[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Vandrådets årsberetning fra 1997 og 1998

2. Behovet for Vandfonden i de kommende år

I forbindelse med Drikkevandsudvalgets arbejde blev der iværksat et udredningsarbejde med det formål at belyse den fremtidige udvikling i den danske vandforsyningsstruktur. Rapporten fra dette udredningsarbejde fremhæver en række forhold, der peger i retning af, at der i de kommende år vil være et stort og voksende behov for tiltag til fremme af forsyningen med rent drikkevand.

[Billede: Vandbroring foretages]

I rapporten fra 1997 er der foretaget et skøn over antallet af vandværker og private brønde og boringer, der rammes af forurening i en sådan grad, at de vil have problemer med at overholde grænseværdierne for drikkevand i de kommende ti år.

Det skønnes, at ca. 750 almene vandværker forventes at blive ramt af en eller flere typer forurening over grænseværdien for drikkevand i én eller flere boringer.

[Billede: Landmand på markarbejde]

Det vurderes endvidere i rapporten, at ca. to tredjedele af de i alt ca. 91.000 private brønde eller boringer er forurenede, og at forureningen for så vidt angår ca. 50% heraf forventes at overskride grænseværdierne for nitrat og/eller kim. Herudover skønnes ca. 50% af det totale antal brønde og boringer at have et indhold af pesticider, der overskrider grænseværdien. Sidstnævnte skøn er dog baseret på et meget lille antal undersøgelser og er derfor meget usikkert.

Efter Vandrådets opfattelse viser de forhold, der peges på i afrapporteringen fra udredningsarbejdet, at der i de kommende år vil skulle gennemføres et stort antal vandindvindingsprojekter. I den forbindelse spiller Vandfonden en vigtig rolle.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]