

Endelig vil det være væsentligt for vurderingen af konsekvenserne af en udskillelse af levnedsmiddelopgaverne, indenfor hvilke organisatoriske rammer kommunerne måtte ønske enten at videreføre, udbygge eller eventuelt indskrænke de kommunale samarbejder på miljøkontrolområdet. Også tidspunktet for gennemførelsen af den ændrede struktur må tages i betragtning.

For så vidt angår den fremtidige kommunale struktur er udvalget af Kommunerens Landsforening blevet orienteret om, at der landet over i varierende grad og under noget forskellige organisatoriske rammer foretages sonderinger mellem kommunerne om fremtidige samarbejdsmuligheder. På baggrund af de informationer, som er tilgået Kommunernes Landsforening, er der ikke ifølge landsforeningen på tidspunktet for udvalgets afslutning truffet endelig beslutning om nye fælleskommunale samarbejder om den fremtidige miljøkontrol og tidspunktet for gennemførelsen heraf.

Udvalget er desuden bekendt med, at det under Fødevareministeriet nedsatte udvalg om Veterinær- og Fødevaredirektoratets fremtidige regionale kontrolstruktur i december 1998 har afgivet rapport, og deri anbefalet, at den ændrede kontrolstruktur på levnedsmiddelområde træder i kraft den 1. januar år 2000. Anbefalingen bygger bl.a. på en forudsætning om, at der inden dette tidspunkt er sket en budget- og regnskabsmæssig adskillelse mellem miljø- og levnedsmiddelområdet, ligesom aftaler om alle elementer i bodelingen er indgået.

5.2 Udvalgets overvejelser

Udvalget har på denne baggrund koncentreret sine overvejelser om konsekvenserne for den kommunale miljøkontrolstruktur af en overflytningen af levnedsmiddelopgaverne til staten på et mere overordnet plan.

For så vidt angår de miljømæssige konsekvenser af den ændrede struktur på fødevareområdet er det forudsat, at overflytningen af levnedsmiddelkontrollen til staten ikke må betyde en forringelse af den kommunale miljøkontrol. Det er imidlertid udvalgets opfattelse, at en videreførelse af samarbejderne under de nuværende organisatoriske rammer efter overflytning af levnedsmiddelopgaverne til staten, ikke vil være optimal.

Hvis en forringelse skal undgås er en reorganisering nødvendig. Udvalget har ikke kunnet vurdere konsekvenserne heraf, men efter Kommunernes Landsforenings vurdering vil der i reorganiseringsperioden være betydelige negative konsekvenser for miljøkontrollen.

Udvalget har derfor peget på nogle overordnede modeller og de forudsætninger, hvorunder det skulle være muligt at fastholde og - for de kommuner der ønsker at gå videre - forbedre kvaliteten i miljøkontrolarbejdet. Konsekvenserne ved disse modeller kan på det foreliggende grundlag angives ved fordele og ulemper ved de forskellige modeller.

For så vidt angår de økonomiske/ administrative, personalemæssige og erhvervsmæssige konsekvenser har udvalget ikke haft mulighed for at vurdere disse spørgsmål. Dette skyldes først og fremmest, at den fremtidige struktur for den kommunale miljøkontrol og grundlaget herfor, bl.a. spørgsmålet om bodeling, endnu er uafklaret.

I overvejelserne herom indgår også spørgsmålet hvilke opgaver, der forudsættes løst eller med fordel vil kunne løses i fælleskommunalt regi. En nærmere analyse heraf er som nævnt igangsat i regi af Kommunernes Landsforening, men arbejdet er endnu ikke afsluttet ved færdiggørelsen af dette udvalgs rapport.

Udvalget skal på den baggrund anbefale, at der efter afklaringen af disse forhold foretages en nærmere vurdering af de økonomiske, administrative, personalemæssige og erhvervsmæssige konsekvenser for miljøkontrollen. Udvalget finder det naturligt, at vurderingen gennemføres ved medvirken af repræsentanter for de organisationer og myndigheder, der har deltaget i nærværende udvalgs arbejde.

Det bemærkes, at udvalget efter sit kommissorium ikke specifikt har haft til opgave at give en vurdering af, om forudsætningerne for iværksættelse af den ændret kontrolstruktur på miljøområdet vil være til stede den 1. januar 2000, som foreslået af det under Fødevareministeriet nedsatte udvalg. Den ændrede kontrolstruktur vil, som det fremgår af afsnit 1.1. blive iværksat, når der er sket en afklaring af varetagelsen af opgaverne på miljøområdet.
 

Bilag 1
Kommissorium for udvalget om den fremtidige organisering af den kommunale miljøkontrol

1. Baggrund

Folketinget vedtog i juni 1998 forslag til en ny fødevarelov. Loven indebærer, at fødevarekontrollen skal overflyttes fra kommunerne til staten. Denne kontrolfunktion varetages i dag af de i alt 32 kommunale miljø- og levnedsmiddelkontrolenheder (MLK).

Det fremgår af bemærkningerne til forslaget til fødevareloven, at der efter lovens vedtagelse skal iværksættes et udvalgsarbejde, der skal belyse konsekvenserne for den kommunale miljøkontrol af en ændret kontrolstruktur på levnedsmiddelområdet. Herudover skal der nedsættes et udvalg om den fremtidige indretning af statens levnedsmiddelkontrol.

Det blev i forbindelse med loven forudsat, at der som grundlag herfor iværksættes en kortlægning af miljø- og levnedsmiddelkontrolenhederne. Kortlægningen blev efter lovens vedtagelse iværksat som et fælles projekt mellem Miljøstyrelsen og Veterinær- og Fødevaredirektoratet. Resultatet af kortlægningen forelå i begyndelsen af september 1998.

I forbindelse med fødevareministerens og miljø- og energiministerens besvarelse af spørgsmål under behandlingen af lovforslaget fra Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg og Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri lagde ministrene stor vægt på, at den ændrede kontrolstruktur på fødevareområdet ikke må medføre en forringelse af det kommunale miljøtilsyn.

Det fremgår videre af ministrenes svar til Folketinget, at den nye kontrolstruktur på levnedsmiddelområdet først vil blive iværksat, når der er sket en afklaring af varetagelsen af opgaverne på miljøområdet, herunder i form af forslag til hvorledes opgaven fremover kan varetages.

2. Udvalgets opgaver

Miljø- og levnedsmiddelkontrolenhederne indgår i dag i et betydeligt, men varierende omfang landet over i den kommunale miljøkontrol såvel med laboratoriefunktioner som med tilsyn og sagsbehandling.

Udvalget skal redegøre for de krav til miljøkontrollen, som er en forudsætning for varetagelsen af en fremtidig miljøkontrol på et fagligt højt niveau.

Udvalget skal på den baggrund og i lyset af overflytningen af levnedsmiddelkontrollen til staten samt den gennemførte kortlægning m.v., vurdere fremtidige modeller og konsekvenserne heraf for miljøkontrollen. Udvalget skal i videst muligt omfang inddrage resultaterne af det udvalgsarbejde om den fremtidige organisering af miljøkontrollen, som er iværksat i regi af Kommunernes Landsforening i september 1998, og som forudsættes afsluttet i god tid inden årsskiftet 1998/1999, jf. landsforeningens skrivelse af 3. september 1998 til kommunerne.

3. Udvalgets sammensætning m.v.

Udvalget sammensættes således:

  • Miljøstyrelsen
  • Kommunernes Landsforening
  • MLK-Sammenslutningen
  • Københavns Kommune
  • Frederiksberg Kommune

Udvalget kan ad hoc inddrage andre myndigheder og organisationer i arbejdet, hvis der viser sig behov for det. Udvalget kan nedsætte arbejdsgrupper til afklaring af blandt andet faglige, praktiske, økonomiske og personalemæssige spørgsmål. Arbejdsgruppernes sammensætning og opgaver fastlægges af formanden i samråd med udvalget

Formandskabet varetages af Miljøstyrelsen. Sekretariatsfunktionen varetages af Miljøstyrelsen med bistand fra Kommunernes Landsforening.

Udvalget kan i fornødent omgang inddrage bistand fra eksterne konsulenter.

4. Tidsplan

Udvalget skal tilstræbe at afslutte sit arbejde senest den 31. december 1998.
 

Bilag 4
Miljøopgaver i kommunerne

Den nedennævnte oversigt angiver miljøopgaver, som løses af kommunerne. Oversigten er illustrativ. Den er ikke nødvendigvis en udtømmende opregning af samtlige af kommunernes lovpligtige opgaver.

Løsningen af mange af nævnte opgaver kræver gennemførelse af prøveudtagning og analyser. Det er eksempelvis tilfælde i forbindelse med tilsynet med drikke-, bade-, bassin- og spildevand samt jord- og slamanalyser. De nødvendige prøvetagnings- og analysefunktiontioner er forudsat under de enkelte opgaveemner. De opgaver, som ikke er lovpligtige - det vil sige opgaver som kommunerne ikke efter lovgivningen selv eller på anden måde har pligt til at lade udføre - er markeret med *.

1. Tilsyn- og godkendelse

Generelt

  • tilsyn med overholdelsen af miljøbeskyttelsesloven
  • opkrævning af brugerbetaling (tilsyn/godkendelse) af visse virksomheder og landbrug
  • miljøberedskab i forbindelse med uheld m.v. (fareafværgelse/selvhjælpshandlinger)

Virksomheder mv.

  • godkendelse af anlæg og ændringer af listevirksomhed (ikke a-mærkede)
  • tilsyn med motorer og turbiner til forbrænding af gas (mere end 120 kW)
  • tilsyn med arbejdsgange, installationer og køretøjer i forbindelse med oplagring, påfyldning og distribution af benzin mellem terminaler og til tankstationer
  • administration af anmeldeordning for gasmotorer
  • tilsyn med autoværksteder
  • vejledning om miljøstyring*
  • vejledning grønne regnskaber*
  • vejledning om renere teknologi*

Hygiejne m.v.

  • tilsyn med hygiejne på offentlige steder m.v.
  • tilsyn med ligkapeller og kirkegårde

Affald

  • tilsyn med håndtering af affald (herunder blyakkumulatorer og NiCa- batterier) i henhold til regulativet
  • tilsyn med eksport af affald

Landbrug

  • tilsyn med pelsdyrfarme m.v.
  • tilsyn med erhvervsmæssigt dyrehold
  • tilsyn med markafbrænding
  • tilsyn med udbringning af slam og visse andre affaldsprodukter
  • godkendelse af støtte til miljøforbedrende investeringer i mindre landbrug
  • tilsyn og godkendelse af reglerne om fremstilling, import, markedsføring, opbevaring/oplagring samt omgang med gødningsstofferne NPK, NP og NK.

Jordforurening

  • tilladelse til sløjning af olietanke
  • tilsyn med oplag af mineralolieprodukter
  • tilsyn med jordforurening (råstofgrave og affaldsdepoter undtaget)
  • tilsyn med jordvarmeanlæg
  • indgåelse af aftaler med leverandør og bruger om anvendelse spildevandsslam

Badevand m.v.

  • Tilsyn med private bassiner (prøveudtagning)

Recipientovervågning

  • tilsyn med blå flag strande/havne, badevandskvalitet

Vandforsyning

  • godkendelse af grundvandssænkninger (højst 6000m3)
  • tilsyn med vilkår, påbud og forbud ifm vandindvinding
  • tilsyn med boringer efter grundvand
  • godkendelse af visse (mindre) invindinger af grundvand
  • indretning og drift af vandforsyningsanlæg
  • tilsyn med indvunde vandmængder
  • tilsyn med kvaliteten af vand i vandforsyningssystemer
  • tilsyn med overholdelse af påbud, forbud m.v.
  • tilsyn med vandkvalitet og vandforsyningsanlæg (indenfor kommunen)
  • iværksættelse af foranstaltninger ifm med sundhedsfarligt vand
  • undersøgelser af vandkvalitet hos vandforsyningsanlæg for drikkevand
  • godkendelse af prøveudtagninger for vandforsyningsanlæg
  • tilsyn med tekniske anlæg ved almene vandforsyningsanlæg
  • tilsyn generelt herunder med installerede vandmålere pr. 1.1.99
  • godkendelse af private udpumpningsanlæg ifm afvanding

Vandløb

  • tilsyn med broer og overkørsler ved vandløb
  • tilsyn med 2-meter bræmmer
  • godkendelse af nye eller ændring af eksisterende anlæg som kan hindre vandløbets frie bevægelse
  • godkendelse af bortledning af grundvand (max 6000m3)
  • godkendelse af sænkning af vandstand eller tørlægning af søer
  • godkendelse og tilsyn etablering og ændring af private udpumpningsanlæg
  • godkendelse og tilsyn med anlæg og ændring af broer, overkørsler og lign.
  • godkendelse og tilsyn med opstemningsanlæg
  • godkendelse af anlæg af nye vandløb

Kemiske stoffer og produkter

  • tilsyn med a) godkendelsespligtige stoffer på visse arealer, b) korrekt håndtering af bekæmpelsesmidler og c) journal over anvendelse af bekæmpelsesmidler
  • tilsyn med etablering af genvindingsudstyr for benzindampe på visse benzinpåfyldningsanlæg

Spildevand

  • tilsyn med private nedsivningsanlæg
  • tilsyn med samletanke
  • tilsyn med spildevandsanlæg (og dertil hørende udløbsledninger)
  • tilsyn med opbevaring og anvendelse af affaldsprodukter til jordbrugsformål samt tungmetalindholdet i jord hvortil affaldsprodukterne anvendes
  • tilsyn med private anlægs udledning til vandløb, søer eller havet
  • godkendelse af tilslutning af spildevand til offentlige og private spildevandsanlæg
  • godkendelse af udledning af spildevand indtil 30 personækvivalenter

Støj

  • tilsyn med ekstern støj fra virksomheder m.m.

Luft

  • tilsyn med luftforurening fra virksomheder som kommunalbestyrelsen fører tilsyn med

2. Planlægning, kortlægning og registrering

Generelt

  • årlig indberetning til Miljøstyrelsen om miljøtilsynet
  • udarbejdelse af beredskabsplaner for forureninger og kyster og havne
  • Agenda 21*
  • Udarbejdelse af miljøhandlingsplaner*

Affald

  • udarbejdelse affaldsplan og affaldsregulativer (anvisningspligt)
  • underretning af Miljøstyrelsen i visse tilfælde om virksomhedernes klassificering af affald

Jordforurening

  • samarbejde med amtet og registrering af affaldsdepoter

Vandforsyning

  • underretning af amt om foregående års vandindvinding (indberetningen)
  • underretning af amtet og embedslægen om afgørelser ifm tilsynet.
  • bistand til amtets vandressourceplan
  • udarbejdelse af vandforsyningsplan
  • underretning af amtet om tilsynet med vandforsyningsanlæg og iværksatte foranstaltninger

Vandløb

  • udarbejdelse m.v. af regulativer for vandløb
  • vedligeholdelse af vandløb

Spildevand

  • udarbejdelse og ajourføring spildevandsplan (oplandsgrænse og tidspfølgeplan)
  • registrering af spildevandsgodkendelser

3. Driftsopgaver og administration

Hygiejne m.v

  • iværksættelse af effektiv rottebekæmpelse

Affald

  • håndtering (indsamling og behandling) af affald

Badevand m.m

  • fastsættelse af omfanget af egenkontrol med vandkvaliteten i svømmebassiner

Spildevand

  • udførelse af de spildevandsplanen nævnte anlæg
  • etablering af opbevaringskapacitet for kommunens spildevandsslam redegørelse (til amtet)

  •  

Bilag 6
Opgaver i den gode kommunale tilsynsforvaltning

Den følgende beskrivelse forholder sig til hovedarbejdsområderne inden for det kommunale miljøtilsyn. Beskrivelsen tager afsæt i såvel kommunernes tilsynsforpligtelser efter miljøbeskyttelseslovgivningen som de vejledninger Miljøstyrelsen har udsendt til udmøntning heraf, herunder også de arbejdsredskaber, som går videre end minimumskravene til miljøtilsynet.

Beskrivelsen er ikke fuldstændig i forhold til alle den gode tilsynsforvaltnings opgaver. Hovedarbejdsområderne er kort beskrevet, og der er henvist til de mest centrale af vejledningerne, men der er ikke tale om nogen gentagelse af større dele af de anbefalinger, der i forvejen findes her. Tilsvarende er der ikke henvist specifikt til kommunernes mere detaljerede forpligtelser ifølge de enkelte bekendtgørelser og cirkulærer efter miljøbeskyttelsesloven.

Beskrivelsen bevæger sig på et et højt fagligt niveau på alle områder af miljøtilsynet. I praksis vil den enkelte miljøforvaltnings aktivitetsniveau på de forskellige områder blive fastlagt med udgangspunkt i karakteren af de lokale miljøproblemer i forhold til hovedarbejdsområderne, erhvervstrukturen den lokale geografi. Aktivitetsniveauet bestemmes desuden af det ambitionsniveau, der ønskes politisk - minimumstilsyn eller det gode tilsyn.

Beskrivelsens formål er at tjene til inspiration for en prioritering og videreudvikling af den lokale miljøtilsynsindsats..

1 Planlægning af tilsynsforvaltningsopgaven.

Det er erfaringsmæssigt af væsentlig betydning for en god tilsynsforvaltning, at denne udøves på basis af en samlet, både oversigtlig og på nogle punkter detailleret plan, der har været behandlet og godkendt i kommunens politiske organer.

En sådan plan bør indeholde en gennemgang af alle i hvert fald alle relevante dele af de nedenstående opgaver, samt normalt også en række andre spørgsmål, såsom kommunens målsætninger for udviklingen i kommunens miljø- og naturtilstand, Agenda 21-aktiviter, grønne aktiviteter indenfor den kommunale forvaltning osv.

Som et led i miljøovervågningen indsamler den gode miljøtilsynsforvaltning løbende data om miljøtilstanden i området. Der opstilles i videst muligt omfang indikatorer for at vise udviklingen i miljøtilstanden over tid. Kortlægning af mulige miljøparametre indgår heri.

På dette grundlag kan der f. eks. udarbejdes en miljøhandlingsplan efter principperne beskrevet i Miljøstyrelsens vejledning herom nr. 6 fra 1993.

En sådan miljøhandlingsplan kan mest hensigstmæssigt baseres på miljøindikatorer. Arbejdet med disse kan tage udgangspunkt i Miljøstyrelsens ved ledning nr. 7 fra 1997 om lokale miljøindikatorer.

En kommunes miljøhandlingsplan vil tillige kunne indeholde en handlingsplan for Agenda 21-aktiviteter i kommunen. Også af den grund inddrages borgerne i området i diskussionen af miljøhandlingsplanerne. Agenda 21-aktiviteter kan bl.a. omfatte affaldsgenanvendelse, energibesparelser, flora- og faunabeskyttelse mv.

Miljøhandlingsplaner revideres samlet senest hvert 4. år mens planens målopfyldelsesdel og handlingsdel revideres årligt.

2 Beredskab.

Tilsynsmyndigheden skal opretholde et beredskab i forbindelse med mistanke eller konstatering af en forurening (drikkevand, vandløb osv.). I akutte situationer skal der i løbet af kort tid:

  • udtages prøver til analyse
  • vurderes hvilke analyser, der skal udføres
  • foretages vurdering og tolkning af analyseresultater
  • opspores kilder
  • iværksættes modforholdsregler

3 Godkendelser og tilladelser til virksomheder

Forvaltningen indgår dialog med alle virksomheder om renere teknologi, miljøstyring etc. - så vidt muligt inden ansøgning om godkendelse bliver indsendt.

Forvaltningen kræver ved alle ansøgninger om godkendelse, at virksomhederne udarbejder detaljerede tekniske og økonomiske redegørelser om muligheden for at anvende renere teknologi.

Forvaltningen har udarbejdet en fast procedure vedr. promovering af renere teknologi.

I alle godkendelsessager indgår vejledning og drøftelser om renere teknologi og energi-/ressourcebesparelser.

Forvaltningen anvender i alle godkendelsessituationer værktøjer til opsamling af data fra flere virksomheder, f.eks. miljødata, vilkår etc.

Alle vilkår i godkendelser er forinden underkastet en kvalitetskontrol til sikring af, at vilkårene er entydige, klare og administrerbare i relation til overholdelse og evt. overskridelse. Godkendelserne indeholder i videst muligt omfang også vilkår om målinger ved egenkontrol og stikprøvekontrol.

Så vidt muligt indeholder alle godkendelser vilkår om renere teknologiløsninger. Ved fastsættelsen af renere teknologi vilkår vurderes den pågældende teknologis påvirkning af hele stofkredsløbet.

Alle godkendelser indeholder desuden en redegørelse om virksomhedernes affaldsforhold. Der stilles desuden vilkår om opbevaring og håndtering af affald på selve virksomheden.

Godkendelser udarbejdes inden for ½ år fra modtagelse af ansøgningen.

4 Tilsyn med virksomheder.

Forvaltningen fører tilsyn med industrivirksomheder m. v. efter principperne i Miljøstyrelsens vejledning nr. 3 fra 1995 om Tilsyn med virksomheder.

Det vil sige, at der føres et aktivt tilsyn på baggrund af en samlet planlægning, der tager udgangspunkt i dels en detailleret viden om kommunens virksomheders miljøforhold, herunder affaldsfrembringelse og de særlige bekendtgørelser, der måtte gælde for den enkelte virksomhed, og dels en analyse af, hvor tilsynsressourcerne anvendes mest effektivt (hhv. på virksomheder, der har særlige kontrolbehov og virksomheder der har særlige miljømæssige påvirknings/udvik-lingspotentialer). Tilsynsfrekvenserne tilpasses således de enkelte virksomheders behov, men baserer sig dog som minimum på de mellem miljø- og energiministeren og KL aftalte minimumsfrekvenser, jvf aftale herom af december 1996.

Tilsynet gennemføres i overensstemmelse med en løbende prioriteret og fastlagt tilsynsplan for hele ansvarsområdet samt en plan for den enkelte virksomhed, hvori bl.a. tilsynshyppigheden er fastlagt. Tilsynet påser med udgangspunkt i evt. målinger og analyseresultater om påbud og vilkår i godkendelserne er overholdt.

Konstateres der overtrædelser af miljølovgivningen iværksætter forvaltningen de nødvendige håndhævelsesinitiativer i overensstemmelser med Miljøstyrelsens vejledning nr. 12, 1992 om håndhævelse af miljøbeskyttelsesloven.

Forvaltningen informerer om anmeldeordningen for anden virksomhed end listevirksomhed.

Forvaltningen foretager en kortlægning af alle forureningskilder i lokalområdet og påser at bestemmelserne i miljøbeskyttelsesloven bliver overholdt. Hvor dette ikke er tilfældet griber forvaltningen ind med påbud og vilkår for fortsat drift.

Forvaltningen indgår dialog om renere teknologi med alle relevante virksomheder i området.

Alle relevante virksomheder vejledes løbende om renere teknologi og energi-/ressourcebesparelser. Vejledningen om renere teknologi og ressourcebesparelser tager udgangspunkt i de pågældende teknologiers påvirkning af hele stofkredsløbet.

Vejledningen på renere teknologi området vil på sigt også omfatte produktdimensionen således, at virksomhederne også vejledes om mulighederne for at forbedre deres produkters miljøegenskaber fra vugge til grav.

Forvaltningen afholder informationsmøder om renere teknologi og arrangerer eller deltager i branchespecifikke kampagner.

Forvaltningen indgår dialog med virksomhederne om affaldsminimering og øget affaldsgenanvendelse i overensstemmelse med Miljøstyrelsens vejledning nr. 4, 1994 om bortskaffelse, planlægning og registrering af affald. Forvaltningen udarbejder regulativer for indsamling og anvisning af affald og fører tilsyn med, at virksomhedernes affald håndteres på forsvarlig måde i overenstemmelse med disse.

Forvaltningen udarbejder og vedligeholder en forskrift for opbevaring og håndtering af farligt affald.

Som fast procedure i tilsyns- (og godkendelses)arbejdet indgår dialog med virksomheden om miljøledelse.

Forvaltningen etablerer og vedligeholder arbejdsgrupper og netværk for virksomhederne om miljøledelse.

Forvaltningen arbejder målrettet med listevirksomhederne om certificering.

Alle grønne regnskaber fra virksomhederne gennemlæses og kommenteres.

5 Tilsyn med landbrug.

Omfanget af tilsynet med landbrug fremgår af Vejledning nr. 3 fra Miljøstyrelsen af 1994 om tilsyn med landbrug og omfatter tilsyn på følgende områder:

Husdyrhold, anvendelse af slam, spildevand og kompost til jordbrugsformål, egen vandforsyning på landbrugsejendomme, forbud mod halmafbrænding, olietanke og oplag af olie og benzin, opbevaring og anvendelse af sprøjtemidler samt opbevaring af kunstgødning, afløbsforhold for spildevand, dyrkningsfrie bræmmer langs kommunale og private vandløb, håndtering af affald m.v.

For så vidt angår husdyrhold indgår bl.a. tilsyn med overholdelse af regler om opbevaringskapacitet, udbringningstidspunkter for husdyrgødning og det lovlige antal dyr på ejendommen. Der indgår endvidere tilsyn med overholdelse af regler om indretning, drift og beliggenhed af stalde og gødningsopbevaringsanlæg, herunder gylleanlæg m.v. Hvert 10. år gennemfører kommunerne håndhævelse på baggrund af rapporter fra den særlige autoriserede kontrol, som gyllebeholdere skal underkastes.

For så vidt angår affaldsprodukter til jordbrugsformål indgår bl.a. tilsyn med opbevaring af affaldsprodukter (bortset fra opbevaringskapacitet for kommunalt spildevandsslam), brugers anvendelse af affaldsprodukter, samt reglerne om jordkvalitetskriterier.

Det fremgår endvidere af Vejledning nr. 3, at håndhævelse af de regler, der er fastsat på de nævnte områder, sker i henhold til de love, hvori reglerne er hjemlet, og der henvises endvidere til Miljøstyrelsens Vejledning om håndhævelse af miljøbeskyttelsesloven. Denne omhandler bl.a. administrativ håndhævelse (herunder meddelelse af henstillinger, påbud/forbud, indskærpelser mv.) og politianmeldelse.

Tilsynet med landbrug er omfattet af aftalen mellem Miljø- og Energiministeren og Kommunernes Landsforening af december 1996 vedrørende det kommunale miljøtilsyn, bl.a. vedrørende tilsynsfrekvenser, hvilket indebærer at minimum 50% af landbrugene tilses i løbet af 3 år.

Af hensyn til tilsynet med lovlig opbevaring af husdyrgødning og kompost, flydelag på gyllebeholdere, antallet af dyr på ejendommen m.v. vil et hyppigere tilsyn, f.eks. et årligt tilsyn, være velbegrundet.

Tilsynet omfatter endvidere dialog med landbruget om renere teknologi og miljø- og ressourcestyring.

Forvaltningen arbejder målrettet med landbruget om miljøvenlig og økologisk produktion.

Alle tilsynsbesøg afsluttes med en tilsynsrapport med kopi til virksomheden.

6 Tilsyn med privat vandforsyning

Forvaltningen fører regelmæssigt tilsyn med alle almene og ikke-almene vandforsyningsanlæg efter Miljøstyrelsens vejledninger nr. 3, 1990 om vandkvalitet og tilsyn med vandforsyningsanlæg, og nr. 2, 1997 om boringskontrol på vandværker.

Forvaltningen iværksætter undersøgelser ved mistanke om og ved konstaterede forureningsproblemer.

Alle tilsyn afsluttes med en tilsynsrapport.

Evt. håndhævelse følger en fastlagt procedure.

Forvaltningen gennemfører kampagner om relevante emner, herunder:

  • vandbesparelser,
  • forsegling af nedlagte boringer/brønde,
  • sprøjtefri områder i landbruget
  • sprøjtefri private haver

7 Tilsyn med badevand

Forvaltningen fører tilsyn med kvaliteten af badevand og udtager prøver heraf til målinger i overensstemmelse med reglerne herom.

Forvaltningen fører tilsyn med svømmebade og foretager tilsyn med den hygiejniske tilstand og med kvaliteten af bassinvandet.

Forvaltningen opsporer og afværger kilder til konstaterede forureninger.

Handlingsplan for opnåelse/fastholdelse af tilfredsstillende badevandskvalitet.

8 Tilsyn med udledning af spildevand

Tilsyn med private spildevandsanlæg gennemføres mindst hvert 5. år.

Tilsyn med ejendomme med nedsivningsanlæg gennemføres mindst hvert 5. år.

Tilsyn med ejendomme med samletanke gennemføres mindst hvert 5. år.

Tilsyn med enkeltudledninger til recipient gennemføres mindst hvert 5. år.

Alle olieudskillere funktionsprøves senest hvert 5. år.

Forvaltningen foretager metodisk kildeopsporing for f.eks. tungmetaller.

Forvaltningen foretager rutinemæssige stikprøver på liste-/anmelde- og branchevirksomheder med udledning af procesvand til offentlig kloak.

Alle tilsyn afsluttes med tilsynsrapport og EDB registrering.

Forvaltningen fører elektronisk register over meddelte tilladelser med oplysninger om kontrolkrav, herunder krav til udledte/afledte mængder. Ligeledes foretages en elektronisk registrering af kloaknettet.

Forvaltningen gennemfører branchespecifikke kampagner.

Forvaltningen gennemfører kampagner mod specifikke udledere ell. stoffer.

Der udarbejdes og udsendes informationsmateriale/pjecer til udledere.

Der udarbejdes vejledning i drift og vedligeholdelse af olieudskillere.

Alle spildevandstilladelser revideres efter en fastlagt plan.

Alle nedsivningsanlæg og enkeltudledninger kortlægges løbende.

9 Tilsyn med jordforurening

Alle jordforureningssager, som ikke hører under amtskommunalt tilsyn, opfølges af kommunalt tilsyn og om nødvendigt selvhjælpshandlinger.

Alle henvendelser om jordforurening i forbindelse med gravearbejde o.l. opfølges indenfor 24 timer af tilsyn ved fremmøde på lokaliteten.

Alle tilsyn afsluttes med tilsynsrapport.

Kommunen bistår amtet med kortlægning af jordforurening.

Alle nedgravede olietanke under 6.000 liter etableret før 1. april 1970, sløjfes indenfor 5 år.

10 Tilsyn med vandløb

Forvaltningen udarbejder vandløbsregulativer.

Forvaltningen arbejder ud fra en løbende revideret plan på, at målsatte vandløb opfylder den fastsatte målsætning for vandløbet.

Tilsyn i oplandet tilrettelægges ud fra en vurdering af vandløbenes sårbarhed og målsætning.

Forvaltningen arbejder målrettet på at reducere antallet af overløb fra overløbsbygværker.

Forvaltningen gennemfører oplysningskampagner om skånsom vandløbsvedligeholdelse mv. over for private vandløbsejere.

Forvaltningen gennemfører kampagner vedr. bræmmer og ekstensiverede vandløbsnære arealer.

Forvaltningen udarbejder informationsmateriale til lodsejere og øvrige borgere.

11 Gene- og klagesager

På baggrund af bl.a. forskrifter for værtshus- og restaurationsstøj, ikke-erhvervsmæssigt dyrehold og erhvervsmæssig tilberedning af madvarer, f.eks. grillbarer mv. samt miljølovgivningen i øvrigt behandler forvaltningen klagesager fra borgenrne over gener mv.

Klagerne behandles i nødvendigt omfang ved fysiske tilsynsbesigtelser, prøvetagning mv. Sagsbehandlingstiden er rimelig.

12 Borgeroplysning om miljøforhold.

Forvaltningen sørger for generel information til borgerne om god miljøpraksis.

Forvaltningen iværksætter kampagner om god miljøpraksis i forhold til forbrug af energi og andre forsyningsprodukter, affaldshåndtering, dyrkning af jord etc.

Forvaltningen arbejder målrettet med formidling omkring grønne regnskaber.

Forvaltningen udarbejder periodisk - og på baggrund af bl.a. de grønne regnskaber fra virksomhederne - en samlet fremstilling af miljøtilstanden i området.
 

Bilag 7
Krav til miljølaboratorier.

Offentlige og private miljølaboratorier, der udfører miljøanalyser i henhold til miljølovgivningen, skal opfylde følgende krav:

Generelle overordnede kvalitetskrav:

  1. Laboratorierne skal opfylde Miljøstyrelsens krav til analysekvalitet, som er angivet i Miljø- og Energiministeriets bekendtgørelse nr. 637 af 30. juni 1997 om kvalitetskrav til miljømålinger udført af akkrediterede laboratorier, certificerede personer mv. (efterfølgende benævnt kvalitetsbekendtgørelsen), herunder kravene til den interne kvalitetskontrol, der er gældende for de kemiske og mikrobiologiske laboratorier.
  2. For de medier/parametre, der ikke indgår i ovennævnte kvalitetsbekendtgørelse, opstiller Miljøstyrelsen kvalitetskravene.

  3. Laboratorierne skal være akkrediteret(1) af DANAK til at udføre miljøanalyser, herunder prøvetagning, jf. DANAK's, Erhvervsfremme Styrelsens regler herom.
  4. Laboratorier, der udtager prøver af materialer, jord, vand, luft, spildevand, slam og affald og analyserer disse for indhold af genetisk modificerede organismer (gmm), skal være akkrediteret hertil og opfylde kvalitetskravene i kvalitetsbekendtgørelsen vedr. mikrobiologi.
  5. Laboratorier, der måler luftformige emissioner, herunder lugt, skal opfylde de krav til prøvetagning og metoder, Miljøstyrelsen angiver. Dokumentationsmålinger skal leve op til de specificerede kvalitetskrav, som Miljøstyrelsen angiver, og mærkes "Miljømåling - emission af .... til luften".
  6. Laboratorierne skal have en vis størrelse, kapacitet og ekspertise for at sikre et fagligt højt niveau.
  7. Laboratorierne skal have et kompetent og erfarent personale med den relevante uddannelse til at gennemføre de miljøanalyser, der foretages i forbindelse med udførelse af miljøtilsyn og overvågning af miljøtilstanden.
  8. Laboratorier, der udfører miljøanalyser, herunder prøvetagning i henhold til Det nationale overvågningsprogram 1998-2003 (NOVA), skal godkendes af Miljøstyrelsen og følge kvalitetsbekendtgørelsen. I det omfang analyserne og prøvetagning ikke er omfattet af kvalitetsbekendtgørelsen, angiver Miljøstyrelsen kvalitetskravene.
  9. Hvis der i en prøve påvises stoffer/mikroorganismer eller niveauer af stoffer/mikroorganismer, der er eller formodes at være sundhedsfarlige eller sundhedsskadelige, skal resultaterne heraf meddeles de relevante myndigheder skriftligt eller mundtlig, så snart de foreligger.

De mere specifikke krav til miljølaboratorier er inddelt efter typen af målinger, der udføres:

A. Specifikke krav til kemisk laboratorier:

  • laboratoriet skal være bemandet således, at der altid er mindst en erfaren AC-uddannet kemiker til at vurdere analyseresultaterne, således at der straks reageres på alarmerende/sundhedsfarlige resultater, til at reagere i akutte situationer, til at overvåge kvalitetssikring samt til at fungere som videnscenter og sparringspartner for rekvirenter og myndigheder, herunder embedslæger, kommunale myndigheder og Miljø- og Energiministeriets styrelser.

A. Specifikke krav til mikrobiologiske laboratorier:

  • laboratoriet skal være bemandet således, at der altid er mindst en erfaren AC-uddannet mikrobiolog til at vurdere analyseresultaterne, således at der straks bliver reageret på alarmerende/ sundhedsfarlige resultater, til at overvåge kvalitetssikring, herunder svare på tvivlsspørgsmål i laboratoriet, godkende analyseresultater i takt med, at de foreligger samt at fungere som videncenter og sparringpartner for rekvirenter og myndigheder, herunder embedslægeinstitution og Miljø- og Energiministeriets styrelser.

Ud over den i afsnit A og B nævnte kemiker og mikrobiolog skal der være en ekstra AC-uddannet person, der kan bistå på det kemiske og mikrobiologiske område i tilfælde af ferie, sygdom. orlov mv.

A. Specifikke krav til laboratorier, der udfører støjmålinger:

  • dokumentationsmålinger skal leve op til de i kvalitetsbekendtgørelsen specificerede kvalitetskrav og mærkes "Miljømåling - ekstern støj",
  • et støjlaboratorium kan optages på den liste, som Miljøstyrelsens Referencelaboratorium for Støjmålinger udsender 2 gange om året, hvis laboratoriet er akkrediteret til de relevante måle- og analysemetoder i henhold til Miljøstyrelsens støjvejledninger eller beskæftiger mindst én certificeret person og opfylder kravene i afsnit 4.3. (hovedsagelig underafsnittene 4.3.1. og 4.3.3.) i bilag 4 i kvalitetsbekendtgørelsen og
  • laboratorierne på listen skal deltage i de sammenlignende støjmålinger, som Miljøstyrelsen arrangerer via Referencelaboratoriet.

Andre behov/aktiviteter på miljøanalyseområdet:

Herudover vil der være behov for laboratorier, der kan udfører mere specielle analyser som f. eks undersøgelser for virus, protozoer og kemiske specialanalyser som f. eks. miljøfremmede stoffer, der ikke indgår i NOVA. Endvidere vil der med et tidsperspektiv på 3-5 år skulle opbygges faciliteter og ekspertise til at lave grundlæggende undersøgelser for forekomst af fremmede gener i organismer med henblik at kunne identificere henholdsvis godkendte og ikke godkendte organismer.


(1) [For støjlaboratorier henvises til det specifikke afsnit C angående krav til laboratorier, der udfører støjmålinger]
 

Bilag 8
Overordnede principper og mulige modeller for fremtidig struktur for miljøkontrollen

Kommunernes Landsforening

Formålet med dette notat er, på baggrund af diskussionerne i teknikergruppen, at pege på de principper, som kan danne grundlaget for den fremtidige organisering af miljøkontrollen.

Baggrunden for overvejelserne om en ny struktur på miljøområdet, er den nye fødevarelov der blev vedtaget den 25. juni 1998. Fødevarelovens vedtagelse betyder, at al tilsyn med fødevarer fremover skal udføres i statslig regi. Dette får bl.a. konsekvenser for de eksisterende MLK-enheder, idet der skal ske en deling af miljøområdet og levnedsmiddelsområdet, samt for de kommuner der i dag får løst deres miljøopgaver hos en MLK-enhed.

Det er derfor nødvendigt med en omorganisering af opgaveløsningen på miljøområdet, som sikrer den bedst mulige løsning af de kommunale miljøopgaver i fremtiden.

Overordnede principper for den fremtidige struktur for miljøkontrollen:

  • At sikre fortsat kvalitet i miljøkontrollens opgaveløsning
  • At nærhedsprincippet lægges til grund, men nuanceres afhængig af opgavernes karakter
  • At sikre at den fremtidige organisering af miljøkontrollen er 'bæredygtig' såvel fagligt som økonomisk, således at nye enheder har den fornødne mængde opgaver og ekspertise, som er nødvendig for at kunne levere en velkvalificeret miljøkontrol
  • At sikre, at lokale ønsker, både med hensyn til organisering af miljøkontrollen og behov for løsning af konkrete typer miljøopgaver, såvidt muligt indgår i overvejelserne om en ny struktur
  • At der tages højde for personalemæssige overvejelser

Kvalitet i opgaveløsningen

I forbindelse med hele strukturdebatten er det vigtigt at benytte lejligheden til at diskutere kvalitet – hvordan sikres det, at der med en ny struktur skabes grundlag for at kvaliteten af kommunernes miljøarbejde fortsat kan løses på et højt fagligt kvalificeret niveau?

Der har gennem de senere år været en del negativ fokus på opgaveløsningen i den kommunale miljøkontrol. Årsagerne har blandt andet været, at mange mindre kommuner løser miljøopgaverne med et minimum af personale. Konsekvensen heraf er, at det kan hævdes, at der ikke i alle kommuner er et bredt fagligt miljø, som er i stand til at håndtere miljøområdets stadig stigende kompleksitet såvel opgave- som lovgivningsmæssigt.

Dette er et problem, som særligt kendetegner små kommuner, hvor opgavevolumen ikke er så stor. Det bør derfor indgå som en væsentlig faktor i overvejelserne vedrørende en ny struktur for miljøkontrollen, at de små kommuner får muligheder for at trække på ekspertise udefra.

Det bør generelt overvejes, hvorledes man sikrer, at kommuner, som ikke har den fornødne faglige ekspertise i eget regi, enten kan trække på ydelser udefra, eller indgå i et samarbejde med andre kommuner, om at etablere et grundlag for at den faglige ekspertise er tilstede.

Ved en diskussion af kvalitet i miljøkontrollens opgaver, er det relevant at undersøge, hvilke lovpligtige opgaver miljøkontrollen skal løse, og hvordan disse opgaver løses optimalt.

På tilsynsområdet er det relevant at undersøge hvilke og hvormange tilsynopgaver der skal løses i en MK-enhed (eller i en kommune), for at få en tilstrækkeligt opgavevolumen der kan være med til at sikre den faglige ekspertise.

./.
Landsforeningen har udarbejdet en liste over de materielle og administrative områder der ligger i den kommunale miljøkontrol. Listen som er udarbejdet i forbindelse med udvalgsarbejdet under miljøstyrelsen, er vedlagt dette notat.

På laboratorieområdet er det relevant at undersøge, hvilke konkrete

analyseopgaver kommunerne har behov for at få løst, hvormange af de forskellige typer analyser der udføres, og hvorvidt disse bedst udføres i en kommunal MK-enhed, hvor der også løses miljøkontrolopgaver, med deraf følgende synergieffekt.

Det bør desuden overvejes, om det kan være hensigtsmæssigt at opdele analyseopgaverne således, at de (relativt enkle) analyser, som der er mange af, skal kunne udføres på et laboratorium integreret i MK-enhederne, mens de mere specialiserede analyser kan udføres på et mindre antal laboratorier, eller på private laboratorier. Disse overvejelser bør indgå af hensyn til en optimal udnyttelse af det omkostningstunge laboratorieudstyr og certificeringer samt i forhold til at sikre en konkurrencedygtig MK-struktur på analyseområdet.

Nærhed til opgaverne

Det bør endvidere indgå i overvejelserne om en ny struktur, hvilke opgaver der kræver en tæt kontakt til virksomheder, landbrug, vandværker m.m., og hvilke opgaver for hvilke det er af mindre betydning at afstanden til den udførende myndighed er større.

Generelt må det understreges, at netop nærhedsprincippet er meget vigtigt for udførelsen af de fleste kommunale miljøopgaver. Dette gælder især for de opgaver der kræver "hurtig udrykning", f.eks. klagesager, samt for en lang række af tilsynsopgaverne, hvor det er meget vigtigt med en nær kontakt mellem kommune og virksomhed, for at opnå det bedst mulige miljømæssige resultat.

Tilsyn med de "miljønegative" virksomheder, hvor der er behov for hyppige tilsyn, kræver også nærhed, idet der løbende er behov for at holde øje med at disse virksomheder, for at sikre, at aftaler overholdes og påtalte forhold er bragt i orden.

Det er endvidere vigtigt, at det med en ny struktur sikres, at opgaveløsningen ikke kommer "længere væk" end, at det stadig er muligt at sikre en integreret forureningsbekæmpelse forvaltningerne/afdelingerne imellem, således at der f.eks. i den kommunale byggesagsbehandling tænkes miljøforhold ind allerede inden virksomhederne etableres. Dette afhænger i høj grad af om den kommunale miljøafdeling fortsat har "fingeren på pulsen" på de miljøsager der evt. løses udenfor huset.

Sikre 'bæredygtige' organisationer for miljøkontrol

Det bør i forbindelse med en ny struktur på miljøområdet overvejes, hvilke aktører der kan udføre miljøanalyser (fremtidige MK-enheder, statslige levnedsmiddelslaboratorier, private laboratorier), og hvilke aktører der kan udføre miljøopgaver (fremtidige MK-enheder, enkeltkommuner og kommunale samarbejder, hvor f.eks. store kommuner løser opgaver for mindre kommuner eller et regionalt samarbejde, hvor kommuner løser opgaver for hinanden, således at ekspertisen kan være spredt i forskellige kommuner)

En central overvejelse er også, hvordan man sikrer, at den nødvendige faglige ekspertise er tilstede, der hvor opgaverne løses.. Dette afhænger bl.a. af hvor stor opgavevolumen og hvor mange forskellige opgaver den enkelte kommune har eller hvor mange opgaver der lægges ud i en MK-enhed. Skal kommunerne f.eks. forpligtes til at få løst en bestemt mængde/type opgaver i en MK-enhed, for at sikre en tilstrækkelig bredde og volumen i opgaverne?

Det bør endvidere indgå i overvejelserne omkring kvalitet i den fremtidige miljøkontrol, om disse skal være i stand til mere end 'blot' at kunne løse de lovpligtige opgaver.

Således kunne det være hensigtsmæssigt, om de fremtige MK-enheder kan løse de mere 'frivillige' opgaver, som f.eks. lokal agenda 21, miljøstyring og grønne indkøb, og/eller være i stand til at formidle kontakt til hvem der kan løse en specifik opgave i tilfælde af, at hverken kommunen eller MK-enheden selv har den faglige kompetence til at løse denne opgave.

Personalemæssige overvejelser

Det bør så vidt muligt sikres, at medarbejderne bliver inddraget i processen. Således bør medarbejderne informeres undervejs om udviklingen, for derved at nedbringe usikkerheden blandt medarbejderne, som kan føre til en flugt fra de nuværende MLK-enheder – evt. også til en flugt fra de mindre kommunale miljøforvaltninger. Medarbejdernes viden om området kan endvidere bidrage til overvejelserne lokalt om den fremtidige organisering af miljøkontrollen.

Mulige modeller for den fremtidig miljøkontrol

Der bør i forbindelse med forslag til en ny struktur tages højde for, at der er store lokale variationer i forhold til behovet for en ny struktur.

I det følgende opstilles en række modeller, som kan bidrage til overvejelserne om fordele og ulemper ved forskellige løsningsninger af strukturproblematikken.

En lang række kommuner og MLK-enheder er allerede i gang med at finde en løsning på strukturproblematikken, ligesom der fra Veterinær- og Fødevaredirektoratet er kommet et forslag til, hvor de fremtidige statslige fødevarekontrolenheder kan placeres. Der er sidst i dette notat redegjort for disse forhold.

Model a: Fælleskommunalt miljøcenter

I denne model fortsætter miljødelen i de eksisterende enheder. Det fælleskommunale miljøcenter skal tilbyde opgaver som tilsyn, sagsbehandling, rådgivning og analyser. Umiddelbart vil det kræve få ændringer at fordele opgaverne blandt det personale, der bliver tilbage på centrene efter bodelingen med staten, og der vil ikke være behov for at opbygge helt nye områder i helt nye enheder.

Der kan dog blive behov for at tilføre centrene nye opgaver, hvilket f.eks. kan være opgaver som i dag varetages af de kommunale forvaltninger, da fjernelsen af fødevarekontrollen/analyserne vil efterlade en del af centrene med forholdsvis små mængder opgaver på både analyse- og kontrolsiden. Dette vil dog afhænge af den nuværende opgavefordeling på de enkelte MLK-enheder.

Fordele og ulemper ved modellen er sammenfattet nedenfor:

Fordele Ulemper
  • Få ændringer
  • Fagligt miljø er til stede og kan bevares og udvikles. Dog skal man være opmærksom på, at ekspertisen kan forsvinde hvis der er for stor usikkerhed om tilsynets fremtid
  • Laboratoriedriften bevares som alternativ til private laboratorier
  • Den tætte kontakt til f.eks. virksomhederne bibeholdes
  • Centrene kan let blive for små til at klare opgaverne, hvilket specielt kan blive et problem på analysesiden
  • Centrene vil være meget sårbare, hvis opgaverne primært kommer fra en enkelt eller 2 større kommuner.

Model b: Færre større fælleskommunale miljøcentre

I denne model sammenlægges en del af de nuværende enheder til færre større enheder, der skal tilbyde opgaver som tilsyn, sagsbehandling, rådgivning og analyser m.m. Der kan opstå en del diskussion kommunerne imellem om, hvilke centre der skal bestå og hvilke centre der skal nedlægges, idet det for nogle kommuner vil betyde, at nærheden fra den udøvende myndighed til f.eks. virksomheder og landbrug mindskes.

Denne model vil endvidere betyde, at en del personale må flyttes fra en enhed til en anden.

Et antal eksisterende bygninger vil sandsynligvis kunne benyttes, da fødevarekontrollens udflytning giver plads til nye aktiviteter. De resterende bygninger vil i bedste fald kunne overtages af staten i forbindelse med etablering af nye fødevarekontrolenheder.

Fordele og ulemper ved modellen er sammenfattet nedenfor:

Fordele Ulemper
  • Fagligt miljø styrkes, da enhederne bliver større
  • Laboratoriedriften bevares som alternativ til private laboratorier
  • Den tætte kontakt til f.eks. virksomhederne bibeholdes for en række kommuner
  • Muliggør stordrift
  • For at sikre en tilpas størrelse, kan det blive nødvendigt, at centrene dækker store geografiske områder. Derved mistes den tætte kontakt for en række kommuner

Model c: Den store kommune

Her er tanken, at de kommuner som ikke ønsker at opbygge et tilstrækkeligt fagligt miljø i egen forvaltning, køber miljøopgaver hos en større kommune i regionen. Opgavens indhold og politiske prioriteringer kan beskrives af den lille kommune på samme måde, som det foregår på nuværende tidspunkt i MLK-regi. Løsningen vil være i tråd med Indenrigsministeriets udmelding om kommunal opgavevaretagelse på tværs af kommunegrænsen.

Den samme løsning kunne gælde i tilfælde af, at en række mindre kommuner gik sammen og lod den ene udføre opgaverne. Fordelene og ulemperne ville stort set være de samme, blot skal man være særlig opmærksom på, at det faglige miljø ikke umiddelbart er tilstede, men kan udvikles afhængigt af hvor mange kommuner, der går sammen, og hvordan opgaverne fordeles.

Fordele og ulemper ved modellen er sammenfattet nedenfor:

6.1.1.1.1.1 Fordele 6.1.1.1.1.2 Ulemper
  • Faglig miljø med hensyn til miljøtilsynet er til stede, kan bevares og udvikles
  • Muliggør stordrift
  • Miljøtilsynet bevares samlet
  • En stærkere erfaringsudveksling mellem forskellige kommunale måder at løse opgaver på
  • Der kan blive tale om meget store geografiske områder. Dermed mistes den tætte kontakt, som er en af styrkerne ved det kommunale tilsyn
  • Laboratoriedriften er ikke sikret, eller overlades helt til private laboratorier
  • Den oparbejdede ekspertise indenfor laboratoriedriften mistes
  • Der kan opstå forvirring omkring politiske signaler, hvis medarbejdere fra en kommune skal løse opgaver for en anden kommune

Model d: Samarbejde med de nye regionale fødevarekontrolcentrene.

Der indgås en aftale med de nye regionale fødevarekontrolcentre, om at placere miljøopgaver i samme hus som den statslige levnedsmiddelkontrol. Denne model afhænger naturligvis af indstillingen hos de ansvarlige for den fremtidige levnedsmiddelkontrol.

Fordele og ulemper ved modellen er sammenfattet nedenfor:

6.1.1.1.1.3 Fordele 6.1.1.1.1.4 Ulemper
  • Fagligt miljø er tilstede, og kan bevares og udvikles. Dog skal man være opmærksom på at ekspertisen kan forsvinde, hvis der er for meget usikkerhed om tilsynets fremtid.
  • Laboratoriedriften bevares som alternativ til private laboratorier
  • Muliggør stordrift
  • Sikrer sammenhængen mellem miljø og levnedsmidler
  • Centrene kommer til at dække meget store geografiske områder. Dermed mistes den tætte kontakt, som kan være en af styrkerne ved det kommunale tilsyn.
  • Risiko for organisatorisk uklarhed mellem statslig og kommunal opgavevaretagelse

Model e: De enkelte kommunale forvaltninger løser selv opgaven.

Denne løsning kan blive aktuel, men kan dog være problematisk for de mindre kommuner, blandt andet på grund af for få ressourcer, til at opnå den fornødne faglige kompetence.

Fordele og ulemper ved modellen er sammenfattet nedenfor:

6.1.1.1.1.5 Fordele 6.1.1.1.1.6 Ulemper
  • Miljøtilsynet bevares samlet
  • I de kommuner, hvor der er opbygget et fagligt miljø vil dette kunne styrkes
  • Nærheden til borgere, virksomheder og landbrug bevares
  • Små kommuner vil få meget små miljøforvaltninger, med risiko for manglende faglig ekspertise
  • Laboratoriedriften er ikke sikret, eller overlades helt til private laboratorier
  • Den oparbejdede ekspertise indenfor laboratoriedriften mistes
  • Ikke muligheder for stordrift

Model f: Placering af miljøtilsynet i en anden fælleskommunal enhed.

Det vil være muligt at placere opgaven i en eksisterende fælleskommunal enhed. Det kunne være et affaldsselskab, kloakfællesskab el. lign. Mange kommuner har allerede et vist samarbejde omkring administration af Miljøbeskyttelsesloven i dette regi, derfor vil det måske være nærliggende at placere opgaven i tilknytning hertil. En sådan model vil på linie med flere af de øvrige modeller sikre at enkelte små kommuner ikke isoleres m.h.t. løsning af opgaven.

Fordele og ulemper ved modellen er sammenfattet nedenfor:

6.1.1.1.1.7 Fordele 6.1.1.1.1.8 Ulemper
  • Der er tradition for samarbejde mellem kommunerne om miljøopgaver (f.eks. på affaldsområdet)
  • Muliggør stordrift
  • Miljøtilsynet bevares samlet
  • Der kan udvikles en stærkere erfaringsudveksling mellem forskellige kommunale måder at løse opgaver på
  • Der kan blive tale om meget store geografiske områder. Dermed mistes den tætte kontakt, som er en styrkerne ved det kommunale tilsyn
  • Laboratoriedriften er ikke sikret, eller overlades til private laboratorier
  • Den oparbejdede ekspertise indenfor laboratoriedriften mistes
  • Der vil først skulle udvikles et fagligt miljø, der er i stand til at løfte opgaven
  • Risiko for fokus på fællesskabets 'primæropgave'

 
Bilag 9

Omstrukturering af miljøkontrol og levnedsmiddelkontrol

Landsforeningen har erfaret, at Fødevareministeriet har afsluttet sit arbejde om et udspil til den fremtidige levnedsmiddelkontrolstruktur. Landsforeningen imødeser den orientering herom, som vi har forstået vil finde sted en af de nærmeste dage.

Landsforeningen imødeser endvidere Fødevareministeriets udspil om beregning af økonomiske konsekvenser ved opgaveoverførslen, herunder engangsomkostningerne ved omstruktureringen i nye miljøkontroller, tabte rationaliseringsgevinster på miljøområdet mv. samt ministeriets udspil til, hvordan de lokale forhandlinger om køb/leje af bygninger og udstyr samt overtagelse af personale tænkes ført.

Det er for landsforeningen og de enkelte kommuner afgørende, at disse to forudsætninger er på plads for at kunne tage fat på den fremtidige lokale organisering af miljøkontrollen.

Landsforeningen skal i denne sammenhæng erindre om brevet af 16. november 1998 til ministeriet om fysisk placering af levnedsmiddelregioner og miljøkontrolenheder. Landsforeningen har endnu ikke modtaget svar herpå.

Det er landsforeningens vurdering, at delingen af miljø og levnedsmiddelkontrolenhederne vil medføre både tab af rationaliseringsgevinster og betydelige engangsomkostninger på miljøsiden. Det er imidlertid samtidig landsforeningens vurdering, at Regeringen og kommunerne har en fælles interesse i at minimere disse omkostninger gennem en tæt koordinering af strukturarbejdet på miljø- og levnedsmiddelsiden.

Med venlig hilsen

Vibeke Vinten

 


[Forside] [Top]