[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Vandrådets årsberetning fra 1997 og 1998

Forord

Forord ved formanden for Vandrådet, viceborgmester Elin Møller, Nibe Kommune

[Billede: Elin Møller]

Vandfonden har nu eksisteret i knap to år.

Formålet med etableringen af Vandfonden var at skabe et organ, som kan medvirke til at opretholde en decentral vandforsyning, der kan levere rent drikkevand. Jeg er ikke i tvivl om, at Vandfonden bidrager væsentligt til at fremme den ønskede udvikling.

Det er Vandrådet, der administrerer Vandfondens midler. Vandrådet holdt sit første møde i december 1997. Og har siden behandlet en lind strøm af ansøgninger om støtte fra mindre vandværker og enkeltindvindere, der uforvarende er ramt af eller trues af forurening.

Hertil kommer, at Vandfonden har finansieret en række projekter af generel karakter, herunder især informationsprojekter og udviklingsprojekter, der har til formål at opretholde en decentral og ren vandforsyning på længere sigt.

I løbet af de første knap to års levetid har Vandrådets hovedopgave været at udbrede kendskabet til støtteordningen og fastlægge en praksis over for ansøgere med vidt forskellige forureningsproblemer i vandindvindingerne. Jeg synes, det er lykkedes at finde en god balance i tingene.

Vandrådet har nu lagt begyndelsesfasen bag sig. Rådet har delegeret en række sagstyper til afgørelse i sekretariatet i Miljøstyrelsen, hvilket har medført en smidig sagsgang. Der er fastlagt en praksis på de væsentligste områder, og de fleste af de opgaver, der fremover tegner sig, er af driftsmæssig karakter og vil blive varetaget af sekretariatet for Vandrådet. Imidlertid vil der fortsat være en vigtig opgave for Vandrådet med at udbrede kendskabet til ordningen yderligere, ligesom erfaringerne siger, at der fortsat vil være tvivlsager. Jeg er endvidere sikker på, at der vil blive afdækket områder, hvor der endnu ikke er fastlagt en praksis.

Vandrådets årsberetning indledes med en beskrivelse af grundlaget for rådets arbejde. Dernæst følger en vurdering af behovet for Vandfonden i de kommende år. Herefter gennemgås i hovedtræk Vandrådets væsentligste opgaver i 1997 og 1998 samt administrationen af støtteordningen. Rapporten indeholder endvidere en bilagsdel med oversigter over tilsagn, geografisk fordeling, støttede projekter, statistikker mv.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]