[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Passiv poreluftscreening med Gore-Sober® screening survey

Sammenfatning og konklusioner

Når man vil undersøge forureningen af jord og grundvand, kan man ikke altid måle poreluften på traditionel vis. I visse tilfælde kan der bruges en ny metode, der er baseret på såkaldt passiv måling af poreluften. Det viser dette projekt, der er udført under Miljøstyrelsens teknologiprogram for jord- og grundvandsforurening. Metoden kaldes Gore-SorberÒ Screening Survey og er afprøvet på en grund i Frederiksborg Amt, hvor der tidligere har ligget et renseri. Her har man afgrænset tetrachlorethylenforureningen i grundvandet.

Baggrund og formål

Jord og grundvand er i dag forurenet mange steder i Danmark. For at løse dette problem ofrer myndigheder og private en hel del ressourcer på at undersøge ejendomme for mulig forurening.

Undersøgelserne kan gribes an på mange måder, og der udvikles fortsat nye metoder til at undersøge forureningen. Seneste skud på stammen er såkaldt passiv måling af poreluft.

Der er tale om, at forureningskomponenterne i poreluften bliver opsamlet på et givet materiale, ved at luften bevæger sig naturligt i jordlagene. Gore-SorberÒ Screening Survey er et nyt produkt, der er baseret på metoden.

Afprøvning af ny metode

I 1997 opdagede man en kraftig forurening med tetrachlorethylen i jorden under en ejendom, hvor der tidligere havde været renseri. Stoffet havde været brugt som rensevæske, og forureningen havde bredt sig over et stort område via sandede partier i jordlagene.

På denne ejendom blev Gore-Sorber anvendt til at afgrænse forureningen. Gore-Sorber modulet består bl.a. af en lille, tynd ’sok’, der er lavet af e-PFTE - i daglig tale kaldet GoreTexÒ . Materialet er vandafvisende, men kan gennemtrænges af damp. Modulet indeholder endvidere et materiale, som kan optage en lang række almindeligt forekommende forureningskomponenter.

Ved undersøgelsen blev 45 af disse moduler installeret i et fem gange fem meter stort net over hele grunden. Modulerne var placeret i en meters dybde.

Efter 14 dage blev Gore-Sorber modulerne taget op og analyseret på laboratorium for en række chlorerede forbindelser, heriblandt tetrachlorethylen og nedbrydningsprodukter af dette stof.

Mange fordele ved metoden

Gore-Sorber har vist sig at være en velegnet metode til at undersøge forureningen i moræneler, hvor traditionel måling af poreluft ikke kan bruges. Gore-Sorber metoden kan anvendes, uanset om grundvandsspejlet står højt på grunden.

Materialet i Gore-Sorber modulet kan optage en lang række forskellige stoffer, herunder bl.a. olieprodukter, opløsningsmidler, chlorerede forbindelser og tjærestoffer. Derfor behøver man kun ét modul til at opsamle poreluften, uanset hvilke forureningskomponenter man ønsker at analysere for. Samtidig er det nemt at installere Gore-Sorber modulet; det kræver ikke et større maskineri.

Den væsentligste ulempe ved metoden er, at man ikke får bestemt den absolutte koncentration af forureningskomponenter i poreluften. Man får kun beregnet den mængde, der er opsamlet på modulet. Desuden er metoden dyrere end den traditionelle metode til at måle poreluft. Som andre poreluftmålinger bør Gore-Sorber Screening følges op af boringer med udtagelse af jord- og vandprøver.

Resultater kan bekræftes

Ved undersøgelsen fandt man stofferne tetrachlorethylen, trichlorethylen samt cis- og trans-1,2-dichlorethylen. Forureningen består hovedsageligt af tetrachlorethylen, som man fandt i store mængder på Gore-Sorber modulerne. De øvrige stoffer er nedbrydningsprodukter af tetrachlorethylen.

Måleresultaterne er angivet i µg stof pr. modul. Det vil sige, at de udtrykker den totale mængde af det pågældende stof, som er opsamlet på Gore-Sorber modulet. Denne mængde kan ikke umiddelbart sammenholdes med den koncentration af stoffet, der findes i poreluft, jord eller grundvand. Dog stemmer mængden af de forureningskomponenter, man har fundet på modulet, godt overens med, hvad man tidligere har fundet i jord og grundvand på lokaliteten.

I projektrapporten har man vist resultaterne grafisk på farvelagte kort. Disse kort giver et godt overblik over resultaterne og fordelingen af forureningen på grunden.

Sammenligner man de farvelagte kort fra Gore-Sorber undersøgelsen med en optegning af forureningens styrke i grundvandet, stemmer resultaterne godt overens.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]