[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Oprensning af klorerede opløsningsmidler ved dampstripning.

Forord

Der har i Danmark inden for den seneste årrække været fokus på klorerede opløsningsmidler og oprensning af disse. In-situ løsninger til oprensning har vist sig at være en anvendelig metode på linie med de traditionelle opgravninger med off-site rensning. Imidlertid har mange in-situ oprensninger vist sig at have lange oprensningstider, ligesom restforurening har vist sig at være et problem, specielt i mere inhomogene geologiske aflejringer. De termiske teknikker, hvor jorden opvarmes, har vist sig at kunne overkomme nogle af disse problemer, da massetransporten i stedet for at være kontrolleret af diffusion ved opvarmning til kogepunktet bliver kontrolleret af varmeudbredelsen. Ved denne proces kan mindre permeable aflejringer renses hurtigt og ned til lave niveauer sammenlignet med de traditionelle in-situ metoder.

Dampstripning er en af metoderne til opvarmning af jorden. Denne rapport har til formål at beskrive dampstripning som oprensningsmetode, dels igennem nogle teoretiske kapitler baseret på litteratur, og dels ved beskrivelse af et konkret oprensningsprojekt udført på Brüel og Kjær i perioden september 1998-november 1998.

Rapporten er udarbejdet af Thomas Hauerberg Larsen, Hedeselskabet Miljø og Energi as, under Teknologiudviklingsprogrammet for jord- og grundvandsforurening, på basis af data fra Brüel og Kjær AS samlet af dels Brüel og Kjær selv, ved Klaus S. Jørgensen samt deres rådgiver Jord og Miljø AS, primært ved Ole Stang og Marianne Kastbjerg. Miljøstyrelsen har udgivet en selvstændig rapport udarbejdet af Jord & Miljø AS som miljøprojekt om samme projekt.

I rapporten er konsekvent brugt en række forkortelser for de klorerede opløsningsmidler. Disse er listet herunder:

PCE: Perchlorethylen, tetrachlorethylen
TCE: Trichlorethylen
DCE: 1,2 cis-Dichlorethylen
VC: Vinylchlorid
TCA: 1,1,1 Trichlorethan
DCA : 1,1 Dichlorethan
TCM, TeCM: Tetrachlomethan
TrCM: Trichlormethan, chloroform
DCM: Dichlormethan


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]