[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Følgevirkninger af råstofgravning under grundvandspejlet

2. Indledning

Udvinding af råstoffer under grundvandsspejlet giver anledning til grundvandssænkninger i takt med udvindingen. I forbindelse med udstedelse af gravetilladelser synes der ikke i Danmark at have været en etableret praksis for, hvilke forhåndskrav der stilles til sænkningernes størrelse og dermed påvirkningen af omkringliggende brønde og boringer. Det har været anvendt ved vurderingen af følgevirkningerne af vådgravning at ligestille bortgravning af råstof med oppumpning af en tilsvarende mængde grundvand og anvende velkendte metoder til beregning af sænkningerne omkring en boring, se f.eks. Miljøministeriet (1980 og 1992).

Denne analogi er imidlertid kun en tilnærmelse til den fysisk korrekte virkelighed. Ved en oppumpning fjernes vandet helt fra grundvandsmagasinet og dette giver således anledning til en konkret reduktion af magasinindholdet. Under en vådgravning fjernes ikke vand men råstof fra grundvandsmagasinet, og den fjernede mængde råstof erstattes i råstofgraven af en tilsvarende mængde indstrømmende grundvand. Der er altså tale om en omrokering af vandmængderne under gravning, og set ud fra et overordnet vandbalancesynspunkt er der ikke sket nogen ændring i områdets vandbalance, idet der ses bort fra de ændrede nedbørs- og fordampningsforhold og den vandmængde, der hænger ved det opgravede råstof, og som ikke ledes tilbage til graven.

I praksis svarer en vådgravning derfor blot til en ændring af magasintallet (eller mere præcist den effektive porøsitet) fra den aktuelle værdi på typisk 0,1 - 0,2 for grus, til eksakt 1 inde i graven.

Det er den fremherskende opfattelse blandt såvel tilsynsmyndigheder som entreprenører, som beskæftiger sig med råstofindvinding under grundvandsspejlet, at de resulterende sænkninger er små. I forbindelse med dette projekt er der ikke fundet sager, hvor en vådgravning har givet anledning til klager over følgevirkningerne af de frembragte sænkninger. Dette kan være en væsentlig årsag til, at der ikke tidligere er foretaget beregninger af, hvilke sænkninger der konkret frembringes under vådgravningsprocessen.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]