[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Effekt af tilsætning af Petrotech til dieselolieforurenet jord

1. Indledning

Benzin- og . dieselolieforureninger

Der findes meget dieselolie- og benzinforurenet jord i Danmark. Jorden kan oprenses in situ med eksempelvis (bio)ventilering eller on site ved biologisk nedbrydning i f.eks. miler. Især i dieselolieforurenet jord foregår den naturlige biologiske nedbrydning af dieselolien langsomt selv ved optimale iltforhold. Der findes forskellige produkter på markedet, som ifølge producenterne forøger bionedbrydningen væsentligt. En del af disse produkter indeholder detergenter, som forventes at forøge biotilgængeligheden af de forurenende stoffer i jorden.

Petrotech

Petrotech er et yderst effektivt brandslukningsmiddel, der desuden er effektivt til affedtning. Det er mere miljøvenligt end almindelige brandslukningsmidler, idet det ikke indeholder giftstoffer eller ozonlagsnedbrydende komponenter. Det er imidlertid dyrere end almindelige brandslukningsmidler. Produktet hævdes at forøge bionedbrydningen af oliestoffer, hvorfor det muligvis ved brug af Petrotech er unødvendigt at fjerne eksempelvis olieforurenet jord efter en brand, idet Petrotechen sørger for en hurtig bionedbrydning af oliestoffer i jorden. Hvis dette er tilfældet, er produktet konkurrencedygtigt i sammenligning med andre brandslukningsmidler, idet en meget stor del af udgifterne ved brandslukning er forbundet med den efterfølgende oprydning. Petrotech kan selvfølgelig også anvendes ved on eller ex site rensning af forurenet jord, hvor jorden ikke stammer fra en brand.

Rapportens indhold

Rapporten indeholder resultaterne af forforsøg til afklaring af de analytiske problemer ved tilsætning af Petrotech til dieselolieforurenet jord samt effekten af Petrotech på fordampningen og udvaskningen af kulbrinter fra jorden og et on site feltforsøg til afklaring af Petrotechs effekt på bionedbrydningen af dieselolie i jord. Moniteringen af feltforsøget inkluderede totalkulbrinter, ilt, temperatur, pH, vandindhold, respirationstests, mineraliseringstests, kimtal ved 21°C og tælling af hexadecannedbrydende bakterier.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]