[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Vandgenvinding ved fotografiske processer hos CEWE COLOR DK

1. Indledning

Fotografisk arbejde med fremkaldelse af billeder og film forgår ved en række kemiske processer. Procesgangen for billedfremkaldelse hos CEWE COLOR er: Fremkalder - stopbad - blegebad - fiksér. Procesgangen ved filmfremkaldelse hos CEWE COLOR er: Fremkalder -blegebad - fiksér. Mellem de enkelte procestrin er der skylleprocesser i form af low-flow og rindende skyl. Flow-sheet for fremkaldelse af billeder og film hos CEWE COLOR fremgår af bilag 1.

Brugte procesbade (undtagen fiksér) og low-flow skyl går til inddampning, hvor der dannes et affaldskoncentrat, der udgør ca. 10-15% af det oprindelige volumen. Koncentratet sendes til destruktion hos Kommunekemi, og kondensatet ledes til kloak. Inddamperen er en lav temperatur vacuum inddamper med et lavt energiforbrug og en kapacitet på 100 l/h.

Det rindende skyllevand er hidtil blevet renset i en ionbytter, der selektivt fjerner sølv fra spildevandet. Herefter neutraliseres spildevandet og ledes til kloak. Sølv i ionbyttereluat samt brugt fiksér genvindes ved elektrolyse. Flow-sheet over behandlingsmetoder for virksomhedens kasserede procesbade og processpildevand fremgår af bilag 2.

I 1993 fremkaldte CEWE COLOR årligt 1,5 mill. film, hvilket medførte til en årlig udledning af processpildevand på 10.000 m³. Det var oprindeligt planen, at produktionen skulle stige til 3,0 mill. film pr. år svarende til en spildevandsmængde på 20.000 m³/år. Produktionen er dog steget langsommere end planlagt, og i 1996-98 var produktionen knap 2,2 mill. film pr. år. Spildevandsmængden var i 1998 kun på 11.500 m³/år en stigning på 15% sammenholdt med en produktionsstigning på 47%

Virksomhedens spildevandstilladelse fra 1986 giver tilladelse til en maksimal spildevandsudledning på 10.000 m³, og derfor er der behov for betydelige vandbesparelser. Virksomheden havde allerede i 1993 foretaget store vandbesparelser ved at indføre flertrins modstrømsskylning og low-flow skyl. Derfor lå muligheden for yderligere vandbesparelser i at rense og recirkulere en del af spildevandet.

CEWE COLOR har med dette projekt ønsket en nærmere undersøgelse af mulighederne for at rense spildevandet ved omvendt osmose og recirkulere det rensede vand til proceslinierne. Denne metode har været forsøgt i udlandet med begrænset succes, fordi RO-membranen hurtigt stopper til. Derfor har vi i dette projekt indkalkuleret en effektiv forbehandling, hvor de generende kemikalier og partikler fjernes før RO-anlægget. En principskitse for en løsning med RO fremgår af fig.1.1.

wpe6C.jpg (167424 bytes)

Fig.1.1: Principløsning for rensning af fotospildevand ved omvendt osmose

Da de indledende forsøg viste, at den afprøvede forbehandling (kemisk fældning + filtrering) ikke løste tilstopningsproblemet med RO-membranerne fuldt ud, blev der introduceret en ny metode til forrensning, hvortil der blev givet en tillægsbevilling af Miljøstyrelsen. Ved denne ny metode anvendes et nyt fældnings- og flokkuleringsmiddel, der er udviklet af Fuji Hunt til fjernelse af sølv i fotografisk spildevand. Med dette fældningsmiddel er der herefter lavet nye omfattende laboratorie- og pilotforsøg.

Perspektivet med det nye fældningsmiddel er, at man kan lave en effektiv spildevandsrensning, hvor sølvindholdet kommer ned på ca. 0,1 mg/l, og hvor man samtidig kan genbruge en stor del af det rensede spildevand efter behandling i et RO-anlæg.

Med den nye renseteknik er man i stand til at rense spildevandet effektivt for sølv selv med højere koncentrationer af fotokemikalier i vandet end tidligere. Det giver mulighed for at anvende mere koncentreret vand i skyllekarrene og dermed reducere vandforbruget gennem anvendelse af modstrømsskylning i flere trin end tidligere.

Det er den vej CEWE COLOR valgte at gå i slutfasen, da man skulle vælge den endelige løsning for et fuldskala anlæg. De tyske ejere Nordcolor ønskede, at CEWE COLOR skulle vælge et fuldskala anlæg fra det tyske firma Hauck. Denne løsning har reduceret vandforbruget til det niveau, som oprindelig var planlagt, og så har man til og med opnået en langt mere effektiv fjernelse af sølv fra det udledte spildevand end tidligere. Til gengæld anvendes ikke omvendt osmose med vandgenbrug, da denne løsning ifølge Nordcolors vurdering er uforholdsmæssig dyr i betragtning af den lille ekstra vandbesparelse, der kan opnås ud over, hvad man allerede har opnået på anden vis. Det vil imidlertid være muligt på et senere tidspunkt at udvide anlægget med RO, hvis det ønskes.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]