Optagelse af metaller og PAH-forbindelser i grøntsager og frugt

Indhold

Forord
 
1 Sammenfatning
1.1 Undersøgelser af frugt og grønt
1.2 Sundhedsmæssige vurderinger
1.2.1 Beregning af bidraget med kosten
1.2.2 Sundhedsmæssige vurderinger
1.3 Konklusioner
 
2 Formål
 
3 Baggrund
3.1 Definitioner
3.1.1 Jord, jordkvalitetskriterier, afskæringskriterier, rådgivningsinterval
3.1.2 Fødevarer, overvågningsværdier, grænseværdier, Overvågningssystemet
3.2 Gældende rådgivningsregler
3.3 Metaller, indledende undersøgelser
3.4 PAH-forbindelser
 
4 Optagelse af metaller og miljøfremmede, organiske stoffer i planter
4.1 Eksponeringsveje
4.2 Planternes betydning for opkoncentrering af stofferne
4.3 Jordens betydning for optagelse af stofferne
4.4 Andre faktorer af betydning for koncentrationen i planterne
4.5 Faktorernes betydning for undersøgelserne
 
5 Undersøgelsernes omfang
5.1 Grøntsagsundersøgelsen
5.2 Frugtundersøgelsen
 
6 Statistiske metoder, beregninger
6.1 T-test
6.2 Regressionsanalyser
6.3 Prøveantal
6.4 Jordbundsparametre, PLS-analyse
 
7 Grøntsagsundersøgelsen - metoder
7.1 Jorde
7.2 Afgrøder
7.3 Parametre og analysemetoder
7.3.1 Metaller
7.3.2 PAH-forbindelser
7.3.3 Jordbundsparametre
7.4 Forsøgsdesign
7.4.1 Randomiseret, komplet blokdesign
7.4.2 Antal gentagelser
7.5 Anlæg og pasning af forsøg samt prøvetagning og -forberedelse
7.5.1 Prøvetagning
7.5.2 Prøveforberedelse af planteprøver
 
8 Grøntsagsforsøget – resultater og diskussion
8.1 Dyrkning og høst
8.2 Metaller og PAH-forbindelser i forsøgsjordene
8.3 Jordbundsparametre
8.4 Muligheder for eksponering fra den underliggende jord
8.5 Metaller i grøntsager
8.5.1 Koncentrationer i grøntsagerne
8.5.2 Opkoncentrering i planterne, BCF-værdier
8.5.3 Regressionsanalyser, optagelse fra jorden
8.5.4 Betydningen af jordbundsparametrene, PLS-analyse
8.5.5 Antallet af prøver fra de enkelte forsøgsled
8.5.6 Sammenligning med overvågnings-/grænseværdier og Overvågningssystemet
8.6 PAH-forbindelser i grøntsager
8.6.1 Koncentrationer i grøntsagerne
8.6.2 Opkoncentrering i planterne, BCF-værdier
8.6.3 Anvendelse af resultaterne til humantoksikologiske vurderinger
 
9 Metaller i frugt, København - metoder
9.1 Formål
9.2 Baggrund
9.3 Områder, der indgik i undersøgelsen
9.4 Afgrøder, der indgik i undersøgelsen
9.5 Prøvetagnings- og analysestrategi
9.6 Gennemførte prøvetagninger og analyser
9.6.1 Prøvetagning
9.6.2 Kemiske analyser
9.6.3 Beregninger
 
10 Resultater af frugtundersøgelsen i København
10.1 Resultater
10.2 Resultater fra 1998 og 1999
10.3 Sammenligning med afskæringsværdier og Overvågningssystemet
10.4 Bidrag fra atmosfærisk deposition
10.5 Frugt og bær fra træer
10.6 Bær fra buske
 
11 PAH-forbindelser i frugt, Skagen - metoder
11.1 Valg af lokalitet
11.2 Forsøgsarealer, analysestrategi, antal prøver, stoffer
 
12 Resultater af frugtundersøgelsen i Skagen
12.1 Æble, pære blomme og hyben
12.1.1 Samleprøver
12.1.2 Enkeltprøver af æble
12.2 Stikkelsbær
12.3 Sammenfatning af resultater fra Skagen
12.4 Supplerende analyser af frugt- og bærprøver fra København
 
13 Humantoksikologiske vurderinger
13.1 Grundlaget for beregning af indtaget og PAH-forbindelser
13.2 Fælles beregningsgrundlag og -metoder
13.3 Indtaget af metaller med kosten, herunder afgrøder fra undersøgelsen
13.3.1 Resultater og diskussion
13.3.2 Bly
13.3.3 Cadmium
13.3.4 Nikkel
13.3.5 Andre sporelementer
13.3.6 Konklusion
13.4 Indtaget af benzo(a)pyren med grøntsager dyrket i forurenet jord
13.5 Vurdering vedrørende PAH-forbindelser i grøntsager
13.5.1 Risikogrupper
13.5.2 Børns BaP-eksponering
13.5.3 BaP-udsættelse ved acceptgrænser i jord og vand
13.5.4 Vurdering af indtag af forurenede afgrøder
13.5.5 Konklusion
13.6 Vurdering af BaP-indtag med frugt og bær fra Skagen
13.6.1 Bærbuske, stikkelsbær og hyben
13.6.2 Frugttræer, æbler, pærer og blommer
13.6.3 Konklusion
 
14 Konklusion
    
15 Litteratur
 
 
 
Bilag 1 Oversigter over resultater fra grøntsagsforsøg
Resultater af analyser af jordprøver fra grøntsagsforsøg 1999
Jordbundsparametre fra grøntsagsforsøget
Resultater af metal-analyser, grøntsager
Resultater af PAH-analyser, grøntsager
 
Bilag 2 Oversigter over resultater af frugtundersøgelser
Metal-analyser af haveforenings-grunde i Københavnsområdet
Metal-analyser af frugt, bær og nødder fra Københavnsområdet
PAH-analyser af grunde i Skagensområdet
PAH-analyser af frugt og bær i Skagensområdet
  
Bilag 3 Frugt og grøntsager fra kostmodellen
  
Bilag 4 Resultater af indledende undersøgelser, København 1996-98
 
Bilag 5 Statistiske analyser af grøntsagsforsøg
Jorbundsparametre
Antallet af prøver fra de enkelte forsøgsled
 
Bilag 6 Baggrund for tilrettelæggelse af grøntsagsforsøget
Grundbog for udvælgelse af "værst tænkelige" arter
Randomiseret, komplet blokdesign
Antal gentagelser
 
Bilag 7 Baggrund for tilrettelæggelse af frugtundersøgelserne
Metaller i frugt, København
Prøvetagning og analysestrategi
Udvælgelse af haveforeninger til prøvetagningen
  
Summary