[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Vurdering af stødvis ventilering og
pneumatisk opsprækning

1. Indledning

Definition
Dette miljøprojekt omhandler 2 nye in-situ afværgeteknikker, stødvis ventilering og pneumatisk opsprækning. Teknikkerne er udviklet siden ca. 1990 og anvendes til at oprense lossepladsfyld eller forurenet jord i den umættede zone. Teknikkerne omfatter tilførelse af luft eller iltberiget luft til jorden i korte stød under tryk. Den tilførte luft sikrer en udskiftning af poreluften, danner et aerobt miljø til gavn for aerobe mikroorganismer og kan danne sprækker i jordlagene, hvis der anvendes tilstrækkeligt højt tryk.

Teknikkerne er egnede til lokaliteter, der er forurenet med organiske forureningskomponenter, der er nedbrydelige eller flygtige. Hovedanvendelsen er dermed udskiftning af lossepladsgasser samt oprensning af forurening med oliekomponenter og chlorerede opløsningsmidler. Teknikkerne anvendes ikke til oprensning af forurening med tungmetaller eller uorganiske salte i lossepladsfyld.

Dette udredningsprojekt er alene en opsamling af udenlandske og danske erfaringer. Der er ikke i forbindelse med projektet udført felt- eller laboratorieforsøg.

Formål
Formålet med udredningsprojektet er at beskrive og vurdere stødvis ventilering og pneumatisk opsprækning. Det er ligeledes vurderet, om det er relevant at igangsætte konkrete forsøgsprojekter med teknikkerne.

Grundlag
Udredningsprojektet er iværksat i henhold til Lovbekendtgørelse om affaldsdepoter (Miljøstyrelsen, 1996) § 8a, stk. 2 (Asp Fuglsang, 1996). Loven fastlægger en særlig ordning for udvikling og afprøvning af ny teknologi på depotområdet.

Baggrund
Interessen for anvendelse af in-situ teknikker til oprensning af jord og grundvandsforurening har været stigende op igennem 90'erne. In-situ oprensninger har en række fordele frem for oprensninger baseret f.eks. på opgravning af forurenet jord eller afværgepumpning af forurenet grundvand. Disse fordele kan især omfatte lavere oprensningsøkonomi samt begrænset forstyrrelse af arealanvendelsen under oprensningen.

På denne baggrund har Miljøstyrelsen igangsat dette udredningsprojekt.

Rapporten
Denne rapport er opdelt i 6 kapitler. Efter indledningen gives i kapitel 2 en præsentation af teknikkerne stødvis bioventilering og pneumatisk sprækkedannelse. Kapitel 3 er en gennemgang af udenlandske erfaringer med disse teknikker, mens kapitel 4 indeholder en gennemgang af de begrænsede erfaringer, der indtil videre er opnået i Danmark. Teknikkerne vurderes i kapitel 5, herunder om det er formålstjenligt at iværksætte konkrete forsøgsprojekter. Rapporten afsluttes i kapitel 6 med en sammenfatning.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]