[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Netværks- og uddannelsesprojekt

Resumé

Netværks- og uddannelsesprojektet havde til formål at gennemføre en række kurser om miljøledelse, hvor deltagere fra grafiske virksomheder sideløbende implementerede et miljøledelsessystem i egen virksomhed. Desuden skulle projektet opbygge en viden om, hvordan virksomhederne kan hente hjælp hos det lokale netværk i form af myndigheder, BST og el-forsyningsselskab i forbindelse med virksomhedens miljøarbejde.

Projektdeltagere

I projektet deltog 8 grafiske virksomheder af forskellig størrelse og produktion. Virksomhederne skulle udpege en projektleder og nedsætte en arbejdsgruppe og en projektgruppe til støtte for projektlederens arbejde. Arbejdsgruppen bestod af repræsentanter fra virksomhedens netværk i form af kommune, BST, el-forsyningsselskab og en miljøkonsulent fra GA. Projektgruppen bestod af medarbejdere i virksomheden.

Miljøledelsesmodel

Virksomhederne kunne vælge at arbejde med miljøledelse ud fra følgende modeller: EMAS, ISO 14001, virksomhedsmodel eller Svanemærket.

Kursusrække

Projektet strakte sig over 1 år, fra april 1997 til april 1998. Kursusrækken blev afholdt af miljøkonsulenter fra Grafisk Arbejdsgiverforening med indlæg af eksterne undervisere.

Kursusrækken var opdelt i 2 dele. Første del dannede grundlaget for virksomhedens indledende miljøgennemgang, mens anden del omhandlede opbygningen af virksomhedens miljøledelsessystem.

Resultat af delprojekt

Resultatet af den arbejde virksomhederne igangsatte at, at 3 virksomheder blev certificeret efter ISO 14001 og 2 virksomheder opnåede licens til Svanemærket. 1 virksomhed indsamlede dokumentation, således at de kunne anerkendes som underleverandør til trykkerier med licens til Svanemærket. 2 virksomheder valgte at udskyde miljøledelsesarbejdet til et senere tidspunkt, og 1 virksomhed nåede ikke projektmålet på grund af ejerskifte.

Fremtidigt kursusforløb

På grundlag af kursusdeltagernes og netværkets evaluering af projektet er der opstillet et forslag til afholdelse af fremtidens kursusforløb.

Erfaringerne fra det afholdte netværks- og uddannelsesprojekt viste, at virksomhederne generelt havde svært ved at afsætte tid til det praktiske arbejde med miljøhåndbogen. Dette arbejde skal derfor gøres så overskueligt og let som muligt. Desuden viste projektet, at det vigtigste for virksomheden er at få præciseret de miljømæssige forhold, som de nødvendigvis må arbejde med, og få belyst de strategiske muligheder i at arbejde med miljøledelsessystemet.

Den nye kursusrække skal derfor opbygges med virksomhedernes miljøstrategi som omdrejningspunkt fremfor miljøhåndbogen.

Virksomhedens miljøledelsessystem

Den konkrete udarbejdelse af miljøledelsessystemet skal i stedet foregå på virksomheden med udgangspunkt i "Guide til miljøledelse i grafiske virksomheder", udviklet under "Branchepakke - Miljøstyring i grafisk branche", der indeholder værktøjer til indførelse af miljøledelse i en grafisk virksomhed. Til støtte for det praktiske miljøarbejde har erfaringerne vist, at der bør være tilknyttet en miljøkonsulent til virksomheden.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]