[Forside] [Indhold]

PBC i apparater i Danmark

Sammendrag

Stofgruppen PCB fik en væsentlig udbredelse i Danmark med blandt andet kondensatorer og visse andre elektriske apparater frem til starten af 1980'erne. Denne undersøgelse, som Miljøstyrelsen har fået gennemført af COWI Rådgivende Ingeniører, har omfattet mere end 1.300 af de mest sandsynlige indehavere af PCB-holdige transformatorer og store kondensatorer. Undersøgelsen har vist, at der var en beskeden mængde af større PCB-holdigt udstyr i brug. Der er formentlig dog stadig en mindre del PCB i brug i kondensatorer til fasekompensering og til lysstofarmaturer, i elektronik og evt. i en overset transformator.

Formål og baggrund

Miljøstyrelsen har ved udgangen af 1998 udsendt en ny bekendtgørelse om PCB. I den forbindelse har Miljøstyrelsen ønsket at få overblik over hvor meget PCB, der stadig er i omløb i elektriske apparater i det danske samfund.

PCB's historie

PCB er en gruppe af klorerede organiske stoffer, de såkaldte polychlorerede biphenyler. PCB dannes ikke naturligt, men er siden først i dette århundrede blevet fremstillet i industrien. Dog ikke i Danmark.

I Danmark har man ligesom i resten af verden benyttet PCB til forskellige tekniske formål. PCB'er er yderst stabile kemiske stoffer, der bl.a. er gode til at lede varme og gode som elektriske isolatorer. At de samtidigt har svært ved at brænde, har gjort dem teknisk velegnede til elektriske apparater, der kunne blive udsat for opvarmning. PCB til tekniske formål er kun blevet fremstillet og solgt som flydende, olieagtige stofblandinger.

PCB har især været anvendt i kondensatorer i alle størrelser, samt i store oliekølede højspændingstransformatorer. Man har dog også brugt en hel del PCB som blødgøringsmiddel i maling, fugemasser til byggeri, plast mv. Selvkopierende papir er også blevet lavet med indhold af PCB i en periode.

PCB er bioakkumulerbart, dvs. det opkoncentreres gennem fødekæden. På grund af dets kemiske stabilitet er det meget svært nedbrydeligt i naturen. Stofgruppen er klassificeret af den internationale kræftforskningsningsorganisation IARC som "formodet kræftfremkaldende for mennesker", dvs. at alle tilgængelige oplysninger tyder på, at stofgruppen er kræftfremkaldende (IARC: 2A). PCB er desuden giftigt for mennesker og i miljøet. En anden uheldig egenskab ved PCB er, at det ved brand kan omdannes til langt mere giftige stoffer, de såkaldte klorerede dibenzofuraner.

Siden midt i 1970'erne er der derfor indført restriktioner på anvendelsen af PCB i Danmark. I 1977 blev de såkaldte "åbne" anvendelser forbudt, dvs. PCB i maling, fugemasser, selvkopierende papir mv. I 1986 fulgte så et totalt forbud mod salg af PCB og PCB-holdige apparater og andre produkter. Eksisterende PCB-holdige apparater måtte dog stadig anvendes i en overgangsperiode (frem til 1995 for de vigtigste). I den nyeste bekendtgørelse fra december 1998 er der stillet supplerende krav om, at de vigtigste PCB-holdige apparater skal bortskaffes eller renses ("dekontamineres") inden for nærmere angivne tidsfrister. For transformatorer og større kondensatorer skulle det ske inden 1. januar 2000.

Undersøgelsen

Denne undersøgelses vurderinger har baggrund dels i oplysninger indhentning fra litteratur og videncentre, dels i spørgeskemaundersøgelser rettet mod de mest sandsynlige indehavere af PCB-holdige transformatorer og store kondensatorer. Undersøgelsen og rapporteringen er foretaget i 1998 og 1999 af Jakob Maag og Carsten Lassen, COWI Rådgivende Ingeniører AS for Miljøstyrelsen. Arbejdet er blevet fulgt af en styregruppe med deltagelse fra Miljøstyrelsen og COWI.

Undersøgelsen omfatter kun anvendelsen af PCB i elektriske apparater. PCB i maling, fugematerialer mv. er ikke behandlet.

Hovedkonklusion

Spørgeskemaer udsendt til over 1.300 indehavere af transformatorer og store kondensatorer viser, at der ikke længere er PCB-holdigt udstyr i brug i forsyningsnettet. I alt 23 forbrugere af elektricitet svarede, at de havde PCB-holdigt udstyr eller udstyr, som muligvis indeholder PCB. Alle 23 indehavere af PCB-holdigt udstyr har efterfølgende bortskaffet udstyret.

Det kan ikke udelukkes, at der stadig vil være mindre mængder PCB-holdige store kondensatorer til fasekompensering og evt. enkelte transformatorer i brug hos virksomheder, men at det vil være praksis umuligt at identificere dette udstyr. Folk i el-branchen bør dog stadig være opmærksomme på gammelt elektrisk udstyr, således at PCB-holdigt udstyr, i fald det dukker frem, kan blive bortskaffet korrekt.

En vis mængde PCB kan muligvis stadig være i brug i små kondensatorer bl.a. i gamle hårde hvidevarer og i armaturer til lysstofrør, som er mere end 20 år gamle.

Resultater

Historisk forbrug

Historiske oplysninger stammende fra en opgørelse Miljøstyrelsen fik lavet i 1983 er vist i tabel 1. På dette tidspunkt var salget af PCB-holdige apparater i Danmark praktisk taget stoppet.

Tabel 1
Anslået summeret forbrug af PCB med elektriske og elektroniske produkter i Danmark i perioden 1950-1983.

Anvendelse

Anslået summeret forbrug af PCB i Danmark (tons) 1)

Store kondensatorer til fasekompensering

450-750

Små kondensatorer i lysarmaturer, hårde hvidevarer m.m

175-325

Højspændingstransformatorer

30-100

Kondensatorer mv. i elektronik

?? 3)

Sum

655-1.175

Note:
1) Det summerede forbrug for hver anvendelse, set over hele den årrække hvor PCB har været anvendt til formålet i Danmark
Elektriske apparater bidrog med ca. halvdelen af det oprindelige akkumulerede forbrug af PCB (omkring 600-1.100 tons PCB ud af i alt 1.100-2.000 tons). Den øvrige mængde blev brugt med malinger, fugemasser, selvkopierende papir mv.

Transformatorer

I transformatorer i Danmark har PCB kun været anvendt i meget begrænset omfang og kun til højspændingsformål. Dvs. de har været benyttet i elforsyningsnettet samt til enkelte andre formål, fx på havnekraner og i metalstøberier. Mindre transformatorer i elapparater og maskiner har været såkaldt tørre typer, dvs. de har ikke været olieafkølet med PCB. På basis af denne undersøgelse vurderes det, at der i dag kun resterer få, om nogen, højspændingstransformatorer med PCB-holdig køleolie.

Store kondensatorer

Alle oplysninger om store kondensatorer tyder på, at der fortsat vil være en begrænset mængde PCB i brug i kondensatorer til fasekompensering, men det er ikke muligt at pege på, hvor det præcist vil kunne være.

Fasekompensering anvendes til aflastning af elforsyningsnettet for den såkaldte blindstrøm, der dannes ved brug af elmotorer, transformatorer og (andre) kondensatorer. Elselskaberne stiller krav til storforbrugere af strøm om fasekompensering. Derfor har PCB-holdige kondensatorer haft en meget bred anvendelse overalt i samfundet. De har blandt mange andre steder været benyttet i fx jern- og metalstøberier, foderstoffirmaer, fiskeindustri, større maskinfabrikker, skibsværfter, savværker og andre større træforarbejdende virksomheder, plaststøberier, store vaskerier, hospitaler, lysanlæg på stadioner og rensningsanlæg.

Skønsmæssigt har bestanden været helt oppe omkring 50.000 store kondensatorer med PCB først i 1980'erne. Anvendelse af store kondensatorer har været forbudt siden 1. januar 1995 og udstyret skal være helt bortskaffet pr. 1. januar 2000. I kraft af megen information fra bl.a. Miljøstyrelsen, Arbejdstilsynet og Dansk Brandværns-Komité (nu Dansk Brandteknisk Institut) sidst i 1980'erne og et fortsat opsøgende arbejde fra kondensatorleverandørerne, er langt størstedelen af disse kondensatorer i dag erstattet med PCB-frie typer (i disse er isolatorerne plastfolier i stedet for PCB-holdigt papir som tidligere).

I nærværende undersøgelse har 19 store forbrugere af elektricitet svaret, at de var indehavere af PCB-holdige kondensatorer. Da undersøgelsen omfatter mere end 1.300 af de største og mest sandsynlige indehavere af PCB-holdigt udstyr, vurderes det, at det vil være ret begrænsede mængder af store PCB-holdige kondensatorer, der endnu er i omløb.

Spørgeskemaundersøgelse

Der er i tre runder sendt spørgeskemaer til 1.310 elselskaber, havne, affaldsbehandlingsvirksomheder, institutioner og industrivirksomheder. Heraf besvarede 92% henvendelsen. Det skal bemærkes, at virksomhederne ved den første runde ikke havde pligt til at svare og ved de sidste to runder kun havde pligt til at svare, hvis de var indehavere af PCB-holdigt udstyr.

Den samlede mængde PCB, som er identificeret i undersøgelsen, er 3,3 tons, hvoraf en enkelt virksomhed, som både havde PCB-holdige transformatorer og kondensatorer, alene tegnede sig for 2,5 tons.

Elektronik

Tilgængelige oplysninger om PCB-indhold i elektronik er meget begrænsede, men de tyder dog på, at PCB i dag stort set er ude af elektronikomsætningen.

Bortskaffelse

Oplysninger fra Kommunekemi om indleveret PCB-holdigt affald bekræfter, at stort set alle højspændingstransformatorer med PCB synes at være væk i dag, mens der stadig modtages en lille mængde PCB-holdige kondensatorer. I 1999 blev der indleveret i størrelsen 50 store kondensatorer til behandling, hvoraf hovedparten må forventes at være udstyr identificeret i forbindelse med denne undersøgelse.

Små PCB-holdige kondensatorer i armaturer til lysstofrør er tidligere overvejende blevet bortskaffet via dagrenovation og storskrald til affaldsforbrænding eller deponering. I 1998 blev der lavet en bekendtgørelse om håndtering af kasserede elektriske og elektroniske produkter med ikrafttrædelse 1. dec. 1999. Denne bekendtgørelse har medført at kommunerne i dag er aktive med at informere borgerne om, at alt elektrisk og elektronisk udstyr skal indsamles særskilt. Det må derfor forventes, at eventuelle PCB-holdige komponenter af lysstofarmaturer og elektronisk udstyr fremover vil blive behandlet særskilt.

 


[Forside] [Indhold] [Top]