[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Rapport fra Underudvalget for Miljø og Sundhed

3 Underudvalgets arbejdsform

 

Med henblik på at vurdere konsekvenserne af en hel eller delvis afvikling af pesticiderne har underudvalget indledningsvis foretaget en indsamling af den eksisterende viden om de kendte miljø- og sundhedsmæssige effekter af pesticidanvendelsen, idet denne viden vil udgøre referencerammen for vurdering af de forskellige dyrkningssystemer opstillet af Underudvalget for jordbrugsdyrkning.

Definition af pesticider

Underudvalget har anvendt den definition af pesticider, der er foreslået af underudvalget om lovgivning. Definitionen gengives her til orientering.

"I det følgende anvendes udtrykkene pesticider, plantebeskyttelsesmidler og aktivstoffer hyppigt. Der er derfor behov for en nærmere forklaring af disse og enkelte andre ord.

Pesticider (som ofte også kaldes bekæmpelsesmidler) er et overbegreb eller en samlebetegnelse for plantebeskyttelsesmidler og biocider.

Plantebeskyttelsesmidler (eller sprøjtemidler) er de midler, som i jordbrugserhvervene (landbrug, skovbrug og gartnerier, gartnerier og frugtavl) anvendes til bekæmpelse af ukrudt, skadedyr eller svampeangreb eller til at regulere væksten (bl.a. stråforkortning). Plantebeskyttelsesmidler kan også - for så vidt det er lovligt - anvendes i private haver. og lignende, herunder udyrkede og offentlige arealer.

Biocider er bl.a. træbeskyttelsesmidler, rottemidler og midler til bekæmpelse af slim i papirproduktion m.v.

Et pesticid består af et eller flere aktivstoffer og en række hjælpestoffer. Aktivstoffet er det stof, der specifikt retter sig mod skadegørere m.v. Hjælpestofferne er stoffer, der tilsættes for at forbedre den tilsigtede virkning".

Underudvalget har noteret, at drikkevandsudvalget, der blev nedsat af Miljøstyrelsen i marts 1996, afrapporterede den 17. december 1997. Af denne afrapportering fremgår, at drikkevandsudvalget har gennemgået den nuværende regulering af bekæmpelsesmidler samt risikoen for forurening af drikkevand med pesticider. Underudvalget om miljø og sundhed har, hvor det er relevant, støttet sig til denne afrapportering.

Underudvalget har på baggrund af den eksisterende viden vurderet vor generelle videnniveau og herunder, hvordan eventuelt manglende viden påvirker mulighederne for at vurdere konsekvenserne af en hel eller delvis afvikling af pesticidanvendelsen.

Underudvalget har ligeledes efter anmodning fra hovedudvalget vurderet, om det vil være muligt at identificere de mest miljø- og sundhedsskadelige af de pesticider, der er godkendt i dag.

I den forbindelse har underudvalget vurderet, hvordan forsigtighedsprincippet kan operationaliseres for så vidt angår pesticiderne, samt vurderet pesticidproblematikken proportionalt med anvendelsen af andre kemiske stoffer i landbruget.

Underudvalget har i dets arbejde ikke foretaget en systematisk vurdering af den nuværende godkendelsesordning, idet dette ligger uden for dels underudvalgets kommissorium, dels er foretaget vedrørende grundvandsbeskyttelsen ved en international ekspertvurdering foråret og sommeren 1997. Underudvalget henviser i øvrigt til en kortfattet gennemgang i bilag 1 af de datakrav, der stilles til godkendelsen af pesticider, samt til bilag 2 vedrørende de overordnede retningslinier for risikovurdering af miljøeffekter og klassifikation for sundhedseffekter.

Liste over konsulentrapporter

Fund af pesticider i grundvandet. Walter Brüsch, Bo Lindhardt, Martin Hansen, GEUS

Eksponering og effekt af pesticider på skadevoldende insekter i dyrkede og terrestriske økosystemer. Lars Monrad Hansen, DJF

Effekter på flora i dyrkede og udyrkede økosystemer. Gösta Kjellsson, DMU, Kathrine Hauge Madsen, KVL

Fund af pesticider i nedbør, nedbørsbidrag til jord og grundvand samt internationalt bidrag til pesticidbelastningen. Gitte Felding, DJF

Fund af pesticider i dræn- og jordvand. Niels Henrik Spliid, DJF

Reduktionspotentiale på fylde- og vaskepladser. Niels Henrik Spliid, DJF

Eksponering og effekter af pesticidanvendelsen på nyttefauna og den øvrige lavere og højere fauna i agerlandet. Niels Elmegård, DMU

Pesticider i jord. Inge S. Fomsgaard, DJF

Effekter på flora og fauna i ferskvand. Nikolaj Friberg, DMU

Fund af pesticider i vandløb og søer, samt overfladiske afstrømning. Betty Bügel Mogensen, DMU

Indtagelse af pesticider gennem kosten. Arne Büchert, VFD

Pesticiders effekt på folkesundheden. Lars Rauff Skadhauge, Sundhedsstyrelsen,

Vurdering/beskrivelse af arbejdsmiljøkonsekvenser af en afvikling af pesticidforbruget inden for jordbrugserhvervene. Karen Gertrud Bjørn, BST Storkøbenhavn, Leif Rothmann, BST Fyn

Samspil mellem pesticider og produktion af toxiner i fødevarer. Susanne Elmholt, DJF

Input vedrørende: Nitratudvaskning ved forskellig jordbearbejdning. Elly Møller Hansen, Jørgen Djurhuus, DJF

Ændring i forbrug af fossil energi ved omlægning til pesticidfrit landbrug. Tommy Dalgaard

Syntese af de kendte effekter af pesticider på agro-økosystemets organismer samt modellering af effekter på agerlandets fuglebestande ved hel eller delvis udfasning af pesticider. Bo Svenning Petersen, Flemming Pagh Jensen, Ornis Consult

Pesticidscenarier: Effekter på den lavere fauna. Niels Elmegård, Jørgen A. Axelsen, DMU

Vurdering af miljøpåvirkningen som følge af pesticidanvendelsen i det private skovbrug. Morten Strandberg, DMU

Belysning af pesticiders påvirkning af det akvatiske miljø ved forskellige behandlingshyppigheder. Flemming Møhlenberg, Kim Gustavson, VKI

Teknisk baggrundsrapport om identifikation af de mest miljø- og sundhedsskadelige af de på nuværende tidspunkt godkendte pesticider. Bo Lindhardt, GEUS, Peter B Sørensen, DMU, Niels Elmegård, DMU, Inge S. Fomsgård, DJF, Else Nielsen, VFD, Jim Hart, VFD, Lene Gravesen, MST, Lerke Ambo Nielsen, MST, Lene Lorenzen, MST, Kaj Juhl Madsen, MST.

Liste over indkomne bemærkninger fra personer/institutioner, der ikke er medlem af udvalget

Novartis, Ole Jensen: Midtvejskonferencen i Bichel-udvalget.

Novartis, Mads Kristensen. Kommentarer, spørgsmål til pesticidudvalget.

Bayer, Frank Rothweiler, Opfølgning på midtvejskonferencen i Bichel-udvalget.

Cheminova, Lars-Erik K. Pedersen, Kommentarer til udvalget efter midtvejskonferencen i Bichel-udvalget.

Hans Sanderson, Bemærkninger til underudvalg for miljø og sundhed.

Peter Højer, spørgsmål til pesticidudvalget.

Jens Husby, Spørgsmål til Bichel-udvalget.

Instituttet for Produktudvikling, DTU, Bente Mortensen.

Kommentarer til Henrik Sandbechs indlæg på midtvejskonferencen i Bichel-udvalget.

Helga Moos, MF Venstre, bemærkninger til midtvejskonferencen.

Zeneca Agro, Freddy Kjøng Pedersen: Midtvejskonferencen d. 21. september 1998

Erik Faurholt, spørgsmål til pesticidudvalget.
 


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]