[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Drift af jernspånefiltre til fjernelse af krom(VI) fra grundvand

2. Midlertidig vandrensningsanlæg

2.1 Dimensionering
2.2  Opbygning og etablering
2.2.1 Etableringsomkostninger
2.3 Drift
2.3.1 Oppumpning af vand og måling af vandmængder
2.3.2 Udtagning af vandprøver inden vandrensning
2.3.3 Udtagning af vandprøver efter vandrensning
2.3.4 Afslutning af den midlertidige vandrensning

I dette kapitel er der beskrevet forhold omkring det midlertidige jernspånefilter til rensning af krom(VI)forurenet grundvand. Det midlertidige vandbehandlingsanlæg blev etableret med henblik på at rense grundvand og nedbør oppumpet fra graveområderne samt fra sugespidsanlæg etableret midlertidigt i forbindelse med forureningsafgravningen /4/.

2.1 Dimensionering

Ved dimensioneringen af jernspånefilteret til rensning af krom(VI)forurenet grundvand er der anvendt følgende forudsætninger:

  • Den maksimale vandmængde er skønnet til 1,5 m³/time ud fra en række pessimistiske antagelser baseret på resultater fra forureningsundersøgelserne /3/.
  • Den maksimale koncentration af krom(VI) i grundvandet før rensningen i jernspånefilteret er konservativt skønnet til 5 mg/l baseret på de få analyser af grundvand fra området /1/.
  • Nødvendig opholdstid for rensning er ud fra laboratorieundersøgelserne i /1/ vurderet til 1,5 time.
  • Porøsitet af jernspånerne; 0,4 til 0,6 /2/.
  • Permeabilitet af jernspånerne; k=(2,5 - 5) x 10-4 m/sek. /2/.

På baggrund af disse parametre er det nødvendige volumen af jernspånefilteret beregnet til 5,6 m³.

Jernspånefilteret er konstrueret i en åben jernkasse med bredden 2,4 meter og længden 2,8 meter, hvori der er udlagt et ca. 1 meter tykt lag af jernspåner. Det samlede filtervolumenen er herved 6,2 m³, svarende til ca. 20% mere end det antaget nødvendige filtervolumen.

Det samlede tryktab i filteret ved et flow på 1,5 m³/time er beregnet til 0,22 m ved anvendelse af det aktuelle filterareal, filtertykkelse og en permeabilitet (k) for jernspånerne på 2,5 x 10-4 m/sek.

Det forurenede grundvand blev tilført jernspånefilteret øverst, og herefter er vandet presset gennem jernspånefilteret indtil udløbet i bunden af filterkassen. For at sikre en jævn fordeling af grundvandet igennem jernspånefilteret, og for at sikre jernspånerne mod uønsket påvirkning af luftens ilt er jernspånefilteret udført således, at jernspånerne altid er dækket af minimum 10 cm vand. Udløbet fra jernspånefilteret er derfor ført fra bunden af filteret i et lodret rør til den ønskede udløbshøjde (ca. 10 cm) over jernspånerne.

I bunden af jernspånefilteret er der etableret et drænlag med drænrør og forskellige lag af filterkis og -sand for at sikre en jævnt fordelt, ensartet vandstrømning igennem hele filteret. Den samlede lagtykkelse af drænlagene er ca. 500 mm.

I bilag B er medtaget detailtegning af jernspånefilteret.

2.2  Opbygning og etablering

Kassen for jernspånefilteret er udført i 8 mm stålplade med forstærkninger i bund og sider af 100 x 100 mm RHS profiler med en godstykkelse på 6 mm. Selve kassen er konstrueret på maskinværksted, hvor det beskrevne drænlag m.v. ligeledes er udlagt i bunden af kassen. Efter at filterkassen var opstillet på lokaliteten ved Sankt Clara Vej i Roskilde blev jernspåner lagt i kassen, og hele filteret fyldt med postevand. Herefter var jernspånefilteret driftsklar.

2.2.1 Etableringsomkostninger

Der har været følgende omkostninger i forbindelse med etableringen af det midlertidlige vandbehandlingsanlæg:

- Design, dimensionering og tilsyn kr. 26.200,-
- Smedearbejde kr. 42.200,-
- Filtersand og levering kr. 18.900,-
Samlede omkostninger kr. 87.300,-

Udgifter til indkøb af jernspånerne er ikke indeholdt i ovennævnte etableringsomkostninger.

2.3 Drift

Inden starten af oprensningen blev Roskilde Amt kontaktet med henblik på at opnå tilladelse til udledning af det rensede vand til det offentlige regnvandssystem og videre til Roskilde Fjord. Den efterfølgende beskrevne procedure for analyser m.v. følger vilkårene givet i udløbstilladelsen fra Roskilde Amt.

2.3.1 Oppumpning af vand og måling af vandmængder

Den samlede jordforureningsafgravning er gennemført i perioden 8. februar til 25. juni 1999. Under oprensningen er vandet fra områder med krom(VI)forurenet jord ledt til opsamlingstanke beregnet for opmagasinering og bundfældning inden rensning i jernspånefilteret.

Det opsamlede vand bestod af en blanding af grundvand og tilstrømmende overfladevand, idet der i starten af den gennemførte oprensning indtraf en periode med megen nedbør (februar til april 1999). Vandet blev fjernet fra de berørte områder med sugespidsanlæg og med almindelige entreprenørpumper fra åbne udgravninger.

Der blev i alt oppumpet 100 m³ vand til tanke og behandling i jernspånefilteret.

2.3.2 Udtagning af vandprøver inden vandrensning

Fra den første af de opstillede tanke (10 m³ tank) er der, efter at den var fyldt med vand, udtaget vandprøver. Der er udtaget en vandprøve umiddelbart efter at påfyldningen af tanken var afsluttet (0 døgn) og herefter 1 og 2 døgn efter.

Vandprøverne er analyseret for udvalgte tungmetaller ved ICP-AAS (uden oplukning) og suspenderet stof (simpel filtrering, inddampning og vejning). Resultaterne af analyserne af vandprøverne fremgår af tabel 2.1.

Tabel 2.1
Analyseresultater af vandprøver udtaget inden vandrensning

Analyseparameter

0 døgn

1 døgn

2 døgn

Bly µg/l <9 <9 <9
Cadmium µg/l <0,01 <0,01 <0,01
Nikkel µg/l <1 <1 <1
Krom µg/l 1.000 570 530
Suspenderet stof µg/l 78.000 8.000 6.500

Som det fremgår af analyseresultaterne falder indholdet af opløst krom - blot ved henstand - fra 1.000 µg/l til omkring 500 µg/l, hvilket måske skyldes simpel reduktion af opløst krom(VI) til ikke opløselig krom(III), der fælder ud.

På baggrund af det konstaterede fald i indholdet af suspenderet stof ved henstand i tankene, blev det aftalt med Roskilde Amt, at vandet skulle henstå i opsamlingstanke i minimum 1 døgn inden vandet renses i jernspånefilteret.

2.3.3 Udtagning af vandprøver efter vandrensning

Vandet i den første tank blev ledt gennem jerspånefilteret med et flow på ca. 1 m³/time og herfra videre til en opsamlingstank for at kvaliteten af vandet kunne kontrolleres ved analyse inden udledning.

Efter rensningen i jernspånefilteret er der udtaget en vandprøve for kontrol af indholdet af metaller og suspenderet stof. Analyseresultatet fremgår af tabel 2.2.

Tabel 2.2
Analyseresultater af vandprøver udtaget efter vandrensning

Analyseparameter

Analyseresultat efter rensning i jernspånefilteret

Bly µg/l <9
Cadmium µg/l <0,01
Nikkel µg/l 23
Krom µg/l <2
Suspenderet stof µg/l <5.000

Analyseresultaterne dokumenterede, at jernspånefilteret som forventet var i stand til at rense vandet for krom(VI). Vandet kunne derfor efterfølgende udpumpes fra opsamlingstanken til regnvandssystemet og videre til Roskilde Fjord.

Som det fremgår af tabel 2.2 er der i det rensede, behandlede vand påvist et markant øget indhold af nikkel i forhold til i det ubehandlede vand. Da det konstaterede indhold af nikkel imidlertid er meget lavere end udledningskravet er der ikke gennemført undersøgelser for at belyse, om indholdet af nikkel stammer fra den gennemførte vandrensning (frigivelse fra jernspånerne) eller skyldes andre forhold.

Resultaterne af rensningen af den første tank vand forløb således meget tilfredsstillende. På baggrund heraf er efterfølgende batch af vand efter rensning i jernspånefilteret udledt kontinuerligt til regnvandssystemet. Altså inden resultaterne af vandanalyserne forelå. Denne procedure blev godkendt af recipientmyndighederne og viste sig at være forsvarlig, som resultaterne af analyse af yderligere 6 vandprøver dokumenterer (tabel 2.3).

Til vurdering af den samlede vandrensning skal bemærkes, at det ikke er påvist, at der var opløst krom(VI) i alt vandet inden rensningen, idet der ikke blev analyseret vandprøver af det ubehandlede vand.

Tabel 2.3
Analyseresultater for vandprøver udtaget i forbindelse med driften af vandrensningsanlægget (renset vand)

Analyseparameter

2. tank

3. tank

4. tank

5. tank

6. tank

7. tank

Bly µg/l <9 <9 <9 <9 <9 <9
Cadmium µg/l 4,4 3,7 3,8 <0,01 <0,01 <0,01
Nikkel µg/l <1 11 <1 <1 <1 <1
Krom µg/l <2 <2 <2 <2 <2 <2
Suspenderet stof µg/l <5.000 <5.000 <5.000 <5.000 <5.000 <5.000

Som det fremgår af tabel 2.3 er der påvist cadmium i det behandlede vand. Cadmium er ikke påvist i det ubehandlede vand jf. tabel 2.1. Også for cadmium gælder imidlertid, at indholdet er langt under udledningskravene. Der er derfor ikke i forbindelse med dette projekt gennemført yderligere undersøgelser for at belyse, hvor indholdet af cadmium stammer fra.

2.3.4 Afslutning af den midlertidige vandrensning

Efter at oprensningen af jordforureningen med krom(VI) var afsluttet blev filteret tømt for jernspåner og flyttet til Roskilde Amts materialplads. Her er filteret opmagasineret og jernspånerne fyldt i filteret på ny, hvorefter der igen blev påfyldt vand for at beskytte jernspånerne mod iltning.

Filteret kan efterfølgende anvendes i forbindelse med tilsvarende sager med behov for rensning af krom(VI)forurenet vand.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]