[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Massestrømsanalyse for cadmium

Forord

Formål

Formålet med denne massestrømsanalyse har været at få et opdateret overblik over anvendelsen, forbruget og spredningen af cadmium i Danmark. Desuden vurderes den fremtidige udvikling af cadmium i affaldet. Herudover tilsigtes det at give et overblik over fremtidige anvendelsesmuligheder, hvor forbruget kunne tænkes at være stigende.

Undersøgelsen skal tjene som grundlag for Miljøstyrelsens overvejelser med hensyn til videre indsats for at begrænse cadmiumbelastningen af mennesker og miljø i Danmark.

Undersøgelsen er gennemført og rapporteret i overensstemmelse med de retningslinier, der er angivet i Miljøstyrelsens paradigma for denne type undersøgelser, (Hansen E, Boisen A. 1993). Med undersøgelsen er tilstræbt et niveau for detaljeringen og pålideligheden, som svarer til det niveau, der er karakteriseret som "detaljerede analyser".

Baggrund

Der er tidligere i begyndelsen af 1990-erne gennemført en massestrømsanalyse for cadmium i Danmark, (Jensen A, Markussen J. 1993).

Den viden, der præsenteres i denne rapport, bygger på statistiske oplysninger samt oplysninger fra omkring 200 offentlige institutioner, private virksomheder og videncentre, uden hvis velvillige indstilling denne viden ikke ville foreligge.

Datausikkerhed

Hovedparten af de data, der præsenteres i rapporten, vil være skønnet af forfatterne på det foreliggende grundlag. Disse skøn vil altid være behæftet med en usikkerhed. Der er generelt i rapporten anvendt en notation, hvor angivne intervaller repræsenterer det interval, inden for hvilket forfatterne antager, at den "rigtige" værdi med 90% sandsynlighed vil befinde sig (90% sikkerhedsinterval). Ved sammenregninger er sikkerhedsintervallet på summen beregnet ved at addere henholdsvis mindste og største værdier. Det herved beregnede interval vil være lidt bredere end 90% sikkerhedsintervallet på summen, hvis dette blev beregnet med generelle regler for sandsynlighedsfordelinger (Gauss’ additionslov). I visse tilfælde, hvor det ikke har været muligt at opnå tilstrækkeligt sikre estimater, er det valgt at benytte en notationsform, hvor det anslåede interval er forsynet med "?", som betyder, at der kan være forhold, det ikke har været muligt at indregne.

Arbejdet med rapporten er udført i 1998 og begyndelsen af 1999. I begyndelsen af 2000 er der foretaget nogle revisioner som følge af en ændret vurdering af pipeline-effektens 1 størrelse. De oplysninger, der er indhentet fra offentlige institutioner, private virksomheder og videncentre, vedrører som hovedregel året 1996. Statistiske oplysninger indhentet via Danmarks Statistik vedrører hovedsagelig 1996, men for enkelte varegrupper er der også anvendt tal for 1995 og 1997.

Finansiering

Rådet vedrørende genanvendelse og mindre forurenende teknologi har finansieret dette projekt 100%.

Styregruppe

Med det formål at følge projektet fagligt, tidsmæssigt og økonomisk har der været nedsat nedenstående styregruppe:

Miljøstyrelsen
  • Frank Jensen (formand)
  • Lotte Wammen Rahbek
Batteriforeningen
  • Frederik Madsen
COWI
  • Erik Hansen
  • Thomas Drivsholm

Kvalitetssikring

COWIs interne kvalitetssikring af denne rapport med tilhørende beregninger er blevet udført af Carsten Lassen.

Forfattere
Denne projektrapport er udarbejdet af Thomas Drivsholm, Jakob Maag, Erik Hansen og Sven Havelund, COWI, Rådgivende Ingeniører AS.


1) Pipeline-effekten beskriver det tidsrum, der går, fra brugeren lægger et udtjent NiCd-batteri i en indsamlingskasse, til Miljøstyrelsen afregner for det indsamlede batteri.
Tilbage...


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]