[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Standardiseret produktblad for kompost

1. Forord

Danske komposteringsanlæg har gennem de seneste år været i udviklingsfase. Fra kompostbrugernes side har der været usikkerhed og en vis skepsis overfor anvendelse af kompost. Fra myndighedernes side er der opstillet en række krav til analyse og deklarering af kompost bl.a. for at imødegå denne usikkerhed.

Fælles, forbedret - beskrivelse af kompost

Formålet med projektet "Standardiseret produktblad for kompost til jordbrugsformål" er at skabe tillid blandt kompostbrugerne og at opnå bedre brugsvejledninger fra danske kompostproducenter. Projektet danner grundlag for at etablere en frivillig, fælles produktdeklaration for kompost i Danmark. De i projektet foreslåede analyseparametre for kompost udvider analyseomfanget for de fleste danske komposteringsanlæg. Det er til gengæld håbet, at værdien af analyseresultaterne bliver større for det enkelte anlæg, som direkte kan relatere analyseresultater til brugerrelevante deklarationsstørrelser.

DAKOFA initiativ - Følgegruppe med repræsentanter fra:

FSL
Plantedirektoratet
Miljøstyrelsen

Projektet er blevet til gennem en arbejdsgruppe (ORGAF) nedsat af brancheorganisationen Dansk Komite for Affald (DAKOFA). I ORGAF-gruppen har repræsentanter for kompostbrugere og -anlæg, myndigheder, rådgivere og forskere diskuteret projektoplæg samt løbende fulgt og kommenteret arbejdet. Endvidere har konsulenter for de forskellige brugergrupper været hørt undervejs, og repræsentanter fra 24 komposteringsanlæg deltog i en konference om produktbladet i efteråret 1997. En følgegruppe med repræsentanter fra bl.a. Miljøstyrelsen, Plantedirektoratet og Forskningscentret for Skov & Landskab (FSL) har været tilknyttet projektet. Projektet er gennemført med økonomisk støtte fra Rådet vedr. genanvendelse og mindre forurenende teknologi.

Denne rapports formål:
ensartet gennemførelse af  kompost-analyser

Nærværende rapport er en ud af tre rapporter fra Miljøstyrelsen og henvender sig primært til laboratorier, som udtager prøver eller udfører analyser af kompost. Rapporten har til formål at sikre ensartet gennemførelse af de analyser, som branchen gennem projektet har fundet relevante. Den har været til høring hos laboratorierne Steins, Miljøkemi, MLK Fyn og MLK Helsingør. Endvidere er dele af rapporten kommenteret af Kirsten Jebjerg Andersen, VKI.

Tre rapporter i alt

Den første rapport: "Standardiseret produktblad for kompost til jordbrugsformål - del 1: generel del inkl. metodeafprøvning" giver baggrunden for valg af metoder og de foretagne prioriteringer i forbindelse med udviklingen af produktbladet. En brugerafprøvning af det udarbejdede produktblad er også refereret i denne rapport. Anden rapport: "Standardiseret produktblad for kompost til jordbrugsformål - del 2: vejledning til komposteringsanlæg" er et redskab for anlæggene til brug ved deklarering og udformning af brugervejledning.

Revideret "Slambekendtgørelse" pr. april 99

En revideret udgave af Miljø- og Energiministeriets bekendtgørelse nr. 823 af 16. september 1996 om anvendelse af affaldsprodukter til jordbrugsformål (Slambekendtgørelsen) er sendt til høring af Miljøstyrelsen oktober 1998. Forhold, som berører nærværende projekt, er i videst muligt omfang indarbejdet. Den reviderede slambekendtgørelse forventes at træde i kraft april 1999.

Revideret "Gødningsbekendtgørelse" pr. jan 99

Tilsvarende er Plantedirektoratets bekendtgørelse nr. 612 af 19. juli 1993 om gødning og jordforbedringsmidler m.m (Gødningsbekendtgørelsen) under revidering. Som en del af denne revidering vil kravene om analyse for citratopløseligt fosfor og vandopløseligt kalium i kompost (bilag 4, afsnit III) afløses af krav om analyse for total fosfor og total kalium. Disse ændringer er indarbejdet i nærværende projekt. Den reviderede gødningsbekendtgørelse træder i kraft 1. januar 1999.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]