[Forside] [Indhold]

Indsamling af dagrenovation i svært fremkommelige områder

Resumé

 

Flere miljøprojekter har peget på vandfortyndbar farve som et godt alternativ til traditionel opløsningsmiddelbaseret farve til serigrafisk trykning, såvel i relation til arbejdsmiljø- som ydre miljøforhold.

Dette forprojekt har haft til formål at afklare, hvorvidt det er relevant at anbefale igangsættelse af et hovedprojekt, hvori det afklares, om vand-fortyndbar trykfarve reelt er et attraktivt alternativ set ud fra et teknisk og et miljømæssigt synspunkt.

I rapporten beskrives brugen af vandfortyndbar farve med udgangspunkt i de tekniske forhold, vanskeligheder og problemløsninger hos Lunøe Serigrafi. Lunøe Serigrafi er en mindre virksomhed, som siden 1990 har anvendt vandfortyndbar farve til produktion af bl.a. kunsttryk af høj kvali-tet, brochurer, plakater, reklameskilte og streamere til opklæbning på biler. På trods af en del tekniske vanskeligheder, specielt i opstartsfasen, udgør vandfortyndbar farve i dag ca. 95-98% af virksomhedens forbrug af trykfarve.

Det vurderes, at det teknisk set er muligt at anvende vandfortyndbar farve til produktion også i større målestok, men det kræver ændrede fremgangs-måder i trykkeriet.

Der er foretaget en farlighedsvurdering med hensyn til miljø og sundhed af de kemikalier, som anvendes i forbindelse med vandfortyndbar farve, såvel selve trykfarven som hjælpekemikalier. Vurderingen viser, at bru-gen af vandfortyndbar farve sandsynligvis kan være en miljømæssig for-del i forhold til anvendelse af traditionel opløsningsmiddelbaseret farve. En egentlig afklaring vil dog kræve en mere detaljeret undersøgelse kom-bineret med en sammenlignende livcyklusanalyse.

På baggrund af de foretagede undersøgelser anbefales det at gennemføre et hovedprojekt, hvor der foretages en sammenlignende livscyklusanalyse af to serigrafiske tryksager med samme ydelse, men trykt med henholds-vis en opløsningsmiddelbaseret og en vandfortyndbar farv. Formålet er at få belyst i hvilket omfang, der er forskel i den samlede miljøbelastning fra tryk med de to farvetyper, set i et livscyklusperspektiv.

Det vurderes, at de forbehold, som grafiske virksomheder kan have for anvendelse af vandfortyndbar farve, kan mindskes ved at formidle viden om den konkrete brug af farven i form af en "håndbog" og i tilknytning hertil afholde f.eks. temamøder, kurser og virksomhedsbesøg.


[Forside] [Indhold] [Top]