[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Fjernelse af metaller fra grundvand ved traditionel vandbehandling på danske vandværker

1. Indledning

1.1 Baggrund
1.2 Formål med projektet

1.1 Baggrund

Der er tidligere gennemført undersøgelser af indholdet af metaller i filterslam (okkerslam) fra vandværker (Aktor, 1990). Det er herved konstateret, at der udfældes en del metaller med okkerslammet ved den traditionelle filtrering af grundvand på vandværker (se tabel 1).

Tabel 1: Resultater fra 39 udvalgte vandværker fra det tidligere gennemførte projekt med undersøgelse af indhold af metaller i filterslam (okkerslam).

Det blev ikke undersøgt, hvor stor en del af grundvandets indhold af metaller, der fjernes ved den traditionelle vandbehandling med luftning samt enkelt eller dobbelt filtrering.

Ved nærværende projekt er det derfor søgt nærmere at bestemme fjernelse af metaller fra grundvand ved traditionel vandbehandling på en række udvalgte danske vandværker. Endvidere er det undersøgt, hvorvidt filterskyllevand efter bundfældning af okkerslammet har uacceptabelt høje indhold af metaller ved afledning fra vandværkerne.

 

1.2 Formål med projektet

Formålet med projektet har været at undersøge fjernelsen af metaller fra grundvand ved den traditionelle vandbehandling på danske vandværker med luftning og enkelt eller dobbelt filtrering. Endvidere har det været målet at undersøge, om filterskyllevand efter bundfældning har en uacceptabel kvalitet med hensyn til indhold af metaller i forhold til afledning af filterskyllevandet fra vandværkerne.

Undersøgelsen har omfattet metallerne: Arsen (As), antimon (Sb), bly (Pb), cadmium (Cd), chrom (Cr), kobber (Cu), nikkel (Ni), molybdæn (Mo) og zink (Zn). Endvidere er der analyseret for indhold af jern (Fe) og mangan (Mn).


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]