[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Kortlægning af substitutionsmuligheder inden for maling/lakfjernere

Bilag 5

Oversigt over stoffer eller stoftyper der optræder i registrerede produkter til fjernelse af graffiti

Dette bilag kan sammen med bilag 1 anvendes i forbindelse med formulering af kemiske maling-/lakfjernere. Bilaget indeholder de stoffer, der optræder i registrerede graffitifjernere. I forbindelse med formulering af en kemisk maling-/lakfjerner kan dette bilag sammen med bilag 1 bidrage med et umiddelbart overblik over, om et givet stof miljø- og sundhedsmæssigt er hensigtsmæssigt at anvende.

Overblikket består i information om det pågældende stof er opført på Miljøstyrelsens liste over farlige stoffer og på listen over uønskede stoffer. Desuden fås information om stoffet er opført på Arbejdstilsynets grænseværdiliste og liste over KRAN-stoffer (kræftfremkaldende, reproduktionsskadende, allergifremkaldende og neurotoksiske).

De 28 stoffer er ordnet efter deres CAS nummer. 12 af stofferne er opført på listen over farlige stoffer. 12 er på grænseværdilisten. Af de stoffer, der er opført på Arbejdstilsynets liste over neurotoksiske stoffer, er et opfattet som kræftfremkaldende, 3 som reproduktionsskadende, to som allergifremkaldende og 3 som neurotoksiske.

I forbindelse med formulering kan bilaget således anvendes til at identificere de stoffer, der optræder på færrest lister.

Eksempelvis vil det være uhensigtsmæssigt at basere sin formulering på ethylenoxid, der optræder på både listen over farlige stoffer og grænseværdilisten samt på neurotokslisten som kræftfremkaldende og reproduktionsskadende. Til gengæld vil det umiddelbart være hensigtsmæssigt at anvende citronsyre, der ikke er omfattet af nogen af de undersøgte 4 lister.

Link til tabel.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]