[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Gasværkspakkeprojekterne

10. Ordforklaring

I det følgende gives en kort beskrivelse af flere af de tekniske ord, som er anvendt i teksten. Flere af definitionerne er taget fra /8, 11 og 80/ med henblik på at minimere forvirringen.

Acceptkriterier Angiver det acceptable indhold af stofferne i jorden ved den konkrete grunds brugsmønstre og fysiske beliggenhed. Acceptkriterierne fastsættes ud fra en konkret risikovurdering og vil være afhængige af arealanvendelsen.
Adsorbent Et materiale, som opsuger et stof
Adsorption Opsugning af et stof i et andet stof eller materiale.
Afskæringskriterier Afskæringskriterier angiver for arealer med meget følsom arealanvendelse det niveau af jordforurening over hvilket, der bør ske en total afskæring af al kontakt med jord, f.eks. ved oprensning eller afgravning.
Aerob Tilstedeværelse af ilt, indeholdende ilt eller iltkrævende.
Anaerob Ilt er ikke til stede.
Aromatisk Aromatiske forbindelser er organiske forbindelser i ringe, hvor kulstofatomer i ringen kun er tilknyttet tre andre atomer. Aromatiske forbindelser har en øget stabilitet i forhold til andre molekyler. De mest typiske eksempler er forbindelser med en eller flere benzenringe (6 kulstofatomer), men andre aromatiske forbindelser findes bl.a. i kvælstof-, ilt- og svovlholdige ringsystemer (pyridin, pyrrol, thiophen og furan). Se NSO-forbindelser.
Asfalt Asfalt er en blanding af stenmaterialer og bitumen. Tjære har været anvendt i stedet for bitumen i årene før og lige efter 2. Verdenskrig, men efter ca. 1972 bruges alene bitumen i asfalt.
Bioventing Ved bioventilation tilføres ilt eller atmosfærisk luft til den umættede zone, med henblik på at fremme aerob mikrobiel nedbrydning af miljøfremmede organiske stoffer.
Bitumen Bitumen er et tyktflydende produkt, som er fremstillet ved afdestillation af de flygtige bestanddele i særligt egnede tunge råolier. Den er en kompleks blanding af kulbrinter, NSO-forbindelser samt små mængder forskellige metaller (nikkel og vanadium).
BTEX Benzen, toluen, ethylbenzen og xylener (o-, m- og p-xylen).
BTX Benzen, toluen og xylener (o-, m- og p-xylen).
Denitrifikation Bakteriel reduktion af nitrat til frit kvælstof.
Detergent Overfladeaktivt stof (sæbelignende).
Desorption Modsat sorption.
DNAPL "Dense Non-Aqueous Phase Liquid": Tung ikke-vandopløselig væske,som har en større densitet end vand og dermed synker til bunds i vandfasen.
EPA Environmental Protection Agency (USA-EPA).
Ex-site Aktivitet, som ikke foretages på den aktuelle grund.
Flygtighed Et stofs evne til at gå på dampform.
Forceret udvaskning Kunstig forøget vandgennemstrømning gennem det forurenede område, evt. ved recirkulation af oppumpet vand.
GC/FID GC-FID Gaskromatografi med flammeionisationsdetektor.
GC/MS GC-MS Gaskromatografi med massespektrometrisk detektor.
Homogen Ensartet.
Hydrocarboner Kulbrinter.
Impermeabel Uigennemtrængelig.
In-situ Aktivitet, som foretages uden afgravning af jorden, dvs. i de intakte aflejringer.
Intrinsic Engelsk ord som betyder "naturligt".
Inhomogen Ikke ensartet.
Karburet (vandgas) Vandgas dannes ved at der blæses damp ind under risten i en ovn, således at de glødende koks spalter vand til brint og ilt. Ved at tilsætte yderligere olie fås karbureret vandgas.
Kapillar barriere Et system af mindst to hældende lag af forskellig tekstur, hvor et lag af fint materiale er placeret oven over et lag af grovere materiale. Pga. forskellen i kapillartryk i de to lag vil det fine lag bortlede infiltrerende vand.
Kulbrinter Hydrocarboner.
LNAPL "Light Non-Aqueous Phase Liquid". Let ikke vandopløselig væske, som har en densitet mindre end vand og derfor ligger ovenpå vandet, f.eks. olie.
Markkapacitet Den maksimale mængde af vand som en jord kan tilbageholde efter at overskydende vand er drænet bort ved tyngdekraftens påvirkning.
Mobilt anlæg Transportabelt.
Monitering Målinger/overvågning.
Nitrifikation Bakteriel oxidation af ammonium og organisk kvlstof til nitrat.
Nitratreducerende Nitrat bliver reduceret til kvælstof under anaerobe forhold - betegnelse for en anaerob redoksproces ved mikrobiel nedbrydning.
NSO Heterocykliske aromatiske forbindelser indeholdende kvælstof (nitrogen), svovl og ilt (oxygen).
On-site Aktivitet som foretages på den aktuelle grund
Oprensningskriteriet Kriteriet som angiver niveau for jordforurening i jord efter oprensning.
Oxidation Iltning.
PAH Polycyckliske Aromatiske Hydrocarboner el. Polycyckliske Aromatiske Kulbrinter. Forkortelse for en kemisk stofgruppe, hvor stofferne indeholder mindst 3 benzenringe.
Perkolat Nedsivende vand.
Poreluft Luften i jordens porer.
ppm "Parts per million". Enhed anvendt f.eks. om mg/kg og mg/l i vand. Ved omregning af ppm i luft til mg/m³ i luft anvendes stofspecifikke omregningsfaktor.
Redoksforhold Et systems elektronaktivitet. Høje redokspotentialer er ensbetydende med et iltet system (aerobt) og lave redokspotentialer er ensbetydende med stærkt anaerobe forhold.
Retention Tilbageholdelse.
Sorption Proces, hvor et stof optages i/på en fast fase fra en væske- eller luftfase.
Stripning Aftrækning af forurening fra luft-, jord- eller vandfase.
Substrat Bruges f.eks. om organiske stoffer, når disse anvendes som vækstgrundlag for mikroorganismer.
Sulfatreducerende Sulfat bliver reduceret til sulfid under anaerob forhold- betegnelse for en anaerob redoksproces ved mikrobiel nedbrydning.
Tjære Tjære (stenkulstjære, kultjære) består primært af PAH´er og indeholder desuden betydelige mængder phenoler, flygtige aromatiske kulbrinter (f.eks. BTEX) og NSO-forbindelser.
Toksicitet Giftighed.
Toksisk Giftig.
Viskositet Tyktflydenhed, en væskes flydeegenskaber.

[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]