[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Livscyklus-Screening af renseteknologier indenfor fiskeindustrien

2. Indledning

Baggrund

Indførelse af renere teknologi i fiskeindustrien har der, ud fra livscyklusbetragtninger, normalt ikke været anledning til at sætte spørgsmålstegn ved. En indsats med forskellige relativt simple teknologier har oftest medført betydelige ressource- og miljømæssige gevinster i form af reduceret vandforbrug og reduktioner i procesvandets indhold af forurenende stoffer. Ved videregående foranstaltninger og dermed ofte mere komplicerede teknologier til reduktion af forureningsindholdet i procesvandet, kan det imidlertid være aktuelt med en miljømæssig helhedsvurdering i form af en livscyklusvurdering af mulige løsninger, idet disse foranstaltninger ofte vil være forbundet med andre ressource- og miljøpåvirkninger, eksempelvis et stort energiforbrug, forbrug af forskellige hjælpestoffer m.v. Endvidere kan det ved valg af løsning være relevant at sammenligne forskellige løsningsmuligheder ud fra en miljømæssig helhedsbetragtning.

Simplificerede livscyklusvurderinger

Gennemførelse af deciderede livscyklusvurderinger er oftest relativt omfattende tids- og ressourcemæssigt. Nærværende projekt fokuserer derfor på gennemførelse af mere simplificerede livscyklusvurderinger. Denne type vurderinger benævnes i det følgende LCA-screeninger. (terminologien er imidlertid ikke helt i overensstemmelse med (Christiansen et al., 1997)

For Skagerak Fiskeeksport, som er undervejs i et forløb, hvor der efter indførelse af en række renere teknologier er etableret videregående foranstaltninger i form af termisk flotationsanlæg, har det således vist sig at være relevant at gennemføre LCA-screeninger af disse videregående foranstaltninger.

Flotationsanlægget er relativt energikrævende og da næste udbygningstrin, der påregnes at være membranfiltrering ligeledes er en energikrævende proces, er det relevant at se på de ressource- og miljømæssige belastninger ved løsningen i forhold til miljøgevinsten. Samtidig indeholder disse løsninger muligheder for genanvendelse af vand og fraseparerede stoffer. Det har høj prioritet for virksomheden at søge de fraseparerede stoffer udnyttet til foderformål.

Teknologierne har således karakter af at være en kombination af genanvendelses- og renseteknologi.

Formål

Projektet er gennemført med følgende formål:

  • At skitsere en metode/fremgangsmåde for LCA-screening af renseteknologier for procesvand indenfor fiskeindustrien.
  • At udarbejde LCA-screening af termisk flotation og membranfiltrering og som kombineret løsning på procesvand fra Skagerak Fiskeeksport med henblik på at vurdere de medgåede ressource- og miljøbelastninger set i forhold til de opnåede reduktioner på spildevandssiden.
  • At udarbejde LCA-screening af relevante alternativer til løsningen i form af kemisk flotation og rensning på kommunalt biologisk renseanlæg med næringssaltfjernelse med henblik på at vurdere de medgåede ressource- og miljøbelastninger set i forhold til de opnåede reduktioner på spildevandssiden.
  • At sammenligne løsningerne.

 


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]