[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Reduktion af krom(VI) i grundvand ved hjælp af jernspåner

8. Konklusion

I det følgende er de fundne konklusioner kort opsummeret:

  • Det er i indledende forsøg (som også observeret i /6/) dokumenteret:
    • at omsætningen af kromat i jernzonen bevirker en gradvis inaktivering af jernzonen svarende til at en given jernmængde har en endelig kapacitet mht. reduktion af kromat,
    • at kromat reduktionen kan antages at følge en pseudo-1.-ordens kinetik samt
    • at raterne for Cr(VI)-omsætningen er så høje, at det i langt de fleste tilfælde (både on-site og in-situ) vil være jernzonens kapacitet som vil være den dimensionerende faktor (i modsætning til reduktionsraten).
  • Indledende forsøg tydede på en effekt i retning af forøgede kapaciteter for jernet ved opblanding med store mængder kvartssand. I senere forsøg beregnet til at kvantificere denne effekt, kunne der dog ikke konstateres nævnte kapacitetsforøgelse.
  • På trods at ikke helt entydige resultater peger datamaterialet på, at det er muligt at skalere resultater over forskellige koncentrationsniveauer. Såfremt der på trods af de meget svage indikationer herpå måtte eksistere en effekt på kapaciteterne som funktion af koncentrationsniveauet, vil skalering af resultater fundet ved forhøjede koncentrationer føre til en underestimering af kapaciteten.
  • På baggrund af resultater fra kolonner med forskellig strømningshastighed var det ikke muligt at konstatere en simpel sammenhæng mellem strømningshastighed og kapacitet. Det synes som om at en relativ lille forøgelse af strømningshastigheden fører til et vist fald i kapacitet, men at yderligere forøgelse af strømningshastigheden ingen yderligere effekter har.
  • En yderst markant effekt af justering af pH i indløbet til kolonnerne (pH=4) kunne konstateres. Resultaterne indikerer, at der ved pH-justering sandsynligvis kan opnås en markant forøgelse af kapaciteten, men potentialet er ikke yderligere undersøgt.
  • På baggrund af de samlede erfaringer vurderes det påtænkte filter til on-site brug ved Sct. Clara Vej at have en levetid på ca. et halvt år før der kan forventes gennembrud af krom. Det bemærkes dog, at levetiden afhænger af flere parametre, ikke mindst den usikkert estimerede gennemsnitlige indløbskoncentration. I perioden frem til gennembruddet kan filteret forventes at udvise en effektivitet svarende til en koncentration i filterets udløb på under 3 m g/liter.

[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]