[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Nøgletalsprojekt

Resumé 

Formålet med nøgletalsprojektet har været at udvikle en række værktøjer med henblik på at beskrive henholdsvis en virksomheds samlede miljøbelastninger, miljøbelastningerne for den enkelte proces og i forbindelse med produktion af den enkelte ordre.

På baggrund af en konkret afprøvning i en række grafiske virksomheder, og en efterfølgende evaluering af værktøjerne er det vurderet om de nøgletal, der tilvejebringes ved brug af værktøjerne kan anvendes som branchenøgletal og/eller procesnøgletal og/eller almene styringsparametre.

Der er i projektet taget udgangspunkt i trykmetoden ark-offset.

Det blev på baggrund af tidligere erfaringer fra grafisk branche valgt at opbygge værktøjer til udvikling af nøgletal for følgende væsentlige miljøpåvirkninger:

Fotokemikalier og skyllevand
Trykfarve
Alkohol
Afvaskningsmidler
Papir.

Værktøjernes opbygning består først af en kort beskrivelse af de miljø-, arbejdsmiljø- og økonomiske fordele ved at gå i gang med værktøjerne. Dernæst en kort beskrivelse af metoden til at arbejde med registreringsværktøjet samt en redegørelse for hvilke parametre, der skal registreres og hvorfor. Til sidst er nøgleenheden defineret.

Der gives endvidere i en beskrivelse af de fire trinvise miljøledelseselementer, som værktøjerne består af, - kortlægning, registrering, fastsættelse af mål samt opstilling af handlingsplan.

Under opbygningen af registreringsværktøjerne er der redegjort for de procestekniske referenceparametre, der influerer på nøgletallet.

Værktøjerne er diskuteret og løbende evalueret i en faglig referencegrupppe nedsat til formålet. Gruppen består af en række fagligt uddannede personer fra den grafiske branches virksomheder. Efterfølgende er de afprøvet på en række grafiske virksomheder og sidst tilrettet endeligt.

Projektet har vist, at de værktøjer, der er opbygget, kan anvendes til fastsættelse og opnåelse af mål på procesniveau. Værktøjerne vil dermed med fordel kunne bruges til opstilling af målbare mål i forbindelse med miljøledelse og i forbindelse med egenkontrol i relation til samarbejde med myndighederne.

Projektet har derimod vist, at det ikke er muligt at tilvejebringe nøgletal på produktniveau. Det har vist sig, at de registreringsmetoder, der skulle udvikles til formålet, dels ville blive for detaljerede og dermed for komplicerede i brug, og for nogle af de forhold, de skulle registrere, er det ikke muligt rent teknisk at foretage den fornødne registrering.

[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]