[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Rensning af kromforurenet jord vha. jernspåner og jernsulfat

Sammenfatning og konklusioner

Kromforurenet jord stammer ofte fra gammel industri, herunder bl.a. galvanoindustrier, garverier og træimprægneringsindustrier. Formålet med dette projekt har været, at undersøge mulighederne for rensning af sådanne forurenede jorde. Indledningsvist blev dette forsøgt ved hjælp af jernspåner, men dette blev hurtigt opgivet til fordel for i stedet at forsøge at anvende jernsulfat. Der er i projektet således gennemført forsøg med jordprøver indsamlet fra hhv. en nedlagt galvanoindustri, en nedlagt træimprægneringsindustri og endelig med et restprodukt fra et også nedlagt garveri. Sidstnævnte prøve skiller sig ud fra de to øvrige ved at være et decideret restprodukt og ved at have et meget højt krom- og kalkindhold hvilket har stor betydning for behandlingen.

På baggrund af indledende forsøg blev det hurtigt konkluderet, at behandling med jernspåner ikke synes realistisk idet der krævedes for store mængder jernspåner. Derfor vendtes fokus i stedet på anvendelsen af jernsulfat og resultaterne hermed var mere lovende. Det blev således demonstreret for alle tre jordprøver, at udvaskningen af krom(VI) kunne minimeres ved tilsætning af tilstrækkeligt jernsulfat. For den mest kromforurenede prøve kræves dog relativt store mængder jernsulfat (svarende til ca. 130 g Fe per kg prøve).

Det konkluderes, at jernsulfat nok har demonstreret sin evne til at reducere udvaskningen af krom(VI), men at der fortsat er flere uafklarede problemstillinger, herunder først og fremmest

  • Langtidsstabiliteten af den behandlede jord. Udvaskes krom(VI) evt. alligevel på længere sigt ?
  • Hvad betyder tilsætningen af jernsulfat for udvaskningen af andre komponenter (evt. andre skadelige metaller) fra jorden ?
  • Hvad er den mest optimale måde at anvende / udnytte jernsulfaten på ?
  • Hvordan håndteres spildevandsproblematikken, og betyder behandlingen af spildevandet, at metoden samlet ikke repræsenterer den optimale udnyttelse af ressourcerne ? Giver det evt. en bedre ressourceudnyttelse fra start at deponere jorden under passende forhold ? (Evt. med en membran af jernspåner)

 


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]