[Forside]

Indholdsfortegnelse

1. Forord

2. Kommentar

3. Rigsrevisionens beretning om Øststøtten

4. Erfaringer fra indkaldelse af ansøgninger til Miljøprojekter i Østeuropa

5. Status over Miljøkreditordningen for Østeuropa (MKØ) ved årsskiftet

6. Status over sektorintegreret miljøindsats

7. Miljøprojekter i Østeuropa
    Generelt om bevillingens størrelse

    Miljøprojekter i Bulgarien
    Miljøprojekter i Den Tjekkiske Republik
    Miljøprojekter i Estland
    Miljøprojekter i Hviderusland
    Miljøprojekter i Letland
    Miljøprojekter i Litauen
    Miljøprojekter i Polen
    Miljøprojekter i Rumænien
    Miljøprojekter i Rusland
    Miljøprojekter i Slovakiet
    Miljøprojekter i Ukraine
    Miljøprojekter i øvrigt

8. Rådgivende Komité

1. Forord

Af miljøminister Svend Auken

Udvidelsen af EU med de central- og østeuropæiske ansøgerlande vil komme både miljøet i landene og i et samlet Europa til gode. Med EU’s beslutning om også at begynde optagelsesforhandlinger med Litauen, Letland, Slovakiet, Rumænien og Bulgarien – alle samarbejdslande for den danske miljøbistand til Østeuropa – kan der forventes en forstærket miljøindsats og samtidig øgede muligheder for at dansk rådgivning og teknologi anvendes optimalt – også i disse lande.

Optagelsesprocessen er uden sammenligning den stærkeste drivkraft til at forbedre miljøet i Europa. Landene har økonomiske problemer, men bliver tvunget til at prioritere miljøet i langt højere grad, end de ellers ville have gjort. En reel implementering og håndhævelse af EU’s miljølovgivning vil betyde en øget miljøindsats og på sigt forbedre miljøtilstanden betydeligt.

Udfordringen for vores miljøbistand til disse lande er klar: Jo hurtigere vi kan medvirke til at få de østeuropæiske lande til at efterleve EU-kravene og dermed minimere længden af overgangsordningerne, jo bedre. Miljøbistanden til Østeuropa har den force, at vi både kan bidrage med rådgivning og investeringer, og samtidig hurtig, fleksibel indsats på centralt, lokalt og regionalt niveau, når dette kræves. Dansk miljøbistand hjælper i stigende grad ansøgningslandene i deres optagelsesproces samt i løsning af de aktuelle miljøproblemer.

De væbnede konflikter i 1999 i det tidligere Jugoslavien og i nogle af de nye uafhængige stater fra det tidligere Sovjetunionen (NIS-landene) har været med til yderligere at svække landenes økonomiske udvikling. Det har betydet at mange mennesker stadig ikke har adgang til fundamentale goder som rent drikkevand. I flere lande er der tegn på en begyndende krise i vandsektoren, bl.a. er der problemer med at opretholde den infrastruktur til forsyning og rensning, som allerede findes i landene. Især i NIS-landene arbejdes i dårligt arbejdsmiljø og mange har dårlige boliger og udsættes for kraftig luftforurening. Manglen på økonomiske midler til at løse disse problemer og andre miljøproblemer er flere steder udtalt.

Det har derfor været en vigtig opgave i miljøbistanden at få sat mere skub i aktiviteterne bl.a. i de tidligere sovjetstater. Den danske miljøbistand til Rusland og Ukraine er blevet udbygget over de seneste år, men også flere af de øvrige russisk-talende lande har behov for støtte. Miljø- og sundhed er så integreret, at det i høj grad er påkrævet at anvende miljømidler i disse lande til at forhindre bl.a. vand- og luftforurening.

Miljøbistanden skal også anvendes til at sikre, at internationale miljøaftaler efterleves. Dette sker i stigende grad, således at samarbejdslandene får de nødvendige kræfter til at leve op til aftalerne. Det har ført til, at der er blevet iværksat en række projekter med f.eks. Baselkonventionen om farligt affald, Washingtonkonventionen om handel med truede dyr, Århuskonventionen om borgernes miljørettigheder og Montrealkonventionen om udfasning af ozonlagsnedbrydende stoffer. Denne indsats har været meget succesfuld og vil blive styrket i de kommende år.

Denne årsrapport indgår som et væsentligt dokument i Miljø- og Energiministeriets samlede informationsindsats om Miljøbistanden. I 1999 er informationsindsatsen om Miljøbistanden blevet styrket såvel i Danmark som i vore samarbejdslande, således at flere nu kan få viden om den danske indsats for et forbedret miljø i Østeuropa.

2. Kommentar

Af formanden for Den Rådgivende Komité:
fhv. nationalbankdirektør Erik Hoffmeyer

Den økonomiske udvikling i overgangsøkonomierne er i 1999 fortsat i opadgående retning for så vidt angår Østeuropa, selv om væksten har været noget mindre og inflationen stadig høj.

I det tidligere Sovjet er udviklingen mere usikker, selv om råvarepriserne – herunder især olie – har dannet basis for positive tegn i den russiske økonomi. Det er dog for tidligt at kunne vurdere, hvor varig stabiliseringen vil være.

Komiteen har ved et besøg i Polen orienteret sig i en række projekter, der har modtaget støtte. Den polske interesse for den miljømæssige udvikling var betydelig. Det var indtrykket, at den danske indsats havde virket befordrende på udviklingen i Polen.

Komiteen har drøftet indsatsen for at støtte de lande, der ønsker optagelse i den Europæiske Union samt den udvidelse af lande mod syd og øst, der ønskes inddraget i et miljømæssigt samarbejde.

3. Rigsrevisionens beretning om Øststøtten

I november 1999 fremsendte Statsrevisoratet beretning nr. 11 om den danske bilaterale støtte til Central- og Østeuropa siden 1994. Beretningen omhandler den samlede øststøtte, men med relativt meget fokus på miljøstøtteordningen.

Rigsrevisionens undersøgelse baserer sig i nogen udstrækning på den uafhængige evaluering af miljøstøtteordningen, og bakker overordnet op om den positive vurdering, som fremgår af denne. Generelt indeholder beretningen ikke alvorlig kritik af miljøstøtteordningen, og én af hovedkonklusionerne er, at de miljørelaterede programmer samlet har ført til tilfredsstillende resultater, som er bedre end resultaterne opnået i de erhvervsrelaterede og teknisk-administrative programmer. Specifikt henviser beretningen til de tiltag, der er gennemført for at imødekomme Rigsrevisionens fremførte kritik i den tidligere beretning 13/93, herunder udarbejdelse af intern »kogebog« for sagsbehandlere, projektmanual for projekthavere og scoresystem til brug ved vurdering af projektforslag.

Beretningen har dog også en række anbefalinger til yderligere forbedring af administrationen. Det gælder bedre information af de danske repræsentationer og modtagerlandenes koordineringsenheder, opstilling af mere præcise mål og succeskriterier på programniveau, bedre dokumentation for sagsbehandlingen, bedre projektopfølgning og forbedrede metoder til evaluering af projekters effekt, videnoverførsel og bæredygtighed. Beretningen indeholder ligeledes anbefalinger om bedre opgørelse af egen- og medfinansiering, og opstilling af klare principper for ratebetaling.

En række af anbefalingerne ligger i forlængelse af anbefalingerne i 1998-evalueringen. I sin redegørelse om de foranstaltninger og overvejelser, som beretningen har givet anledning til, nævner miljø- og energiministeren en række initiativer:

  • En omfattende informationsindsats, herunder opbygning af en database med oplysninger om alle bilaterale øststøtte-projekter, forventes at få stor værdi for de danske ambassader mv. og landenes koordineringsenheder.
  • Mere præcise mål og succeskriterier for bistanden skal bl.a. opstilles gennem strategi- og programmeringsarbejde.
  • Udvikling af bl.a. standardiserede hjælpeskemaer til sagsbehandlerne skal bidrage til forbedret sagsdokumentation og større ensartethed i sagsbehandlingen.
  • Der er i såvel den eksterne manual for projekthavere, som den interne manual for sagsbehandlere, opstillet retningslinier og mål for projektopfølgning. En ex post projektopfølgning vil ofte kunne give svar på graden af videnoverførsel og projektets mere langsigtede bæredygtighed.
  • Miljøstyrelsen vil følge anbefalingerne vedrørende regnskab og udbetalinger.
  • En udbygning af projektdatabasen vil bidrage til at tilvejebringe bedre data om projekters miljøeffekt.

4. Erfaringer fra indkaldelse af ansøgninger
til Miljøprojekter i Østeuropa

Miljøstyrelsen afholdt den 23. juni 1999 et møde i Eigtveds Pakhus, hvor der bl.a. blev udmeldt prioriteringer for hvilke lande og temaer, der især ville komme i betragtning i forbindelse med indkaldelsen af ansøgninger til Miljøprojekter. Disse informationer har yderligere været til rådighed på Miljøstyrelsens hjemmeside. Der blev sat en ansøgningsfrist til 15. september 1999. Ved udgangen af fristen var der indkommet i alt 200 projektideer/ansøgninger fra danske firmaer og organisationer for et beløb på 955 mio.kr.

Ved Miljøstyrelsens vurdering af projektansøgninger/ideer er følgende indgået:

  • Overensstemmelse med prioriteringerne i den nye Project Cycle Management Manual som blev præsenteret ved mødet i Eigtveds Pakhus.
  • Overensstemmelse med udmeldingerne af lande og temaer som er prioriteret af Miljøstyrelsen. Disse udmeldinger blev dels præsenteret på mødet 23. juni i Eigtveds Pakhus og dels været tilgængelig på Miljøstyrelsens hjemmeside.
  • Sammenhæng med den hidtidige indsats i det pågældende land og herunder de planer der er for den fremtidige indsats.

På basis af denne vurdering blev projektideerne inddelt i tre kategorier som følger:

Kategori A: Projekter hvor Miljøstyrelsen finder, at projektideen/ansøgningen er i overensstemmelse med ovennævnte kriterier, og hvor der er sammenhæng til den hidtidige og forventede fremtidige indsats.

Kategori B: Projekter hvor Miljøstyrelsen finder, at der er tale om en projektide, som er helt eller delvis i overensstemmelse med ovennævnte, men hvor det vurderes, at der er behov for en yderligere afklaring af prioriteringerne i modtagerlandene.

Kategori C: Projekter hvor Miljøstyrelsen finder, at Projektideen/ansøgningen ikke er i overensstemmelse med ovennævnte og/eller, hvor der ikke er en klar sammenhæng til den hidtidige indsats.

Efter Miljøstyrelsens vurdering af projekterne falder projekterne i følgende kategorier:

A: 32 projekter for et samlet beløb på ca. 154 mio.kr.

B: 133 projekter for et samlet beløb på 570 mio.kr.

C: 35 projekter for et samlet beløb på 232 mio.kr.

Det er Miljøstyrelsens samlede vurdering af ansøgningsrunden, at der kom relativt få gode projekter ud af ansøgningsrunden og at arbejdet med at screene projekterne var for stort i forhold til udbyttet. En undtagelse herfra er Polen og Rusland, hvor der kom en række gode projekter, som nu er indarbejdet i pipeline for landene og nogle projekter er endda allerede godkendt.

Vedrørende en fremtidig afholdelse af ansøgningsrunder er det Miljøstyrelsens vurdering at dette kan være en god mulighed for enkelte lande som Polen og Rusland, men at der er behov for nøje at afgrænse indsatsområder (f.eks. spildevand og affald) og også gerne afgrænse støttemuligheden til enkelte regioner i landene. Miljøstyrelsen har endnu ikke taget stilling til om der vil blive gennemført en ny ansøgningsrunde. Som hidtil vil det være muligt løbende at ansøge ordningen.

5. Status over Miljøkreditordningen for Østeuropa (MKØ) ved årsskiftet

Baggrund

På Finansloven for 1999 er der som en del af Øststøtten under Miljø- og katastroferammen afsat midler til en ordning med »bløde lån« til Østeuropa med vægt på Østersøregionen (Miljøkreditordning for Østeuropa (MKØ)). Ordningen startede i 1998 og er videreført i 1999.

MKØ administreres af Eksport Kredit Fonden i samarbejde med Miljøstyrelsen.

Hensigten med Miljøkreditordningen er at stille subsidieret finansiering til rådighed for miljøprojekter i Østeuropa for derigennem at fremme investeringer i miljøanlæg. Ligesom i 1998 var vandområdet, affaldshåndtering og -behandling samt fjernvarme udvalgt som de områder, der ville blive prioriteret projekter indenfor. Idet ordningen består af subsidierede kreditter, gælder OECD-reglerne de såkaldte »Consensus-regler« for området. Ordningen er således ubundet, dvs. at der ikke må diskrimineres mellem danske og udenlandske virksomheder. Alle projekter skal sendes i internationalt udbud.

Tilskudsbevillingen for 1999 er på knap 59 mio.kr. svarende til en forventet projekt portefølje på 180 mio.kr., idet der som udgangspunkt bliver givet subsidier til de enkelte projekter på ca. 25% af det finansierede beløb (projektsum minus forudbetaling). Der ydes endvidere en vederlagsfri garantidækning, som har en værdi på typisk 5% af projektomkostningerne.

Status

På baggrund af erfaringerne fra 1998-ansøgningsrunden blev MKØ-vejledningen revideret i 1999, hvor der i højere grad blev lagt vægt på at beskrive de krav, der er til kvaliteten af projekterne, inden disse kan vurderes.

I forbindelse med ansøgningsrunden blev der modtaget i alt 9 projektforslag/ideer om miljøkreditter. Af disse fandtes to projekter egnet til ordningen. Udover de indkomne ansøgninger er der via Miljøstyrelsens arbejde med Miljøbistand til Østeuropa identificeret en række projekter som egnede for MKØ- ordningen.

Siden ordningens start er der således blevet arbejdet med 19 konkrete projekter, der er søgt indstillet til foreløbig tilsagn hos EKF. Af disse projekter modtog 10 et foreløbigt tilsagn.

Ved årets udgang vurderes fire projekter stadigvæk at være aktuelle. Den samlede ansøgte MKØ-støtte for de fire projekter er på 106 mio.kr. med et forventet tilskud på i alt 25 mio.kr. Projekterne er geografisk placeret indenfor Østersøregionen.

I 1999 er der gjort en indsats for at få etableret to kreditrammer med tilhørende garanti. For Bulgarien arbejdes der med en 25 mio. USD kreditramme med statsgaranti, mens der for Skt. Petersborg arbejdes med en tilsvarende kreditramme med bygaranti. Begge kreditrammer er under forhandling i de respektive finansministerier/komiteer, og der er således endnu ikke givet tilsagn om MKØ-støtte.

Erfaringer

MKØ-ordningen har hidtil ikke haft den forventede fremdrift, hvilket skyldes flere forskellige faktorer:

Først og fremmest har ansøgningerne til ordningen været meget begrænset og færdigheden af de enkelte projektansøgninger har ikke været tilstrækkelig.

Da MKØ-ordningen skal følge de internationale udbudsregler (gælder for subsidierede kreditter) har leverandørerne ikke kunnet stille færdige projekter til rådighed for ordningen. Det må formodes, at udbuddet har betydet en forventning om øget konkurrence og dermed mindsket incitamentet til at bruge MKØ-ordningen.

Købers kreditværdighed har været en væsentlig forhindring i forhold til implementering af ordningen. En stor del af køberne har været kommuner eller kommunalt ejede virksomheder, der ikke har kunnet fremvise det regnskabsmateriale, som en seriøs kreditvurdering fordrer. Desuden har landene oftest meget strikse love omkring kommuners eller kommunale selskabers muligheder for at låne. Dette har betydet, at selvom der forlods er identificeret en potentiel garant fra ansøger side, har denne sjældent kunne accepteres eller realiseres.

Endelig har MKØ-ordningens minimumsgrænse for projektstørrelsen på 20 mio.kr. været en medvirkende årsag til det begrænsede antal ansøgninger. Beløbsstørrelsen har været begrundet i det forhold, at tilskudsbevillingen skal stå i rimelig forhold til projektmodningsomkostningerne for projektet.

Tiltag

Der er fortsat et behov for subsidieret finansiering i Østeuropa til de mellemstore miljøinvesteringer. Til at fremme at ordningen genererer det forventede antal projekter, vil der i det kommende år blive taget initiativ til endnu en tilpasning af MKØ-ordningen på baggrund af opnåede erfaringer. For at øge tilpasningen til markedsmæssige forhold og for at sikre en bedre informationsspredning forventes det, at Dansk Industri i større omfang inddrages, ligesom der etableres en dialoggruppe bestående af potentielle leverandører. Der arbejdes på, at der kan foretages »tidligt udbud«, hvor den tekniske dokumentation indgår i tilbudsmaterialet i stedet for i ansøgningen. For at sikre at der ikke bruges unødvendige ressourcer på projekter, som køber ikke har udvist reel interesse for, vil EKF fremover kontakte køber og afklare dennes interesse, inden projektet sendes i udbud. Endelig vil der ske en opblødning af minimumsgrænsen for projektstørrelser. Mindre projekter ned til 10 mio.kr. vil kunne accepteres efter en konkret vurdering.

6. Status over sektorintegreret miljøindsats

Sektorintegreret miljøindsats i Østersøregionen

I maj 1997 vedtog regeringen en overordnet strategi for øststøtten med særlig vægt på Østersøen. Ifølge denne skal en del af miljøbistanden til Østeuropa leveres af danske sektorministerier/styrelser til støtte for gennemførelsen af en del af Baltisk Agenda 21 og til forberedelse af EU medlemsskab i de tidligere østlande i Østersøregionen.

Baltisk Agenda 21

Baltisk Agenda 21 er den første regionale Agenda 21 til opfølgning af Rio-konferencen. Det var Østersøregionens statsministre, der på et møde i Visby, maj 1996 besluttede, at den skulle udarbejdes. Beslutningen blev tiltrådt på Østersørådets møde i Kalmar, juni 1996 og miljøministrene vedtog en deklaration med de nærmere detaljer om en Baltisk Agenda 21 i Saltsjöbaden i oktober samme år.

Grundtanken i Baltisk Agenda 21 er, at samfundssektorer af økonomisk betydning skal påtage sig et ansvar for, at udvikling og økonomisk vækst sker på et mere bæredygtigt grundlag end hidtil i den regionale udviklingsproces. Miljøforpligtelsen skal integreres i den økonomiske og politiske udvikling i industri-, energi-, landbrugs-, fiskeri-, skovbrugs-, transport- og turistsektoren.

I det videre arbejde med Baltisk Agenda 21 har disse sektorer haft ansvaret for fastsættelse af mål for en bæredygtig udvikling inden for deres egen sektor og for udarbejdelsen af sektorhandlingsplaner, ligesom de har ansvaret for gennemførelsen. Miljøministeriernes har en mere sekundær rolle i processen som rådgivere og koordinatorer.

Den følgende gennemgang af sektorernes handlingsplaner omfatter ikke skovbrugssektoren, hvis handlingsplan bl.a. støttes af Miljøstyrelsens miljøstøtte til Østeuropa.

Handlingsplanen for industri er rettet mod

  • Forbedring af rammerne for erhvervsvirksomhederne gennem udvikling af økonomiske incitamenter, der forbedrer miljøforvaltningen i industrien; harmonisering af den industrirelaterede lovgivning og herunder arbejdsmiljø og arbejdssikkerhed; gennemførelse af internationale konventioner og aftaler af betydning for en bæredygtig udvikling inden for Østersø-regionen.
  • Udvikling af økoeffektive virkemidler for de forskellige brancher; gennemførelse af miljøstyringssystemer (EMS); inddragelse af miljøfaktorer i alle former for aktiviteter og rapportering.
  • Udvidet og forbedret samarbejde om forskning og udvikling samt overførelse af viden og teknologi inden for Østersø-regionen.

Handlingsplanen for energi er rettet mod

  • Styrkelse af samarbejdet mellem myndigheder.
  • Forøgelse af vedvarende energi og fremme af forøget energieffektivitet og energibesparelser.
  • Samarbejde om forskning og udvikling.

Handlingsplanen for landbrug er rettet mod

  • Undervisning og uddannelse.
  • Udvikling af et »Virtual Research Institute« for bæredygtigt landbrug på grundlag af den allerede eksisterende NOVABOVA i Østersøområdet.
  • Udarbejdelse og gennemførelse af agro-miljømæssig lovgivning og politik.

Handlingsplanen for fiskeri er rettet mod

  • Udvikling af langsigtede strategier for de vigtigste fiskebestande: Torsk, laks, sild og brisling.
  • Retablering af tilholdssteder, der er vigtige for fisk og fiskeri i indre farvande.
  • Skabelse af bæredygtigt aquakultur.

Handlingsplanen for transport er rettet mod

  • Gennemførelse af et projekt om udvikling af retningslinier, kriterier og anbefalinger for infrastrukturinvesteringer i et bæredygtigt transportsystem.
  • Tilvejebringelse og styrkelse af samarbejdet mellem regeringerne om mere rationel godstransport, især ved at forbedre jernbane- og skibsforbindelserne.
  • Udvikling af regionale strategier, der støtter en bæredygtig søtransport.

Handlingsplanen for turisme er rettet mod

  • Lovgivning vedrørende bæredygtig udvikling og turisme.
  • Miljøstyringssystemer og udvikling af kontrolmetoder i turistbranchen.

Sektorernes mål og handlingsplaner for en bæredygtigt udvikling samt planerne for det videre arbejde med Baltisk Agenda 21 blev tiltrådte af Østersørådet i juni 1998.

Sektorintegreret miljøindsats – hvilke lande

Den sektorintegrerede miljøindsats blev påbegyndt i 1998, hvor den afløste den tidligere miljørelaterede sektorbistand. Den sektorintegrerede miljøindsats finder sted i Estland, Letland, Litauen, Polen og de Østersønære russiske regioner Skt. Petersborg og Kaliningrad.

– yderligere mål med indsatsen

Ud over gennemførelsen af Baltisk Agenda 21 skal indsatsen støtte processen mod EU-medlemskab i de 4 ansøgerlande, Estland, Letland, Litauen og Polen. Der lægges endvidere vægt på, at indsatsen supplerer anden donorbistand.

– bevilling i 1999

Folketinget bevilgede 128 mio.kr. over finansloven for 1999, der blev fordelt på 7 ministerier/styrelser til en indsats over tre år. Fordelingen og forbrug i 1999 fremgår af tabellen.

Tabel 1. Fordeling 1999 bevilling i mio.kr.

Sektor 1999 Estland Letland Litauen Polen Skt. Petersborg Kalinin-
grad
Regionale projekter SUM
  Bevilling Tilsagn Tilsagn Tilsagn Tilsagn Tilsagn Tilsagn Tilsagn Tilsagn
Arbejdsministeriet 10 2 2 1,7 3,7       9,41
By- og
Boligministeriet
12 0,4 0,9 2,8         4,12
Beredskabs-
styrelsen
15 2 2,5 2,5 2 3,5 2,5   15
Erhvervsfremme Styrelsen 15 2   4 2 6,2     14,2
Energistyrelsen 28 5 1 1 8 3 8   263
Fødevare-
ministeriet
33 5,9 7,5 6,4 3 5,94   0,3 29
Trafikministeriet 15             10,55
+4,56
15
Total 128 15,8 13,3 19,2 17,7 9,2 8 19,5 112,77


1 Der er afsat 0,5 mio.kr. til evaluering og afslutningskonference, således at der er lagt beslag på 9.9 mio.kr.

2 Der er afsat 0,3 mio.kr. til evaluering, således at der er lagt beslag på 4,4 mio.kr.

3 Resterende beløb skal dække udgifter til vejledning, evaluering mv.

4 Heraf 3,4 til udfasning i Smolensk regionen

5 Estland og Skt. Petersborg

6 Letland og Litauen

7 Med de afsatte beløb til evaluering med videre var der medio 2000 totalt givet tilsagn og lagt beslag på 115,5 mio.kr.

– ministeriernes indsats fordelt på sektorhandlingsplaner

Erhvervsfremme Styrelsen bidrog til gennemførelsen af handlingsplanen for industri gennem det erhvervsrelaterede miljøprogram, der sigter mod at gøre det østeuropæiske erhvervsliv konkurrencedygtigt gennem en dokumenteret efterlevelse af internationale miljøstandarder samtidig med at en miljømæssig og økonomisk bæredygtig udvikling sikres. Projekterne har til formål at indføre miljøledelse i virksomhederne og fremme anvendelsen af renere teknologi. Projekterne blev gennemført i modtagerlandenes fødevare-, tekstil-, trævare-, elektronik-, metalindustri og farmaceutiske industri.

Arbejdsministeriet bidrog til gennemførelse af handlingsplanen for industri ved et program med komponenter indenfor arbejdsmiljø og miljø og beskæftigelse.

Energistyrelsen, By- og Boligministeriet og Beredskabsstyrelsen bidrog til gennemførelse af handlingsplanen for energi, herunder atomkraftsikkerhed.

I Energistyrelsens program, der omfatter alle programsamarbejdslandene i Østersøregionen., blev der fokuseret på energieffektivisering, herunder fjernvarme og kraftvarme, institutionel udvikling samt omlægning til mindre forurenende og vedvarende energikilder samt energibesparelser i industri, offentlige bygninger og boliger. I samarbejde med Miljøstyrelsen blev der endvidere igangsat en særlig indsats i Litauen efter den litauiske regerningsbeslutning om gradvis afvikling af Ignalina kernekraftværket.

I By- og Boligministeriets program blev der fokuseret på energieffektivisering i bygninger med udgangspunkt i slutbrugerne. De konkrete projekter rettede sig både mod lovgivningsmæssige aspekter, gennem f.eks. tilpasning af standarder, og direkte mod slutbrugerne, gennem rådgivning og informationer om energieffektiviserende tiltag.

I Beredskabsstyrelsens program støttede etablering af et varslingssystem i tilfælde af uheld på atomkraftværker.

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri bidrog til gennemførelsen af handlingsplanen for landbrugssektoren. Programmet indeholdt projekter om nitratforurening, økologisk landbrug, godkendelse af pesticider og etablering af destruktionsanstalter.

Trafikministeriet bidrog til gennemførelsen af transporthandlingsplanen med et regionalt projekt om multimodal transport og håndtering af tolddokumenter i Skt. Petersborg og Estland.

Organisering af indsatsen – programudvikling

Programforslag til sektorintegreret miljøindsats udvikles i et samarbejde mellem sektorministerier i Danmark og modtagerlandene.

– godkendelse af miljøindhold

Programmernes miljøindhold skal godkendes af modtagerlandets miljøministerium og af Miljøstyrelsen efter samråd med den Rådgivende Komité for miljøbistand til Østeuropa.

– støttefunktioner

De danske ambassader i modtagerlandene rådgiver sektorministerierne om lokale forhold. Miljøstyrelsen koordinerer indsatsen og står for kontakten til modtagelandenes miljøministerier.

– andre aktiviteter i 1999

Sektorministerierne udarbejdede i samarbejde med Miljøstyrelsen miljøindikatorer for programmerne.

7. Miljøprojekter i Østeuropa i 1999

Generelt om bevillingens størrelse

1999-bevillingen omfattede 480,9 mio.kr. fra tilsagnsrammen. Hertil regnes tilbageførte midler på i alt 50,5 mio.kr. fra tidligere igangsatte projekter, som er blevet afsluttet og har haft mindre forbrug, eller er blevet lukket inden opstart eller endelig afslutning.

På denne baggrund er der blevet disponeret 531,4 mio.kr. i 1999. Disse vil blive beskrevet nedenfor i Tabel 2 samt præsenteret i fig. 1 til 3. I 1999 er der i alt støttet 228 projekter.

Tabel 2. Fordeling af Miljøstøtteordningens tilskud i 1999 i mio.kr. på
modtagerland, opdelt på antal tilskud til teknisk assistance og til investeringsaktiviteter

 

TA (fig. 1)

IN (fig. 2)

I alt (fig. 3)

Beløb Antal Beløb Antal Beløb Antal
Bulgarien     1,7     4   20,6   4   22,3     8
Estland   21,0   14     9,5   2   30,5   16
Hviderusland     0,3     2     0,1   1     0,4     3
Letland   23,5   21   37,7   7   61,2   28
Litauen   52,5   26     4,3   2   56,8   28
Polen   23,2   16   53,8 11   77,0   27
Rumænien   30,0   15   36,6   6   66,6   21
Rusland   19,0   17   32,2   5   51,2   22
Slovakiet   12,6     4   10,0   1   22,6     5
Tjekkiet   16,3     8  0   0   16,3     8
Ukraine   20,8   10   27,4   4   48,2   14
Andet   78,3   48  0   0   78,3   47
I alt 299,2 185 232,2 43 531,4 228

I forhold til 1998 er Polen igen det største land med en bevilling på 77,0 mio.kr., der kun afviger ganske lidt fra bevillingen i 1998. Hviderusland har ligget stille i 1998 på grund af det generelle samarbejdsklima med landet. Det er således fortsat gældende, at man fra dansk og international side indstiller bistanden, indtil de politiske forhold i Hviderusland tillader en genoptagelse af miljøbistandsarbejdet. Rusland, Letland, Lithauen, Rumænien og Slovakiet har alle har fået tildelt et højere beløb end 1998.

Kategorien »Andet« dækker over bidrag til NEFCO samt til Tjenobyl-fonden under EBRD. Herudover dækker katerorien gennemførelse af opfølgende aktiviteter på evaluering, flere regionale projekter, som ikke lader sig landeplacere, herunder projekter til miljøbevægelser, ét projekt i Armenien, samt mindre beløb til rejser for østeuropæere etc. Det samlede beløb var 78,3 mio.kr. mod 68,4 mio.kr. i 1998.

Fig. 1 Teknisk assistance fordelt på lande

 

Fig. 2 Assistance til investeringsprojekt fordelt på lande

 

Fig. 3 Samlet assistance fordelt på lande

 

Tabel 3 viser Miljøstøtteordningens tilskud i 1999 i mio.kr. fordelt på modtagerland og indsatsområder. Indsatsområderne fordeler sig med 43% til vandområdet, der omfatter spildevand, kloakering, drikkevand, monitering etc. Luftområdet blev støttet med 14%, og denne indsats bestod af aktiviteter i energisektoren eller industrisektoren.

Naturområdet blev støttet med ca. 12%. Indsatsen, der tilrettelægges af Skov- og Naturstyrelsen, blev yderligere konsolideret i Østersøområdet, og omfatter støtte til EU-tilnærmelse, opfyldelse af internationale konventioner, kapacitetsopbygning vedrørende forvaltning af naturområder, naturformidling og miljøundervisning, inddragelse af befolkningen i naturbeskyttelsesforvaltningen samt bæredygtig skovdrift, der bl.a. gennemføres som en sektorintegreret miljøindsats under Baltic Agenda 21. Hertil kommer støtte til østeuropæisk deltagelse i internationale forhandlinger om naturbeskyttelse og biodiversitet.

Det institutionelle område består af EU-tilnærmelse, træning og uddannelse; og dertil en række indsatser, som ikke foregår på de øvrige områder.

Udbudsmodellen er i 1999 blevet anvendt til 272 mio.kr., medens 233 mio.kr. blev ydet via ansøgningsmodellen. 25 mio.kr. blev ydet uden for de to modeller, bl.a. til NEFCO. Ser man bort fra de 25 mio.kr., blev 54% af midlerne bevilget til udbudsprojekter. Målt i antal projekter udgør udbudene knap 60% af de samlede projekter.

Tabel 3. Fordelingen af Miljøstøtteordningens tilskud i 1999 i mio.kr. på modtagerland og indsatsområder

Indsats-
område

Luft

Vand

Affald

Natur

Institu-
tioner

Andet

I alt

Bulgarien

17,7     4,6           22,3

Estland

    12,8   1,0   5,0   7,4   4,3   30,5

Hvide-
rusland

   
  0,1
 
  0,3
 
    0,4

Letland

  3,3   30,7 12,3 10,3   3,2   1,4   61,2

Litauen

  0,4     8,6   7,0 23,8 15,0   2,0   56,8

Polen

11,1   44,1   6,7 13,7   0,2   1,2   77,0

Rumænien

18,1   42,7   2,5   0,7   2,6     66,6

Rusland

  1,0   30,8   2,6   8,7   2,6   5,6   51,2

Slovakiet

12,4     8,7       1,5     22,6

Tjekkiet

  1,0   13,5       1,8     16,3

Ukraine

  4,5   24,6 12,1     1,0   6,0   48,2

Andet

  2,8     4,9   0,2   3,1 31,6 35,7   78,3

I alt

72,3 226,0 44,5 65,3 67,2 56,1 531,4

Figur 4 viser projekter fordelt på tilsagnsstørrelse. DANCEE bevilgede sidste år tilskud til 228 projekter – hvoraf mange er mindre projekter af forberedende art. Forholdet mellem antal projekter og tilsagnsbeløb er således ikke retvisende ved en gennemsnitsbetragtning.

Projekter under 250.000 kr. omfatter typisk støtte til østeuropæeres deltagelse i international arbejde, udbudsprojekter, identifikationsmissioner samt mindre tillægstilsagn. Af disse typer projekter er der bevilget tilskud til 41 for i alt 79 mio.kr.

Projekter mellem 0,25-1,5 mio.kr. omfatter typisk forberedelsesstudier i form af mindre forprojekt til investeringsprojekt og projektformulerings aktiviteter samt træning. Af disse typer projekter er der bevilget tilskud til 95 for i alt 79 mio.kr.

Projekter mellem 1,5-3,0 mio.kr. omfatter typisk mindre investeringsprojekter, institutionelle projekter samt feasibility studier. Af disse typer projekter er der bevilget tilskud til 33 for i alt 73 mio.kr.

Projekter over 3,0 mio.kr. omfatter typisk investeringsprojekter, større kapacitetsprojekter, udviklingsprojekter, store feasibility projekter samt tilskud til f.eks. NEFCO, Tjernobyl Fonden m.v. Af disse typer projekter er der bevilget tilskud til 59 for i alt 374 mio.kr.

Fig. 4 Fordeling af projekter i forhold til bevilling

 

Miljøprojekter i Bulgarien

Miljøstyrelsen har i løbet af 1999 givet tilskud til i alt 8 projekter i Bulgarien. Heraf er størstedelen af midlerne allokeret til investeringsprojekter (ca. 21 mio.kr.), mens den resterende del er allokeret til forstudier (1,7 mio.kr.). Der er siden 93 allokeret 85 mio.kr. i tilskud til projekter i Bulgarien.

Samarbejdet med Bulgarien er baseret på landeprogrammet for Bulgarien, som blev udarbejdet i 1997 for perioden 97-2000. I landeprogrammet beskrives og prioriteres de forskellige indsatsområder. Samarbejdet foregår med den internationale afdeling i det bulgarske miljøministerium (MoEW) og projekter iværksættes kun når disse er godkendt af MoEW. Det daglige arbejde i forbindelse med koordinering af projekter varetages af den lokale projektkoordinator (LPC), som har tæt kontakt til MoEW, kommuner mm. Desuden tilser LPC projekterne og støtter de danske konsulenter under deres missioner i Bulgarien. En revision af landeprogrammet er planlagt i foråret 2001.

I 1999 har samarbejdet med Bulgarien været præget af en fortsat indsats indenfor to hovedområder hhv. luft og vand. Først og fremmest er indsatsen overfor luftforurening blevet intensiveret. De konkrete projekter har udmøntet sig i aktiviteter indenfor modernisering af kraftvarmeværker samt en fabrik som producerer kalciumkarbonat. Et større projekt vedrørende udfasning af ozonnedbrydende stoffer (ODS), hvor Global Environemtal Facility (GEF) har ydet et betragtelig tilskud, har desuden fået assistance til en god afslutning.

Indenfor vandområdet er der blevet udført to forstudier for spildevandsanlæg i hhv. Obzor Byala og Troyan by. Desuden er et renere teknologiprojekt iværksat med henblik på reduktion af udledningsmængder.

I alle investeringsprojekter er der en høj lokal medfinansiering fra det bulgarske miljøministeriums fond (Environmental Protection Fund). Dette har betydet, at engagementet i projekterne er blevet betydelig forøget. Desuden bidrager den schweiziske donor National Trust Eco Fund ofte med ca. 1/3 af det totale beløb, hvilket muliggør at større projekter kan iværksættes.

Der er i den forløbne periode ikke iværksat nye EU approximeringsprojekter. Dette skal dog ikke tages som udtryk for at EU approximeringsprocessen har lav prioritet i samarbejdet med Bulgarien. Området vil også i fremtiden have en høj prioritet og vil derfor også blive afspejlet i projektaktiviteter blandt andet i form af en opfølgning på IPPC projektet. Desuden er det et mål for alle de iværksatte investeringsprojekter, at de opfylder de krav, som er opstillet i relevante EU-direktiver.


Projekttitel

Modernisation of Maritza East II Thermal Power Plant, Bulgaria

Journalnr.

124/008-0025

Projektmodtager

Det bulgarske miljøministerium

Projektansvarlig

COWI

Projektbeskrivelse

Projektet er et feasibilitystudie, som er et de højest prioriterede projekter i det bulgarske miljøministerium. Det omhandler energibesparelser ved udskiftning og modernisering af turbiner på Bulgariens største kraftværk, Maritsa East II. Udskiftning vil føre til reduktion af kulforbrug, gasser og flyveaske.

Miljøeffekt

Forstudie til senere projekt om generel reduktion af kulforbrug, gasser og flyveaske.

Tilskudsbeløb

DKK 448.800

Samlede omkostninger

DKK 448.800


Projekttitel

Introduction of cleaner technologies in the WET after treatments at the tannery SEVKO

Journalnr.

124/008-0026

Projektmodtager

Virksomheden SEVKO

Projektansvarlig

Dansk Teknologisk Institut

Projektbeskrivelse

Projektet omfatter implementering af renere teknologi i de såkaldte våde efterbehandlinger af garveriet SEVKO. Projektet er en naturlig forlængelse af et tidligere renere teknologiprojekt på virksomheden og det er fint relateret til EU-approximationsarbejdet med SEVKO som »model garveri«.

Miljøeffekt

Følgende reduktion forventes ved en produktion på 12 tons/dag:

  • BOD 132 tons/dag

  • COD 300 tons/dag
  • Sulfat 21 tons/dag
  • Suspenderet materiale 22 tons/dag
  • Krom 0,8 tons/dag

Tilskudsbeløb

DKK 3.779.213

Samlede omkostninger

DKK 11.524.213


Projekttitel

Sofia East Thermal Power Station Lo-NOx Burner project

Journalnr.

124/008-0027

Projektmodtager

Toplofikacia (statsejet kraftværk)

Projektansvarlig

Rambøll

Projektbeskrivelse

Projektet er højt prioriteret af det bulgarske miljøministerium. Det er et investeringsprojekt på kraftvarmeværket Sofia-East, som er placeret i et beboelsesområde i Gara Iskar regionen. Det omhandler installering af 27 Lo-NOX brændere på 3 kedler på kraftværket. 20% financieres af den bulgarske miljøfond, 17% af Toplifikacia 30% af National Trust Ecofund og 33% er dansk bistand.

Miljøeffekt

Indsats: Reduktionsemissioner:

  • 500 tons NOX/år
  • 17 tons CO/år

Tilskudsbeløb

DKK 9.808.786

Samlede omkostninger

DKK 24.482.973


Projekttitel

Spildevandsprojekt i Troyan, forstudie, Bulgarien

Journalnr.

124/008-0033

Projektmodtager

Troyan kommune

Projektansvarlig

Envidan

Projektbeskrivelse

Projektet er i den bulgarske miljøhandlingsplan og er foreslået af det bulgarske miljøministerium. Der findes pt. ikke noget spildevandsanlæg i Troyan med dets 20.000 indbyggere. Projektet er opbygget i 2 faser, som er hhv. et feasilibitystudie og implementering, hvor dette projekt kun omhandler første fase.

Miljøeffekt

Forstudie

Tilskudsbeløb

DKK 450.000

Samlede omkostninger

DKK 500.000


Projekttitel

Supervision of implementation and completion of Bulgarian ODS phase-out project

Journalnr.

124/008-0034

Projektmodtager

Det bulgarske miljøministerium

Projektansvarlig

RE-A-CT

Projektbeskrivelse

Fra 1993-95 blev et landeprogram for udfasning af ozonnedbrydende stoffer udarbejdet med dansk støtte. På basis af dette blev et GEF projekt iværksat til implementering af landeprogrammet med et gaveelement på 10,5 mill. USD. Nærværende projekt bidrager til en god afslutning af dette projekt ved udarbejdelse af rapporter, specifikationer, udbudsdokumenter mm.

Miljøeffekt

Ingen effekt af nærværende projekt, men effekten af GEF projektet vil blive opgjort

Tilskudsbeløb

DKK 449.250

Samlede omkostninger

DKK 449.250


Projekttitel

Spildevandsprojekt i Obzor Byala, fase 1, Bulgarien

Journalnr.

124/008-0035

Projektmodtager

Obzor Byala kommunerne

Projektansvarlig

Envidan

Projektbeskrivelse

Nærværende projekt er i den bulgarske miljøhandlingsplan og er foreslået af det bulgarske miljøministerium. Obzor Byala har ca 15.000 indbyggere og der er ikke noget fungerende spildevandsanlæg i byen, så spildevandet ledes direkte ud i Sortehavet. Projektet er opbygget i 2 faser med hhv. et feasilibitustudie og implementering, hvor dette projekt kun omhandler første fase.

Miljøeffekt

Forstudie

Tilskudsbeløb

DKK 376.360

Samlede omkostninger

DKK 426.360


Projekttitel

CALCIT J.S.C., Assenovgrad, Bulgarien

Journalnr.

124/008-0037

Projektmodtager

Virksomheden

Projektansvarlig

FLS Miljø

Projektbeskrivelse

Der vil blive opsat posefiltre på en kalkovn på den privatejede virksomhed, CALCIT, ved Assenovgrad, som producerer kalciumkarbonat, mm. Filtrene vil føre til en væsentlig reduktion i luftforureningen fra virksomheden. (4,2 tons støvpartikler/år), idet der pt ikke er filtre installeret.

Miljøeffekt

Anslået reduktion af støvpartikler 4,2 tons/år

Tilskudsbeløb

DKK 1.715.000

Samlede omkostninger

DKK 4.288.000


Projekttitel

Processing of Non-Ferrous Metals J.S.C. Sofia, (KOZM), Bulgarien

Journalnr.

129-0101

Projektmodtager

Den statsejede virksomhed KOZM

Projektansvarlig

Dan-Engineering

Projektbeskrivelse

Projektet omhandler reduktion af luftforureningen fra metalforarbejdnings-
virksomheden KOZM, som ligger i Gara Iskar regionen i Sofia – en af de mest forurenende regioner i Bulgarien. Det består af 2 investeringskomponenter, som er hhv. installering af filter og en kompressor. Projektet er udvalgt af det bulgarske miljøministerium.

Miljøeffekt

Forventet reduktion: 21 t støv/år, 1155 t CO2/år og 3,7 t NOX/år

Tilskudsbeløb

DKK 5.264.952

Samlede omkostninger

DKK 10.630.000


Miljøprojekter i den Tjekkiske Republik

Samarbejdet med Tjekkiet har i 1999 primært omfattet Teknisk Assistance (TA) og Institutional Strengthening projekter.

Herved er der sket en ændring fra de tidligere år, hvor hovedvægten har været på investeringsprojekter.

Baggrunden for denne ændring er dels Tjekkiets ønske om projekter inden for EU-tilnærmelsen, dels at der skulle foretages feasibility studier for at gennemføre efterfølgende implementeringsprojekter.

Samarbejdet har udviklet sig siden 1998 men har fortsat været præget af omstruktureringen af miljøministeriet. Fra efteråret 1999 har samarbejdet stort set fungeret tilfredsstillende.

Der er igangsat 2 projekter inden for EU-approximering, hvor det ene projekt hjælper med implementeringen af Århuskonvektionen, medens det andet projekt omhandler vandsektoren.

Herudover deltager Miljøstyrelsen/Københavns Amtskommune i et PHARE twinning projekt med henblik på styrkelsen af tilsyn og håndhævelse af miljøbeskyttelseslovene.

Der er igangsat anden fase af et projekt vedrørende varsling af oversvømmelser og sikring mod fremtidige oversvømmelser. Begge projekter har ophæng i de omfattende oversvømmelser, der fandt sted i Tjekkiet og Polen i 1997 og 1998. Endvidere er igangsat 2 projekter der skal sikre et EBRD lån til renovering af spildevandsanlægget i Brno, en by med 390.000 indbyggere.

Endelig er der igangsat et projekt inden for vindenergi hvor RISØ’s vinddatamodel overføres til tjekkerne. Indeholdt i projektet er tillige en forbedring af vindmølleprojektet i Jesenik.

Der er i alt igangsat 7 projekter med en samlet støtte på 16,4 mio.kr.

I 1998 blev igangsat 6 projekter med en samlet støtte på 19,1 mio.kr.


 

Projekttitel

Synthesia Water Treatment

Journalnr.

124/043-0049

Projektmodtager

Synthesia, Paradubice

Projektansvarlig

NIRAS

Projektbeskrivelse

Projekter omhandler gennemførelse af en undersøgelse på den kemiske virksomhed Synthesia vedrørende opstilling af en prioriteret indsats inden for spildevandsrensning af forurenet vand fra diverse produktionskilder. Der fokuseres på rensning ved kilden i stedet for på den ekstrem store vandmængde på 3600 m3 pr. time. Indeholdt i projektet er udarbejdelse af løsningsforslag til rensningsmetode samt vurdering af omkostningerne forbundet hermed.

Miljøeffekt

Forprojekt, der skal sikre rensning af 270 m3/h spildevand samt reducere udledning fra produktionssteder indeholdende organiske komponenter, klorerede opløsningsmidler samt tungmetaller. Denne mængde udgør 125 m3/h.

Tilskudsbeløb

DKK 1.480.000

Samlede omkostninger

DKK 1.700.000



 

Projekttitel

Finansial Advisory Assistance to the City of Brno. Brno Modrice Waste Water Treatment Plant Rehabilitation and Extention

Journalnr.

124/043-0050

Projektmodtager

Byen Brno

Projektansvarlig

COWI

Projektbeskrivelse

Projektet indeholder hjælp til byen Brno til at færdiggøre udarbejdelsen af det fremtidige brugerbetalingssystem, herunder tariffens størrelse, udregne forsyningsselskabets fremtidige profit og aktieejernes gevinst, og rådgive byen under forhandlingerne af driftsaftalen mellem byen og forsyningsselskabet BVK. Projektet er en del af EBRD’s forarbejde for et investeringsprojekt om renovering og udbygnijng af Brno-Modrice renseanlæg og kloaksystem. Investeringsprojketet finansieres af lån fra EBRD, gave fra EU-Phare LSIF (Large Scale Infrastructure Facility) og egenfinansiering.

Miljøeffekt

Forprojekt, der skal sikre, at der sker en rensning af Brno’s spildevand. Byen har 390.000 indbyggere.

Tilskudsbeløb

DKK 1.399.302

Samlede omkostninger

DKK 1.700.000


Projekttitel

Development of a strategy for implementation of the Aarhus Convention

Journalnr.

124/043-0054

Projektmodtager

Det Tjekkiske Miljøministerium

Projektansvarlig

Carl Bro as

Projektbeskrivelse

Projektet er første del af en samlet bistand til det tjekkiske miljøministerium med hensyn til gennemførelse af Aarhus Konventionen i Den Tjekkiske Republik. Projektet går i første omgang ud på at opstille en strategi for implementeringen af bestemmelserne i konventionen, herunder en analyse af den eksisterende relevante tjekkiske lovgivning og mangler i denne m.h.t. implementeringen af Aarhus konventionen.

Miljøeffekt

Ingen direkte, men projektet indeholder elementer, der skal være med til at sikre implementeringen af Århuskonventionen i Tjekkiet.

Tilskudsbeløb

DKK 1.868.162

Samlede omkostninger

DKK 1.868.162


Projekttitel

Wind Ressource know-how, Czech Republic

Journalnr.

12/043-0056

Projektmodtager

Czech Hydromethological Institute, Foreningen for tjekkiske vindmøller, Venergo

Projektansvarlig

Risø

Projektbeskrivelse

Projektet omhandler overførsel af RISØ’s vinddatamodel til Czech Hydromethological Institute. Videre i projekt er indeholdt udarbejdelse af plan for forbedring af Vestas vindmølleprojektet i Jesenik, evt. via flytning af møllerne til ny lokalitet.

Miljøeffekt

Tjekkerne kan efter implementering af modellen selv beregne effekter ved opstilling af nye møller.

Tilskudsbeløb

DKK 1.057.750

Samlede omkostninger

DKK 1.360.000


Projekttitel

Assistance and development of planning tools in the accession process of the Czech Republic

Journalnr.

124/043-0058

Projektmodtager

Det Tjekkiske Miljøministerium

Projektansvarlig

Carl Bro as

Projektbeskrivelse

Projektet er en opfølgning af et projekt iværksat på foranledning af Verdensbanken og finansieret af DANCEE i 1997 – »Pre accession Planning to meet the requirements of Eulegislation in the water sector«. Projektet drejer sig dels om træning af de medarbejdere i ministeriet, der skal bruge resultaterne fra det oprindelige projekt (decision support system), dels om sikring af løbende opdatering af dette system.

Miljøeffekt

Indarbejdelse af EU’s regler indenfor vandområdet.

Tilskudsbeløb

DKK 2.856.500

Samlede omkostninger

DKK 3.000.000


Projekttitel

Institutional Strengthening of the City of Brno as a regulator

Journalnr.

12/043-0061

Projektmodtager

Brno by

Projektansvarlig

COWI

Projektbeskrivelse

Projektet omhandler overførsel af teknisk assistance (TA) til byen Brno i det sydøstlige Tjekkiet m.h.t. implementering af den finansielle model, der er udviklet og anvendt i forbindelse med indgåelse af driftsaftalen mellem Brno og det lokale vandforsyningsselskab BVK. Projektet er en del af EBRD’s forarbejde for et investeringsprojekt om renovering og udbygning af Brno-Modrice renseanlæg og kloaksystem. Investeringsprojektet finansieres af lån fra EBRD, gave fra EU-Phare (DKK 14,2 mio.) samt egenfinansiering.

Miljøeffekt

Kan ikke opgøres på nuværende tidspunkt, men vil reducere spildevandsbelastningen fra byens 390.000 indbyggere.

Tilskudsbeløb

DKK 2.227.538

Samlede omkostninger

DKK 2.400.000


Projekttitel

Flood Mnagement in the Czech Republic, phase II

Journalnr.

124/043-0062

Projektmodtager

Water board grænsende op til Morava River Basin og Dedina floden

Projektansvarlig

DHI

Projektbeskrivelse

Projektet er en videreførsel af phase I projektet omhandlende opstilling af en model til varsling af flodoversvømmelser. Projektet havde ophæng i de omfattende oversvømmelser, der fandt sted i Tjekkiet og Polen, sommeren 1997. Med udgangspunkt i oversvømmelserne af Dedina floden i 1998, ønsker de lokale myndigheder at få udviklet en detailmodel for beregning af oversvømmelserne i Omomouc by samt opstilling af en model for floden Dedina, der kan karakteriseres som flash floods.

Miljøeffekt

Opstilling af varslingssystem samt udarbejdelse af tiltag, så der ikke længere vil forekomme oversvømmelser

Tilskudsbeløb

DKK 5.536.928

Samlede omkostninger

DKK 9.500.000


Miljøprojekter i Estland

Samarbejdet med Estland var i 1999 domineret af Estlands stærke ønske om EU-tilnærmelse inden for miljøområdet. En række direktivspecifikke EU-approximeringsprojekter inden for affaldsområdet blev implementeret med støtte fra DANCEE-programmet.

DANCEE har med projektet »ISPA-application and Tender Documents for Narva Sewer System Rehabilitation Programme« for første gang støttet hele forberedelsen af et estisk projekt, som man vil søge EU/ISPA-finansiering til implementeringen af. ISPA er EU’s før-tiltrædelsesinstrument til finansiering af større infrastrukturprojekter inden for miljøområdet, såsom rensningsanlæg og lossepladser.

Estland har i 1999 officielt meddelt, at man arbejder mod endelig optagelse i EU med udgangen af år 2002. Miljøstyrelsen følger nøje de estiske optagelsesforhandlinger og forventer, at samarbejdet som følge heraf intensiveres/koncentreres om specifikke og målrettede indsatsområder med tæt relation til EU’s miljødirektiver.

På baggrund af estiske ønsker opstartede i 1999 to projekter inden for jordforureningsområdet. Projekterne repræsenterer et godt udsnit af den danske know-how inden for området – lige fra jordforureningsregistrering til egentlig site-remediation.

Fra dansk side forpligtede man sig i 1999 til at støtte projektet vedrørende remediering af Sillamäe Radioactive Dam – et af de største hot-spots for radioaktiv forurening i Europa. Danmark deltager på linie med Sverige og Finland med 7 mio.kr.. Endvidere er der medfinansiring fra Norge, NEFCO, EU samt esterne selv. Der er dog ikke indgået endelig kontrakt om projektet, hvorfor projektet ikke er nærmere beskrevet herunder.

Det har været nødvendigt at forlænge projektet vedrørende et landsdækkende indsamlingssystem for farligt affald. Projektforlængelsen sikrer udvikling og forankring af den estiske administrative og driftsmæssige organisation for hele systemet.

Indenfor naturressourceforvaltning fortsatte indsatsen for implementering af EU’s fugle- og habitatdirektiver samt internationale konventioner og aftaler, bl.a. med iværksættelsen af et projekt, der gennemfører EU-direktiverne i to amter, samt et projekt, der igennem en offentlig proces skal udarbejde beslutningsgrundlaget for evt. genåbning for fri fiskepassage i et af Estlands største flodsystemer til glæde for bl.a. den truede Østersølaks.

Den første landestrategi for Estland blev i efteråret udarbejdet af Udenrigsministeriet. Landestrategien giver et samlet overblik over hele den danske bilaterale støtte til Estland. Endvidere præsenteres i landstrategien nogle overordnede rammer for udarbejdelse af landeprogrammer for de enkelte sektorminiteriers samarbejde. Landeprogrammet for Miljøstyrelsens samarbejde med Estland opdateres i løbet af år 2000.

Endelig har Miljøstyrelsen forlænget samarbejdsaftalen med den lokale projektkoordinator Ms. Kai Helm. Samarbejdet fortsætter således til udgangen af år 2002.


Projekttitel

Hazardous Waste Management System in the Republic of Estonia – Design, Equipment Selection and System Initiation, III Stage

Journalnr.

124/009-0009

Projektmodtager

Estonian Ministry of Environment (EME)

Projektansvarlig

Chemcontrol a/s

Projektbeskrivelse

Projektet er en forlængelse af det igangværende projekt om etablering af et system til indsamling og håndtering af farligt affald i Estland. På grund af projektets forsinkelse forlænges projektet med 6 måneders dansk input – herunder overtagelse af det hollandske input i den udløbne PHARE-kontrakt. Fortsættelsen sikrer, at lossepladsen i Vaivara til farligt affald færdiggøres forsvarligt og under supervision, og at det lovede udstyr, som endnu ikke er leveret (computere, 1 slamsuger og laboratorieudstyr) afleveres og overdrages forsvarligt til esterne.

Miljøeffekt

Væsentligt bidrag til bæredygtigheden og færdiggørelsen af elementer af indsamlingssystemet for farligt affald i Estland.

Tilskudsbeløb

DKK 464.350

Samlede omkostninger

DKK 4.257.636


Projekttitel

Waste Water Treatment Plant, Keila

Journalnr.

124/009-0017

Projektmodtager

Keila Municipality and Vesi

Projektansvarlig

COWI

Projektbeskrivelse

Projektet omfatter design, supervision og indkøb af alt elektrisk og mekanisk udstyr til et nyt spildevandsrensningsanlæg i Keila i Estland. Projektet er en del af det større Keila Water Supply and Waste Water Project.

Miljøeffekt

Rensning af 1/3 af byens spildevand er ikke tilkoblet central vandforsyning.

Tilskudsbeløb

DKK 9.000.000

Samlede omkostninger

DKK 15.000.000


Projekttitel

Local Project Coordinator for cooperation between Estonian Ministry of Environment and DEPA

Journalnr.

124/009-0020

Projektmodtager

Estonian Ministry of Environment (EME)

Projektansvarlig

EME

Projektbeskrivelse

Forlængelse af løbende kontrakt med Ms. Kai Helm som lokal projekt-
koordinator for DANCEE-støttede projektaktiviteter i Estland. Ms. Kai Helm placeres fortsat i det estiske Miljøministerium (EME). Der er lagt op til en styrkelse af tilsynssiden på igangværende og evt. afsluttede projekter, idet der skal udarbejdes site-visit-plans & reports. Endvidere er informationsformidlingen mellem EME og Miljøstyrelsen styrket.

Miljøeffekt

Sikrer miljømæssigt prioriterede projekter i samarbejdet med Estland samt fremmer de danske konsulenters arbejde i Estland.

Tilskudsbeløb

DKK 570.300 for en treårig periode (15/10-99 til 31/12-2002)

Samlede omkostninger

Ca. DKK 700.000


Projekttitel

Implementation, Aarhus Convention, Estonia

Journalnr.

124/009-0049

Projektmodtager

Estonian Ministry of Environment

Projektansvarlig

COWI

Projektbeskrivelse

Projektet assisterer det estiske Miljøministerium i arbejdet med ratificering og implementering af EU’s direktiv om adgang til miljøoplysninger + Århuskonventionen (primært vedrørende adgang til miljøoplysninger samt offentlighedens deltagelse i beslutningsprocessen (søjle 1+2).

Miljøeffekt

Støtter demokratiseringen af miljødebatten og miljøbeslutninger, således at befolkningen i Estland sikres ret til miljøoplysninger, så de selv kan handle og tage ansvar i forhold til egne miljøproblemstillinger. På lang sigt meget vigtig brik i den bæredygtige udvikling.

Tilskudsbeløb

DKK 2.700.000

Samlede omkostninger

DKK 3.000.000


Projekttitel

Long-term assistance in implementing the EU’s waste sector legislation – master plan for developing a national/country-level waste management database

Journalnr.

124/009-0051

Projektmodtager

Estonian Ministry of Environment and Info-Techno Center (EIC)

Projektansvarlig

Rambøll

Projektbeskrivelse

Projektet assisterer det estiske Miljøministerium i implementeringen af EU’s affaldslovgivning med fokus på udvikling af effektive systemer for indsamling og håndtering af affaldsdata med henblik på rapportering og planlægning. Projektet er ét ud 3 affaldsprojekter identificeret under Miljøstyrelsens affaldsmission i februar 1998.

Miljøeffekt

Ingen direkte, men projektet støtter kraftigt esternes behov for en samlet affaldsrapportering i henhold til EU-direktiverne på området og øger væsentligt den estiske nationale affaldsplanlægning, som med tiden vil medføre en reduktion og øget genanvendelse af visse affaldsfraktioner.

Tilskudsbeløb

DKK 1.005.153

Samlede omkostninger

DKK 1.043.153


Projekttitel

Assistance in implementation of the Disposal of PCB/PCTs Directive in Estonia

Journalnr.

124/009-0052

Projektmodtager

Estonian Ministry of Environment

Projektansvarlig

COWI

Projektbeskrivelse

Projektet assisterer det estiske Miljøministerium i implementeringen af PCB/PCT Direktivet (96/59/EC) i Estland som led i det estiske EU-tilnærmelsesproces inden for affaldssektoren. Projektet er ét ud af 3 affaldsprojekter vedrørende EU-tilnærmelse identificeret under Miljøstyrelsens affaldsmission i februar 1998.

Miljøeffekt

I første omgang registreres PCB/PCT i Estland. Projektet skal lede til implementering i en fortsættelse (fase II), d.v.s. nedtagning/bortskaffelse og forbud mod PCB/PCT.

Tilskudsbeløb

DKK 482.595

Samlede omkostninger

DKK 484.09


Projekttitel

Assistance in implementation of the Batteries Directive in Estonia

Journalnr.

124/009-0053

Projektmodtager

Estonian Ministry of Environment

Projektansvarlig

COWI

Projektbeskrivelse

Projektet assisterer det estiske Miljøministerium i implementeringen af Batteri-direktivet (91/15/EEC med ændringsdirektiverne 93/86/EEC samt 98/191/EEC) som led i den estiske EU-tilnærmelsesproces inden for affaldssektoren. Projektet er ét ud af 3 affaldsprojekter vedrørende EU-tilnærmelse identificeret under Miljøstyrelsens affaldsmission i februar 1998.

Miljøeffekt

Indirekte støtte til forbud mod visse batterityper samt opgørelse af genanvendelse af batterier i Estland samt rapportering til EU.

Tilskudsbeløb

DKK 844.000

Samlede omkostninger

DKK 890.000


Projekttitel

ISPA-application and Tender Documents for Narva Sewer System Rehabilitation Programme

Journalnr.

124/009-0056

Projektmodtager

Estonian Ministry of Environment and Narva Municipality and Vesi

Projektansvarlig

Rambøll

Projektbeskrivelse

Forberedelse af ansøgning og udarbejdelse af udbudsdokumenter til EU’s ISPA-facilitet m.h.p. støtte til rehabilitering af rensningsanlægget og ledningsnettet på Narva rensningsanlæg.

Miljøeffekt

Ved implementering via EU/ISPA forventes et betydeligt mere effektivt rensninganlæg og dermed en mærkbar nedsættelse af forureningen til Narva Bay, der af EU er identificeret som et ikke tilstrækkeligt forureningsovervåget område. Endvidere et Helcom Hotspot.

Tilskudsbeløb

DKK 976.290

Samlede omkostninger

DKK 50-70.000.000


Projekttitel

Remediation and integrated environmental assistance to the Estonian Railways in Tapa, Narva and Tallinn

Journalnr.

124/009-0057

Projektmodtager

De Estiske Statsbaner

Projektansvarlig

Krüger A/S

Projektbeskrivelse

Projektet skal afhjælpe den kritiske forureningssituation på de Estiske Statsbaners (ES) faciliteter. Projektet konsoliderer en miljøafdeling hos ES og introducerer et miljøledelsessystem. Endvidere foretages en forureningsundersøgelse ved jernbanefaciliteterne i Tapa, Narva og Tallinn, og der gennemføres afværgeforanstaltninger ved mindst 1 site ved anvendelse af in-situ eller on-site teknologi.

Miljøeffekt

Kvantificeres i final report. Skønnet: Opsamling af 60 tons olie.

Tilskudsbeløb

DKK 4.270.000

Samlede omkostninger

DKK 6.500.000


Projekttitel

Establishment of an Environmental Management Information System (EMIS) and development of Emergency Measures for Tallinn Boiler Plant, Estonia

Journalnr.

124/009-0058

Projektmodtager

Estonian Ministry of Environment and Tallinn Municipality

Projektansvarlig

COWI

Projektbeskrivelse

Etablering af et miljøinformationssystem, der på sigt skal hjælpe Tallinn Fjernvarmeselskab og det estiske Miljøministerium med en registrering af oliedepoter og fourenede grunde, samt at kunne foretage en prioriteret indsats over for disse forureninger (registrering og planlægning). Tallinn Boiler Plant – beliggende centralt i Tallinn – anvendes som pilotsite.

Miljøeffekt

Projektet er et forureningsregistrerende og -forebyggende projekt.

Tilskudsbeløb

DKK 2.506.312

Samlede omkostninger

DKK 3.800.000


Projekttitel

Identifikation af affaldsprojekter til ISPA-pipeline for Estland

Journalnr.

124/009-0059

Projektmodtager

Estonian Ministry of Environment

Projektansvarlig

Carl Bro as

Projektbeskrivelse

Identifikation af et municipal waste project, som kan komme i betragtning til ISPA-pipelinen for Estland. Projektet har karaktér af en mission, og final output er TORs (i lighed med de igangværende ISPA-forberedelsesprojekter).

Miljøeffekt

Projektet skal lede til identifikation af større affaldsprojekter i Estland, som DANCEE kan hjælpe esterne med at opnå ISPA-finansiering til. DANCCE forventer, at mindst 1 af de identificerede projekter bliver implementeret fra EU/ISPA, hvorved forbedret affaldshåndtering i overensstemmelse med EU’s affaldsdirektiver fra en befolkningsgruppe på ikke mindre end 50.000 indbyggere vil være sikret.

Tilskudsbeløb

DKK 72.135

Samlede omkostninger

DKK 72.135


Projekttitel

Fish Migration at Sindi Dam, Pärnu, Estonia, Prefeasibility study

Journalnr.

124/009-0064

Projektmodtager

Pärnu Amt, Estland

Projektansvarlig

NIRAS

Projektbeskrivelse

Projektet vil undersøge alternative løsningsforslag til genåbning af den fri fiskepassage for flere truede fiskearter, bl.a. Østersølaksen, i floden Pärnu, der er et af Estlands største flodsystemer. Fiskepassagen er i dag blokeret tæt på flodmundingen af en betondæmning, oprindelig etableret i forbindelse med elproduktion, som i dag er indstillet. Et vigtigt element i projektet er inddragelse af den lokale befolkning, ejere, myndigheder og interesseorganisationer.

Miljøeffekt

Foreløbige beregninger tyder på, at den nuværende fiskespærring hindrer opvækst af 1000 stavsild og 200.000-300.000 individer laksefisk (laks og ørred).

Tilskudsbeløb

DKK 940.535

Samlede omkostninger

DKK 940.535


Projekttitel

Hydraulic Modelling of Water Distribution Systems in five Towns, Estonia

Journalnr.

124/009-0066

Projektmodtager

Estonian Ministry of Environment & Pöltsama, Kunda, Viljandi, Sindi, Kivioli Municipalities

Projektansvarlig

Rambøll

Projektbeskrivelse

Der gennemføres hydraulisk modellering af vandforsyningsnettet i 5 byer. Modelleringen omfatter identifikation af fejl og lækager samt forslag til den/de teknisk-økonomisk bedst funderede udbedringer på vandforsyningssystemet. Aktiviteterne er første skridt i implementeringen af SMEP-programmet, der omfatter vand- og spildevandsforbedringer i 17 mindre byer i Estland.

Miljøeffekt

Kan ikke kvantificeres i dette projekt. Ved implementering af SMEP-programmet kvantificeres den samlede miljøeffekt i de 17 byer.

Tilskudsbeløb

DKK 1.376.666

Samlede omkostninger

DKK 1.376.666


Projekttitel

Narva Sewage Network Rehabilitation Study

Journalnr.

124/009-0067

Projektmodtager

Narva Municipality and Narva Vesi

Projektansvarlig

Rambøll

Projektbeskrivelse

Netværksstudie med henblik på lækagesøgning, remediation & financing plans

Miljøeffekt

Ingen som direkte følge af dette projekt. Projektet er en del af vandforsynings- og spildevandsplanlægningen for Narva. Projektet er sidste stadie inden implementering. Der er hidtil identificeret et spild/lækage på ikke mindre end 20.000 m3, som ved implementering af dette projekts anbefalinger vil være »sparet«.

Tilskudsbeløb

DKK 1.490.895

Samlede omkostninger

DKK 1.590.895


Projekttitel

Regional Implementation of the EEC Habitats Directive (92/43) and Birds Directive (79/409) in Läänemaa and Raplemaa Counties, Estonia

Journalnr.

124/009-0069

Projektmodtager

De national miljømyndigheder

Projektansvarlig

Rambøll

Projektbeskrivelse

Projektets hovedformål er at skabe basis for implementering af vigtige EU-direktiver på naturbeskyttelsesområdet i Estland, gennem kapacitetsopbygning, etablering af databaser, produktion af informationsmaterial mv., og gennem afgrænsning, udpegning og etablering af forvaltningsplaner for områder af international betydning. To regioner (amter) er udvalgt til fuldstændig implementering af direktiverne, og erfaringerne herfra vil kunne videreføres i andre regioner af Estland (og andre baltiske lande).

Miljøeffekt

Sikring af beskyttelse af Estland biologiske og landskabsmæssige diversitet i henhold til internationale konventioner og EU-direktiver på området.

Tilskudsbeløb

DKK 4.070.334

Samlede omkostninger

DKK 4.229.484


Miljøprojekter i Hviderusland

På grund af den fortsat spændte politiske situation i Hviderusland har Miljøstyrelsens indsats været minimal i 1999, som det var tilfældet for 1998. Danmark støtter EU’s Rådskonklusioner fra september 1997, hvor det er besluttet at fastfryse medlemslandenes tekniske bistand til Hviderusland dog undtagen humanitære, demokratifremmende eller regionale grænseoverskridende projekter.

Reelt har ovennævnte beslutning betydet, at der i 1999 kun er givet tilsagn om i alt 386.360 kr., hvoraf størstedelen er gået til et nyt NGO projekt om miljøinformation til skolebørn og NGO’er. Herudover er der givet tilsagn om et mindre beløb i forbindelse med en offentlighedsfase af et igangværende projekt om afskaffelse af gamle pesticider, og endelig har Miljøstyrelsen forlænget kontrakten med den lokale projektkoordinator. Dette er sket med henblik på dels at følge de eksisterende projekter i landet, dels at følge udviklingen generelt på miljøområdet i Hviderusland herunder andre donorers indsats. Endelig ønsker Miljøstyrelsen at være forberedt på en eventuelt styrket indsats i landet, når de politiske forhold tillader det.

Miljøstyrelsen følger EU’s overvågning af den politiske udvikling i Hviderusland på nært hold. I det forløbne år har der været både positive og negative signaler om en ændret politik, men de positive signaler har dog endnu ikke ført til en ændring af EU’s politik over for Hviderusland.


Projekttitel

Disposal of Obsolete Pesticides: Addition Concerning Public Consultations

Journalnr.

124/015-0005t

Projektansvarlig

Dansk Teknologisk Institut

Projektbeskrivelse

Projektet er en forlængelse af et eksisterende projekt om bortskaffelse af gamle pesticider. Det består af en informations- og offenlighedsfase i forbindelse med en pilotafbrænding af 40 t gamle pesticider på en cementfabrik. I projektet indgår beslutning om afbrændingslokalitet, identifikation af involverede »stakeholders«, forberedelse og gennemførelse af workshop, rapportering af resultater.

Miljøeffekt

Dette projekt er et pilotprojekt, men anviser, hvordan øvrige gamle pesticider kan bortskaffes.

Tilskudsbeløb

DKK 66.860

Samlede omkostninger

DKK 66.860


Projekttitel

Local Project Co-ordinator, Belarus

Journalnr.

124/015-0015

Projektansvarlig

Ministry of Environment and Natural Resources of the Republic of Belarus

Projektbeskrivelse

En aftale med en lokal projekt koordinator blev indgået i 1997 for at styrke samarbejdet med Ministry of Natural Resources and Environmental Protection. I 1999 blev en 2 årig kontrakt udarbejdet med UNDP. Formålet med at ansætte en lokal koordinator er at styrke kommunikation og projektopfølgning mellem Danmark og Hviderusland. Hvis den politiske situation ændres vil den lokale projektkoordinator desuden kunne bidrage med projektidentifikation.

Miljøeffekt

Ikke kvantificerbar

Tilskudsbeløb

DKK 144.000

Samlede omkostninger

DKK 144.000


Projekttitel

Developing Environmental Awareness in Belarus

Journalnr.

124/015-0023

Projektansvarlig

OVE Europe (Belaya Rus)

Projektbeskrivelse

Formålet med projektet er at støtte udgivelsen af et uafhængigt lokalt månedsblad på miljøområdet kaldet Green News. Bladet udgives af Belaya Rus, som er en lokal NGO med base på det Tekniske Universitet i Minsk. Målgruppen for bladet er andre NGO’er, skoler og befolkningen generelt. Et vigtigt tema er implementeringen af Århus konventionen, som blev underskrevet af Hviderusland i november 98. Projektet indeholder desuden en informationsbustur til udvalgte skoler rundt om i landet.

Miljøeffekt

Miljøeffekten er ikke umiddelbart kvantificérbar, men projektet vil øge opmærksomheden omkring miljøproblemerne i Hviderusland, informere om borgernes miljørettigheder samt om, hvad den enkelte borger kan gøre for at påvirke situationen.

Tilskudsbeløb

DKK 175.500

Samlede omkostninger

DKK 175.500


Miljøprojekter i Letland

Den danske støtte til Letland på miljøområdet har siden starten i 1991 været stigende, og det samlede støttebeløb rundede i 1999 ca. 200 mio.kr. Dette beløb er fordelt på mere end 100 projekter. Hovedindsatsen har ligget indenfor vandsektoren, der rummer ca. en tredjedel af alle projekter.

I 1999 blev der bevilget 61,5 mio.kr. fra DANCEE-programmet, til støtte for 28 projekter. Dette er en svag stigning i forhold til 1998. Projektporteføljen for 1999 indeholdt en række forskelligartede projekter. Investeringer indenfor vandsektoren udgjorde fortsat en betydelig del af det samlede billede, men også projekter indenfor naturbeskyttelse, EU-tilnærmelse og affaldssektoren har præget ressourceallokeringen.

Forskellige faktorer har influeret på prioriteringen og forvaltningen af den danske miljøstøtte. EU-tilnærmelsen er et gennemgående element i alle projekter, idet EU-tilnærmelsen fra lettisk side er blandt de højst prioriterede områder.

I 1999 blev der via DANCEE-programmet ydet støtte til opførelse af 4 nye rensningsanlæg i Bauska, Dobele, Saldus og Kuldiga, samt opførelse af et nyt jernfjernelsesanlæg på et vandværk i Limbazi. Etablering af disse anlæg vil betyde at vandkvaliteten i disse byer kan opfylde EU’s krav.

Der er i Letland et stort behov for at bortskaffe farligt affald, herunder forældede pesticider. I 1999 blev der ydet støtte til etablering af et anlæg til bortskaffelse af 2.000 t forældede pesticider.

En tentativ opgørelse over investeringsbehovet i forhold til at kunne imødekomme EU’s miljøstandarder viser et investeringsbehov på 1,2 mia. EURO (9 mia.kr.). Størsteparten af disse investeringer skal foretages indenfor vandsektoren (drikkevand og spildevand) samt i affaldssektoren.

Projekter hvor EU-tilnærmelse og kapacitetsopbygning er dominerende vil få en højere prioritering i fremtiden. Som led i en generel styrkelse af det lettiske miljøministeriums administration af projekter på vandområdet, er der ydet støtte til placering af en langtidsekspert. Lignende projekter i andre sektorer forventes iværksat i fremtiden.

Det »grønne« indsatsområde, som gennem de senere år har udgjort godt 15% af den samlede støtte, omhandler projekter vedrørende Letlands EU-tilnærmelse på naturbeskyttelsesområdet (fugle- og habitatdirektiverne), udvikling af forvaltningsplaner for landets største nationalparker, kapacitetsudvikling af centrale myndigheder samt naturformidling og miljøundervisning. Nye projekter er under forberedelse og vedrører bl.a. implementering af Letlands Biodiversitets Strategi og Aktionsplan, EU-tilnærmelse i relation til Natura-2000 samt etablering af naturvejlederordning.

Samarbejdet med de lettiske miljømyndigheder er særdeles godt og velfungerende. Etablering af lokal projektkoordinatorfunktion i det lettiske miljøministerium har styrket samarbejdet og projektkoordinatorens funktioner vil i stigende grad bestå af monitering af projekter, der er støttet via DANCEE-miljøbistandsprogrammet.


Projekttitel

Local Project Coordinator, Latvia, 1999-2000

Journalnr.

124/023-0040

Projektmodtager

Det Lettiske Miljøministerium

Projektansvarlig

Miljøstyrelsen

Projektbeskrivelse

Der indgås aftale med det Lettiske miljøministerium (MEPRD) om fortsat ansættelse af en Lokal Projektkoordinator (LPC) for perioden 1. september 1999 til 31. december 2000. LPC’en skal bistå ved koordineringen af danske aktiviteter primært under DANCEE programmet og udarbejde monmiteringsrapporter for danske projekter. LPC’en skal styrke tilsynssiden på danskstøttede projekter.

Miljøeffekt

Ingen direkte, men ansættelsen vil styrke moniteringen af danske projekter og sikre en bedre koordinering.

Tilskudsbeløb

DKK 394.873

Samlede omkostninger

DKK 394.873


Projekttitel

Assistance to the Latvian Ministry of Environment for approximation of Legislation and Regulation in the Water sector (tillægsansøgning)

Journalnr.

124/023-0042

Projektmodtager

Miljøministeriet i Letland

Projektansvarlig

Carl Bro as

Projektbeskrivelse

Tillægsbevilling til et igangværende projekt (asistance to the Latvian Ministry of Environment for approximation of Legislation and Regulation in the Water sector), således at dette også kommer til at omfatte byspildevandsdirektivet (91/271 EEC).

Miljøeffekt

Kan ikke opgøres

Tilskudsbeløb

DKK 455.677

Samlede omkostninger

DKK 2.995.800


Projekttitel

Rumbula Airbase

Journalnr.

124/023-0064

Projektmodtager

Det lettiske miljøministerium

Projektansvarlig

Hedeselskabet

Projektbeskrivelse

Hedeselskabet har siden starten af 1998 forestået afgrænsning og opsamling af flybrændstof fra den tidligere Rumbula Airbase i Riga. Forureningen har vist sig større end først antaget og kræver supplerende undersøgelser. Der holdes et seminar med henblik på at formidle viden og resultater fra projektet til lettiske entrepenører, rådgivere og forskere.

Miljøeffekt

Projektet bidrager til oppumpning af ca 1.000 m3 jet-fuel i jord og grundvand. Forureningen truer lokale drikkevandsintersser samt floden Daugava, der bl.a. bidrager til Riga’s drikkevandsforsyning.

Tilskudsbeløb

DKK 269.620

Samlede omkostninger

DKK 269.620


Projekttitel

Long term assistance in the transposition and implementation of the EU’s Nitrates Directive, Subproject 1, 2 and 3

Journalnr.

124/023-0066

Projektmodtager

Det lettiske miljøministerium

Projektansvarlig

NIRAS

Projektbeskrivelse

Projektet er den første del af en planlagt bistand til Det Lettiske Miljøministerium med hensyn til implementeringen af Nitrat-direktivet (Direktiv 91/676/EØF 12. december 1991).

Miljøeffekt

Kan ikke opgøres eksakt

Tilskudsbeløb

DKK 1.471.723

Samlede omkostninger

DKK 1.624.723


Projekttitel

Supply and Initial Operation of Mobile/Semimobile Equipment for the Inceneration af Hazardous Waste (VARAM 98/632)

Journalnr.

124/023-0070

Projektmodtager

Miljøministeriet i Letland

Projektansvarlig

Chemcontrol a/s

Projektbeskrivelse

De lettiske miljømyndigheder har kortlagt og indsamlet ca. 2.000 t pesticider. Størsteparten af pesticiderne opbevares nu på et midlertidigt depot i Gardene. De lettiske myndigheder ønsker at bortskaffe pesticiderne, men der er p.t. ingen mulighed for bortskaffelse af pesticider i henhold til gældende internationale normer i Letland. Dette projekt omfatter levering af en forbrændingsanlæg til bortskaffelse af pesticiderne.

Miljøeffekt

Bortskaffelse af ca. 2.000 t pesticider, samt på længere sigt bortskaffelse andet farligt affald fra den lettiske industrisektor.

Tilskudsbeløb

DKK 8.542.500

Samlede omkostninger

DKK 17.085.000


Projekttitel

Cleaner Technology in the dairy industri, Latvia

Journalnr.

124/023-0075

Projektmodtager

Letland, Liepaja

Projektansvarlig

MA Projects A/S

Projektbeskrivelse

Formålet er at reducere miljøbelastningen fra mejeribranchen i Letland ved at introducere renere teknologi i produktionsapparatet. Virksomheden gennemgås og der etableres et datagrundlag for en efterfølgende indsats.

Miljøeffekt

Reduceret udslip af BOD vil blive kvantificeret under projektet.

Tilskudsbeløb

DKK 2.477.210

Samlede omkostninger

DKK 2.477.210


Projekttitel

Translation and Wastewater Analysis in connection with the on-going projects “Feasibility Study Reports as Part of 800+ Investment Strategy”

Journalnr.

124/023-0076

Projektmodtager

800+ og lettiske kommuner

Projektansvarlig

Rambøll

Projektbeskrivelse

Der er udarbejdet 10 feasibility studies for vandforsyning og spildevandshåndtering i 10 lettiske kommuner. Rapporterne er udarbejdet på engelsk. Med henblik på at øge den lokale inddragelse oversættes de 10 studier – i alt 2000 sider – fra engelsk til lettisk.

Miljøeffekt

Forprojekt til vandforsyning og spildevandsanlæg.

Tilskudsbeløb

DKK 170.000

Samlede omkostninger

DKK 170.000


Projekttitel

Assistance to Hazardous Waste Secondment in Latvia

Journalnr.

124/023-0079

Projektmodtager

Det lettiske Miljøministerium

Projektansvarlig

Carl Bro as

Projektbeskrivelse

Projektet drejede sig om udarbejdelse af en projektbeskrivelse i forbindelse med en dansk før-tiltrædelsesrådgiver til det lettiske miljøministerium som led i et Phare twinning projekt om farligt affald.

Miljøeffekt

Kan ikke opgøres, men projektet var en forudsætning for gennemførelsen af Phare twinning projektet og de dermed opnåede miljøeffekter m.h.t. farligt affald.

Tilskudsbeløb

DKK 149.696

Samlede omkostninger

DKK 149.696


Projekttitel

Desk Appraisal of Waste Project

Journalnr.

124/023-0084

Projektmodtager

Miljøstyrelsen

Projektansvarlig

Rambøll

Projektbeskrivelse

Desk appraisal af feasibility studie vedrørende affaldsprojekt i North Vidzeme.

Miljøeffekt

Forprojekt

Tilskudsbeløb

DKK 84.695

Samlede omkostninger

DKK 84.695


Projekttitel

Appraisal af projektdokumentet Kemiri National Park, Latvia

Journalnr.

124/023-0086

Projektmodtager

Miljøstyrelsen

Projektansvarlig

Ornis Consult A/S

Projektbeskrivelse

Appraisal af projektdokumentet Kemiri National Park udarbejdet i 1998.

Miljøeffekt

Ingen

Tilskudsbeløb

DKK 78.680

Samlede omkostninger

DKK 78.680


Projekttitel

Assistance to SIA Marupe

Journalnr.

124/023-0090

Projektmodtager

Letland, SIA Marupe

Projektansvarlig

Dansk Energi Management

Projektbeskrivelse

Der er søgt om MKØ-kredit til et gartneri i Marupe, Letland. Projektet har modtaget et forhåndstilsagn af Eksport Kredit Fonden. Nærværende projekt omhandler indledende markedsundersøgelser samt udarbejdelse og afholdelse af udbud for gartneriet.

Miljøeffekt

Emissionsreduktion pr. år:

  • 149 tons NOX
  • 1770 tons SO2
  • 13778 tons CO2
  • 1505 tons partikler pr. år

Tilskudsbeløb

DKK 851.369

Samlede omkostninger

DKK 851.369


Projekttitel

Pre-project for Phare Twinning Project on Hazardous Waste, Latvia

Journalnr.

124/023-0091

Projektmodtager

Det lettiske Miljøministerium

Projektansvarlig

IMOKA

Projektbeskrivelse

Projektet var et forprojekt i forbindelse med udsendelse af en dansk førtiltrædelsesrådgiver til det lettiske miljøministerium som led i et Phare twinning projekt om farligt affald.

Miljøeffekt

Kan ikke opgøres, men forprojektet var en forudsætning for gennemførelsen af Phare twinning projektet og de dermed opnåede miljøeffekter m.h.t. farligt affald.

Tilskudsbeløb

DKK 120.660

Samlede omkostninger

DKK 120.660


Projekttitel

Technical Assistance for the Implementation of the North Vidzeme Waste Management Project (Phase 1)

Journalnr.

124/023-0095

Projektmodtager

Letland, North Vidzeme regionen

Projektansvarlig

Carl Bro as

Projektbeskrivelse

Projektets formål er at støtte North Vidzeme Waste Management Organisation i udarbejdelse og etablering af en affaldsinfrastruktur, herunder at udarbejde en affaldshåndteringsplan for regionen. Der udarbejdes endvidere et detaljeret design og udbudsmateriale for en kontrolleret losseplads til North Vidzeme regionen.

Miljøeffekt

I dag indsamles og deponeres affald fra ca. 56% af regionens 200.000 indbyggere i åbne ukontrollerede lossepladser. Affald fra regionens resterende befolkningsmængde nedgraves, brændes eller henkastes i naturen. Etablering af en kontrolleret losseplads og et indsamlingssysytem vil reducere graden af ukontrolleret affaldsbortskaffelse i regionen væsentligt. Der er stor interesse for at starte lignende projekter i øvrige regioner i Letland.

Tilskudsbeløb

DKK 1.910.000

Samlede omkostninger

DKK 2.010.000


Projekttitel

Water and Waste Water Project Preparation in Dobele, Kuldiga, Bauska, Saldus and Limbasi, Latvia

Journalnr.

124/023-0096

Projektmodtager

5 Lettiske kommuner

Projektansvarlig

Water and Power Planners

Projektbeskrivelse

I fem byer (Dobele, Kuldiga, Bauska, Saldus og Limbasi), hvor der foreligger feasibilitystudier for vand- og spildevandsrehabiliteringsprojekter skal konsulenten modne 4 spildevandsprojekter og et vandforsyningsprojekter til samfinansiering med Nefco og den lettiske miljøfond som led i miljøinvesteringsplanen 800+.

Miljøeffekt

Se under de enkelte projekter

Tilskudsbeløb

DKK 1.496.702

Samlede omkostninger

DKK 1.496.702


Projekttitel

Assistance to the 800+ secretariat – Long term expert

Journalnr.

124/023-0097

Projektmodtager

Det lettiske miljøministeriums projektimplementeringsenhed 800+

Projektansvarlig

Rambøll

Projektbeskrivelse

Der ansættes en ekspert indenfor vandforsyning og spildevand til støtte for det lettiske 800+ sekretariat. Sekretariatet har fungeret i 2 år og varetager overordnet udvikling og koordinering af projekter vedrørende vandforsyning og spildevand. Eksperten tilknyttes sekretariatet i foreløbig 6 måneder. Hans primære funktion bliver at bistå sekretariatet med rådgivning indenfor følgende områder: tekniske vurderinger af projekter, udbudsforretninger, feasibility studies osv. Han skal hver 14. dag forestå undervisning af sekretariatets ansatte på bl.a. ovennævnte områder. Eksperten skal facilitere gennemførelse af danske projekter.

Miljøeffekt

Ingen direkte, styrkelse af kapacitet til at gennemføre spildevandsrensnings-
projekter.

Tilskudsbeløb

DKK 873.030

Samlede omkostninger

DKK 873.030


Projekttitel

Provision of Reception Facilities for Ship-generated Waste and Measures for Port Waste Management in Liepaja Port. Phase II – Port Waste Management Plan, Design and Financial Evaluation. Latvia

Journalnr.

124/023-0098

Projektmodtager

Liepaja, Letland

Projektansvarlig

Carl Bro as

Projektbeskrivelse

Feasibility studie af modtagerfaciliteter for skibsaffald i Liepaja havn, Letland. Affaldsbehandlingsplan, manual, design plan plus dokumenter skal udarbejdes for havnen. Et pre-feasibilitystudie ligger til grund for projektet. Samme type projekt udføres i andre havne i de baltiske lande og Skt. Petersborg.

Miljøeffekt

Forprojekt

Tilskudsbeløb

DKK 1.759.614

Samlede omkostninger

DKK 1.812.414


Projekttitel

Land consolidation, Gauja National Park, Latvia

Journalnr.

124/023-0101

Projektmodtager

Gauja National Park, Letland

Projektansvarlig

Strukturdirektoratet

Projektbeskrivelse

Projektet har til formål at støtte udskiftningsprocessen i og omkring Gauja National Park. Som følge af genprivatiseringen er en række jordlodder indenfor parkarealet nu privatejede. Projektet vil udarbejde retningslinier samt understøtte den praktiske udskiftning. For de konkrete arealer betyder projektet, at naturbeskyttelsen i parken forbedres, samtidig med at de private ejere får forbedret driftsvilkårene.

Miljøeffekt

Ca. 30.000 ha omfordeles, hvoraf ca. 7.000 ha forventet omfordelt i Gauja National Park i projektperioden m.h.p. naturbeskyttelse.

Tilskudsbeløb

DKK 3.650.203

Samlede omkostninger

DKK 3.920.203


Projekttitel

Elaboration of Project Document for continuation of the EU-approx. process in the Latvian water sector

Journalnr.

124/023-0103

Projektmodtager

Miljøministeriet i Letland

Projektansvarlig

Carl Bro as

Projektbeskrivelse

Udarbejdelse af to projektdokumenter for opfølgningsarbejdet m.h.t. tilnærmelsen af Letlands lovgivning og administration af overflade- og grundvand.

Miljøeffekt

Kan ikke opgøres

Tilskudsbeløb

DKK 627.497

Samlede omkostninger

DKK 627.497


Projekttitel

Project Preparation Mission to Latvia regarding Inspection and Enforcement

Journalnr.

124/023-0104

Projektmodtager

Miljøministeriet i Letland

Projektansvarlig

PlanMiljø

Projektbeskrivelse

Identifikation af områder indenfor tilsyn og håndhævelse, hvor der med størst fordel kan igangsættes samarbejdsprojekter i Letland og udarbejdelse af 2 projektdokumenter.

Miljøeffekt

Kan ikke opgøres

Tilskudsbeløb

DKK 433.920

Samlede omkostninger

DKK 433.920


Projekttitel

Construction of WWTP in Saldus, Latvia

Journalnr.

124/023-0107

Projektmodtager

Saldus, Letland

Projektansvarlig

Krüger A/S

Projektbeskrivelse

På baggrund af en af Miljøstøtteordningen gennemført appraisal af et lettisk udført feasibilitystudie gennemføres en investering i et nyt rensningsanlæg for byens 12.500 indbyggere og industri, i alt ca. 15.000 PE, leveret som turn key. Projektet er led i en samlet renovering af byens vand- og spildevandssystemer, der støttes af en række donorer og banker som led i den lettiske vandforsynings- og spildevandsplan 800+, der dækker 69 lettiske byer.

Miljøeffekt (forventet)

  • I år 2000: BI5: 164 tons; N: 25 tons; P: 7 tons
  • I år 2015: BI5: 296 tons; N: 43 Tons; P: 14 tons
  • Energibesparelse: 540.000 kWh/år

Tilskudsbeløb

DKK 7.006.046

Samlede omkostninger

DKK 11.900.000


Projekttitel

Construction of WWTP in Kuldiga, Latvia

Journalnr.

124/023-0108

Projektmodtager

Kuldiga, Letland

Projektansvarlig

Krüger A/S

Projektbeskrivelse

På baggrund af en af Miljøstøtteordningen gennemført appraisal af et lettisk udført feasibilitystudie gennemføres en investering i et nyt rensningsanlæg for byens 13.300 indbyggere og industri, i alt ca. 15.000 PE, leveret som turn key. Projektet er led i en samlet renovering af byens vand- og spildevandssystemer, der støttes af en række donorer og banker som led i den lettiske vandforsynings- og spildevandsplan 800+, der dækker 69 lettiske byer.

Miljøeffekt (forventet)

I år 2000: BI5: 212 tons; N: 31 tons; P: 9 tons
I år 2015: BI5: 312 tons; N: 46 Tons; P: 14 tons

Tilskudsbeløb

DKK 6.604.00

Samlede omkostninger

DKK 12.100.000


Projekttitel

Construction of WWTP in Dobele, Latvia

Journalnr.

124/023-0109

Projektmodtager

Dobele, Letland

Projektansvarlig

Krüger A/S

Projektbeskrivelse

På baggrund af en af Miljøstøtteordningen gennemført appraisal af et lettisk udført feasibilitystudie gennemføres en investering i et nyt rensningsanlæg for byens 12.600 indbyggere og industri, i alt ca. 15.000 PE, leveret som turn key. Projektet er led i en samlet renovering af byens vand- og spildevandssystemer, der støttes af en række donorer og banker som led i den lettiske vandforsynings- og spildevandsplan 800+, der dækker 69 lettiske byer.

Miljøeffekt (forventet)

I år 2000: BI5: 238 tons; N: 23 tons; P: 7 tons
I år 2015: BI5: 289 tons; N: 43 Tons; P: 13 tons
Energibesparelse: 370,500 kWh/år

Tilskudsbeløb

DKK 6.524.000

Samlede omkostninger

DKK 12.100.000


Projekttitel

Construction of WWTP in Bauska, Latvia

Journalnr.

124/023-0110

Projektmodtager

Bauska, Letland

Projektansvarlig

Krüger A/S

Projektbeskrivelse

På baggrund af en af Miljøstøtteordningen gennemført appraisal af et lettisk udført feasibilitystudie gennemføres en investering i et nyt rensningsanlæg for byens 11.000 indbyggere og industri, i alt ca. 15.000 PE, leveret som turn key. Projektet er led i en samlet renovering af byens vand- og spildevandssystemer, der støttes af en række donorer og banker som led i den lettiske vandforsynings- og spildevandsplan 800+, der dækker 69 lettiske byer.

Miljøeffekt (forventet)

I år 2000: BI5: 237 tons; N: 22 tons; P: 7 tons
I år 2015: BI5: 304 tons; N: 45 Tons; P: 14 tons

Tilskudsbeløb

DKK 6.663.000

Samlede omkostninger

DKK 12.800.000


Projekttitel

Construction of Iron removal Plant in Limbasi, Latvia

Journalnr.

124/023-0111

Projektmodtager

Limbazi, Letland

Projektansvarlig

Puritek A/S

Projektbeskrivelse

På baggrund af en af Miljøstøtteordningen gennemført appraisal af et lettisk udført feasibilitystudie gennemføres en investering i et nyt drikkevandrensningsanlæg (inkl. jernfjernelse) for byens 9.500 indbyggere og industri, leveret som turn key. Projektet er led i en samlet renovering af byens vand- og spildevandssystemer, der støttes af en række donorer og banker som led i den lettiske vandforsynings- og spildevandsplan 800+, der dækker 69 lettiske byer.

Miljøeffekt (forventet)

Vandforsyningen til byens indbyggere får væsentlig højere kvalitet, idet jernsmag, lugtproblemer og afsmitning på bl.a. tøj helt fjernes med anlægget. Etableringen af bedre vandforsyning øger indbyggernes villighed til at betale højere vandafgifter, der bl.a. bruges til at rense spildevandet i et parallelt projekt.

Tilskudsbeløb

DKK 2.048.780

Samlede omkostninger

DKK 3.500.000


Projekttitel

Kemiri National Park. Development and Implementation of Management Plan

Journalnr.

124/023-0112

Projektmodtager

Letland, Kemiri

Projektansvarlig

Carl Bro as

Projektbeskrivelse

Projektet har til formål at udarbejde en forvaltningsplan for parken, der som den første er oprettet under det lettiske miljøministerium. Parken rumme habitater og arter af international betydning og vil bl.a. indgå i det kommende EU Natura-2000 Netværk. Forvaltningen vil bygge på moderne principper om inddragelse af lokalbefolkning, interesseorganisationer, lokale myndigheder med flere. Projektet vil sideløbende styrke parkforvaltningens kapacitet gennem efteruddannelse samt fremme formidlingen om parkens værdier til lokale brugere, besøgende og turister. Den anvendte fremgangsmåde forventes at danne forbillede for andre beskyttede områder i Letland.

Miljøeffekt

Projektet vil sikre en optimal balance mellem beskyttelse og udnyttelse af naturressourcer, kulturarv og befolkningens socioøkonomiske aktiviteter i parken.

Tilskudsbeløb

DKK 6.394.108

Samlede omkostninger

DKK 6.926.809


Projekttitel

Assistance to Latvia on Implementation of the EU Ambient Air Quality Directive. Udbudsforretning

Journalnr.

129-0050

Projektmodtager

Miljøstyrelsen

Projektansvarlig

Nordic Consulting Group

Projektbeskrivelse

Gennemførelse af udbudsforretning for projektet »Assistance to Latvia on Implementation of the EU Ambient Air Quality Directive«.

Miljøeffekt

Kan ikke opgøres

Tilskudsbeløb

DKK 336.728

Samlede omkostninger

DKK 336.728


Projekttitel

Kemiri National Park. Development and Implementation of Management Plan. Udbud

Journalnr.

129-0132

Projektmodtager

Miljøstyrelsen

Projektansvarlig

Modus Consult

Projektbeskrivelse

Gennemførelse af udbud vedrørende Kemiri National Park projekt.

Miljøeffekt

Forprojekt

Tilskudsbeløb

DKK 218.080

Samlede omkostninger

DKK 218.080


Miljøprojekter i Litauen

Der blev i 1999 bevilget støtte til 27 projekter i Litauen med et samlet støttebeløb på knapt 57 mio.kr.

Såvel i antal som i den samlede støttebevilling er der sket en stigning i forhold til 1998, hvor det samlede støttebeløb var 33,4 mio.kr. til 17 projekter.

Som det har været tilfældet i tidligere år er det specielt vandsektoren, affaldsektoren og naturbeskyttelsen og den bæredygtige skovdrift i Litauen, der har fået dansk støtte. I 1999 er endvidere det første større kulturmiljøprojekt sat i gang med InterSAVE registreringen i Vilnius.

En række faktorer har spillet ind på prioriteringen og forvaltningen af den danske støtte.

Mens de miljøpolitiske Litauiske prioriteringer tidligere har været mere eller mindre klare, er der i løbet af 1999 sket en øget fokusering af indsatsen i forhold til landets optagelsesforhandlinger med EU. Samtidig oplevede Litauen i 1999 en økonomisk opbremsning som følge af den økonomiske krise i Rusland, hvilke bl.a. førte til et offentligt investeringsstop i miljøsektoren midt på året.

Den klare fokusering i forhold til EU-tilnærmelsesprocessen afspejles tydeligt i årets projektportefølje, hvor specielt lovgivningsmæssige og institutionelle projekter, der sigter mod litauisk overensstemmelse med EU-krav havde en fremtrædende rolle. Samtidig fokuserer disse projekter på demokratiserings-
processen gennem inddragelse af offentligheden i beslutningsprocesserne.

I forholdet til at kunne leve op til EU’s miljøkrav og standarder anslås investeringsbehovet i miljøtekniske foranstaltninger til knapt 1,6 mia. Euro (ca. 11 mia.kr.). Hovedparten af disse investeringer er offentlige investeringer, hvor specielt vandområdet og affaldsområdet, vil kræve en stor indsats.

Mens investeringsbehovet således er enormt, må det konstateres, at der er tale om et stort antal forholdsvis små investeringsprojekter, og at den litauiske kapacitet til at planlægge, forberede og følge disse projekter er beskeden. Der er i 1999 ydet betydelig dansk støtte til opbygningen af Litauisk kapacitet til prioriteringen og forberedelsen af investeringsprojekter.

De politiske/økonomiske forhold i landet i 1999 har betydet, at der kun i begrænset omfang er ydet støtte til egentlige investeringsprojekter.

I efteråret 1999 besluttede Litauen at afvikle atomkraftværket Ignalina. Beslutningen faldt dog så sent, at den ikke fik afsmittende effekt på tildelingen af dansk støtte i 1999.

Samarbejdet mellem det litauiske Miljøministerium og Miljøstyrelsen må karakteriseres som særdeles godt og ligeværdigt. Ved afslutningen af året indledtes der drøftelser om behovet for at revidere landeprogrammet for Litauen.


Projekttitel

Project Identification Mission for a Cleaner Technology Programme, Lithuania

Journalnr.

124/025-0033T

Projektmodtager

Miljøministeriet i Litauen

Projektansvarlig

PlanMiljø

Projektbeskrivelse

Udvidelse af eksisterende opgave, projektidentifikation for et renere teknologiprogram i Litauen.

Miljøeffekt

Ingen umidelbar

Tilskudsbeløb

DKK 76.156

Samlede omkostninger

DKK 76.156


Projekttitel

Development of a Code for Good Agricultural Practice, Litauen

Journalnr.

124/025-0077T

Projektmodtager

Miljøministeriet i Litauen

Projektansvarlig

Landbrugets rådgivningscenter

Projektbeskrivelse

Bevillingen vedrører en mindre udvidelse af det oprindelige projekt, der blev igangsat i 1998. Projektet drejer sig om udviklingen af en kodeks for godt landmandskab jf. bestemmelserne i EU Nitrat-direktivet.

Miljøeffekt

Kan ikke opgøres direkte, men udarbejdelse af kodeks vil være en forudsætning for implementering af nitratdirektivet og dermed opnåelse af de miljømæssige forbedringer, der følger af dette direktiv.

Tilskudsbeløb

DKK 116.000

Samlede omkostninger

DKK 116.000


Projekttitel

Extension, State Parks, Lithuania

Journalnr.

124/025-0079

Projektmodtager

Panemuniai, Nemuno Kilpos and Meteliai Regional Parks, Lithuania

Projektansvarlig

Hedeselskabet

Projektbeskrivelse

Udvidelse af eksisterende projekt der sikrer:

  1. udarbejdelsen af retningsliner for park management planlægningen, etableringen af et besøgscenter.
  2. integreting af projektet i den national stat parks strategi og informationsspredning.

Miljøeffekt

Det samlede projekt vil styrke beskyttelsen af biodiversitet og en bæredygtig forvaltning af natur-ressourcerne. Udvidelsen af projektet vil yderligere forstærke disse aspekter.

Tilskudsbeløb

DKK 560.000

Samlede omkostninger

DKK 730.000


Projekttitel

EU-approximation, Nitrates Directive, Lithuania

Journalnr.

124/025-0090

Projektmodtager

Miljøministeriet i Litauen

Projektansvarlig

Danagro A/S

Projektbeskrivelse

Projektet, der består af 3 underprojekter, er den første del af den planlagte bistand til det litauiske miljøministerium med hensyn til implementering af Nitratdirektivet (91/676/EØF 12.12.91). Projektet omfatter transponering af forpligtelserne, jf. direktivet til litauisk lov, udvikling af en implementeringsplan, udpegning af sårbare områder og udarbejdelse af terms for opfølgende projekter.

Miljøeffekt

Kan ikke opgøres direkte, men implementering af nitratdirektivet i Litauen vil medføre betydelige miljømæssige forbedringer.

Tilskudsbeløb

DKK 1.996.742

Samlede omkostninger

DKK 2.141.742


Projekttitel

Recovery of Gasoline Vapours, Feasibility Study, Joudeikiu Nafta, Lithuania

Journalnr.

124/025-0100

Projektmodtager

Joudeikiu Nafta, Litauen

Projektansvarlig

COWI

Projektbeskrivelse

Gennemførsel af et feasibility studie vedr. mulighederne for at genindvinde benzindampe ved en større omlaste station. Studiet omfatter såvel miljømæssige som økonomiske aspekter af en mulig etablering af et genindvindingsanlæg.

Miljøeffekt

Investeringsforberedelse for genindvinding af olie- og benzindampe.

Tilskudsbeløb

DKK 418.200

Samlede omkostninger

DKK 510.000


Projekttitel

No-dig pipe rehabilitation in Lithuania.

Journalnr.

124/025-0102

Projektmodtager

Siauliai Kommune, Litauen

Projektansvarlig

Per Aarsleff A/S

Projektbeskrivelse

Målet med projektet er, at overføre viden om effektive metoder til renovering af ledningsnet gennem afholdelse af seminarer og gennemførelse af praktiske demonstrationsprojekter for renovering af 1 km afløbsledning og 1 km drikkevandsledning.

Miljøeffekt

Demonstrationsprojekt. Det miljømæssige potentiale i forbedring af kloaknet og drikkevandsnettet er betydeligt.

Tilskudsbeløb

DKK 1.750.000

Samlede omkostninger

DKK 10.500.000


Projekttitel

Pre-project for the Pilotproject: “TA for the Regional Departments of the Ministry of Environment”

Journalnr.

124/025-0105

Projektmodtager

Det litauiske Miljøministerium, regionale myndigheder

Projektansvarlig

Kommunedata International

Projektbeskrivelse

Projektet var et forprojekt med henblik på udarbejdelsen af et projektdokument for det nedenfor nævnte IT projekt: Inspection and Enforcement.

Miljøeffekt

Projektet vil medvirke til en bedre gennemførelse af litauisk miljølovgivning.

Tilskudsbeløb

DKK 283.877

Samlede omkostninger

DKK 283.877


Projekttitel

Local Project Coordinator, Lithuania

Journalnr.

124/025-0110

Projektmodtager

Miljøministeriet i Litauen

Projektansvarlig

»ENVAS« UAB

Projektbeskrivelse

Projektet støtter ansættelsen af en projektkoordinator (LPC) i det Litauiske Miljøministerium til støtte for det dansk-litauiske samarbejde og koordineringen af dette.

Miljøeffekt

Kan ikke opgøres. LPC-ordningen har stor betydning for kvaliteten af danskstøttede miljøprojekter.

Tilskudsbeløb

DKK 1.150.765

Samlede omkostninger

DKK 1.150.765


Projekttitel

Evaluation of the Danish Support to Waste Water Treatment Plants in Lithuania

Journalnr.

124/025-0113

Projektmodtager

Forskellige litauiske kommuner og Miljøministeriet i Litauen

Projektansvarlig

COWI

Projektbeskrivelse

Projektets formål er at evaluere den økonomiske og miljømæssige bæredygtighed for 16 rensanlæg i Litauen, hvortil der tidligere er givet dansk støtte samt at identificere behovet for opfølgning i forhold til anlæggenes drift.

Miljøeffekt

Effektiv drift af de renseanlæg, hvortil der hidtil er givet støtte, er en forudsætning for vedvarende belastningsreduktioner, men det er ikke muligt at kvantificere projektets umiddelbare miljøeffekt.

Tilskudsbeløb

DKK 1.132.438

Samlede omkostninger

DKK 1.132.438


Projekttitel

Development of Environmental Financing Strategies

Journalnr.

124/025-0116

Projektmodtager

Miljøministeriet i Litauen

Projektansvarlig

Milieu Ltd. Environmental Law

Projektbeskrivelse

Projektet har til formål at få opstillet en finansieringsstrategi på miljøområdet for Litauen. Der lægges særligt vægt på udgifterne til EU-tilpasning. I tilknytning til finansieringsstrategien udarbejdes en »tool kit«, der har til formål at opstille metoder for udarbejdelse af finansieringsstrategier. Som afslutning på projektet afholdes en workshop. Det er hensigten at projektet på længere sigt skal kunne bane vejen for ligende strategier i andre lande.

Miljøeffekt

Projektet vil bidrage til den miljømæssige investeringsprioritering i forhold til Litauens optagelse i EU.

Tilskudsbeløb

DKK 1.474.377

Samlede omkostninger

DKK 1.474.377


Projekttitel

Organisation of private forest owners

Journalnr.

124/025-0117

Projektmodtager

Private skovejere i Litauen

Projektansvarlig

De Danske Skovdyrkerforeninger

Projektbeskrivelse

Projektet har 3 hovedkomponenter:

  1. Styrkelse af den Litauiske skovejerforening gennem øget samarbejde.
  2. Styrkelse af rådgivningscenteret for private skovejere.
  3. Udbredelse af kendskabet til bæredygtigt skovbrug blandt private skovejere.

Miljøeffekt

Projektet vil medvirke til bæredygtigt skovbrug i Litauen.

Tilskudsbeløb

DKK 2.913.420

Samlede omkostninger:

DKK 2.913.420


Projekttitel

Waste Management, Vilnius Municipality, project ID-mission

Journalnr.

124/025-0119

Projektmodtager

Vilnius Kommune

Projektansvarlig

NIRAS

Projektbeskrivelse

Formålet med projektet er at identificere, beskrive og vurdere mulig støtte til Vilnius kommune i relation til affaldsplanlægning og -håndtering. Projektet baseres på en forespørgsel fra Vilnius Kommune og efterfølgende møder mellem MST og kommunen.

Miljøeffekt

Forberedelse af projekter, der kan medvirke til en styrkelse af kommunens affaldsplanlægning og -håndtering i Vilnius-regionen.

Tilskudsbeløb

DKK 293.416

Samlede omkostninger

DKK 393.416


Projekttitel

Waste Reception Facilities, Klaipeda Seaport, Lithuania

Journalnr.

124/025-0120

Projektmodtager

Havnemyndighederne i Klaipeda

Projektansvarlig

Carl Bro as

Projektbeskrivelse

Projektet følger op på et tidligere gennemført forprojekt der dækker modtagefaciliteter for skibsgenereret affald i hele østersø-området. I nærværende projekt gives der støtte til udvikling og implementering af en havneaffalds management plan og til udvikling af en affaldshåndterings- og behandlingsplan. Herudover vil projektet afsluttet planlægnings- og designfasen for faciliteter til håndtering og behandling af skibsgenereret affald, og skabe baggrund for udbudsforretningen af modtage og behandlingsfaciliteter.

Miljøeffekt

Forarbejde for opfyldelsen af Marpol-konventionen for Klaipeda Havn.

Tilskudsbeløb

DKK 1.759.360

Samlede omkostninger

DKK 1.759.360


Projekttitel

Review Vilnius Renseanlæg

Journalnr.

124/025-0121

Projektmodtager

Vilnius Vandselskab

Projektansvarlig

COWI

Projektbeskrivelse

Gennemgang af projektet med renovering og udbygning af Vilnius renseanlæg i Litauen. De samlede projektomkostninger er DKK 120 mio. Projektet er finansieret af 3 tilskud fra Miljøstyrelsen på i alt DKK 20,2 mio., DKK 34 mio. fra litauerne, DKK 5 mio. fra PHARE og et »blødt« lån fra EKR. på DKK 60 mio. Projektet var oprindeligt planlagt gennemført på 5 år, men er nu forsinket med to år.

Miljøeffekt

Projektet vil tilvejebringe grundlaget for en færdiggørelse af renseanlægget.

Tilskudsbeløb

DKK 582.696

Samlede omkostninger

DKK 582.696


Projekttitel

Guidelines for Waste Management Plans, Lithuania

Journalnr.

124/025-0122

Projektmodtager

Kommunale miljømyndigheder i Litauen

Projektansvarlig

COWI

Projektbeskrivelse

Projektet yder assistance til lokale og regionale myndigheder i Litauen i forhold til forberedelse af affaldsplaner ved at etablere retningslinier for dette arbejde.

Miljøeffekt

Projektet vil lette udarbejdelsen af kommunale og regionale affaldsplaner.

Tilskudsbeløb

DKK 992.465

Samlede omkostninger

DKK 992.465


Projekttitel

Expert Evaluation of Coastal Zone Protection Measures and Coastal Zone Manangement

Journalnr.

124/025-0124

Projektmodtager

Miljøministeriet i Litauen

Projektansvarlig

Kystinspektoratet

Projektbeskrivelse

Det litauiske Miljøministerium er den overordnede ansvarlige myndighed for kystbeskyttelse og Coastal Zone Management. Projektet etablerer en basisbeskrivelse af problemstillignerne i forhold hertil i Litauen og anbefaler nødvendige tiltag på kort og langt sigt i forhold til disse problemstillinger. Projektet baseres på Kystinspektoratets erfaringer.

Miljøeffekt

Projektet vil medvirke til beskyttelse af rekreative og naturmæssige værdier på den litauiske kystlinie.

Tilskudsbeløb

DKK 251.000

Samlede omkostninger

DKK 251.000


Projekttitel

Afforestration of abandoned agricultural land

Journalnr.

124/025-0126

Projektmodtager

Miljøministeriet i Litauen

Projektansvarlig

Danagro A/S

Projektbeskrivelse

Projektet skal sikre, at skovrejsning kan fremmes og styres i Litauen på en sådan måde, at det samtidig fremmer naturbeskyttelse, bæredygtig skovdrift og socioøkonomiske målsætninger. Projektet vil virke dels ved udvikling af retningslinier og politikker, og dels ved uddannelse og træning.

Miljøeffekt

Projektet vil bidrage til, at skovrejsning i Litauen sker på et miljømæssigt og økonomisk bæredygtigt grundlag.

Tilskudsbeløb

DKK 8.158.557

Samlede omkostninger

DKK 9.528.557


Projekttitel

Solid Waste Management Improvements, Kaunas, Lithuania, phase IV

Journalnr.

124/025-0128

Projektmodtager

Kaunas Kommune, Litauen

Projektansvarlig

COWI

Projektbeskrivelse

  • Opfølgning på igangværende projekt omfattende
  • Indkøb af kompaktor og træning i anvendelsen
  • Feasibility studie for anvendelse af lossepladsgas
  • Indsamling af miljøfarligt affald fra husholdninger og mindre industrier
  • Undervisning og træning af personale i forhold til den fremtidige affaldsregulering i Litauen

Miljøeffekt

  • Potentiel reduktion af udslippet af lossepladsgas 2-5 mio m3/år
  • Potentiel reduktion i metanudslip på 0,8-3,0 mio m3/år (svarende til 30.000-80.000 CO2 drivhusgasekvivalenter
  • Potentiel energibesparelse på 4-10 mio. kWh/år
  • Besparelse på lossepladsvolument på 5.000 m3/år
  • Formindsket risiko for spredning af miljøfarligt affald
  • Forbedret indsamling og genanvendelse

Tilskudsbeløb

DKK 3.500.332

Samlede omkostninger

DKK 6.529.957


Projekttitel

River Monitoring Northern Lithuania

Journalnr.

124/025-0130

Projektmodtager

Miljøministeriet i Litauen

Projektansvarlig

Hedeselskabet

Projektbeskrivelse

Projektet sigter mod en styrkelse af overvågningen af floder og vandløb i det nordlige Litauen ved etablering af vandføringsmålestationer og moderne analyseudstyr for forureningskomponenter. Projektet medvirker til Litauens EU-tilnærmelse i forhold til overvågningen af overfladevand.

Miljøeffekt

Projektet etablerer forbedrede værktøjer i forhold til forureningskontrol og forureningsbekæmpelse.

Tilskudsbeløb

DKK 2.527.725

Samlede omkostninger

DKK 3.636.725


Projekttitel

Environmental Education, Lithuania

Journalnr.

124/025-0132

Projektmodtager

Litauen nationalt projekt

Projektansvarlig

Friluftsrådet

Projektbeskrivelse

Projektdesignmission. Målet med missionen er at designe et projekt som vil etablere træning af litauiske lærere og undervisningsmateriale med fokus på miljømæssig bevisthed, økologiundervisning, landskabsbeskyttelse og biodiversitet i skoler og andre uddannelsesinstitutioner.

Miljøeffekt

Ingen umiddelbar

Tilskudsbeløb

DKK 168.081

Samlede omkostninger

DKK 168.081


Projekttitel

Pre-project, Waste Data management, Lituania

Journalnr.

124/025-0135

Projektmodtager

Miljøministeriet i Litauen

Projektansvarlig

COWI

Projektbeskrivelse

Udarbejdelse af projektdokumentation for et efterfølgende projekt om datahåndtering i affaldssektoren.

Miljøeffekt

Ingen umiddelbar

Tilskudsbeløb

DKK 453.719

Samlede omkostninger

DKK 453.719


Projekttitel

Letland og Litauen, Studierejse for små og mellemstore virksomheder

Journalnr.

124/025-0136

Projektmodtager

Miljøministerierne i Letland og Litauen

Projektansvarlig

COWI

Projektbeskrivelse

Studieturen var en opfølgning af de nu afsluttede IPPC (Industrial Pollution Prevention Control) projekter i henholdsvis Litauen og Letland. Gennem studierejsen fik deltagerne fra de to miljøministerier et indtryk af, hvorledes man i Danmark regulerer de miljømæssige forhold på virksomheder, der ikke skal godkendes jf. IPPC-direktivet.

Miljøeffekt

Kan ikke opgøres direkte, men studieturen var et skridt mod bedre miljømæssig regulering af mindre og mellemstore virksomheder.

Tilskudsbeløb

DKK 87.062

Samlede omkostninger

DKK 87.062


Projekttitel

Baltic Intersave in Vilnius, Lithuania

Journalnr.

124/025-0137

Projektmodtager

Vilnius by

Projektansvarlig

Byfornyelsesselskabet Danmark

Projektbeskrivelse

Der gennemføres en SAVE-evaluering af den bygningsmæssige kulturarv i Vilnius kommune, med særlig vægt på den gamle bydel, der er optaget på UNESCOs liste over verdens kultur arv. Gennem projektet opbygges der kapacitet i Litauen til at gennemføre arkitektoniske vurderinger og beskyttelse af disse værdier. Projektet anvender den danske SAVE-model der bl.a. bygger på offentlighedens inddragelse og kendskabet til metoden vil kunne spredes til andre lande omkring Østersøen.

Miljøeffekt

Projektet vil støtte de litauiske myndigheder i at udvikle og implementere et demokratisk administrativt system for håndteringen af beskyttelsen af kulturmiljøet.

Tilskudsbeløb

DKK 4.283.052

Samlede omkostninger

DKK 5.308.508


Projekttitel

Endangered species, trade and protection

Journalnr.

124/025-0138

Projektmodtager

Litauen, Nationalt projekt

Projektansvarlig

Danagro A/S

Projektbeskrivelse

Projektdesign mission der skal udvikle et projekt:

  1. gennem udarbejdelsen af management plans, overvågning, retningslinier og artsfortegnelser vil sikre beskyttelsen af truede arter i Litauen,
  2. gennem anbefalinger til ændringer i lovgivning, uddannelse, styrket erkendelse og forbedret planlægning vil sikre at Litauen kan leve op til CITES, Bonn og Bern konventionerne og EU-reguleringer.

Miljøeffekt

Ingen umiddelbar

Tilskudsbeløb

DKK 181.650

Samlede omkostninger

DKK 181.650


Projekttitel

EU-approx. Inspection and Enforcement IT-project

Journalnr.

124/015-0139

Projektmodtager

Det Litauiske Miljøministerium, regionale myndigheder.

Projektansvarlig

Kommunedata International

Projektbeskrivelse

Projektet er et pilot projekt. Formålet er dels på basis af den danske GEOENVIRON software at udvikle et litauisk miljøadministrativt system med henblik på en effektivisering af miljøtilsyn og -håndhævelse. Som led i pilotprojektet blev GEOENVIRON oversat til litauisk og tilpasset litauiske tilsyns-procedurer. I selve pilotprojektet blev der installeret såvel hardware som software i tre regionale administrationer for at afprøve, om systemet kan anvendes i det daglige arbejde. Kan det det, et det planen i 2001 og 2002 at gennemføre projektet i alle regionale administrationer i Litauen.

Miljøeffekt

Ingen direkte, men på længere sigt vil projektet føre til, at miljøbeskyttelses-
lovgivningen overholdes bedre og dermed miljømæssige forbedringer.

Tilskudsbeløb

DKK 5.742.566

Samlede omkostninger

DKK 5.742.566


Projekttitel

Trakai-Letvaris WWTP, turn key project

Journalnr.

124/025-0140

Projektmodtager

Trakai Kommune

Projektansvarlig

Puritek

Projektbeskrivelse

Der gives investeringsstøtte til etableringen af et nyt renseanlæg i Trakai med den kapacitet på 21.000 p.e. Anlægget erstatter eksisterende anlæg i Trakai og Lentvaris. Trakai kommune har tegnet kontrakt med Puritek om opgavens udførsel.

Miljøeffekt

Når anlægget er færdigt vil der opnås følgende årlige forureningsreduktioner og energibesparelser:

  • BOD: 35,5 tons
  • Tot-N: 19 tons
  • Tot-P: 5 tons
  • Elforbrug: 100.000 kWh

Tilskudsbeløb

DKK 2.503.375

Samlede omkostninger

DKK 20.513.500


Projekttitel

EU-approximering, natur, Litauen

Journalnr.

124/025-0141

Projektmodtager

Miljøministeriet i Litauen

Projektansvarlig

Ornis Consult A/S

Projektbeskrivelse

Projektet skal sikre, at Litauen vil kunne implementere EU’s direktiver om henholdsvis Habitater og Fugleliv gennem kapacitetsopbygning, dataindsamling, handlingsplaner m.v. Desuden vurderes det, om der er behov for yderligere EU approximerings-initiativer på naturområdet.

Miljøeffekt

Projektet sikrer Litauisk implementering af EU’s politik på naturområdet, især Habitats- og Fugledirektiverne. Dette vil forankre Litauens fremtidige naturbeskyttelse og bidrage til en sammenhængende naturbeskyttelse i Europa.

Tilskudsbeløb

DKK 7.250.000

Samlede omkostninger

DKK 7.250.000


Projekttitel

World Bank, NIB-loan, Municipal Development Fund

Journalnr.

124/025-0147

Projektmodtager

Housing and Urban Development Foundation, Litauen

Projektansvarlig

Carl Bro as

Projektbeskrivelse

Der ydes dansk støtte til styrkelse af investeringsforberedelse og finansiering af kommunale infrastrukturprojekter (primært miljøprojekter) i Litauen, gennem ansættelse af rådgivere til Housing and Urban Development Foundation.

Miljøeffekt

Projektet medvirker til at sikre teknisk og finansielt bæredygtige løsninger for udbygningen af miljøtekniske anlæg.

Tilskudsbeløb

DKK 6.325.132

Samlede omkostninger

DKK 6.325.132


Miljøprojekter i Polen

Miljøstøtteordningen til Polen er blevet administreret på baggrund af aftaler mellem Danmark og Polen. Den senere forlængelse af aftalen har været behandlet på arbejdsgruppemøder i starten af 1999, og blev underskrevet af miljøministrene Svend Auken og Jan Szyszko medio 1999.

Der blev i 1996 udarbejdet det første landeprogram, hvori de enkelte indsatsområder beskrives og prioriteres, ligesom samarbejdets form er beskrevet. Landeprogrammet dækkede perioden 1996-97 og blev forlænget til også at dække 1998. Det nyeste landeprogram, som dækker perioden 1999-2000, blev godkendt af begge parter i starten af 1999.

Der er i foråret 1999 igangsat en særlig indsats rettet mod de 3 sydlige regioner (Dolnoslaskie voivodship med Wroclaw som regionshovedstad, Slaskie voivodship hvor Katowice er hovedby, og Malopolskie voivodship med Krakow som hovedby). Disse regioner er karakteriseret ved at have mange tunge industrier med miljøbelastende udledninger (spildevand, affald, luft). Der er således igangsat et samarbejde med de regionale myndigheder og fonde i regionerne.

Udvidelsen af samarbejdet skal ses som et ønske om at udvide projektidentifikationen til også at omfatte de regionale myndigheder, samt at supplere den hidtidige ansøgningsmodel med en udbudsmodel.

Indsatsen skal dog også ses i lyset af Polens nye administrative struktur, som trådte i kraft pr. 1. januar 1999. Der er sket en styrkelse af det regionale niveau (regioner og kommuner) både med hensyn til ansvar for miljøarbejdet som for finansiering og økonomi (regionale/lokale miljøfonde).

På naturområdet er i 1999 igangsat et projekt i Bialowiesa nationalpark og skovdistrikt. Bialowiesa er i europæisk sammenhæng en helt unik lavlandsurskov og rummer den væsentligste stamme af den europæiske bisonokse. Projektet, der omfatter naturforvaltning og -beskyttelse, naturformidling og -undervisning samt inddragelse af lokalbefolkningen, falder sammen med en planlagt stor udvidelse af nationalparken. Endvidere er igangsat et projekt, som skal forberede GIS baseret forvaltning og dataopsamling baseret på EU-standarder for alle Polens 22 nationalparker.

Polen fik i slutningen af 1999 en ny miljøminister, Antoni Tokarczuk.


Projekttitel

Air Pollution Installations for Steel Works Huta im. Tadeusza S.A. in Krakow, Poland

Journalnr.

124/031-0150

Projektmodtager

Stålværket Huta im. Tadeusza Sendzimira i Krakow

Projektansvarlig

Skandinavisk Miljø Service

Projektbeskrivelse

Projektet omhandler installation af udstyr (elektrofiltre m.v.) til reduktion af luftforureningen fra stålværket Huta Sendzimira i Krakow. Projektet består af to delprojekter:

  1. Reduktion af flyveaske-emission fra 4 kulfyrede kedelanlæg.
  2. Reduktion af støvemission fra 2 konverteranlæg.

Miljøeffekt

492 t/år flyveaske

Tilskudsbeløb

DKK 6.000.000

Samlede omkostninger

DKK 36.226.400


Projekttitel

Restoration project for the Narewka Riwer at Bialowieza, Poland

Journalnr.

124/031-0158

Projektmodtager

Bialystok/Bialowieza

Projektansvarlig

Kampsax Consult A/S

Projektbeskrivelse

Den regionale fugleorganisation PTOP, der arbejder med naturgenopretning af den regulerede Narewka flod og dens omgivelser, syd for nationalparken i Bialowieza, har erhvervet dele af området og påregner finansiering fra anden side til yderligere opkøb og anlægsarbejder. Projektet er et feasibility study til støtte herfor.

Miljøeffekt

Fremme naturgenopretning af floden og dens omgivelser for at skabe et værdifuldt naturområde i sammenhæng med de øvrige store naturværdier i Bialowieza, samt demonstrere og udbrede kendskab i Polen til danske erfaringer med og teknik omkring naturgenopretning.

Tilskudsbeløb

DKK 726.494

Samlede omkostninger

DKK 774.350


Projekttitel

Morag Waste Water Treatment Plant

Journalnr.

124/031-0168

Projektmodtager

Morag by

Projektansvarlig

BioBalance A/S

Projektbeskrivelse

Projektet er en del af et større spildevandsprogram, der skal sikre at spildevandsudledningen fra Morag renseanlæg kan overholde udledningskravene til floden Morazek og forbedre kvaliteten af områdets drikkevandsforsyning (den nærliggende by Torun har sit drikkevandsindtag fra floden). Dette projekt omfatter implementering et slambehandlingssystem på Morag rensningsanlæg samt installation et SRO-system. Slambehandlingen omfatter bl.a. en afvanding og hygiejnisering af slammet, som derefter kan bruges som gødning i landbruget.

Miljøeffekt

Reduktioner:

  • Slam: 54.110 tons/år
  • BOD5: 680 tons/år
  • SS: 580 tons/år
  • Total-kvælstof (N): 110 tons/år
  • Total-fosfor (P): 21 tons/år

Tilskudsbeløb

DKK 4.313.000

Samlede omkostninger

DKK 18.360.000


Projekttitel

Business and Environment analyse af MIØ/IØ/IFU og NEFCO projekter

Journalnr.

124/031-0172

Projektmodtager

Polen

Projektansvarlig

Investeringsfonden for Central og Østeuropa

Projektbeskrivelse

Projektet omhandler en gennemgang og evaluering af IØs/MIØs/IFUs og NEFCOs projekter i Polen med hensyn til miljømæssige forhold. På baggrund af resultaterne vil der blive udarbejdet generelle konklusioner og forslag til forbedringer af forholdet Business and Environment. Målgruppen for sidstnævnte er landenes myndigheder, donorer m.v. Det er udelukkende miljødelen af projektet, Miljøstyrelsen bidrager til. Endvidere vil miljøeffekterne af de enkelte projekter blive vurderet og generelle konklusioner omkring additionaliteten vil blive vurderet.

Miljøeffekt

Evalueringsprojekt

Tilskudsbeløb

DKK 500.000

Samlede omkostninger

DKK 2.938.000


Projekttitel

Upgrading the sludge treatment in Radom, Poland

Journalnr.

124/031-0173

Projektmodtager

Radom City

Projektansvarlig

Rambøll

Projektbeskrivelse

Projektet er en opfølgning på et tidligere DANCEE støttet projekt, som omhandlede udvidelse af Radom rensningsanlæg. Formålet med dette projekt er at forbedre slambehandlingen på Radom rensningsanlæg (250.000 PE). I projektet er indeholdt et nyt afvandingssystem af det biologiske overskudsslam, som vil koncentrere slammængden betydeligt. Derudover optimeres styringen af rensningsanlægget og herigennem sikres en forbedring af udløbskvaliteten.

Miljøeffekt

Reduktion af slammængde samt forbedret arbejdsmiljømæssige forhold.

Tilskudsbeløb

DKK 3.430.750

Samlede omkostninger

DKK 6.089.250


Projekttitel

Country Publication (Poland), Cost-Effectiveness Indicators and a Toolkit for Water Tariff Systems

Journalnr.

124/031-0177

Projektmodtager

Miljøstyrelsen

Projektansvarlig

Krüger A/S

Projektbeskrivelse

Projektet omfatter bidrag til udarbejdelse af følgende:

  • Landepublikation for Polen.
  • Udvikling af værktøj til vurdering af cost-effectiveness af miljøinvesteringer.
  • Udvikling af håndbog for vand- og spildevands-tariffer i Østeuropa.

Miljøeffekt

Ikke relevant

Tilskudsbeløb

DKK 358.549

Samlede omkostninger

DKK 358.549


Projekttitel

Project Identification Mission, Municipality of Raciborz, Poland

Journalnr.

124/031-0178

Projektmodtager

Raciborz Kommune (Slaskie region)

Projektansvarlig

Rambøll

Projektbeskrivelse

Projektet er en identifikations mission til Raciborz Kommune. Raciborz ligger i den ene af de tre sydlige regioner, hvor det er prioriteret at yde en særlig indsats sammen med de lokale myndigheder/fonde. Der forventes identificeret projekter indenfor vandforsyning og spildevand.

Miljøeffekt

Forbedret vandforsyning; reduceret spildevandsudledning.

Tilskudsbeløb

DKK 162.588

Samlede omkostninger

DKK 162.588


Projekttitel

Short term legal review of Draft Polish Environmental Protection Act

Journalnr.

124/031-0179

Projektmodtager

Det polske miljøministerium

Projektansvarlig

Plesner & Grønborg

Projektbeskrivelse

Projektet skal assistere det polske miljøministerium i at færdiggøre udkast til ny miljøbeskyttelseslov samt ny lov vedr. adgang til miljøoplysninger samt VVM-vurderinger ved gennemførelse af et eksternt review aaf udvalgte afsnit i disse lovudkast. Lovudkastet skal forelægges Parlamentet i september 1999.

Miljøeffekt

Ingen direkte, assistance til miljøministeriet med miljølovgivning.

Tilskudsbeløb

DKK 75.000

Samlede omkostninger

DKK 75.000


Projekttitel

Tender for supply and instalation of District Heating Pipes in Zakopane

Journalnr.

124/031-0180

Projektmodtager

Fjernvarmeselskabet i Zakopane

Projektansvarlig

Houe & Olsen

Projektbeskrivelse

Området omkring Zakopane har gennem de sidste år udviklet et stort potentiale for udnyttelse af geotermisk varme. Der produceres i dag mere fjernvarme end der er aftager til og i den forbindelse ønskes værket i Branska tilsluttet til større dele af Zakopane. I dag er der tilsluttet i alt 38 »substations«, der forventes øget til 114 ved afslutning af MKØ-projektet. Nærværende projekt omfatter udbud og tilsyn af MKØ-projektet 125-0044.

Miljøeffekt

Efter endt implementering af det samlede projekt i 2003-2004 er der tale om følgende reduktioner:

  • 210.000 CO2 tons/år
  • 1.200 SO2 tons/år
  • 400 kulstøv tons/år

Tilskudsbeløb

DKK 1.292.814

Samlede omkostninger

DKK 24.000.000


Projekttitel

Modernising and rebuilding of Opole WWTP

Journalnr.

124/031-0181

Projektmodtager

Opole Kommune

Projektansvarlig

NIRAS

Projektbeskrivelse

Opole WWTP gennemgår i dag en større renovering og ombygning. I den forbindelse er der søgt om MKØ-tilskud til finansiering af udstyr, opsætning samt mindre civil works. Nærværende projekt omfatter udbud og tilsyn i forbindelse med hovedprojektet under MKØ-ordningen.

Miljøeffekt

  • Slam: 149.500 tons/år;
  • BOD5: 4.700 tons/år;
  • COD: 9.000 tons/år;
  • SS: 5.100 tons/år;
  • N: 610 tons/år;
  • P: 180 tons/år.

Tilskudsbeløb

DKK 994.344

Samlede omkostninger

DKK 45.700.000


Projekttitel

Warsaw Municipal Water and Sewerage Service Improvement Programme

Journalnr.

124/031-0182

Projektmodtager

City of Warsaw

Projektansvarlig

COWI

Projektbeskrivelse

Med henblik på renovering og udvidelsen af Warszawas vandforsyning og spildevandsbehandling igangsattes en opdatering og tildels udvidelse af allerede udarbejdede Masterplaner på området. Formålet med opdateringen er at forberede en delt ISPA og EBRD finansierede helhedsløsning af vandforsynings og spildevandsproblemerne i Warszawa.

Miljøeffekt

Forarbejde til efterfølgende projekter

Tilskudsbeløb

DKK 1.625.000

Samlede omkostninger

DKK 1.625.000


Projekttitel

Bydgoszcz Water Supply and Sewerage Service Development

Journalnr.

124/031-0183

Projektmodtager

Bydgoszcz vandforsynings- og spildevandsbehandlings virksomhed MWiK

Projektansvarlig

Rambøll

Projektbeskrivelse

Med henblik på renovering og udvidelse af Bydgoszcz vandforsyning og spildevandsbehandling igangsattes en opdatering og tildels udvidelse af de allerede udarbejdede Masterplaner på området. Formålet med opdateringen var at forberede en delt ISPA og EBRD finansieret helhedsløsning (totale projektsum på ca. 220 mio.kr.) af vandforsynings- og spildevandsproblemerne i Bydgoszcz med fokus på de finansielle og socio-økonomiske forhold.

Miljøeffekt

Forarbejde til efterfølgende projekter

Tilskudsbeløb

DKK 1.625.640

Samlede omkostninger

DKK 1.625.640


Projekttitel

Energisyn på Belma Elektromekanisk Industri, Bydgoszcz

Journalnr.

124/031-0184

Projektmodtager

BELMA Electromechanical Plant, Bydgoscz

Projektansvarlig

COWI

Projektbeskrivelse

Energisyn af elektromekanisk industri med hovedvægt på vurdering af økonomisk optimale besparelsesmuligheder på varmeforbrug i slutanvendelsen, hvilket herefter danner grundlag for vurdering af økonomisk optimal fremtidig varmeforsyningsform.

Miljøeffekt

Forarbejde for investeringsprojekt

Tilskudsbeløb

DKK 495.909

Samlede omkostninger

DKK 560.909


Projekttitel

Protection, Public Awareness, Sustainable Management and Income Generation in the Bialowieza Forest

Journalnr.

124/031-0188

Projektmodtager

Bialystok Regionen gennem det polske miljøministerium

Projektansvarlig

COWI

Projektbeskrivelse

Bialowieza Skoven er en unik, internationalt anerkendt, europæisk lavlandsurskov. Projektet skitserer og iværksætter udarbejdelsen af en handlingsplan/strategi for området, gennemfører pilotprojekter, som eksemplificerer miljøvenlig økonomisk aktivitet i lokalsamfundene inkl. turisme, gennemfører kapacitetsopbygning og folkeoplysning, bl.a. gennem naturskoler og »rigere skov«-kurser, og udvikler metoder for planlægning og zoneopdeling.

Miljøeffekt

Projektet forventes at imødegå såvel de konflikter om som de trusler mod naturen, der forekommer i Bialowieza Skoven, gennem udvikling og udbredelse af økologisk, økonomisk og socialt bæredygtige metoder til forvaltning og planlægning af området. Derved sikres et enestående naturområde på ca. 70.000 ha. Samtidig vil erfaringerne kunne anvendes også andetsteds.

Tilskudsbeløb

DKK 9.100.000

Samlede omkostninger

Ikke opgjort p.t.


Projekttitel

Modernisation of Miechów Wastewater Treatment Plant

Journalnr.

124/031-0189

Projektmodtager

Miechów by

Projektansvarlig

Krüger A/S

Projektbeskrivelse

Udbygning af Miechów renseanlæg med biologisk kvælstof og fosforfjernelse til behandling af spildevand svarende til 20.000 PE i overensstemmelse med EU’s grænseværdier om afløbskvalitet. Projektet omfatter spildevandsanalyser, design, udarbejdelse af udbudsmateriale for ombygning og udstyrsleverancer samt tilsyn og træning af personel.

Miljøeffekt

Reduktioner:

  • BOD5 110 tons/år
  • Total-kvælstof (N) 6 tons/år
  • Total-fosfor (P) 9 tons/år

Tilskudsbeløb

DKK 5.890.000

Samlede omkostninger

DKK 14.390.000


Projekttitel

Protection of Biala Glucholaska and Nysa Rivers

Journalnr.

124/031-0194

Projektmodtager

Glucholazy og Nysa kommuner

Projektansvarlig

COWI

Projektbeskrivelse

Projektet er en del af et stort regionalt program, som skal sikre beskyttelsen af et større økosystem udstrakt i tre kommuner: Nysa, Glucholazy og Otmuchow. Projektet omhandler udvidelse af et centralt renseanlæg til 60.000 PE samt etablering af et styrings- og overvågningssystem (SRO). Endvidere sikres færdiggørelse af en hovedkloakledning mellem Nysa og Glucholazy.

Miljøeffekt

Reduktioner:

  • BOD5 1.334 tons/år
  • SS 551 tons/år
  • Total-kvælstof (N) 59 tons/år
  • Total-fosfor (P) 98 tons/år

samt en forbedring af drikkevandkvaliteten til Wroclaw by (reduktion af fækale coliform og menneskelig patogener).

Tilskudsbeløb

DKK 7.292.947

Samlede omkostninger

DKK 52.200.000


Projekttitel

Improvement of the Ilawa Wastewater Treatment Plant

Journalnr.

124/031-0195

Projektmodtager

Ilawa

Projektansvarlig

COWI

Projektbeskrivelse

Implementeringsprojekt, der resulterer i en udbygning af Ilawa rensningsanlæg (44.000 PE) med biologisk kvælstof fjernelse og kemisk fældning af fosfor. Desuden implementeres et processtyringssystem, der medvirker til en forbedring af afløbskvalitet samt en reduktion i kemikalie- og energiforbrug.

Miljøeffekt

Reduktioner:

  • BOD5 146 tons/år
  • SS 193 tons/år
  • Total-kvælstof (N) 121 tons/år
  • Total-fosfor (P) 30 tons/år

Tilskudsbeløb

DKK 9.349.693

Samlede omkostninger

DKK 32.600.000


Projekttitel

Prevention and Remediation of Surface and Groundwater Contamination from the Polish Railways Installations in Wroclaw Region

Journalnr.

124/031-0197

Projektmodtager

Dolnoslaskie/Opolskie regioner

Projektansvarlig

COWI

Projektbeskrivelse

De polske jernbaners drift udgør p.g.a. dårlige tekniske forhold og manglende systemer for miljøbeskyttelse en betydelig risiko for miljøet, især for overflade- og grundvand. Der er konstateret alvorlige forureninger, som begrænser drikkevandsforsyningen. Projektet fokuserer på disse problemer i 2 faser:

  1. Miljøhandlingsplan
  2. Oprensning af eet af de forurenede områder (Wegliniec)

Miljøeffekt

Fjernelse af 100.000 l olie (fri fase), beskyttelse af 2.000 mio. m3 grundvand, behandling af 50.000 m3/år forurenet grundvand, rensning af 3.000 m3 forurenet jord.

Tilskudsbeløb

DKK 6.619.135

Samlede omkostninger

DKK 12.246.925


Projekttitel

Assistance to the Polish Fishing Industry by introduction and implementation of cleaner technology concepts in utilisation of natural Baltic fish resources

Journalnr.

124/031-0202

Projektmodtager

Szczecin og Gdansk regioner

Projektansvarlig

NIRAS

Projektbeskrivelse

Projektets formål er at reducere miljøpåvirkningerne til omgivelserne fra den polske fiskeindustri ved at:

  • reducere miljøbelastningen ved hjælp af renere teknologi i produktionen af ensilage fra fiskeaffald,
  • opnå en forbedret udnyttelse af den naturlige fiskeforekomst til brug for fiskeindustrien.

Miljøeffekt

Reduktion/genbrug af fiskeaffald ca. 20.000 tons/år.

Tilskudsbeløb

DKK 4.111.771

Samlede omkostninger

DKK 7.151.389


Projekttitel

Environmental Monitoring and Management System – Narew and Vistula River Basin, Phase 3 – Applying of an Accident Emergency Warning System (AEWS) for the Water Supply Scheme of the City of Warsaw

Journalnr.

124/031-0203

Projektmodtager

Warszawa by

Projektansvarlig

VKI

Projektbeskrivelse

Projektet er fortsættelse af tidligere fase 2 af projektet for søen Zegrynskie, der dækker 50% af vandforsyningen til Warszawa. Formålet med fase 3 er at inkludere floden Vistula i det etablerede AEWS for vandforsyningen til Warszawa, således at den samlede vandforsyning til Warszawa beskyttes.

Miljøeffekt

Beskyttelse af drikkevand for 2 mio. indbyggere i Warszawa.

Tilskudsbeløb

DKK 2.765.000

Samlede omkostninger

DKK 3.512.000


Projekttitel

Providing the waste dump in Domaszkowice with a compactor

Journalnr.

124/031-0204

Projektmodtager

Nysa Kommune, Opole regionen

Projektansvarlig

Dansk Genbrug Import/Export ApS

Projektbeskrivelse

Projektet omfatter udstyrsleverancer til en ny losseplads i Domaszkowice, fælles for de 8 kommuner i regionen (sydlige del af Polen). Samtidigt skal udstyret benyttes i.f.m. afviklingen af den eksisterende losseplads i Goswinowice. Projektet er del af første fase i et større regionalt program for affald i området.

Miljøeffekt

Behandling af affald fra 8 kommuner.

Tilskudsbeløb

DKK 2.600.000

Samlede omkostninger

DKK 14.500.000


Projekttitel

Datamodel for Polish National parks

Journalnr.

124/031-0208

Projektmodtager

Polen

Projektansvarlig

Ringkøbing Amt

Projektbeskrivelse

Projektet skal analysere eksisterende miljø informationssystemer og kortstandarder, især management planer for naturparker. Projektet skal designe en datamodel for beskyttede arealer og udvikle en fælles kortstandart for polske nationalparker, udvikle en databaser og træne ansatte i brug af systemet. Formålet er forbedret management af naturparker og forberedelse til GIS implementering.

Miljøeffekt

Ikke målbar. Datamodel forberedt for implementering af GIS i alle 22 nationalparker.

Tilskudsbeløb

DKK 1.915.182

Samlede omkostninger

DKK 3.223.232


Projekttitel

Fact-Finding Mission to the Slaskie Region, Poland

Journalnr.

124/031-0210

Projektmodtager

Slaskie region

Projektansvarlig

HAP Consultants

Projektbeskrivelse

Projektet er en identifikations mission til Slaskie Regionen (Katowice) i det sydlige Polen med det formål at etablere et program for samarbejde med miljømyndighederne i regionen samt at identificere konkrete projektforslag.

Miljøeffekt

Forprojekt til miljøprojekter (affald m.v.)

Tilskudsbeløb

DKK 386.889

Samlede omkostninger

DKK 386.889


Projekttitel

Fauna Passages under Selected Roads in Poland – Education, Monitoring and Construction

Journalnr.

124/031-0212

Projektmodtager

Wigry, Bialowieza and Kampinosky National Parks

Projektansvarlig

Amphi consult

Projektbeskrivelse

Projektet skal:

  1. skabe øget opmærksomhed, give træning/information and implementere monitering i relation til dyrepassager under store trafikveje,
  2. foretage vurdering af virkningerne for dyrelivet fra store nye eller planlagte trafikveje,
  3. vurdere behovet for og give anbefalinger til lovgivning.

Miljøeffekt

Projektet vil forøge og forbedre brugen af dyrepassager i Polen. Dette vil reducere skader på biodiversitet som følge af trafik og infrastruktur, og dermed medvirke til beskyttelse af biodiversitet og implementering af internationale aftaler herom, bl.a. Konventionen om Biodiversitet.

Tilskudsbeløb

DKK 1.766.722

Samlede omkostninger

DKK 1.865.022


Projekttitel

Technical assistance and purchase of equipment for Podhale Geothermal Project

Journalnr.

124/031-0213

Projektmodtager

Geothermia Podhalanska

Projektansvarlig

Houe & Olsen

Projektbeskrivelse

Projektet er overvejende en udstyrsleverance til geotermiprojektet i Zakopane, Podhale regionen. Herudover består projektet i teknisk assistance (TA) i form af afholdelse af udbudsforretninger i forbindelse med udstyrsleverancen samt TA i forbindelse med EU-Phare Large Scale Infrastructure Projects and World Bank procurement.

Miljøeffekt

Ingen i nærværende tilfælde, idet miljøeffekter er medregnet i tidligere projekter.
Disse udgør:

  • SO2 425 tons/år
  • CO2 67.000 tons/år

Tilskudsbeløb

DKK 6.032.000

Samlede omkostninger

DKK 8.000.000


Projekttitel

Tender. Protection, Public Awareness, Sustainable Management and Income Generation in the Bialowieza Forest

Journalnr.

129-0118

Projektmodtager

Bialystok Regionen gennem det polske miljøministerium

Projektansvarlig

Water & Power Planners

Projektbeskrivelse

Udbudskonsulent projekt (for projektet 124/031-0188)

Miljøeffekt

Ingen (udbudsforretning), forprojekt for 124/031-0188

Tilskudsbeløb

DKK 158.800

Samlede omkostninger

DKK 158.800


Projekttitel

Århus Konventionen, Polen. Udbudskonsulent

Journalnr.

129-0141

Projektmodtager

Det polske miljøministerium

Projektansvarlig

Modus Consult

Projektbeskrivelse

Udbudskonsulentprojekt. Det efterfølgende implementeringsprojekt (124/031-0152) skal assistere det polske miljøministerium i arbejdet mod ratificering og implementering af EU’s direktiv om adgang til miljøoplysninger + Århuskonventionen (søjle 1 + 2) samt procedurereglerne i VVM -direktivet.

Miljøeffekt

Ingen (udbudsforretning), forprojekt til 124/031-0152

Tilskudsbeløb

DKK 198.124

Samlede omkostninger

DKK 198.124


Miljøprojekter i Rumænien

I 1999 har den højeste prioritet været at sikre at tæt og målrettet samarbejde mellem det rumænske miljøministerium, EU-delegationen og DANCEE programmet. Baggrunden har været at udnytte den danske fleksibiletet, implementeringserfaring og dele af de bilaterale midler til at sikre at yderligere EU midler bliver tildelt Rumænien, f.eks. fra de to EU faciliteter, LSIF og ISPA. DANCEE programmet har endvidere også støttet udarbejdelse af sektorstrategier indenfor luftområdet og Industrial Pollution Control.

Der er startet to projekter, henholdsvis i Deva og Petrosani, hvor muligheder for at anvende Miljøkreditordningen (MKØ) bliver undersøgt.

I det danske indsatsområde Neamt Amt har der været støtte til fire projekter: et elektrofilter på cementfabrik, forbedring af naturreservatet Ceahlau, Spildevandsanlægget i Roman og forberedelsesarbejderne til et muligt EU-SPA projekt relateret til affald i Piatra Neamt.


Projekttitel

Petrosani, Energy Efficiency, Romania, MKØ

Journalnr.

124/033-0031

Projektmodtager

Petrosani fjernvarmeværk og Petrosani Kommune

Projektansvarlig

Rambøll

Projektbeskrivelse

Udarbejdelse af det nødvendige projektmateriale, skal danne grundlag for optagelse af lån under miljøkreditordningen, som administreres af Eksport Kredit Fonden i samarbejde med Miljøstyrelsen.

Miljøeffekt

Ingen i denne fase

Tilskudsbeløb

DKK 1.271.824

Samlede omkostninger

DKK 1.471.824


Projekttitel

Deva, Energy Efficiency, Romania, MKØ

Journalnr.

124/033-0032

Projektmodtager

Deva fjernvarmeværk og Deva Kommune

Projektansvarlig

Rambøll

Projektbeskrivelse

Udarbejdelse af det nødvendige projektmateriale, som skal danne grundlag for optagelse af lån under miljøkreditordningen, som administreres af Eksport Kredit Fonden i samarbejde med Miljøstyrelsen.

Miljøeffekt

Ingen i denne fase

Tilskudsbeløb

DKK 799.427

Samlede omkostninger

DKK 999.427


Projekttitel

Moldocim Cement Plant Environmental project Implementation

Journalnr.

124/033-0033

Projektmodtager

Moldocim Cementfabrik

Projektansvarlig

DanCem og F.L. Smith Miljø

Projektbeskrivelse

Opgradering og installering af miljøudstyr på 3.000 tons klinker/dag produktionslinie på cementfabrikken Moldocim.

Miljøeffekt

Reduktionerne kan opgøres til:

  • Støv 1.348 tons/år
  • SOX 528 tons/år
  • NOX 1.497 tons/år
  • CO2 700.400 tons/år

Tilskudsbeløb

DKK 3.414.960

Samlede omkostninger

DKK 17.704.800


Projekttitel

Thermal Energy Conservation Project in Oltinita, Romania – LSIF

Journalnr.

124/033-0034

Projektmodtager

Fjernvarmeværket i Oltinita

Projektansvarlig

COWI

Projektbeskrivelse

Forbedring af fjernvarmeforsyningen i Oltinita. Projektet vil hovedsagelig koncentrere indsatsen om at foretage en faglig evaluering og gennemføre et udbud, således at investeringsmidler fra EU kan allokeres (LSIF) – op til 16,3 mio.kr.

Miljøeffekt

Kan ikke opgøres på nuværende tidspunkt.

Tilskudsbeløb

DKK 1.145.241

Samlede omkostninger

DKK 17.400.000


Projekttitel

Rehabilitation of the Sludge Treatment at Mangalia Waste Water Treatment Plant, Romania – LSIF

Journalnr.

124/033-0035

Projektmodtager

Constanta Vandselskab

Projektansvarlig

COWI

Projektbeskrivelse

Hovedindholdet vil være at forbedre slamlinien på Mangalia spildevandsanlæg. Indsatsen om at foretage en faglig evaluering og gennemføre et udbud, således at investeringsmidler fra EU kan allokeres (LSIF) – op til 28,9 mio.kr.

Miljøeffekt

Kan ikke opgøres på nuværende tidspunkt.

Tilskudsbeløb

DKK 1.273.291

Samlede omkostninger

DKK 28.900.000


Projekttitel

Rehabilitation of Waste Water Treatment Plant in Poiana Brasov and Sewer Network in Brasov, Romania – LSIF

Journalnr.

124/033-0036

Projektmodtager

Brasov Vandselskab

Projektansvarlig

COWI

Projektbeskrivelse

Forbedre spildevandsanlægget i Poiana Brasov og gennemføre kloakeringen i tre mindre byer – Sanpetru, Harmann og Bod. Indsatsen om at foretage en faglig evaluering og gennemføre et udbud, således at investeringsmidler fra EU kan allokeres (LSIF) – op til 29,6 mio.kr.

Miljøeffekt

Kan ikke opgøres på nuværende tidspunkt.

Tilskudsbeløb

DKK 1.358.959

Samlede omkostninger

DKK 31.200.000


Projekttitel

Pollution Abatement Project at S.C. Oltchim S.A. Romania – LSIF

Journalnr.

124/033-0037

Projektmodtager

Oltchim, kemisk industri

Projektansvarlig

COWI

Projektbeskrivelse

Projektet er koncentreret om at forbedre spildevandsanlægget på Oltchim og forsøge at skaffe EU samfinansiering gennem LSIF. I løbet af 1999 blev det dog klart at projektet ikke opfylde de nødvendige krav.

Miljøeffekt

Ingen

Tilskudsbeløb

DKK 1.271.819

Samlede omkostninger

DKK 1.271.819


Projekttitel

Regional Water and Environment Project Jui Valley, Romania – LSIF

Journalnr.

124/033-0038

Projektmodtager

Petrosani vandselskab og de mindre kommuner i området

Projektansvarlig

COWI

Projektbeskrivelse

Forbedre kloakeringen og spildevandsanlægget i Uriceni og gennemføre kloakeringen i Lupeni. Indsatsen om at foretage en faglig evaluering og gennemføre et udbud, således at investeringsmidler fra EU kan allokeres (LSIF) – op til 31,2 mio.kr.

Miljøeffekt

Kan ikke opgøres på nuværende tidspunkt.

Tilskudsbeløb

DKK 1.289.483

Samlede omkostninger

DKK 32.500.000


Projekttitel

Giurgiu, District Heating Project, Romania, Phase III

Journalnr.

124/033-0039

Projektmodtager

Giurgiu fjernvarmeselskab

Projektansvarlig

Rambøll

Projektbeskrivelse

Optimering af dele af fjernvarmenettet i Giurgiu, svarende til 15 boligblokke. Der er også fokus på at effektivisere fjernvarmeselskabet og gennemføre en energisparekampagne.

Miljøeffekt

  • SO2 4,74 tons/år
  • NOX 1,24 tons/år
  • CO2 576,61 tons/år
  • Støv 22,90 tons/år

Tilskudsbeløb

DKK 5.243.866

Samlede omkostninger

DKK 7.514.789


Projekttitel

Filter Equipment and Combustion Plants for Wood Waste in a group of representative Romanian Furniture Factories

Journalnr.

124/033-0041

Projektmodtager

Rumænske møbelfabrikker

Projektansvarlig

Moldow

Projektbeskrivelse

Forbedringer på 4 møbelfabrikker Mobins, Montana, Sarmex og Special. Hovedindholdet er opsætning af filtre og installation af kedler, som sikrer at luftforureningen bliver reduceret.

Miljøeffekt

Reduktion af 930 tons støv/år og et mindre forbrug af breændsel på 6635 Gcal/år.

Tilskudsbeløb

DKK 6.200.190

Samlede omkostninger

DKK 28.000.000


Projekttitel

Waste Water Treatment Plamt in Roman, Neamt County, Implementation Phase

Journalnr.

124/033-0042

Projektmodtager

Roman Vandselskab

Projektansvarlig

Grue & Hornstrup

Projektbeskrivelse

Hovedformålet vil være at forbedre dele af spildevandsanlægget: Iltningsanlægget, sedimentationstankene, slamafvanding, flere pumpestationer og flow-måleudstyr.

Miljøeffekt

Reduceret udledning på 1823 tons BOD/år, 1922 tons SS/år, 493 tons Total-N/år og 25 tons Total-P/år.

Tilskudsbeløb

DKK 13.128.717

Samlede omkostninger

DKK 23.558.717


Projekttitel

Short term project to support Romania in preparation of strategies for approximation in the air quality sector

Journalnr.

124/033-0044

Projektmodtager

Det rumænske miljøministerium

Projektansvarlig

COWI

Projektbeskrivelse

Short term assistence til forberedelse af en sektorstrategi for implementering af EU’s regler på luftområdet. Strategien udarbejdes indenfor ca. 2 måneder, for at Rumænien kan præsentere den på Associeringsrådsmødet i Bucharest.

Miljøeffekt

Ingen direkte

Tilskudsbeløb

DKK 483.454

Samlede omkostninger

DKK 483.454


Projekttitel

Short term project to support Romania in preparation of strategies for approximation on industrial pollution control

Journalnr.

124/033-0045

Projektmodtager

Det rumænske miljøministerium

Projektansvarlig

Carl Bro as

Projektbeskrivelse

Short term assistence til forberedelse af en sektorstrategi for implementering af EU’s regler på industrial pollution control. Strategien udarbejdes indenfor ca. 2 måneder, således at Rumænien kan præsentere den på Associeringsrådsmødet i Bucharest.

Miljøeffekt

Ingen direkte

Tilskudsbeløb

DKK 390.757

Samlede omkostninger

DKK 390.757


Projekttitel

Water Supply for the Town of Breaza, Romania

Journalnr.

124/033-0046

Projektmodtager

Breaza Kommune

Projektansvarlig

Rambøll

Projektbeskrivelse

Hovedindeholdet er at forøge og forbedre vandfosyning i Breaza Kommune ved af ny vandforsyning.

Miljøeffekt

3.200.000 m3/år,

Tilskudsbeløb

DKK 7.853.225

Samlede omkostninger

DKK 9.818.025


Projekttitel

Extension of the pilot project concerning the selective collection of waste in Piatra Neamt

Journalnr.

124/033-0049

Projektmodtager

Piatra Neamt Kommune

Projektansvarlig

Rambøll

Projektbeskrivelse

Forarbejderne til et fuldskala affaldsprojekt i Piatra Neamt by. Hovedindholdet er at foretage de nødvendige forarbejder i samarbejde med kommunen for at kunne tiltrække EU midler.

Miljøeffekt

Ikke kvantificeret.

Tilskudsbeløb

DKK 2.533.701

Samlede omkostninger

DKK 82.500.000


Projekttitel

Waste Water Treatment Plant in Constanta County, ISPA, Romania

Journalnr.

124/033-0051

Projektmodtager

Constanta Vandselskab

Projektansvarlig

Carl Bro as

Projektbeskrivelse

Foretage forarbejderne til et projekt til forbedring af spildevandsanlæggene i Constanta Amt indeholdende feasibility studier, ansøgning til EU om midler og udbudsmateriale.

Miljøeffekt

Ikke kvantificeret.

Tilskudsbeløb

DKK 9.693.461

Samlede omkostninger

DKK 478.000.000


Projekttitel

Waste Water Treatment Plant in Craiova, ISPA, Romania

Journalnr.

124/033-0058

Projektmodtager

Craiova Vandselskab

Projektansvarlig

NIRAS

Projektbeskrivelse

Foretage forarbejderne til et projekt til forbedring af spildevandsanlægget og kloaksystemet i Craiova indeholdende feasibility studier, ansøgning til EU om midler og udbudsmateriale.

Miljøeffekt

Ikke kvatificeret

Tilskudsbeløb

DKK 5.997.622

Samlede omkostninger

DKK 135.000.000


Projekttitel

Local Project Coordinator In Romania

Journalnr.

124/033-0057

Projektmodtager

Rumænien

Projektansvarlig

DEPA-Rom Consulting

Projektbeskrivelse

Der er ansat en lokal projektkoordinator i Rumænien for perioden 2000-2002. Hovedindholdet vil være at foretage en løbende opfølgning af projekter indenfor det rumænsk-danske miljøsamarbejde.

Miljøeffekt

Ingen

Tilskudsbeløb

DKK 1.752.000

Samlede omkostninger

DKK 1.752.000


Projekttitel

Sustainable management and biological conservation of the Ceahlau Nature reserve, Project Completion Plan, January – June 1999

Journalnr.

129-0041

Projektmodtager

Neamt Amt

Projektansvarlig

Danagro

Projektbeskrivelse

Projektet har været under implementering i 1997 og 1998, og der er mod afslutningen af projektet behov for nogle mindre justeringer og forbedringer. Der vil bl.a. blive udarbejdet en orkideguide og udvidelse af visitorcenter.

Miljøeffekt

Øget naturbeskyttelse og biodiversitet, størrelse af parken 17.391 ha.

Tilskudsbeløb

DKK 692.482

Samlede omkostninger

DKK 1.031.697


Projekttitel

Waste Water Treatment Plant Arad, Phase II, Romania

Journalnr.

129-0117

Projektmodtager

Arad Vandselskab

Projektansvarlig

NIRAS

Projektbeskrivelse

Spildevandsanlægget vil blive gennemgået, og der vil blive stillet forslag til tekniske løsninger.

Miljøeffekt

Ingen

Tilskudsbeløb

DKK 258.080

Samlede omkostninger

DKK 258.080


Projekttitel

Udbud af de to projekter i Craiova og Constanta

Journalnr.

129-0133

Projektmodtager

Rumænien

Projektansvarlig

Modus Consult

Projektbeskrivelse

Udbud af de to projekter i Craiova og Constanta af konsulentydelserne.

Miljøeffekt

Ingen

Tilskudsbeløb

DKK 525.196

Samlede omkostninger

DKK 525.196


Miljøprojekter i Rusland

Samarbejdet med Rusland har traditionelt været koncentreret omkring det russiske afstrømningsområde til Østersøen og Moskva-regionen. Senere er Smolensk-regionen blevet inddraget, og i 1999 er endvidere igangsat et affaldsprojekt i Vladimir-regionen, som er naboregion til Moskva.

I 1999 har samarbejdet i en kortere periode været reduceret, som resultat af Vestens reaktion på konflikten i Tjetjenien. Dette har bevirket, at tilskuddet til Rusland samlet har været mindre end oprindelig forventet.

I forbindelse med offentliggørelse af DANCEE’s nye projektmanual i maj 1999, blev der indkaldt ansøgninger til ordningen. Dette har resulteret i en række ansøgninger på Rusland fra dansk side, men også fra russisk side har runden ført til en række projektideer. Alt i alt har ansøgningsrunden bidraget til yderligere udbygning af samarbejdet og dialogen med relevante myndigheder i samarbejdsregionerne, og konkret er der identificeret en række gode projekter, som også rækker ud over 1999.

OECD’s Environmental Performance Review af Rusland er afsluttet, og udgør sammen med den nationale miljøhandlingsplan et godt fundament for både Rusland og internationale finansieringskilder ved prioritering af indsatsen. Som supplement til denne indsats, og som led i de konkrete initiativer taget til udmøntning af beslutningen fra Environment for Europe-processen om fokus på miljøfinansiering i NIS-området, er i 1999 givet støtte til udvikling af regionale finansieringsstrategier for Novgorod og Pskov.

På vandområdet er igangsat arbejde med udvikling af et vandkatalog, som overfor relevante russiske myndigheder skal beskrive relevante vandrensnings- og beskyttelsesmetoder indenfor områderne vand og spildevand. Som opfølgning på tidligere gennemførte projekter på Kuryanovo rensningsanlægget i Moskva, er der igangsat et projekt til forbedring af slamhåndteringen på dette samt et andet rensningsanlæg i Moskva. Herudover er bevilget støtte til spildevandsrensning i Skt. Petersborg og Leningrad Oblast, og på det institutionelle område er der ydet støtte til styrkelse af Vodokanalens PR afdeling. I Kaliningrad mangler Vodokanalen selv de simpleste værktøjer til reparation af det meget nedslidte ledningsnet. Her er en større udstyrsleverance igangsat.

På affaldsområdet er der igangsat et feasibility studie om affaldshåndtering i Vladimir-regionen, øst for Moskva. Som reaktion på den alvorlige trussel, som forurening med PCB udgør for specielt de følsomme nordlige regioner i Rusland, er der igangsat et projekt, som skal kortlægge mængderne af PCB-holdigt affald og komme med forslag til indsats på området.

Indenfor naturmiljøområdet blev den projektforberedelse, der påbegyndtes i 1998 videreført og resulterede i 1999 i en række aktiviteter til fremme af naturbeskyttelse, moderne brugerbaseret forvaltning samt miljøundervisning/
-formidling. I Sebzhsky National Park styrkes naturbeskyttelsen gennem et tæt samarbejde mellem en russisk interesseorganisation, parkforvaltningen og lokalbefolkningen. I Skt. Petersborg by, der rummer omkring fem millioner indbyggere, styrkes forvaltning af byens grønne arealer til fremme af beskyttelse og bæredygtig anvendelse. I Kaliningrad støttes en fortsat udvikling af byens lovende miljøundervisnings- og naturformidlingscenter.


Projekttitel

Provision of Reception Facilities for Ship-generated Waste and Port Waste Management Plan in St. Petersburg, Russia

Journalnr.

124/034-0079

Projektmodtager

Skt. Petersborg havnevæsen

Projektansvarlig

Carl Bro as

Projektbeskrivelse

Projektet er en udvidelse af et eksisterende forprojekt vedrørende modtager-
faciliteter for skibsaffald i Skt. Petersborg, Rusland. Udvidelsen skyldes, at det lokale konsulentfirma har måttet udskiftes med et mere kvalificeret firma end det for samarbejdet udvalgte samt forlængelse af receptionfasen.

Miljøeffekt

Forprojekt

Tilskudsbeløb

DKK 353.169

Samlede omkostninger

DKK 353.169


Projekttitel

Pushkin Waste Water Treatment Plant

Journalnr.

124/034-0087

Projektmodtager

Vodokanal, Skt. Petersborg

Projektansvarlig

Krüger A/S

Projektbeskrivelse

På baggrund af et feasibilitystudie udført af Krüger fra 1993, skal den biologiske del af renseanlægget forbedres. Projektet opdeles i 3 faser:

  • Inceptionfase
  • Fase 1 (detailed design og implementering, linie 1)
  • Fase 2 (tilsvarende, linie 2)

Miljøeffekt

  • 253 tons N/år
  • 32 tons P/år
  • 1,5 mio. kWh/år.

Tilskudsbeløb

DKK 4.500.000

Samlede omkostninger

DKK 9.000.000


Projekttitel

Udfasning af PCB i Rusland

Journalnr.

124/034-0091

Projektmodtager

Den russiske statskomité for miljø

Projektansvarlig

COWI

Projektbeskrivelse

Formålet er at kortlægge problemerne med PCB i Rusland. Projektet vil resultere i opgørelser over mængderne af PCB, deres anvendelsesområder og mængderne af PCB-forurenet affald. Projektets resultat vil være forskellige prioriterede forslag til at afhjælpe problemerne.

Miljøeffekt

Forprojekt til egentligt miljøprojekt

Tilskudsbeløb

DKK 759.840

Samlede omkostninger

DKK 1.429.840


Projekttitel

Vandkatalog for Rusland

Journalnr.

124/034-0101

Projektmodtager

Den russiske statskomité for miljø

Projektansvarlig

Krüger A/S

Projektbeskrivelse

De russiske miljømyndigheder har ønsket et katalog, der beskriver beskyttelses- og rensningsmetoder indenfor områderne vand og spildevand. Kataloget skal endvidere give eksempler på typer af udstyr, der kan anvendes på områderne. Formålet med kataloget er, at ansvarlige vandmyndigheder får en større viden og dermed et bedre beslutningsgrundlag. Kataloget skal ses i forlængelse af den store indsats på vandområdet, som er gennemført i Rusland.

Miljøeffekt

Kataloget skal bidrage til en miljømæssig bedre praksis på vand og spildevandsområdet

Tilskudsbeløb

DKK 1.391.055

Samlede omkostninger

DKK 1.391.055


Projekttitel

Supply Contract -Sr.-90 St. Petersburg and Kaliningrad Regions

Journalnr.

124/034-0109

Projektmodtager

Det Russiske Farvandsvæsen

Projektansvarlig

EL:CON

Projektbeskrivelse

Projektets formål er levering af udstyr til 75 fyrtårn, ledefyr m.v. til 75 positioner i Den Finske Bugt og indsejlingen til Kaliningrad i form af solpaneler og lavenergifyroptik med henblik på erstatning af de nuværende energikilder, der er baserede på Sr90-batterier.

Miljøeffekt

Fjernelse af mere end 75 Sr90-batterier fra Østersøen.

Tilskudsbeløb

DKK 5.530.000

Samlede omkostninger

Ca. 18 mio. DKK


Projekttitel

Emergency Cleaning, Investigation and Cut-Off at Lake Ladoga

Journalnr.

124/034-0110

Projektmodtager

ZAO Sjasstroy Paper and Pulp Mill og statskomiteen for miljøbeskyttelse i Skt. Petersborg.

Projektansvarlig

Per Aarsleff A/S

Projektbeskrivelse

Projektet består af oprensning samt nødberedskab til håndtering af farligt udslip fra en papirfabrik tæt på Ladoga søen. Efter et 20 m brud i diget omkring fabrikkens slamdepot er et område på ca. 40.000 m2 blevet forurenet med stærkt kontamineret slam. Projektets formål er at rense området op og sikre, at fremtidige udslip til Syas floden og Ladoga søen undgås.

Miljøeffekt

Oprensning af 40.000 m2

Tilskudsbeløb

DKK 1.413.325

Samlede omkostninger

DKK 1.553.325


Projekttitel

Projekt Identification Mission on Ivangorod Waste Water Treatment Plant

Journalnr.

124/034-0111

Projektmodtager

Vodokanal, Ivangorod and Leningrad Oblast Administration

Projektansvarlig

Rambøll

Projektbeskrivelse

Identifikationsmission forud for større projekt.

Der henvises til 124/034-0117.

Miljøeffekt

Forarbejde til større projekt

Tilskudsbeløb

DKK 85.584

Samlede omkostninger

DKK 85.584


Projekttitel

Planning and Rehabilitation of Urban Green Areas in St. Petersburg

Journalnr.

124/034-0113

Projektmodtager

St. Petersburg City Administration

Projektansvarlig

Forskningscentret for Skov og Landskab

Projektbeskrivelse

Skt. Petersborg rummer unikke parker, af hvilke de historiske af UNESCO er anerkendt som verdensarv. Projektet gennemfører en grundig registrering af byens grønne arealer samt gennemfører et pilotprojekt i den Tauriske park i form af en restaureringsplan og et oplysningsprogram samt istandsættelse af de mest nødlidende arealer.

Miljøeffekt

Projektet har primært en indirekte miljøeffekt gennem at fremme bevarelse og restaurering af grønne arealer samt gennem øget opmærksomhed omkring grønne bymiljøers betydning. Projektet har en direkte men ikke kvantificerbar effekt gennem den konkrete reetablering af vandbalance og beplantning i den Tauriske park.

Tilskudsbeløb

DKK 4.530.275

Samlede omkostninger

DKK 4.991.395


Projekttitel

Undervisning i miljø- og naturhåndtering i Danmark

Journalnr.

124/034-0116

Projektmodtager

Russiske gymnasieelever

Projektansvarlig

Esrum Møllegaard

Projektbeskrivelse

Tre russiske skoleelever med miljø som speciale har på et ophold på Esrum Møllegaard fået en kort introduktion til dansk praksis vedrørende natur og miljøbeskyttelse. Efter opholdet i Danmark har eleverne videreformidlet deres viden til klassekammerater og andre elever på miljølinien.

Miljøeffekt

Større bevidsthed om natur- og miljøforhold

Tilskudsbeløb

DKK 49.850

Samlede omkostninger

DKK 49.850


Projekttitel

Implementation of Ivangorod Waste Water Treatment Plant

Journalnr.

124/034-0117

Projektmodtager

Vodokanal, Ivangorod and Leningrad Oblast Administration

Projektansvarlig

Rambøll

Projektbeskrivelse

Narva i Estland og Ivangorod i Rusland var oprindelig én by, kun delt af Narva floden med en fælles infrastruktur til vandforsyning og spildevandsrensning. Efter Sovjetunionens sammenbrud blev Narvafloden grænsen mellem Estland og Rusland, og i de sidste par år har Ivangorod ikke kunnet betale sin gæld for disse ydelser til Narva. Som følge heraf besluttede Narva by i slutningen af 1998 at stoppe alle ydelser på vandforsynings- og spildevandsområdet til Ivangorod. På denne baggrund er projektets formål at etablere et mindre renseanlæg i Ivangorod.

Miljøeffekt

Nuværende forureningsbelastning Forventet fremtidig belastning
BOD7: 1,260 kg/d (210 mg/l) 240 kg/d (15 mg/l) effekt: 93%
Ptot: 27 kg/d (4,5 mg/l) 9 kg/d (1,5 mg/l) effekt: 67%
Ntot: 126 kg/d (21 mg/l) 60 kg/d (10 mg/l) effekt: 52%
SS: 1,050 kg/d (175 mg/l) ikke defineret

Tilskudsbeløb

DKK 11.057.656

Samlede omkostninger

DKK 18.250.000


Projekttitel

Strengthening of the Public Relation Department, Vodokanal, St. Petersburg. Phase 2

Journalnr.

124/034-0118

Projektmodtager

Vodokanal, Skt. Petersburg

Projektansvarlig

Carl Bro as

Projektbeskrivelse

Formålet med fase 2 af dette projekt er at støtte implementeringen af Skt. Petersborg Vodokanals informationsstrategi, brugeranalysesystem samt det fælles design for Vodokanalens arbejde, som blev udviklet i fase 1 af projektet. Projektet retter sig mod PR afdelingen i Vodokanalen i et tæt samarbejde med den øvrige del af Vodokanal og andre donorer, som arbejder i det såkaldte »Corporate Development Support Programme«.

Miljøeffekt

Bedre information af byens borgere vil medvirke til at nedsætte vandforbruget.

Tilskudsbeløb

DKK 2.381.214

Samlede omkostninger

DKK 2.381.214 + 13.500 USD


Projekttitel

Regional Contingency Plan for Marine Spill Incidents with Oil and other Harmful Substances in the Russian Baltic Sea Response Zone

Journalnr.

124/034-0121

Projektmodtager

Den russiske føderale beredskabsorganisation samt Skt. Petersborg & Kaliningrad havnevæsen, Rusland

Projektansvarlig

Carl Bro as

Projektbeskrivelse

Projektet er et forstudie, som undersøger, hvordan den eksisterende beredskabsplan for olie og andre harmfulde stoffer i det russiske responsområde i Østersøen kan opgraderes for således at opfylde MARPOL konventionen. Der er lagt speciel vægt på at opgradere beredskabsplanen for områderne omkring Skt. Petersborg og Kaliningrad. Projektet forventes at skulle efterfølges af en egentlig opgradering af beredskabsplanen samt investering til beredskabsudstyr.

Miljøeffekt

Forprojekt

Tilskudsbeløb

DKK 1.267.214

Samlede omkostninger

DKK 1.347.654


Projekttitel

Forbedring af slamhåndteringer på Kuryanovo og Luberetskaya renseanlæg, Moskva

Journalnr.

124/034-0123

Projektmodtager

Mosvodokanal (Moskvas vandmyndighed)

Projektansvarlig

COWI

Projektbeskrivelse

I forlængelse af tidligere gennemførte projekter på Kuryanovo-renseanlægget, har dette projekt til formål at forbedre slambehandlingen på anlægget, samt et andet større rensningsanlæg i Moskva, Luberetskaya.

Miljøeffekt

Kvantificeres under projektforløbet.

Tilskudsbeløb

DKK 7.172.238

Samlede omkostninger

Ca. DKK 9.500.000


Projekttitel

Project Formulation Mission on the Project “Valdaisky National Park”

Journalnr.

124/034-0124

Projektmodtager

Parkadministrationen og natur- og miljømyndigheder i Novgorod-regionen

Projektansvarlig

Frederiksborg Amt

Projektbeskrivelse

Missionen har til formål at formulere et projekt med henblik på udbud vedrørende beskyttelse, formidling og indkomstskabende aktiviteter baseret på de unikke natur og kulturværdier i Valdaisky National Park. Parken blev etableret i 1990 på baggrund af lokalbefolkningens ønsker og bygger således på et godt fundament. Der er imidlertid et stærkt behov for at styrke både forvaltningen af arealer samt de aktiviteter, som parken potentielt kan danne ramme for.

Miljøeffekt

Forarbejde til et større projekt

Tilskudsbeløb

DKK 446.367

Samlede omkostninger

DKK 446.367


Projekttitel

Towards Sustainable Management of Sebezhsky National Park

Journalnr.

124/034-0125

Projektmodtager

Parkadministrationen og natur- og miljømyndigheder i Pskov-regionen

Projektansvarlig

Nordeco

Projektbeskrivelse

Projektet bidrager til naturbevaring i Rusland generelt og specifikt i Pskov Opblasten og Sebezhsky Nationalparken. Formålet er at introducere brugerorienterede managementredskaber og metoder til monitering af biodiversiteten for den lokale parkadministration og befolkningen i området. Herigennem opnås en bedre integration af naturbeskyttelse og monitering af biodiversitet i parkadministrationen, en bedre naturforståelse, opbygning af institutionel kapacitet, lokal udvikling samt en lovlig og bæredygtig anvendelse af parkens ressourcer.

Miljøeffekt

Hovedudbyttet er en øget beskyttelse af de biologiske værdier i Nationalparken, som indeholder mere end 600 arter af plantesystemer, over 60 lavarter, 30 fiskearter og 60 pattedyrarter, bl.a. bjørn, los og ulv. Over 200 fuglearter er registreret, hvoraf mange er på den Røde Liste i Europa, Rusland eller Hviderusland (herunder den sorte stork, den hvidhalede ørn, den store plettede ørn og en række sjældne spætter). Herudover rummer Parken en interessant kulturarv med slaviske bosætninger (1. og 2. århundrede), gravhøje (9.-11. århundrede), fæstningsmonumenter (16. århundrede) samt mange mindesmærker fra Anden Verdenskrig.

Tilskudsbeløb

DKK 1.392.500

Samlede omkostninger

DKK 1.754.000


Projekttitel

Project Formulation Mission on the project “Protection of Nature and Culture Values in Vishtinets, Kaliningrad oblast”

Journalnr.

124/034-0126

Projektmodtager

Natur- og miljømyndigheder i Kaliningrad-regionen

Projektansvarlig

Carl Bro as

Projektbeskrivelse

Formålet med missionen er at udarbejde et projektdokument vedrørende beskyttelse af natur- og kulturværdierne i Vishtinets området i Kaliningrad regionen, som grænser op til Litauen og Polen. Projektet vil hjælpe myndighederne i Kaliningrad med etablering af en nationalpark i området. Projektet fokuserer desuden på genskabelse af naturværdier, uddannelse, oplysning, øko-turisme og andre aktiviteter, der kan give et økonomisk afkast til området.

Miljøeffekt

Forarbejde til et større projekt

Tilskudsbeløb

DKK 313.047

Samlede omkostninger

DKK 313.047


Projekttitel

Development and Strengthening of the Kaliningrad Eco-Centre, Phase 2

Journalnr.

124/034-0128

Projektmodtager

Kaliningrad Eco-Centre and Kaliningrad City Administration

Projektansvarlig

Esrum Møllegård

Projektbeskrivelse

Kaliningrad Eco-Centre fik i første fase af projektet støtte til træning af lærere, udvikling af undervisningsmateriale og en miljøbus. Centrets undervisning tager udgangspunkt i det nære miljø. I anden fase skal undervisningsaktiviteterne udvides til andre emner, og centrets muligheder for at tilbyde undervisning og informationsaktiviteter, og derved øge offentlighedens opmærksomhed på natur og miljø, skal styrkes.

Miljøeffekt

Øget miljøbevidsthed, primært blandt børn, men også retttet mod den øvrige del af befolkningen i regionen.

Tilskudsbeløb

DKK 1.988.106

Samlede omkostninger

DKK 1.996.716


Projekttitel

Affaldsplads i Vladimir

Journalnr.

124/034-0135

Projektmodtager

Vladimir regionale miljøkomité

Projektansvarlig

Dansk Teknologisk Institut

Projektbeskrivelse

Projektet er et feasibility studie, som skal analysere affaldshåndteringen i Vladimir og komme med forslag til forbedringer. Projektet er inkluderet som følge af en aftale med Statskomiteen for Miljø om at inddrage ét projekt i Vladimir i pipeline.

Miljøeffekt

Forprojekt til større projekt

Tilskudsbeløb

DKK 1.496.104

Samlede omkostninger

DKK 1.496.104


Projekttitel

Equipment Support to Kaliningrad Vodokanal

Journalnr.

124/034-0143

Projektmodtager

Kaliningrad Vodokanal

Projektansvarlig

Per Aarsleff A/S

Projektbeskrivelse

Projektet skal gennem levering af entreprenørudstyr og slamsuger til Kaliningrad Vodokanal medvirke til afhjælpning af den generelle dårlige tilstand i kloak- og spildevandet, herunder specielt medvirke til at afhjælpe de oversvømmelser, der finder sted i byens gade på grund af manglende vedligeholdelse og reparation af kloaknettet.

Miljøeffekt

Vil blive opgjort ½ år efter udstyret er leveret i form af statistik over udstyrets anvendelse. Der vil derudover blive gjort forsøg poå en kvantificering af miljøeffekten.

Tilskudsbeløb

DKK 3.938.000

Samlede omkostninger

DKK 3.988.000


Miljøprojekter i Slovakiet

Støtten til Slovakiet blev i 1999 forøget med 30% til 20,8 mio.kr. i forhold til 1998.

Der blev igangsat 6 projekter i 1999.

Den i 1998 dannede regering har haft en positiv effekt på samarbejdet med Danmark. Slovakkerne fokuserer nu på EU tilnærmelsen og en ny samarbejdspartner i ministeriet har i langt højere grad end den tidligere forstået betydningen af samarbejde.

Inden for luftemissionsbegrænsning er der igangsat 2 projekter hvor det ene projekt drejer sig om etablering af et naturgasfyret kraftvarmeværk på 12 MW el og 20 MW varme i byen Presov i det nordøstlige Slovakiet.

Det andet projekt projekt omhandler etablering af af et geotermiaanlæg i Kosice, Slovakiets næststørste by. Dette projekt gennemføres i samarbjde med EBRD, EU-PHARE og NEFCO.

Inden for grundvandsområdet er der igangsat fase 2 af et projekt inden for forurenet jord- og grundvand.

I Poprad gennemføres en større undersøgelse for vurdering af mulighederne for renovering af byens spildevandsanlæg, hvori der ses på indragelse af gymnasielever og elever fra byens universitet. NGO’er bliver ligeledes indraget.

Endelig er der gennemført et projekt, hvor Miljøstyrelsen har placeret en langtidsrådgiver i ministeriet, der skal være Slovakkerne behjælpelig med den politiske EU-tilnærmelse.


Projekttitel

Presov combined heat and power plant, Slovak Republic

Journalnr.

124/037-0030

Projektmodtager

Presov by

Projektansvarlig

Krüger A/S

Projektbeskrivelse

Projektet omhandler etablering af et naturgasfyret kraftvarmeværk på 20 MW el og 22 MW varme i byen Presov i det nordøstlige Slovakiet. Anlægget vil dække ca. 45 % af byens varmebehov og 9 eksisterende kulfyrede fjernvarmeværker vil blive taget ud af drift. Elfremstillingen vil på årsplan udgøre ca. 62.000 MWh, svarende til elforbruget i 12.000 husstande. Indeholdt i projektet er tillige en vurdering af helbredsforholdene i byen.

Miljøeffekt

Årlig besparelse på 1350 tons SO2, 590 tons NOX, 140.000 tons CO2, 8400 tons partikler og 70.000 tons kul.

Tilskudsbeløb

DKK 7.976.000

Samlede omkostninger

DKK 92.000.000


Projekttitel

Geothermal Project in Ziar nad Hronum, Phase II

Journalnr.

124/037-0035

Projektmodtager

Ziar nad Hronum, Fjernvarmeselskabet

Projektansvarlig

Houe & Olsen

Projektbeskrivelse

Projektet omhandler implementering af geotermiprojektet i Ziar nad Hronum. Der er tidligere gennenmført et feasibility studie, seimiske undersøgelser og for tiden er man ved at færdigøre den første produktionsboring. Projektet indeholder detailed design, udarbejdelse af TOR, tilsyn og overvågning, opstilling af finansieringspakke m.m.

Miljøeffekt

Efter implementering ca. 72.000 tons CO2 pr. år.

Tilskudsbeløb

DKK 4.400.000

Samlede omkostninger

DKK 130.000.000


Projekttitel

Technical Assistance to the Slovakian Ministry of Environment on general environmental policy, with emphasis on EU approximation-related matters

Journalnr.

12/037-0040

Projektmodtager

Miljøministeriet i Bratislava

Projektansvarlig

Modus Consult i/s

Projektbeskrivelse

Projektet skal assistere det slovakiske miljøministerium i arbejdet med implementering af EU’s miljøacquis. Projektet er et forprojekt, der udarbejdes af en langtidsrådgiver. Langtidsrådgiveren vil efterfølgende agere som selvstændig policy advicor for ministeriet og det efterfølgende implementeringsprojekt, der udbydes til danske rådgivere.

Miljøeffekt

Ikke direkte målbar, men vil fremme implementering af EU’s regelsæt inden for miljøområdet.

Tilskudsbeløb

DKK 1.493.207

Samlede omkostninger

DKK 1.750.000


Projekttitel

SLOWAED – stage 1. Slovak Waste Water and Education Programme, Poprad

Journalnr.

124/037-0041

Projektmodtager

Poprad by

Projektansvarlig

Carl Bro as

Projektbeskrivelse

Projektet omhandler færdiggørelse af et stort spildevandsanlæg, der skal erstatte den mangelfulde rensning fra 12 eksisterende anlæg. Projektet omfatter udelukkende fase 1, hvor der vil blive fokuseret på et foreløbigt design, opbygning af projektorganisation samt involvering af elever på Poprad Universitet. NGOér vil også blive indraget.

Miljøeffekt

Ingen i nærværende projekt, men ved efterfølgende implementering vil der være tale om en reduktion på 350 tons kvælstof/år, 25 tons Fosfor/år og 530 tons BOD/år.

Tilskudsbeløb

DKK 2.726.408

Samlede omkostninger

DKK 3.500.000


Projekttitel

Remidiation of Polluted Soil and Ground Water, Phase II, Slovak Republic

Journalnr.

124/037-0042

Projektmodtager

Miljøministeriet, Slovakiet

Projektansvarlig

NIRAS

Projektbeskrivelse

Projektet er en fortsættelse af fase 1 omhandlende udvikling af værktøjer inden for afværgeforstaltninger af forurenet jord og grundvand i det slovakiske miljøministerium. Denne fase indeholder kapacitetsopbygning for hen holds vis centrale, regionale og lokale myndigheder. Indeholdt i projektet er oprensning af 1-2 forurenede grunde.

Miljøeffekt

Oprensning af 1-2 forurenede grunde

Tilskudsbeløb

DKK 4.012.740

Samlede omkostninger

DKK 4.200.000


Projekttitel

Project to assist the Slovak republic in the preparation of an integrated strategy in the environmental sector

Journalnr.

129-0153

Projektmodtager

Det slovakiske miljøministerium

Projektansvarlig

Modus Consult i/s

Projektbeskrivelse

Udbudskonsulentprojekt. Det efterfølgende implementeringsprojekt (124/037-0040) skal assistere det slovakiske miljøministerium i arbejdet med at udarbejde en integreret EU-tilnærmelsesstrategi for hel EU’s miljøacquis.

Miljøeffekt

Ingen direkte, udbudskonsulentprojekt, der danner baggrund for efterfølgende EU-approximeringsprojekt.

Tilskudsbeløb

DKK 224.606

Samlede omkostninger

DKK 220.000


Miljøprojekter i Ukraine

Samarbejdet med Ukraine er i 1999 blevet fastholdt på det i 1998 udvidede niveau i forhold til de foregående år. Hovedvægten har igen i år ligget på projekter indenfor vand- og spildevandssektoren, men der er også givet støtte til projekter indenfor industrisektoren, energisektoren, opbygning af miljøfonde og indenfor det svære problemfelt med gamle, ophobede pesticider.

Indenfor vand- og spildevandsområdet er der fortsat væsentlige problemer i de ukrainske byer med at opretholde en 24 timers forsyning af hygiejnisk forsvarligt drikkevand. Hovedproblemerne er langsigtede underinvesteringer, der har medført at så godt som alle anlæg, herunder ledningsnet og rullende materiel er nedslidt i en grad, så de ikke eller kun lige akkurat kan opretholde deres funktion. Samtidig er administrationen og lovgivningen ikke i nødvendigt omfang indrettet på de ændringer, der er sket i samfundet efter uafhængigheden og opløsningen af Sovjetunionen. Projekterne indenfor denne sektor tager derfor dels sigte på en øjeblikkelig afhjælpning af de værste anlægsbrist gennem investeringer, dels sigtes der gennem støtte til forberedende projekter for internationale lån på en mere langsigtet forbedring af sektorens evne til at levere god service for den billigst mulige pris.

International låneoptagelse er ikke uden problemer for et fattigt land som Ukraine, og der sigtes derfor på at udforme disse projekter på en måde, der støtter en reformering af sektoren under anvendelse af egne ressourcer, såfremt et internationalt udviklingslån ikke indgås.

Ukraine blev i efteråret 1998 valgt som værtsland for den næste Paneuropæiske Miljøministerkonference i Environment for Europe Processen. Bl.a. som følge heraf vil der i perioden frem til 2002. hvor konferencen afholdes, blive iværksat en række projekter i Kyiv, der skal demonstrere de miljømæssige resultater, der kan opnås ved en kombination af national indsats og målrettet international miljøbistand.

Der blev således i 1998 bevilget støtte til et større kloakrenoveringsprojekt, og i 1999 er der givet støtte til et studie, der skal forberede en omstrukturering af Kyiv Vand og Spildevandsselskab og et større investeringsprogram i de fysiske anlæg. Projektet er efter aftale med projektmodtageren ambitiøst, og lægger op til en gennemgribende modernisering af vandforsyningen og spildevands-
bortskaffelsen, eventuelt med inddragelse af en international udviklingsbank.

Den danske støtte til problematikken omkring sikring af atomkraftværket Tjernobyl gives som fortsat støtte til den fond, Chernobyl Shelter Fond, der er etableret under den europæiske udviklingsbank, EBRD med henblik på at foretage en langsigtet sikring af ulykkesstedet mod fremtidig radioaktiv forurening.


Projekttitel

Chernobyl Shelter Implementering Plan, 1999

Journalnr.

124/046-0019T

Projektmodtager

Chernobyl Sheler Fund, EBRD

Projektansvarlig

Den Europæiske Udviklingbank, EBRD

Projektbeskrivelse

I forbindelse med reaktorbranden på Tjernobyl i 1986 og den efterfølgende slukning af branden etablerede det daværende Sovjetunionen i hast og under ekstreme arbejdsforhold en betonskal (Sarkofagen) hen over den udbrændte reaktorbygning. Konstruktionen var svag og er nu ikke bæredygtig mere og i fare for at styrte sammen med fornyet radioaktivt udslip til følge. De samlede omkostninger til opførelse af en erstatningsskal og langsigtet afværgring af forurening fra ulykkesstedet er anslået til USD 750 mio., hvoraf Danmark har givet tilsagn om at bidrage med ECU 2,5 mio., der fordeles over årene 1998-2000. Danmark følger projektet gennem deltagelse i fondens råd.

Miljøeffekt

Omdannelse af den usikre Sarkofag rundt om den i 1986 udbrændte atomreaktor til et miljømæssigt sikkert objekt.

Tilskudsbeløb

DKK 5.996.960

Samlede omkostninger

DKK ca. 5 mia.


Projekttitel

Strengthening of Environmental Funds in Ukraine

Journalnr.

124/046-0021

Projektmodtager

Ukrainske Miljøministerium

Projektansvarlig

COWI

Projektbeskrivelse

Projektet har til formål, at styrke og effektivisere de Ukrainske miljøfonde m.h.p. at gøre dem til lokomotiver indenfor miljøfinansiering. Der er to hovedformål med projektet; at udvikle retningslinier for det ukrainske miljøfondssystem, herunder for drift og ledelse af den nationale og to regionale miljøfonde samt at udarbejde best practice guide vedr. projekt cykluser. Nærværende tilsagn er en tillægsbevilling til hovedprojektet der blev bevilget i 1998.

Miljøeffekt

Ingen direkte

Tilskudsbeløb

DKK 191.200

Samlede omkostninger

DKK 191.200


Projekttitel

Groundwater Protection and Remidiation in Donbass Region, Ukraine

Journalnr.

124/046-0037

Projektmodtager

Det Ukrainske Miljøministerium

Projektansvarlig

Danmarks og Grønlands Geologiske Undersøgelser

Projektbeskrivelse

Projektet gennemfører en række analyser af jord- og vandprøver og søger at nyttiggøre et stort historisk analysemateriale fra sovjettiden med henblik på at opstille sammenhæng mellem eksisterende forureningskilder og forurening af overflade- og grundvand. På baggrund af en vurdering af den miljømæssige påvirkning vil der blive opstillet forslag til sundhedsrelateret grundvands-
beskyttelsesforanstaltninger i Donbassområdet.

Miljøeffekt

Projektets resultater vil i næste fase blive anvendt til at forbedre og sikre grundvandsforsyning i Donbass-området.

Tilskudsbeløb

DKK 2.701.515

Samlede omkostninger

DKK 3.058.515


Projekttitel

Pesticidelimination, Ukraine

Journalnr.

124/046-0039

Projektmodtager

Det ukrainiske miljøministerium

Projektansvarlig

COWI

Projektbeskrivelse

På baggrund af et forprojekt er det projektets formål i samarbejde med det ukrainske miljøministerium at udarbejde en national plan for eliminering af risici fra gamle, ophobede, og nu forbudte pesticider. Projektet omfatter etablering af forsøgs- og demonstrationsanlæg for midlertidig oplag og for slutdeponering/afbrænding af pesticiderne.

Miljøeffekt

Mere end 20.000 tons pesticider ligger i dag i 4000 smådepoter, hvoraf mange uden tag, døre og vinduer. Ud over planlægning af den nationale indsats skal projektets demonstrationsanlæg indsamle 160 tons, dækkende alt pesticidaffald i en storkommune. Ca. 100 tons forventes afbrændt på et installeret anlæg i forbindelse med en cementovn i projektperioden.

Tilskudsbeløb

DKK 11.709.656

Samlede omkostninger

DKK 12.455.000


Projekttitel

Preparatory Study Concerning Water Supply and Waste Water Treatment, Crimea, Ukraine

Journalnr.

124/046-0041t

Projektmodtager

Det ukrainske miljøministerium

Projektansvarlig

COWI

Projektbeskrivelse

Der blev i 1997 givet støtte til udvikling af et vandforsynings og spildevands-
projekt dækkende hele halvøen Krim, bl.a. som forberedelse for et udviklinglån fra Verdensbanken. Projektet blev imidlertid stoppet i en periode på ca. 1½ år, da der af nationale sikkerhedshensyn ikke efter den ukrainske lovgivning var den nødvendige adgang til oplysninger om vandforsyningens tekniske infrastruktur. Den ukrainske regering ændrede herefter loven, således at projektet kunne genoptages og lignende internationale udviklingsprojekter i Ukraine blev muliggjort. Projektet blev pga. forsinkelsen og nedlukningen fordyret.

Miljøeffekt

Forprojekt for forbedret vandforsyning og spildevandsrensning på Krimhalvøen med hovedvægten på Yalta og Sevastopol.

Tilskudsbeløb

DKK 2.700.000

Samlede omkostninger

DKK 2.700.000


Projekttitel

Equipment to Transcarpathian Vodokanals

Journalnr.

124/046-0045

Projektmodtager

Uhzgorod Vodokanal (vandforsyningsselskab)

Projektansvarlig

Per Aarsleff A/S

Projektbeskrivelse

Projektet skal gennem levering af entrepenørudstyr og slamsuger til vodokanaler i Transcarpaterne medvirke til afhjælpning af den generelle dårlige tilstand i kloak- og spildevandsnet og specielt medvirke til at afhælpe de ødelæggelser, der fandt sted i vand- og spildevandsforsyningen under oversvømmelserne i området i vinteren 1998.

Miljøeffekt

Reparation af pumpestationer, kloaker og vandforsyningsnet i Uhzgorod og en række andre byer i Transcarpathien, således at drikkevandsforsyningen forbedres og spildevandsbortskaffelsen sikres.

Tilskudsbeløb

DKK 7.127.702

Samlede omkostninger

DKK 7.177.702


Projekttitel

Sevastopol Water and waste water Services Improvement Programme

Journalnr.

124/046-0046

Projektmodtager

Sevastopol Vand- og Spildevandsselskab

Projektansvarlig

COWI

Projektbeskrivelse

På baggrund af et dansk finansieret og udført feasibilitystudie skal projektet modne Sevastopol Vodokanal til optagelse af et lån i Den Europæiske Udviklingsbank, EBRD, samt etablere en reorganisering af byens vand- og spildevandsselskab (vodokanalen).

Miljøeffekt

Forprojekt for etablering af EBRD-lån, der skal finansiere forbedring af drikkevandsforsyning og spildevandsbortskaffelse.

Tilskudsbeløb

DKK 2.593.351

Samlede omkostninger

DKK 2.593.351


Projekttitel

Feasibility Study on Renewal and Modernization of Kyiv Vodokanal

Journalnr.

124/046-0047

Projektmodtager

Kyiv Vand- og Spildevandsselskab

Projektansvarlig

COWI

Projektbeskrivelse

På baggrund af en pre-feasibility rapport skal studiet gennemgå Kyiv Vodokanals tekniske anlæg, økonomi, administration og lovgrundlag mhp. at opstille en 10-årig udviklingsplan, der skal omforme vodokanalen til et selvstændig, offentlig ejet driftsselskab på internationalt niveau, herunder opstille tekniske, økonomisk og administrative mål for denne udvikling og dens finansiering.

Miljøeffekt

Forprojekt for en større ændring af vodokanalen mhp langsigtet sikring af drikkevandsforsyningen og spildevandsbortledning og -rensning.

Tilskudsbeløb

DKK 9.000.000

Samlede omkostninger

DKK 9.000.000


Projekttitel

Metoder, redskaber og træning af energisynskonsulenter for fjernvarmesektoren

Journalnr.

124/046-0049

Projektmodtager

Statskomiteen for Byudvikling og arkitektur

Projektansvarlig

Dansk Teknologisk Institut

Projektbeskrivelse

Projektet sigter mod at uddanne en kerne på 10 lærere i energisyn på et udvalgt, nationalt energicenter, samt udvikle og afprøve undervisningsmaterialet. Materialet baseres på aktuelle, ukrainske forhold.

Miljøeffekt

Ingen umiddelbar

Tilskudsbeløb

DKK 1.305.000

Samlede omkostninger

DKK 1.305.000


Projekttitel

Reduktion af energitab i ventilationsanlæg i offentlige bygninger og industri

Journalnr.

124/046-0050

Projektmodtager

International Centre for Energy Efficient Technology

Projektansvarlig

Dansk Teknologisk Institut

Projektbeskrivelse

Gennem kortlægning, udvalgte energisyn og praktiske indgreb samt udgivelse af en håndbog for energikonsulenter skal projektet danne de nødvendige forudsætninger for omfattende initiativer til energibesparelser i ventilations-
systemer inden for Ukraines offentlige og industrielle sektorer.

Miljøeffekt

Ingen umiddelbar

Tilskudsbeløb

DKK 1.199.750

Samlede omkostninger

DKK 1.199.750


Projekttitel

Installation af gårdanlæg for halmfyring og tilhørende rådgivning

Journalnr.

124/046-0053

Projektmodtager

Statskomite for energibesparelser

Projektansvarlig

Landbrugets Rådgivningscenter

Projektbeskrivelse

Projektet omfatter rådgivning og vidensoverførsel på lokalt og nationalt niveau i forbindelse med installation af et gårdanlæg for halmfyring i Odessa regionen. Projektet skal demonstrere dansk know-how for miljøvenlig udnyttelse af halm.

Miljøeffekt

  • 533 tons CO2
  • 6,8 tons SO2
  • 0,9 tons NOX

Tilskudsbeløb

DKK 2.553.486

Samlede omkostninger

DKK 2.726.406


Projekttitel

Local Project Co-ordinator, 2000-2002

Journalnr.

124/046-0054

Projektmodtager

Det ukrainske miljøministerium

Projektansvarlig

Rambøll

Projektbeskrivelse

Der tegnes kontrakt med en tidligere vicemiljøminister om ansættelse som Miljøstøtteordningens lokale projektkoordinator for Ukraine, der ifølge aftale med det ukrainske miljøministerium placeres i ministeriet og bistår med koordineringen af dansk støttede projekt og samarbejdet i øvrigt i lighed med de tilsvarende ordninger for de fleste øvrige samarbejdeslande.

Miljøeffekt

Som kapacitetsperson vil den lokale projektkoordinator få betydning for det samlede miljømæssige udbytte af samarbejdet med Ukraine.

Tilskudsbeløb

DKK 915.800

Samlede omkostninger

DKK 915.800


Miljøprojekter i øvrigt

Projekttitel

Support to Aarhus Business and Environment Initiative Group

Journalnr.

124/000-0068

Projektmodtager

Østeuropa generelt

Projektansvarlig

Regional Environmental Center

Projektbeskrivelse

Projektet omhandler opfølgning på Århus-konferencens beslutning om at søge, at skabe større dialog mellem erhvervslivet og regeringerne i Østeuropa/
NIS-landene. Projektet vedrører et udredningsprojekt, hvor det Regionale Miljøcenter for Østeuropa (REC) vil stå for en »advisory« gruppe, der skal bistå samt udvikle miljøinitiativer på erhvervsområdet.

Miljøeffekt

Ingen direkte; opbygning af kapacitet i Central og Østeuropa vedrørende integrering af privat/offentlig deltagelse.

Tilskudsbeløb

DKK 864.000

Samlede omkostninger

DKK 864.000


Projekttitel

Economic Instruments (work Program 1999-2000)

Journalnr.

124/000-0072

Projektmodtager

Østeuropa generelt

Projektansvarlig

Regional Environmental Center

Projektbeskrivelse

Projektet er en videreførelse af Sofia initiativet om økonomiske styringsinstrumenter, hvis formål er at fremme anvendelsen af økonomiske styringsmidler på miljøområdet i Østeuropa. Arbejdsprogrammet for 1999-2001 omfatter bl.a. en detailanalyse af økonomiske styringsinstrumenter på vandområdet, et ekspert-seminar, opdatering af grundbogen om økonomiske styringsmidler og videreførsel af nyhedsbrev.

Miljøeffekt

Ingen direkte; opbygning af kapacitet i Central og Østeuropa på miljøslam-området.

Tilskudsbeløb

DKK 3.575.000

Samlede omkostninger

DKK 3.705.000


Projekttitel

Toolkit for Water Pricing

Journalnr.

124/000-0073

Projektmodtager

Østeuropa generelt

Projektansvarlig

COWI

Projektbeskrivelse

Formålet med projektet er at udarbejde en håndbog for vurdering af befolkningens betalingsvilje for forbedringer i vandforsyning og spildevandsrensning i Østeuropa. Håndbogen tænkes anvendt af kommunale myndigheder, vandselskaber (vodokanaler), konsulenter og långivere, herunder IFI’erne i.f.m. feasibility studier og fastsættelse af vandtakster.

Miljøeffekt

Ingen direkte; udarbejdelse af metode til prisfastsættelse på vandområdet.

Tilskudsbeløb

DKK 3.629.635

Samlede omkostninger

DKK 3.629.635


Projekttitel

Vejledning i MKØ-udbudsprocedure

Journalnr.

124/000-0075

Projektmodtager

Østeuropa generelt

Projektansvarlig

Water and Power Planners

Projektbeskrivelse

Til understøttelse af miljøstyrelsens projektforberende arbejde i forbindelse med MKØ-udbud samt til information om udbud under MKØ-ordningen, udarbejdes et diskussionsnotat, vejleding samt standard terms of reference for udbudsprocessen under MKØ-ordningen.

Miljøeffekt

Ingen direkte; opbygning af kapacitet på udbudsområdet.

Tilskudsbeløb

DKK 145.895

Samlede omkostninger

DKK 145.895


Projekttitel

Transport, Environment, and Health in Central and Eastern Europe

Journalnr.

124/000-0076

Projektmodtager

Østeuropa generelt

Projektansvarlig

COWI

Projektbeskrivelse

Formålet med projektet er på baggrund af eksisterende viden at kortlægge forhold vedrørende transport og dens indflydelse på miljø og sundhed i Østeuropa. Som baggrund for projektet udarbejdes 2 case studies, hvor storbyers forhold nærmere analyseres (Prag og Sofia). Projektet udarbejdes med henblik på fremlæggelse ved miljø- og sundhedskonferencen i London.

Miljøeffekt

Ingen direkte; indsamling og formidling af viden på transport-, miljø- og sundhedsområdet.

Tilskudsbeløb

DKK 1.100.600

Samlede omkostninger

DKK 1.100.600


Projekttitel

Information and Appraisals for the Danish Environmental Soft Loan Programme

Journalnr.

124/000-0088

Projektmodtager

Østeuropa generelt

Projektansvarlig

Water and Power Planners

Projektbeskrivelse

Under MKØ-ordningen har der vist sig behov for bedre information omkring de finansielle og garantimæssige forhold. Der har endvidere vist sig behov for på et tidligt tidspunkt at foretage appraisals af projekterne for der igennem at målrette indsatsen over for udvælgelse af projekter. Endelig vil der være behov for at få erfaringer i udbud, der kan med virke til at tilrette ordningen og vejledninger. Med henblik på at få tilvejebragt løsninger på ovenstående er der indgået en ramme aftale med Water and Power Planners om udarbejdelse af vejledning, foretagelse af 10 appraisals samt afholdelse af 2 udbud under ordningen.

Miljøeffekt

Ingen projektvurdering

Tilskudsbeløb

DKK 1.469.008

Samlede omkostninger

DKK 1.469.008


Projekttitel

Development of Polish-Ukrainian co-operation on Bug River Water Resources

Journalnr.

124/000-0091

Projektmodtager

Polen og Ukraine

Projektansvarlig

HAP Consultants

Projektbeskrivelse

Projektet er et præ-feasibility studie. Projektet skal opstille projektdokument og gennemføre udbud for et feasibility studie for et polsk-ukrainsk samarbejde omkring forbedring af vandkvaliteten i Bug floden i to områder: Huczwa i Polen og Lub i Ukraine. Bug floden forurenes fra en række kilder. Bug floden udløber i Zegrynskie Søen, som udgør hovedkilden til drikkevandsforsyningen i Warszawa.

Miljøeffekt

Forprojekt til forbedring af miljø og natur omkring Bug floden, forbedret vandkvalitet i Bug floden.

Tilskudsbeløb

DKK 1.355.839

Samlede omkostninger

DKK 1.355.839


Projekttitel

Environmental Review, Armenia

Journalnr.

124/000-0100

Projektmodtager

Armenien

Projektansvarlig

Carl Bro as

Projektbeskrivelse

FNs Økonomiske Kommission for Europa (UNECE) er for nærværende ved at udarbejde miljøstatus rapporter (Environmental Performance Review) for en række af de østeuropæiske lande og NIS-landene. UNECE har anmodet Miljøbistand Øst om finansiel assistance til at gennemføre miljøstatus rapporterne. Miljøbistand Øst påtænker at yde et bidrag til gennemførelsen af en række af rapporterne med henblik på at få et regionalt sammenhængende overblik over især NIS-landenes miljøtilstand. Nærværende indstilling omfatter udarbejdelsen af Armeniens miljøstatus rapport, kapitel 12 vedrørende »Miljøhensyn i forhold til Energi«.

Miljøeffekt

Ingen direkte; indsamling, analyse og formidling af viden om Armeniens miljøtilstand.

Tilskudsbeløb

DKK 270.807

Samlede omkostninger

DKK 270.807


Projekttitel

Implementering af Baltic Chain projektet

Journalnr.

124/000-0104

Projektmodtager

De baltiske lande/regional indsats

Projektansvarlig

Rambøll

Projektbeskrivelse

Projektet vedrører 1. fase af etablering af et clearing house for små og mellemstore energibesparelsesprojekter. Gennem standardisering af projektbeskrivelser samt systematiseret indsamling og præsentation af sådanne projekter på bl.a. en website søges transaktionsomkostninger ved ekstern finansiering fra IFIs og andre donorer reduceret væsentligt.

Miljøeffekt

Forprojekt uden nogen umiddelbar miljøeffekt.

Tilskudsbeløb

DKK 999.903

Samlede omkostninger

DKK 15.037.000 (for alle faser)


Projekttitel

Environmental Performance Rewiews, Assistance to UNECE

Journalnr.

124/000-0105

Projektmodtager

Østeuropa generelt

Projektansvarlig

Carl Bro as

Projektbeskrivelse

FNs Økonomiske Kommission for Europa (UNECE) er for nærværende ved at udarbejde miljøstatus rapporter (Environmental Performance Reviews) for en række af de østeuropæiske lande og NIS-landene. UNECE har anmodet Miljøbistand Øst om finansiel assistance til at gennemføre miljøstatus rapporterne. Nærværende projekt omfatter en ramme kontrakt med Carl Bro as om at yde støtte til udarbejdelse af specifikke afsnit af UNECEs miljøstatus rapporter.

Miljøeffekt

Ingen direkte; indsamling, analyse og formidling af viden om CEE-landenes miljøtilstand.

Tilskudsbeløb

DKK 1.500.000

Samlede omkostninger

DKK 1.500.000


Projekttitel

Environmental Financing Strategies in the NIS

Journalnr.

124/000-0109

Projektmodtager

NIS-regionen generelt

Projektansvarlig

COWI

Projektbeskrivelse

Projekt omfatter udarbejdelse af 4 landespecifikke finansieringsstrategier i NIS. I forbindelse med finansieringsstrategierne vil der blive udarbejdet en metode til finansieringsstrategierne. Metoden vil fremover skulle bruges til ligende projekter. Projektet koordineres med OECD EAP Task Force og fremlægges på Ministermødet i Almaty se endvidere projekt 124/000-0110 og 124/000-0111.

Miljøeffekt

Ingen direkte; kapacitetsopbygning og strategiplanlægning i udvalgte NIS-land.

Tilskudsbeløb

DKK 7.718.770

Samlede omkostninger

DKK 7.718.770


Projekttitel

Environmental Financing Strategies in the Russian Federation

Journalnr.

124/000-0110

Projektmodtager

Rusland

Projektansvarlig

COWI

Projektbeskrivelse

Projekt omfatter udarbejdelse af 2 regionale finansieringsstrategier i Rusland. Strategierne udarbejdes på baggrund af metoden til finansieringsstrategierne udarbejdet under 124/000-0109. Projektet koordineres med OECD EAP Task Force og fremlægges på Ministermødet i Almaty se endvidere projekt 124/000-0109 og 124/000-0111.

Miljøeffekt

Ingen direkte; se foroven – dog i udvalgte russiske regioner.

Tilskudsbeløb

DKK 5.132.109

Samlede omkostninger

DKK 5.132.109


Projekttitel

Expenditures and Economic Instruments in the NIS

Journalnr.

124/000-0111

Projektmodtager

NIS regionen

Projektansvarlig

COWI

Projektbeskrivelse

Nærværende projekt omhandler støtte til kortlægning af brugen af Økonomiske styringsinstrumenter (EI) i NIS. Endvidere indeholder projektet udarbejdelse af metodisk tilgang til opgørelser af forbrug på miljø i NIS (PAC – pollution abatement control). Metoden testes i to NIS lande. Projektet koordineres med OECD EAP Task Force og fremlægges på Ministermødet i Almaty, se endvidere projekt 124/000-0110 og 124/000-0111.

Miljøeffekt

Ingen direkte; indsamling, analyse og formidling af viden på miljøøkonomiske instrumenter og forbrug i NIS regioner.

Tilskudsbeløb

DKK 1.589.844

Samlede omkostninger

DKK 1.589.844


Projekttitel

Improvement of the Green Debate in Eastern and Central Europe

Journalnr.

124/000-0118

Projektmodtager

Østeuropa generelt

Projektansvarlig

Dansk Naturfrednings forening

Projektbeskrivelse

Formålet med projektet er at bygge videre på de gode erfaringer, der er skabt under det tidligere projekt 124/000-0067. Projektet har haft god succes og forventes videreført med henblik på, at netværket, der er blevet igangsat, videreføres, og at det på længere sigt bliver selvfinansierende. Miljøstyrelsen er pt. ved at formulere en NGO-strategi, hvorfor nærværende projekt omfatter tilpasning og tilrettelægning af nærværende projekt indenfor disse rammer.

Miljøeffekt

Ingen direkte; forprojekt til 2. fase af NGO kapacitetsprojekt.

Tilskudsbeløb

DKK 417.000

Samlede omkostninger

DKK 417.000


Projekttitel

Landeprogram for udfasning af bly i benzin

Journalnr.

124/004-0001

Projektmodtager

Armeniens miljøministerium

Projektansvarlig

Dansk Teknologisk Institut & COWI

Projektbeskrivelse

Projektet sigter mod udarbejdelse af national bly-udfasningsstrategi for Armenien baseret på en status over den aktuelle situation.

Miljøeffekt

Forprojektet for en egentlig udfasning af bly i benzin.

Tilskudsbeløb

DKK 1.499.720

Samlede omkostninger

DKK 1.499.720


8. Rådgivende Komité

Sammensætningen af Den Rådgivende Komité for Miljøbistand til Øst- og Centraleuropa

Formand 
 
Fhv. nationalbankdirektør Erik Hoffmeyer
 
Næstformand
Friluftsrådet 
 

Jane Lund Henriksen
 
Arbejderbevægelsens
Erhvervsråd 
 

Cand.scient.adm. Arne Skov Andersen
 
Danmarks
Naturfredningsforening 
 

Direktør Lone Johnsen
 
Dansk Industri 
 
Sektionschef Jens Berthelsen
 
Erhvervsfremme Styrelsen
 
Kontorchef Mette Holst
 
Foreningen af
Rådgivende Ingeniører 
 

Direktør John Cederberg
 
Handelskammeret 
 
Cand pharm. Mette Herget
 
Udenrigsministeriet 
 
Konsulent Henrik Skouenborg
 
Danmarks
Miljøundersøgelser 
 

Vicedirektør Peter Koefoed Bjørnsen
 
Energistyrelsen 
 
Kontorchef Morten Palle Hansen
 
Miljøstyrelsen 
 
Underdirektør Karsten Skov
 
Sekretariatsbetjening af Komitéen
 
Miljøstyrelsen  Kontorchef Palle Lindgaard-Jørgensen

Komitéens arbejde

I 1999 har den Rådgivende Komité afholdt møder i februar, juni og december samt gennemført en besigtigelsestur til Polen fra den 30. august til 3. september.

På mødet i februar fremlagde Miljøstyrelsen bl.a. årsopgørelsen for 1998, og komitéen drøftede Miljøbistandens fordeling på henholdsvis investerings- og teknisk assistance projekter, samt fordelingen på lande og indsatsområder, ligesom en status for den sektorintegrerede Miljøindsats blev fremlagt af Miljøstyrelsen og drøftet.

På mødet i juni drøftede komitéen Regeringens redegørelse til Folketinget om den hidtidige anvendelse af Miljø- og Katastroferammen og den fremtidige anvendelse af Miljø-, Freds- og Stabilitetsrammen for så vidt angår den del der omhandler Miljøstøtte til Østeuropa. Endvidere fremlagde Miljøstyrelsen en status for EU’s udvidelsesproces samt dansk bilateral støtte i relation til EU tilnærmelsen på Miljøområdet. En oversigt over miljøbistanden til de tre baltiske lande blev fremlagt af Miljøstyrelsen og den hidtidige og forventede fremtidige indsats drøftet af Komitéen.

Den rådgivende Komité besøgte Polen på en studietur 30. august – 3. september 1999, hvori også den danske ambassade i Warszawa deltog. Programmet for studieturen var lagt som en rundtur dels i Polens vestlige del i området omkring Szczecin, dels i Polens midt/østlige del fra Warszawa til skovområderne ved grænsen mod Hviderusland. Der blev besøgt projekter indenfor hovedparten af de indsatsområder, som Miljøstøtteordningen arbejder med i Polen: Spildevand, vandforsyning, affald, geotermi, luftforurening, samt skov- og naturprojekter. Der var lagt vægt på at besøge såvel igangværende som afsluttede projekter.

Der blev udvist stor interesse for det danske besøg, og der var således lokal presse og TV tilstede ved flere af projekterne. Det er Miljøstyrelsens vurdering, at der generelt fra polsk side blev udvist stor tilfredshed med den danske miljøbistand. Endvidere var der i forbindelse med besøget i Warszawa arrangeret møde med den daværende polske miljøminister Jan Szyszko.

På mødet i december drøftede komiteen en status for miljøbistanden til Østeuropa for 1999, samt resultatet af den ansøgningsrunde, der blev afholdt i eftersommeren 1999. Ligeledes drøftedes status for den Sektorintegrerede Miljøindsats. Resultatet af Rigsrevisionens evaluering af Øststøtten blev drøftet, ligesom Komiteen blev orienteret om Miljøstyrelsen opfølgning på vindmøllesager.


[Forside] [Top]