[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste/]

Dansk miljøeksport af produkter og rådgivningsydelser til vandsektoren 1998

2. Sammenfatning

Værdien af danske virksomheders eksport til vandsektoren i udlandet er i 1998 opgjort til 2,1 mia. kr. Det svarer til 0,6% af Danmarks samlede eksport i 1998. Eksporten af produkter tegner sig for næsten 5/6 af beløbet og eksporten af rådgivningsydelser for 1/6.

Umiddelbart skaber denne eksport beskæftigelse for ca. 3.300 personer i Danmark – ca. 2.800 i virksomheder, der eksporterer produkter og ca. 500 i rådgivende virksomheder. Hertil skal lægges et formentlig væsentligt større antal ansatte hos underleverandører til virksomhederne.

Koncentrationen i vandsektoren er meget stor, da få virksomheder tegner sig for størstedelen af eksporten. Opgjort efter værdi stammer 80% af eksporten fra relativt få virksomheder, både når det drejer sig om produkter (5 virksomheder), og når der er tale om rådgivningsydelser (4 virksomheder).

Halvdelen af eksporten af produkter vedrører grundvandsboringer, ledningsnet og vandbehandling (iltnings-, filtrerings- og doseringsudstyr). Den anden halvdel vedrører produkter til spildevandsrensning, slam-behandling og afløbssystemer.

For eksport af rådgivningsydelser tegner vandforsyning- og spildevands-området sig for ca. 40% hver. Den resterende femtedel er anden rådgivning, f.eks. rådgivning til myndigheder mv. Vandbehandling inden for vandforsyning spiller en væsentlig større rolle ved eksport af rådgivnings-ydelser end i forbindelse med eksport af produkter.

67% af eksporten af produkter går til Vesteuropa, USA, Canada, Australien mv., 17% til Asien og 12% til Øst- og Centraleuropa. Ud af den samlede eksport af rådgivningsydelser går 36% til Øst- og Centraleuropa, 21% til Asien, 20% til Afrika, mens Vesteuropa, USA, Canada, Australien mv. tilsammen tegner sig for 21%.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]