[Forside] [Indhold]

Opsamling af data for diffus forurening

Sammenfatning og konklusioner

Der er gennemført en indhentning og systematisering af eksisterende data fra undersøgelser af diffuse luftbårne jordforureninger i Danmark. Omfanget af indsamlede data er præsenteret i datarapporten. Alle indsamlede data er systematiseret i en database. Der er indsamlet data fra 3.316 jordprøver som er analyseret for en eller flere tungmetaller eller PAH-forbindelser.

 

Baggrund og formål:

Det har i mange år været kendt, at en lang række aktiviteter har givet anledning til en luftbåren spredning af forurening i omgivelserne. Det har ligeledes været kendt, at overskudsjord fra anlægsarbejder i centrale byområder og industriområder ofte er forurenet. I dag føres der kontrol med overskudsjorden, og den deponeres på steder, som passer til jordens forureningsgrad. I mange årtier blev overskudsjorden anvendt til opfyldning af gamle grusgrave, lavtliggende områder og som opfyld under nye bydele.

Samlet betegnes disse forureninger som diffuse jordforureninger, da de ikke har en skarp afgrænsning mod de rene områder, og oftest ikke har en entydig relation til en enkelt forureningskilde.

De diffuse jordforureninger påvises typisk i gamle byområder, i områder, som er bygget på fyldjord fra centrale byområder, langs med større veje, samt i nærheden at metalforarbejdende virksomheder. Den diffuse jordforurening er typisk forårsaget af en lang række enkeltbidrag. Enkeltbidrag kan f.eks. komme fra forbrænding af blyholdigt benzin i bilmotorer, støv og luftafkast fra metalforarbejdnings virksomheder, anvendelse af brændsel (kul, fyringsolie) til boligopvarmning m.v.

Formålet med projektet har været at forbedre det generelle vidensniveau om diffus jordforurening. Det er gjort ved at indsamle og systematisere eksisterende data fra undersøgelser af diffuse forureninger i byområder, langs veje, og i områder med opfyld fra centrale byområder.

 

Undersøgelsen:

Ved den gennemførte undersøgelse er der indsamlet data hos landets 14 amter, Københavns og Frederiksberg Kommuner. Desuden er enkelte større kommuner kontaktet med henblik på indsamling af eventuel supplerende datamateriale.

Det indsamlede materiale omfatter data fra 3.316 terrænnære jordprøver. Det indsamlede materiale er systematiseret i databasen DifJord, en database udviklet i Microsoft Access 97, under styresystemet Windows 95. Materialet i databasen giver mulighed for en større forståelse af omfang, karakter og sammenhænge for den diffuse jordforurening.

I DifJord-databasen er der i alt registreret 15.776 analyseresultater for indhold af tungmetaller i jord og 19.782 analyseresultater for indhold af PAH-forbindelser i jord. Databasen indeholder desuden 609 data for indhold af totalkulbrinter i de analyserede jordprøver.

Til de enkelte analyseresultater er der knyttet en række informationer omkring prøveudtagning, jordartsbeskrivelse, forbehandling af prøvemateriale, oplukning, analysemetoder. Desuden er der for de undersøgelser, hvor der er information om eventuelle forureningskilder, registreret kildetype, eventuel afstand og retning.

 

Hovedkonklusioner:

Gennem indsamlingen er der skabt et overblik over, hvilke undersøgelser der er lavet, og med systematiseringen er der skabt mulighed for, at andre kan bearbejde eksisterende data med henblik på etablering af relationer mellem årsager og virkning, etablering af "normale niveauer", sammenhæng mellem jordarter og forurening, dybder og afstande og lignende sammenhænge.

 

Projektresultaterne:

Datamaterialet er indsamlet fra en række amter og kommuner fordelt over hele landet. De indsamlede data afspejler ikke et gennemsnit for den diffuse jordforurening i Danmark. Dette forhold er bl.a. begrundet i den meget skæve geografiske fordeling af antallet af udtagne jordprøver.

Det er valgt ikke at beregne gennemsnitskoncentrationer for de forskellige parametre, der er behandlet i databasen. Beregning af gennemsnitsværdier for de enkelte stofparametre kan være misvisende som følge af datamaterialet, der som nævnt repræsenterer en skæv fordeling af landet, samt i en række tilfælde, repræsenterer lokale forhold omkring en forureningskilde.

Ved en efterfølgende databehandling af datamaterialet skal det noteres, at data fra de forskellige landsdele naturligt varierer som følge af den overordnede naturlige variation i områdernes "sande" baggrundsniveau.

De indsamlede data viser, at på nuværende tidspunkt er den diffuse jordforurening et forhold, der typisk er undersøgt i de store byområder - dvs. i Hovedstadsområdet, Århus Kommune og Amt samt til dels Odense Kommune.

 


[Forside] [Indhold] [Top]