[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Effekt af tilsætning af Petrotech til dieselolieforurenet jord

4. Diskussion

Feltforsøget med behandling af jord on site i jordbunker viste, at der i løbet af de 90 dage, forsøget varede, blev nedbrudt kulbrinter i begge jordbunker, men at der ikke var nogen forskel på indholdet af kulbrinter i den dieselolieforurenede jord, der var tilsat Petrotech, og den uden Petrotech. Generelt kan det konkluderes, at der er en svag effekt af tilsætningen af Petrotech på hexadecannedbrydningshastigheden i forurenet jord i laboratorietestene. Effekten er imidlertid så svag, at den ikke reflekteres i fjernelse af olie målt som kulbrintekoncentrationen i jorden inden for den valgte projektperiode og med den valgte jordbehandling.

Petrotech virker formentlig ved, at oliedråber og –pools emulgeres og bliver til meget små dråber indkapslet i Petrotech. Bakterierne i jorden kan nedbryde Petrotech og en kraftig vækst lige efter tilsætning er forventeligt. Når bakterierne nedbryder Petrotech, kommer de til samtidig at nedbryde de små oliedråber. Derved sker der en forøget nedbrydning af olien. For at Petrotech skal have en effekt, kræves der muligvis olie som fri fase, som kan emulgeres og derved gøres biotilgængeligt. Test udført, efter at forsøget er færdigt, på jordprøver gemt siden begyndelsen af forsøget, viste, at der sandsynligvis ikke var fri fase i jorden eller at der var meget lidt. Testen er udført ved at ryste en jordprøve, hvortil der er tilsat et vandskyende, rødt farvestof, med vand. Hvis der er olie i prøven, vil den lægge sig på overfladen af vandet som røde dråber.

Baseret på respirationsforsøg resulterede tilsætningen af Petrotech i et forøget iltforbrug i begyndelse af feltforsøget. Dette iltforbrug var næsten dobbelt så stort i jorden med Petrotech i forhold til jorden uden. Respirationsforsøget i laboratoriet, der blev startet på dag 0, fortsatte, som det ses i figur 3.7, indtil dag 125, hvor forsøget blev stoppet. Den mikrobiologiske aktivitet fortsatte i 125 dage uden at stoppe på grund af eksempelvis mangel på næringssalte.

Der var således ved dag 0 en stor forskel på iltforbrugshastigheden i jorden med Petrotech og jorden uden på grund af nedbrydningen af Petrotech. Der var ingen forskel i mineraliseringshastigheden ved dag 0, hvilket heller ikke er forventeligt, fordi antallet af hexadecannedbrydende bakterier som udgangspunkt er ens i jordbunkerne. Nedbrydningen af Petrotech de første 10 dage medfører en lidt højere mineraliseringshastighed på dag 13 i jorden med Petrotech i forhold til jorden uden, hvilket indikerer et større antal af hexadecannedbrydende bakterier. Jorden med Petrotech bevarer den højere mineraliseringshastighed både på dag 42 og dag 90. Mineraliseringstestene peger således på en positiv effekt af tilsætningen af Petrotech på nedbrydningen af olie.

Der er målt et iltforbrugshastighed på 5-10 ml ilt/(dag kg TS) på nær de første 10 dage, hvor det var væsentlig højere. Dette iltforbrug kan omregnes til 6,7-13,3 mg ilt/(dag kg TS), der kan omsætte 4,2-8,3 mg kulbrinter/(dag kg TS) under forudsætning af, at ilten kun bruges til omsætning af kulbrinter, og at 50% af kulstoffet indbygges i bakterier. Da forsøget forløb i 90 dage, burde der under de forudsætninger være omsat 370-750 mg kulbrinter/kg TS. Denne størrelsesorden passer med, hvad der er blevet fjernet i de to jordbunker (afhængig af hvordan bestemmelserne af kulbrinter i jorden fortolkes). Jorden er ikke særligt reduceret, så iltforbruget nødvendigt til at ilte reducerede stoffer i jorden er relativt begrænset.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]