[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Reduktion af emission fra produktion af opløsningsholdige malinger

9. Pulvercontainere

9.1 Opbygning af pulvercontainere
9.2 Forsøg med pulvercontainere
9.2.1 Resultater
9.2.2 Diskussion af resultaterne
9.2.3 Det optimale design for en pulvercontainer
9.2.4 Sammenfatning af forsøg med pulvercontainer

Under forstudiet til dette projekt blev det besluttet at afprøve pulvercontainere, for herved at teste om disse kunne aflaste dissolveroperatørens ensidige satseprocedure samtidig med, at de kunne reducere mængden af støv i fabrikken.

9.1 Opbygning af pulvercontainere

Pulvercontainerens volumen er på 1 m3.

For lettere at kunne tømme containeren for pulver er der installeret en vibrator samt mulighed for at tilslutte luft under tryk, således at man kan løsne eventuelt fastsiddende pulver i containeren.

Containeren er indbygget i en ramme, dels for at beskytte og dels for at den kan transporteres med en gaffeltruck.

9.2 Forsøg med pulvercontainere

For at kunne afprøve pulvercontaineren under så optimale forhold som muligt var det nødvendigt at opstille en midlertidig plads, hvor containeren kunne fyldes.

Forsøget blev udført med pigmentet zink(II)oxid, som skulle anvendes i den nye dissolver.

9.2.1 Resultater

På baggrund af de udførte forsøg kunne følgende konstateres:

  • Pulvercontaineren kunne indeholde 400 kg zink(II)oxid.
  • Pulvercontaineren var nem at håndtere for dissolveroperatøren, samtidig med at støvmængden blev reduceret væsentligt
  • Pulvercontaineren gav en signifikant øget satsehastighed.
  • Efter tømning var det nødvendigt med omfattende rengøring af pulvercontainerne.

9.2.2 Diskussion af resultaterne

På baggrund af de gennemførte test blev det noteret, at for dissolveroperatøren betød pulvercontainere en markant arbejdsmæssig forbedring, idet de mange gentagne tunge løft (16 løft a 25 kilo stykket) samt den direkte kontakt med pulverråvarerne blev undgået. Videre var satsningen hurtig og effektiv, og uden at det støvede væsentligt.

Derudover blev det bemærket, at de satsede pigmenter i containeren har et stort bulk-volumen, hvorfor de respektive containere ikke kan indeholde meget pulver.

Hempels marine og industrimalinger har generelt et højt tørstofindhold, samtidig med en stor variation i de pigmenter og fyldstoffer, der anvendes. Derfor blev der på baggrund af et kvantitativt skøn vurderet, at for at skulle bruge pulvercontaintere i hele Lundtoftefabrikken, ville det betyde et antal containere, der af pladsmæssige årsager ville det være umuligt at håndtere.

Efter forsøget blev det konstateret, at der stadig var pigmentpulver tilbage i containteren, og at det var vanskeligt at fjerne. Dette ville give anledning til forurening, eksempelvis ved skift mellem forskellige kulørte pigmenter, hvorfor en særdeles grundig rengøring efter brug ville være nødvendigt. En sådan rengøring ville være omkostningskrævende samt give ekstra emission af både støv og opløsningsmidler.

9.2.3 Det optimale design for en pulvercontainer

Baseret på forsøgene med pulvercontainerne blev der noteret fejl og mangler af generel karakter ved containerne, hvorfor der blev opstillet denne liste over det mest optimale design for en pulvercontainer:

  • For at beskytte containeren skal den indbygges i en galvaniseret ramme.
  • Containeren skal kunne stables.
  • For at undgå rust skal containeren være fremstillet af rustfrit stål.
  • Der skal være mulighed for registrering af indhold, i form af enten:
  • Plastiklomme til registreringspapirer.
  • Elektronisk registrering med scanner.
  • For at undgå statisk elektricitet, skal containeren kunne jordes.

For at gøre det daglige vedligehold af pulvercontainere nemmere og billigere, kan man med fordel opbygge containeren med udskiftelige dele, herunder:

  • Selve containeren.
  • Vibratoren på containeren.
  • Højtryksluftsystemet på containeren.

9.2.4 Sammenfatning af forsøg med pulvercontainer

Pulvercontainerne blev anskaffet for at undersøge effektiviten ved at bruge sådanne.

På baggrund af forsøg blev det konstateret, at pulvercontainere giver en væsentlig arbejdsmæssig forbedring for dissolveroperatøren, hvilket kommer til udtryk ved reduceret berøring med pulveret og reduceret støvmængde. Herudover giver pulvercontaineren en signifikant øget satsehastighed.

Endvidere fremgik det af forsøget med pulvercontainere at anvendelsen forbundet med store logistiske vanskeligheder, primært på grund af pladsmangel og rengørings- og emissionsproblemer.

Efter at have opvejet fordeleog ulemper blev det konkluderet, at inden for de gældende rammer er det ikke muligt at udnytte pulvercontainere på Hempelfabrikken i Lundtofte.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]