Depotredegørelse om affaldsdepotområdet 1999

12. Internationalt arbejde

12.1 Hvidbog om miljøansvar
12.2 Internationalt møde i København
12.3 Andre samarbejdsfora

12.1 Hvidbog om miljøansvar

Europakommissionen offentliggjorde den 9. februar 2000 en hvidbog om miljøansvar. Hvidbogen blev sendt i høring med frist for fremsendelse af bemærkninger til den 1. juli 2000. Kommissionen foreslår blandt andet, at der i form af et direktiv indføres fælles regler om objektivt ansvar for virksomheder/aktiviteter, der kan betegnes som farlige eller potentielt farlige og som er reguleret af EU-regler. I hvidbogen foreslås endvidere, at der fastlægges kriterier for om der skal ryddes op på forurenet jord/vand og til hvilket niveau.

Hvidbogen er holdt i meget generelle vendinger, og det er vanskeligt fuldt at vurdere konsekvenserne af forslagene. Det er dog vigtigt at fastholde, at en eventuel fælles EU-lovgivning bør baseres på minimumsregler, der giver landene mulighed for at indføre skrappere regler, eksempelvis målsætningskrav for jord og grundvand.

12.2 Internationalt møde i København

Miljøstyrelsen var den 14.-15. juni 1999 vært for det 4. møde i "The Ad Hoc International Working Group on Contaminated Land". Mødet blev afholdt i København med deltagelse af repræsentanter fra Miljøministerier og styrelser verden over. I alt var 39 lande repræsenteret ved mødet, her iblandt 21 central- og østeuropæiske lande. Miljøstyrelsen arrangerede mødet i samarbejde med den schweiziske miljøstyrelse.

Som forberedelse til mødet havde Miljøstyrelsen fået udarbejdet 2 rapporter, som blev fremlagt og diskuteret på mødet. Den endelige version af rapporterne er udarbejdet på basis af diskussioner på mødet.

Rapporten "Management of Contaminated Land in Central and Eastern Europe" er en systematisk beskrivelse af jordforurening i 21 Central og Østeuropæiske lande. Rambøll har udarbejdet rapporten for Miljøstyrelsen med assistance fra det Europæiske Miljøagenturs Temacenter for Jord og i tæt dialog med myndighedsrepræsentanter i de beskrevne lande.

Rapporten "Groundwater Protection in Selected Countries: Pointsources" er en beskrivelse og diskussion af politikker og strategier for grundvandsbeskyttelse i 5 udvalgte lande i relation til jordforurening og oprydning af punktkildeforureninger. Rapporten er udarbejdet for Miljøstyrelsen af Watertech i tæt dialog med myndighedsrepræsentanter i de beskrevne lande.

12.3 Andre samarbejdsfora

Umiddelbart inden Ad Hoc gruppens møde i København afholdt CLARINET ligeledes et møde i København. CLARINET er et EU-finansieret projekt, som har til formål at beskrive metoder til valg af risikohåndtering på forurenede grunde og forskningsbehov i denne sammenhæng. I projektet deltager miljøstyrelser samt forskere fra EU landene samt Norge og Schweiz. Projektet løber over en 3 årig periode og afsluttes i 2001.

Miljøstyrelsen har desuden deltaget i en workshop arrangeret af det Europæiske Miljøagenturs Temacenter for jord om mulighederne for at indsamle data om forurenede grunde i Europa. Nordjyllands Amt har tidligere bidraget med data til en forudgående pilotundersøgelse. Disse data blev opdateret og præsenteret på mødet, sammen med data fra 8 andre regioner i Europa. Temacenter for Jord blev nedlagt i starten af 2000. Det Europæiske Miljøagentur overvejer p.t. opbygningen af sine temacentre og det er uafklaret hvor forurenet jord bliver placeret i denne sammenhæng.