[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Depotredegørelse om affaldsdepotområdet 1998

1. Sammenfatning

I løbet af 1998 er der i Danmark registreret yderligere 537 affaldsdepoter. 101 affaldsdepoter er blevet afmeldt og 74 depoter frigivet til nærmere bestemt anvendelse. Det totale antal registrerede affaldsdepoter i hele landet er 4.520 pr. 31/12 1998.

Af de 4.520 lokaliteter er 1.634 prioriterede lokaliteter, som må forventes at skulle indgå i den offentlige oprydningsindsats. Disse udgøres af 541 lokaliteter, som anvendes som bolig eller lignende, 929 grundvandstruende lokaliteter, der er beliggende i områder med særlig drikkevandsinteresse samt 164 grundvandstruende lokaliteter, som er placeret i områder med særlige drikkevandsinteresser og anvendes som bolig.

Amterne har i 1998 prioriteret grundvandsbeskyttelsesindsatsen i de udpegede områder med særlige drikkevandsinteresser. Således er 48% af de 537 grunde, som er registreret i 1998, beliggende i områder med særlige drikkevandsinteresser, som udgør 35% af Danmarks areal. Ligeledes har grunde, som anvendes til boligformål, høj prioritet. De udgør 42% af de 537 lokaliteter, som er registreret i løbet af 1998.

Til og med 1998 er der sket oprydning på 1409 lokaliteter, som er omfattet af Affaldsdepotloven, heraf 199 i 1998.

Indberetningen af nyere forureninger viser, at der fortsat sker forureninger efter de tidsgrænser, som er fastlagt i Affaldsdepotloven.

På 515 af de 1612 nyere forureninger, som stammer fra perioden fra 1996 til 1998, er der ikke gennemført en oprydning. Da ikke alle kommuner har indberettet nyere forureninger, er det reelle antal nye forureninger formentlig højere. Indberetningen tyder på, at de kilder, der er årsag til nye forureninger, forureningsmæssigt adskiller sig fra de kilder, som er årsag til forurening omfattet af Affaldsdepotloven. Især er gruppen af kilder, der henføres til oplag af olie, meget stor.

På hele jordforureningsområdet er der i alt i 1998 foretaget oprydning på 1.011 lokaliteter. Heraf er 86 offentligt finansierede, 440 frivillige oprydninger (herunder også nyere forureninger) og 485 ryddet op under andre oprydningsordninger, herunder primært ordningen Oliebranchens Miljøpulje. På jordforureningsområdet (excl. nye og frivillige undersøgelser og oprydninger) er der i 1998 anvendt ca. 412 mio. kroner (excl. administration).

Der har fortsat i 1998 været en stor søgning på Værditabsordningen. Der blev således givet tilsagn for 69,5 mill. kr., men alligevel har der været venteliste for tilskud siden oktober 1998. Ventelisten er pr. 1. september 1999 ca. 85 mill. kr. En evaluering af Værditabsordningen er under udarbejdelse og vil blive afsluttet medio 2000.

Depotrådet vedtog i 1996, at der i 1998 skulle gennemføres en temaindberetning om vandindvindingsboringer berørt af forurening fra depoter. Indberetningen omfattede boringer, som er forurenet i indberetningsåret, og blev udvidet til også at dække indvindingsboringer, hvor det er nødvendigt at gennemføre avanceret vandbehandling.

Indberetningen viste, at 51 boringer er lukket i 1998. Den primære årsag til lukning af boringer er pesticider (25). To boringer er lukket på grund af andre miljøfremmede stoffer og en boring er lukket som følge af en punktkilde på en industrigrund. Det vil sige, at mindst 3 lukninger er forårsaget af punktkilder. De øvrige lukninger skyldes pesticider (25), naturskabte vandkvalitetsproblemer, tekniske årsager, nitrat eller kilden er ukendt. Der er iværksat avanceret vandbehandling på en enkelt boring i 1998.

Depotrådets anbefaling

Depotrådet har med tilfredshed konstateret, at Folketinget med et bredt flertal har vedtaget Lov om forurenet jord, der giver en samlet regulering af alle typer jordforurening. Endvidere giver de to udstedte vejledninger om oprydning og prøvetagning et solidt teknisk fundament til gennemførelse af den nye lovgivning. Depotrådet anbefaler, at der i forlængelse af Lov om forurenet jord udarbejdes vejledninger om kortlægning af kilder til jordforurening og rådgivning af beboere i let forurenede områder, samt en række bekendtgørelser således, at myndighederne får et forbedret grundlag for indsatsen på jordforureningsområdet.

Depotrådet anbefaler videre, at der etableres en fælles datamodel for jordforureningsområdet og at indberetningssystemet videreudvikles, for at myndigheder, virksomheder og borgere kan få en bedre og lettere adgang til oplysninger om jordforurening.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]