[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Rensning af kromforurenet jord vha. jernspåner og jernsulfat

6. Konklusion

Der er i denne rapport beskrevet gennemførte forsøg med afvendelse af nulvalent jern (jernspåner) og jernsulfat til rensning af kromforurenet jord. Det er blevet forsøgt, at gennemføre rensninger på tre forskellige jordprøver, som repræsenterer henholdsvis nedlagte garverier, galvanoindustrier og træimprægneringsindustrier. Den anvendte prøve fra det nedlagte garveri er den absolut mest forurenede af de tre prøver og udgøres primært af et decideret restprodukt fra produktionen. Produktet er meget krom- og kalkholdigt, med et kromindhold på ca. 10 gram krom per kg ’jord’. Dette i modsætning til de to øvrige prøver, som er egentlige jordprøver, der er forurenet af gennemstrømmende kromholdigt vand.

De indledende forsøg blev gennemført med anvendelse af jernspåner i håb om vha. disse at kunne opnå en stabilisering af kromen i prøverne. På trods at tilsætning af op til 20% (masse) jernspåner til jorden, kunne der ikke konstateres en tilfredsstillende effekt heraf på udvaskningen fra prøverne. Dette i kombination med prisen på jernspånerne ledte til den konklusion, at anvendelse af jernspåner på den skitserede måde ikke synes som en farbar vej til rensning af jorden. I de efterfølgende forsøg blev anvendelsen af jernspåner således ikke yderligere undersøgt.

Forsøg med det såkaldte garverikalk viste, at udvaskningen (over 24 timer i batchforsøg) herfra hænger sammen med størrelsen af ’klumperne’ af produktet. Det blev videre demonstreret, at også omrøringen/omrystningen havde betydning samt, at desto finere partikelstørrelsen er, desto mindre betydning havde omrystningen.

Forsøg med alle prøver viste, at tilsætning af jernsulfat i tilstrækkeligt mængde kunne minimere udvaskningen af krom(VI) fra prøverne. Den påkrævede mængde jernsulfat prøverne imellem varierede meget. Efterfølgende udvaskningstest til at demonstrere udvaskningen efter behandlingen viste, at også den efterfølgende udvaskning er reduceret.

Det konkluderes samlet,

  • at stabilisering eller vaskning med jernsulfat har et potentiale i forbindelse med rensning af kromforurenet jord.
  • at det dog i hvert enkelt tilfælde nøje bør overvejes, først og fremmest om en bortgravning overhovedet er påkrævet, og

     

    • om en evt. deponering med membran eller lign. er et sikre og billigere alternativ samt om behandlingen evt. kan foregå on site.

Såfremt metoden skal finde anvendelse, er yderligere undersøgelser inden for nedenstående emner relevante:

  • Hvilke øvrige stoffer bringes evt. til udvaskningen som resultat af tilsætning af den påkrævede jernsulfat ?
  • Hvorledes behandles spildevandet ? (Hænger bl.a. sammen med hvilke øvrige stoffer, som evt. måtte udvaskes.)
  • Hvorledes er langtidsstabiliteten af den behandlede jord ?
  • Hvorledes optimeres processen / ressourceforbruget ? Skal jorden ’vaskes af flere omgange’ ? Skal jorden forbehandles ? Evt. homogeniseres ? Kan processen foregå on-site ? Skal metoden anvendes som en slags mellembehandling forud for afsluttende behandling ?

 


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]