[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Scenarier for øget genanvendelse af dagrenovation
samt vurdering af arbejdsmiljø

Indledning

Dette notat tager udgangspunkt i Arbejdsrapport fra Miljøstyrelsen nr. 85 og 86, 1997 med tilhørende rettelsesblade om "Genanvendelse af dagrenovation - miljømæssig og økonomisk vurdering".

Der beskrives et referencescenario, som på bedst mulig måde skal give udtryk for, hvorledes indsamling, transport og behandling af dagrenovation sker i Danmark i 1996/1997.

Derudover beskrives 3 scenarier, der tager udgangspunkt i affaldsplanudkast "Affald 21":

  • 2 scenarier, hvor indsamling og behandling ved bioforgasning af den organiske del af dagrenovationen øges til henholdsvis knap 10% og godt 21% af den samlede dagrenovationsmængde
        
  • 1 scenario, hvor indsamlingen og behandling af papir ved genanvendelse øges til godt 60%

De 2 scenarier, der omhandler indsamling og behandling ved bioforgasning af den organiske del af dagrenovationen, er begge nye i forhold til de scenarier, der blev arbejdet med i Arbejdsrapport fra Miljøstyrelsen nr. 85 og 86, 1987.

Desuden er effektiviteten af hjemmekomposteringen i scenarierne og referencesystemet hævet i kraft af, at der i nærværende notat alene tages udgangspunkt i de aktivt deltagende husstande.

Opbygningen af det scenario, der omhandler indsamling af papir til genanvendelse er bibeholdt fra Arbejdsrapporterne nr. 85 og 86, 1997.

Efter en beskrivelse og diskussion af forudsætninger ved systemer og miljø- og økonomidata gennemføres den miljømæssige og økonomiske vurdering af konsekvenserne ved 3 scenarier, og resultaterne heraf beskrives og diskuteres.

I notatet er kun i begrænset omfang gjort rede for, hvorledes de økonomiske og miljømæssige data er fremkommet. Disse er detaljeret beskrevet i Arbejdsrapport fra Miljøstyrelsen nr. 85 og 86, 1997, i rettelsesblade hertil samt i Arbejdsrapport fra Miljøstyrelsen nr. 28, 29, 30 og 31, 1995 "Miljøøkonomi for papir- og papkredsløbet".

Den særligt interesserede læser må derfor søge sine oplysninger i disse arbejdsrapporter.

Der er dog en enkelt væsentlig forskel mellem dette notat og Arbejdsrapport nr. 85 og 86, 1997, idet der i dette notat er regnet med en samlet dagrenovationsmængde på 1.621.100 ton/år, svarende til oplysninger fra ISAG 1997, mens der i arbejdsrapporterne kun er regnet med en samlet dagrenovationsmængde på 1.352.000 ton/år. I arbejdsrapporterne er der taget udgangspunkt i det dagrenovationspotentiale, der fremgår af Miljøprojekt nr. 264, 1994 "Dagrenovation fra private husholdninger".

Potentialet for den organiske del af dagrenovationen er bibeholdt i absolutte tal pr. husstand fra Miljøprojekt nr. 264, 1994. Papirpotentialet tager udgangspunkt i "Kortlægning af papirpotentialet i private husstande", Econet, 1998. Ved ændrede potentialer ændres ikke på indsamlede mængder (disse er jo reelt konstaterede), men der ændres på indsamlingseffektiviteten.

Det medfører, at den forskel, der er i samlet affaldsmængde fra Arbejdsrapport nr. 85 og 86 til nærværende notat, alene er tillagt restaffaldsmængden.

Som bilag til dette notat findes en dataliste omfattende de i notatet (og i Arbejdsrapport nr. 85 og 86) anvendte grunddata.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]