[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Vejen til bedre miljø ved produktion af tekstiler

Bilag A: Lister over miljøbetænkelige kemikalier ved fremstilling af tekstilfibre

I miljøprojektrapporten, der er grundlaget for denne vejledning /1/, er der foretaget en miljø- og sundhedsmæssige screening af en del af kemikalier, der anvendes eller udledes ved fremstilling af de fem forskellige fibertyper. I det efterfølgende er der opstillet lister over de mest betænkelige af disse stoffer. For yderligere oplysninger om anvendelsen af disse kemikalier henvises til /1/.

Der skal gøres opmærksom på, at de efterfølgende lister ikke skal opfattes som komplette lister over betænkelige stoffer.

Der foregår både nationalt og internatio nalt en løbende vurdering af stoffers miljø- og sundhedseffekter, og listerne over betænkelige stoffer udvides konstant.

Desuden er den faktiske eksponering ved den konkrete anvendelse og udledning i de fleste tilfælde ukendt for de efterfølgende stoflister. Endvidere vides, at det i en del tilfælde kan være vanskeligt at finde brugbare og mindre betænkelige alternativer, men ikke desto mindre er det relevant at gøre opmærksom på, at de efterfølgende stoffer er betænkelige, og at disse stoffer bør undgås (evt. substitueres) eller ikke udledes, hvis det er muligt.

Tabel A1 og A2:
Miljøbetænkelige stoffer ved fremstilling af bomuldsfibre

Den nedenstående tabel A1 viser nogle eksempler på bomuldsinsekticider som er forbudte eller underlagt strenge restriktioner i EU og/eller de nordiske lande.

Bemærk, at der for det Nordiske Miljømærke Svanen er tale om insekticider, for hvilke der var fastsat kriterier i det første kriteriedokument fra 1994. I de nyeste kriterier må der ikke bruges pesticider ved bomuldsdyrkning.

I tabel A2 vises der eksempler på andre kemikalier, der anvendes ved bomuldsdyrkning og høst, og som er forbudte eller underlagt strenge restriktioner i EU og/eller de nordiske lande.

Tabel A3:
Miljøbetænkelige stoffer ved fremstilling af uldfibre

I nedenstående tabel vises nogle eksempler på pesticider til bekæmpelse af fåreparasitter som er forbudte eller underlagt strenge restriktioner i EU og/eller de Nordiske lande.

Tabel A4:
Miljøbetænkelige stoffer ved fremstilling af polyester, viskose og acryl

I nedenstående tabel ses en liste over de kemikalier, der er identificeret som værende betænkelige ved fremstillingen af de tre kemofibre. Af tabellerne i kapitel 3 fremgår, hvor i fremstillingsforløbet kemikalierne anvendes eller udledes, og hvad de i givet fald anvendes til.

I projektrapporten /1/ er beskrevet i detaljer, hvor i fremstillingsforløbet kemikalierne anvendes eller udledes, og hvad de i givet fald anvendes til (en kort opsummering kan findes i projektrapportens kapitel 6).

 


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]