[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Referencer til renere teknologivurdering ved miljøgodkendelser

Forord

Det fremgår af miljøbeskyttelsesloven, at forurenende virksomhed skal anvende bedste tilgængelige teknik for at minimere belastningen af omgivelserne mest muligt. Ved vurderingen af, hvad der skal anses som bedste tilgængelige teknik (BAT-princippet), skal der lægges særlig vægt på den forebyggende indsats gennem anvendelse af renere teknologi. Grundlæggende skal renere teknologi prioriteres i forhold til rensningsteknologi.1

Renere teknologi

Renere teknologi defineres som ændrede produktionsprocesser eller råvarer, hjælpestoffer og produkter, som mindsker ressourceforbruget og som hindrer, at forureningen opstår ikke alene i produktionsprocessen men også i senere led i vare- og produktkredsløbet.

Når en kommune eller et amt skal vurdere, om en listevirksomhed bør godkendes, skal det først og fremmest overvejes,

  • om mulighederne for at udnytte energi- og råvareforbruget er udnyttet,
  • om mulighederne for at substituere særligt skadelige eller betænkelige stoffer med mindre skadelige eller betænkelige stoffer er udnyttet,
  • om mulighederne for at optimere produktionsprocesserne er udnyttet, f.eks. ved benyttelse af lukkede kredsløb eller lign., og
  • om affaldsfrembringelse kan undgås, eller - hvor dette ikke kan lade sig gøre - om mulighederne for genanvendelse eller recirkulation er udnyttet.

Først herefter skal det vurderes, i hvilket omfang den uundgåelige forurening kan begrænses ved hjælp af den bedste tilgængelige rensningsteknologi.

Til brug for myndighedernes og virksomhedernes vurdering af renere teknologi-løsninger for godkendelsespligtige virksomheder, har Miljøstyrelsen udarbejdet en referenceliste for hvert enkelt branche omfattet af listen over godkendelsespligtige virksomheder.    2

For hvert enkelt listepunkt har Miljøstyrelsen anført referencer og anden litteratur om renere teknologi, som Miljøstyrelsen har kendskab til, for den pågældende branche.

Listen skal læses som et idekatalog og henvender sig såvel til industrien som til kommuner og amtskommuner. Miljøstyrelsen forventer, at der i ansøgningsmaterialet til miljøgodkendelse er taget stilling til, om virksomheden kan anvende de teknologier, der fremgår af materialet i referencelisten, og som umiddelbart forekommer relevante for den pågældende virksomhed. Samtidig forventer Miljøstyrelsen, at kommuner og amtskommuner orienterer sig i referencelisten med henblik på en aktiv stillingtagen til mulighederne for at anvende renere teknologi. Listen udgør med andre ord et udgangspunkt for den fremtidige dialog mellem myndighed og virksomhed.

For enkelte brancher som f.eks. kemiske virksomheder, har det ikke været muligt at finde relevante referencer om renere teknologi. I disse tilfælde anbefaler Miljøstyrelsen, at der, som ved enhver anden vurdering af renere teknologimuligheder på en virksomhed, følges de her beskrevne principper for renere teknologi, og at vurderingen foretages specifikt for de processer, stoffer og teknologier, der anvendes på den enkelte virksomhed. I denne forbindelse kan almen litteratur om renere teknologi og BAT anvendes som inspiration.

Tidligere Orientering erstattes

Miljøstyrelsen udsendte første gang listen over referencer til renere teknologivurdering ved miljøgodkendelser i 1994.3 Nærværende orientering indeholder en opdateret gennemgang af referencer og erstatter dermed den tidligere orientering fra 1994.


1. jf. § 3, stk. 1 i lov nr. 369 af 2. juni 1999 om ændring af lov om miljøbeskyttelse

2. jf. bilag 1 i bekendtgørelse nr. 807 af 25. oktober 1999 om godkendelse af listevirksomhed.

3. jf. Orientering fra Miljøstyrelsen , nr. 3/1994. Referencer til renere teknologivurdering ved miljøgodkendelser.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]