[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Miljøstyrelsens Kemikalieinspektionårsberetning 1999

1. Indledning

Kemikalieinspektionen varetager Miljøstyrelsens tilsyn med overholdelsen af kemikalieloven og 35 bekendtgørelser, forordninger, regulativer og cirkulærer, udstedt i medfør af kemikalieloven. Dertil kommer 5 bekendtgørelser om kemiske stoffer og produkter, udstedt i medfør af anden lovgivning.

Kemikalieinspektionen prioriterer opgaver indenfor følgende områder:

  • vejledning om kemikaliereglerne
  • forfølgelse af overtrædelser, som har væsentlig betydning for sundhed og miljø
  • kontrol med import fra tredjelande
  • kontrol med produkter, hvor der stilles andre krav i Danmark end i det øvrige EU
  • kontrol med giftige kemiske stoffer og produkter
  • hævning af sanktionsniveauet
  • synliggørelse af inspektionens arbejde
  • nationalt samarbejde om kontrol
  • internationalt samarbejde om kontrol

I 1999 har der været lagt særlig vægt på områderne vejledning om kemikaliereglerne, hævning af sanktionsniveauet og internationalt samarbejde om kontrol.

Miljøstyrelsens Kemitelefon, der åbnede i 1998, har i 1999 haft 1943 opkald mod 2022 året før.

Godt en fjerdedel af henvendelserne til Kemitelefonen handlede om kosmetiske produkter, knap en fjerdedel om klassificering og mærkning af kemiske stoffer og produkter. Størsteparten af henvendelserne til kemitelefonen kom fra virksomheder og private. I forhold til Kemitelefonens første leveår kom lidt flere af henvendelserne fra private.

Hovedparten af henvendelserne fra private var spørgsmål om eventuel sundhedsfare og miljøskade ved brug af specifikke produkter og stoffer, især forbrugerrettede produkter. Behandling af denne type henvendelser kræver som regel indhentning af detaljerede oplysninger fra importør/producent, samt en efterfølgende sundhedsmæssig og/eller miljømæssig vurdering.

Miljøstyrelsen udgav i 1999 en serie faktaark og en revideret pjece om de regler, der gælder på kemikalieområdet. Materialet er skrevet til detailhandlere, grossister, importører og producenter af kemiske stoffer og produkter.

Hvor faktaarkene går i dybden med de enkelte bekendtgørelser , så giver pjecen "Hvad siger loven om kemiske produkter" et samlet overblik over lovgivningens krav ved fremstilling og salg. Pjecen kom i revideret udgave i 99 og fås nu også i en engelsk udgave.

Kemikalieinspektionen har i 1999 gennemført kampagner indenfor områderne bekæmpelsesmidler, anvendelsesbegrænsning af visse kemiske stoffer, kosmetik, legetøj og forordningen om eksisterende stoffer.

I 1999 har Kemikalieinspektionen modtaget 221 indberetninger, lidt færre end i 1998. Der har i lighed med de foregående år været stor opmærksomhed om produkter rettet mod private forbrugere, især kosmetiske produkter. Antallet af indberetninger om kosmetiske produkter er steget voldsomt i de seneste år, og i 1999 udgjorde de næsten 40% af samtlige indberetninger til Kemikalieinspektionen.

Der er i 1999 afsluttet 182 indberetningssager. I knap en trediedel af indberetningssagerne var der ikke overtrædelser af kemikalieloven. Især mange af kosmetikindberetningerne var ubegrundede. 15 sager blev overdraget til anklagemyndigheden. Ni af de sager, der blev overdraget, handlede om overtrædelse af bekæmpelsesmiddellovgivningen.

Godt 20% af indberetningerne kom fra privatpersoner, knap 20 % var sager, som Kemikalieinspektionen tog op af egen drift.

I forsommeren 99 fremlagde tv-programmet "19-direkte" en undersøgelse, der viste, at 2 fabrikater af grillbriketter indeholdt små mængder arsen, krom og kobber. For at undersøge om der ulovligt anvendes tungmetalholdigt trykimprægneret træ til grillkul og –briketter sendte Miljøstyrelsen 14 forskellige fabrikater til analyse. Analyserne viste, at fabrikaterne ikke er fremstillet på basis af trykimprægneret træ, og at indholdet af tungmetaller ikke udgør en sundhedsfare, idet indholdet ikke er større end i forkullet træ. Pressemeddelelse og analyseresultaterne findes på Miljøstyrelsens hjemmeside.

Miljøstyrelsen modtog fra de italienske myndigheder en advarsel om, at shampoo, spray og hudcreme i serien Blue Cap indeholdt 3 steroidhormoner, der ved ukontrolleret brug kan give alvorlige bivirkninger som for eksempel fortyndet hud, forværret psoriasis-udbrud m.v. Kosmetikserien kunne ikke købes i butikker i Danmark, men blev solgt over internettet. Miljøstyrelsen udsendte derfor en advarsel til forbrugerne via en pressemeddelelse.

Typisk gives der bøder i størrelsesordenen 5.000 til 10.000 kr. for overtrædelser af reglerne om klassificering og mærkning af kemiske stoffer og produkter. I 1999 blev der imidlertid i to sager givet bøder på henholdsvis 25.000 og 50.000 kr.

Bøden på 25.000 kr. blev givet til en virksomhed, der havde ændret sammensætningen af et produkt ved at tilføje epoxy uden at ændre etiketten. Flere laboranter havde ved brug af produktet fået kraftige allergiske reaktioner.

Bøden på 50.000 kr. blev givet til en virksomhed, der havde solgt en række kemikalier uden dansk faremærkning - uden farebetegnelse, faresymbol samt risiko- og sikkerhedssætninger.

I november 1999 var Danmark vært for et møde mellem nordiske kontrolmyndigheder. Mødet var startskuddet til et mere formaliseret samarbejde landene imellem.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]